hatarfudt.jpg

- Jó estét!

- Jó estét! 

- Kedd van ma, ez tudja mit jelent?

- Onedin család? 

- Ma ismét alakítanak a bicskeiek...

- Dől a füst megint.  

- Úgy van.... Itt az ablakomtól 20 méterre gyújtotta valaki, a zöldet ráadásul!

- Lehet hogy a migráncsok füstjelei? 

- Nem lehet kimenni egyszerűen... Ez van hetente kétszer
Péntekem vendégem jött, aki még sosem járt itt. Hát szégyelltem hogy egy ilyen helyen lakom... 2016-ban ezt nem lehet megtenni hogy a füsttől megfulladjunk.

- Azért nem mernek becsülettel, tisztességesen fellépni ellene, mert van egy központi hagyományőrző címkézett gondolatuk, hogy mi mezőváros voltunk és mehet a füstölés, mert hozzátartozik az emberek életéhez. Tudja, jómagam gyerekkoromban szívesen tüzeltem az árokba összekotort avart. De nekem nagyszüleim csak akkor engedték meg, ha megszáradt. Jó időben, amikor tudja azt a jó ember, hogy szívesen szellőztetünk, hogy résnyire vagy bukóra nyitva hagyjuk az ablakokat, mert télen kevesebb a szellőztetési lehetőség a hideg miatt - szóval a híres mezővárosi agynak, el kellene odáig jutnia, hogy vagy nem éget egyáltalán, hanem zsákolja,  vagy később éget szárat és avart gallyal. A város médiafelületein, amit mi tartunk fenn, városlakók, ahogy a városvezetést is mi fizetjük - igazán kellene ezzel kapcsolatban egy koncepció a tájékoztatásra. Akár előre jelezhetné, hogy egy-két év és ezért meg ezért  fogjuk betiltani. Tudja, ez egy generációs probléma. Ismerek olyan esetet,  amikor a nagyszülő vagy az édesapa nem akar leszokni erről, mert összegereblyézi és meggyújtja, majd kapirgálja a a hamut. Mert neki ez az ősz évszak. Nekem nem ez az ősz. Apámat egyszer kiskoromban megkérdeztem, melyik a kedvenc évszakja, mert nekem a nyár, hurrá, nyaralunk. Ő pedig döbbenetemre azt mondta: "- Nekem az ősz. - De miért, apu, akkor kezdődik a suli. - Az ősz, mert akkor minden van. Beérik a termés. Szüretelünk. Betakarítunk." Szóval Bicske mezőváros nem a füst miatt szerette az őszt, főleg nem, ha elrontják e későnyári szép napok jóízű levegőjét.    

 

A kőszegi példa            

 

Kisvárosunk vezető "stratégáinak" már ajánlottuk a kőszegi példát, ahol kora tavasztól késő őszig nem lehet szabad téren növényi hulladékot égetni, az a szép város pedig - ahogy már ez a szép város is - elszállítja a zöld anyagot, csak ki kell tenni.  Ezt az ajánlást Péter Olvasónknak köszönhetően még azelőtt tettük a bicskeiek blogján, hogy a Zöld Bicske eljutott volna az évi 10 alkalommal történő zöld-hulladék begyűjtés meghirdetéséig.

Bátorság, tökösség kell és biza vér szükségeltetik a méltóságos pucába, ki kell mondani, hogy ez egészségre és környezetre ártalmas, tehát be kell tiltani és szankcionálni kell arra való hivatkozással akár, hogy ingyen elviszik csak be kell zsákolni, a gallyat méteresre kell vágni, idejében ki kell tenni, havonta egyszer. Nem lehetetlen.  

Meg aztán itt van mellettünk egy autópálya és egy főútvonal forgalma, a városban is nyomja az autós tömeg reggeltől estig, nem kellene tovább terhelni a híresen jó és tiszta vidéki levegőt.  

Mindenesetre a 10 alkalmas zöld-hulladék szállítás valamiért elég titokzatos.
Sem a város honlapján, sem a zöldbicske honlapján lévő hulladéknaptárból nem derül ki, hogy ad-hoc mikor lesz a következő. 
A szolgáltató honlapjára aktuális hír gyanánt kikerül, de a statikus tartalom miatt azt csak az igazán "elvetemült" barangolók nézik gyakran.

 Van bicskei tévé, hivatalos honlap, városi kiadvány. A dolgozók nálunk szépen, akkurátusan a fedél és az edény szája közé szorítják az időpontot, mindig megkaptam, de alapvető lenne, ha ezt az új és környezetet, egészséget védő szolgáltatást most indítjuk, akkor kommunikáljuk is.       

izing antal 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása