Szeptemberben már a harmadik évadjukat kezdik az Aikido Hikari Dojo tagjai, az óbaroki aikidósok. A szezonkezdés előtt a csoport vezetőjével, Monostory Miklóssal beszélgettünk.

Mi is az Aikido?

Az Aikido a legkevésbé durva japán harcművészet, amely elsősorban az ellenfél energiájának felhasználásával történő védekezésre, és az állandó önfejlesztésre koncentrál. Nem nyugati értelemben vett sportág, inkább a középkori japán szamurájok által kifejlesztett harci technikák továbbélése.

A szamuráj mentalitásnak vannak olyan elemei, amelyek nagyon fontosak az aikidóban: például a tökéletességre való törekvés és a végletekig való eljutás (saját képességeink teljes körű ismerete). A gyakorlók nem ellenfélnek tekintik a küzdőpartnerüket, hanem egy nagyon fontos embernek, akivel sajátos kapcsolatban állnak.

Az edzések során jelentős szerepet kapnak a fegyveres technikák: puszta kézzel kard és bot ellen, illetve fegyver fegyver ellen. Használatuk javítja a testtartást, segíti a megfelelő támadási távolság kialakítását, javítja a pontosságot, a koncentrációt és a központ fogalmának megértését, mely utóbbi igen fontos szerepet tölt be az Aikido gyakorlásában. Egészen röviden: a központ (centrum) tulajdonképpen egy stratégiai alapot képez, mely lehetővé teszi az aikidót gyakorlónak, hogy a mozdulat középpontjában elhelyezkedve ellenőrzése alatt tarthassa ellenfelét.

ai.jpg

A kapcsolat felvétele az egyik legfontosabb dolog. A képen az Aikido Hikari Dojo vezetője, Monostory Miklós támadja a nyári szemináriumon Stephane Goffin 6. danos mestert.

 

Kik gyakorolhatják az Aikidot?

Nincs semmiféle megkötés. Jöhetnek, fiúk, lányok, nők és férfiak egyaránt. A csoportban a legfiatalabb 9 éves, de mestereink között jócskán vannak hetvenévesnél idősebbek is. Az első edzésekre érdemes egy laza, kényelmes melegítőt, pólót, és egy papucsot hozni. Néhány hét után kiderül, hogy az újonnan érkezett magáénak érzi-e ezt a harcművészetet – akkor érdemes edzőruhát vásárolni.

Csoportunk az országos hálózattal rendelkező Zumm Aikido Egyesülethez tartozik, rendszeresen szervezünk edzőtáborokat. Minden nyáron egy hétre elmegyünk a Balaton partjára, ahol a napi két edzés mellett a csapatépítésre is jut bőven idő. Évente többször is részt veszünk külföldi szemináriumokon, ahol a haladóbb tanítványok kaphatnak inspirációt.

14075084_10210314484958848_890213282_o.jpg

Csák Gergely, a Zumm Aikido Egyesület vezetője és Monostory Miklós, az óbaroki csoport vezetője

A nyári szünet után szeptembertől újrainduló edzéseinkre szeretettel várunk minden érdeklődőt Óbarokon, a Művelődési Házban minden szerdán délután 5-től és szombatonként délelőtt 9-től.

Az Aikido Hikari Dojo honlapja a http://hikari.hu, Facebook oldala a https://www.facebook.com/Aikido.Hikari.Dojo.HU/ címen érhető el. Az edzésekről Monostory Miklós a 06 30 386 7547 telefonszámon, vagy a hikari@hikari.hu e-mail címen tud felvilágosítást adni.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása