Ismeretlenek telefonos egyenlegfeltöltésre hivatkozva próbáltak megtéveszteni Bicske környékén elő embereket. Kérjük, ne dőljenek be a csalóknak! - kezdi lakossági felhívását a Bicskei Rendőrkapitányság valamint az FM RFK Kommunikációs Szolgálata. 

 

Az elmúlt időszakban Fejér megye több településén előfordult a trükkös csalások újszerű elkövetési módja. Ennek lényege, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel mobiltelefonon felhívják a sértetteket. Közlik, hogy az egyik telefontársaság által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget nyertek. A csalásra irányuló telefonálás elkövetője ezt követően arra szólítja fel a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre, vagy feltöltő kártyával végezzen vásárlást. Ezt szabja feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára.

 Az elkövető folyamatosan tartja a kapcsolatot a sértettel. Ennek során többször felszólítja arra, hogy a megadott 30-as előhívó számmal jelzett telefonszámokra bankautomata használatával különböző összegeket (többnyire 15.000 forintot) töltsön fel.

 A jóhiszemű és gyanútlan sértett, reménykedve az ígért pénzösszeg (többnyire 50.000 forint és 700.000 forint között) elnyerésében, a felszólításnak eleget tesz, azonban ezt nem követi az ígért nyeremény átutalása.

A Bicskei Rendőrkapitányság kéri az illetékességi területén található települések lakosságát, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat. A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre.

Amennyiben hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává váltak jelentkezzenek személyesen a Bicskei Rendőrkapitányságon, vagy hívják a 06-22/566-020 telefonszámot, illetve névtelenségük megőrzése mellett tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez az a fajta csalás, amit egy minimális rendőrségi munkával simán fel lehetne deríteni (hiszen a pénz felkerül egy mobilkártyára, amit nem olyan nehéz megtalálni). Valahogyan mégsem arról szólnak a hírek, hogy hány ilyen bandát számolnak fel:(
@metal: a válasz roppant egyszerű. miután egy leterhelt szervezetnek minimális munka is jelentős elfoglaltság, mivel a sértetteknek sem kettő nap saját pénz visszakerülése, a rendőrök megteszik azt, amit lehet, amit magad is hiányolnál, ha ezt a gazemberséget az életből ismernéd, ha tapasztaltad volna. Szólnak a népnek, figyeljetek, ez megy. Prevenció. "Megelőző szerelés" S hogy miről szólnak a hírek? Azt a 25 éves alakot, aki 80 éves papát ütött-rúgott részegen egy villamoson, órákon belül elfogták.
@Bicskei-Szó: Fura, ha a rendőrség nem végzi el a dolgát, akkor egyesek szerint elfogadható indok az, hogy leterheltek. Ha most demagóg akarnék lenni, akkor azt fejtegetném, hogy trafizni sose leterheltek (a mérések helyéről már ne is beszéljünk).
Kedves metal, ha pedig abból a szempontból közelítjük meg, jó, hogy 1. nem az út szélére kiállva, a hasukra csapva állítják, hogy túlléptük a megengedett sebességet 2. baleset megelőzésben is szerepe van, mert a rossz sebességválasztás a balesetek ismert fő oka szűk és rossz útjainkon, sok tapasztalatlan vezető alatt dübörgő nagy teljesítményű autókkal 3. a játékvezető sporttársat és sípját is lehet utálni mindkét csapatnak, mindkét tábornak, de mi lenne a pályán nélküle?
@Bicskei-Szó:
Tételesen válaszolva:
1. még jó, hiszen jogállamban élünk.
2. ne keverjük a dolgokat, a balesetek okaként megjelölt sebességtúllépés szinte minden esetben relatív gyorshajtás, aminek megelőzésében semmi szerepe nincs a trafinak. Úgy meg főleg nincs, hogy legtöbbször az olyan nyíl egyenes szakaszokon mérnek, ahol valamiért kint van egy sebesség korlátozó tábla. Ha a valós gócpontokon mérnének, akkor senkinek nem lenne egy rossz szava sem.
3. Nem az lenne a jó, ha nem lennének, hanem ha tényleges baleset-megelőzési tevékenységet végeznének. Minden nap más, baleseti gócponton szűrnének, és a tényleg veszélyes cselekményeket büntetnék: záróvonal, agresszív viselkedés, követési távolság,...
De simán kiállni oda, ahol alapvetően minimális a baleseti kockázat egy kis sebességtúllépésből, és mérni, tudva hogy sokan fognak beleesni, az simán pénzbehajtás.
De visszatérve az alap témához (nem akartam már feszegetni, de ha már írtál..). Ez egy olyan bűncselekmény, amire simán rá lehet mondani, hogy kis súlyú, nem érdemes vele foglalkozni. De ez nem igaz, azért nem igaz, mert ha nem történik nyomozás, retorzió, akkor minimális befektetéssel sok embert érnek el, sok embert csapnak be, és a társadalmi kár is jó nagy lesz (ráadásul látva a kaszálás mértékét, és a kockázatokat, előfordulhat, hogy mások is rákapnak a témára). Míg abban az esetben, ha szépen lekapcsolnának párat közülük, és a lebukás veszélye maximális lenne, akkor meg is lehetne szüntetni ezt a visszaélést. Mint először is írtam, itt egy ellenőrizhető pénzmozgás történik, amin elindulva nem tűnik nehéznek az esetet felderíteni.
süti beállítások módosítása