Az önkormányzat 2012 után ismét szeretne jogszerű lenni, a helyi rendeleteket elfogadás előtt társadalmi egyeztetésre kiteszi a honlapjára, hiszen 2012-től ezidáig jogsértés zajlott Bicskén a jól fizetett választottak felelősségére.    
Némi kis tréfát a maga kedves kis szintjén azért most is vitt ebbe az önkormányzatunk. A wwww.bicske.hu  honlap bal szélén éppen a „Társadalmi egyeztetés” (az idézőjel valóban kívánatos) menüpont mellé tették ki a mostani rendelettervezetekről szóló hirdetményt. Ha valaki azt gondolná, hogy a menüpont és a hirdetmény ugyanazt tartalmazza – elvileg azt kellene – akkor ő nagyot téved.
A menüpont alatt posztunk megjelenésekor 2012-2013 évi információk vannak. 2012-es, 13-as véleményezési határidőkkel. Khm. 
Az új rendeleteket lehet véleményezni, bár a feltüntetett hibás e-mail cím alapján nem is várnak véleményt aljegyzo@bicske.hul.  Hul? Jó, rendben. Csak az nem téveszt, aki nem csinál semmit. Látunk egy ilyen címet is, hogy tarsadalmiegyeztetes@bicske.hu - amire küldhetik olvasóink véleményüket és mi is szívesen közöljük: bicskeonline@gmail.com
Társadalmi egyeztetés. Bízzunk benne, hogy nem csak formalitás.        
 
Ennyi bevezető alapján érdemes megnézni a nagyszerű rendeleteket.
 
Hulladékgazdálkodás: a lakos köteles saját pénzén megvásárolni a kukát. mindig azt a méretet, amit a szolgáltató előír, egyébként bírságolni fogja a jegyző. Ez komoly? Születik egy gyerek a családba, új kukát kell vennem? Ha elköltözik valaki a családból, megint újat? Ha a családtagom ide van bejelentve, de tanulmányai miatt havi átlag 5 napot van itthon? És egyébként is, hogy képzelik ezt a valódi - bocsánat - faszarágiságot, hogy minket, rendesen fizetőket állítanak szopóágra, ahelyett, hogy behajtanák a soha be nem fizetett díjakat. Akár a megduplázott építményadók esetében, ahol nagyon kíváncsi lennék, összességében mekkora elmaradás áll fenn a városban. Mi pedig nagyon sokan fizetjük a dupláját, mert nem akarunk adósai lenni senkinek, nem akarunk adósságot hagyni senkire, mert ehhez hasonló sírverset szeretnénk magunknak:

"Megtettem mindent, amit megtehettem,
kinek tartoztam, mindent megfizettem.
Elengedem mindenki tartozását,
felejtsd el arcom romló földi mását."

(Dsida Jenő: Sírfelirat) 

 
Kérdezném az életről, hogy a szolgáltató mi alapján határozná meg a kuka méretét? Milyen alapon kell nekem a három éve 7-8 ezerért vett kukám helyett, amibe 30 liter alatt helyezek havonta, a műanyagot és papírt külön gyűjtöm,  szóval miért kell nekem új edényt venni? Vegye meg a város, ha nem tetszik neki vagy viselkedjen fair play módon, ahogy úriemberhez illik és csakis az eljövendő szerződök kukabeszerzéseire érvényesítse az új szabályt.  Visszamenőleges hatállyal kidobatni és hulladékká tenni olyan holmit, amiért pénzt adtunk ki? Milyen munka ez? Milyen környezetvédelem? Mi nem tudunk ám beszámlázni számos otthoni költséget az államnak!  
Konkrétumot a vonatkozó kormányrendelet sem tartalmaz.
És mi tehetek a kukába? Ezt tudjuk, de ha már rendelkezik valaki minderről, minimum, hogy ezt is beleírja. Papírt, műanyagot, üveget, fémet, szerves anyagot azt külön gyűjtik, ha beleteszem a kukába a jegyző megbírságol. Legyen akkor ebben is rögzítve kedves írástudók.  
 
Köztisztaság: A piac előtti árusok és a piac üzemeltetője közösen takarítanak? A szöveg szerint aki közterületen árul, maga körül 10 méteres körzetben kell takarítania. A  piac üzemeltetőnek a piacon és előtte 30 méteren kell takarítania. No de akkor a piac előtt árusítók esetében ki takarít, mennyit, mekkora területet. Igényesebben lesznek szívesek átgondolni a leírtakat némi helyismerettel rendelkezővel.  
Nem minden vegyes tulajdon társasház, így nem mindenhol van közös képviselő sem. 
Ugye a Kossuth utca – Szt. István utcában is érvényes a 3. § (2) bekezdés. A (3) bekezdés szerint az úttestet nem lehet sózni. Ezt be is fogja tartani az önkormányzat?
Közterületet éjszaka is lehet tisztítani!
Az 5. § szerint gyakorlatilag nem lehet kerti hulladékot égetni, mert vagy elviszi a Zöld Bicske, vagy komposztálandó, így eszerint nem maradhat olyan, amit égetni kell!
 
Kedvtelésből tartott állatok: 3. § szerint szinte minden házra ki kell tenni a táblát, „Kutyát tartok”.
A 4. § még kedvtelésből tartott állatokkal kezdődik, a végén már csak kutyáról és macskáról szól, más állatot nem fogadnak be a menhelyek? De. Akkor tessék szíves egyértelművé tenni. 
Na mindegy. Arra gondolok, hogy a politikai "elit" tele van jogászokkal. Alkalmasint olyanokkal, akik jogászként nem tudtak volna érvényesülni. Nem olyan egyszerű az. Kellett egy másik karriervonal. De hogy mindehhez a nevüket adják....ott fenn és itt lenn.... Ez van.     
Lényeg, hogy ennek a kukacserének a terhét ne hagyjuk a nyakunkba akasztani. Javasolja mindenki akár a honlapon, a már helyesbített jegyzői címre, akár fórumon, akár nevük szerint legalábbis képviseletünket vállalók megkérésével, hogy ami szemetesedény megvan, azt hagyják békén, és a jövőben gondolkodva, új szerződőknek írják elő az új tárolót és mondják ki például, hogy 2026. január 1-től csak és kizárólag olyan lehet, amit ők most megálmodtak. Hú, 2026. Kicsit előreszaladtunk. De nem baj, mert 10 év nem nagy idő. Hiszen 2005 is mintha tegnap lett volna, kedves képviselettel megbízottak. 
E szaktanácsadás 0 Ft + ÁFA/hó. 
ia       

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása