A megmentők hét gyermeket nevelnek Bicskén, ebből a négy vér szerinti mellett egy gyermek örökbefogadott, kettő nevelt gyermek. A feleség mentálhigiénés szakember, pedagógus diplomáját az egykor Zsámbékon működő Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szerezte meg, a környező településeken dolgozik családsegítőként. A férj egy Bicskétől nem messze fekvő megyei székhely Törvényszékén csoportvezető bíró. Bicskén élnek, a templomhoz közel.

Egy bicskei "bölcsészbulivá" lett szolid lakomán találkoztam velük. A 39 éves férjről azt hittem, hogy történelem-földrajz szakos középiskolai tanár - valahol Pesten. Mondtam is neki. Azt felelte, hogy valójában bíró és (cserkész)pedagógus, mi is lehetne hét gyermek mellett a feleségével együtt. Azt is tudtam, hogy még nem találkoztunk, legalábbis én még nem láttam. A budapesti Veres Pálné Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE jogi karán diplomázott.

Doktori nevére keresve egy 10 éves versét megtalálom egy folyóiratban.

 

 

Szárnyad csukva, nem verdes már.
Erőd többé nem pazarlod.
A föld felé zuhansz immár,
megtört tán az akaratod.
A fűszál a porból kinő,
a hangya is látható.
Szinte megállt most az idő,
a soha meg nem forduló.
Mindjárt győz a szörnyű erő.
Véget ér a zuhanás.
Ám pár araszra csak a földtől
most még győz a sasmadár.
Csőrében a friss zsákmánnyal
a végtelen égboltba száll.

 

 

Az édesapa cserkész, 14 éves korában, immár 25 éve kezdett gyermekkel vezetőként foglalkozni. Három évvel ezelőtt felnőtt gyermekeikkel és néhány barátjukkal egyesületet alapítottak és bicskei halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel kezdtek foglalkozni.
Így kerültek kapcsolatba a rászoruló, megmentett, megsegített család második gyermekével, amikor megkezdte tanulmányait a Kossuth Zsuzsa Általános Iskolában. Pár héttel később már minden testvérét és szüleit ismerték.
Azonnal meglátták a gyermekek rászoruló helyzetét, gyakran megfordultak a család otthonában is. Megesett a szívük a családon, ahol a gyerekek fürdőszoba, szék, asztal, folyó víz nélkül kényszerültek élni. Igyekeztek támogatni őket abban, hogy célokat tűzzenek ki maguk elé és azokért erőfeszítéseket tegyenek.
A két nagyobb gyermek – és több unokatestvérük – azóta az egyesület által szervezett heti rendszerességű programok és a nyári táborok állandó résztvevői lettek.
A család a gyerekeket rendszeresen megvendégelte saját otthonában: étellel-itallal, jó szóval, fürdési lehetőséggel. Nem csak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is foglalkoztak.
A nehéz, mondhatni nyomorúságos körülmények között élő család otthona télen leírhatatlanul kemény volt. Arra, hogy milyen körülmények között kényszerültek élni, a 39 éves férfi nem is talál szavakat beszélgetésünkben. Abban maradunk, hogy el tudom képzelni.
Ez a bicskei jótevő házaspár támogatta a szülőket családi helyzetük rendezésében és abban, hogy mindketten folyamatosan dolgozni tudjanak. Levezényelték - írd és mondd, levezényelték minden érdek nélkül, tiszta szívvel és önzetlenül a korábbi lakóhely elhagyását, segítettek otthont teremteni egy jó helyen fekvő kis házban, amiből valódi otthon lesz. Erősítették a szülőket a célok melletti kitartásban, akik munkájukkal előteremtették az alapokat az otthonteremtéshez. Folyamatosan segítettek a családnak: a ház megtalálásában, az ingatlanközvetítővel való kapcsolatfelvételben, a szükséges hitel intézésében.. Személyesen kísérték el őket az ügyvédhez, közjegyzőhöz, pénzintézethez.
A család így pár napja már az új otthonában él a nélkülözés után. Egészen hihetetlen bicskei történet, az önzetlenség és a szeretet példabeszéde. Mint a férfi elmondta, jó cselekedetük nem jöhetett volna létre, ha azok, akikkel kapcsolatba kerültek az ügyintézés során, nem mind készségesen és jó lélekkel segítettek volna. Az ingatlanközvetítő iroda (Duna House), az OTP munkatársai segítették őket és az is nagyon jó érzés volt, amikor a bicskei közjegyző a találkozást követően maga is támogatta ezt a célt, lehetővé téve, hogy a család gyermekei nyáron táborozni mehessenek. Több család is segített abban, hogy a gyerekeknek új, saját ágyuk legyen. Egy helyről egy emeletes ágyat, más helyről pedig egy gyermekheverőt kaptak. Vagyis a házaspár elmondja, hogy ezt nem egyedül tették, hanem néhányan csatlakoztak hozzájuk, ami erős lelki támogatás volt mindkettőjüknek. Olyan emberek, akik nem szeretnék nagydobra verni nevüket.
Nem is ők teszik, én mondom el, én írom le, hogy Hamvasné Hetti (dr. Hamvasné Harpauer Henriett) és dr. Hamvas Ákos Bicske, József Attila utcai lakosok, pontosabban az ő nagy családjuk állt ki a bicskei súlyosan hátrányos helyzetű, szegényes körülmények között élő nagy család mellett. Nem ők írják, nem ők mondják, hanem én mondom, hogy Ők azok, akik most vasárnap kettőtől ötig minden bicskei gyereket és szülőt szívesen várnak az egyesületük által szervezett programra a kastélyparkba!                Izing Antal

 okorfark.jpg

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása