Egy bicskei ismerősöm a saját oldalán azt kérdezte, hogy tudja-e valaki, mikor van a bicskei a zöld hulladék szállítás ebben az évben. Ez azért fontos, mert amit elvisznek (vagy komposztálunk) az nem szennyezi a sok szempontból terhelt bicskei levegőt. 

Válaszoltam, mégpedig a Zöld Bicske hulladéknaptárát linkeltem át 2018. márciusában. De a naptár még 2017-es.  Azért gondolom mégis, hogy marad a kerti hulladékra az április 1. és nov. 31. közötti időszakra a minden hó harmadik szerda, mert ezt így logikus így hagyni, ha a szolgáltató azt akarja, hogy a bicskei lakos megtanulja, mikor viszik a zöldet.

Következtetésem szerint ezért lesz a 17-es menetrend 18-ban is.

Sajnálattal mondom ki, mindannak ellenére, hogy az új közszolgáltatási szerződés - január 1-től hatályos - azt tartalmazza, hogy a hulladéknaptárt az önkormányzattal egyeztetni kell. Ez persze vagy nem történt meg, vagy hiába, mert az idén is minden hónap minden hetében lesz valami hulladék az utcákra pakolva.

Volt egyszer egy cikkem, aminek utolsó bekezdése azzal foglalkozik, hogyan kellene elkerülnie önkormányzatunk méltán nagyszerű vezetésének, hogy egész hónapban tele legyenek pakolva a bicskei utcák hulladékkal.

http://bicske.blog.hu/.../zsakok_a_haz_ellott_ir_az_olvaso

Az első lépés lenne a Zöld Bicske gépparkjának bővítése, modernizálása.

A szelektíven gyűjtött "frakciók" (papír, műanyag, zöld) hetekre kikerülnek a házak elé, ott tárolják, hogy majd úgyis elviszik valamikor. Szerintem ezt el lehetne kerülni. A korábbi csúnya, de nagyon csúnya időszakban elterjedt, jól használható és leginkább alkalmazott gyakorlat visszahozásával, miszerint nem a naptárt kell sasolnia a népnek, hogy hónap elején, közepén, végén jönnek ekkor ezért, akkor azért, amazért, hanem pl. a hónap utolsó szerda-csütörtök jönnek az összesért. Igen, sokkal nagyobb munka lenne egyszerre mindet bevinni, de nem is kellene minden héten körbepörögniük a várost valamely fajtájú szemétért. Ennyi lenne. Jó alaposan meg kellene hirdetni, hogy a zsákokban-csomagokban nagyon komolyan egyféle legyen, ne vegyes, úgy elviszi a nagyon okos Bicske egy-két napon az egészet, de mindent otthagy a ház előtt, amikor a zsákokban látható mix van. És nincs pardon. A megfelelőt szépen feltennék a kocsikra, beszállítanák és végül szépen szétválogatnák munkatársaik telephelyükön. És ha sok egyszerre a meló, meghirdethetik: 1. nap: Szent István úttól és József Attila utcától és vonalaitól jobbra eső terület. 2. nap: ezektől balra Nem?

Horváth József visszaemlékezése:
"Pista bácsiról már írtam.Ő volt a halászmester a Tatai tógazdaság Bicskei üzeménél. Akkor még ide tartozott Bia,
Nagyegyháza,és a Sajgó tó is. Megpróbálom az élet útját tömörítve,rímekbe szedni.

Könyvet lehetne írni
Horváth Pista bácsi életéről,
De én csak pár sort írok,
Élete egy nagy részéről.
A folyóval és a tavakkal,
Eltöltött hetven évéről.

Már gyermekként ott volt mikor a tavakat
kezdték építeni.
Hordta az ivóvizet . munkásoknak a
szomjukat enyhíteni

A tavak építését,
1922-ben kezdték,
1923-ban telelőket
is megépítették.

Az épülő tavakat
úgy megkedvelte,
Elhatározta, hogy a
halászatnak lesz a mestere.

Ez az elhatározás be is
teljesült
51-évig halászmester volt,
Még a fia a helyére nem került.

A tavak most töltik
a 74-ik évüket,
hetvenet a Pista bácsi
is velük öregedett.

Ő fél évszázadot maradt,
Még elérte a nyugdíjat.
De ezzel a munkája
még nem ért véget,
mert utána dolgozott
még,húsz évet.

Nyugdíj után a tavakat,
meg a telelőt felügyelte
és a kérdezőket szakmai
tanáccsal is segítette.

Bizonyíték rá a folyóval és a
Tavakkal eltöltött hét évtized,
hogy nála jobban senki nem
Ismeri a bicskei vizeket!

Bár most már a fia is hozzá
értéssel végzi a dolgát.
Szerencséjére jó mestertől
tanulhatta a szakmát!

István fiának adta át a
halász mesteri tisztet,
a sok tapasztalatot mit
hét évtized alatt szerzett.

Mostmár nem jár Pista
bácsi a tavak körül,
de látom, mindig tesz
valamit a ház körül.

A minap láttam,
kosarat font,ő
ahoz is ért neki
az nem gond.

Mindig tesz vesz,
valamit mozog,
de most már viszi
támaszkodni a botot.
87- évesen ez
nem is csoda,
ha a lába nem fájna,
nem is látszana a kora.
Letagadhatná
jó pár évét,
megőrizte szellemi
frissességét.

De gondolom az éveit le
tagadni nem akarja.
Éli életét, ahogy a
sors diktálja.

Kívánok neki még,
boldog éveket.
Hosszantartó
nyugodt életet.

Kívánom ugyanezt
Blázsovics Ilonának,
élete hűséges párjának!
1996.április.8.

Ez Pista bácsi volt présháza. Erről szeretnék majd írni".

József Horváth fényképe.

A Bicskei Gyermekotthon lakói számára saját kezűleg készítettek ajándékokat és játékokat a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. munkatársai. A karitatív csapatépítő program végén a dolgozók közösen adták át az elkészült tárgyakat a gyermekotthon képviselőjének.

gyermekotthon_karitativ_program1.jpg

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban dolgozó pedagógusok, nevelők és gyermekfelügyelők rendszeresen saját forrásaik felhasználásával segítik a gyermekek egészséges testi-lelki nevelését és boldogulását. Az intézményben egyre több a speciális, különleges ellátást igénylő gyermek, akik sok esetben alulszocializált környezetből érkeznek, szüleik gyakran komoly életvezetési gondokkal küzdenek.

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. munkatársai március 9-én olyan speciális csapatépítő programon vettek részt, amely során húsvéti hangulatú ajándékokat készítettek a gyermekotthon lakói részére. Az alkotó munkát képzett iparművészek segítették, így a munkatársak kézügyességétől függetlenül értékes és minőségi ajándékok – bábok, vászontáskák, kártyajátékok és ékszerek – készültek.

Az elkészült tárgyakat a program végén előre kiválogatott adományokkal együtt adták át a munkatársak a gyermekotthon egy képviselőjének: ruhákat, illat- és sportszereket, valamint írószereket készítettek össze a gyerekeknek.

„A csapatépítő programok a karitatív tevékenységeink speciális területét jelentik számunkra. Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyek azon túl, hogy önfeledt, vidám és kreatív tevékenységet jelentenek a kollégáinknak, nemes célt szolgálnak és segítséget jelentenek rászorulók számára” - mondta el Martin Olivér, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója.

A karitatív program a LifeTraining Kft. szervezésében valósult meg.

gyermekotthon_karitativ_program2_1.jpg

 

 
A Central Europe Mineral Water Holdingot 2015-ben hozta létre a Karlovarské Minerální Vody Group-ot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonosa, Balogh Levente. 2015 márciusában a CEMW Holding tulajdonába került a Kékkúti Ásványvíz Zrt., majd azt követően 2015 áprilisában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. is. A cégvásárlásokat követően Balogh Levente a CEMW Holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa, valamint a társaság elnöke lett.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. egyesülésével létrejövő Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. Magyarország piacvezető ásványvíz- és üdítőipari társasága. A tulajdonában lévő Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki, valamint a forgalmazott Magnesia, S. Pellegrino, Acqua Panna és Perrier márkákon, továbbá az általa palackozott és forgalmazott Nestlé Aquarelen keresztül a cég egyaránt jelen van az ásványvizek, ízesített ásványvizek, valamint a szénsavas üdítőitalok piacán.

Mit kíván a magyar nemzet.

Címkék: 1848/49

2018.03.14. 23:07

Fotó: Pintér Balázs

 

Sipos Mónika r. fhdgy., az FM RFK Kommunikációs Szolgálatának munkatársa így foglalta össze a sajnálatos eseményt:

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt 2018. március 14-én este Bicskén, az Apponyi utca és a Batthyány utca kereszteződésében. A rendelkezésre álló adatok alapján egy személygépkocsi 22 éves vezetője figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla utasítását és neki ütközött egy szabályosan közlekedő gépjárműnek. A balesetben több ember megsérült.

 

 A Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai vizsgálják a baleset bekövetkezésének körülményeit.

 

 

 

 

Az 1-es főútvonalon a Kanizsai úti kijáró tájékán, a Táborállás és a Csicsak magasságában súlyos baleset történt. Egy sérültet a Bicskei Tűzoltók emeltek ki a roncsból és adták át a Mentőknek. 

Részletekkel  később jelentkezünk.. Az erős vonulás hangjait hallhattuk 17 óra tájban. Az FM RFK Kommunikációs Szolgálatának közleményében a következőket írja a police.hu: 

Bicske térségében két személygépjármű ütközött össze, ezért jelenleg rendőri irányítás mellett, félpályán halad a forgalom.

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt 2018. március 13-án 16 óra 55 perc körül az 1-es számú főút 29-es kilométerszelvényében, Bicske külterületén. A rendelkezésre álló adatok alapján két személygépjármű ütközött össze.

A helyszíni szemle és a műszaki mentés ideje alatt a forgalom váltakozó irányban, félpályán halad.

Kérjük az arra közlekedők figyelmét, türelmét!

A rendőrök befejezték a nyomozást annak az 56 éves férfinak az ügyében, aki előzetes szóváltást követően bántalmazta élettársát Bicskén - olvasható az FM RFK Kommunikációs Szolgálatának közleményében.

A Bicskei Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy helyi lakos ellen.

A nyomozás adatai alapján a bicskei férfi 2017. november 13-án délután Bicskén, a  Móricz Zsigmond utcában található szállásukon előzetes szóváltást követően ököllel több alkalommal megütötte élettársát, majd egy késsel megsebesítette a nőt, aki a bántalmazás következtében könnyű sérülést szenvedett. A rendőrök a helyszínen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható A. Miklóst, majd előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók kihallgatták.

A Bicskei Rendőrkapitányság az ügyben folytatott nyomozást a napokban befejezte, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségre.

Több mint 1500 versenyző vett részt az idei Részvényfutamon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, középiskolás diákoknak szóló tőzsdejátékán.

gimi_tozsde.jpg


A tőzsdejáték célja a befektetői tudatosság és a tőzsdei ismeretek bővítése volt.
Országosan közel 260 iskolából álltak a rajtvonalhoz az indulók, egyenként 2 millió forintos virtuális tőkével a zsebükben.
A teljes játékidőt tekintve az átlaghozam -3,8 százalék lett, de azt mindenképpen meg kell említeni, hogy február hónap igencsak izgalmasra sikeredett: amellett, hogy elég változékony volt a hónap világszerte a tőkepiacokon, még felfüggesztéssel is találkozhattak a versenyzők. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a BUX index 5,2 százalékot csökkent a verseny időszaka alatt, így a játékosok felülteljesítették azt. Ennek köszönhetően ugyanakkor megtapasztalhatták, igaz, csak virtuálisan, hogy milyen az, amikor igazán változékony a piaci környezet.
Ezért is különösen büszkék vagyunk a Vajdásokra, igaz az első 10-ben nem vagyunk benne, de többen profittal zárták a játékot, és az első 100-ban is sikerült helyezést elérnünk, Koczur Béla 52. helyen végzett, (3,14%-os profittal!!!!) ami az indulók, és az iskolák számát figyelembe véve is! nagyon szép eredmény volt!!!

Gratulálunk Béla! Csak így tovább a való életben is!!!

Csak a Vajda!

 

A bicskei rendőrök lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként 2018. március 10-én egy 18 éves budapesti férfit. A rendelkezésre álló adatok alapján K. László Attila néhány órával korábban bicskei munkahelyén készpénzt tulajdonított el egy kollégája felügyelet nélkül hagyott kabátjából. Az elkövető a bűncselekmény kapcsán részletes beismerő vallomást tett - olvasható az FM RFK Kommunikációs Szolgálat jelentésében. 

A mai ragyogó időben a reggeli óráktól megkezdődött a kerékpározás szerelmeseinek kirajzása a kerékpár utunk létének első teljes évének startszezonjában.

acsendnemures_1.jpg

Önmagában cáfolja azt az itt-ott felbukkanó felületes "érvet", miszerint ez a főleg Vasztély és Tarján között - erdő, tó, hegyek-völgyek, panoráma, a Gerecse maga - gyönyörű, természeti útvonal egészében nem fog vonzani senkit.

Ezekről a pozitív tapasztalatiról egy nem bicskei anyuka írt blogunknak, aki családjával érkezett ma kirándulásra.

Azt azonban gyalázatos felelőtlenségnek, veszélyeztetésének nevezte, hogy kerékpárút szerepet szánnak, egyáltalán annak merik nevezni a Csabdi-Vasztély közötti útszakasz egy részét. Ez egy régi, megkeskenyült, súlyosan sérült, veszélyes szakasz, amit minél előbb rendbe kell tenni, "...ha van egy kis igényesség, belátás".      

Az a véleményünk, hogy ez biztosan nem maradhat ebben az állapotában. Saját tapasztalat alapján leginkább arról a kb. három kilométerről van szó, ami a Csabdi kijárat "bányaúti" kereszteződése után húzódik.     

A terem tele. Annyi embert vonzott az előadás tárgya és az előadó személye, hogy minden széket ki kellett hozni az eredetileg kitetthez.    És mennyire tiszta volt a Horthy-korszakról végre úgy hallani egy valódi, semmilyen szekértáborba nem tartozó  tudóstól, hogy a legnagyobb tárgyilagosságra törekedett, nem voltak benne érzelmek, és amit mondott, azt mind saját tudása, vagy még az is lehet, hogy saját kutatásai alapoztak meg.

Dr. Turbucz Dávid történész 1984-ben született, Csabdin és Bicskén járt általános iskolába. Mivel a Horthy címmel januárban, a Kossuth Kiadó gondozásában, a Sorsfordítók sorozatban megjelent műve már a kiadó miatt is garantálta a tárgyilagosságot és a távolságtartást, ezen nem is lepődtem meg a beszélgetésbe átforduló előadás hallgatása közben.      

2014-ben megjelent című művének fülszövegéből kiolvasható a személet. Kész felüdülés ilyet látni a Horthyt ma is dicsőítő vagy mai is gyalázó felesleges cselekedetek között: "kiegyensúlyozottan, tudományos alapossággal, de mégis közérthetően bemutatni Horthy Miklós életét. A munka elsősorban a történettudomány eddigi eredményeinek az összegzésére vállalkozik, de fontos célkitűzése az is, hogy a kormányzó életútjának kronologikus tárgyalása során Horthy ellentmondásos megítélésének okai, gyökerei és főbb jellemzői is megvilágításra kerüljenek."

Persze, most nem Horthy Miklós életéről volt szó a Nagy Károly Könyvtárban, hanem a Horthy-korszakról.  

Számomra nagy meglepetés volt, hogy Turbucz Dávid témavezetője Romsics Ignác akadémikus. Ő az a történész, akit nagyon szívesen hallgatok, akire nagyon figyelek. Mármint amikor rádióban, tévében beszél vagy lapoknak nyilatkozik. Csak ezt az arcát ismerhetem, a higgadt, racionalista, tényekre szorítkozó tudósét, aki fényévekre van azoktól, akik különböző pártok szekértáborai kedvéért.... Romsics Ignácot  ezért felüdülés hallgatni. Ilyen hatások miatt szereztem meg és olvastam el Magyarország története a XX. században (Osiris) című tisztázó erejű  művét. A legutóbbi karácsonyra szereztem be a családnak Magyarország története (Kossuth Kiadó) című kötetét is, amibe még bele sem lapoztam igazán, mire a munka át is kérte székhelyét Szegedre. 

Most pedig itt előttünk, a telt ház előtt egy jó arcú, jó habitusú, nyugodt férfiú a maga mindig meggondolt majdnem basszusával, aki a nagy Romsics műhelyéből való. Az iskolás, aki hetedik osztályos korában a D-napról, a normandiai partraszállásról kapott egy nagyalakú könyvet, dokumentumokkal, aminek hatására gimnáziumban már biztosan tudta, hogy történelmet fog tanulni. Legelső, iskolás munkája egy olyan bicskei kötődéssel is bíró dolgozat volt, ami gróf Batthyány Kázmér Antal Ferenc reformkori liberális ellenzéki vezető, főispán, kormánybiztos és Szemere Bertalan kormányának tagjaként Magyarország legeslegelső külügyminiszteréről szólt.

És ami igazán nagy hírérték itt a mi kis falunkban, hogy a bicskei Turbucz Dávid a következő éveit azzal tölti majd, hogy munkahelyén Horthy életét nagyobb terjedelmű műben megírja. Ilyen történeti monográfia még nem született. Ebben a tárgyban már több kötet és számos rangos helyen megjelent publikáció fűződik a nevéhez, mint például a Rubicon folyóirat. Az első, Horthy-korszak kezdeti részét tárgyaló munkája a TDK-dolgozat volt, ami főképpen a Bethlen István miniszterelnöki idejét (1921. április 14 - 1931. augusztus 24.) jelentő pozitív korszakot vizsgálta meg. A teljes előadás visszatükrözése itt nem történhet meg, de hogy a szerintem 2020. március 1. előtt, vagyis Horthy kormányzóvá történt kinevezésének 100. évfordulója előtt megjelenő művet is megszerzem, ez biztos e könyvtári este alapján.    

Az előadás nagyon jó volt. Számos kérdés elhangzott. A legutolsót az evangélikus lelkész édesapa tette fel. Horthy viszonya a saját vagyonhoz, ez volt a lényege.

A történettudós válaszának első mondata valahogy így hangzott: Horthy kenderesi birtoka végig ugyanakkora maradt 1920-1944 között. Korrupt és vagyonhalmozó nem volt a katonás természetű és hiú kormányzó. Kiemelkedő jövedelméből megélt családjával.

Hozzáteszem: ha valamit átvehetnének tőle az őt napjainkban pajzsra emelő erők, hát ez a tulajdonsága lenne az, amit különösen javasolt lenne rekonstruálni Magyarország jövőjének érdekében .              

 

ia

Szia. Döbbenettel olvastam a perről, gratulálok, örülök, hogy te nyertél. De, kifizeti a révészt? Sajnos, minden bicskei lakos. Ne érts félre, ami jár az jár, de azt a pénzt a város érdekében is elkölthették volna. Vagy ilyen jól áll a város anyagilag, hogy még erre is telik?

Azt tudniuk kellett, legalább az ügyvédnek, hogy ezt a pert nem nyerhetik meg. Bár, az ügyvédnek így is úgy is jár a díja. Egyszerűen nem értem, mert józan ésszel fel sem fogható, hogy az önkormányzatnak ebből mi haszna lett volna? Nem volt senki, aki azt mondta volna, hogy ezt talán nem kéne? Lehet, hogy a képviselők nem is tudták? Vagy csak a "család"-hoz tartozók?
Semmiféle párt oldalon, lapban egy szót nem írtak erről. Ezek után meg már nem is fognak. Úgy gondolom, ha egy önkormányzat sértve érzi magát, az mindegyik képviselőt érinti, s mindegyikük beleegyezése kell egy per elindításához, vagy legalábbis meg kell szavaztatni. Ilyen döntésről nem olvastam és nem hallottam.
Azt sem értem, miért ez a két cikk zavarta őket, ill. azt aki ezt az egészet elindította? Ennél keményebb írásaid is voltak korábban.
Továbbá, elég kevésre becsülik magukat, ha csak 500e ft-ot ér a jóhírnevük. Tudom, valakinek ez sok pénz lenne.
Most meg a városi kasszából fizetnek, amit elkölthettek volna pl. a bácsinak tüzifára, vagy a két, gyermekeit egyedül nevelő apuka megsegítésére. De nem, mert úgy látszik a párt-, vagy a vezérhűség előrébb való még ilyen áron is. Na, de ilyen amatőr módon?! Megáll az ész! Ez a propaganda, vagy kampányfogás nem jött be. Szerencsére.

A következő már teljesen közügy. Úgy tudtam e héten hétfőig, ill. keddig a jelölteknek, ill. a pártoknak le kellett adniuk az aláírást gyűjtő jelölő íveket. Szerdán este megjelent egy hölgy és közölte, a T.Z. jelöltségéhez gyűjt aláírásokat. Volt is nála egy fideszes iv, megbízólevél, az ívek tele adattal. Én mindezeken elcsodálkozva, elmondtam, hogy egyszer már jártak itt, igaz mások, és úgy tudom, hogy az íveket már le kellett adni, sőt, a városi tévében már a jelöltek szavazólapra kerülésének sorrendjéről szóló sorsolást is bemutatták.
Fentieken meg a hölgy csodálkozott. Elmondta, ő ezekről nem tud, őt csak küldték.
Akkor most ez mi volt?!
A kérdés költői.
Ugyanakkor másokkal is megeshetett, megeshet még. A hölgynél lévő lapok tele voltak írva adattal.
Nem vagyok biztos benne, hogy ez az aláírásgyűjtés szabályos volt még.

 

Köszönet a nőknek.
Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert a kezed szép volt. És neked, mert ostoba és jó voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd puha ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején.

Márai Sándor

Olvasónk ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe az Index és az Útinform Bicske közlekedését érintő hírét: 

 

Március 12-én, hétfőn kezdődik az M1-es autópálya legrosszabb állapotban lévő szakaszainak felújítása, vagy ahogy a Magyar Közút fogalmaz, „nagyfelületű burkolatjavítási munkálatok” indulnak.

  • Március 12-én a Hegyeshalom felé vezető oldal bicskei szakaszán, a 46-os és a 60-as kilométerek között vonulnak ki a gépek.
  • Március 19. és 22. között a 68-69-es kilométerek között lesz fix terelés, itt előreláthatólag 3 napig csak egy forgalmi sávon tudnak majd közlekedni. Ha dugó van, a komáromi csomópontjánál kihajtva és az 1-es számú főutat használva tudják kikerülni az érintett szakaszt, majd a tatai vagy tatabányai csomópontnál tudnak visszatérni a pályára.
  • Március 23-tól a 68-as kilométertől a 105-ös kilométerig hétköznaponként 7 és 19 óra között javítják az utat. A munkálatokat ekkor már mozgó terelések mellett végzik, időjárástól függően  két héten keresztül.

Az Útinform közleménye:

Nagyfelületű burkolatjavítási munkák indulnak az M1-es autópályán

Az M1-es autópálya mindkét irányán, több szakaszon is nagyfelületű burkolatjavítási munkálatok kezdődhetnek ütemezetten 2018. március 12-től, így az autósok a következő időszakban korlátozásokra, ezzel együtt torlódásra számíthatnak a gyorsforgalmi úton.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén valamennyi lokális burkolatjavítási munkára alkalmas időjárási körülmény mellett végzett beavatkozásokat, hétvégenként és akár éjszakánként is. A tavasziasabb idő beálltával pedig immár lehetőség adódik a tartósabb, nagyfelületű javítási munkákra is.

A tervek szerint az M1-es autópálya bicskei szakaszán, Hegyeshalom irányába, a 46-os és a 60-as kilométer szelvények között indulhatnak el először a nagyfelületű burkolatjavítások március 12-től.  Ezt követően, ezzel párhuzamosan az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán 2018. március 19-től március 22-ig a 68-69-es kilométerszelvények között kezdődnek fix terelés mellett munkálatok,  így előreláthatólag 3 napig az autósok ezen a szakaszon csak egy forgalmi sávon tudnak majd közlekedni. A gépkocsivezetők torlódás esetén az M1-es autópálya komáromi csomópontjánál kihajtva és az 1-es számú főutat használva tudják kikerülni az érintett szakaszt, majd a tatai vagy tatabányai csomópontnál tudnak visszatérni a pályára.

Március 23-tól a 68-as kilométer szelvénytől a 105-ös kilométer szelvényig hétköznaponként 7 és 19 óra között végzik a szakemberek a nagyfelületű burkolatjavításokat. A munkálatokat ekkor már mozgó terelések mellett végzik, időjárástól függően mintegy két héten keresztül.

A Hegyeshalom felé vezető oldalon 2,5 kilométeres szakaszon Biatorbágy térségében, illetve 11,75 kilométeres szakaszon a Herceghalom–Bicske vonalon lesznek sávfelújítási munkák. Ezen beruházás előreláthatóan 4-5 hónapot vesz majd igénybe, ennek pontos ütemezéséről a társaság később ad tájékoztatást. Addig is a fent felsorolt nagyfelületű burkolatjavítási munkák mellett melegaszfalt felhasználásával lokális javítási munkákat is folyamatosan végeznek a cég szakemberei. Szerdán, azaz ma, a Hegyeshalom felé vezető oldalán, Bicske és Tatabánya között, a 39-es és az 50-es kilométerszelvények között számíthatnak az autósok munkavégzésre, ezáltal korlátozásokra és torlódásra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be! A korlátozások és a javítási munkák idejére a közlekedők türelmét és megértését kéri a társaság.

Az autósoknak a munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről érdemes még utazás előtt tájékozódni a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon.

jatszoter.jpg

Izing Antal bicskei lakostól kétszer félmillió azaz 1 millió forint kártérítést követelt a Pálffy Károly polgármester által jegyzett kereset (2017. augusztus 25.) Bicske Város Önkormányzata személyiségi jogának két véleménycikkben, szerinte megvalósult megsértése miatt. 

Azonban a Székesfehérvári Törvényszéken 2018. február 21-én meghozott, elsőfokú, nem jogerős ítéletében a település mint felperes keresete  elutasíttatott. Ráadásul a  Székesfehérvári Törvényszék bírája a keresetet mint alaptalant utasította el. Egyben arra kötelezi Bicske Város Önkormányzatát, hogy fizessen meg Izing Antalnak 100 azaz százezer forintot és térítse meg az ügyvéd munkadíját is.

torvenyszek.jpg

A fotó forrása: http://birosag.hu/tudjon-meg-tobbet/tortenelem/szekesfehervari-torvenyszek

 A felperes kérte (...) cikkenként 500 000-500 000 forint sérelemdíj megfizetésére kötelezést, ezen összegek 2017. március 27., illetve április 10. napjától a kifizetésig terjedő időre járó törvényes mértékű késedelmi kamatával együtt.

Izing Antal köszönettel kiemeli: a feljelentés 2017. szeptember 22-én történt kézhezvételét követően  az addigi  peranyagot a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)  jogvédő szervezetnek küldve kért segítséget, mert álláspontja szerint szólásszabadsághoz, véleménynyilvánításhoz, a közéleti kérdésekben való megnyilvánuláshoz fűződő alapjogával élt mindkét lakóhelyi önkormányzata által megtámadott cikkében.

Szabó Attilának, a TASZ munkatársának köszönhetően hamarosan létrejött az első budapesti megbeszélés Baltay Levente ügyvéddel, (akit az alperes az Ítélet Magyarországon című monumentális dokumentumfilmben valamint A hátvéd halála és feltámadása című ifjúsági filmben is látott már). 

A TASZ 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben.

A nagy nemzeti konzultációban és a nagy nemzeti együttműködés rendszerében - khm -, Izing Antal azt kifogásolta mindenekelőtt és arra a tényre is hivatkozott, hogy az őt ismerő, minden elérhetőségének birtokában lévő  perindítótól (Bicske város önkormányzata) semmiféle előzetes felhívás, megkeresés, helyreigazítás vagy pontosítás iránti kérelem a Pálffy Károly által aláírt perindítás előtt nem történt.

Ezt már ugyan írtuk, de jobb kétszer, mint egyszer sem: A Székesfehérvári Törvényszék 2018. február 21-én meghozott, elsőfokú, nem jogerős ítélete a város keresetét elutasította és arra kötelezi Bicske Város Önkormányzatát, hogy fizessen meg Izing Antal alperesnek 100 vagyis százezer forintot és térítse meg az ügyvéd munkadíját is.

Részlet a Székesfehérvári Törvényszéken, Gelencsér Józsefné polgári-gazdasági-közigazgatási-munkaügyi bíró által 2018. február 21-én meghozott ítélet indoklásából:

 "Következetes az ítélkezési gyakorlat abban is, ha a sérelmezett közlések nem voltak indokolatlanul bántóak, sértőek, lealázóak, túlzóak, akkor az nem képezheti polgári jogi felelősségre vonás alapját.
A bíróság tehát jelen perben mindezen szempontokat magáévá téve megállapította, hogy alperes részéről a közügyeket érintő nyilvános közlés történt. Arra a következtetésre jutott, hogy a részletesen ismertetett alperesi bejegyzések a véleménynyilvánítás szabadságát nem lépték túl. A közszereplővel szemben nem voltak indokolatlanul sértőek, túlzóak, így nem voltak alkalmasak a közbizalom lerombolására, a jogbiztonság veszélyeztetésére sem. Ezért a keresetet mint alaptalant elutasította.

A felperes tehát pervesztes lett, ezért a bíróság az 1952. évi III. törvény (rPp.) 78. § (1) bekezdése értelmében kötelezte őt a pernyertes fél költségeinek a megfizetésére. Ebbe a körbe az alperes jogi képviselőjének a munkadíja tartozik, melyet a bíróság a 32/2003. (VIII. 22.) IM sz. r. 3. § (2) bekezdés a) pontja alapján állapított meg. Figyelembe vette a felperes által megítélni kért kártérítés összegét, az alperes jogi képviselője által kifejtett munkát (írásbeli ellenkérelem, egy tárgyaláson való részvétel)".

Miután az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a TASZ ügyvédje, dr. Baltay Levente jogi képviseletének köszönhetően  megnyertük az ellenem Bicske önkormányzata, a helyi állam által elindított pert, Márffy Anna, a TASZ kommunikációs referense néhány kérdéssel fordult hozzám, amiből az ő segítségével ez született:        
“A www.bicske.blog.hu című oldalt írom és szerkesztem több mint 10 éve. Ez csak az enyém, a munkát saját költségre, saját eszközökkel, minden ellenszolgáltatás nélkül végzem a helyi tájékoztatás érdekében
gyakorlatilag egyedül. Korábban újságíróként dolgoztam. 26 éves koromban elnyertem a MÚOSZ Dr. Szegő Tamásról elnevezett díját. 30 évesen, 2000-ben Flekk 2000 díjat vettem át. Azért kerestem meg a TASZ-t, mert a bicskei önkormányzat feljelentett két - véleményem szerint - ártalmatlan, közérdeket szolgáló és igaz véleménycikkem miatt helyreigazítási, pontosítási kérelem vagy mediáció nélkül.
Sosem volt még sajtóperem, minden problémát peren kívül oldottunk meg. A TASZ vállalása számomra igen nagy megtiszteltetés és ez a mondatom nemcsak formalitás kedvéért íródik.
Ennek a beperlésnek  nagyon fájó az üzenete: mégpedig az, hogy a bicskei polgár ne fogalmazzon meg kritikus véleményt, mert millió forintos összegekre fogják beperelni kamatostul azok a vezetők, akik havonta majdnem milliókat visznek haza közpénzből.
Abban bíztak, hogy el sem megyek a tárgyalásra sem én, sem jogi képviselőm?
Vagy abban, hogy nem állok ki magamért?
Vagy abban, hogy nem lesz rá pénzem? (Ezt eltalálták.)
Vagy abban, hogy elveszik a kedvem az írástól és jól megijesztenek?
Nem sikerült nekik. A pert első fokon megnyertük. Az ítélet nem jogerős.”
 

 

Az alábbi igen hosszú szöveget szintén azért írtam, mert kérte a TASZ saját kérdései alapján. Ez az eredeti, amiből terjedelmi korlátok miatt a fenti rész jelenik meg náluk az ő szerkesztői munkájuk alapján. Itt azonban elfér. Nem kér enni. Aki akarja, elolvashatja:

A www.bicske.blog.hu című oldalt írom és szerkesztem több mint 10 éve. Ez csak az enyém, a munkát saját költségre, saját eszközökkel, minden ellenszolgáltatás nélkül végzem a helyi tájékoztatás érdekében gyakorlatilag egyedül. 2008 után volt egy olyan időszak is Bicskén, amikor a város megszüntette még a rendszerváltoztatás után, a köztársaságban  működni kezdett havi lapját is - a mostani országgyűlési képviselő polgármesterségi kísérlete idején.
Van egy közel 3 ezres Facebook-klub az oldal körül.  Az Ír az olvasó rovat a kedvencem, vagyis a bicskeiek különböző problémafelvetései. Jómagam állampolgári jogaimmal élve formálok és adok helyt CIVIL véleményeknek, hogy az önkormányzat pártos vezetése számára akár tanulságul szolgálhasson helyes(ebb) döntéseikhez .
 Legfontosabb feladatomnak az "összefogás" "gyerekek" címkékhez tartozó posztok. Egy napokban szegény körülmények között élő gyerekek megsegítése érdekében közölt cikket eddig közel 70 ezren töltöttek le, 10 ezren osztották meg.
Korábban újságíróként dolgoztam. 26 éves koromban elnyertem a Dr. Szegő Tamásról elnevezett díjat. 30 évesen, a díj  történetében elsőként. 2000-ben Flekk 2000 díjat vettem át.  
Azért kerestem meg a Társaság a Szabadságjogokért munkatársait, mert szeptember 22-én a bicskei postahivatalban kézhez vettem  Bicske Város Önkormányzatának perindítását személyem ellen, amiben Bicske Város Önkormányzatának személyiségi jogainak állítólagos megsértése miatt 2 X 500 ezer forint kártérítést követelnek tőlem. Történik mindez két - álláspontom szerint -  teljesen ártalmatlan, közjót szolgáló  és igaz cikkem, állampolgári véleményformálásom miatt.
Ezt a pert úgy indította (a legalábbis papírforma szerint) a városlakók szolgálatában álló önkormányzati vezetés, hogy helyreigazítási  kérelem semmilyen formában nem érkezett hozzám, informális megkeresés sem, de még annyi sem, hogy "szia, ez így nem lesz jó, mert... stb." - mediációs szándéknak nyoma sem volt. Pedig európai nép vagyunk.  Azonnal bíróságra "szaladt"  Pálffy Károly polgármester, ami azt jelenti, hogy fel akartak jelenteni. 
 
Például alpolgármester korában nálam jelent meg az az írás, miszerint ő maga is halált megvető bátorsággal megszavazta saját fizetésének jelentős megemelését.  Nem tartózkodott, pedig az úgy elegáns. Szavazatára azért volt szükség, mert a hiányzók miatt nélküle nem biztosan lett volna meg a többség.
A helyreigazítási kérelemre és a mediációra visszatérve: ma már elvárás, hogy a felek ne terheljék a bíróságokat, hanem egyezzenek meg a jogi út hanyagolásával. Legalább tegyenek kísérletet a szemtől szembe megoldásra.
A november 20-án tartott első tárgyaláson a helyreigazítás hiányolásunkkal szemben a felperes jogi képviselője egy 2013-as levélváltásunkat vette elő. Ebben ő adatokat kér a blogról a blogom mail címén. Személyes címemről válaszolva, a levelet saját címemről jegyezve érdeklődtem válaszomban arról, hogy erre vajon miért van szüksége. Ezt követően szinte kioktatna, hogy nekem most udvariasan be kellene mutatkoznom. Hasonlatom szerint, ha egy közlekedési rendőr megállít engem az úton, a napszaknak megfelelő köszönés után az a legelső dolga, hogy megnevezi két szóban intézkedése célját, mibenlétét.  És ők ezt be is tartják.
A mi kis falunk ügyvédjének ezt muszáj volna!
Továbbá blogom korábban bicske.info néven működött. A Médiahatóság felelős szerkesztőt kért 2011 körül az új törvény miatt. Ezt visszautasítva (mert az oldalról nincs bevételem), saját nevemmel intézkedve transzportáltam mindent a blog.hu-ra, aminek az Index ad felelős szerkesztőt. A Felperesnek tudnia kellett az új törvényről, a Médiahatóság intézkedéséről, talán még fellépéséről is. Ha rólam adatok kellenek, elég lett volna odafordulnia. Ha pedig tőlem kér bármit a lakóhelyem önkormányzatának ügyvédje, ne csak azt mondja, hogy mit akar, hanem indokolja meg kérdés nélkül azt is, hogy miért kéri. Mit?, miért? Nem bonyolult.
Tapasztaltam az első tárgyaláson, de csak megérzés szintjén, lehetett csalóka is, hogy megpróbálnak úgy beállítani, mint valami névtelen, arctalan bloggert. Miközben a blogon és Bicskével kapcsolatban 8 ezerszer szerepel az anyakönyvezett nevem, ami egy speciális google funkció használatával megtalálható. Miközben többezres ismeretségem van Bicskén, akik tudják, mit dolgozom. Csak azért nem írok alá mindent teljes nevemmel, mert visszatetsző lenne, hiszen gyakorlatilag egyedül szerkesztem oldalam és persze vannak fiatalok, akik segítenek. Az olvasók kommentjeikben, leveleikben személy szerint engem szólítanak.
2010 előtt, amikor félig-meddig párthoz kötődő kommentelők lepték el az oldalt például rasszista gyalázkodással, még a Facebook-korszak előtt vagy kezdetén.  Egy székesfehérvári újságíró kolléga azt üzente: "Úgy néz ki az oldalad, mint egy....". Akkor vezettem be a kommentárok moderálását. Vagyis előbb megkapom e-mail-en és eldöntöm, hogy beengedem vagy sem.  Minden lapnál, ahol dolgoztam, a szerkesztők döntötték el, melyik olvasói levél alkalmas megjelenésre. Ma például jött egy olyan komment, ami egy közismert városi cég dolgozóit mondja el mindennek, miközben csak kevesen vannak és több ember munkáját elvégzik, ahogy tudják. Az én házam, az én váram, nálam sem lehet akármit. Akinek kellek így, annak kellek, akinek nem, azt is áldja meg az Úr.
Szándéketikai szempontból teljesen tiszta igyekezet az enyém. Mert ha tudnák, mennyi minden népekre, intézményekre, személyekre, képviselőkre vonatkozó gyalázkodást és rágalmat visszatartottam a nyilvánosságra kerüléstől a moderálással, akkor most nem beszélgetnénk Bicske Város Önkormányzatának személyiségi jogának állítólagos megsértéséről.         
 Ügyemben az első tárgyalás november 20-án volt a Székesfehérvári Törvényszéken. Január 31-én lett volna a második, de új időpontot kellett kérni, egy megbetegedés miatt. Az első bíró helyett új bíró vette át ügyünket, mert az első bíró immár a Munkaügyi Bíróságon dolgozik. 
Az egyikbe, a szabadtéri kerti hulladékégetős cikkembe  teljesen beleálltam. Vagyis szerintem az támadhatatlan.  Semmi fizetni, sem helyreigazítani, sem elnézést kérni nem fogok, mert nincs miért. 
Kritizáltam véleménycikkemben egy polgármesteri előterjesztést, amit betűről betűre átmásoltam az anyagomba. Az akkor előkészületi fázisban  lévő döntés  nyaranta minden pénteken engedte volna a kerti hulladékégetést. Akkor, amikor szerintem mindenhol nyitva az ablak a redőny mögött, legalább bukóra, amikor a szabadban vagyunk sokan a nyári hétvége első délutánján.  Akkor, amikor szerintem a mi újonnan épült kerékpárutunkra és bor-utunkra turistákat akarunk hozni.  Ahhoz képest szerintem ez egy előrelépés volt, hogy korábban nyaranta heti kétszer lehetett füstölni, ahogy minden évszakban, a telet kivéve. Feltételezésem szerint a szigorításban szerepe volt cikksorozatomnak, aminek a megtámadott anyagom is része. 
Az egyik cikk az elsők között például Kőszeg példáját tárta Bicske elé egy olvasónak köszönhetően.  Kőszegen betiltották a kert hulladékégetést egy az egyben. De ott szinte minden hónapban elviszik a zöld hulladékot. Nálunk azelőtt csak négyszer vitték el egy évben. A téli időszak kivételével minden héten két napon lehetett égetni!
Bicskéről olvasói képek, szövegek tömegét kaptam a füstös bicskei  medencéről. Ahol sok a beteg és sok a találgatás, hogy ez vajon miért.  A blogom javaslatára tartott meg a város egy olyan jótékonysági rendezvényt, aminek bevétele emlékeim szerint legalább három vagy négy daganatos betegségben szenvedő bicskei gyermek családjának segített. Nem teremtek egyértelmű összefüggést a hulladékégetés és a betegedések között, de nem is zárhatom ki hatásukat.    
Győr mellett az M1-es autópályán napi 30 ezer járművet számlálnak. Szerényen azt mondom, hogy Bicske mellett, a templomtól 2,5 km-re  napi 20 ezres a forgalom. Döbbenetes látvány a néha csigalassúságú, pöfögő kamionkonvoj. Van egy még közelebbi főútvonalunk jelentős forgalommal. A települési belső forgalmunk is  erős.
Télen nem lehet kerti hulladékot égetni már évtizedek óta. Télen ugyanis a fűtési szennyezés kellőképpen leterheli a légteret. A tetejébe a nagy nélkülözésben élők mindent elégetnek kályháikban, ami meleget ad és éghető. A rossz anyagi körülmények között vagy egyenesen nyomorúságban élők száma nem kevés.  
A lakosság egy része rendszeresen kábelt éget a Bicskei TC futballpályája  mellett - serdülők, ifik, az utánpótlás is itt edz -, egy lakóteleppel szemben  valamint saját házaik és kertszomszédjaik  telke végében.
Gumiabroncsra öntenek gázolajat, azt gyújtják meg, hogy nagyobb legyen a hőérték. Erre a máglyára dobják a kábelezett fémárút,  amin a szigetelés kőolajszármazékot is tartalmaz.  A füst és a láng hatalmas. Ők eltűnnek házaikba, hogy addig se bukjanak le. Amikor leégett, kesztyűben kifutnak a  forró árúrért.  Majd leadják fizetség ellenében.   Ez rendszeresnek mondható. 
Feltételezhetően cikksorozatom, Ír az olvasó "rovatomban" megjelent fotók, olvasói írások következtében is jobban figyeltek erre és ma már nappal kevesebb égetés zajlik. Azt hitték, hogy éjjel nem látható-érezhető. 
Szándéketikai szempontból a közjó érdekében végzett tisztességes munkám megkérdőjelezhetetlen, ugyanis közléseimben ebben az esetben mindenkit arra biztattam, hogy hívják a rendőrséget azonnal, mert nem tudták mi a teendő. Legtöbben persze a tűzoltóságot hívták, de a rendőrségi hívás is hatékony, központibb. Legjobb a 112 mint központ, azt hiszem Központi Diszpécserszolgálat néven jelentkeznek be. Az FM RFK Kommunikációs Szolgálatának telefonon kikért tanácsát követve jegyeztem a blogra én, aki feljelentés szerintem alaptalan állítása szerint egyéb ügyben jogbizonytalanságot okozó tényező vagyok: hívják a rendőrséget, mondják meg, hogy pontosan mit látnak és hol látják. Ennyi a feladat.  Éppen ez a tájékoztatás az, amin senki nem dolgozott a közpénzen fenntartott városi lapban, portálon, képújságban és tévében, aminek a jogbizonyosság erősítése alapvető feladata.
Hiszen elemi egészség- és környezetvédelmi iránymutatás lett volna a lakosságnak! Ha feljelentésemet tudták finanszírozni Bicske pénzén, akkor ezt kötelező lett volna, mint például a kézmosás evés előtt.
 Bicske területén a levegő  tehát rendkívül leterhelt. Az önkormányzati és pártvezetés részéről elvárható lenne, hogy például a Levegő Munkacsoporttól méréscsomagot rendeljenek meg  a további környezet és lakosságvédelmi intézkedések érdekében. 
 Állampolgári álláspontom szerint, amit nyilvánosságra is hoztam,  ennyire kritikus, légszennyezéstől terhelt területen egy az egyben be kell tiltani a kerti hulladékégetést, komposzttelepet kell létrehozni,  ahová bárki kiviheti a zöld hulladékát nem ipari mennyiségben, legfeljebb bicskei lakos voltát kell igazolnia. Motiválni lehetne a kertes házak lakóit eszközzel, kedvezménnyel a helyi komposztálás használatára.      
A nyári péntekenkénti engedélyezés tervét előirányzó polgármesteri döntést  vagyis az előterjesztés nagy butaságként értékeltem.   Döntésnek is neveztem, mert az előterjesztés a polgármester döntése. Döntés előkészítő dokumentáció volt a javából, az első szava szerint Előterjesztés, amiről minden olvasó tudta, hogy ez még nem érvényes. Itt körülbelül azért kötöttek belém többek között - ha jól értem -, mert szerintük jogbizonytalanságot okozok a közléssel, mert a döntés szerintük azt jelenti, hogy ez végleges. 
Feltehetően cikkem hatására, pár napon belül rendkívüli ülést hívtak össze  és nyárra teljes mértékben betiltották a kerti hulladékégetést. Ezt a hírt boldogan közöltem.  Többször is megismételtem, hogy mindenki jól tudja: nyáron szabadságra megy a füst. Többször, mert annyira örültem, hogy belátták tévedésüket - feltehetőleg cikkem, munkám  hatására.  (Blogomon a címkefelhőben van egy füst címke, talán ott minden ott van az üggyel kapcsolatban.)
 Miféle jogbizonytalanság okozásról beszélnek a keresetben? Bicskén a netes jogtár legelőször nálam jelent meg a használati utasítással együtt.  Volt olyan cikksorozatom, amivel a testületi munka dokumentációjának közzétételét kellett követelnem, például Csákvár akkor kiváló (mostanában nem láttam) honlapjára mutatva, mert nálunk volt olyan időszak, amikor alapvető tájékoztatási kötelezettséggel "terhelve" beérték annyival a XXI. században, hogy faliújságra tették a határozatokat. És a tévébe, ami messze nem ér el minden háztartást.  Ehhez képest emlékszem olyan bicskei, hivatalos újságra, társadalmi szerkesztőbizottságának tagja is voltam, ami minden hónapban hozta a testület kivonatolt munkájának leiratát, erről a címzetes főjegyző gondoskodott.    
  Tudni kell a testületről, hogy jelenleg  2/3 körüli fideszes fölényben minden átmegy, amit a polgármester előterjeszt. Egyetlen olyan jegyzői előterjesztésről tudok, ami megbukott. A dolgozók béremelését kérte a jegyző. Biztos lehettem benne, hogy a nyári péntek füstössé tétele című projekt nagy nagy bólintással átmegy, ha tényleg ez kerül eléjük. 
Ott tartottunk a Pálffy Károly szerencsére füstbe ment tervével, hogy két nap múlva már másképpen döntöttek és az általam kritizált hibás előterjesztésüket ügyesen eltüntették még a honlapról is, de úgy ám, hogy az április 12-i testületi ülésre való meghívó napirendi pontjai közül hiányzik az első három! Az első volt a levegőtisztasági. Aki korábban rákattintott, megtalálta a szerintem nagyon rossz előterjesztést.

Miután a cikkem kijött - feltehetően munkám hatására - nyárra nagyon helyesen teljesen betiltották a szabadtéri égetést. A rossz változatnak még a nyomát is eltüntették. Én azonban szerencsére  az első pillanatban kinyomtattam és eltettem. Fel is kutattam otthonomban, később másutt is. Dokumentációmban ott van már az is, hogy mennyit dolgoztam azért, hogy ne legyen heti két füstnap 3 évszakon át és hogy hordják el a zöldet is, mint Kőszegen, ahol tehát ezért nincs mit égetni és a szabadtéri égetést  is betiltották ott. A 3 évszak heti két nap füstölés azt jelentette: 9 hónap 36 hetének két napján vagyis évi 72 napon szabad volt a füstölés és a zöld hulladékot évente csak négyszer vitték el. Immáron 6 hónap 24 hetéből heti egy napon lehet füstölni, ami 24 napot jelent egy évben. Nem tökéletes megoldás, de jelentős előrelépés.  
Meggyőződésem szerint a bicskei képviselők egy része népszerűtlennek érezné a teljes tiltást. Ezért nem merik tiltani a füstölést, ami sokaknak természetes.   A mezővárosi létünk a kedvenc kulcsszava a "pártbizottságnak", hogy itt nálunk nem lehet nem égetni. De Ausztriában is vannak mezővárosok és ott egyáltalán nincs égetés, ott komposzt van, mert a gazdák között az "Élni és élni hagyni" elve érvényesül és felvilágosultság jellemzi őket. Náluk több tíz hektáros családi gazdaságokban sem égetnek, nálunk, ebben a kisvárosban, a szorosan egymás mellett álló 800-1600 négyzetméteres telkeken is ezt teszik.  Ausztriában megbecsülik a tiszta levegőt mint kincset. Mint az egészséges élet alapfeltételét. Nem is kell messzire mennünk.   
Közelebb, Kőszegen, az Alpokalján ők is kertekben, szőlőkben gondolkodnak. Csak nem rontják el levegő-kincsüket. 
Hányszor találgatjuk mi bicskeiek is, hogy miért van ennyi súlyos beteg? Ismétlem: Az autópályán napi 30 ezer kocsi megy el Győrnél. Ebből kiindulva Bicskénél a 20 ezer/nap fix. Itt a főútvonal forgalma. Itt a város belső, erős forgalma. A központban lakom. Csúcsban percenként hat autó halad el előttem.  Itt a kábelégetés, ahol a máglyát azzal teszik hatásossá, hogy gumiabroncsokat locsolnak meg gázolajjal, arra megy a kábel, hogy a fémről leégjen a szintetikus szigetelő anyag, ami kőolajszármazék alapú. Télen, amikor szerencsére már évtizedek óta nem lehet kerti szemetet égetni - a nehéz sorsú  emberek mindent elégetnek, ami ég és meleget ad. 
Cikkemet csakis otthonom, családom, barátaim körülményeinek, "a maradék" tiszta levegő megbecsülése érdekében írtam. Szándéketikai szempontból ez makulátlan. Minden személyes érdek nélkül való .  Köszönet illet, nem feljelentés.  De nem leptek meg, voltaképpen nem vártam jobbat. 

A másik cikkben a Petőfi térről írtam. Azt írtam le többször, több korábbi posztban, milyen jó lenne végre egy  városhoz és a közterület névadójához méltóvá tenni ezt a lakott területet és kis mellékutcáit, a Tompa Mihály és a Petőfi Sándor utcákat.  Ezek a közléseim olvasói levelekre és fotókra alapultak.
A megtámadott cikk címe pozitív. Örvendezés annak, hogy megmozdult valami a mostohagyerek tér érdekében.
A cikkemben felhívtam a figyelmet,  hogy nyílt és meghívásos pályázat egy időben, egy objektumra, egyszerre nem írható ki. Ugyanis előbb 2017. március 27. határidővel kiírtak egy NYÍLT pályázatot. Ezt követően március 22-én megjelent ugyanerre egy MEGHÍVÁSOS  pályázat.
   
Azt az állampolgári  véleményem fogalmaztam meg, hogy tudtommal ugyanarra az objektumra, ugyanattól a pályáztatótól  közbeszerzés nem írható ki egyszerre nyílt és meghívásos formában. Ez vagy az. A kettő együtt nagyon nem megy.   Ez a véleményem, és erről egy nem bicskei szakembert is megkérdeztem: 
1. első lépésben testületi döntéssel meg kellett volna szüntetni a nyílt pályázatot és megindokolni a döntést valamint azonnal közzétenni.  2. Jöhet a meghívásos pályázat.
Összes tévedésem, hogy nem a testület hívta meg  három céget, hanem maga polgármester. Közöltem az első tárgyaláson november 20-án, hogy ezt  az apró, jelentéktelen, nem szándékos tévesztésem természetesen helyesbítem.  Hozzáteszem: szerintem polgármester nem tehet meg ilyen szintű intézkedést a testület tudta nélkül és a polgármester a testület része, főleg, ha komolyan vesszük azt a marketingjüket, hogy az önkormányzati vezetés mennyire jó és egységes. Vagyis ez a tévesztés jelentéktelen.   
Abban bízom, hogy csak ijesztgetni akarnak, a hitelemet rontani, kriminalizálni a kampányban és a kampány előtt. És abban is, hogy rájöttek: egyetlen cikkhez 10 ezer megosztás,  70 ezer olvasó két nap alatt,  az azért már tényező. Van még egy-két támadási pont "erődömön", de jól védhetők és ami a legfontosabb, a lelkiismeretem tiszta.
A TASZ vállalása számomra igen nagy megtiszteltetés és ez nemcsak formalitás.  Sosem volt még sajtóperem. Ez sem sajtóper ugyan, de írásaimmal szorosan összefügg.  
Az, hogy ebben még olyan  kiváló ügyvédet  sem kell megfizetnem, mint amilyen Dr. Baltay Levente, ez számomra óriási segítség.
Kezdetektől nyomon követtem a sajtó által a TASZ tevékenységét, ahogy az Amnesty International, a Helsinki Bizottság munkáját is.
A feljelentés pénteki kézhezvételét követő hétvégét dühömben végigaludtam, gondoltam erre "rá kell pihenni". Felébredve már biztos voltam benne, hogy a TASZ-hoz fordulok.

Kiemelem, hogy Szabó Attila ügykezelése végtelenül korrekt volt. Amikor néhány nap alatt eldöntötték, hogy vállalják az ügyem,  az számomra nagy megnyugvást jelentett, a következők miatt: a TASZ jogászai is meglátták, bár ilyet nem mondtak, amit én is érzékeltem azonnal: mennyire alaptalan és gyenge lábakon álló támadásról van szó, ami voltaképpen azt kérné a bírótól, hogy azért marasztaljon el, ami valójában nem is úgy volt, ahogy az önkormányzat mondja.  
Arra a kérdésre, hogy mi a fájó ebben az ügyben, akkor objektíven ez a válaszom:  a feljelentés "felettes üzenete" szerint a bicskei polgár ne fogalmazzon meg kritikus véleményt, mert millió forintos összegekre fogják beperelni azok a vezetők, akik havonta majdnem milliókat, de súlyos százezreket  biztos hazavisznek közpénzből.     
Az első és eddig utolsó tárgyaláson kaptunk öt percet arra, hogy az aulában döntsünk a továbbiakról. A Petőfi téri anyag kapcsán hajlandó vagyok leírni, hogy nem szándékosan történt eltévesztés folytán pontatlanul fogalmaztam, mert a Petőfi téri projektre nem a testület, hanem a polgármester hívta meg a cégeket terveztetni március 22-én. Ennyi. A további, a lényeg már  nem tévesztés: mivel a nyílt pályázat március 27-i határidővel még érvényes volt, álláspontom szerint nyílt és meghívásos pályázat ugyanarra, ugyanott, egy időben  - nem működhet! Szabálytalan. Kérjek bocsánatot, mert magyar állampolgárként a véleménynyilvánítás szabadságával élve nyilvánosságra hoztam, amit látok, gondolok és amit megtudtam?!        
E cikkemben egy vélemény, ami alapján az önkormányzat szerint korruptnak nevezem őket. Cikkemben sem a korrupt szó, sem annak szinonimái nem szerepelnek.  
Rendszeres jövedelmem alacsony egy 2006-ban megtörtént baleset óta. Ez utastársaimmal együtt egy  könyv adatgyűjtése érdekében elindult bicskei delegáció tagjaként ért minket. Halált okozó ittas gépjárművezetés történt, a mi autónkat vezető barátunk a helyszínen meghalt, mindannyian vétlenek voltunk. Örülök, hogy élek, 10 hónap kórház után, hosszú idejű felépüléssel.  Munkaképesség csökkenésem jelentős mértékű - egy Munkaügyi Bíróságon hozott ítélet szerint.
Ezeket  a nehézségeimet feljelentőim, e kiváló úriember, aki aláírta  és kollégái a "pártbizottságon" pontosan tudják. Nem mondnám, hogy fáj, mert meglepetést nem okoztak nekem. Nem csalódtam bennük. Bátor kiállásaim megírása közben sokszor eszembe jutott ez a lehetőség, hogy perelni fognak, igyekeztem mindig úgy fogalmazni, hogy akkor se legyek elmarasztalható, ha buzgón megtámadnak. 
 Hozzáteszem, hogy amikor én kártérítést követeltem úgy öt éves "földharcban" az ún. biztosítóval szemben, akkor nekem mindenféle káromat tételeznem kellett és alátámasztani.  Esetükben ez nem történt meg, hasalták a kétszer félmilliót. De lehet, hogy azért, mert szerintük eszmei értéke van az én állítólagos károkozásomnak egy olyan cikkért, amiben leírom, hogy nyáron ne engedjék már a füstölést és egy másikban jegyzem, hogy nem lehet egyszerre nyílt és meghívásos, úgyszólván "kombo" egy pályázati kiírás.       
Barátaim jegyzik meg megdöbbenten:  hogyan lehet egy városnak személyiségi joga? Erre az a válaszom: minden önkormányzat jogi személy. Álláspontom szerint semmiféle személyiségi jog megsértése nem történt részemről. Mindkét támadás meglehetősen gyenge lábakon áll. Őszintén szólva nem is értem, hogy miért támadtak meg ezzel?

Azért, mert abban bíztak, hogy el sem megyek a tárgyalásra sem én, sem jogi képviselőm?
Vagy abban, hogy nem állok ki magamért? (Nem olyan fából faragtak.)
Vagy abban, hogy nem lesz rá pénzem? (Ezt eltalálták.)
Vagy abban, hogy elveszik a kedvem az írástól és jól megijesztenek?
Engem nem Bicske perelt be, hanem a bicskei önkormányzat. Bicske mindig több volt, mint a bicskei önkormányzat.

Egyetlen darab kedvenc könyvet nem tudok a TASZ kérdésére mondani. Csak többet. Márai Füves könyve és a szerző más művei. Radnóti összes. Móricz Zsigmond A boldog ember. Salinger  Zabhegyező, Hrabal Táncórák idősebbeknek és haladóknak. Esterházy Semmi művészet.Szilasi László A harmadik híd, Borbély Szilárd Nincstelenek Nádas Péter Saját halál valamint Fekete István Lutra és a Fekete más művei.  Fiatalon szinte minden Robert Merle-t,  Moldovát és Rejtőt elolvastam.
Kedvenc filmem Az én kis falum valamint a Testről és lélekről címűt  is megszerettem. Sorozatom a Dr.House és a Terápia. Kerékpározás,  erdőjárás, úszás, sakk, utazás, amit szeretek. Vértes, Balaton-felvidék, Őrség, Zemplén a kedvenc tájaim, de körülbelül mindig éppen az, ahol éppen lehetek.  
Kedvenc színházam a Katona, az Átrium és a Szkéné valamint Pintér Béla társulata. Ma nézem meg a Tündöklő középszert :) Igen, a tündöklő középszert. 

Tisztelettel, Izing Antal

 

   

A rendőrök elfogták és bűnügyi őrizetbe vették a 23 éves gyanúsítottat, aki egy késsel támadt ismerősére.

A rendőrök 2018. március 5-én délután holtan találtak egy férfit bicskei otthonában. A helyszíni szemle adatai és az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint a férfi halálát idegenkezűség okozta. A nyomozók az adatgyűjtés eredményeként rövid időn belül azonosították a bűncselekmény gyanúsítottját, aki a rendelkezésre álló adatok alapján 2018. március 3-a és március 5-e közötti időben késsel sebesítette meg ismerősét. A sértett a szúrások következtében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A rendőrök az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével Törökbálinton elfogták a 23 éves F. Gézát, akit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki és bűnügyi őrizetbe vettek.

Részlet két pénteken megkapott olvasói levélből, melyekkel kapcsolatban a Bicskei Szó hétfőn fordult az FM RFK Kommunikációs Szolgálatához:     

"Nem tudom hallottad-e, de pénteken a Csokonai felső tagozatban verekedés volt. Két rendőrautó volt a suli előtt és egy mentőt is hívtak."

"Tegnap az iskolában verekedés volt. A végeredmény 2 rendőrautó és egy mentő. Egy gyerek belekötött egy fiúba, aki próbálta magát megvédeni."

Bicskén, a Szent István utcában levő általános iskolába kértek rendőri segítséget 2018. március 2-án délután. Az intézkedés során a rendőrök megállapították, hogy előzetes szóváltást követően két 14 éves fiatalkorú fiú több alkalommal megütötte egymást, melynek következtében könnyebben megsérültek. A kiérkező rendőrök a két fiatalkorút elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, ahol ellenük garázdaság vétség gyanúja miatt indult eljárás - foglalta össze a sajnálatos esetet Szemerei Péter r.őrm. FM RFK Kommunikációs Szolgálat munkatársa.

Olvasónk érdeklődött, hogy itt vajon mi készül a parkolók helyén? Azt is elmondta, hogy valamilyen vezetéket lát az alján.

28695743_1767748729948535_736998575_o_1.jpg

 

 Bízvást mondhatjuk, hogy nem betonkoporsók zsaluja és elektromos vezetékről van szó, hanem például távközlési,  optika vezetékről, ami tv+net+telefonszolgáltatást biztosította. 

A KRESZ táblák kihelyezésekor vághatták el véletlenül. 

Az új kötést inkább feltehetően aknákban alakítják majd ki, ha vége a fagyoknak.

Havai Viktor a 2018 RAW Fekvenyomó Magyar Bajnokság az év első versenyén Tápiószelén, 227.5 kg teljesítménnyel a +120 kg kategória győztese lett. Az abszolút kategória II. helyezését sikerült elérnie.Megnyerte különdíjban a legnagyobb súlyt nyomó érdemet. Ezzel az eredménnyel megszerezte a 17. Magyar Bajnoki címét fekve-nyomásban és erőemelésben.

- Nagy köszönet jár a versenyszervezőknek és a szövetségnek, mert én úgy gondolom,  kiváló minőségű fekvenyomó versenyen vagyunk túl!!! - írja a bajnok és ezzel zárja: "Szóljon örökké a blues!"

Viktor Havai fényképe.

Állatvédőként ismertetek meg engem, nem is török családvédelmi, gyermekjogi babérokra, de minden állatvédő szociálisan nagyon érzékeny, így vannak sorsok, életutak, amik mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Prockl Amanda


Ilyen ez a mai történetem is, ahol egy apuka négy gyerekét egyedül neveli és a velük lakó nagymama az egyedüli támaszuk. 
Mindkét felnőtt mozgásukban erősen korlátozott, csak bottal tudnak közlekedni, egy-egy csípőprotézis műtét vár rájuk a közeljövőben. Testi fájdalmaik ellenére nagy szeretetben élnek egy harmadik emeleti panellakásban. Számukra egyáltalán nem ideálisak a körülmények a hétköznapokban a gyerekek oviba, iskolába szállításukat nagyon nehezen tudják megoldani.
Ehhez sajnos nem kapták meg a központi helyi családsegítő támogatói szolgálatot, akik levennék ezt a terhet a vállukról, mert hivatalosan nincsenek rokkantnak nyilvánítva, így küzdenek, szenvednek, nap, mint nap.
Szerényen élnek, de nagy-nagy szeretetben, nem szégyellik a sorsukat. Gyerekek tisztelettudóak, jól neveltek, Áron 7, Karolina 6, Gergő 5 , Hanna 2.5 évesek. Felajánlottam nekik a segítségemet, amihez most én a Ti támogatásotokat kérem, mert tudom szívesen adtok, ha felajánlásotok biztosan jó helyre került.
Akit megérintett a család története és szívesen segítené őket tárgyi adományokkal az alábbiakra lenne szükségük:
-tartós élelmiszer ( tej, cukor, liszt, étolaj, tészta, rizs stb. )
- gyümölcs
- gyerekeknek csoki, keksz, üdítő
- pelenka (10-15 kg)
- törlőkendő
- tisztítószerek, tisztálkodási szerek
- írószerek (papír, toll, színes ceruza, zsírkréta )
- kifestők
- társasjátékok
- emeletes ágy
- pakolós szekrény (nem akasztós)
- kabát Áronnak (cipő mérete 36, ruha mérete 146-os )
- Hanna kabát mérete 86-os
A címet emailen adom meg, ahova futárral vagy postai úton tudjátok megküldeni a csomagot vagy itt a facebookon privát üzenetben keressetek.
Email: procklamanda@gmail.com
tárgyba írjátok bele: négy gyerekes apuka

ui: A gyerekekkel a fotót a nagymama és az apuka beleegyezésével teszem közzé.
Kihangsúlyoznám, hogy semelyik pártnak nem vagyok a tagja, nem politizálok, tehát ez nem egy kampányfogás, ez csak egy valódi élettörténet, igaz szereplőkkel, ahol elkél a segítségünk.

Megosztás is segítség, köszönöm!!!

Állatvédőként ismertetek meg engem, nem is török családvédelmi, gyermekjogi babérokra, de minden állatvédő szociálisan nagyon érzékeny, így vannak sorsok, életutak, amik mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Prockl Amanda


Ilyen ez a mai történetem is, ahol egy apuka négy gyerekét egyedül neveli és a velük lakó nagymama az egyedüli támaszuk. 
Mindkét felnőtt mozgásukban erősen korlátozott, csak bottal tudnak közlekedni, egy-egy csípőprotézis műtét vár rájuk a közeljövőben. Testi fájdalmaik ellenére nagy szeretetben élnek egy harmadik emeleti panellakásban. Számukra egyáltalán nem ideálisak a körülmények a hétköznapokban a gyerekek oviba, iskolába szállításukat nagyon nehezen tudják megoldani.
Ehhez sajnos nem kapták meg a központi helyi családsegítő támogatói szolgálatot, akik levennék ezt a terhet a vállukról, mert hivatalosan nincsenek rokkantnak nyilvánítva, így küzdenek, szenvednek, nap, mint nap.

(A Bicskei Szó megjegyzése szerint a családsegítőnek (ilyen elnevezéssel egyáltalán nincs már szakmai egység) nincs támogató szolgálata, a Gondozási Központ szakmai egységük van... Persze, mondhatjuk: mindegy mi a neve, tudjuk, hogy miről beszélünk. Maga a szolgáltatás, a támogató szolgálat, kifejezetten a fogyatékkal élőket szolgálja, egyéb esetben is igénybe lehet venni, térítési díj fejében, de kizárólag akkor, ha nem ütközik fogyatékkal élő szállításával, ők minden esetben előnyt kell, hogy élvezzenek. Az érintett család egyik legnagyobb gondja, hogy nincs lift a házban. Az a harmadik emelet lakás nagyon sok lépcső két protézisre szoruló esetében. Életproblémájuk homloktérbe kerülése - remélhetőleg - elősegíti sorsuk jobbrafordulását.)


Szerényen élnek, de nagy-nagy szeretetben, nem szégyellik a sorsukat. Gyerekek tisztelettudóak, jól neveltek, Áron 7, Karolina 6, Gergő 5 , Hanna 2.5 évesek. Felajánlottam nekik a segítségemet, amihez most én a Ti támogatásotokat kérem, mert tudom szívesen adtok, ha felajánlásotok biztosan jó helyre került.
Akit megérintett a család története és szívesen segítené őket tárgyi adományokkal az alábbiakra lenne szükségük:
-tartós élelmiszer ( tej, cukor, liszt, étolaj, tészta, rizs stb. )
- gyümölcs
- gyerekeknek csoki, keksz, üdítő
- pelenka (10-15 kg)
- törlőkendő
- tisztítószerek, tisztálkodási szerek
- írószerek (papír, toll, színes ceruza, zsírkréta )
- kifestők
- társasjátékok
- emeletes ágy
- pakolós szekrény (nem akasztós)
- kabát Áronnak (cipő mérete 36, ruha mérete 146-os )
- Hanna kabát mérete 86-os
A címet emailen adom meg, ahova futárral vagy postai úton tudjátok megküldeni a csomagot vagy itt a facebookon privát üzenetben keressetek.
Email: procklamanda@gmail.com
tárgyba írjátok bele: négy gyerekes apuka

ui: A gyerekekkel a fotót a nagymama és az apuka beleegyezésével teszem közzé.
Kihangsúlyoznám, hogy semelyik pártnak nem vagyok a tagja, nem politizálok, tehát ez nem egy kampányfogás, ez csak egy valódi élettörténet, igaz szereplőkkel, ahol elkél a segítségünk.

Megosztás is segítség, köszönöm!!!

Prockl Amanda fényképe.

Dr. Turbucz Dávid bicskei kötődésű fiatal történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa mutatja be a Kossuth Kiadó gondozásában, a Sorsfordítók a magyar történelemben elnevezésű sorozatban, januárban megjelent művét a Nagy Károly Városi Könyvtárban március 8-án 17 órakor.  

28379756_1743878518991896_1008933687767960245_n.jpg

Bicskei kötődéseire is utal a meghívó, minden bizonnyal azért, mert a tudós édesanyja a bicskei Göllner családból származik..édesapja pedig Turbucz Péter lelkész, aki Csabdin is szolgált.

Az MTA Történettudományi Intézetének kutatója Csabdin, az általános iskolában is tanult. Ezt Bicskén, a Kossuth téren ballagva mondotta egy nyugalmazott tanítónő férje, amikor a könyvtári program szóba került. Ők is készülnek az előadásra, hiszen a feleség tanította az előadót...  

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelenő új történelmi sorozat 18 kötetből, összesen 1152 oldalból, több száz képből és illusztrációiból áll és avatott szerzők művei: 

1. Deák Ferenc - november 8.
2. Bethlen Gábor - november 22.
3. Nagy Imre - december 13.
4. Horthy Miklós - 2018. január 17.
5. II. Rákóczi Ferenc - február 14.
6. Könyves Kálmán - március 14.
7. Kádár János - április 18.
8. IV. Béla - május 16.
9. Nagy Lajos - június 13.
10. Szent István - július 18.
11. Hunyadi Mátyás - augusztus 15.
12. Zrínyi Miklós - szeptember 19.
13. Luxemburgi Zsigmond - október 17.
14. Andrássy Gyula - november 14.
15. Mária Terézia - december 12.
16. Tisza István - 2019. január 16.
17. Kossuth Lajos - február 13.
18. Báthory István - március 13.