Olvasni lehet olyan cikket, ami ezt sugallja: a bicskei önkormányzat keményen fellép a hulladékégetéssel szemben.  Hogy tudjuk, merre-hány méter, hogy legyen viszonyítási alapunk az állítólagos kemény rendeletről - nagyító alá tettük a helyi és az országos rendelet részleteit.  

A bicskei részleges tiltást tartalmazó rendelethez képest a szabadtéri hulladékégetés tekintetében a majdnem teljes tiltást képviseli az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=172805.332219 225. §-a rendeli el, ahol az szerepel, hogy " ha jogszabály másként nem rendelkezik.....".

A BM rendeletben előírt majdnem teljes tiltás helyett azonban Bicskén korában is megengedték a hulladékégetést és ezután is engedik, de nyárra betiltják. Ez önmagában előrelépés, ez szigorítás, de az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz képest a bicskei rendelet laktózmentes puding - továbbra is engedékeny. A nyári tiltást blogunk olvasói már régen kérik egészségük érdekében. Cikksorozatunkat követően a zöld hulladék havi elszállítása megkezdődött.   

Azonban ismételjük, a helyi rendelet nem kemény fellépés, legfeljebb keménykedés a sokat idézett kőszegi, országos rendeleti tiltással egybehangzó döntéshez képet, ahol egész évben egyértelműen tiltva van a szabadtéri hulladékégetés.  Bicskén - kihasználva, hogy erre a törvény lehetőséget biztosít - a helyi rendelet bizony másként rendelkezett, mint a teljes tiltás.  
A korábbihoz képest a mostani szabályozás valóban szigorúbb, mert kevesebb alkalommal teszi lehetővé a szabadtéri égetést, de ezt a törvény egyébként is egészében tiltja, hiszen az
OTSZ 225. § (1) bekezdésében belterületi ingatlan esetén nem zöld, vagy kerti hulladék szerepel, hanem egyszerűen "....a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék...., így a helyi rendelet lazítása, hogy lehet égetni, de csak száraz kerti hulladékot, tulajdonképpen csak kis mértékű lazítás, mivel a hulladékok csak kicsi, körülhatárolt körére érvényes.
A teljes tiltás a környék forgalmi légszennyezettsége valamint az ún. kábelégetés szankcionálása, megszüntetése miatt is javallott, hasznos lépés lenne.   
A bicskei rendelalkotók grémiumának közös figyelmetlensége, felületessége, hogy a Bicskén hatályos 
helyi rendelet pénteki, munkanapon engedi a nyílt téri égetést, vagyis ha a megengedő időszakban valamelyik péntek nem munkanap, akkor az is tiltott nap lesz. Ezt aztán még a hatóságok sem fogják tudni jól kezelni. Ilyen rendeletet alkotni olyan, mintha nem lenne semmiféle élettapasztalat. Pedig van.... 
A vonatkozó BM rendelet kiemelése: 

225. § (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

(2) Mentesül az égetési, tűzgyújtási tilalom alól a katasztrófavédelmi szerv állománya, ha tevékenysége a károk csökkentésére, a tűz terjedésének megakadályozására, szabályozására irányul.

(3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

(4) A kilátókat, magaslati ponton elhelyezkedő létesítményeket, az önkormányzat vagy a helyi katasztrófavédelmi szerv vezetője által megbízott személyek a szabadtéri tüzek korai szakaszban történő észlelése céljából térítésmentesen igénybe vehetik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása