Igaz, hogy nem lehettem ott minden bicskei előadáson, de a most érettségiző, kockás inges  Szűcs Matyiénál jobbat nem hallottam. A csillagászatról, asztrofotózásról szólt a könyvtári Helyismereti estéken,  de amikor a legjobbnak mondom, minden témát beleértek. Már amit hallottam.  

921173_1063694760343612_3918604552447971043_o.jpg

Itt pedig minden kép látható 

 

Néhányszor körbenéztem a közönségen, mi tükröződik az arcokon. Nem csalódtam. Jegyeznem kell, ahogy az operatőr fülén fejhallgatóval a kamera mögött áll és mosolyogva hallgat. Ez is egy díj... 

A villamos anekdota a legjobb. Hazafelé a Puskásból  telefonnal a kezében interneten, de hang nélkül nézi végig a MÜPA fotózsűrizését. 600 fotó érkezett, és amikor azt látja a neten a villamosozó  középiskolás, hogy 600 darab pályázatra nevezett fotó közül a legjobb 30 közé kerül, mert minden zsűritag felemeli kezét és beszavazza őt, akkor  máris nyertesnek érzi magát, hiszen 600-ból egyhangúlag a legjobb 30, a legjobb 5 % közé kerülni önmagában siker. A képet a MÜPÁ-ról szolárgráffal készítette, amit egy lámpaoszlopra erősített szigetelőszalaggal és nap mint nap azért izgult, amikor suli után odatartott, hogy épségben meglegyen. Az sem volt éppen akármi, hogy a felerősítéskor kiérkező biztonsági őr jóindulatát elnyerte.     

Volt ebben az előadásban valami formalitásokat oly szerencsésen nélkülöző, érdek nélküli, kedves, természetes, fiatalos fesztelenség, ezzel együtt velejárója volt az egésznek a műszaki és tudományos érdeklődésű egyéniség kategorikussága. A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) és a www.asztrofoto.hu   olvasói több ízben is láthatták Matyi képeit "A hét képe" rovatban. Ez már azért kozmikus skalp a javából...  

Matyit ismerem már jó pár éve. Közölgettem is tőle fotókat, szavaztattam is a nyertesre nagy örömmel.  A fiatalember legfőbb segítői szülei. Baráti támogatója a bicskei Bajmóczy György. Mestere Horvai Ferenc csillagász, a MCSE elnökségi tagja.  Horvai Ferenc egyik tudományos munkája a korának legjobban felszerelt csillagvizsgálójáról, a hajdan a galagonyási Batthyány-birtokon állóról született. Ennek révén alakított ki a tudós azóta is gyümölcsöző kapcsolatot a Nagy Károly Városi Könyvtárral. Jó svádájú, elegáns férfiú tanító hatását Matyi előadása közben is örömmel láttam viszont a tanítvány gesztusaiban. A most érettségiző fiatal külön, többször is kiemelte Bajmóczy György bicskei csillagászati észlelő, fotós, asztrofotókat is készítő segítségét, s hogy eszközökkel is segítette munkáját. Matyi a kivetítőn bemutatta eszköztárát és azokat a fotókat, amikkel kezdett és amiket a legjobbnak tart. Éles kontrasztot ábrázolt jókedvében, amikor egy közös kettős képen állott az Orion-csillagkép Lófej-ködje. Az egyiket a NASA készítette, a másikat Matyi. Aztán utalt a két eszköz közötti árkülönbségre millió dollár mértékegységben kifejezve azt, a két eszközről is megmutatva két képet. 

Csillagászok között lenni jó. Összetartó, szemlélődő, művelt, magas intelligenciahányadossal bíró csapat. Matyit meghallgatni még Tatáról is érkeztek.    

Monos István és Kelemen Zoltán urak is ott ültek a hallgatóságban. E könyvtári estén Endrédiné Szabó Erika könyvtárvezető arra kérte a Vállalkozók Báljának két szervezőjét, hogy fáradjanak ki. Pista és Zoli pedig 150 ezer forintot átadtak a Vállalkozók Báljának 300 ezer forintos tombolabevételéből azért, hogy abból a bicskei könyvtári székhellyel bíró Nagy Károly Alapítvány csillagászati távcsövet tudjon vásárolni az ifjúság és minden érdeklődő szolgálatára. A felajánlás másik fele szintén nemes célokat szolgál, azokat mások kapták meg máshol, máskor.

nkcska_1.jpg

Horvai Ferenc vette át az alapítványi pénzt köszönettel. Az eszköz helye a könyvtárban lesz, de kivihetik az egek horizontjainak kutatói Bicske legjobb észlelőhelyére, a Csillagvizsgálóhoz is. A könyvtár a rendezvényein már gyűjtött a perselyébe bizonyos összeget vendégeitől. Komoly tudósok ülnek hát hamarosan a prospektusok elé, hogy a legjobb távcsövet hozzák ide lehetőségeikhez mérten.  Biztos, hogy hírt adunk róla.  

Mindez azt a vágyat fejezi ki, hogy szellemileg nem veszítettük el kapcsolatunkat a Bicskén dolgozó tudóssal és művével, tudjuk melyik bolygót nevezték el róla és bizakodunk benne, hogy eljön majd az ideje a "Birtok" és a Bicskei Obszervatórium rendbetételének. Ezzel kapcsolatban a bicskeiek blogja írt már reményt keltő hírt.            

 Matyi felidézte varázslatos, kezdeti élményét a Nagy-Hideg hegyen. Nagy hóban érkeztek a hegyoldalba megfigyelésre, észlelésre. Odalenn köd volt és felhőzet, de 864 méteren föléje kerültek a felhőtakarónak és Budapest fényszennyezése sem hatott olyan erősen. Utána elmondtam neki kinn a könyvtárudvaron felállított saját távcsöve mellett, ahol sorban álltunk, hogy ott a Börzsönyben a Nagy-Hidegen vándortáboroztunk 1984 körül,  Csóványos tető után a Nagy-Hideg-hegyre mentünk és ott aludtunk abban a tömbszerű legalább kétszintes kőépületben. Matyi elmondja, hogy az bizony Magyarország első kőből épített turistaháza.... 

"A világ is több sokkal, ha kinyujtózunk, nagy hegyekre mászunk.”

Itt Bicskén pedig mécsesek égtek a könyvtár homlokzata előtt a tengerszint felett 181 méteren, koszorú is kerül a Párizsban eltemetett, ma már ismeretlen sírban nyugvó tudós emlékhelyére.

 Kalmár Ferenc bicskei tervező is sokat foglalkozott a Birtok sorsával. 1974 körül készített (a könyvtárban máig fellelhető) megkerülhetetlen tervdokumentációt a felújításhoz....de legalábbis a romok mainál sokkal méltóbb megőrzéséhez.     

A fentiek megjelenése után 24 órán belül levelet kaptam Matyitól: 

"- Szia! Nagyon tetszett a cikked, öröm volt olvasni. 

- Szia! Mert öröm volt megírni."

Erről pedig Márkó Szidónia - szintén a könyvtárban megtartott, Szabó Magdáról szóló előadásának egy gondolata jutott eszembe. A nagy sikerű írónő azt mondta, hogy arról és azokról szeret írni, akiket szeret.

Ez a titok nyitja.       

 

Izing 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása