A RÉGI-ÚJ VAJDA, A JÖVŐ ISKOLÁJA

Címkék: vajda

2016.11.17. 00:02

„A jövő nem egy hely, ahová tartunk: él már a jelenben is, a fejünkben, gondolatként. A jövőt mi hozzuk létre, de közben máris alakít bennünket. A jövő a fejünket formáló fantáziavilág.” Ezzel a Stephen Grosz-idézettel vezette be a Barankovics István Alapítvány annak az Online Demokrácia Activity 4U játéknak a harmadik fordulóját, amelyen a bicskei Vajda Gimnázium három csapata is megméretteti magát. A TimeOda (Stuka Beatrix, Stojsics Tímea, Tóthi Tamara, Gál Martin és Vigyikán Vince), az ÉrTEDD (Orsó Laura, Ádám Bendegúz és Piros Erik) valamint a CleveREX (Tihanyi Georgina, Major Boglárka, Tokodi Katalin, Sáfár Szimonetta és Berki Sándor) fantázianevű csapatok már az első fordulóban a bemutatkozó filmjükkel is osztatlan sikert arattak. (A CleveREX csapat itt szeretné még egyszer megköszönni a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóságnak a filmbéli hathatós segítségét.) A versenyzők az országos vetélkedő alapélményét jelentő időutazásról, sőt magáról az időről szóló fogalmazásaik mellett még interjúkat is készítettek 1956-ról. Az intézmény vezetője, Butola Zoltán igazgató mellett a kíváncsi diákok kamerája elé ült az örökifjú Fekete Ferenc tanár úr is. Az élethivatását a Vajdában kezdő, ma már a 84. életévébe lépő Feri bácsival készült interjút a zsűri az oral historynak (magyarul a megélt történelemnek vagy tanútörténelemnek) is nevezett kutatás egyik szép példájaként jutalmazta. A tanár úr magán történelemórája nagy hatással volt a diákokra, valószínűleg ez lesz a Vajda Archívum első adása, illetve bekerül a Vajda Híradóba is. A múlt után a jövő következett, és mi lehetne kézenfekvőbb feladat egy gimnazista számára, mint a jövő iskoláját megálmodni? Minikonferenciák, beszélgetések, panaszok, lehetőségek. A jövőformálást segítette a TimeOda csapatának a kérdőíve, amelyre közel háromszáz válasz érkezett az USA-tól Svédországig, Csákvártól a Vatikánig. És hogy milyen iskolát képzelnek el a versenyzők a gyerekeik számára? Az maradjon a jövő zenéje, legalábbis vasárnapig, amikor is a beküldési határidő lejártával véget ér az országos verseny harmadik fordulója, és jönnek a szóbeli megmérettetések, amelyek végén legalább az egyik csapatot a dobogón szeretné viszontlátni a Vajda diákközössége.

Visszatérve azonban (az egyébként magyar származású amerikai) Stephen Grosz idézeteihez, befejezésként álljon itt még egy: „ha mindenhez ragaszkodunk, mindent elveszíthetünk”. Ez a gondolat, miszerint a változás és a változtatás a javunkra válhat, és nem szabad csak azért görcsösen ragaszkodni a múlthoz, mert félünk a jövőtől, egyébként teljesen igaz a bicskei Vajdára: a mai világban csak úgy őrizhetjük meg az állandó értékeinket, ha mindig változunk. Ettől a tanévtől a Vajda Gimi teljes neve: Székesfehérvári Szakképzési Centrum Fejér Megyei Vajda János Gimnáziuma és Szakgimnáziuma. Változik a cím, változik a fenntartó, de a Vajda az Vajda marad, régi hagyományokkal és új lehetőségekkel. Mindezekről a nyílt napokon, 2016. november 18-án és december 1-jén győződhetnek meg a leendő vajdások és szüleik, akiket sok szeretettel várunk ezen a két nyílt napon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása