1. melléklet 2. táblázat? - kedves Olvasók? 

A 11. § szerint már hatályos ez a rendelet a hulladékkezelésről.

fkf.jpg

(A biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákok osztása sajnos még nem ért el Bicskére, Budára már igen. Környezetvédelmünk tekintetében itt is  fontos lenne)   

 

Ha jól értem az EMMI rendeletet, akkor már márciusban hatályba lép Magyarországon, az a része is, hogy november 1. és március 1. között havi kétszer kell elvinni a zöld-hulladékot.

Szóval a bicskeiek blogja ráérzett, amikor cikksorozatában ezt megelőzően határozottan kérte Bicske megválasztott vezetőitől: a kerti hulladék égetésének rendeleti korlátozását, a kerti hulladék gyakoribb elszállítását, a viszonylagos levegőtisztaság megőrzése érdekében. Ez elméletileg meg is valósult, nem feltétlenül a cikksorozat hatására, de ezt követően. Papírforma szerint évente tízszer viszik el a bezsákolt "zöldet". Kevesebb füstölni való marad. Már "csak" a városi fenntartású cég eszközi támogatása maradt hátra a fenntartó részéről, hogy ez tényleg meg is valósulhasson és a múlt hónapban kitett, zsákolt avar, ne díszíthesse hónapokig a közterületet.  

És hogy nehogy véletlenül egy századmásodpercnyi "jogbizonytalanságot" okozzak bárkiben, íme a Nemzeti Jogszabálytár online is elérhető oldala, amit sokszor bemutattunk már: 

az EMMI-rendelet....

A legnagyobb gond ezzel az, hogy országosan olyan terhet ír elő a rendelet, amit még ízlelgetni kell a szolgáltatóknak, mert nincsenek felkészülve rá, és pénz sincs mögötte. 

A téli és a nyári időszak is szabályozott a rendeletben: amikor sok van, gyakrabb előírás van, amikor kevesebb várható. akkor ritkábban kell szállítani.
Mellesleg szakforrásokban olvasható, hogy a szálló por nagy részét a közlekedés mellett a lakások fűtése termeli. Ezt tetézi a szabadtéri kert hulladékégetés engedése egy olyan erős belső gépjárműforgalmú településen, ami egy főútvonal és autópálya mellett fekszik és ahol a kábelégetés is gyakori, s ahol a lakosság szegény rétege a kályhájában nagy hidegben bármit eltüzel, ami meleget ad.   

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És télen pontosan milyen zöld hulladékot vesznek el havi kétszer? Nyáron jó lenne a havi 2 alkalom, de télen? Amúgy szerintem a legfontosabb az lenne, hogy ne április második felében vigyék el először, mert a tavaszi hulladék jó része a mostani trend szerint már február végén megvan. És ezért sokan nem tárolják cirka 2 hónapig, hanem eltüzelik.
Plusz jó lenne, ha ellenőrzésekkel és először figyelmeztetéssel, majd kemény büntetéssel be is tartatnák a szabályokat. Ugyanis a szabályos égetéssel nincs különösebb baj, a vizes, meg mindig más szemetet is tartalmazó hulladék égetésével van baj.
@metal: kerti hulladékot és talán azért rendelkezett így az EMMI, mert télen a fűtés is súlyosan szennyezheti a levegőt, tehát az elszállítással kihúzza azt az érvet, hogy azért éget az ember szabad ég alatt, mert télen nem viszik el. igen, jól érti, egy vidéki városban télre is marad kerti hulladék. erről kívánnak gondoskodni.
A legnagyobb gond ezzel az, hogy országosan olyan terhet ír elő a rendelet, amit még ízlelgetni kell a szolgáltatóknak, mert nincsenek felkészülve rá, és pénz sincs mögötte.
süti beállítások módosítása