T. Szerkesztő Úr!

 

Már nem is emlékszem, mikor fordultam Önhöz utoljára, de most úgy érzem - meg kell szólalnom.
Több mint egy év alatt jelentősebb mennyiségű visszaválthatatlan italos üveg gyűlt fel háztartásunkban. Miután
külföldiből honosított , önkormányzati tulajdonú hulladékkezelő cégünk a hajdanvolt szelektív gyűjtőszigeteket
felszámolta, nem tudom hol helyezhetem el. A közzétett telefonszámon felhívtam a Zöldbicske Kft- t, üzenetrögzítőről egy hölgy tudatja, hogy ügyfélszolgálat csak hétfő-szerda-pénteken az adott telefonszámon, illetve e-mail címen elérhető.
A telefonszámot "rendelési" időben hívva sem sikerült ügyintézővel kapcsolatot teremteni, az üzenetrögzítő gépi szövege
után foglalt jelzés. Többszöri próbálkozást követően több mint egy hete a megadott e-mail címen fordultam kérdéssel hozzájuk -pusztába kiáltott szó - válaszra nem méltattak!
Milyen embert próbáló aktatologatás folyhat a hét három munkanapján a "CÉG" -nél, hogy sem a telefont felvenni,
sem az e-mailt elolvasni nincs idejük!
Fentebb vázolt hozzáállás alapján hajlamos vagyok szimpátiával tekinteni rosszul szocializálódott, halmozottan
hátrányos helyzetű honfitársaink magatartására, miszerint úton-útfélen eldobják a kiürült flaskákat, amit a későbbiekben közmunkásként fizetésért összegyűjthetnek. (Nem feltétlenül csak és kizárólag ők szemetelnek - a szerk.)
Gyarló honpolgárként egyébként úgy tudom, a szelektíven gyűjtött üveg nem szemét, hanem újrafeldolgozható ipari
alapanyag
Ha létezik értelmes megoldás a fenti helyzetre, kérem nézze el tudatlanságomat és világosítson fel!

 

Tisztelettel:
Mogorva Magorka

 

Kedves Mogorva Magorka!

Azzal kezdeném, hogy nekem főleg egyenlegemre vonatkozó kérdéseimre (utálom, ha felgyűlik a közmű tartozás és megérkezik dr. Tibortól a lakásom árverezésének időpontja, ezért aztán leginkább csoportos beszedésivel intézem) főleg e-mail formájában rendeztem. Volt hogy órákon belül választ kaptam minden kérdésemre és minden kukamatricás kérdésemet könnyedén megoldottak. Bár a legbarátságosabb közmű-szolgáltató képviselet nálam a Fejérvíz, beleértve könnyebb megközelíthetőségét is, és ha már ott vagyok, Edéhez is betérek egy kávéra.  

Én olyan mennyiséget és annyit iszom üvegből is otthon, hogy van egy külön félszobám, aminek ajtajára két dolog van írja: 1. "A halálig bébi!" (az ivásra vonatkozik) 2. "Göngyölegraktár". A visszaválthatót olykor megpróbálom konvertálni a közös piacon, de akasztottam én már bicskei közterületi kukának látszó tárgyra is - puszta fémrúdra -, amin fiatal koromban még szemétgyűjtő edények is függtek hetykén, és amikor apukák sétáltak óvodás, nálam akkor alig fiatalabb fiaikkal, a szemléltető eszköznél tanították az utódokat: "Ide kell beledobni a szemetet". A rúdba ugye nem lehet. Edény?  Ez ma már barokkos túlzás. Ezt innen, a rúdról, elég hamar elviszik, gazdára talál. Tegnapelőtt láttam, hogy egy nagyon rendes ember a kenyér és zsömlemaradékot akasztotta rúdra egy olyan mutációnál, amin még edény is volt.  Leginkább kedden akasztom ki, amikor a Zöld Bicske járműve a szemétgyűjtést végzi. Ilyenkor több gyűjtő is járja az útját benézve ide és oda. Ismerek embereket közülük, akik bármikor szívesen fogadnak ilyen lehetőséget. Végezetül az utóbbi, amit igen ritkán tettem meg és sosem fogom többé, mert szigorúan tilos balesetveszélyes miatt: havi 1-2 zsák műanyag kollekcióm  közé tettem az üvegeket belülre, amit ugyebár minden hó utolsó csütörtökjén reggel elvisznek - középre tettem, hogy ne törjenek szét ütődés esetén, legyenek "párnázva" és ne szakítsanak zsákot sem, se munkavédelmi kesztyűt. Gondoltam, úgyis válogatják, hiszen a PET palackok és a majdnem papír kefires dobozok is el lesznek különítve.

Minden könnyebb, célszerűbb  lenne, ha megépült volna végre az EU-forrásból finanszírozott hulladékválogató üzem a Bicske, Állatvásár téren, mert akkor ott futószalagon ömlene az anyag és a munkások pattintanák mindegyiket a helyére. A találgatások szerint ez azért nincs még mindig kész mint kistérségi megrendelés, több éves késéssel, mert két jó barát - Orbán Viktor és Simicska Lajos kivitelező - csúnyán összevesztek, egyik olyat üzent a másiknak, hogy csak na, minek következtében mezővárosunkban a városvezetés szokásához híven tengermély bátorsággal hallgat az ügyről, már-már arra gondolok, hogy kérdezni sem mernek róla egymástól sem, álmukban meg aztán egyáltalán. Ajánlott olvasmány: Sigmund Freud: Totem és tabu

A cégnél - ezt hallani - nagy bajok vannak, gyakorlatilag szinte a teljes adminisztráció lecserélődött a közelmúltban, mindenki felmondott. Az újak, már amit tudtak pótolni, még tanulnak...
A szelektív szigeteket az önkormányzat szüntette meg, mert sok volt a panasz a gyűjtők környezetére, a nem oda való hulladékokra, a nem rendeltetésszerű használatra, ami részben a társadalom anyagi, részben pedig szellemi állapotával áll szomorú összefüggésben. Ezért októberben felszámolták az utolsót is a városban. Azt halottam, létezik egy a szeméttelep bejáratánál, de saját szememmel még nem láttam.
Érdemes tudni, hogy a szemetes cég szerződéses kötelezettsége (lett volna!!!) a szabad gyűjtőkapacitás folyamatos biztosítása (ez a közszolgáltatási szerződés elérhető a cég honlapján, a város menüpontjában!!!).
A sziget környezetének rendben tartása pedig az európai  kisvárosunk másik nonprofit, saját cégének a BGSZ-nek kötelező feladata.
Ha a saját cégek (jól) ellátták volna a feladatukat, akkor nem lettek volna panaszok, maradhatott volna a városban a sziget? - fogalmazódik meg a kérdés. Ehhez viszont a felhasználók többségének felemelkedésére is szükség lett volna, amire az esély finoman szólva nem túl nagy.   

Egyébként az üveget tényleg szigorúan tilos beletenni a szelektív zsákba, már megbántam, hogy megtettem és leírtam, éppen a törés, a szilánkos balesetveszély miatt! Ilyet én soha. Úttörő becsszó. 

És van a városban kettő vagy három három hivatalos üveggyűjtő pont. A Duna-Vértes .......Társulás keretében (ők építtették a jelenleg bőszen hibernáló válogatót is) ki is van jelölve a helye, akár működhetne is, csak be kellene emelni a szemetes cégünk fent említett közszolgáltatási szerződésébe a feladatot. De amíg nem delegálják nékik a külön melót, addig nincs vele költség (ezért nagyon jó ez az önkorinak) és nem kell ellátni a feladatot sem (ezért nagyon jó ez a BGSZ-nek).

Amúgy hajdan kijelölt közmunkások felügyelték a szigetek rendjét, de fájronttól hajnalig a tárolókba és környékükre hordta a nép a háztartási hulladékát, ami nem volt válogatva. Tette ezt azért, mert nem volt szerződése és azt gondolta, ha viszik  szelektívet, vigyék ezt is. A legnagyobb felháborodást mindig a környéken élőkben keltette a látvány. Folyamatos, non-stop  ügyelet a szigeteknél kizárt. Ha zárható fémdobozba tennék őket, ami csak reggel nyitna ki, ugyanúgy körül lenne dobálva szeméttel.

(Ezért is nagyon-nagyon érdekes a "Tudta?" kampány idején, az érvénytelenre sikeredett népszavazás+Fidesz mozgósítás idején, Pálffy Károly polgármester által kimondott gondolat a menekültekkel kapcsolatban:

"Szép tiszta településből szemetes település lettünk"

 

 

 

A három kijelölt helyszín, de az egyik nem biztos, mert nem találom azt a kinyomtatott papírom sehol, amire leírták, csak emlékezetből jegyzem, segítsetek: nagyállomási aládúcolt gyalogos felüljáró lépcsőjénél, egy nagy festett X jelöl egy helyet, de lehet, hogy helikopterleszálló pont. A Tesco-nál, az Interat utcafrontján emlékszem egy kis térkövezett területre a járda és az út között, továbbá a BTC udvarán, a főkapu közelében, szintén egy kis térkövezett terület.

A "mocskos multi " idejében ment az utasítás a várostól: el kellett végezniük a feladatot. Nem volt mese. A város igényelte, megkövetelte, a szolgáltató teljesítette. Ma már az állami, önkormányzati céggel ezt nehezebb megtenni, mert a pénzt is saját zsebből kell hozzárendelni, egyik zsebből kell a másikba tenni mint afféle államszocializmus utáni  államkapitalizmusban.  

Hát ezek lennének a körülbelül jelenlegi vezetés döntései által előidézett "nagyon-nagyon pozitív változások..."

Olvasónk kommentárja pedig jól elérhető helyre hívja fel a figyelmet: A CBA bejárata mellett van üveggyűjtő konténer. Igaz, a CBA tulajdona,de nem szólnak érte, ha a vissza nem váltható üveget beleteszik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása