nador2.jpgAzt kérdezi a Táncsics utcában régi házat vásárolt barát, milyen utca volt ez régen. Mert a padláson talált egy József nádor utca házszámtáblát - azzal a házszámmal, ami az övék ma is. A szalufába bevert szögre volt akasztva a legmagyarabb Habsburgról, József Antal főhercegről  elnevezett bicskei utca táblája.  

Valószínűsíthető volt tehát, hogy ez lesz a József nádor utca, de nem voltam benne biztos, annyira belém ivódott a Táncsics Mihály utca neve, annyira meghagyta volna ezt minden rendszer.... Bááár, az azért különös szerencse, hogy Rákosi idején nem Sztálin valamelyik főcsicskoidjáról lett átnevezve. A telep meg lett kímélve. Kun Bélán és Marx Károlyon kívül, virág és fák valamint magyar történelmi  alakok nevei maradtak névadónak a városnak ebben a részében.

József nádor 1847-ben hunyt el, a bicskei utca elnevezése a XX. század elejétől a második világháború végéig tarthatta magát. Göböl és Alcsút felé vezet ez az út, ahol a nádornak voltak birtokai, volt kastélya. Nézelődni kezdtem, helytörténészhez fordultam. Mert le akartam fényképezni a táblát és közölni, ha a házszámon kívül más, helytörténeti egybeesés is akad. . .
Jakab István László Bicske története című monográfiájának 34. oldalán írja, hogy a Táncsics Mihály utca korábbi nevei az alábbiak voltak:
1. Gyúrói út (irányt jelző út Gyúró község felé) 2. József nádor utca (József nádor II. Lipót fia, magyarbarát államférfi) 3. Táncsics Mihály utca
Köszönöm szépen! És persze, maradjon Táncsicsról elnevezve, eszünkbe nem jut, hogy.... Hiszen "Szabadítsuk ki Táncsicsot!"  És van egy képem arról a férfiúról is,  aki a szalufába szöget vert és arra akasztotta az utcanévtáblát, hogy el ne kallódjon.  

jozsef_nador_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása