harangok.jpg

 

„A harang - különösen a falusi emberek életében - mindig kiemelkedő szerepet játszott.
1944 őszén szomorú hír járta be a falut (Bicskét): Elviszik a harangokat. A református templomból a legnagyobb harang lett az áldozat, a 840 kg-os - 1927-ben felszentelt.
A gyülekezet a harang elvitele előtti vasárnap búcsúztatta el az ércóriást. Nekem legalábbis az volt. Istentisztelet után édesapám a nyakába vett és lassan felmentünk a toronyba, ahol ő megsimogatta és elbúcsúztatta a harangot.
Néhány nappal később került sor a harangok elvitelére. Szlezák harangöntő mester készítette a 840 kg-os nagyharangot, azt mondta, hogy ez olyan, mintha a szülőnek saját gyermekét kellene megölnie, nem vállalta, hogy a toronyból lökjék ki ezt a harangot, azt mondta, hogy méltósággal kötélen kell leereszteni. Szomorú délután következett.
A falu református gyülekezete a templom és iskola közös udvarán fekete gyászban gyülekezett.
Először a három harang együtt szólt, majd a leszerelést követően lassan engedték le a távozót, míg két társa búcsúztatta. Szomorú és néma volt a gyülekezet. A harang, hogy ne ütődjön a toronyhoz, két kötéllel a gyülekezeti tagok húzták el, így lassan, mint egy temetésen a koporsót, úgy eresztették az ott álló teherautó pőre platójára.” (Nagy Zoltán írása)
Így búcsúzott el a gyülekezet 1944 őszén a legnagyobb harangjától.
A harang felirata szerint - régi fénykép tanúskodik róla,- annak idején közadakozásból készült. Szeretnénk ezt az 1944-ben elvitt harangot újra elkészíttetni és újra gyülekezeti használatba venni. Erre a célra - úgy, ahogy elődeink tették ezt az első világháború utáni nehéz időkben - közadakozást hirdetünk, felajánlásokat várunk. Egy 800 vagy 840 kilós harang elkészíttetése, felszereltetése nem kis összeg, ám ha összefogunk, akkor bízunk abban, hogy közadakozásból és segítségekkel megvalósulhat ez a terv. Kérjük, hogy ki-ki lehetősége szerint támogassa ezt a célkitűzést. Aki csatlakozni szeretne, kérjük, jelezze a bicskei lelkészi hivatal felé. Előre is köszönjük a támogatásokat! - írja Máté János református lelkész

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása