Soha még ennyi zenész nem lépett egyszerre egy színpadra a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar történetében. A karnaggyal együtt 55 muzsikus játszott ma a Petőfi Művelődési Központ színpadán, amin alig fértek el.  

ales.jpg

Kedvenc részem volt a végén - a harmadik sorban ültem a nézőtéren -, amikor a konferanszié felállította a 2., 3., 4. sort is a színpadon, azért, hogy jobban tudjuk, kik játszanak és hogy tényleg mindenki meg legyen tapsolva.

Ez a nagy együttes  a Zeneiskola földszinti előadótermében próbált Kovács Tibor alezredes, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának karnagya, a Prelúdium Zeneiskola klarinéttanárának vezetésével. Régiek és maiak egyaránt a két nagyszerű pedagógus emlékére léptek színpadra és annyi, de annyi spiritusz volt ebben a mai összhangzatban (zene, szavak, mozdulatok, mosolyok úgy egészben), hogy ennek magyarázatát egy zenésztől kaptam: 

patko_komlos_szabo.jpg

- Tudod, ha a 260 db széken mind hallgatók ülnek, a nagyérdemű közönség,  és sokan állnak is, az a megbecsülés jele. Hogy nem "csak" a rokonok kíváncsiak ránk mondjuk százan.  A megbecsültségre pedig a zenész a szívével válaszol. Kell persze a zenetudás, de az már a vérünkben van.   

Ez itt Dr. Szabó Gábor (harsona) fotója a szívet melengető  telt házról, aminek Csücsök is nagyon örül jobbra tekintve, hogy ez azért egészen rendben van...  Ez a kép azért is jó, mert aki tud kottát olvasni, csak kinagyítja a képet és máris dúdolhat. Itthon a Jézus Krisztus Szupersztár lemezt szól e sorok írása közben, mert a zenekar felidézett belőle egy remek részletet. 

szg.jpg 

   És valóban nagyon nagy hangzást hoztak tudásukkal, zeneszeretetükkel, egészen felemelőt, már csak azért is, mert ennyiféle hangszer talán sosem szólalt meg közönségüknek egyszerre. Reméljük sok ilyen lesz még, reméljük együtt maradnak és az utánpótlás is erősíti soraikat.   

meghivolll.jpg

A Bicskei Koncert-fúvószenekar egykori zenésztársaikkal együtt tartottak ünnepi hangversenyt a Petőfi Művelődési Központban. A zene hangjai ezen a vasárnap estén Csizmadia László karnagy úr emlékére csendültek fel, tehát Ági néni emlékének is.  Unokájuk, Csizmadia Marcell egy keringőt gitározott azon a színpadon, amin nagypapája annyiszor dirigálta a zenekart és hajolt meg mifelénk a tanítványokkal együtt. Laci bácsiról egy nagyméretű rajz a falhoz támasztva egykori színpada mellett, ahhoz közel ülve pedig unokájuk gitározik egy szép és csöndes keringőt, ami inkább meditatív hatást tesz.   

A fúvósokat pedig nem akarta elengedni a közönség. Annyiszor vissza lettek tapsolva üdvrivalgások közepette, hogy alezredes úr a parancsnokok esetünkben oly könnyed, de ellentmondás nem tűrő habitusával a színpadra penderült a függöny mögül és közölte: kifogytak a zenéből. A közönség nagyot nevet és érti a viccet.       

Grósz Mónika, aki nélkül ez a koncert nem jött volna létre, ezt a bejegyzést kapta egy kedves bicskei zeneszerető embertől: 

"Szívből gratulálunk a mai koncerthez. Hatalmas élmény volt, azt hiszem Laci bácsi boldog lehetett az angyalok között, hogy ilyen csapattól ilyen zenét hallhatott. Szívből kívánunk további sok sikert a munkátokhoz, és köszönjük az élményt, amit ma kaptunk Tőletek!" 

Csatlakozunk az előttünk szólóhoz.  

                                                                 marci.jpg

 

Csizmadia László (1943-2016) 

"Bicske Város Díszpolgára, Németh László díjjal és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tanár és karnagy. 1987-ben alapította a Bicskei Koncert-fúvószenekart, a zeneiskola - melynek 26 évig volt igazgatója - akkori növendékeiből.  Egész életét kiemelkedően magas színvonalú zenepedagógiai munka jellemezte az iskolavezetés terén, valamint számos saját hangszerelésű mű megalkotásában, zenekarvezetői és kórusvezetői tevékenységében egyaránt. Sokat tanultunk tőle, hálás szívvel emlékezünk rá" - írják a koncertet mesterük emlékének szentelő tanítványok. 

nezoteri.jpg

 

Emlékzenekar

Karnagy: Kovács Tibor alezredes, klarinétművész, tanár

Fuvola:
Grósz Mónika fuvolatanár
Pertl Polixéna
Dr. Szilágyi Rita
Dr. Szilágyi Zsófia
Szabó Katalin
Tóth Orsolya
Tóth Zsófia
Karácsonyi Barbara
Boros Adrienn
Majercsik Anita
Metykó Viktória fuvolaművész
Horváth Tamara fuvolaművész
Lukács Laura

Klarinét:
Ádám Annamária a zeneiskola igazgatója
Lanczendorfer Orsolya
Kiss Ferenc
Boros Bernadett
Kecskés Viktória
Vida Bernadett
Pfendert Erzsébet

Szaxofon:
Kiripolszki Nelli
Szanyi Tibor
Kecskés Ferenc
Lukács Róbert
Pósa Dániel
Fagott:
Dr. Horváth Ildikó


Trombita:
Horváth Zoltán
Metykó Csaba
Keil Zoltán
Kontra Péter
Paksz Attila
Gyalog Péter
Tenorkürt:
Bernwallner Vilmos
Ivanics Dénes
Frech Ferenc

Baritonkürt:
Frech Tamás
Gyüre Tamás

Kürt:
Paksz Ádám kürtművész
+ 3 fő vendég zenész

Harsona:
Dr. Szabó Gábor
Patkó Balázs
Kontra Imre

Tuba:
Lehőcz Ádám
Szabó Bertalan
Zeke Zoltán tubaművész-tanár
Orbán Ádám tubaművész-tanár
Vitai Zoltán
Kiss Csaba

Ütő:
Csizmadia Péter
Lehőcz Kálmán
Csörgöl Ákos
Ádám Tamás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása