A Magyar Nemzet helyzetjelentése. Szeretjük ezt a helyet és nem vagyunk vele egyedül.  

vitany.jpg

 

(Zárójeles: Talán a legelső kivételével - életem minden eddigi évtizedében elmentem ide - sosem egyedül -, legalább egyszer, de volt, hogy többször is. Kis repülő utasaként is megnézhettük magunknak minden oldalról. Vitány, Vitány.Találkoztam valakivel, aki megrendítő, fájdalmas és szép dolgot osztott meg velem.  Sajnos annyira személyes, hogy nem írható le, de nagyon megerősítette bennem a hely fontosságát.Minden tiszteletem azé a csoporté, aminek tagjai Vitányért dolgoznak.  

Gyerekkori feltételezésem szerint azért Vitány, mert mindig csak ostromolták vagyis vitatták a tulajdonjogát és sokszor változott a vár urának személye.  A irodalomszakos Krajczár Gyuszi bácsi túravezető a helyszínen azt mondta, hogy jó gondolat, jó gondolat  és körbetekintgetve nevetett egy rövidet. Elgondolásom három történelmi-ifjúsági regényre épült (Delfin Könyvek), amikben szőrmentén Vitány is szerepelt. Ez Rónaszegi Miklós négy Kartal-regénye, amiből hármat olvastam. Az első címe: Rettenetes Kartal... Az a legjobb.        

Természetesen a fiamat is elvittük, szerintem még ovis volt - egy Ervin-fotó alapján.  Az odavezető fantasztikus út szépségéről nem is szólva. Például a Mária-szakadékra és a Bükk-avas erdőszéli ködére gondolok. Aludtunk is Vitányban, hálózsákban - alatta azért laticel. Újabban a Körtvélyes puszta és Csákányos puszta közelében fekvő Magor-kilátó a környék vonzó célpontja. Ha pár napja nem esik, odamentünk volna. Várjuk, hogy jobb idő legyen. Most, hogy ezt a cikket olvasom, lehet, hogy Vitányba is kinézünk. A cikk előtt elvetettem. De most nagyon eszembe juttatta. Lehet, hogy egy túrabotot 2-3 ezerért vennem kéne... Vagy kettőt? Talán két kilométeres hegymenet Csákányosról. (Körtvélyesről könnyebb, de oda járművel csak akkor lehet felmenni, ha nyitva a tervúti sorompó). És a vár melletti kis domb a keleti oldalon, ahol van egy kis pihenő tisztás nyárra, árnyas mint az Árnyas út a Zugligetben. Esőkabát leterít pléd helyett. Szendvicshegyek szép lassan Balcsi szelettel, almákkal, de egyszer még borsófőzeléket is kivittünk magunkkal főételnek. Majd szieszta majdnem estig. Alig akartunk hazaindulni Nagy dolgok ezek).        

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása