"Kedves Bicskeiek! Tudom hogy mostanában nagyon zűrös napokat élünk. De akinek van valami ötlete hogyan lehetne segíteni a Gyermekotthonból kidobott fiúk életén az ne tartsa magában és mindenféle ötlettel álljon elő. Adott 3 fiú 22 év körüliek, munka és szállás nélkül, akiket szerda este kitettek az utcára."

Mindennek jólelkű bicskeiek és környéken élők igyekeztek nyilvánosságot szerezni - a megoldás megtalálásának érdekében. 

Nem hivatalos forrásból származik: még egy évig működik a Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon, aztán a gyerekeket átsoroljak más intézményekbe vagy nevelőszülőkhöz. 

A jelenlegi vezetők Pestről illetve Pátyról járnak Bicskére.

"1928-ban a kastélyt és 50 hold parkját 600.000 pengőért megvette a Népjóléti és Munkaügyi Minisztérium, s az 1929. április 17-én megkötött szerződés szerint ingyenes használatra átadta a székesfővárosnak, csupán a kincstár tulajdonjogának elismeréséül kellett a "székesfőváros közönségének" évi 20 aranypengőt fizetnie. A székesfőváros kötelezte magát, hogy a bicskei ingatlanon anya- és csecsemővédelmi intézetet és átmeneti leányotthont létesít. Az intézetet - "hálából a hathatós közbenjárásért" — Horthy Miklósnéról nevezték el.

A meglehetősen rossz állapotban lévő kastélyt a főváros - a vételárnál nagyobb összegért-teljesen felújította, korszerűsítette és megfelelő átalakításokkal gyermekotthon céljára alkalmassá tette. Ennek érdekében jelentős alaprajzi változtatásokat hajtottak végre, a dísztermet egy emelet magasságban megosztották, ezzel a második emeleten a gyermekek részére kialakítható helyiségeknek nyertek teret, a kapunyílást mindkét oldalon befalazva a kapuátjárót megszüntették. Miután a kastély parkjában mindössze egy 16 m mély kút volt, kevés, ivásra alkalmatlan vízzel, 358 m mélységű, percenként 600 liter 21 fokos vizet szolgáltató artézi kutat fúrattak 16.280 pengőért, ehhez szivattyúberendezést, víztartályt, vastalanítót létesítettek. 16.388 pengő összegben, központi meleg víz fűtéssel és berendezéssel látták el az intézetet 76.622 pengő értékben, a kastély új vakolatot kapott. A kőműves, föld- és tereprendezési munkák 208.855 pengőbe kerültek, a vízvezeték és csatornázás 67.089 pengőbe került, a festés, mázolás 18.073 pengőbe. Gőzfertőtlenítőt létesítettek, beteg- és teherszállító autóbuszt vettek, tejkonyhát rendeztek be, stb. Az átalakítási, felújítási és berendezési költségek végösszege 610.707,54 pengő volt.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1971-72 ben lakója voltam az otthonnak. Szerettem ott lenni.
süti beállítások módosítása