Minden gyalogátkelő külön, kiemelt megvilágítást kell, hogy kapjon. Az is, ahol a legutóbbi  szerencsétlenség történt, de nagyon gyorsan. 

Minden gyalogátkelőhely táblával meg van jelölve mindkét irányból, minden esetben, vagyis ha a burkolati jel nem látszik, akkor is "látható" a tábla miatt.
Aki autóba ül, annak elvileg van vezetői engedélye, ismeri a szabályokat. de mindannyian tudjuk, hogy sokan a szabályokat alternatív módon értelmezik.
A gyalogátkelőhelyen a gyalogosnak elsőbbsége van (ha megadják). A zebrára lépés előtt a gyalogosnak is meg kell győződnie arról, hogy biztonságos-e az átkelés.   
Ha valaki átengedi a gyalogost, még rá is dudál a mögötte lévő, hogy mi van már. Nem érti. 
(A közelmúltban láttam, amint egy kerékpáros egy bicskei zebránál int egy iskolás lánynak délután, hogy menjen. Nem ment, toporgott, de abban a pillanatban leelőzte a bringást egy  Toyota, nagy sebességgel. Ha a lány elindult volna, elgázolja őt a zebrán. Pedig lehet, hogy csak lecseréltek egy sokat futott autót. Itt az új, ezzel aztán lehet csapatni. A járda szélen a zebránál pedig ott áll valaki, aki szülei életének értelme. Aki nem cserélhető. Aki helyett nem lehet újat venni.)

Jobbulást kívánunk. Ez maradt. Szétvet a tehetetlenség. Hosszú éveken át kollégák voltunk. Nagyon kedves, lelkiismeretes ember, aki végigdolgozta egész életét. Pár napja köszöntünk esőben, gyors lépteinken is mosolyogva - talán a Posta környékén összefutva.  Kb. 33 lépésre feküdt a zebrától kb. 19 óra 15 perctől.  Hozzám 19.21-kor érkezett egy telefon egy arra járótól: valakit elütöttek. A vezetőnek is nagyon nehéz ez, egész életére kihat. Anélkül mondom, hogy sajnáltatnám. Ismerem őt is. Ő nincs életveszélyben. De pokoli lehet ezt arcunkat két tenyerünkbe hajtva mindezt átélni.  

Ahogy minden érintett családtagnak is. Sajnos tudom, hogy miről beszélek. 

Egy lépés átlaghossza 75 cm. Vagyis 24,75 m. Körülbelül. Nem tudhattam még ott a járdán, hogy őt látom, amint sokktalanítják, ahogy törölgetik a vérét,  ahogy infúziót kap  az esetleges belső vérzések életveszélyes hatásának elhárítása érdekében.  Kész harctér ütközetek előtt és után a magyar közút. Nem tudhattuk, hogy zebrán történt-e, nagy volt a távolság nekünk, laikusoknak. De az ún. gyalogátkelőként felfestett  és kitáblázott hely sötétje és lámpaigénye is napirendre került, ahogy ott álltunk halkan és döbbenten.       

Minden bicskei gyalogátkelő külön, kiemelt megvilágítást kell, hogy kapjon. Ez is. . 

Addig is imádkozzunk Erzsike félépüléséért. 

 

ia 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása