Amikor a Bicskei Szó az eset hírét vette, hiteles tájékoztatás érdekében a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének illetékeséhez fordult.

kukrica.jpg

Dr. Markovics Zita főhadnagy elmondta, hogy a Csabdi Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán valóban megtalálták  a bejelentők egy gyakorló kézigránát üres testét. A helyszínre érkező Tűzszerészek megállapították, hogy a háború idejéből visszamaradt eszköz maradványa valójában nem minősül  robbanótestnek.

Ez egy F-1 típusú gyakorló kézigránát - népi nevén kukoricagránát - ártalmatlan maradványa volt. Az iskolát és az óvodát a még ismeretlen eszköz megtalálásának idejében szülői elmondások alapján azonnal kiürítették a személyi biztonság érdekében a felelős vezetők. 

 "2018. április 10-én 7 óra körüli időben érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy Csabdiban, a Szabadság utca 37. szám alatt található ingatlan területén egy gyakorló gránátot találtak, mely robbanószert nem tartalmazott.  Az esettel kapcsolatban a rendőrség lakosságvédelmi intézkedést rendelt el, mely a környező általános iskolát és a szomszédos óvodát érintette. A lakosságvédelmi intézkedéssel érintett személyek az intézkedés időtartama alatt, 2018. április 10-én 10 óra 45 percig a helyi művelődési házban kerültek elhelyezésre" - írta válaszában az FM RFK Kommunikációs Szolgálat részéről Sipos Mónika r. főhadnagy, megbízott szóvivő.

 

romb.jpg

Biatorbágyon az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede a mai napon szintén az iskolánál dolgozott - értesült a bicskeiek blogja. 100 kilogrammos, 30 cm átmérőjű robbanótest  45 fokos szögben, 50 centiméter hosszúságban állt ki a talajból, amikor rátaláltak és azonnal kiürítették az iskolát valamint annak 200 méteres körzetébe tartozó 43 lakóház 70 érintettjét, összesen 5 utcát!

A robbanótest, amit Biatorbágyon találtak, később pedig hatástalanítottak a Tűzszerészek, az egy mázsás szovjet rombolóbomba volt - tudta meg a Bicskei Szó - Dr. Markovics Zita honvéd főhadnagy, tájékoztatásért felelős honvédtiszt nyilatkozata alapján.

(Minden tiszteletünk a Tűzszerészeké.)

 

ia

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása