E néhány nappal ezelőtt érkezett olvasói levelünk közlése előtt egy előrebocsátás: az áramszolgáltatónak a fák lombjainak nyírására csakis olyan kezekbe lenne szabad vágószerszámot adnia, akik értenek a kertészkedéshez. A fák "igazítása" télen szerencsésebb lenne. A legjobb persze az lenne, ha földkábeleken vezetnék a villamos áramot, bár a villamosságot szállító földkábeleknek ugyanúgy van biztonsági távolsága, mint a légvezetékeknek. Lássuk a levelet: 

"Érdemes lenne ellátogatnod a Szent László utcába, ugyanis az eon minden fát lecsonkol mondván hogy veszélyes. Hiába mondják a lakók h normálisan metssze meg őket, 20-30-40 éves fákat azonnal szétbarmolnak.Az urak azt mondták, ők nem kertészek, a cégnek az a jó ha le van nyírva és évekig nem kell hozzányúlni. A lakók miért nem metszik meg maguknak. Talán mert nincs kosaras kocsim meg egyéb felszerelésem hogy felmásszak egy 10-15m-es fára. Mondtam nekik hogy attól még maguk is emberek és 10 perc alatt összebarmolták amit a természet teremtett hosszú évek alatt." 

Jogszabály írja elő a villamosmű biztonsági övezetének rendezését. Mivel az olvasónk által említett fák közterületen állnak, az önkormányzatnak kellene ezt kezelni, szakszerűen, esztétikusságra törekedve - már a városkép érdekében is. Bicskén eredetileg a BGESZ-el állapodott meg az önkormányzat, saját cégével.

Természetesen vannak lakók, akik saját kézbe veszik a fák gondozását, mielőtt azok a biztonsági sávba érnének. Megint mások saját indíttatásból olyan díszfákat igyekeznek saját ingatlanjaik elé ültetni, amik szépek, formásak és nem nőnek nagyra. Ismertek olyan települések, ahol a méretre való tekintettel is megszabják a fák fajtáját. Az ajánlást bátran meg lehetne tenni, hiszen közterületet.  

Fontos tudnivaló, hogy a biztonsági övezet mérete egyenes arányban áll a vezetékben áramló feszültséggel. Nagyobb feszültség, nagyobb biztonsági távolság. Nem játék.  

A 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről - éppen ebben a koncepciózus, mindenkit megnyugtató városi munkaterv alapja lehetne... Fel kell kutatni azokat a magyar településeket, ahol ezt a problémát kiválóan kezelik.  

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása