Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményeinek igazgatója az M5 kamerája előtt az Arany-bicentenárium évében (1817-2017)  Weöres Sándor Negyedik szimfónia című művének részletét idézi, aminek alcíme: Hódolat Arany Jánosnak   

Földesi Ferenc filológus, szakterülete a magyar művelődéstörténet, a neolatin filológia - a Nagy Károly Városi Könyvtárban is tartott már kiváló előadást Weöres életéről. A költő "A vers születése" című doktori disszertációját 1939-ben, Pécsett írja meg. Weöres ebben a költői önvallomásában hosszan idézi Aranyt.

aj.jpg

Biztosan emlékszem, hogy ez a történet a Könyvtárban is elhangzott. (Ott ne hangzott volna el?) Illés Árpád festőtől Weöres ajándékba kap egy kék borítójú üres kötetet. Illés azt kéri, írja tele saját kezűleg a Kék könyvet. A vázlatok, versek mellett helyet kap a kötetben egy jegyzék is, azokkal a világirodalmi, irodalmi művekkel, amiket egy lakatlan szigetre magával vinne. Két magyar szerepel benne: Arany és Vörösmarty. Weöres jegyzéke ma is gondolatébresztő. A fogékonyak máris azon gondolkodnak, mit másolnának a saját füzetükbe saját kezű kézírással.

Az M5 közszolgálati csatorna adásának művelődéstörténeti három perce itt látható.   

 

ia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása