A képviselő-testület a város lakosságát, a civil szervezeteket, gazdasági vállalkozásokat kéri arra, hogy akinek lehetősége van, támogassa a karácsonyi akciót. .

A szegénységben élő, nélkülöző családok részére tartós élelmiszert, a gyermeknek játékokat, könyveket, ruhaneműt és kedvességeket gyűjtenek.  

A pénzbeli adományokat Bicske Város Önkormányzatának "Adventi Adományok" 11736020-15727048-10501289 számú számlájára várják.  

Az adományokat cipős, vagy hasonló méretű dobozba szíveskedjenek csomagolni - kéri a testület. A dobozok tetején kérjük, tüntessék fel a tartalmát (pl.: játék, ruha, tartós élelmiszer), valamint azt, hogy kiknek szánják (pl.: gyermekek 5-7 éves kor, család).

"Segítsünk együtt, hogy Karácsony ünnepén minden bicskei boldog lehessen!" A felajánlásokat 2015. december 14-ig az alábbi helyszíneken felállított gyűjtőpontokon várják:

Bicskei Polgármesteri Hivatal

Egységes Művelődési Központ és Könyvtár

Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola

Bicske Városi Óvoda

Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ - Kapcsolat Központ

Az adományokat 2015. december 16-18. között juttatják el a rászorulóknak.

"Közmeg"

2015.11.29. 21:29

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3 időpontban és helyszínen tart KÖZMEGHALLGATÁST

I.    helyszín és időpont: 2015. december 2-án (szerdán)        17.00 órakor
Baptista Szeretetszolgálat
Aradi vértanúk u. 18.

II.    helyszín és időpont: 2015. december 2-án (szerdán)        18.00 órakor
Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola
Bicske, Prohászka Ottokár u. 3.

III.    helyszín és időpont: 2015. december 2-án (szerdán)        19.00 órakor
Bicske Tanuszoda
Bicske, Nagy Károly u. 5.


TÉMA :  
    Önkormányzati intézmények felújítása
    Intermodális csomópont építése – Nagyállomás és környéke felújítása
    Migráció
Előadó: Pálffy Károly polgármester

 

babairob.jpg

                                                Babai Róbert nyugalmazott tűzoltó főtörzszászlós

    Részletek....

A testvérem kérdezte, nem tudok-e valakit, akinek van egy fölösleges gáztűzhelye, amit egy menekültként a 80-as évek végén Bicskére érkezett, a táborban majd igen régóta részben lányával bicskei albérletben élő, itt és a környéken sokszor építőiparban dolgozó, de nem túl sokat kereső embernek kellene.

Ismerem a fazont. Hatvan felé ballag, kedves, nyugodt, megbízható, nagy munkabírású. Ha találkozunk, mindig megadjuk a módját egymás köszöntésének. (Hogy vagy? Jól meg.) Sorozás elől szökött ide, otthonukat találat érte, felesége akkor halt meg. Eltemették és lányával elindultak. Régóta ismerem, sajnálom, hogy 1 db tűzhelyünk van, az is használatban. Egy rezsót kapott segítőjétől, amin drága dolog a főzőcske, de okosan.

Viszont "Enni kell!" - hogy Édesanyánk meghatározó alapelvét is idézzem, akinek szintén csak egy tűzhelye van, s  szerinte például a nyers nem is étel.  (De.) Ha lenne egy fölösleges tűzhely, vagy a testvéremék, vagy a jóembert szintén sokat segítő szolidáris munkatársai el fogják neki szállítani - ha szükséges, de természetesen viheti bárki  - a különben Kossuth térből nyíló utcába.

Előre is köszönöm. Idevárom e karácsony előtti szíves felajánlást telefonszámmal együtt, amit átadok az ügyet koordináló testvéremnek: bicskeonline@gmail.com  

(1 db gázpalackja különben van a nem létező vagyonbevallása szerint.)  

ia      

Beszélgetés a gyermekéhezésről Bicskén december 4-én pénteken este 6-kor!

"Legalább negyvenezer gyermek él hazánkban, akinek naponta nem jut elég étel,és sokkal többen vannak azok, akik kisebb vagy nagyobb gyakorisággal találkoznak az éhezés kínjával, fájdalmával és szégyenével. A védtelen, nélkülöző és nyomorban felnövő gyerekek olyan maradandó testi, lelki és szellemi sérülésekkel indulnak a jövőbe, amelyek Magyarország jövőjét is hosszútávon meghatározzák." (Nemzeti Minimum)

Vendégek:
Horgas Péter, a Nemzeti Minimum mozgalom elindítója és
Derdák Tibor, a sajókazai dr Ámbédkar Iskola igazgatója

A beszélgetés most is a Pizzafalóban lesz.

Ezúttal belépő is lesz! 
Kérünk mindenkit, hogy hozzon egy apró
játékot, ajándékot, amit Mikulás alkalmából el is juttatunk a
rászoruló családoknak!
 Köszönjük!
itt lehet csatlakozni a rendezvényhez:
Mindenkit szeretettel várunk!

BICSKEIEK!! Most (tegnap 21:15) a Kisfaludy utcában találkoztam egy RÓKÁVAL!!! Legyen mindenki résen a környéken!! (Veszettség miatt) - írta tegnap olvasónk. 

kisherceg.jpg


Köszönöm! Írtunk már róla, nem is olyan régen a Kápiban látták, aztán a Madách téren az iskolánál. Télen rendszeres a területet ismerők szerint a rókák lakott területre való beszorulása, mert csökkent a külső életterük, vadászterületük, az is lehet, hogy éppen olyan évadban vagyunk, amikor sok a róka. A "Nádi" pedig viszonylag jó zsákmányszerzőhely. Ettől függetlenül nem zárható ki például az állat veszettsége, ezért közöljük itt.  

                                                                     Addig is olvassuk el ezt megint.....

Olyan olvasói levél érkezett a bicskeiek blogjához, amit írója a Csokonai Általános Iskola – Bicske, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Igazságügyi Minisztérium, az Ombudsman - OBH - Gyerekjogok biztosának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnak, a Fejér Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának, a Református Pedagógiai Intézetnek, a Bicskei Polgármesteri Hivatalnak és a Pedagógusok Szakszervezetének is eljuttatott.

 "Múzsám, ne csüggedj! …  

S a tudományok eránt ne csüggedj! ….

A téli szélvész mérgei közt örök
Zőlddel virítván, fája tövesbedik:
Te is kevély megnyúgovással
Bírd magadat, ha sikólt az aljnép.”

(Csokonai Vitéz Mihály)

Megdöbbenve láttam Bicske központjában (a katolikus templom előtt is) oszlopokra egy méter magasságban kihelyezett plakátokat: tűzben égő ördögi arc. Részletek a szövegből: „horror cirkusz, poklok pokla, rémület, texasi láncfűrészes, kedvenc horrorfilmjeid viszontláthatod”.

Helyszín: Csokonai Általános Iskola udvara

  1. november 26-tól 3 napon át 20 órától.

Más oszlopokon egy bohóc képe ugyanezen napokon 18 órától várja az érdeklődőket,- gyermekelőadásra.

 Tanárként tisztában vagyok az alábbi dolgokkal:

     - a horror plakátok a kisgyermekek számára is láthatóak. A gyermekek a négy különböző iskolából beszélnek egymással. Ezenkívül a facebook is hirdeti ezt a rendezvényt, mely már sajnos telefonon is megnézhető. (https://www.facebook.com/horrorcirkusz/ )

      - ezen dolgoktól félelem amúgy is nagy a gyermekekben, még akkor is, ha a szülők kizárják otthonaikból e beteg dolgokat.

      - a kiskamasz fiúk, főleg a szabados nevelésben részesültek, s főként azok, kiknek szülei nem kaptak gyermekvédelemből képzést - bármilyen határt az utolsó milliméterig megközelítenek, sőt, nagyon gyakran át is lépnek. Már jelen van az iskolákban a lopás, erőszak tettben és szóban, szörnyű trágárság, hatalmaskodás, a gyengék, kicsik, lányok terrorizálása. Ezzel a rendezvénnyel lehetőséget adnak - legyen bármilyen „kulturális” vagy „művészi”, „artista produkció” ruhájába bújtatva -, hogy további erőszakos cselekedetek történjenek, és legyenek a kisebb gyermekek megfélemlítve.

Amit tanárként teszek kollégáimmal nap mint nap a gyermekekért, az alapvetés, és  felépítés testi, szellemi, lelki értelemben.

Egy ilyen esemény, melyet kétségbeesve, tehetetlenül szemlélek, hátráltatja, rombolja a munkámat, akár a fokozódó agresszió és szabadosság fékezését nézzük, akár a megfélemlített gyermekek sebeinek gyógyítását. Ezt egyáltalán lehet gyógyítani?

Nem csak tanár kollégáim munkáját, hanem a katolikus és református hitoktatók munkáját is lábbal tiporja e rendezvény, s e rendezvény ocsmány plakátjai, hiszen az iskolákba hittan illetve erkölcstan óra is van.

Közintézményben, oktatási intézményben erőszakos vagy szexuális tartalmú műsor nem adható. Nincs erre törvény?

Nem telt el két hét a rettenetes és szörnyűséges párizsi embermészárlás óta, s az emberi testre, Isten templomára - láncfűrésszel támadó képét hagyják megjeleníteni egy gyermekekről gondoskodó intézményben?

Tizenkét napja nemzeti gyász volt, s holnap halálfejek fognak gúnytáncot lejteni?

Merénylet történt Párizsban az emberi élet ellen, fittyet hányva ártatlanok szenvedésének. Merénylet történik itt az emberi szellem ellen, fittyet hányva ártatlanok félelmének, és a szeretet iránti éhségének.

És az elkövetkező hetekben? A 10-11 éves gyermekeink miket fognak hallani szünetekben, iskolán kívül a nagyobb gyermekektől? Ez a szenny, ez a morbid undormány, ez az elmebaj be fog gyűrűzni otthonainkba, gyermekeink álmaiba?

Mindezt azért, mert az iskolának ebből bevétele van? Mire költik? Pszichológusokra?

Hogyan nézek a jövő héttől „gyermekeim”, rám bízottaim szemébe? Mit mondhatok nekik?

Advent első vasárnapja lesz november 29. Hogyan gyújtják meg lelkük gyertyáját, akik ezt kitalálták? Akik előadják? Akik megvásárolják?

Akikkel eddig beszéltem, mind felháborodva, megütközve hallották, az ő nevükben is írom e sorokat. Kérjük az intézmény vezetőségét, hogy szedjék le a plakátokat, s töröljék a horror cirkuszi műsorszámokat!

Egy olyan iskola udvarán akarnak ennek teret adni, mely iskola Csokonai Vitéz Mihály nevét viseli? Az ő nevében is mondjuk: Állj!

Nem kívánjuk ezt sem iskoláinkban, sem városunkban, sem médiánkban, sem hazánkban.

 Egy kétségbeesett tanár

2015. november 25.

Azt kérdezem e gondolatok felvezetéseként: hol a nagyívű rezsicsökkentés? Hol van a bicskei polgárok érdekeinek következetes  képviselete az építményadó megduplázása után? Kedves polgármester, alpolgármester és képviselők, azt a sutba dobták volna?  

"Egyszeri és megismételhetetlen.


Olvasom a választott képviselők rendelettervezetét a hulladékkezelési közszolgáltatásról és nem találom benne a rezsicsökkentést. Sőt, azzal ellentétes folyamatot látok, miután látványosan kiűzték a "mocskos multikat" a szolgáltatásból, és államosították (állami-önkormányzati tulajdon) a szektort.
Bicskén a múltban a legkisebb szerződhető űrméret a lakosság részére 30 l/fő/hét volt, az ennek megfelelő díjszabással.
Persze a díj meghatározása a szolgáltató indokolt költségeinek figyelembe vételével az önkormányzati képviselők hatáskörébe tartozott, vagyis lett volna lehetőségük az árakat kordában tartani.
Tudomásom szerint sok kritika érte a legkisebb mennyiségre való szerződés lehetőségét, hiszen a magyar ember leleményes. Végül az önkormányzat ezt a költséget még át is vállalta néhány embertől, az idős, egyedülállók helyett viselte ezen űrméretig a költséget.
Időközben a bicskei multi az országban az elsők között kezdte bevezetni a szelektív lakossági hulladékgyűjtést „házhoz menve”, ezzel erősítve a lakosság komfortját, részvételét a szelektív gyűjtésben. Láthatóan lassan, de bevált.
Ezzel viszont azt gondolom természetes módon csökkent a lakosságnál keletkező vegyes hulladék mennyisége, így a törvényileg elrendelt közszolgáltatási díjcsökkentésen túl további csökkenésnek kellene következni.
Ehelyett az történik, hogy kormányrendeletben előírják, ezentúl a legkisebb szerződésbe foglalható  mennyiség 60 liter (ez korábban Bicskén a kétszemélyes háztartás mennyisége volt szelektív gyűjtés nélkül), de ezt csak az egyszemélyes háztartás veheti igénybe. Bicske, ugye, innentől kezdve az idős, egyedülállók helyett máris kétszeres összeget vállal át a saját tulajdonú szolgáltatója fenntartása érdekében.

 

"Szeretném megkérdezni a képviselőinket, tényleg bennünket képviselnek?"


Az állítólag mostanában formálódó bicskei rendelet szerint ezentúl bírság terhe mellett leszek köteles szelektíven gyűjteni a hulladékot. (A szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása elvileg ingyenes, mert az újra hasznosítható, így abból bevétel is keletkezhet, de ugye ennek költsége is be van építve a vegyes hulladék költségébe). Ha nem így teszek, a jegyző büntet. Fogadjuk el, ezzel csak a magatartásunkat szeretnék formálni, jó irányba. DE! Az én vegyes hulladékmennyiségem a szelektív gyűjtéssel jelentősen csökkent, úgy érzem, ezzel a szerződhető mennyiségemen is csökkenteni kell(ene), amivel a fizetendő díjam is csökkenne. Most nem ez fog történni, mert ezentúl minimum 80 literre kell szerződnie a bicskeinek!

Szintén bírság terhe mellett köteleznek mindig a szerződött mennyiség szerinti űrméretű edényzet vásárlására. (Hiába vettem bicskei kereskedőtől 120 literes kerekes kukát a lakásvétel és felújítás idején becsülettel, akkor mostani heti mennyiség duplájára szerződve - A szerk.) Ha beköltözik, születik valaki, új kukát veszek, ha elköltözik, meghal valaki, megint újat. (Ha életvitelszerűen több időt tölt a velem egy helyre bejelentett az iskolavárosban, miért nem gondol arra a családokat "képviselő", hogy a 2/kettő ez esetben az űrméret igazságtalan szorzója, hiszen akad olyan hét, hogy 1 db 10 literes zacskóban elfér a hulladék, mert a műanyag külön gyűjtődik  nálunk, de még a kupak is - A szerk.)  

Előbb-utóbb annyi kukám lesz, hogy a nem használt kukaméreteket kölcsönözni is tudom! Persze, ezt lehetne kezelni úgy is, hogy az önkormányzat a (saját tulajdonú) szolgáltatóját szereli fel egyszeri költséggel a kormányrendelet szerinti elektronikus ellenőrző rendszerrel. Ja, hogy ez az ő költsége lenne (igaz, hogy azt is az én adómból fizetik), a kukavásárlás meg az enyém! 
Szeretném megkérdezni a képviselőinket, tényleg bennünket képviselnek? Szeretném megkérdezni az országgyűlési képviselőnket, mi a magyarázata annak, hogy az ügyfelek egy részének várhatóan költségnövekedést okoz a rezsiháború során a szolgáltatás „államosítása”.

Vagy én nem értek valamit?"

Olvasónk levelének végére azért idekívánkozik a közlés utáni reggelen egy korábbi, bicskeiek érdekeit védő bicskei.blogos följegyzés a legutolsó sorba. Micsoda dolog az a polgármestertől, alpolgármestertől, hogy egy kisvárossal akar új kukákat vetetni, amikor van aki 3 éve vette az újat és annak semmi baja, csak éppen nagyobb, mint amennyi hulladék keletkezik nála hetente. Micsoda tisztességtelen eljárás ez? Miért nem azt mondják, hogy minden új szerződő köteles itt olyan méretű edényt venni, ami a szerződésében szerepel avagy miért nem veszi meg ezt a bicskei cég a bicskei lakosoknak, ha nem felel meg nekik a régi?! Megtehetné ez a város, hiszen súlyos tízmilliókat fizetünk a város vezetőinek éves szinten. Minimum az lett volna a tisztességes és végiggondolt eljárás, ha évekkel ezelőtt jelezték volna ezt a tervüket, hogy mindenki fontolja meg ilyetén beszerzését - A szerk.     

 

Tényleg nem nagy dolog, csak egy regisztráció és segíthetünk rekordot állítani a Vajda János Gimnázium iskolaközösségének. 

Tegye meg ezt a laza kis regit, aki már elment az épület előtt életében legalább egyszer, de aki visszafelé is a Gimi előtt jött legalább egyszer, ő feltétlenül, aki odajárt, aki oda fog járni, aki ismer olyat, aki ott végzett, aki ismer ottani tanárt vagy ottani diákot - ezt kéri barátsággal a bicskeiek blogja.   

 

SEGÍTS A GIMINEK!
EGY JÓ CÉLÉRT EGY JÓ CÉLLAL!
Egy új pályázat szerint az a gimnázium, ahonnan a tanulói létszámhoz képest a legtöbb regisztráció érkezik, 6 millió forintot nyerhet. Segíts a Vajdának, hogy mi lehessünk a győztesek! SEGÍTS REKORDOT DÖNTENI!!!A feladat csak annyi, hogy egy perc alatt regisztrálsz ezen az oldalon http://www.elobolygonk.hu/?%2Fbicske%2Fvajda és itt jelezd egy igen kommenttel, hogy mellénk álltál!:) Mi már 800 szavazatot összeszedtünk, de Te is kellesz a győzelemhez!
Ha van jelenlegi vajdás ismerősöd, akkor továbbküldheted a vajdagimiert@gmail.com címre a visszaigazoló e-mailt, a tárgyban a vajdás nevével. Kérd meg a barátaidat, ismerőseidet is, hogy támogassanak! Köszönjük!!!

 

A film a CinemaStar Kft gyártásában, a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült 2015-ben. Reméljük, hogy a Művelődési Központban lesz bicskei premierje ennek az alkotásnak. A Bicskén orvosi munkájával nagyon nagy tisztelet szerzett Szalonczai Lajos doktor úr, Lajos bácsi és Béres József kutató munkatársak voltak. Ez is indokolhatja a bicskei bemutatót és például az a tény, hogy a Béres Alapítvány régóta támogat bicskei kulturális alkotómunkákat. A filmet decemberben vagy januárban mutatja be a köztévé.     

 „Több évtizede foglalkoztunk Petényi Katalin alkotótársammal Béres József munkásságával. A nyolcvanas években Németországban éltünk és dolgoztunk, amikor eljutott hozzánk annak az üldöztetésnek és kálváriának a híre, ami Béres József élete és találmánya körül zajlott. Reméltük, hogy egyszer találkozhatunk a Béres csepp feltalálójával, de erre sajnos már nem került sor. Gondolkodásmódja, kitartása ihletett minket és arra gondoltunk, hogy egy filmet készítenénk életéről. Nagyváradon egy vetítésen találkoztunk Béres Klárával és ifj.Dr. Béres Józseffel.  Az idő tájt jelent meg Béres Klára könyve, ami aktualitást és természetesen egy óriási lökést is adott korábbi filmötletünknek. Ez a csodálatos összefoglaló írás Béres József életútjáról, mely egy megrázó futás a múlt századon keresztül késztetett minket a film elkészítésére.

-   Úgy érzem, hogy filmünkkel sikerült megtenni egy jelentős lépést, talán egy picit vissza tudtunk adni abból a sok-sok gesztusból, amit Béres József az embereknek és személy szerint nekünk is adott. Gondolkodásmódja egy fajta példa, belső hit, reménykeltés a reménytelen helyzetekben. A példaérték, ami mindkettőnk számára olyan fontos volt, most végre egy filmben is megjelent - írja a film megszületésének történetőrl Kabay Barna rendező-producer. 

 

A dokumentumfilm Id. dr. Béres József feltaláló, a Béres család és a Béres  Gyógyszergyár   tevékenységét mutatja be: küzdelmüket  az egészséges emberért, az élet- energia növeléséért, a daganatos betegségek megelőzéséért.

 Id. Dr. Béres József humanista életszemléletével sokaknak mutatott példát, hogy kitartással, szorgalommal, hittel hogy érhetjük el céljainkat, hogy győzhetjük le a különböző akadályok.

 A  mai rohanó világban különös szükség van arra a morális értékrendre, melyet a kutató ránk hagyott.

 Az egykor fürdőszobában készített „csoda-cseppeket” ma már a Béres Gyógyszergyárban gyártják.  A feltaláló örökségét Ifj. Dr. Béres József, a Gyógyszergyár igazgatója és felesége Béres Klára, a Béres Alapítvány elnökének vezetésével folytatják és fejlesztik tovább, a testi-lelki-közösségi ember harmóniájának megvalósítására törekednek.

Dokumentumfilmünkben kortanúk személyes vallomásain és Id. Dr. Béres József, a Béres csepp feltalálójának visszaemlékezésein keresztül idézzük fel a kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életét és küzdelmét, hogy a legreménytelenebb helyzetekben is reményt tudjon adni embertársainak.

 „Egész életemben szorgalmasan, kitartóan dolgoztam. Sokat küzdöttem az igazságért, amiről tudtam, hogy mások javára fordítható. Amikor azt kérdezték, hogyan tudtam kitartani, hogy lehetett ennyi ellenállással szemben bátorságom és erőm, éppen ebben találtam meg a feleletet. Úgy, hogy nem a magam hasznát kerestem, nem a magam érdekeit szolgálta a munkám, hanem eredményeimmel embertársaimon akartam segíteni.”

A sikerhez hosszú és küzdelmes út vezetett. 1972-től, miután Id. Dr. Béres József a rák ellenes cseppet feltalálta, az ország minden részéről özönlöttek hozzá a betegek. Mindenkinek segített. Pénzt és ellenszolgáltatást senkitől sem fogadott el. Miközben a halál árnyékában élő emberek egészsége a csepp hatására javulni kezdett, kuruzslással, sarlatánsággal vádolták, feljelentéseket tettek ellene, házkutatást tartottak laboratóriumában és házában.

Id. Dr. Béres József a támadások ellenére is kitartóan kísérletezett tovább.  Kisvárdai laboratóriumából ma technikailag fejlett családi vállalkozás lett. Fia és családja folytatja szellemi örökségét. A Béres csepp országszerte elismert, és mint „Hungaricum” terjed híre a világban.

 

rendező-producer: Kabay Barna

Közreműködött:  id. Dr. Béres József,  Dr. Béres József, Béres Klára, Pozsgay Imre

operatőr: Tóth Zsolt, Halper János, Havasi József

Steadicam operatőr: Khin András

vágó: Thomas Ernst

sound design: Klaus & Réka Wendt

zene: Edőcs Tamás

gyártásvezető: Markó Judit

Ezt a képet az Fb-n osztotta meg egy bicskei, aki az egyre jobban teljesítő Bicske egyik utcájában készítette a durva felvételt.  Az egyik kommentáló szerint ő is majd megfullad esténként, amikor hazaér. A másik hozzászóló szerint ott mindent elégetnek, ami belefér a kályhába.

Az lehet az egyedüli megoldás vagy részmegoldás saját egészségük érdekében, hogy bejelentést tesznek a például a képviselőt megkeresve, arra kérve: figyelmeztesse akár rendőrök bevonásával a polgárt, hogy törvénytelen, amit végez és mérje fel a képviselő, segíthet-e a város tűzifával. Mert nem kizárható, hogy az efféle "tüzelésnek" egyik oka a szegénység, a másik valamilyen egyéb zavar.   

Némi jogérzékkel könnyű belátni: a józan ész határain túl a környék lakóinak tulajdonhoz való jogát sérti ez a tevékenység, hiszen ha ez így marad, a teljes fűtési szezonban ki van zárva, hogy teli tüdővel levegőzzenek az udvaron, szellőztessenek egy félórát vagy gyerekeiket, unokáikat könnyű szívvel kiengedjék az utcára. 

Ugyanez igaz arra az Akácfa utcai  lakótelephez közeleső területre, ahol ipari méretekben kábelekről égetik a műanyagot télen-nyáron. Mindkét helyen fel kell lépnie a polgármesternek, a képviselőnek, a rendőrségnek a bicskeiek egészsége érdekében.   

A városvezetés és az országgyűlési képviselő minél előbb tegyen azért, hogy ezt a környezetre és egészségünkre ártalmas tevékenységet Bicskén sehol, senki ne engedhesse meg magának a továbbiakban.  

 

 

levagvafust.jpg

Öt gázpalackot hoztak ki az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók egy kigyulladt tárolóból november 24-én, kedden délben Vértesbogláron. A Kossuth utcában egy körülbelül negyven négyzetméteres faépület égett. A tűzesethez elsőként kiérkező vértesboglári önkéntes tűzoltók három propánbutángáz-palackot vittek ki a tárolóból, és egy vízsugárral megkezdték az oltást.

A bicskei önkormányzati tűzoltók további két propánbutángáz-palackot vittek ki az égő épületből. A lángokat végül az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóknak együttes munkával sikerült megfékezniük, a tűz a közeli garázsra nem terjedt át. A tároló és a benne lévő faanyag, szemes takarmány és a kéziszerszámok nagy része megsemmisült, sérülés nem történt - adta hírül a Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő által jegyzett "Melléképület borult lángba Vértesbogláron" című közlemény. 

Ami az életük kockáztatását illeti, nyilván nem nyúlnak a palackhoz és a közelébe sem mennek, ha egyértelműen robbanásveszélyes a hőhatás következtében. De akárhogy is van, kissé orosz rulett ez, mert sosem tudják igazán, mit szorítanak a hónuk alá. Kívánjuk, hogy ne tévedjenek sosem.    

Jó, hogy Vértesbogláron nem lett nagyobb baj öt palack ellenére és mindenki, minden "hamutipró"  hazaért. 

Megtévesztően és igaztalanul tudósítottak a médiumok a bevándorlók szeptemberi Bicskére szállításáról, a sajtóorgánumok tévesen mutatták be a történteket – határozott a legnagyobb osztrák újságírói és lapszövetségeket tömörítő Sajtótanács (Österreischischer Presserat) szenátusa. Az osztrák média önszabályozó, etikai grémiuma állásfoglalása szerint különösen az az esemény jelent meg megtévesztően és torzan a médiumokban, amikor egy szír férfi, Mohamed Bakkar a sínre lökte a családját, feleségét és néhány hónapos kisfiát.

“Több médium megtévesztően mutatta be a Bicskén történteket. Szeptember elején több sajtóorgánum is olyan fotókat közölt, amelyek egy sínen fekvő és rendőrök által körülvett családot, valamint az apát elhurcoló és az anyát gyermekével hátrahagyó rendőröket ábrázolták. A kapcsolódó tudósítások pedig arról szóltak, hogy a rendőrség akaratuk ellenére szállítja táborokba a menekülteket” – emlékeztetett a tanács közleménye. Az osztrák Sajtótanács mostani határozata egy youtube-felvételre hívja fel a figyelmet, amely bizonyítja, hogy a férfi, Mohamed Bakkar szándékosan rántotta a sínekre az anyát és a gyermeket, a történtekben pedig a rendőrség nem vett részt. A szenátus megítélése szerint a kivágott fotók megtévesztő képet közvetítettek a helyzetről és igaztalanul keltették azt a benyomást, hogy rendőri erőszakról lett volna szó.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a szeptember eleji bicskei események és a sínek között fekvő szír családról készült képek a világ legtöbb híradásában és újságjában vezető helyen, címlapon szerepeltek. A világon több tízmillióan látták élő egyenes adásban a brit Sky News televízió, a BBC és a CNN drámai, bicskei tudósításait.

A címlapokkal ellentétben a youtube-felvételből kiderült, a szír menekültnél elpattant valami, miután a rendőrök leszállították őket a vonatról Bicskén. Bakkar megragadja a családját, és a sínekre húzza a nőt, ezután a rendőrök inkább a férfitől próbálják menteni a családot, nehogy kárt tegyen bennük, vagy önmagában. Utóbbi nem derült ki a képekből.

(A Bicskei Szó a családjával sínek között fekvő menekültről készült képet gyakorlatilag a teljes youtube felvétellel együtt tette közzé, ami más szerkesztőség révén perceken belül bejárta a világot. A férfi viselkedésével azt akarta a érzékeltetni, hogy minek van kitéve itt ő és a családja. Ez aztán egy hisztériás rohamba fordult át. A legrosszabb a szerencsétlen jelenetben, hogy a sínek közé lökött asszonnyal nincs is megbeszélve a hirtelen jött akció.... Mentsége egyedül mentális betegsége lehet, más valóban nem, még akkor sem, ha hetekig várakoztak a menekült tömeggel a Keletiben. A szintén bicskei vizet visszautasító jelenettel együtt ez az, ami fokozta a menekültek elleni szembenállást - A szerk.)     

Az osztrák Sajtótanács most leszögezte, ha a képeket – mint ez esetben is – kiragadják a kontextusból, akkor az olvasóban teljesen téves elképzelés alakulhat ki a tényállásról. Ezért ha utóbb kiderül, hogy az események másként játszódtak le, mint ahogy arról beszámoltak; vagy a fotókat egy megtévesztő kontextusban közölték, akkor a tanács – hivatkozva az osztrák sajtó etikai kódexére – fontosnak tartja, hogy mindezt egy helyesbítés során tisztázzák.

Pikáns, hogy miután a tanács az osztrák médiumok, újságírói szövetségek önszerveződő egyesülete, így hatósági jogkörökkel nem bír, döntései nem rendelkeznek jogi kötőerővel. Így a mostani, az olvasók észrevétele és kritikái alapján hozott állásfoglalása sem kötelezi az ügyben érintett sajtóorgánumokat. Az ugyanakkor tény, hogy a Sajtótanács álláspontjai, határozatai iránymutatónak, hivatkozási alapnak számítanak.

 

www.pestisracok.hu 

Fejér megye közútjain 2015. november 25. napon 10 óra és 16 óra közötti időben fokozott rendőri jelenlétre kell számítani - a megyei főkapitányság tájékoztatása szerint.  

 

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést rendelt el 2015. november 24-én 10 órától 16 óráig a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.  

A fokozott ellenőrzés a passzív biztonsági eszközök, azon belül kiemelten a biztonsági övek, a gyermekbiztonsági rendszerek és a motorkerékpár bukósisakok előírásszerű használatának ellenőrzésére irányul.

Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

               Részletek....

Bicske belterületén történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset 2015. november 23-án délután. Egy 78 éves kerékpáros férfi figyelmen kívül hagyta a Petőfi tér és a Vörösmarty utca kereszteződésében kihelyezett elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát, behajtott a kereszteződésbe és egy Ford típusú személygépkocsinak ütközött. A kerékpáros nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett - adta hírül az FM RFK tegnapi kérdésünk után, ami egy olvasói jelzés volt arról, hogy a Vörösmarty utcai pékség előtt baleset történt.   

Úgy másfél évtizedes környezetvédelmi, a szülőföld védelmét nagyra becsülő hagyomány szakad meg?! November közepén-végén eddig mindig jött a hirdetés: ekkor és  ekkor lehet kipakolni a ház elé a veszélyes hulladékot és mi elvisszük, elszállítjuk, mert benne van a csúnya multinacionális vállalat lakosokkal kötött szerződésében, hogy egy évben egyszer ez belefér. Idén mi lesz?! 2,5 milliós nagyságrendben szerepel "az nagy  költségvetésben". Ehhez képest bátor csönd övezi. Meghirdetve nincs. A felelősök pedig dehogy mertek kiállni: "bocs, késünk" vagy "bocs, ez idén elmarad".         


Örömmel tölt el azonban, hogy Bicske Város Önkormányzata a bicskeiek blogjának segítségével újfent össze tudta rakni a képet, belátta, és ahogy ebben a városban a Tessely-Pálffy-Bálint képviselők és eleddig kevésbé kiemelt munkatársaik által összehozott építményadó duplázás előtt is így volt: szerződésbe tartozott a kerti hulladék elszállítása is...

Egy jó darabig abban a tévhitben élt a városvezetés, hogy 400 forintos zsákokban viszik majd el, aztán megjelent a www.bicske.blog.hu oldalon (a lakosságot képviseli - zárójel bezárva), hogy ez így nem lesz jó.

Végül megszületett ez a hivatalos közlemény is, amihez ezúton is gratulálok:

INGYENES KERTI HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy november 25-én, szerdán ingyenes kerti hulladékelszállításra kerül sor városszerte.
Kérjük, reggel 6 órára készítsék ki a kerti hulladékokat az alábbiak szerint: hosszabb ágakat kötegelve, egyéb nyesedékeket, faleveleket zsákozva!

Bicske, 2015. november 23.

Bicske Város Önkormányzata


Gratulálunk, hogy a város a saját cége, a Zöld Bicske nevében - ahogy a csúnya multi előd sem tette -, szintén nem kér külön díjat - 0 Ft+ÁFA/hó szaktanácsunk után - a kerti hulladékért és azzal nem ösztönzi arra a jó népet, hogy égesse a kerti hulladékot - a jó bicskei levegő minőségét rontva.

Ajánljuk továbbá az ún. polgármester szíves figyelmébe, hogy a 12,5 hektáros, nem bicskei fenntartású kastélyparkban kb. 1200 fa és más növények százezreinek elhullajtott levélzetét és egyéb részeit teszik a komposztra. Ha már annyira szeretik önkormányzatilag hangoztatni, hogy mezőváros vagyunk és a cég neve Zöld Bicske, s még a logóba is zöld szív került (pár millióért, nem bicskei cégtől, hanem pártkádertől) megrajzoltatva, lazán beleférne egy városi komposzttelep is mutatóba.

Mert így aztán se mező, se város. 


Városunkban a polgármester és az alpolgármester is rendelkezik szolgálati autóval, az alpolgármesternek most vett a város egy új Suzuki Vitarát. Mindketten havi 70 ezer forint költségtérítést kapnak az autózásra, mintha sajátjukkal járnának saját költségen, miközben a város járműveivel járnak és a város tankol nekik. Bizony. Két főnek ez közel 1,7 millió forint évente, miközben nyilvánvalóan a város tankol a városi autókba. Ez olyan, mint amikor országgyűlési képviselőnk albérleti támogatást vett fel az Országgyűléstől, miközben talán nem is kellett hónapokra igénybe vett albérletet fizetnie a fővárosban....

Hogy jön ez ide? Hát kérem úgy, hogy én már láttam a költségvetésben, hogy Bicske 2,4 millió körüli összeget kíván idén a veszélyes hulladék összegyűjtésére fordítani. Ebben nem vagyok teljesen biztos, de erre a Zöld Bicskének nincs jogosítványa. Ezért a közelmúltban is a Saubermacher Magyarország feliratú gépek gyűjtötték és szállították el a veszélyest. Tőlük rendeltük meg.

10-15 éve, önkormányzati döntés és határozat alapján kialakult helyi hagyományunk, szokásunk, lehetőségünk -  egy európai, magyar kisváros környezetvédelmi megfontolása, hogy minden november végére meghirdetik a veszélyes hulladék összegyűjtését és el is végzik azt.

Ez a közvetlen környezet védelme. 

Erről van most teljes csönd. 

Az itt élők egyre jobban megszokták, használják, élnek vele. Ők ugyan, azt hiszem, nem azok az emberek, akik bármikor szívfájdalom nélkül a határba b@ssz@k ki a háztartásuk veszélyes hulladékát, de ahogy időnként kinéz a város és környéke az illegális lerakókkal, a veszélyes hulladék meghirdetett összegyűjtésének elmaradása közveszélyes és sumák felelőtlenség a városvezetés részéről.

Hogy miért sumák? Azért, mert semmilyen város által fenntartott felületen, például a most kiadott Bicskei Újságban sem szerepeltetik, hogy lesz-e idén veszélyes hulladékgyűjtés és mikor, de arról sincs egy szó  sem, hogy elmarad.  Van egy Szeretjük Bicskét című önfény rovat, amiről az jut eszembe, ha valóban szeretjük, akkor talán óvjuk környezetét ilyen elementáris dolgokkal, mint amilyen egy veszélyes hulladékgyűjtés egy évben egyszer.  Mindenki tudja, hogy mindenre van pénz, amire akarjuk, hogy legyen. Akarjuk erre is. 

Elhagyjuk, hátha nem veszi észre senki? Politikai kockázata lenne a vallomásnak: idén elhagyjuk a veszélyes hulladékok összegyűjtését és nem méregtelenítjük Bicskét? Nem hiszem. Csak az egyre jobban teljesítő és erősödő Magyarország képébe hogyan is férne bele, hogy a Bicske járási székhelyen elmaradjon a veszélyes hulladékgyűjtés?

Évi 2,4 millió tényleg ekkora tétel a szülőföldünk környezetvédelméért, hogy betervezzük, aztán mégis elmarad? De akkor miért hallgatnak róla? Hátha nem vesszük észre? 

Ehhez képest a most megjelent Bicskei Újság egyetlen sort nem tartalmaz arról, hogy a bicskeiek 10-15 éve működő környezetvédelmi hagyományával mi lesz. Nincs leírva, hogy ekkor lehet kipakolni festékesdobozt, hígítóst, olajos, vegyszerest, aksit stb.

Bátran, egyenesen, világosan, őszintén. Abból ért a magyar. Semmi motyogás.

 

ia

 

 


"Veszélyes hulladéknak számítanak azok az anyagok, amelyek az emberi egészségre vagy életre károsító hatást fejtenek ki. A veszélyes hulladékok meghatározása nem egységes, országonként változó. A veszélyesnek minősülő hulladékok kezeléséhez és szállításához engedély szükséges, összetételét és származási helyét dokumentálni kell. Magyarországon a veszélyes hulladékok kezelését a 102/1996. (VII. 12.) kormányrendelet szabályozza. A veszélyes hulladékokat összetételük és a környezetre való veszélyességük alapján három osztályba sorolhatjuk:
I. Különösen veszélyes
II. Fokozottan veszélyes
III. Mérsékelten veszélyes

 

 


Környezetre veszélyes hulladékok
Mérgező
Karcinogén
Fertőző
Tűz- és robbanásveszélyes
Mutagén
Korrozív
Radioaktív

Háztartási veszélyes anyagok megoszlása
40% Festék, hígító
18% Háztartási vegyszer
12% Szennyezett csomagoló anyag
10% Gyógyszerek
11% Szárazelem
8% Olajos hulladék
2% növényvédő szerek"

Állásajánlat

Címkék: állás

2015.11.22. 19:52

             Részletek....

Őszi séta

Címkék: fotó ősz környezetvédelem kastély

2015.11.22. 16:11

Lehet, hogy nem is jók, de már sokszor láttam a telefonomon  e jutalomjáték november második napján három óra körül készült képeimet és megszerettem. Az őszi napfény, az elsárgult levél és a "Várkastély a Kárpátokban" miatt. Így, közhelyesen. Az arborétummá lett park 12,5 hektárján élő több ezer fa és bokor elhullott levelét szépen összegyűjtik és igényesen komposztra helyezik...   

 

szukkastely.jpg

 

tagkastely.jpg

Szombat délelőtt 8 óra 40 perc körül a Bicskei Rendőrkapitányság két munkatársa csöngetett be hozzánk és adatgyűjtés során arról kérdezett és velem együtt minden szomszédot és a környéket, hogy a velünk szemben lévő Kossuth utcai ház udvarából, garázsából, az  éjjeli órákban ellopott Suzukival kapcsolatban bármit tapasztaltunk-e. 
Sajnos nem láttam, nem hallottam semmit. A bicskei rendőrök már megtalálták az autót. A tettest keresik. 
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ezt a tájékoztatást adta a Bicskei Szó kérdéseire:   

A Bicskei Rendőrkapitányságra 2015. november 21-én érkezett bejelentés arról, hogy az éjszaka folyamán
ismeretlen tettes egy Bicske, Kossuth Lajos utcai családi ház garázsából – a gyújtáskapcsolóban hagyott indítókulccsal- eltulajdonított egy Suzuki típusú személygépkocsit. A járművet a rendőrök, Bicskén, a
Csákvári úton megtalálták. Az ügyben lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. Tekintettel arra, hogy a nyomozás folyamatban van, jelenleg a rendőrség további tájékoztatást nem
kíván adni.

A járőrök 2015. november 21-én délután Bicskén, a Csákvári úton igazoltattak egy 44 éves hernádnémeti lakost. Megállapították, hogy a férfival szemben a Miskolci Rendőrkapitányság elfogatóparancsot bocsátott ki. Sz. Bélát a rendőrök elfogták és a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították, ahol csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki - adja tájékoztatásul az FM RFK közleménye. 

wanted.jpg

Vö. Ritkítja járatait a MÁV 

Lehet, hogy nem lesz elszigetelt üzem a Felcsúton épülő kisvasút. Egy elképzelés szerint összekötnék ugyanis a Bicskénél tervezett keskeny nyomtávú vasúttal, és azon keresztül a hegyeshalmi „nagy” vasútvonallal. Vagyis kis túlzással, Orbán Viktor falujából akár Bécsig is lehetne vonatozni, persze átszállásokkal. Már azt is tudják, melyik cég készítheti el ehhez a megvalósíthatósági tanulmányt.

A felcsúti kisvasutat 2013-ban nyilvánította kiemelt beruházássá a kormány, emellett majdnem 900 millió forint támogatást is juttattak az építkezést vállaló alapítványnak, amely Mészáros Lőrinc polgármester érdekeltségébe tartozik. Az alapítvány azonban csúszásba került a beruházással, október utolsó napján kellett volna befejezni az építkezést, de nem tudták tartani a határidőt. Emiatt halasztást kértek a projekt lezárásához a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, erre lehetőségük is volt – tudósított korábban az RTL Híradó.

Az új kisvasút az Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti háza mellett álló Pancho Arénától a település központján át egészen a alcsúti arborétumig járna, és az eddigi tervek arról szóltak, hogy mindössze három megállója lenne.

A költségvetési hatástanulmányban napi 7,5 ezres forgalommal számoltak, emiatt az EU vizsgálatot is indított, nem túl valószínű ugyanis, hogy ezt az átlagot hozni tudná a kisvasút.

A projekt bírálói szerint kérdéses, hogy egyáltalán ki utazna a kisvasúton. A felcsúti kertek alatt futó nyomvonal kevésbé vonzó ugyanis azoknak, akik napi szinten ingáznak, mivel a kisvonat elkerülné a házakkal teli részét a falunak. A napi 7500 utas akkor is irreális, ha a kisvasút turisztikai látványosság lenne.

Felvetették, hogy egy esetleges bicskei hosszabbítás sem tenné feltétlenül vonzóvá az új kötöttpályás közlekedési lehetőséget. A bicskei vasútállomásról 13 perc alatt ér ugyanis a busz a faluközpontba, és ennél valószínűleg a vonat sem lenne gyorsabb.

Jöhet egy 45 kilométeres toldás

A felcsúti kisvasutat a hosszabbítás menthetné meg attól, hogy sokszor szinte üres kocsikkal gördüljön oda-vissza három megálló között – akár így is lehet értelmezni a Bicske térségébe képzelt keskeny nyomtávú vasútvonal ötletét.

A pálya Bicskén, Felcsúton, Alcsútdobozon és Etyeken át Herceghalomig vezetne, de pontos nyomvonal nincs még. Nagyjából 45 kilométeres lenne, és magába foglalná a már építés alatt lévő felcsúti kisvasutat.

A Bicskénél elképzelt keskeny nyomtávú vasútnak ráhordó szerepet szánnának az 1-es számú hegyeshalmi vasútvonalra. Utóbbin járnak egyebek mellett a Budapest és München között közlekedő Railjetek, amelyek Bécsben is megállnak.

Ha ebben a formában épülne ki a vonal, akkor átszállással és megfelelő menetrenddel ugyan, de akár Bécsig is lehetne vonatozni, például Felcsútról, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiától.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki a Bicske környéki kisvasút megvalósíthatósági tanulmányának készítésére, amelyet a budapesti székhelyű SpeciálTerv Kft. nyert meg – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A győztes cég 24 millió 850 ezer forintért készíti el a tanulmányt az adatok szerint. Összesen két ajánlat érkezett be egyébként.

A tanulmány készítőinek lennek a dolga sok minden más mellett a nyomvonalváltozatok kidolgozása, amelyek nem érinthetnének természetvédelmi területeket. Fel kell sorolniuk a tervezett állomásokat, megállókat, el kell gondolkodniuk a menetidőn és a járműparkon.

A hegyeshalmi vasútvonal most is érinti már Herceghalmot és Bicskét. Kérdéses tehát, hogy egy Bicske és Herceghalom között kiépített keskeny nyomtávú pontosan hogyan valósítaná meg a ráhordó szerepet, illetve vonzó lenne-e a buszos közlekedéssel szemben.

A közbeszerzési eljáráson nyertes céggel október 28-án kötöttek szerződést, az eljárás eredményéről szóló hirdetményt pedig múlt héten tették közzé.

 

www.hvg.hu 

Osztozunk családja fájdalmában. Isten nyugosztalja. 

Fiúk a Bem József, az Ady Endre, a Dózsa György és a Bethlen Gábor utcákból... Jó utat a lelkednek, Robi.   

gimibeisk.jpg

 

gimibeisk2.jpg

A magyar válogatottat több bicskei és Bicskei Járásban élő  harcos erősíti.  A Vigyikán testvérek, Ódor Lili és Ódor Erik, a felcsúti csapat, Baljer Roxi, Bajler Kitti, a Csabdi csapat is indul. A többiek a Hegyvidék, Csepel, Újfehertó, Pomáz, Veresegyháza versenyzői a Kempo Szövetségből.

 

Hajrá Magyarország! Jó utat, jó versenyzést kíván a Bicskei Szó olvasóközönsége.