(A közelmúltban elfogadták azt is, hogy felülvizsgálták a játszótereket...) 

"Nem tudom ki mikor járt a Kossuth téri játszótéren, de tegnap megállapítottam, hogy b a l e s e t v e s z é l y e s,- és biztos nem tegnap óta, mert a csúszdánál lévő létre bal korlátja lóg, oldalt-lenn egy már berozsdásodott hegyes facsavar áll ki belőle, a tetejéről pedig egy széles deszka hiányzik, ami kiválóan alkalmas arra, hogy egy csöppség belecsúszva a lábát törje, vagy leessen" - írta olvasónk tegnap, ma reggel pedig megnéztük a helyet, íme két telefonkép.  

jatszo1.jpg

"A fenntartó a GESZ ,- és kíváncsi lennék, hogy mikor végezte el a kötelező időszakos ellenőrzést?! Kérem felhívni a szülők figyelmét, hogy vigyázzanak, mert az a csoda, hogy eddig nem történt valami súlyos baleset!!" - folytatja olvasónk, aki a vonatkozó rendeleteket is becsatolta.  

78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról
„A játszótéri eszközök biztonságossági követelményei:
2.2. ne keletkezzenek veszélyes helyzetek (fej, nyak vagy ujjak beszorulása),
2.3. szerkezeti szilárdsága - beleértve a stabilitást - megfelelő legyen,
2.4. a leesés ellen védelmet biztosítson,”

( ebből egyik sem valósul meg!)
(2)15 A játszótéri eszköz üzemeltetőjének a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését az időszakos ellenőrzés végzésére engedéllyel rendelkező szervezettel négyévenként kell elvégeztetni.
(3) Ha a játszótéri eszköz balesetveszélyessé válik, az üzemeltetőnek haladéktalanul intézkedni kell az eszköz használatának megakadályozása és annak egyidejű kijavítása vagy lebontása érdekében.

jatszo2.jpg

A játszótéri eszközökről, azok állapotáról, valamint az időszakos ellenőrzésekről az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni.
Az időszakos ellenőrzési jegyzőkönyv egy példányát a kijelölt szervezet területileg illetékes megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala részére az ellenőrzést követő 15 napon belül köteles megküldeni, egy példányt pedig az üzemeltető részére köteles átadni.
A játszótér üzemeltetéséért a tulajdonos, legyen az magánszemély, önkormányzat, vagy egyéb intézmény, felelősséggel tartozik.
Ez többrétű: köteles a nem biztonságos eszközöket leszerelni, beszerezni az újakhoz tartozó megfelelő minőségi tanúsítványokat, köteles a rendszeres ellenőrzésre, felügyeletre, karbantartási terv, napló elkészítésére, utóbbiakat tíz éven keresztül meg kell őrizni.
Az a tulajdonos, aki nem tett eleget a rendeletbeli kötelezettségének, illetve nem tartja rendszeresen karban játszótéri eszközeit, súlyos gondatlansággal jár el.
A játszótéri eszköz balesetveszélyessé válása esetén a tulajdonos, illetve üzemeltető köteles haladéktalanul intézkedni a használat megakadályozása, majd a játszótéri eszköz szükséges kijavítása, illetve lebontása érdekében.

BGSZ: tevékenységi köréből az első helyen áll:
811000 Építményüzemeltetés
• önkormányzati intézmények karbantartása
• zászlók kihelyezése
• játszóterek fenntartása

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A játszóterek állapotáért is felelős városi cég a csúszdát rögvest megjavította olvasónk tapasztalatának közlésünk után.
Dicséretes a gyorsaság,köszönet érte,- és remélhetően a jövőben nem kell külön jelezni,hanem folyamatosan vizsgálja, aki felelős érte!
süti beállítások módosítása