A napokban is látható volt az a hamis, anyagias és buta megközelítés, hogy a helyes sebességválasztással a pénztárcánkra vigyázunk.  Ez egy dupla-fenekű hazugság, mert nem veszi tudomásul azt, ami az útjaikon zajlik. (Lakott területen, Bicskén belül is arcátlan nagy sebességeket engednek meg maguknak egyesek.) Valamint az ellenőrzéseket sima pénzgyűjtésnek állítja be a "vigyázzunk a pénztárcánkra" megközelítés, ami továbbhaladva eszerint azt az ismert jelenségét jelenti: ha pénz van, mindent lehet. Miközben az utakon nem ellenünk dolgoznak, hanem értünk.

Saját magunkra és egymásra kell vigyáznunk a helyes sebességmegválasztással is, mert a közlekedés veszélyes üzem. A balesetek többségében - különböző okokból - a nagy sebesség a vétkes(ek) részéről masszívan jelen van.  

A közúti közlekedés pontos makettje az adott társadalom állapotának....A közlekedés mikéntje pontosan visszatükrözi az ott élők lelkét. (A gyalogos közlekedésben is megfigyelhető, hogy még mindig nem tiszta mindenki előtt a jobbra tarts! elve.) Még mindig léteznek olyan európai országok, ahol az autós lelassít, ha az úttal párhuzamos járdán gyalogos megy. Itt ebből micsoda turbó-motor- és kerékpörgetés-kürt-nagyanyázás  lenne.... Pedig ennyire senki nem siet. Ha valaki oda akar érni valahova, induljon el idejében - például hamarabb, ha ennyi a nyugalma ára.    Magyarországon is van olyan város, ahol a lakott területen belül legalábbis figyelmesek a egymással a közlekedők és nem behúzott nyakkal tekintgetnek szét a zebrához érők és a kerékpárosok sem akarnak senkinek semmit megmutatni.           

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Valamint az ellenőrzéseket sima pénzgyűjtésnek állítja be a "vigyázzunk a pénztárcánkra" megközelítés,"

Mert nagyrészt az is. Még véletlenül sem olyan helyeken mérnek, ahol komoly veszélyt jelent a gyorshajtás. Kiállnak az 1-s út pihenőjébe, ahol tökegyenes, széles pályaszakaszon jól lehet kaszálni, mert viszonylag sok a kismértékű (gyakorlatilag veszélytelen) gyorshajtás. Míg pl. azon a szakaszon, ahol a baleset is volt, még sose volt ellenőrzés.
@metal: felnőtt, felelős emberek. odaállnak mérni és rendet tartani, ahova akarnak. nem igaz, hogy komoly veszélyt jelentő helyeken nincsenek. "Kaszálni". Ha nem lennének, a halál kaszálna jobban. Ilyet kijelenteni egy útszakaszról, hogy ott sosem volt ellenőrzés - ez aztán meredek és abszurd :) A végén még a rendőröknek a vétkesek. Nem?
@Bicskei-Szó: Persze, oda állnak, ahova akarnak, csak akkor ne csodálkozzanak, ha az emberek pénzbehajtást látnak rendteremtés helyett az akcióban. Aki sokat van az utakon, az pontosan tudja, hogy hol kell figyelni rájuk, mert mindig pontosan ugyan azokon a helyeken mérnek. Mindenhol máshol meg mehetnek a barmok ahogy akarnak. Ha szerinted ez jó gyakorlat, akkor nincs miről beszélni.
@metal: tényleg nincs miről beszélnünk, amikor magad is láthatod, amint meghirdetik hogy hol, mikor, mettől meddig mérnek - és nem igaz, hogy mindig ugyanott. ha forgalmas szakaszokon gyakoribb a jelenlétük, ennek elég egyértelmű a magyarázata. ha ez szerinted kaszálás, miközben arat az értelmetlen halál, akkor tényleg hagyjuk.
süti beállítások módosítása