Úgy másfél évtizedes környezetvédelmi, a szülőföld védelmét nagyra becsülő hagyomány szakad meg?! November közepén-végén eddig mindig jött a hirdetés: ekkor és  ekkor lehet kipakolni a ház elé a veszélyes hulladékot és mi elvisszük, elszállítjuk, mert benne van a csúnya multinacionális vállalat lakosokkal kötött szerződésében, hogy egy évben egyszer ez belefér. Idén mi lesz?! 2,5 milliós nagyságrendben szerepel "az nagy  költségvetésben". Ehhez képest bátor csönd övezi. Meghirdetve nincs. A felelősök pedig dehogy mertek kiállni: "bocs, késünk" vagy "bocs, ez idén elmarad".         


Örömmel tölt el azonban, hogy Bicske Város Önkormányzata a bicskeiek blogjának segítségével újfent össze tudta rakni a képet, belátta, és ahogy ebben a városban a Tessely-Pálffy-Bálint képviselők és eleddig kevésbé kiemelt munkatársaik által összehozott építményadó duplázás előtt is így volt: szerződésbe tartozott a kerti hulladék elszállítása is...

Egy jó darabig abban a tévhitben élt a városvezetés, hogy 400 forintos zsákokban viszik majd el, aztán megjelent a www.bicske.blog.hu oldalon (a lakosságot képviseli - zárójel bezárva), hogy ez így nem lesz jó.

Végül megszületett ez a hivatalos közlemény is, amihez ezúton is gratulálok:

INGYENES KERTI HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy november 25-én, szerdán ingyenes kerti hulladékelszállításra kerül sor városszerte.
Kérjük, reggel 6 órára készítsék ki a kerti hulladékokat az alábbiak szerint: hosszabb ágakat kötegelve, egyéb nyesedékeket, faleveleket zsákozva!

Bicske, 2015. november 23.

Bicske Város Önkormányzata


Gratulálunk, hogy a város a saját cége, a Zöld Bicske nevében - ahogy a csúnya multi előd sem tette -, szintén nem kér külön díjat - 0 Ft+ÁFA/hó szaktanácsunk után - a kerti hulladékért és azzal nem ösztönzi arra a jó népet, hogy égesse a kerti hulladékot - a jó bicskei levegő minőségét rontva.

Ajánljuk továbbá az ún. polgármester szíves figyelmébe, hogy a 12,5 hektáros, nem bicskei fenntartású kastélyparkban kb. 1200 fa és más növények százezreinek elhullajtott levélzetét és egyéb részeit teszik a komposztra. Ha már annyira szeretik önkormányzatilag hangoztatni, hogy mezőváros vagyunk és a cég neve Zöld Bicske, s még a logóba is zöld szív került (pár millióért, nem bicskei cégtől, hanem pártkádertől) megrajzoltatva, lazán beleférne egy városi komposzttelep is mutatóba.

Mert így aztán se mező, se város. 


Városunkban a polgármester és az alpolgármester is rendelkezik szolgálati autóval, az alpolgármesternek most vett a város egy új Suzuki Vitarát. Mindketten havi 70 ezer forint költségtérítést kapnak az autózásra, mintha sajátjukkal járnának saját költségen, miközben a város járműveivel járnak és a város tankol nekik. Bizony. Két főnek ez közel 1,7 millió forint évente, miközben nyilvánvalóan a város tankol a városi autókba. Ez olyan, mint amikor országgyűlési képviselőnk albérleti támogatást vett fel az Országgyűléstől, miközben talán nem is kellett hónapokra igénybe vett albérletet fizetnie a fővárosban....

Hogy jön ez ide? Hát kérem úgy, hogy én már láttam a költségvetésben, hogy Bicske 2,4 millió körüli összeget kíván idén a veszélyes hulladék összegyűjtésére fordítani. Ebben nem vagyok teljesen biztos, de erre a Zöld Bicskének nincs jogosítványa. Ezért a közelmúltban is a Saubermacher Magyarország feliratú gépek gyűjtötték és szállították el a veszélyest. Tőlük rendeltük meg.

10-15 éve, önkormányzati döntés és határozat alapján kialakult helyi hagyományunk, szokásunk, lehetőségünk -  egy európai, magyar kisváros környezetvédelmi megfontolása, hogy minden november végére meghirdetik a veszélyes hulladék összegyűjtését és el is végzik azt.

Ez a közvetlen környezet védelme. 

Erről van most teljes csönd. 

Az itt élők egyre jobban megszokták, használják, élnek vele. Ők ugyan, azt hiszem, nem azok az emberek, akik bármikor szívfájdalom nélkül a határba b@ssz@k ki a háztartásuk veszélyes hulladékát, de ahogy időnként kinéz a város és környéke az illegális lerakókkal, a veszélyes hulladék meghirdetett összegyűjtésének elmaradása közveszélyes és sumák felelőtlenség a városvezetés részéről.

Hogy miért sumák? Azért, mert semmilyen város által fenntartott felületen, például a most kiadott Bicskei Újságban sem szerepeltetik, hogy lesz-e idén veszélyes hulladékgyűjtés és mikor, de arról sincs egy szó  sem, hogy elmarad.  Van egy Szeretjük Bicskét című önfény rovat, amiről az jut eszembe, ha valóban szeretjük, akkor talán óvjuk környezetét ilyen elementáris dolgokkal, mint amilyen egy veszélyes hulladékgyűjtés egy évben egyszer.  Mindenki tudja, hogy mindenre van pénz, amire akarjuk, hogy legyen. Akarjuk erre is. 

Elhagyjuk, hátha nem veszi észre senki? Politikai kockázata lenne a vallomásnak: idén elhagyjuk a veszélyes hulladékok összegyűjtését és nem méregtelenítjük Bicskét? Nem hiszem. Csak az egyre jobban teljesítő és erősödő Magyarország képébe hogyan is férne bele, hogy a Bicske járási székhelyen elmaradjon a veszélyes hulladékgyűjtés?

Évi 2,4 millió tényleg ekkora tétel a szülőföldünk környezetvédelméért, hogy betervezzük, aztán mégis elmarad? De akkor miért hallgatnak róla? Hátha nem vesszük észre? 

Ehhez képest a most megjelent Bicskei Újság egyetlen sort nem tartalmaz arról, hogy a bicskeiek 10-15 éve működő környezetvédelmi hagyományával mi lesz. Nincs leírva, hogy ekkor lehet kipakolni festékesdobozt, hígítóst, olajos, vegyszerest, aksit stb.

Bátran, egyenesen, világosan, őszintén. Abból ért a magyar. Semmi motyogás.

 

ia

 

 


"Veszélyes hulladéknak számítanak azok az anyagok, amelyek az emberi egészségre vagy életre károsító hatást fejtenek ki. A veszélyes hulladékok meghatározása nem egységes, országonként változó. A veszélyesnek minősülő hulladékok kezeléséhez és szállításához engedély szükséges, összetételét és származási helyét dokumentálni kell. Magyarországon a veszélyes hulladékok kezelését a 102/1996. (VII. 12.) kormányrendelet szabályozza. A veszélyes hulladékokat összetételük és a környezetre való veszélyességük alapján három osztályba sorolhatjuk:
I. Különösen veszélyes
II. Fokozottan veszélyes
III. Mérsékelten veszélyes

 

 


Környezetre veszélyes hulladékok
Mérgező
Karcinogén
Fertőző
Tűz- és robbanásveszélyes
Mutagén
Korrozív
Radioaktív

Háztartási veszélyes anyagok megoszlása
40% Festék, hígító
18% Háztartási vegyszer
12% Szennyezett csomagoló anyag
10% Gyógyszerek
11% Szárazelem
8% Olajos hulladék
2% növényvédő szerek"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása