Bicske vezetői a város hivatalos honlapján is magyarázzák: nem tehetnek a bicskei CBA megszűnéséről. Valóban nem tehetnek, de az eset elgondolkodtató.

Kezdjük a jóval: örvendetes, hogy ráébredtek, bátran lehet és kell lakosságot foglalkoztató kérdéseket napirendre venni a helyi nyilvánosságban.     

Úgy emlékszem, Bicske egykori vezetősége, akik között nincs díszpolgár "csak" az itt élők emlékezetében - a piac tér beépülésére csakis úgy adott engedélyt, lehetőséget: élelmiszer kereskedelem kell hogy legyen az ott működő üzletben a meghatározó.

Ez már nincs? Ez megszűnt? Akkor ez miért nincs benne a magyarázkodásban? Nem lehetett volna odahatni, ha már a CBA - a nagy magyar üzletlánc  bicskei egységének maradásában-marasztalásában  befolyásos embereink, pl. kisvasúti főbiztosunk - nem tudtak elérni a világon semmit?!

A közlemény szégyenlősen elhallgat még valamit. Ismert ugyebár, hogy nagyszerű vezetőink a kicsi áruházi telekre, ahol akkor 3-4 üzlet működött - Szent István király Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot című szoborcsoportot álmodta telibe a református templomtól a harmadik házhelyre. Talán ha ötven méterre a 2001 óta álló Szent István szobortól, amit 2001 augusztusában avattak fel a millennium tiszteletére.A szobrot Csikai Márta Munkácsy díjas szobrászművész készítette a Magyarok Világszövetsége helyi szervezetének kezdeményezésére. Bronzból készült, 2,2 m magas, egy nagy gránittömbön áll.A szobor a fiatal, lendületes Szent Istvánt ábrázolja. Fején korona, vállára palást van terítve. Az egyik kezében az országalmát, másikban a kardot tartja. Állíttatta: Magyarok Világszövetsége Városi Szervezete és a Magyar Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal, Miniszterelnöki Hivatal, Fejér Megyei Önkormányzat.

Városunk nem azon gondolkodott, hogy az Áruházra esetleg rendes tető kell, homlokzati felújítás, a vasbeton szerkezetre fa dominanciájú ornamentika - hanem a teljes bontáson. Pedig a megvétel és újjáépítés után, akár a város hívhatta volna meg az összes közmű-szolgáltató irodát egy helyre, ebből rendszeres és fix  bevételhez juttatva azt a várost, (ahol Tessely Zoltán Csabdi lakos megduplázta az építményadót Bicskén) megtartva az eredeti bérlőket. Egyedül az szól mindezek ellen, hogy a területhez nem tartozik elég parkoló és ahogy a város központja a Kormányhivatal megépülésével is még jobban leterhelődik. Úgy tudom ugyanis, hogy x négyzetméter belterületű üzlethez y számú parkolót írunk elő, amit ezen a területen nehéz biztosítani. De ez, mint épkézláb érv, amiben a városközpont közlekedési leterheltsége mint valódi ok - szintén nem szerepel.  A felső szint elbontásával csökkenne a templom melletti lelakott szocreál hatás, kevesebb parkoló lenne előírva, egy földszintes kevesebb pénzből, de gazdagabban díszíthető természetes anyagból.      

Szóval ami hiányzott a város közleményéből: az áruház emeletéről a ruházati kereskedő nem kívánkozott volna el olyan nagyon, ha az itteni üzlethelyiséget biztosnak érzi. Ha nem kívánkozott volna el, nagyobb eséllyel érkezett volna a CBA helyére egy élelmiszerlánc Bicske, Bocskai Istvánról elnevezett utcájába, ahol valaha a piac és a megépítése idején korszerű Skála üzlet működött. Azért, hogy a város legnagyobb népsűrűséggel  bíró központi területén egy cekkeres élelmiszerbolt működjön, a város és a térség befolyásosnak mondott vezetői szintén megtehettek volna minden tőlük telhetőt. Ha tettek valamit, írják le, hogy mit és miért - valamint számoljanak be arról is, miért fulladt kudarcba igyekezetük. Ha nem tettek semmit, mondják meg, miért nem.  Az írásból úgy érzékelhető, készülnek valamire, örömmel fogom közzétenni.   

Végezetül: a kínaiak többségének egyáltalán nem volt büdös a munka sosem, a pragmatizmus, a célratörőség jellemzi őket. Nem tartozom a divatos véleményt hordozók köreihez, akiket az bánt, hogy oda kínai bolt került. Az egyedüli probléma szerintem az, hogy  az egykori piactér egy jelentős részét magába foglaló épület történetének most következő fejezetében tornacipőt és klottgatyát lehet ott kapni tej, kenyér és sajt helyett.  A templom melletti áruház körüli városi, patetikus kavarás és a CBA más okokból történt távozása okozta ezt együttes csillagállásként  plusz még az a tény, hogy az áruház emeletén működő boltban akkora zsúfoltság volt termékekből, hogy a nagyobb hely keresése is mozgathatta a vállalkozót.    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása