Erre egy másik kedves olvasónk a Bicskei Szó fórumán tévesen azt felelte: két hét múlva. 

Nem két hét múlva, hanem most vasárnap.... Tudniillik a bicskei római katolikus templom névadója a Szentháromság, pontosabban templomunk a Szentháromság nevét viseli.A katolikus templomok oltárképe legtöbbször a névadót ábrázolja. Bicskén a főoltárkép a Szentháromság a Megváltás allegóriájával a XVIII. sz. második feléből.

A búcsúkat az egész világon úgy tartjuk, hogy a helyi katolikus templom névadójának ünnepéhez igazítjuk.

Szentháromság vasárnapja 2017-06-11-én lesz.

Ez egy mozgóünnep, (olyan mint a Húsvét) vagyis a dátum nem fix, az viszont már 101 %, hogy a Szentháromság vasárnapja világszerte (és a bicskei búcsú itt helyben) 1 azaz egy héttel Pünkösd vasárnap után tartandó meg!

Az ma már az egyházi ünneptől alaposan elidegenedett mellékszál, hogy változó helyszíneken megrendezik a profitorientált hintás, dodzsemes, céllövöldés, töc-töcös stb. búcsút, a "világi búcsút", amire azért majdnem mindannyian elvisszük gyermekeinket, tekintettel arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy minket is elvittek apáink és mi ott aztán tényleg nem hittünk a hároméves szemünknek és tényleg tátva maradt hároméves szánk, mert mi addig olyat sehol, de sehol nem láttunk még, apánk pedig az arcunkat figyelte és azt nevette, mennyire szóhoz se jutunk. Akinek már nagy gyermeke van, például felnőtt "gyermeke", ő nem jár a világi búcsúba, de készül azért még odamenni a következő 10-15 évben - az unokájával - ha a szülők megengedik. Így megy ez faluhelyen.    

Szombaton a katolikus templomkertben a saját névadóját és a templom névadóját is csöndesen ünneplő Szent László Általános Iskola közössége valamint az egyházközség az egyházi búcsút tarja meg, az igazit, az eredeti ünnepet, azt hiszem kézműves vásárral. Vagy tíz éve vettem ott magamnak egy olyan - fazekas által készített - szép, füles, kívül zöld, belül cserép-barna  nagyon mélytányért, ami inkább tál, amiből a levest, lecsót, főzeléket szeretem enni. Jobban esik, mint búcsúkor egy pofon.  Ez az én saját tányérom.  Minden érdeklődőt szeretettel látnak. A plébánia főnév eredetileg közösséget jelent! - mondta el egy tanításában Imre atya.   „A plébánia (latinul: parochia) a krisztushívőknek a részegyházon belül tartós jelleggel alapított közössége, melynek lelkipásztori gondozását a megyés püspök felügyelete alatt egy plébánosra bízták, aki annak saját pásztora”.

"Hirdetem a kedves híveknek", hogy vasárnap a nagymise 9 óra 30 perckor kezdődik, ahogyan az lenni szokott. 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása