A bicskei Zöld Terasz sajtó nyilvános beszélgetésére  érkezik csütörtökön 16 órára, a Korona Étterem, Pizzafaló különtermébe Dr. Ángyán József és a Greenpeace.  

Döntsünk együtt az állami földek sorsáról! - címmel a Greenpeace oldalán ez a civil állásfoglalás olvasható az állami földek eladásáról szóló népszavazási kezdeményezésről, mely sajtóközleményt tegnap tettek közzé. 


Alulírott civil szervezetek támogatjuk az állami tulajdonban lévő földek sorsáról döntő népszavazási kezdeményezést, [1] hogy együtt dönthessünk ezekről a földterületekről.
Álláspontunk szerint az állami földek eladásának megakadályozása közös társadalmi érdek. Ugyanis a kormány által siettetett módon, egyeztetések nélkül elindított földárverések:

veszélyeztetik a magyar vidék jövőjét, azt ott élő emberek megélhetését;

ellehetetlenítik az ország élelmiszer-ellátását válsághelyzet esetén;

megfosztják a kis- és családi gazdálkodókat a földhöz jutás valódi esélyétől;

nagymértékű közvagyon sorsáról szóló döntések, melyek a társadalmi egyeztetés és átláthatóság teljes hiányában zajlanak;

tovább rontják az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét.

Mi, aláíró civil szervezetek ezért arra bátorítjuk az állampolgárokat, hogy éljenek demokratikus jogaikkal és segítsék aláírásukkal, hogy összegyűljön a népszavazás kiírásához szükséges 200 000 támogató aláírás.

Továbbá várjuk az állásfoglalásunkhoz csatlakozó további szervezetek jelentkezésé a bence.antonovits@greenpeace.org e-mail címen.


Budapest, 2016. április 1.

 

 

[1] Az állami tulajdonban lévő földek sorsáról szóló népszavazási kezdeményezés, melyet Gőgös Zoltán nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Az NVB 2015. november 30-i döntésével a kezdeményezést elutasította. 2016. február 23-án az NVB döntését azonban a Kúria felülbírálta, és hitelesítette a kezdeményezést. A népszavazási kezdeményezésben feltett kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”


Eddigi aláíró szervezetek:
atlatszo.hu
Cromo Alapítvány
Greenpeace Magyarország Egyesület
Korrupcióellenes Szövetség
Levegő Munkacsoport
Védegylet Egyesület

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása