Az olvasói levél előtt elöljáróban azt rögzíteni kell, hogy a katolikus temető környezetében már régen várt munkát végzett el a fenntartó - önkéntesekkel - és a várossal való együttműködésben. A kápolnáért cserkészek is dolgoztak, a korábbi kerítés borzalmas állapotára pedig számos közlésünkkel hívtuk fel a figyelmet itt is. Végezetül a reformátusok kerítésépítése hatott előre mozdítóan.   Ezzel együtt tanulságos lehet ez a levél mindannyiunk számára, úgyszólván összefogást,adakozást sürget.Ismerem azt a férfiút, aki hosszú évekig, szép csöndben - önkéntes munkával látta el az r. k.  temető gondnoki feladatait. Amikor szembejön velem és nagyot köszönök, az ezért járó köszönet és tisztelet is benne van abban abban  az egyszerű sziában. Ő az én egyik de facto díszpolgárom! Aki minden köret és önreklám nélkül, önzetlenül dolgozott a közjóért. Én ezt sem feledem.    

"Tisztelt Szerkesztőség! Bár évtizedek óta Budapesten élek, időnként ellátogatok a bicskei Római Katolikus és köztemetőbe szeretteim sírjához. Pár nappal ezelőtt is ezt tettem, és azóta sem tud a lelkem megnyugodni az ott tapasztalt állapotok miatt. Bár a kerítést újjáépítették - ami dicséretes - de a kerítésen belül a főbejárattól jobbra szörnyű állapotok uralkodnak. A sírok közötti utak hepehupásak, - eső után a sártól és tócsáktól járhatatlanok - most száraz időben térdig ér a gaz. Az I. világháborúban elesett katonák sírját 1/2 méteres gaz lepi el. Évek óta nincs gazdája, sem az önkormányzatnak sem az egyháznak nincs pénze a karbantartásra. Szégyen és gyalázat. 100 évvel ezelőtt értünk a jövő nemzedékéért haltak hősi halált, de már senki sem ápolja emléküket. Mivel ez a temetői állapot nem új keletű, két évvel ezelőtt e-mailben megírtam észrevételeimet az akkori polgármester és plébános uraknak, tömören az volt a válasz, hogy nem tudnak több pénzt áldozni a temetőre, mint a kerítés rendbetétele és a ravatalozó renoválása. Egy szó mint száz, a temetői gaz rendszeres irtása és az utak rendbetétele, sóderrel kőzúzalékkal történő beszórására nincs sem ember, sem pénz. Csak meg szeretném jegyezni, én szégyelleném ezt az állapotot, ha bicskei lakos lennék. Nemrég jártam Sárkeresztúron. Szintén Fejér megyei falu, ahol a lakosság 70%-a cigány, de megoldották a problémát, rendszeres közmunkával. A közmunkások évente több alkalommal ki vannak vezényelve a temetőbe a gyom irtása és a sírok közötti utak megtisztítása, elegyengetése a feladatuk. Ezt Bicskén miért nem lehet megvalósítani? Nem szeretném osztani az észt, csak azt szeretném kérni Önöktől, hogy menjenek ki a katolikus és köztemetőbe, készítsenek néhány fényképet az ottani állapotokról és írjanak egy figyelemfelkeltő cikket. Munkájukhoz további sikereket kívánok. (...) Üdvözlettel: név és cím"  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása