Egy zenetanárnő férjével és lányával úgy döntött: negyedszázados, Csizmadia László karnagy úr hívásával elkezdődött bicskei, zenetanári pályafutásának sikereit koncerttel ünnepli meg. Nem, nem zárja, semmi szomorúság, hanem új erőt merít.

gmfuvoladuo.jpg

 

Mónika Zsámbékon végzett tanítóként. Főiskolai tanulmányaiban is nagy hasznát vette a Prelúdium Zeneiskolában szerzett tudásának, az idén 1 hónap híján 30 éve létrejött Fesztivál Fúvószenekar fuvolása volt. Laci bácsi egyszer csak azt kérdezte tőle, nem jönne-e Bicskére fuvolát tanítani, az sem baj, ha még nincs képesítése, közben azt is meg fogja szerezni. És lőn. Megszületett a zenepedagógus.  Most pedig pályatársak, tanítványok, szívének kedves muzsikusok mindannyian színpadra léptek a Fiatalok Házában, ahol még a galéria is megtelt a hallgatósággal.  
(Eszembe jutott a GNM Színitanoda, ami ugyebár Goór Nagy Mária Színitanoda.... Akkor ez a Grósz Mónika vagyis GM Fuvolatanoda....)

m15.jpg

Komolyra fordítva a szót, az első szám Wolf Péter: Szerencsés Flótás című száma volt. A végén, amikor ezt újrajátszották, a zenetanárnő könnyek között mondta el, hogy hálás a sorsnak, hogy ő milyen szerencsés "flótás"... Az első fellépők Andrikó Csenge, Székesi Adrienn, Stepán Melissza, Szabó Laura, Sebestyén Daniella, Oberchauser Boglárka, Balku Édua, Szelman Kinga, Tönköl Tamara, Sági Mirjam, Balázs Dorottya, Hercsik Fanni, Koczka Kincső, Bíró Dorka, Tarjányi Luca, Gróf Gabriella, Baranya Zsófia, Horváth Fanny, Béczy Eszter, Lődy Réka, Szalontai Gréta, Grósz Mónika-fuvola, zongorán kísért Zekéné Kovács Ágnes.

m14.jpg

Köszöntésében a legszebb rész az volt, ahogyan a jubileumi koncerten a hallgatóság sorai között helyet foglaló szüleinek köszönetet mondott. A bal szélen ülő szülők nagyon büszkék lányukra, vejükre, unokájukra. Mónika azt mondta róluk, hogy tőlük tanulta meg a becsületes munkát, a minden nap egy lépés előre haladási elvét. Ami a tanulásban és a tanításban is alapvető. Még a Zeneiskolába való meghívásának felidézésekor mondta, hogy mennyire jó dolga van egy zenetanárnak: fél órát tölt egy diákkal vagy többet, nem úgy mint alapdiplomája szerinti kollégák, akik egész osztályokkal töltenek ugyanennyit.

m13.jpg

A Popp: Orosz cigány dalát Tönköl Tamara fuvolán, Szanyi Bettina zongorán adták elő.
Tönköl Tamara: 7. osztályos tanuló a Csokonai Vitéz Mihály Ált. Iskolában. Az idei tanévtől „B” tagozatos. Szanyi Bettina: 11. osztályos tanuló a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium népi ének-citera szakán. Bettinát a népdalok, a népzene ragadta meg, amit szülei is kincsként tartanak számon.

m12.jpg


Telemann: A vadászat című élvezetes művét Dr. Szilágyi Rita, Dr. Szilágyi Zsófia, Szabó Katalin, Tóth Orsolya, Pertl Polixéna, Karácsonyi Barbara, Tóth Zsófia, Kiripolszki Nelli, Grósz Mónika kara adta elő fuvolán.
A tanárnő elmondotta, hogy Pert Polixéna 2002-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát nála, miközben már építészmérnöknek tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen. Azóta született két kislánya, akik 1 és 3 évesek. 10 év után most újra Bicskén él.

m11.jpg


Dr. Szilágyi Rita 2004-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát szintén Grósz Móninál. Seregélyesen él férjével, Csizmadia Péterrel és két óvódás fiúkkal. Gyógyszerészként a helyi gyógyszertárat vezeti. Emellett babahordozással is foglalkozik: az Alba Babahordozó Egyesületben, Székesfehérváron.

m1.jpg


Dr. Szilágyi Zsófia: 2005-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát szintén a tanárnőnél. Budapesten él, hat éve vezet gyógyszertárat Érden. A család és a zenekar miatt jár rendszeresen haza, Bicskére.
A két gyógyszerész doktorátust megszerzett muzsikus családja a bicskei zenei élet régi támogatója.

gm-csizitom.jpg

 

Kiripolszki Nelli 2009-ban végezte el a fuvola utolsó osztályát - szintén Móninál. Négy éve végzett közgazdászként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Azóta Budapesten él. Jelenleg értékesítés támogatóként dolgozik Magyarország piacvezető állásportáljánál. Bicskére főként a zenélés és a barátok, valamint a család miatt jár vissza.

gm_tamiviki.jpg


Szabó Katalin 2009-ban végezte el a fuvola utolsó osztályát. Januárban végzett mesterképzésen a Károli Gáspár Református Egyetemen, angol és magyar, mint idegen nyelvtanár szakon. Jelenleg az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán dolgozik nemzetközi referensként.

g6.jpg

Tóth Orsolya 2009-ban végezte el a fuvola utolsó osztályát. A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója, ahol emberi jogi kérdésekkel foglalkozik. Bicskén él, aktív tagja a Bicskei Fesztivál Fúvószenekarnak.

g5.jpg


Tóth Zsófia 2014-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát. Harmadéves atomenergetikai mérnök-hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Budapesten lakik, hétvégenként jár haza Bicskére a család és a fúvószenekar miatt.

g4.jpg


Karácsonyi Barbara 2014-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát, mellette 11 évig kempózott versenyszerűen. Európa-bajnoki címet és világbajnoki érmeket is szerzett. Jelenleg a bicskei Szociális Otthonban dolgozik, és gyógytornász szakra készül.
A fuvolistákra a nevüket és az évszámot tartalmazó mondatban a mester mindig elmondhatta, hogy "nálam" végeztek. Ebben az egyetlen szóban valami hatalmas büszkeség feszül.

g3.jpg

Telemann: Fantáziák szóló fuvolára című művét Szabó Réka fuvolaművész fantasztikus előadásában hallhattuk.
Szabó Réka zenei tanulmányait a Bicskei Zeneiskolában kezdte Tihanyi Gellértnél. Két év furulya tanulás után fuvolázni kezdett. Grósz Mónika növendéke volt négy éven át, ő segítette a zenei pálya felé. Középiskolás éveit már a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában töltötte, Berényi Bea növendékeként. 1999-ben sikeres felvételi vizsgát tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre és Prőhle Henrik növendéke lett. 2005-ben diplomázott. 2006- tól 2008-ig Münchenben a Hochschule für Musik und Theater-en folytatta tanulmányait Marianne Henkel professzor kezei alatt. 2008 júniusában diplomázott a mesterosztályban.
10 éve tanít, jelenleg a Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskola fuvolatanára.

gm-szaboreka_1.jpg
Legkedvesebb zenetörténeti korszakai a barokk és a klasszika. 2008-ban alakult Haendel trió barokk kamaraegyüttes tagja. Legszívesebben tanítással és kamarazenéléssel foglalkozik - konferálta fel egykori tanítványát Grósz Mónika. 
A flauto traverso, azaz harántfuvola az 1700-as évek elejére elért egy olyan fejlettségi fokot, hogy a zeneszrezőket szólódarabok komponálására ösztönözte. Így keletkeztek az 1730-as évek elején Telemann Fantáziái szóló fuvolára. 12 fantáziát írt a komponista, melyek aránylag rövidek. A 2-3-4 tételes fantáziákban találkozhatunk a kor jellegzetes zenei műfajaival (pl.: prelúdium, fúga, francia nyitány) és a korabeli tánctételekkel (pl.: menüett, gavotte, bourrée). A korszak jellegzetessége, hogy a zeneszerzők számtalan díszítési lehetőséget adnak az előadóknak.
A hangversenyen két fantázia csendült fel: a fisz-moll és az A-dúr.

g1_1.jpg
J. S. Bach: g-moll Szonáta 2. 3. tételét Metykó Viktória-Horváth Tamara fuvolaművészek előadásában hallhattuk.
Metykó Viktóriab 2007-ben nyert felvételt Grósz Mónika tanszakáról a budapesti Weiner Leo Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakára. 2015-ben kapott BA diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Majd fél évet Németországban töltött, mint zenekari fuvolista és pikolós. November óta Tatán és Pesten is zeneiskolában tanít és közben különböző színházak előadásiban is játszik, mint zenekari tag.

gm6.jpg


Horváth Tamara 2008-ban nyert felvételt bicskei tanszakáról a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakára. 2016-ban szerezte meg BA diplomáját a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán, jelenleg a Debreceni Egyetem mesterszakos hallgatója. Emellett tanít és zenekarokban játszik.
Következett Bizet: Kis fantázia a Carmen operából Dr. Szilágyi Rita-Dr. Szilágyi Zsófia előadásában.

gm5.jpg


Ezt követően tanárait köszöntette az est létrehozója. A tanárok, akiket felsorolt és köszöntött, a tanulmányaiban vagy már kollégaként példaképei pedagógusként. Székely Zoli bácsival kezdte, aki maga is zenész volt. A hallgatóság soraiban helyet foglaló Szabó Ildikóval, Pattantyúsné G. Máriával folytatta és természetesen Béres Klárával, aki zongorán kísért több fellépőt. Horváth Edit, Kovács Imre és természetesen Csizmadia László nevei is szerepeltek a köszöntőben, a tisztelgésben a mesterek előtt.

gm4.jpg
Fauré: Siciliano című gyönyörű darabját, első dolga volt e sorok írójának itthon ezt megekesni, Szabó Réka fuvolaművész tárta elénk - zongorán kísérte F. Béres Klára.
Egy olyan zongorakíséretes darab következik - mondta Móni -, amellyel Réka zeneiskolás éveire szeretne visszaemlékezni. "Élénk kamarázás folyt a fuvolatanszakon, amikor Réka nálam tanult. Az örömteli együttzenélésen kívül, mély barátságok szövődtek a fuvolás növendékek között. A zeneiskolában tanult ebben az időben Kiss Eszter, aki a fuvola mellett zongorázott is Klári néninél. Réka és Eszter gyakran duóztak együtt, de fuvola-zongora felállással is kamaráztak időnként. Így tanulták meg az egyik tanévben a Fauré Sicilianot.
Réka szeretett volna egy szép darabot játszani egykori zongorakísérőjével Béres Klárával a mai koncerten. Ezért esett a választás a Fauré Sicilianora, mely összekapcsolja az egykori lelkesítő diák kamarázást és a mindig kedves és mosolygós zongorakísérőt!"

gm3.jpg


Poulenc: Szonáta I. tétel - Boros Adrienn fuvola - zongorán kíséri Zekéné K. Ágnes.
"Boros Adrienn 2013-ban nyert felvételt tanszakomról, a budapesti Weiner Leo Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol jelenleg 12. osztályos tanuló, Horgas Eszter növendéke.
Francis Poulenc francia zeneszerző és zongorista volt a 20. század közepén. A Szonátát fuvolára és zongorára 1957-ben írta, melyet Jean-Pierre Rampal mutatott be a strasbourgi zenei fesztiválon. A 20. századi fuvolairodalom meghatározó műve ez a szonáta, melynek három tételéből az elsőt fogjuk most hallani."

gm2.jpg

Jan Clarke: Maya című műve Metykó V.-Horváth T.-fuvola; Demény Teodóra-zongora előadásában nagyon-nagyon szép. Azt gondoltam, egy hétig hallgatnám.
Ian Clark: egy ma is élő angol fuvolista és zeneszerző - vezette fel Grósz Mónika. Csodálatos fuvoladarabokat, kamaraműveket komponál. Kiskorában édesanyja zongorán és csellón tanította majd 10 évesen kezdett fuvolázni teljesen egyedül. Később magántanárhoz járt egy művészeti iskolába. 1986-ban diplomázott, mint matematikus, de egyetem mellett továbbra is a fuvola töltötte ki szabadidejét. A könnyebb zenei műfajokhoz is vonzódott, ami érződik különleges hangulatú művein is. 2000 óta abban a művészeti iskolában fuvola tanár, ahol egykoron ő maga is tanult. Emellett sok CD felvételt készít, komponál és koncertezik a világ különböző pontjain.
A Maya indiai filozófiákban használt többjelentésű szó. Legegyszerűbb fordítása: illúzió.

gm1.jpg

A 10. szám a Taka-taka volt Grósz M.-Andrikó Cs.-Stepán M.-Székesi A.-Szabó L.-Sebestyén D.-Balku É.-Tönköl T.-fuvola, Kormos Bence-konga, Őri Gerő-dobok, Csintalan Márk-gitár, Kaiser Tamás-zongora előadáásban.
Végezetül pedig Wolf P.: Szerencsés Flótás című művét játszotta el megint az összes fellépő és vendégmuzsikusok.
(Szerencsés Flótás vagyok, hogy ott lehettem!) 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása