Névvel, címmel érkezett ez az elkeseredett hangvételű olvasói levél: "Nem érdemes foglalkozni az utcaképpel, a város szépítésével, az emberek közérzetének javításával?

Nem! A mai nap után határozottan jelentem ki, hogy NEM!

meggy2.jpg

Ócsárolni kell, köpködni, méltatlankodni, szemetelni, és tönkretenni amit a másik alkot! Hass, alkoss, gyarapíts...? Hol van ez már? Ez nem az a világ...

Miért írom ezeket a sorokat, és, hogy miért vagyok felháborodva?

Íme az ok: az, hogy Varga József utca, szerintem nem mindenkinek ismerős itt Bicskén, de ha azt mondom, hogy a Gyermekotthonnal szembeni zsákutca patakkal és híddal a végén, plusz egy gyalogjárda a kertvárosba, akkor már talán ismerős lehet néhány embernek. Igen ebben az utcában van a felrobbant ház. 

Mint minden jó állampolgár, aki igényes a környezetére, rendben tartja a portáját, és a háza előtti utcaszakaszt. mi is ezt tesszük mióta az eszemet tudom (lassan 40 éve). Söpörjük a járdát, nyírjuk a füvet, összeszedjük a falevelet, télen síkosság mentesítjük a gyalogutat. Sőt, mióta a szomszédház kicsit "szétszórt" lett, azóta az előtt is. Arról nem is beszélve, hogy a sok kultúrember - aki itt közlekedik, és a szemetet már nem bírja hazáig vinni, sőt van aki egyenesen ide hordja az árokba - utánuk is mi szoktuk összeszedni a szemet bántó hulladékot. És mivel mi ilyen elvetemültek vagyunk, még fát is ültettünk, közterületre. Annak minden hátrányával, és kevés előnyével együtt. Az egyik oldalra 4, a másik oldalra 2 meggyfát. Az előnyét az erre járó gyalogosok élvezik (nem kevesen) a hátrányát leginkább mi. A nyári melegben mindenki tudott az árnyékukban gyalogolni, és amikor termőre fordultak a legtöbben fel tudták emelni a kezüket, hogy leszakítsanak belőle. Ki egy-két szemet, és volt aki egy egész szatyornyit. Azért senki sem csöngetett be, hogy ne segítsünk-e megpermetezni őket, vagy szeretnék helyettünk megmetszeni. Szóval száz szónak is egy a vége, törődünk a környezetünkkel.

De emberek, higgyék el, nem érdemes....

Ma megjelent a Tűzoltóság az utcában, és szépen elkezdte szakszerűen az itt lévő akácokat, bodzabokrokat a villanyvezeték miatt visszavágni. Annyira alapos munkát végeztek, hogy a két kezem ültette gyümölcsfát a földtől 1,5 méteres magasságig visszavágták. Ez egy kifejlett fa volt, a maga 16 évével. A vezeték becslésem szerint 6-7 méter magasan futhat. Nem voltam rest, utánanéztem, hogy mi az előírás. Ez a vezetéktől számított 1 méter, az alábbiakban olvasható:

meggy.jpg

A vezetékek biztonsági övezetének terjedelme:

A GKM rendelet 7.§-a szerint a föld feletti vezeték biztonsági övezete a vezeték névleges

feszültségétől függően a vezeték mindkét oldalán, a szélső nyugalomban lévő áramvezetőtől

vízszintesen és nyomvonalunkra merőlegesen mért függőleges síkokig terjed:Kisfeszültségű

(0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: a vezetéktől mért 1 méteres távolság.

A kisfeszültségű csupasz szabadvezeték biztonsági övezetében a gallyazást az ábrának

megfelelően úgy kell elvégezni, hogy a vezeték környezetében lévő fák, magasra nőtt bokrok

ágai az éves növekményt is figyelembe véve az áramvezetőket alulról és oldalirányban

1 méternél jobban, felülről pedig egyáltalán ne közelítsék meg. (A biztonsági övezetről szóló

rendelet szerint azok a fák, amelyek kifejlett állapotukban elérik a vezeték biztonsági

távolságát (1 m), nem hagyhatók meg. Az alsó gallyazási zónahatár ezért csak a biztonsági

övezeten kívülről benyúló ágakra értelmezhető.)

kisfeszültségű csupasz szabadvezetékes hálózatok:

 belterületen és külterületen a biztonsági övezet terjedelme vízszintes irányban a szélső

vezetőtől mérve 1 méter.

 ezen biztonsági övezeten belül a fák, fasorok, bokrok, mezőgazdasági kultúrák

magassága max. 4 m lehet

 a hálózat oszlopainál, azok külső alkotójától mért 1 m-en belül biztosítja a

gallymentességet, az oszlop mászhatóságát.

kisfeszültségű szigetelt szabadvezetékes hálózatok és csatlakozó vezetékek

 az MSZ 151/8 szabvány előírásainak megfelelően a vezeték a fák ágai között is

áthaladhat, de hozzá nem érhet.

Akkor, kérdem én, miért kellett ilyen mértékben megcsonkítani a meggyfát? Sajnos csak a munkálatok elkészülte után látta édesapám, hogy mi történt. Amikor választ akart kapni a kérdésére, amit jogos felháborodásában tett, hogy miért tették ezt, nem kapott kielégítő választ.

Ekkor megkérte a vágást végzőket, hogy inkább vágják ki tőből. Az eredmény itt csodálható, és persze élőben...

Megértem, ha biztonsági okokból vissza kell vágni a fákat, nehogy áramütés érjen valakit, annak is örülök, hogy a közvilágítás is használhatóbb lesz, megértem a Tűzoltóság embereit, mert ezt kapták feladatba. Én mindenkit megértek..... megértettem eddig!

Mostantól meg nem érdekel... inkább kivágom a többi fát is, a szemetet szedje össze az önkormányzat. Ha nem érdekel senkit, akkor engem se, széllel szemben nem érdemes ...."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a Bicske.. Ajjajjaj. Elszomorító.
Itt minden olyan semmilyen: némely dolgok nem mennek, más ügyek kudarcba fulladnak, az emberek fásultak, negatívak..pusztulat az egész.
És itt van ez a sztori is: ennyire nehéz odafigyelni? Fát ültet, gondozza, szemetet szed, a környékét rendben tartja..ezért?
Én, aki itt nőttem fel, ha adódna egy kedvező lehetőség, úgy itt hagynám ezt a ......, mint a szellő. El innen, lokálpatriótáskodjon az, akinek még nincs elege a bicskei sztájlból..
süti beállítások módosítása