gripen.jpg

Pató Ferenc, a Bicskei Kertvárosi Polgárőrség Bűnmegelőzés és Vagyonvédelmi Egyesület elnöke Székesfehérváron, a Fejér Megyei Polgárőrszövetségnél tett tavaszi munkalátogatása során, a titkárságon értesült arról idén áprilisban, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jóvoltából pályázatot nyújthatnak be egy szolgálati autóra.

 

A bicskei polgárőrök harminc fős közösségének áldozatos munkáját a múlt pénteken kihozott, vadonatúj, 120 lóerős, 1600 köbcentis, 4x4 kerék meghajtásos, fehér színű, sárga lámpás Suzuki Vitara Allgrip segíti. Gripen, ahogy viccesen becéztük. Nettó 5 millió forint, bruttó 6 millió 327 ezer pályázati forintba került az autó.

A lokálpatrióta bicskei szervezet vezetője tavasszal kezdte meg a koordinációt. Az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködő szombathelyi pályázatíró céggel vette fel a kapcsolatot az MVH támogatói határozatának birtokában.  A bicskei elnök számára az egyik legnagyobb feladat volt az autó előfinanszírozásának megoldása. Ugyanis a pályáztató felé a kifizetés iránti kérelem benyújtására akkor van lehetőség, ha az autó már megérkezett, ha a hitelügyintézés már megtörtént. Ezt is sikerült megoldani banki háttérrel, de félreértés ne essék, a Bicske város közbiztonságáért, a rendezvények biztosításáért kenyérkereső munkájuk mellett dolgozó lokálpatrióták ezt az autót nem hitelbe vették, hanem teljes egészében pályázati forrásból szerezték meg Pató Ferenc elnök munkája révén.      

Természetesen az elnök úr a bicskei Suzuki Szigeti kereskedést kereste fel, ahol megkezdődött a sikeres ügyintézés.

gripen2.jpg

Az autóban 380 km van. Menetlevéllel dolgoznak és az egyesület minden tagja vezetheti a járművet egyeztetés, munkaszervezés után.

A Magyar Suzuki 120 ezer forintnyi üzemanyaggal adta át az autót városunk önkéntes rendészeti egységének!

Négy alufelni nyári gumival az alap, de a Magyar Suzuki 4 acél-felnis téli gumit is adott ajándékba.

4 év szervizt vállalt a Magyar Suzuki továbbá 4 év Casco-t biztosított. Ezentúl az autógyár a zsámbéki pályán rendőrségi tematika szerinti csúszós tréning lehetőségét is biztosította.

A kocsi hátulján ez olvasható: „Együtt a közbiztonságért!” Feliratai természetesen: Polgárőrség. Ezeket mind Sabján Roland (RFM Dekor) helyezte fel barátságból.

A megkülönböztető jelzés csakis a sárga lámpa - a kocsi tetején -, megkülönböztető hangjelzése nincs, legfeljebb a kürt, amin olyan, mint mindenkié.

Ha a vezető bekapcsolja e funkciót, akkor az első kerék kipörgése esetén - például fagyott úton - automatikusan bekapcsol a hátsó kerékmeghajtás.

Ha a lehetőség bekapcsolva, akkor a jármű biztonsági berendezése által veszélyesnek ítélt lejtmenet esetén egyszerűen 6 km/h-ra csökkenti sebességet.   

Ha a vezető úgy kívánja, fékasszisztenst kapcsol be, ami nem engedi átlépni a féktávolságot, ha túl nagy iramban közeledünk az előttünk haladó autóhoz. Csökkenti sebességet és felveszi az előtte közlekedő tempóját.

A fedélzeti komputer egyik funkciója a nem kis tolató képernyő.   

Pató Ferenc elnöknek és a bicskei polgárőröknek Kis Miklós Zsolt államtitkár gratulált pályázati sikerükhöz, ahogy Magyarországon 399 polgárőr egyesületnek, akik összesen 2,7 milliárd forint értékben juthattak gépjárművekhez Európai Uniós források elosztása révén is.

gripen3.jpg

 A Miniszterelnökség Agrár és Vidékfejlesztési államtitkára Pató Ferenc elnöknek írott gratuláló levelében kifejezi, hogy nagyra becsüli a bicskei polgárőrök munkáját, hiszen saját maga is szolgált polgárőrként 2010-ig.

„Éppen ezért átérzem és értékelem a polgárőrök önkéntes tevékenységét, amit szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül végeznek a társadalom javára” – hangsúlyozza Kis Miklós Zsolt államtitkár.  

 

ia

Ha meg szeretnénk nézni a Fókusz Plusz filmjét, regisztrálnia szükséges. 

A kép Szíria háborúban elpusztult történelmi városában, Aleppóban készült 2011 előtt a két bicskei fiatalról.   

A képen Bourgla Amira egyetemi hallgató és egyik a testvére a négy közül, Dr. Bourgla Leila orvos.    

Tegnap visszavittem néhány újságot, könyvet, folyóiratot. S akkor láttam mekkora munkában vannak a könyvtárosok, akik jól megmozgatták a "falut", mert sokan behozták családi relikviáikat.

bicskei_kincsek.jpg

 

 

Parasztasszony felöltözve, férfiú ül a széken és a csizmahúzóba illeszti a csizma sarkát. Régi fotók százai, amiket mind-mind bicskei családok vittek be a Nagy Károly Városi Könyvtár felhívására.

Domokos Katka könyvtáros ötlete volt. Ugyan itt állunk a város csöndesen meghúzódó legnagyobb kincsétől, a helytörténeti gyűjtemény termétől pár méterre, mégis kérdezem, hogyan jutott eszébe.

- Az őszi könyvtári kiállítások hagyományosak  és azon tűnődtünk, hogy idén mi lehetne. Arra gondoltam, menyi minden még soha ki nem állított, ismeretlen bicskei kincsek rejtőzhetnek a házak asztalfiókjaiban, mint féltve őrzött, nemzedékről nemzedékre szálló relikviák. Arra nem számítottam, hogy ekkora sikere lesz, hogy ennyi embert megmozgat a gondolat. A kedves emberek, akik bejöttek fényképekkel, tárgyakkal, mind meséltek nekünk. Azt sajnáltam, hogy nincs velünk egy operatőr és egy rendező, vagy legalább egy író, aki minden tárgymesét rögzít, hogy segítse végleg megőrizni az utánunk következő nemzedékeknek. Az is biztos, hogy ebben a teremben nagy fórum lesz, ahol a felmenőink életéről beszélünk. Azt pedig biztosnak tartom, hogy szükséges lenne egy múzeum, egy honismereti gyűjtemény. Megfigyelésünk szerint leginkább a világháború környéki időkből származnak a kiállított darabok.

dkata.jpg

Pertlné Gizi könyvtáros, az iskolatárs felé fordulva mondom, hogy Borbély Kati néni ének-történelem szakos tanárunk honismereti szakkörében érzem magam. Onnan tudom, mi az a csizmahúzó. Gizi abban a szakkörben volt, kincseket gyűjtöttünk, ami akkoriban a főutcai ÁFÉSZ elhagyott irodájába került. Kocsirúd, saroglya, szekérkerék voltak a legnagyobbak. S hogy rendszeresen látogattunk idős embereket, akiket meghallgatunk, jegyzeteltünk és tárgyakat kaptunk a gyűjteménybe.

palffykadar.jpg

 

 

timi.jpg

 - Imádom ezeket a képeket és a képaláírásokat - mondja Endrédiné Szabó Erika könyvtárvezető.  - Ma is  nagyon jó érzés volt, hogy lelkesen dolgoztunk  látástól-mikulásig a kollégáimmal,  mindenkit beleértve. S ha már kincsekről van szó, ez az én legnagyobb kincsem, az ilyen kollégák és az olvasók, akik annyira érdeklődőek és ekkora bizalommal fordulnak felénk, hogy ránk bízzák emlékeiket. Örülök, hogy annyi embert megmozgat. Köszönöm Katkának a jó ötletet.

 I.A.   

 

jelv.jpg

 

  

tar.jpg

Diákmunka Bicskén és környékén

Címkék: munka

2015.10.01. 18:35

melodiak.jpg

svedmetal.jpg

 Városunkban egész utcák beszélnek svédül, az utca-bizalmik például svéd nyelvű Fülest vesznek és úgy fejtik a keresztrejtvényt valamint a svédacél konyhakés is el van terjedve, a svédasztal mindennapos, mert szegények vagyunk, de jól élünk és mindez csak (svéd)csepp a tengerben, mert a mi vízipólósaink  (OSC) kapunak háttal fordulva lendületből csűrik-tekerik be a kapuba a labdát, ha kell - ez a svédcsavar. Ezért bátran osztjuk. Nagyon penge. 

Részletek....

A hanyatló Nyugat-Európában észleltem, hogy a Cam folyó közelében, az erdő mélyén fekvő parkban is körbe van kerítve minden játszótér a gyerekek védelme érdekében. 

002.JPG

Több játszótéren is jártunk az öt fős kerékpáros gyermekkülönítménnyel és szüleikkel. Az erdő mélyén fekvőben  120 centi magas kb. 15 éves hibátlan léckerítés volt, de akkor és ott a kifejezetten kis forgalmú vidéken is fontosnak tartották ezt a védelmet. És hogy a tisztán tartás érdekben kóbor ebek vagy vadak ne járjanak be. S hogy legyen mihez támasztanunk e kerékpáros társadalomban a családi cajglákat.

218.JPG

A Cam folyó partján fekvő egyetemi város belső játszóterei a city council, a városbizottság gondoskodása alapján mind körülkerítettek, játszók alatt pedig forgácsból, fakéregből tört erdei talajt helyeztek, csökkentve az ütődések és sérülések veszélyét.  Az már csak az én asszociációs bázisom hozadéka, hogy minden erdővel kapcsolatos észlelésem a Delfin Könyvek Robin Hood című példányát hozta elő. Igaz, a jó öreg Sherwood-i erdő nem Cambridgeshire-ben, hanem Nottinghamshire-ben fekszik. 

cam_118.jpg

Rohamosan fejlődő városunkban 2014-ben alakult ki egy félig kész játszó a főúttal párhuzamos, nagy forgalmú út közelében. A közvetlen területen iskola, játszótér és tanuszoda fekszik, de városunk nagyszerű vezetése egyéb elfoglaltsága miatt ennyi idő alatt sem tudott elérni egy gyalogátkelőhelyet a családok által épített parkhoz valamint a játszóhoz - már ugyan határoztak róla -  pedig minálunk a pad és eresz nélküli buszöblöket is nemzeti színű szalag átvágásával adták át. Ez az ipari jellegű átlépő egyszerűsége miatt különösen tetszik.

cam_146.jpg

Kerítésről és megfelelő kiképzésű talajról persze ne is álmodjunk a nagy látogatottságú, e blog általi kommunikációval,  állampolgári kezdeményezésre kampánykor, nem a városlakók elképzelése szerinti módon épülni kezdett játszó köré, hiszen ez olyan sokba kerülne, hogy akkor választottjaink nem tudnának 150 millió/év adókedvezményes gesztusokat tenni a spanoknak, miközben a városlakóknak megduplázták az építményadót nagy bólogatás közepette. Pedig elég lenne egy úttest felől a játszót ölelő u betű a Kisfaludynál. Több lenne a semminél. Maradjunk ennyiben.  

Elmerengve gondolok a hittanra járó időnkre, a hetvenes évek második felében is a katolikus templom körül álló díszkerítésre. Hogy neve legyen a gyereknek, formalitásból azt pakolták át pár éve a szintén nagy forgalmú és keskeny Bocskai játszóhoz. Az Úr legyen velünk. Ahogy Little John mondaná...

ia

 

hood.jpg

 

 

 

 

 

Ott voltam a bemutatón a Zeneiskola udvarán. Innen az "árbockosárból" szemlélve október 2-án is ígéretes tartalom leledzik a horizonton. 

Buksi, a puli-mudi, akit nagyon várnak

Címkék: kutya

2015.09.30. 12:49

Még mindig keresem hófehér,rövidre vágott szőrű puli-mudi kutyusunkat.Hétfő este lépett le a Bartók B.utcából...Szelíd,barátságos....Buksi névre hallgat.Aki tud róla légyszíves írjon és osszátok! 

Ha telefonszám kell az ügy érdekében: bicskeonline@gmail.com 

Oldalára borult egy pótkocsis teherautó szeptember 29-én, kedden kora reggel az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszán, a Budapest felé vezető oldalon. Az élelmiszert szállító tehergépkocsi a zsámbéki pihenőhely és a bicskei lehajtó között mindkét két forgalmi sávot elfoglalta, ezért a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a fővárosból érkező tűzoltódaru a műszaki mentés részeként a leállósávba húzta a járművet. A felborult teherautó kerekeire állításához a teljes rakományt át kellett rakodni egy másik kamionra, amelyről a tulajdonos gondoskodott. A vegyes élelmiszerek pakolásában a bicskei önkormányzati tűzoltók is segédkeztek.

A rakomány nélküli teherautót és a pótkocsit szétválasztották, és a daru csörlőjével állították kerekeire. A műszaki mentés az átrakodással együtt több mint hat órán át tartott.

Egy nap alatt elfogták

Címkék: rendőrség

2015.09.29. 16:35

(Ezen a helyszínen évekkel ezelőtt hasonló eset történt. Az elkövető nem lett meg, az ún. biztosító, aminek az akkori áldozat évtizedek óta fizetett - nem térítette meg kárát.)

A bicskei rendőrök bíróság elé állítást javasolnak azzal a helyi férfival szemben, aki egy nő nyakából kitépte az aranyláncát.
A Bicskei Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 22 éves bicskei lakossal szemben. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrök 2015. szeptember 9-én elfogtak és a Bicskei Rendőrkapitányságra előállítottak egy 22 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy nappal korábban Bicskén, a Fáy András utca és a Kossuth Lajos utca közötti gyalogos átjáróban kitépte egy nő nyakából az aranyláncát, majd a helyszínről elmenekült. M. László Márkot a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a törvényszék elrendelt.

A rendőrök befejezték az ügyben folytatott nyomozást és az illetékes ügyészségen az elkövető bíróság elé állítását javasolták. 

 

Hozzávetőleg 150 millió/év céges telekadót engedett el az "önállóságáról híres" Pálffy Károly polgármester  vezette testület a felcsúti polgármester kolléga érdekeltségének, miután az Bicskén 300 hektár belterületivé tett ingatlant szerzett meg.

Mindezért a gesztusért cserébe a jól fekvő kedvezményezett semmi szívességet nem tett a városnak, amitől két darab pár forinttal 150 millió alatti, közbeszerzés nélkül delegálható melót is elvitt. Mert mégis, ki vitte volna el? Tudunk egyáltalán valakit rajta kívül, aki ért valamihez széles e járásban?  

Tegyük fel, hogy jogos lépés, hiszen ki tudna megfizetni ekkora összeget, 150 milliót évente csak azért, mert birtokolja a területet. (A heti válasz: hát Mészáros Lőrinc). No de tényleg, félre a tréfával, kinek állana érdekében egy ekkora terület birtoklása, ami évente elvisz 150 milliót adóba, miközben (még) nem hozott semmit. Ne birtokolja senki? De. 

De azt azért gyorsan hadd tegyük hozzá, hogy ebben a városban a nem bicskei és nem Bicskén élő fideszes, korábbi polgármester  - Tessely Zoltán duplázta meg az építményadót. De úgy ám, hogy ő egy olyan faluból járt ide, ahol egyáltalán nincs építményadó.  Vagyis mi bicskeiek kb. 4 ezer darab bicskei ingatlanért nyomatjuk a négyzetméterárat.

1. Konkrétan a semmiért fizetjük, mert semmit nem kapunk érte

2. Adózott jövedelemből szereztük otthonainkat vagy felmenőink dolgoztak meg érte, szintén adóztak és örököltük

3. Mindkét esetben illetéket fizettünk.

Akkor minek adóztatják? De Pálffy Károly és Bálint Istvánné Andrea még véletlenül sem a Bicskén élő szegény és gazdag embereknek tesz gesztust - akiket képviselnek -, és nem az alapvetően  ésszerűtlenül és igazságtalanul - az ő személyes részvételükkel is megemelt - építményadó eltörlését szorgalmazzák. Dehogy.

Ám ahogy megérkezik birtokosként nem is bicskei párttársuk, neki azonnal segítenek. Még meg sem száradt a tinta a földhivatali bejegyzésén, máris el van törölve az céges telekadója. És képesek azzal védekezni a mi megválasztott nagyjaink, hogy ezzel ők minden bicskei cégnek gesztust tesznek. Aha. Hadd kérdezzem: van még Bicskén még egy olyan cég, aminek 300 hektár belterületi telke van? Nincs.

Oké, elfogadom: ekkora belterületre ennyi adót, négyzetméterenként 50 forintot beszedni - tényleg sok. De akkor sem nullára visszük le, ha kedvezünk a korifeusnak, nem például a felére vagy negyedére tesszük. Oszt jó napot.

Hiszen szintén Tessely Zoltán nevéhez kötődik a bentlakásos időseket ellátás lerombolása a Gondozási Központban, ami összesen 10 millióba került évente. És a másik kezünkkel a haveroktól évi 150 milliót nem kér el a város?  

Ott áll a sz@rrá ment iskolaépületünk, ahová gyerekeink járnak  és mi nagyívűen lemondunk a bevételről? Mintha a koldus mondaná a kocsmában, hogy mindenki a vendégem. 

Vagy pedig legalább arra kérjük háttérben az évi 150 millióval kedvezményezett birtokost, hogy cserébe lesz szíves minden évben társadalmi, civil, közművelődési, ifjúsági és sportszervezeteket, vagy a zánkai táborunkat egy fix összegű önkéntes alapítványi befizetéssel támogatni. És mindezt az adókedvezményezés pillanatában közölni kellett volna a nyilvánossággal. Bemutatni például az erről szóló leírt megállapodást. Elmondani, hogy miért lett így. Nem buták ám az itt élők. Ezért lett volna jó, ha lett volna legalább 1 azaz 1 olyan Bicske párti képviselő, aki ezt az ábrát fölrajzolja a tanácskozók elé.  

A Budapest-Gate fizetett volna a terv szerint a belterületbe vonásért 400 milliót, aminek egy része, kb. a fele be is folyt, a maradék felszámolásba fordult (Bicske kezdeményezte a felszámolást), ami ML malmára hajtotta a vizet. 

Termőföld/erdő magánszemélyeké és csak úgy lehetett gazdasági társaság tulajdonában, hogy a kivett területet a tulajdonlás ideje alatt, más irányú hasznosítás hiányában (nem építettek rá, benőtte az erdő stb.) a földhivatal, mint hatóság visszaminősített termőterületté.

A Budapest Gate-nek emiatt kellett a belterületbe vonásért kb 50 millió forint földvédelmi járulékot fizetni, hogy ismét kivett területek legyenek. Csak kivett területet lehet beépíteni. A "kivett" azt jelenti, hogy  a művelésből van kivéve.

 

ia

 

 

 

Jelenleg (2015.09.23) a bicskei befogadó állomáson 167 fő tartózkodik, (nők: 17 fő, férfiak: 148 fő, gyermekek: 2 fő), de számuk folyamatosan változik.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tartozó befogadó állomásokon jelenleg összesen 773 fő tartózkodik - tudta meg a Hivatal szóvivőjétől a Bicskei Szó. 

 

 

 

Műrokon Zrt.

Címkék: vélemény iskola iskolák

2015.09.23. 11:45

 

Épül az energetikai korszerűsítés az iskolákon. Nagyszerű, hogy az Európai Unióhoz való tartozásunknak köszönhetően igényesebbé, környezetvédőbbé tehetjük középületeinket, ahol éppen a jövő generációja tanul. Egyébként is ez az igazi rezsicsökkentés, ami nem csak rizsa. 

Rossz hír, a város is mélyen hallgat róla, hogy kevesebb pénzt sikerült pályázati forrásból megszerezni erre a célra, így Bicske innen-onnan kénytelen a nagy kapkodásban összeszedni az önrészt.

Mi ennek az oka?

Valószínűleg az, hogy a 150 milliós - közbeszerzés kiírása nélküli áron - műszakilag kevésbé jó minőségű műszaki tartalom érhető el az épületek nyílászárói szigetelésénél is. Az EU forrásoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy annál jobban támogatnak egy beruházást, minél inkább minőségibbek, minél igazibbak.  

150 millió forint a nagy iskolaépületeknél nem olyan sok pénz erre  a fejlesztésre. Nem sok pénz, nem olyan sok tartalom, mint ami lehetne, amilyennek lennie kellene. Éppen ezért jóval nagyobb önrészt követel az ügylet, mint mondjuk 250 milliós bekerülésnél követelne. Mert jobb lenne a minőségi tartalma, amit nagyobb támogatással díjazna a pályáztató.

Tény továbbá, hogy a Szent László Általános Iskola nem a város tulajdona és nem a KLIK működteti. Egyházi tulajdon, egyházi működtetés.

Új tantermeit és tornacsarnokát - nagy dolog! -, az egyház építette meg mint tulajdonos és fenntartó. Ugyanígy az egyház megtehette volna az energetikai korszerűsítés pályázati finanszírozását egyházi önerővel. Félreértés ne essék, kedves nekünk a Szent László Iskola. Sokan abban az épületben tanultunk meg írni és olvasni, sokunk gyerekei az egyházi általánosba járnak-jártak, a mi családunkból például ketten, egyikük úgy, hogy akkor még csak egyetlen osztály volt, a legelső első osztály. A Szent László Iskola megérdemli és jó iskola, de a többi és ráadásul bicskei tulajdonú iskola miért nem fejleszthető. 

Értem én, hogy kormányhatározat van mögötte, de helyi szinten is felelős döntés segített a kormányhatározat kialakításában. Ez nem biztos, de úgy tudjuk, hogy a Prohászkán a Szent László és a Csokonai iskolák főhomlokzatai be sem lesznek szigetelve éppen műemlékvédelmi okokból. Ha a lakásom minden ajtaját és ablakát becsomagolom, de a főhomlokzatot fedetlenül hagyom, akkor szintén hiába fűtök és szintén hiába csomagolom oldalról és oldalról 

Meg aztán ha műemlékvédelmi hivatkozással fejlesztünk, akkor miért maradt ki a projektből a Prelúdium Zeneiskola épülete, ami helyi védelmet élvez.

Káosz van. Ez az igazság.    

Igazságtalan és elgondolkodtató viszont az, ami ez esetben például a legkeményebb feladatot ellátó bicskei iskolával, a József Attilával történik. Oda nem építenek be szigetelt nyílászárókat? Nincs új terem, új csarnok?

Talán nincs eléggé a kirakatban, kedves kirakatpolitikusok? Talán nem jár oda annyi baráti, meghatározó család gyermeke? De hát mi keresztények vagyunk, nem? 

Ugyanez a fejlesztő figyelmesség a Prelúdiumot is megilletné vagy éppen a Vajdát. Tudtommal bicskei tulajdonban állnak, nem egyháziban, a KLIK tartja fenn őket, nem az egyház.

Az egykor új iskola állapotáról ott a rendőrség mellett és jövőképéről már mindent leírtunk a Bicskei Szó korábbi posztjában.  Ott igen sürgős feladatok várnak a városra. Tehát akkor tegyen a város gesztusokat másnak, ha a maga feladatait már tisztességgel ellátta.     

Nyilván abból indulnak ki, hogy mindegy, hiszen oda is bicskei gyerekek járnak. Igen, ez így van. De a Prelúdiumba, a Vajdába és a József Attilába is és a Csokonai Szent István úti épületébe is Bicske jövője jár tanulni.  Tulajdonos: Bicske városa. Ott tessék pörögnie a városnak, ne ott, ahol lenne az ügynek felelős gazdája.  Azt azonban itt a végén azért szögezzük le összegzésképpen: mindenképpen jó, hogy korszerűbbé teszik az iskolákat Bicskén. 

 

ia

SZÉKESFEHÉRVÁRI TÖRVÉNYSZÉK

SAJTÓOSZTÁLY

8000 Székesfehérvár, Dózsa Gy. út 1.

 

 

2015. szeptember 1. napján lépett hatályba a természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvény, amely lépcsőzetesen vezeti be a csődvédelem lehetőségét az egyes lakossági csoportokra.

Elsőként, 2015. szeptember 1-től – az egyéb feltételek fennállta esetén - azok kezdeményezhetnek ilyen eljárást, akikkel szemben a banki elszámolást követően már folytatódhat a lakóingatlanukra vezetett végrehajtás vagy végrehajtáson kívüli kényszerértékesítés, illetve ha végrehajtás nem is indult, de a bank felmondta vagy lejárttá tette a lakóingatlanra vonatkozó jelzáloghitel szerződést. Csődvédelmet kezdeményezhet továbbá az az adós, kezes, zálogkötelezett is, aki ellen olyan végrehajtás van folyamatban, amelyben a lakhatását szolgáló lakóingatlanát értékesítésre jelölhetik ki.

A többi túladósodott magánszemély 2016. október 1. napjától kezdeményezhet majd csődvédelmet.

Az érintetteknek elsőként bíróságon kívüli adósságrendezési eljárást kell írásban kezdeményezniük, melyet „főhitelezőként” az elsőhelyi jelzálogjogosult bank koordinál annak érdekében, hogy az adós és valamennyi hitelezője között a megállapodás létrejöjjön.

Ha ilyen megállapodás nem jön létre, vagy nincs olyan pénzügyi intézmény, amely főhitelezőként vállalná a koordinációt, akkor az adósságrendezés bírósági nemperes eljárás keretében folytatódik.

Az adósnak a bírósági eljárás lefolytatása iránti kérelmét a lakóhelye szerinti területi Családi Csődvédelmi Szolgálatnál kell előterjesztenie,amely a megyei kormányhivatal keretében működik. A kérelmet – a szükséges iratokkal együtt - a Szolgálat továbbítja az adós lakóhelye szerinti törvényszék székhelyén működő járásbíróságnak.

A bírósági eljárás kezdeményezésének illetéke 30.000,- forint. Az eljárásban nincs helye sem díj- és költségmentességnek, sem illeték- vagy költségfeljegyzési jognak, ezért az illeték leróvása alól nem mentesülhet a kérelmező.

A bíróság előtti eljárásban szóbeli meghallgatásnak nincs helye. A bíróság írásbeli nyilatkozatok és okirati bizonyítékok alapján határoz. Ha a kérelem a feltételeknek megfelel, akkor a bíróság elrendeli az adósságrendezést.

Ennek során a Szolgálat által kijelölt családi vagyonfelügyelő az adóssal együttműködve a fizetőképesség helyreállítását célzó programot és adósságrendezési tervet készít, majd ezek ismeretében egyezségkötésre hívja fel a bejelentkezett hitelezőket. Ha az egyezség létrejön és a jogszabályoknak megfelel, azt a bíróság hagyja jóvá.

Ha nem jön létre egyezség, akkor a bíróság az adósságtörlesztési eljárás lefolytatását rendeli el. Ebben az esetben a családi vagyonfelügyelő vagyonfelosztási, vagyonértékesítési és adósságtörlesztési tervet készít, melyet a bíróság elé terjeszt jóváhagyásra. A tervben általában öt éves adósságtörlesztési időszakot kell meghatározni, amely egyes esetekben két évvel meghosszabbítható.

Az adósságtörlesztési időszak lejártát követően a családi vagyonfelügyelő záró elszámolást készít, amelynek alapján a bíróság – a feltételek fennállása esetén – mentesítő végzést hoz. A mentesítő végzés folytán az eljárásban részt vett hitelezők teljes egészében ki nem egyenlített követelései megszűnnek és az adós e tartozásoktól mentesül.

Azonban ha a mentesítő végzés jogerőre emelkedésétől számított öt éven belül kiderül, hogy az adós a korábbi eljárás során a vagyonát elvonta, eltitkolta, vagy valamely hitelezőt a többiek rovására előnyben részesített, úgy az erről tudomást szerző hitelező a korábbi mentesítő végzés hatályon kívül helyezését kérheti a bíróságtól. Ebben az esetben a hitelezők követelhetik az adóstól a korábbi eljárás során elengedett valamennyi összeget.

A családi csődvédelemről további részletes információk a Családi Csődvédelmi Szolgálat (www.csodvedelem.gov.hu) és az Igazságügyi Hivatal honlapján (www.igazsagugyihivatal.gov.hu/csaladi-csodvedelmi-szolgalat) olvashatóak.

Székesfehérvár, 2015. szeptember 21.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya

A közmédia csatornái igyekeznek újraéleszteni  a Szent Mihály ünnepet az Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! című projektben. 2013 óta javasolt feladat a közművelődési intézményeknek ezen őszi ünnep megrendezése.  

"A gazdasági év őszi fordulójára esett. Főként gazdasági élettel összefüggő hiedelmeket és szokásokat, időjárási megfigyeléseket fűztek hozzá. A gyergyói pásztorok pl. Szent Mihály napján tartották a farkasünnepet, hogy a csordát a hazatérés idejére megvédjék a farkasok kártételeitől. Az egykori prédikációk alapján Szent Mihály napjához, mint a többi ünnephez, bizonyos munkák tilalma is kapcsolódott. Göcsejben azt tartották, hogy annak, aki Szent Mihály napján mosott, kisebesedett a keze, aki pedig mángorolt, annak a háza felett egész éven dörögve pihentek a fellegek. A természet megfigyeléséből ered az a megállapítás, hogy Szent Mihály napja után a fű akkor sem nőne tovább, ha harapófogóval húznák. Az őszi vetésre az előtte levő vagy utána következő két hetet tartják a legalkalmasabbnak. Az ország sok vidékén a nyájak behajtásának, a pásztorok számadásának, fogadásának napja volt."

 

Szeptember 26. (szombat) 8.00

Szent Mihály-napi Sokadalom

a Bicske Szíve Parkban

Program:

Mihály-napi vásár

Gazdák tere: mezőgazdasági és régi kisgép-kiállítás

Népi játszóház és játékpark

Parasztolimpia

Kézműves foglalkozások, könyves játszóház

Falak nélküli könyvtár, Könyv csere-bere

Mesekuckó, Papírszínház

Kormorán koncert

A rendezvényt pásztortűz gyújtás zárja

Az első képet az idézettel Havai Viktor (Sebi Gym SE) sportoló Fb-oldalán találtam. Az alsó képet pár hete készítettem, amikor éppen munkahelyi (GESZ) feladatát látta el a közterületeink rendben tartása érdekében.  Amikor megláttam, úgy éreztem muszáj lefényképeznem, mert jól jön majd kontrasztnak egy sportos jelenethez. 

Először 2012. január elsején írtam róla, mert ugyanabban a 2012-re virradó szilveszteri buliban voltunk a Bagolyvárban. Egy kedves hölgy azért térült-fordult nagy elánnal, hogy az itt látható számot Havai Viktornak - fedőneve Viking - mindenképpen játssza el a DJ.     

havaiiiii.jpg

 

"Orosházán feszítettük ki Bicske zászlaját büszkén Sebestyén Tamás barátommal! Én már 10 éve viszem a város nevét magammal mivel ennyi ideje versenyzek és tősgyökeres bicskeinek vallom magam! Hajrá erőemelés, hajrá Sebi Gym Se  - hajrá Bicske !!!"

vityamelo.jpg

Talán tíz éve is lehetett, amikor az M1-M7 összekötő autóút gondolata megszületett. Ennek bicskei vonatkozása annak idején bekerült a városrendezési tervbe. 

Az M1-M7 összekötő szakaszának kiinduló pontja természetesen az M1 lehajtó. Onnan átér a Tatai útra és a Csákvári útra. 

Sokan emlékezhetnek még annak az iparvasútnak a nyomvonalára, ami az Eocén-program során épült. Ha Biharin kimegyünk a határba és nem lépünk be a Törökverő utcába,  hanem a rétet felfedezzük, többek között ennek a tervezett vasúti nyomvonalnak egy szakasza is ott húzódik. 

A Bicskei Szó információja szerint természetesen ez is Mészáros Lőrinc cégéé lett a 300 hektáros Póctető-területtel együtt. Ezt úgy tessék érteni, hogy a tótól egészen a Nagyállomásig kinyúlik a felcsúti polgármester birtoka Bicskén.  Vagyis a majdani M1-M7 összekötő útvonalának alapját jelentő terület szintén a kezében van.
Ki máséban lenne?  
Amúgy külön jó hír, hogy a 2005 táján felvázolt M1-M7 összekötő elképzelés Bicske vasútállomás térségében bekapcsolódást tesz lehetővé a Nagyállomáshoz vagyis ezt a bekötőt használhatják az autóbuszok is.   
Lapunk úgy tudja, hogy az aluljáró is elkészül, de szűk lesz, mert nincs hely bejárat körüli oldalon, mely pontok elég közel is esnek egymáshoz.  Kizárólag személyautóval lehet rajta átmenni és a tervezők azon dolgoznak, hogy az Országos Mentőszolgálat járművei azért még átférjenek a Szent István utat a Csákvárival és Kinizsivel összekötő aluljárón.  

A Kormány 1617/2015. (IX. 8.) Korm. határozata a Bicskei Járási Hivatal irodaépületének beruházásához szükséges további forrás biztosításáról A Kormány 1. a Bicskei Járási Hivatal szervezeti egységeinek új irodaépületben történő elhelyezésével kapcsolatos beruházás (a  továbbiakban: beruházás) során felmerült további költségek 2016.  évi biztosítása érdekében felhívja a  nemzetgazdasági minisztert, hogy a  beruházás befejezéséhez szükséges 329,4 millió forint többletforrás rendelkezésre állásáról gondoskodjon; Felelős: nemzetgazdasági miniszter Miniszterelnökséget vezető miniszter Határidő: 2016. január 31. 2. egyetért azzal, hogy a beruházás megvalósítása érdekében a) a Bicskei Járási Hivatal irodaépületének beruházásához szükséges források biztosításáról szóló 1754/2013. (X. 24.) Korm. határozat, b) az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok 2014. évi költségvetési maradványának felhasználásáról szóló 1519/2015. (VII. 27.) Korm. határozat, valamint M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2015. évi 125. szám 19333 c) az e határozat 1. pontja alapján biztosított forrás felhalmozási kiadásai terhére megvalósuló beszerzések lefolytatása során a  Kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéseiről szóló 1982/2013. (XII. 29.) Korm. határozat rendelkezéseit nem kell alkalmazni. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

 

Magyar Közlöny 19332 oldal 

13 óra 15 perc körül kerékpárral érkeztem a Kanizsai útról az 1-es főútvonal Csicsak mellett fekvő átjárójához, a Táborállással szembeni oldalra. Ez a főútvonal három bicskei kapcsolódása közül a legkeletibb, a főváros felé eső.

Lehetett érzékelni, hogy nagy a baj. Leállt a forgalom. A középső kihajtóban, ahol én a Galagonyásra akartam visszamenni, egy szürke Seat, aminek jobb eleje sérült. Mellette a tulajdonosának gondoltam a hölgyet, aki telefonált.

A következő egy elfeküdt, piros sportmotor volt, mellette pedig motoros ruhában egy szinte mozdulatlan férfi feküdt a földön. Szerencsére vérnyomok sehol. Az autósok megálltak, félreálltak, kiszálltak segítséget nyújtani, ugyanígy a motorosok. Akik kezdettől a helyszínen lehettek, voltak vagy tízen.

Átmentem a Táborállás felőli oldalra, az pedig egészen kétségbeejtő volt, hogy sírós hangot halottam, attól féltem, valakit már siratnak, mert abban a másodpercben vettem észre egy másik motorosruhást szintén mozdulatlanul feküdni a földön. Valaki megemelte hátulról a sérült fejét. Alig mozdult. Egy szőke hölgy a motor utasa. A férfi addigra feltápászkodik, jobb kezére támaszkodva. A nőnek ez még sok.

- Nála biztosan volt eszméletvesztés - mondja a mellettem álló szemlélődő, akit eddig észre se vettem.  A motoros azt mondja valakinek: "Balra akartam kanyarodni".  Eszembe jut a jobb első rész felől sérült autó.  

Néhány perc múlva meghalljuk a szirénákat. Kis idő múlva két bicskei mentőautó repesztése tűnik fel egymás mögött az MMG előtt.

Egy perccel utánuk a rendőrségi Nissan terepjáró.  

Szemlélőtársam még annyit mond, hogy nemrégiben egy kerékpárost ütöttek el itt. 

 

Tegnap olvasói jelzésből kiindulva arról kérdeztük az FM RFK Sajtószolgálatát, miért van sok rendőr több rendőrautóval és kutyával a Szűcs-sarkon vagyis a Prohászka utca Vörösmarty utcai sarkánál. 

A rendőrök fél nap alatt azonosították, majd elfogták azt a férfit, aki Bicskén betört egy (Prohászka utcai) családi házba.

 

A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a 33 éves M. Mihállyal szemben.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2015. szeptember 17-én hajnalban betört egy bicskei családi házba. A férfi az ingatlanban talált értékeket összegyűjtötte és az előtérbe készítette, azonban azokat távozásakor hátrahagyta.

 

 

A sértett bejelentését követően a rendőrök adatgyűjtést végeztek és nyomkövető szolgálati kutyát is alkalmaztak, amelyek eredményeképpen rövid idő alatt azonosították az elkövetőt. A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható M. Mihályt elfogták, majd előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették.

A járőrök Bicskén, a Csákvári úton igazoltattak 2015. szeptember 17-én 13 óra 55 perckor egy 30 éves helyi lakost.

Megállapították, hogy ellene a Székesfehérvári Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel nem kezdte meg a rá kiszabott szabadságvesztés büntetés letöltését. A rendőrök H. Ferencet elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, ahol bűnügyi őrizetbe vették.

"A Bicskei Szóban is megjelent, a 30-as sebességkorlátozó táblákkal kapcsolatban írnék.
Sokan örültek a kiegészítő tábláknak, de lenne egy pár kérdésem. 
Mi lesz a tanítási szünetek alatt? Őszi, téli, tavaszi, és a majd 2 és fél hónapos nyári szünet alatt. Nem lett volna jobb a "tanítási napokon" feliratú táblát kihelyezni? Tatabányán is így van. A mostani a hét napjait kezdőbetűkkel megjelölt tábla mennyire szabályos, szabvány? Szerintem alig látszik? Ráadásul az 1-es sulinál nem is 30-as tábla, hanem a "vigyázz gyermekek" tábla van kitéve 200 méter kiegészítő táblával. Ha jól tudom (cáfoljon meg valaki) évekkel ezelőtt jogszabály módosítással 30 km-es sebességkorlátozást rendeltek el ehhez a táblához. Ott sincs időbeni korlát. Ez a tábla vegyesen a 30-assal keverve van a Szent Istvánon is. Ahol nincs kiegészítő tábla (A Tatairól a centrum fele) ott mindig csak 30-al lehetne menni.
Vélemények? Vagy csak én kötözködök minden apróságon?
Név, cím"
Köszönjük levelét. Semmiképpen nem kötözködés. Feltételezésünk szerint azért választották a tanítási, munkanap jelölést a főutcai táblánál, hogy azokon a napokon be kell tartani a 30 km/h-s sebességkorlátozást,  mert a munkanapok sora közismert és megfogható. Ha például tanítási napok szerepelnének rajta és én 55 km/h órával gangolnék a főúton, majd bemérnek és megállítanak, még én lennék felháborodva és elkezdeném magyarázni, hogy honnan kellene nekem arról tudnom, hogy mikor van tanítási nap? Hát rendőralezredes úr, hát honnan tudjam én, hogy ebben a kánikulában még nincsen nyári szünet és ilyenkor is tanítják szegény gyerekeket? 1984-ben elballagtam az általánosból, tessék már nekem békét hagyni a tanítási napokkal. Miért kellene az én fejemben a minisztériumi rendeletnek benne lennie, ami előre meghatározza, hogy 2015/16 tanévben mi a tanítási nap és mi nem?
Ebből szerintem sok vita lenne. A hét napjait pedig egy héttel azután, hogy 1972-ben beszélni kezdtem, már fel tudtam sorolni. Na jó, sorrendi problémáink lehettek :) 
Szerintem bizonyára figyeltek a szabványra. A 30 km/h jól látszik. Abba hiba nincs. Aki pedig gyakran jár arra, majd megnézi vagy meghallja. Aki elsőre nem látja, legfeljebb betartja Úr napján is a 30 km/h-nál kisebb sebességet. Abból baj nem lehet. Mert a nagy tábla látszik. Az a lényeg. 
A Prohászka utcában lévő Vigyázz, gyermekek! tábla - ha kiegészítő tábla nélkül lenne - a balesetveszélyre, annak megelőzésére hívná fel a figyelmet és nem hordozna sebességkorlátozást.  Attól a másodperctől, hogy kiegészítődik idő vagy térbeli megszorítással kieg.táblán, onnantól jelenti a 30 km/h-s sebességkorlátozást. Önmagában, kiegészítő nélkül ez a tábla nem jelent mást, mint figyelmeztetést. A Hősök terén és Prohászkán - templom, plébánia, bíróság három iskola, a közelben óvoda, városháza és hamarosan járási hivatal. Kötelező kitenni és úgy gondolom, ez a szakasz nem is olyan főverőér, mint a főutca. Maradhat a 30-as max. folyamatában, hiszen keskenyebb utca mint a bicskei broadway, hétvégén is tud forgalmas lenni sok gyerekkel, szerintem ez a korlátozás senkitől nem vesz el a világon semmit.  Ha nagyon sietek, idejében elindulok. Ennyi. A táblákról úgy tudom, a következő kereszteződésig érvényesek, ezért ott újra ismétlik őket. Erre elméletileg azért van szükség, mert ha valaki egy első tábla utáni utcából kanyarodik az útra, nem értesülhetne arról, amit az előbbi tábla előírt. 
Annyit tudok, hogy a Bicskei Szó által is többször forszírozott gyalogátkelőt kialakítják a Kisfaludy utcán a Bicske Szíve Park+játszó és a Bicskei Tanuszoda biztonságos megközelítése érdekében. Talán még át is adják, mint a buszöblöt a Kossuth téren...  A Kisfaludyban látható Vigyázz, gyerekek! tábla alatt úgy emlékszem 200 méteres kiegészítő jelzés szerepel, vagyis a Kisfaludyn is muszáj betartani, ott is él folyamatában a 30 km/h-s korlátozás. Ott egy félig kész, bekerítetlen játszótér, egy iskola, egy sporttanintézmény valamint egy sűrűn lakott, gyalogosfogalommal bőven megáldott terület. Lakott területen belül is igaz, hogy kisebb sebességgel jobban elkerülhető a közlekedési baleset.
Egyébként találkoztam egy kedves olvasónk megjegyzésével, aki szerint úgy kellene lennie - azt hiszem valamelyik nyugat-európai ország példáját hozta -, hogy lakott területen belül mindenhol 40 km/h a maximum és sehol nincs semmi korlátozás nincs. Elgondolkodtató. 
A KRESZ különben  ismeri is ezt a lehetőséget, ha a helységnévtáblával együtt teszik ki a sebességkorlátozó táblát (kör alakú, klasszikus tiltó tábla), akkor az egész településre (lakott terület) automatikusan érvényes. És létezik ennek olyan formája is, amikor csak adott övezet lesz sebesség-korlátozva. Utóbbi esetben az övezet minden ki- és bejáratánál táblát kell elhelyezni.
 
  

Állásajánlat

Címkék: állás munkahely írazolvasó

2015.09.17. 19:21

Tisztelt Szerkesztő!

Köszönettel vennénk, ha állásajánlatunk továbbításában segítségünkre lenne!
Lehetőség szerint örülnénk az alábbi link alkalmankénti megjelentetésének!

http://www.minosegellenor.hu/minosegellenor-bicske.html

Segítsünk együtt az embereknek!
Előre is köszönöm!
A Quality Team Kft. nevében Kovács Szilvia

A bicskei háziorvos egyebek mellett a Keleti pályaudvaron és a bicskei vasútállomáson is segített.

 

Itt a hvg.hu beszélgetése.....   

"Kérték a véleményemet, válaszoltam. Azt hiszem úgy hangzott a mondat, hogy nem hallottam szír terroristáról, de már nem emlékszem pontosan".

A Könyvtárban megszületett ötlet lényege, hogy a Bicskei Kincsek című kiállítás alapja a bicskeiek megmozdítása. Hogy a Bicskén élők minél több dokumentumot, fényképet, iratot, régi ruhát, régi tárgyat bevigyenek, amit aztán együtt tekinthet meg a nagyérdemű - a Gyermekkönyvtár közönségével együtt.

Az első percben megjelent nálam a híre, de most, hogy órásmester barátomtól hallom, hogy ódon órásszerszámot vitt be, régi fényképeket és dokumentumokat, és még zsebórákat is hozzátesz Bajmóczy Tibor, azt hiszem, elindult valami.

Félreértés ne essék, nemcsak vállalkozók, iparosok rendezvénye, hanem magánembereké is. Egy bicskei asszony a nagymamája ünneplő ruháját fogja bevinni, hogy az utódok is láthassák.

Egy másik olvasó családfát visz be és egy képet akkor még fiatal nagyapjáról, amint a Bem utcai kastélykapu előtt lovon ül. Sok legényt fényképeztek aznap azon a lovon, azon a nyeregben.           

Érkezett egy önálló kiállításra is elegendő szép anyag egy kádármestertől is. Egy élet munkájáról.

Mindez azért is jó ötlet, mert minden dokumentumot digitalizál a Könyvtár saját helyismereti gyűjteményük gazdagítása érdekében, ami nagy szívesség az utókornak. Az eredetit természetesen visszaadják gazdáiknak.

Azt hiszem, ez az a tárlat, amiről elkészülte előtt is elmondható:  minden gondolkodó bicskeinek látnia kell, s közülük minden bicskei legyen szíves megtenni, hogy végiggondolja: mivel tudna gazdagítani féltve őrzött kincsei közül.

 

ia