Facsar-Veszeczky Andrea bábkiállítását múlt hét pénteken, május 20-án Urbán Gyula író, bábrendező nyitotta meg. Talán legismertebb bábdarabja a most is játszott meséje A minden egér szereti a sajtot. De mindenképp érdemes olvasni írásait, felnőtteknek szól A hamburgi kaszárnya című könyve.

anditrabi.jpg

A megnyitón a felléptek Nyul Anikó és RózsaFekete Róbert tangótáncosok, valamint a Magyar Bábjátékos Egyesület bábosai Bagi Márta, Császár Ágnes, Kovács Hedvig és Vári Ildikó. Gazdag megnyitó volt, ahol Facsar-Veszeczkyék nagyon szép és nagyon kedves kislányának is volt egy-két spontán, teljesen virtuóz megnyilvánulása. 

 

b5.JPG

Ivanics Imre felvételei 

A táncosok, alkalmazkodva kiállításhoz, a tánc kezdetén marionett bábként függtek a színpadon. A "bábokat" a kiállító és férje kötözte fel a zsinórokra. A zsinórokat egy vihar tépte le a mozgató keresztről, s ezután kezdődhetett a bemutatójuk, egy argentin tangó.

 

b3.JPG



A bábosok egy másik technikát mutattak be. Egy bunrakó bábbal játszott cirkuszi számot adtak elő. A bohóc minden helyzetben ügyesen feltalálta magát, légtornászként, zsonglőrként is megállta a helyét, s a végén igazi úriemberhez méltóan virágot nyújtott át Andreának. A darab érdekessége, hogy Andrea ezzel a bábbal játszva tette le vizsgáját a Bábakadémián. Nem véletlen, hogy meglepetésként ezzel kedveskedtek neki.

 

andiiii.jpg

A két bemutató között mondta el megnyitó beszédét Urbán Gyula.

 

b6.JPG

Részlet a megnyitóból:

"Mese egy kislányról meg az égig érő paszulyról

Facsar-Veszeczky Andrea különleges lény. Lehet, hogy nem is e földről való. Talán angyal, de bakancsos - és két picike szarvacskával. Vagy talán ördög. De akkor meg nem tudja letagadni két hatalmas, szinte világot betakaró, fehér szárnyait. Ha se nem ez, se nem az - vagy mindkettő, akkor a meséből jöhet.

A meséből, mely mindig három szinten történik: a föld alatt, a földön, s a föld fölött. S a Legkisebb Fiú, vagy a Legkisebb Lány - a mesében ez olyan mindegy - mindent bejár ebben a csodálatos univerzumban. Győz, s közben megteremti a maga világát. Ebbe a galaxisba tekinthetünk be itt most, kivételesen nem illetéktelenül. Bábokat láthatunk, akik Facsar-Veszeczky Andrea szorgos kezei segítségével kiléptek a meséjükből, s itt néznek, hallgatnak bennünket, hogy aztán, amikor visszatérnek igazi közegükbe, belőlünk is elvigyenek valamit az Óperenciás Tengeren túlra. S ettől mi jobbak leszünk, vagy kevésbé jobbak - de mindenképp megváltozunk.

Végső soron ez az alkotó szándéka."

 

b4.JPG



A kiállított bábok mind játszóbábok, azaz a Hokkedli Bábszínház és Koltay Eszter vezette ÖKO-játék Program velük adja elő a darabjait. A kiállító célja volt, felhívja a figyelmet erre az ősi, de a mai napig gyémántfényű műfajra, a bábjáték komplexitására, ahol a nyers anyag életté lesz. Elmondhatom, sikerült!
A kiállítás május 31-ig látogatható a Művelődési Központban. Szép program nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is.

Izing Antal 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása