Késsel támadtak a trafikban

Címkék: rendőrség

2015.02.27. 21:38

Olvasónk tájékoztatása szerint a rendőrségi hírben szereplő budapesti boltos bicskei lakos, de szerencsére nem történt baja. 

   Részletek....

Egy autóval Tatabánya felé haladó olvasónk hívott 13 óra 15 perckor azzal, hogy az 1-es főútvonal/811-es út torkolatánál számos rendőrautó és rendőr tevékenykedik valamint rendőrségi helikopter "szitál" egy helyben az Óbarok felé eső részen, amit azt hiszem Liponyás dűlőnek neveznek.

Mi történt? - kérdésünkkel nemrégiben az FMRFK Sajtószolgálatához fordultunk. Munkatársuk perceken belül telefonon tájékoztatott arról, hogy egy eltűnt személyt kerestek, akit 14 órakor meg is találtak.

 

ia   

 

 

Bicskén a Kisfaludy utcában igazoltattak a járőrök egy 18 éves nőt 2015. február 26-án 16 óra 30 perckor. Az egyenruhások megállapították, hogy V. Henrietta ellen a Kalocsai Járásbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki, ezért őt a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították, ahol bűnügyi őrizetbe vették.

Bicske térségében a 811-es számú út vasúti felüljárójánál vonatgázolástól mentettek meg a járőrök egy elkeseredett férfit.

A bicskei járőrök egy asszony segélykérése nyomán érkeztek 2015. február 20-án 18 óra 5 perckor a Bicske közelében lévő egyik vasúti felüljáróhoz, ahol a kétségbeesett bejelentő arról számolt be nekik, hogy férje a felüljárón a közeledő vonatot várva, a sínek között sétált. A rendőrök a férfihoz siettek, akit az egyik sínszálon ülve találtak meg. Felszólították, hogy hagyja el a pályatestet és igazolja magát. A 33 éves felcsúti lakos azonban ennek nem tett eleget, mozdulatlanul várta a Bicske irányából már láthatóan közeledő szerelvényt.

A vonat közeledését észlelve a járőrpár egyik tagja lehúzta a férfit a sínekről és a mozdony biztos távolba kerüléséig a földön tartotta. Az intézkedés alá vont személyt az egyenruhások biztonsági intézkedés keretében kórházba szállították.

Pálffy Károly félmillió körüli havi bruttója és költségtérítése mellé 39 nap évi szabadságot fogadott el a bicskei testület. A szociális rendeletet azért kényszerült Bicske is módosítani, mert a magyar állam rengeteg pénzt von el a szegény emberek ellátási feladatainak finanszírozásáról.   

Három bicskei képviselő Bourgla Ossamah háziorvos vezetésével közleményben hívta fel a polgármester és  a testület figyelmét arra, képviselői feladataikat munkahelyi kötelezettségeik mellett látják el, ahol "nem tudjuk minden alkalommal megoldani a helyettesítés kérdését a munkaköreinkben. Mivel a képviselő-testületi ülések - az alakuló ülést leszámítva - munkaidőben vannak, és sokszor az ülés előtt rövid határidővel kerülnek összehívásra, ezért nem tudunk minden ülésen részt venni, amiért választóinktól ezúton kérünk elnézést".

Egyben kérik a délutáni időpontok előnyben részesítését a testületi munka érdekében. 

Az ügyfelek számára megtévesztő lehet a BRB Bank egyes fiókjainak elnevezése: nevével ellentétben a BRB Buda Regionális Bank nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, így a Fejér és Pest megyében működő, "valódi" takarékszövetkezeteknek a banknál kialakult helyzethez semmi közük nincs. A környéken működő takarékok biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát – szemben a BRB Bankkal – a takarékszövetkezetek Integrációs Szervezete is biztosítja. A takarékokban elhelyezett megtakarításokat pedig 2014 decemberétől Magyarországon egyedülálló módon kettős betétvédelmi rendszer védi - írja közleményében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete.

Idézet egy mai beszélgetésből, amit a vonaton hallottam.

"Ha a magyarországi pártok, az összes fajta, ha visszafizetné azt a pénzt kamatokkal együtt vagy legalább lenyúlási értékében, amit 1990 óta Magyarországból haverjaikkal kinyúltak és zsebre vágtak, virágozna az ország. Jók a földjeink, jók az emberek, van négy évszak, semmi bajunk nem lenne, ha Magyarország gátlástalan szétlopását nem hagytuk volna."      

Brazil edző a BTC U15-nél

2015.02.25. 13:48

Kedd délután bemutatkozott városunkban a volt korosztályos brazil válogatott Carvalho .A BTC U15 korosztályának tartott egy 50 perces edzést,melyre több érdeklődő is kilátogatott.

A gyerekek élvezték a pörgős magas szintű foglalkozást,melyen több magyar pályán ritkán látott gyakorlati elem vonult fel. A gyakorlatok játékosan fejlesztik a gyerekek mozgáskultúráját. A labdás gyakorlatok bemutatása során igazi brazil szambának tapsolhattunk. Az edzést a gyerekek egymás közötti kétkapus
játéka zárta. A brazil mester elmondta,hogy vezet Budapesten egy brazil focisulit,ahol sok hátrányos helyzetű gyereken illetve fiatalkorún tudott a sport segíteni legyőzni a drogot egyéb nehézségeket. Szerdán 17 órától a show folytatódik,várunk minden 12 évet betöltött fiút aki szeretne focizni látogasson ki a BTC sporttelepére és legyen aktív részese az edzésnek és ha kedvet kap a további szerepléshez igazoljon egyesületünk
utánpótláscsapatainak egyikébe.          

 

Márton Imre

Az Idõsügyi Tanács kezdeményezésére - a szépkorúak iránti társadalmi megbecsülés kifejezéseképpen megalkotta a 255/2008. (X. 21) Korm. rendeletet ezelőtt hét évvel.

Magyarországon és Bicskén is kevesen tudják - ezért az információ áramoltatásáról gondoskodjunk családunkban, utcánkban, jó ismerősök között - ahol tudunk 90 éves korú embereket - kéri olvasónk. 

"A személyes köszöntésre és az azzal járó okiratra, továbbá jubileumi juttatásra a 90., a 95. és a 100. életévüket betöltött, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok és a Korm. rendeletben meghatározott további személyek jogosultak. A juttatás nem kapcsolódik a nyugdíjas státuszhoz. 

A jubileumi juttatás összege 

- a 90. életév betöltésekor 90 000 forint, 
- a 95. életév betöltésekor 95 000 forint, 
- a 100. életév betöltésekor 100 000 forint."

Ha nem igénylik - akkor 0 Ft. 


A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (a továbbiakban: KEKKH) a szépkor betöltését megelõzõen legalább 60 nappal - a lakóhelyén és a tartózkodási helyén - írásban keresi meg a szépkorú személyt, hogy a KEKKH által e célra rendszeresített és megküldött ûrlapon jelentse be 

- azt a lakcímet, amelyen személyes köszöntés céljából elérhetõ, vagy amelyre ennek hiányában az okirat elküldhetõ; 
- azt a lakcímet vagy bankszámlaszámot, amelyre a jubileumi juttatás folyósítását kéri.

A szépkorú személy eldöntheti, hogy a jubileumi juttatást és/vagy a személyes köszöntést elfogadja-e. Ha igen, a KEKKH által megküldött, a KEKKH-nek visszaküldendõ ûrlapon rendelkeznie kell arról, hogy a születésnapi köszöntés és a juttatás folyósítása érdekében hozzájárul-e, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, valamint a lakcím vagy tartózkodási hely szerint illetékes helyi önkormányzat jegyzõje kezelhesse a személyes adatait a köszöntés és a juttatás folyósítása céljából. 

A jubileumi juttatást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a KEKKH adatszolgáltatását követõ 15 napon belül, de legkorábban a szépkor betöltését megelõzõen 5 nappal, külön törzsszámon folyósítja. 

Amennyiben a szépkorú személy a KEKKH adatközlését követõen, de a szépkor betöltése elõtt elhuny, a kiutalt jubileumi juttatást nem kell visszafizetni, az összeget a közös háztartásban együtt élt családtag vagy az örökös veheti fel a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény vonatkozó rendelkezésében foglaltaknak megfelelõen. 

A köszöntés és a jubileumi juttatás bevezetése 3 év alatt, fokozatosan, az alábbi ütemezéssel valósul meg: 

- 2010-ben a 95. életévüket betöltõk és a 96-99. évesek, vagyis az 1915-ben, illetõleg az 1911. és 1914. között született szépkorúak részére 95 ezer forint, a 100. évesek, azaz az 1910-ben született személyek részére 100 ezer forint, 

- 2011-ben a 90. és a 91-94 évesek, vagyis az 1921-ben, illetõleg az 1917. és 1920. között születettek részére 90 ezer forint, a 95. évesek, azaz az 1916-ban született személyek részére 95 ezer forint, a 100. évesek, vagyis az 1911-ben született szépkorúak részére 100 ezer forint 

jubileumi juttatás kerül kifizetésre. 

Személyesen azt a szépkorú személyt köszöntik, aki az adott évben tölti be a 90., 95., illetve a 100. életévét. 

Azokat a jubileumi juttatásra jogosulttá vált szépkorú személyeket, akik nem 90, 95, vagy 100 évesek, a KEKKH a jubileumi juttatásra való jogosultság esedékessége évét megelõzõ év november 1-jéig keresi meg, majd az adatokat a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak adja át, amely a jubileumi juttatást az adatátvételt követõ 15 napon belül, de legkorábban az esedékesség évének januárjában folyósítja - olvasható az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság korábbi közleményében.  

 

Fejenként maximum 1 millió forintnyi betétet vehetnek ki az ügyfelek a Buda-Cash tulajdonosi körét jelentő  négy banktól. A négy, takarékszövetkezetből átalakult, de az integrációból kimaradt banknál összesen 120 milliárd forintnyi betét van.

A pénzintézet bicskei fiókjának ajtaján lévő hirdetményről lényegében a mai váratlan bankszünnap ténye derül ki. Olvasói forrásból tudjuk, hogy van olyan Bicske környékén szolgáltató cég, ami azt kérte ügyfeleitől, hogy ne fizessenek be a cég takarékszövetkezeti számlájára semmilyen díjat.  

A Takarékszövetkezet - köznapi nevén a Takarék -,  szüleink, nagyszüleink életében a pénzügyi megbízhatóság fogalmával volt egyenlő.

Valami megint véget ért?  

 

Részletek....

Mindez ma délelőtt történt Bicskénél a 33. kilométernél. A délutáni órákig lezárták az autópálya mindkét sávját. A kamiont tűzoltók állítják talpra a rendőrségi helyszínelés után. A kevésbé látványos romeltakarítás sem lehetett kis munka. 

Fejér megye közútjain 2015. február 24-én 8 óra és 16 óra között fokozott rendőri jelenlétre kell számítani.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést rendelt el 2015. február 24-én 8 órától 2015. február 24-én 16 óráig a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.  

A fokozott ellenőrzés a passzív biztonsági eszközök, azon belül kiemelten a biztonsági övek, a gyermekbiztonsági rendszerek és a motorkerékpár bukósisakok előírásszerű használatának ellenőrzésére irányul, amely a járművezetőkre és az utasokra egyaránt kiterjed.

Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

Mint ismeretes, az atv.hu hírének megjelenése után, ami azt a kérdést feszegette, hogy vajon Mészáros Lőrinc cégtulajdonos kedvéért törölte-e el a telekadót Bicske önkormányzat képviselő-testülete - miután majdnem 300 hektáros bicskei határában fekvő belterületi ingatlant megvett  -, az atv kérésére később Pálffy Károly polgármester is nyilatkozatot tett, amit lenn teljes terjedelmében megtalálható.

Sokak számára ismert, hogy Bicske polgármestere a munkahelyteremtő szándékkal indokolta a telekadó eltörlését, ami minden cégre vonatkozik, tehát a Pálffy-magyarázat lényege, hogy ennek semmi, de semmi köze nincs a póctetői belterületi birtokhoz. .  

Mindez a polgármesteri kommentár hamis magyarázkodásnak tűnik. Főleg, ha szemügyre vesszük Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (XII.2.) önkormányzati rendeletét - amit most töröltek el.   

    

"Adómentesség

 

 15. § (...)

           (2)  Ha a vállalkozó a tulajdonában lévő beépítetlen telket vállalkozási tevékenység céljára használja és a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségének eleget tett, valamint új munkahelyeket teremt Bicske városában, az első három adóévben adómentességre jogosult."

Így volt eddig. Ezt a munkahelyteremtést szorgalmazó adórendeletet szüntették meg "Munkahelyteremtés" varázsszó indoklással. Lózung. Mintha kivágnának egy életerős, senkit és semmit nem bántó fát természetvédelmi indoklással.  

Szerintem az érvelés azért hamis,  mert a fölidézett - immáron hatályon kívül helyezett adórendeletben éppen azok az adómentességek voltak biztosítva, amikre most Pálffy Károly hivatkozik az eltörlés okát magyarázva. 

A módosított, jelenleg hatályos rendelet úgy keletkezett, hogy egyszerűen csak kitörölték a céges telekadónemet egy az egyben - így mindenkire vonatkoztatva, feltételek nélkül eltörölték. Ezzel persze alapot teremtve M.L részére adott kedvezménynek is -  akkor is, ha nincs munkahelyteremtő szándéka. Akkor is, ha a következő telekbirtokosnak bárhol Bicske közigazgatási területén nem lesz munkahelyteremtő szándéka.
Tehát munkahelyteremtést óhajt szavai szerint Bicske polgármestere, miközben cselekedetei szerint eltöröl egy munkahelyteremtésre motiváló adópasszust.   
 
Ha valóban ezzel szerették volna ösztönözni a munkahelyteremtést, akkor a korábbi, feltételhez kötött adómentesség valóban ösztönzés lett volna, akár hosszabb távú adómentesség kiterjesztéssel, vagy munkahelyszámokhoz kötött sávos kedvezménnyel.
Vagyis: Bicske érdeke nem az lett volna, hogy elessen ettől a bevételtől egy az egyben, hanem hogy a város megkapja a maga adóbevételét és arra ösztönözze az új tulajdonost, hogy tényleg kezdjen valamit a területtel - hogy kevesebbet vagy semennyit kelljen telekadóznia. 
Ez tehát nem indok. Nem ok. Nem érv. Nem magyarázat. Ez átgondolatlan etetés Pálffy Károly részéről. Amit kevesen kajálunk be. 
Ha viszont azt akarjuk, hogy maradjon a terület zöldben - akkor mondhatta volna a választott vezető azt is, hogy a Póctető esetében nem lehet érdekünk a mielőbbi beépítés - mert úgy szép ahogy van - ezért eltöröltük a beépítésre ösztönző ukázt.
Ezen is mosolyogtunk volna, mint hiteltelen magyarázat-erőlködésen, de ez legalább már nem állítja azt, hogy nem az új nagy bevásárláshoz kötődik a bicskei rendváltozás. Tehát közelebb járt volna az igazsághoz. 
A Póctető gyűjtőnévért elnézést. Így szoktam meg. Pócaljának nevezem a lejjebbi részt, Póctetőnek gyűjtőnéven a följebbit.
A kb. 280 hektárból az 280-szor 10 ezer szorzattal kapjuk meg a terület négyzetméteres területét. Az eltörölt rendelet szerint

 

Az adó mértéke

ennyi volt:

14. §    A telek-adó mértéke:

a) a vállalkozó tulajdonában lévő beépítetlen telke után:              50,- Ft/ m²/év

b) magánszemély tulajdonában lévő beépítetlen telek után:                      10,- Ft/m2/év. 

 (Magánszemélyek továbbra is fizetnek telekadót.) 

Mindehhez hozzátartozik, hogy tényeket sorakoztató írásunk fő témáját jelentő rendeletnek a nem magánszemélyek tulajdonában lévő belterületi ingatlan után - céges, munkahelyet adó, újakat teremtő objektumok -, 1141 forintot építményadót fizetnek négyzetméterenként/év. Egy 500 négyzetméteres csarnok, műhely, raktár, áruház - mind már munkahelyet adó épület - közel 600 ezer forint/év. Egy árufeltöltő féléves jövedelme. Kérdezem: ha valóban munkahelyteremtésben való érdekeltség miatt töröl el telekadót cégeknek a városháza dicső grémiuma, akkor hogy-hogy nem érinti a már működő, dolgozó, munkahelyeket már most is adó cégek építményadóját is?!  

Jó, hogy van új gazdája  a Póctetőnek, saját tőkével rendelkezik, hitelállománya nincs vagy alig. De nem személyválogató módon kellene kedveznünk - egyiktől követeljük, másiknak pedig segítünk nem fizetni. Teszik azt azok, akik annyiszor - többször bizonyára joggal - kérték  számon az igazat. De az igazat nem elég számon kérni, igaznak is kell maradni.

     
Érdekes továbbá, hogy ez a rendeleteltörlős "meglepi buli", amivel komoly bevételtől esünk el és komoly kedvezményt adunk - tékozló koldusként tesszük -, érinti a Bicskei Tűzoltókat és a Bicskei Polgárőröket.
Hamutipróink ugyanis eddig évi 10 önkéntes vonulás igazolása ellenében nem kellett, hogy a Tessely-féle megduplázott építményadót kifizessék házaik után. Egészségüket, életüket teszik kockára. 
A Bicskei Polgárőrök évi 20 szolgálat esetén mentesültek ez alól. És ez a rendelet ezt is eltörölte, ha jól értem  és mivel nem volt olyan képviselő, aki a bicskei emberek érdekében ez ügyben apellált volna, kénytelenek vagyunk ezúttal is megtenni mi. Mert a polgárőrök is tesznek a városért eleget. 
Adjátok meg Istennek, ami Istené. A császárnak ami a császáré. A népnek meg ami a népé.
Pálffy Károly figyelmébe ajánljuk, hogy a következőkben ne a közvagyonból, ne a közpénzből nagylelkűsködjön, ha valaki neki valamiért szimpatikus és fontos - ezt inkább talán intézze a saját vagyonából. Előre is köszönjük.
Ha pedig valamit az országos nyilvánosság előtt magyarázni kényszerül, inkább a valóságot és igazat részesítse előnyben  - jobban szeressük szeretjük. 
Annyi valóban javára írandó az új rendeletnek, hogy a Bicskén mindenkit érintő (már aki bevallja - A szerk.) építményadó változatlan mértékű, nem növelték, bár mint látják a BÖT és a Polgárőrök kedvezménye megszűnt.
 
Ami itt is izgalmas játék, hogy aki nem vallja be önként saját bicskei építménytulajdonát magánszemélyként, szinte biztosan megússza - mert "felderítés" nincs. Az is külön fejezet, hogy a szegénységben élők fizetésképtelenek tehát 50-100 milliósra lehet becsülni az építményadó kinnlévőséget, ami a szegény tulajdonosok köreiben megduplázott évi tartozás a Tessely-féle építményadó duplázás után.      

 

 
ia  

 

 

2015. február 19-én, 13.38-kor küldött kérdéseire az alábbi válaszokat
tudom adni. Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, az önkormányzatok adóságának (sic!) átvállalásával Magyarország Kormánya kimentette a településeket az adóság csapdából (sic!) és a közigazgatás átszervezésével új időszámítás kezdődött a magyar önkormányzatiság életében. Ez által a településeknek saját lábra kell állniuk, ami a helyi bevételek növelésével valósulhat meg. Bicske Város Önkormányzata olyan gazdaságfejlesztési politikát indított el, mellyel célunk a meglévő munkahelyek megőrzése, új munkahelyek létesítésének elősegítése településünkön. Ennek első lépéseként; hogy ösztönözni tudjuk a vállalkozások városunkba települését; döntött úgy a Képviselő-testület, hogy a hatályos adórendeletet akképpen módosítja, hogy a telekadót 2015. január 1-től megszünteti. A Képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy körülbelül 20 millió forint az az összeg ami az előző éveken befolyt ebből az adónemből az önkormányzat számára. Számszerűsítve: 2013. évben 22.107.000 forint, 2014. évben pedig ez az összeg 19.009.725 forint volt. Ez az összeg a város teljes területére vonatkoztatott telekadó befolyt összege. Engem sem Mészáros Lőrinc úr, vagy hozzá köthető személy, vagy bárki a Fidesz-től nem keresett meg, hogy szűntessük (sic!)  meg a telekadót. Az önkormányzat szándéka; még egyszer hangsúlyozom; az volt, hogy munkahelyeket tudjon a későbbiekben a városban teremteni. Ez által a településnek és a település minden lakójának kívánunk kedvezni. A közvilágítás korszerűsítésére igényelt hitel fedezetéül pedig a korszerűsítésből származó megtakarítások szolgálnak. Szívesen lekérem a szolgáltatótól a részletes telefonhívás listámat, melyet a rendelkezésére bocsátok, ezzel bizonyítva annak ellenkezőjét annak, ami az Önök cikkében megjelent, hogy engem senki sem keresett telefonon ezekben a kérdésekben. Bicske Város Önkormányzata tehát büszkén vállalja azt az unikális lépést, hogy 2015-től megszűntette (sic!) a telekadót, ha ezzel akár egy új munkahelyet a későbbiekben létre tud hozni. Az adófizetési kötelezettség alapja az érintett adóalanyok bevallása alapján történik, az általuk adóként befizetett összeg az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 53.§ alapján pedig adótitoknak minősül. Kérem, hogy a valótlan, illetve elferdített tényeket a valóságnak megfelelően szívesedjen közölni. Üdvözlettel: Pálffy Károly polgármester

Sikerült megvédenem a Magyar Bajnoki címem.  Az 5 . Raw Magyar Bajnoki címem zsinórban. Hatalmas öröm van a szívemben, hogy sikerült. Köszönök mindent minden segítőmnek és minden szurkolómnak! - mondta el lapunknak Havai Viktor. 

Mi köszönjük, Vitya!

 

 

havai2.jpg

 

 havai.jpg

 

Olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy egy Facebook-klub idézi Bicske korábbi polgármesterének egy menekültekkel kapcsolatos nyilatkozatát.

A "Kápi" 1987-ben - Téli berek

Címkék: fotó

2015.02.22. 21:21

Köszönet Szili József "Lakótelepi kölkök" című albumáért a Bicske képekben anno és napjainkban című klubban. Ahová jertek, jertek....   

A fotós talán egy kicsit beljebb van a háta mögött álló ma már nagyon öreg fűzfánál, ami az árok túlpartján áll a garázsok mögött áll ágával a meder fölé vízszintben hajolva. Az a fa már akkor is kiérdemelte a Bicske Kedvenc Fája nevet - különösen a "Lakótelepi kölkök" köreiben volt ez általános nézet. De 1987-ben már öt éve iskola is költözött a közelbe, tehát a Kápi még fontosabb hely lett, még több fontos dolog történt ott. Ült azon az ágon már sok (jó) madár. Túl a "nádin", mert így neveztük ezt is a téglagyárival együtt - "Megyünk a nádiba?" - a Kisfaludy utca házainak homlokzata látszik emelkedő szintvonalban - szemben a Batthyányval. Az ott élők nyilván minden ház gazdájának nevét tudják. 

A fénykép készítőjét megragadta a fák, a nádas és a hó - egyszóval a természet. Egy kis tajga. De maradjunk inkább hazai pályán, ha képcímzésbe illő hasonlatért kutatunk: Téli berek.    

Ezek a szép és erős füzek pedig a bicskei családok elgondolását igazolják, akik összefogtak a sittes földdel feltöltött központi, önkormányzati terület rehabilitációjáért, hogy Bicske főterétől két sarokra talán ne úgy nézzen ki, amit a terület akkor magáról nemrégiben mutatott. Főleg itt, a Kápi aranykorában  is nagyon szerető füzekkel ültették körbe, amit az ügyet támogató bicskeiek vettek meg elsősorban régi-jó személyes kapcsolatok és e blogon közzétett felhívás hatására.   

Szíves figyelmetekbe ajánlom a Cartographia Kft. digitális szolgáltatását, aminek projektvezetője Veszelovszky Zsolt (Csabdi).   

   A funiQ nemcsak kerékpártúrákban van otthon, de ha már Veszelovszki, akkor legyen itt egy Bicske-Csabdi-Vérteskozma túra tavaszra - egy része a gyönyörű és néhol kemény Tervúton - oda-vissza bő hatvan kilométer.

Az útvonal kék betűs leírásánál bármely település profilját eléritek. Ez Bicske, a mai közterületi arculatát leginkább meghatározó Kastély utcával az élen. És még azt sem felejti el a leírás, amiről Bicskén sehol egy kőbe vésett bötű sincs, hogy itt született Lakatos István Kossuth-díjas költő, akit 1956-ban letartoztattak.              ia

kozma.JPG 

Sokunk előtt ismert a Forte közösség közel 50 ezer archív fotódokumentációjának digitális gyűjteménye, a FortePan. Ide bárki elküldheti az értékesnek ítélt, tulajdonában lévő fényképét - leírással. Lokálpatrióta oldalunk közölt már innen származó 1903-as szüreti és 1939-es BTC-s dokumentumokat is.  Nagy élvezet fortézni, az egész ország és a világ történetének tekintetében is. "Már régen jártam itt" alapon beírtam a keresőbe településünk nevét, hátha van új. Új régi, na. És olyan képeket találtam, amiket még sosem láttam a közismert helyszíneinkről. Lássátok feleim. 

A Szentháromság templom a bicskei Hősök terén, 1946-ban. A FortePan és mi is Lissák Tivadarnak köszönhetjük. A mészkőkereszt egyik fele letörve, omladozás itt-ott. A templom, amit nemrégiben megújulása érdekében felállványozva láthattunk, találatokat kapott.  Blogunk az állványról, a torony mellől készült fotók tucatját közölte - anno az rész a legtöbbet kapott. Érdemes jól kinagyítva szemlélni az épület háború utáni állapotát, ahol aztán jóval később annyiunkat megkereszteltek. Majdnem olyan ferde ott fenn a mi  negyvenhatos bicskei "körösztünk", mint a Szentkoronán.  

templom1946.jpg 

 

 

A háborúban megviselt Országzászló az ottani fennállásának utolsó hónapjaiban. Mögötte az Ipartestület épületével. Lissák Tivadar tulajdona, a kép 1946-ban készült.  

 

orszagzaszlo.jpg

 

A Hősi emlékműről 1946-ban Erdey Dezső készített fényképet. (Szerepel egy 1935-ös évszám is a fotós neve mellett, amit azért nem tudok hirtelenjében értelmezni, mert A HAZÁÉRT alatt már ott áll az 1938-194. - amit aztán gyorsan  leszedtek a keleti szelek.) Mintha azt hallottam volna iskolásként, de otthon, hogy az emlékművön ott maradhattak a II. világháborúban meghaltak nevei is, de mivel akkor ugyebár hivatalosan nem lehetett hős egy Vörös Hadsereg ellen harcoló, a II. világháború nem szerepelhetett a kövön. Alkalmasint azért nincs az 194. évszámként befejezve, mert azt gondolták, azt majd akkor vési-festi fel a mester, ha tényleg vége. Az emlékmű mögött a nagyszüleink által "polgári reálként" emlegetett iskola kéményei az egykori Tót utcában. Ahol az összes katonai áldozat tanult és nem fiatalon akart meghalni - a szülőföldtől távol.       

 

hosok_tere.jpg

 

A nem bicskei képek közül ezt ajánlanám. Szeretem a várakat, erődöket - gondoltam egyszerűen beírom a vár szót a keresőbe. Boldogkőváraljáról készült a kép Boldogkőről, érdemes megnézni a nem annyira boldog kövekből készült 1939-es feliratot - alkalmasint cserkészek munkája. De legszebb akkor is a szinte teraszos földművelésbe vont várhegyalja és az akkoriban magukat elég jól tartó boldogi romok, amiket én először saját szememmel 82 nyarán láthattam mint vándortáboros. A képi feliratkövek valahol ott lehettek még, de nem ebben a szerkezetben. Vagy elhordták egy házalapba.    

boldogko.jpg

 

 

 

 ia

 

"Ezt már láttad?" - kérdezi olvasónk.   A forrásunk keresőjébe érdemes családjaink hősi halált halt tagjainak nevét beírni, de én egy olyan megoldást választottam, hogy a születési helyhez írtam: "Bicske". Sok-sok bicskei születésű katona adatlapját megtaláltam. Köszönet Izing Robinak! 

Különös egybeesés, de én ma este öt órakor a római katolikus templomban Horváth Péter Kristóf (1926-2015) lelki üdvéért bemutatott gyászmisén vettem részt, aki a fenti dokumentumon látható Izing László (1918-1941) unokaöccse volt, mert Péter bácsi édesanyja a hősi halált halt László 1902-es születésű nővére volt - Mária.   

Március 20-án 19 órakor "Akciós medve" - a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter közös estje Bicskén, a Petőfi Művelődési Központban. 

Túl közel van a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) Bicskéhez, ezért aztán hatalmas és természetes  tömegvonzást gyakorol a gyermekfocistákra és szüleikre. Jó hír - mint amikor végre oázist ér el a sivatagi vándor -, hogy tegnap három fiatal focistát igazolt a BTC a Bicskei Szó értesülése szerint.   

Ha csak 20 kilométerrel odébb lenne - és nem a szomszéd faluban, akkor nem szenvedne ettől a különös kórismétől, ettől a hiánybetegségtől az évszázados bicskei futball klub.  A PFLA éppen 6 kilométerre fekszik a BTC pályától (a rövidebb úton). 
Egy őszi példa mindent elmond az áldatlannak tűnő  helyzetről. Amiről mindenki tud, de a nyilvánosság előtt senki nem beszél és nem szorgalmazz megoldást. Ami csak és kizárólag a PFLA-val való együttműködés révén lehetséges, hiszen ennek az anyahajónak a farvizén halad a BTC  az admiralitás részéről (szolgálataink ellenére) kissé árván hagyott, jó öreg csatahajója.   
Az anekdota szerint Bicske város (itt, a járási székhelyen  sportcsarnok sincs) U21-es csapata tavaly ősszel átment Felcsútra. Annyira nincs fiatal focista nálunk, hogy nem tudott 11 fővel kiállni a BTC. Ebben egyébként bizonyos demográfia hullámvölgyek is jelen lehetnek, amiről nincsenek helyi adataim. Ez egy sokrétű probléma. 
Lényeg, hogy 10 játékossal játszottuk végig, 4:3 arányban meg is nyertük a jól képzett túlerővel szemben. A PFLA TIZENEGYÉBEN 7 AZAZ HÉT BICSKEI játékos játszott ellenünk, akik a Bicskei TC-től mentek át Felcsútra.
Ez a sztori jól kifejezi a problémát. Jól emlékszem, hogy már a PFLA kezdeteitől mondogatták öreg bicskei szurkolók, hogy ez lesz. Bevallom, azok közé tartoztam, akik a mai helyzet tanulsága alapján nagyot tévedtek: akkoriban optimistán inkább úgy foglaltunk állást: jól fogunk kijönni ebből. A partnerség volt a varázsszó. Partnerség... Hja.    
Nagy hatással vannak a jó körülmények a távozókra. Ott minden van. Vacsora edzés után, póló, melegítő, egyebek. Mi sokkal szegényebbek vagyunk. Itt  főzés a BTC szurkolóknak köszönhető - üstház  bevetésével. Anyagi gondok.
A mi pályánk mellett nem sétálgat személyesen Magyarország miniszterelnöke neglizsében és más tévéből ismert körök sem. (Szerintem ez nem is baj.) Még sportcsarnok sincs Bicskén, ahogy náluk az is van és stadion is. (Szerintem sportcsarnok ide is kell.) Lehet, a következő választásokig megépül az alapja mint látható fejlesztési ígéret... mint a műfüves BTC edzőpályáé 2009-ben. Ami hat éve ígéret (vö. hat kilométer, hat gól az angoloknak) azóta is csak alap és botanikus kert.   
Tehetséges fiatalok gyűjtőhelye hozzánk képest luxus felszereltséggel - persze, hogy átvonzza a bicskei legényeket.  
És a szülőket is megértem. ha azt látják srácukban, hogyha szótagolva is, de már olvassa, olvasgatja a játékot, persze, hogy ki fogja használni a szomszéd faluban emelt híres-neves dobbantót. Az akadémia sem mondhatja, hogy bicskei ne jöjjön, ne is mondja. Nem tudom, mi lehet a megoldás.  
Mindezek a megfontolások elvonják Bicskéről a fiatalokat. A Puskás Akadémia kezdetben műfüves edzőpályát ígért Bicskének. Abból a már meglévő köves alap és kis magyar gyomnövény-határozó - ha jól emlékszem 2009 óta várja, hogy valóban pálya - edzőpálya legyen belőle.  Hogy füves főpályánkat csak mérkőzésekre használhassuk minőségének megőrzése érdekében.  
Együttműködésünk idején a PFLA csapataiba be nem férő játékosokat játszattuk, aztán a felháborodás hatására - Bicske legyen bicskeieké - megalakult a Bicskei TC 2 bicskei legénységgel. Olyan játékosokból, akiknek a családja a pálya szélén figyelte a játékot, ahogy az szinte minden településen működik a mi kategóriánkban.    
2006-ban emlékszem, hogy Nemzetközi Serdülő Bajnokságot rendeztünk pályánkon, az elszakított területek városaiból érkeztek hozzánk csapatok. Volt olyan, hogy két ifjúsági csapatunk volt, s megesett, hogy serdülőcsapatunk ripityára vert mindenkit. Mindez nem volt olyan rég. 
Jó lenne, ha ott folytatnánk, ahol abbahagytuk. Bicskén.
 
ia   

Segítsünk, ha tudunk

Címkék: család írazolvasó

2015.02.20. 17:40

Egy 7 éves gyermekével bicskei albérletében élő közfoglalkoztatásban dolgozó nőnek napokon belül el kell hagynia bérleményét a tulajdonos kérésére.  

Ha tudtok nem nagy, nem drága albérletet Bicskén, ami ebben az alapvető létszükségletben hajlékhoz segíthetné őket, légyszíves írjatok: bicskeonline@gmail.com - becsszóra továbbadom.   

 

ia

A közel 300, belterületté tett bicskei hektár évente jelentős milliókat jelentett volna Bicskének? A telekadó egyébiránt céges telektulajdonosokra vonatkozott és abban a városban törölték el, ahol Tessely Zoltán néhány éve konkrétan megduplázta az építményadót, amit azóta se vontak vissza?!

Bicskén a céges tulajdonban lévő, üzleti tevékenység céljára szolgáló telekadó négyzetméterenként (!) 104 forint - volt. A polgármester reakciója szerint városunkban hogy-hogy nem éppen abban a minutumban ismerték fel a munkahelyteremtés fontosságát - az indoklás szerint ezért törölték a céges telekadót -, amikor Felcsút polgármestere, a miniszterelnök barátja, a bicskei polgármester öccsének leendő apósának magánemberként tulajdonolt cége megvásárol pár száz Bicske belterületi hektárt a város határában. És ezt az adóeltörlést Bicske jelenlegi polgármestere munkahelyteremtéssel magyarázza...

Nos, a welcome drink jut eszembe erről, mert ha még üdvözlő törköllyel fogadták volna az új nagygazdát, azzal a világon semmi baj nem lenne. Dehogy üdvözlő törköly helyett azonnal telekadó eltörlés.... Vagy miért nem lehetett azt mondani Bicske lakosságának bátran, nyíltan: "figyeljetek. Örülünk, hogy valaki - nem akárki -, idejön és megveszi mindezt. Nagyon jó, hogy nem egy másik földrészről való gazda, hanem a szomszéd faluból, mert nem messziről jött ember. Ez a városnak jó lesz. Jó lehet. De mint tudjátok, ez mind belterület lett jó pénzért, ami Bicskének már bevételt hozott. Mi lenne, ha nem kérnék ennyi telekadót ezért, mert akkor ez nem fog kelleni senkinek, mert akkor a birtoklás puszta léte egy vagyon lesz évente vagyis itt akkor tényleg nem lesz se gazda, se semmi. Igazunk van? De. Na ugye, hogy igazunk van. És persze fizetni fog adót minden évben. Csak akciósan a nagy terület miatt - persze - kevesebbet. Köszönjük a figyelmet."

Nagyjából ennyi lett volna az ügy életszerű, őszinte és tisztességes fölvezetése abban a bicskeinek mondott újságban, amit hogyhogy nem éppen Felcsúton szerkesztenek és olyan havilap, ami 2015-ben még egyáltalán nem jelent meg. Vagy tették volna föl a bicske.hu-ra. És akkor nem övezné ekkora jogos paláver, hogy országos kiadású, neves szerkesztőségek foglalkoznak vele.  

Javaslatom szerint Bicske város közügyeit nem kéne összekeverni a hálószobatitkokkal.  

A közélet ne legyen titok.

A titkokat hagyjuk a hálószobákban.

         

 

Emlékezzünk arra a Bicskei Élet című havilapra, ami bicskei társadalmi szerkesztőbizottsággal működött, ami Molnár Julianna címzetes főjegyző munkája révén pályázati pénzből finanszírozhatta azt a tisztességes tájékoztatást, hogy a testületi ülések jegyzőkönyvének kivonata minden áldott hónapban kerüljön a Bicskei Életbe valamint Bicske város kb. négyezer háztartásának postaládájába.     

Érthetetlen például az is, ha ennyire tudják, mekkora a munkanélküliség, akkor azt a bicskei tömeget, amit a mese habbal szerint a telekadó eltörlésével segíteni akarnak munkahelyekkel - miért nem segítik a jövedelemnélküliségükben egyben mindjárt azzal is, hogy a "Nagy Csabdin Élő Előd" (NCSÉE) által Bicskén minden háztartásra ráborított építményadó duplázást azonnali hatállyal vonják vissza.

Így lenne igazságos. Ha ennek jár az adómentesség, akkor annak is. Ha a 80. leggazdagabb magyarnak jár az ingatlanadó-eltörlés Bicskén, akkor 80. legszegényebb bicskei magyarnak is.   

Megkérem Bicske polgármesterét, hogy álljon ehhez a kérdéshez becsülettel és gondoljon bele abba, mit gondolt, mit mondana ellenzéki képviselőként Bicske polgármesteréről, ha például ugyanezt tenné meg Bicskével és ugyanígy komoly összegeket vonna el a város működésétől kapcsolati alapon.

Nem tudom elfelejteni azt sem, hogy nagyjából évi 10 milliós költségek miatt zavart el öregeket, betegeket Bicske a Gondozási Központból Bicske mostani polgármesterének alpolgármesteri szolgálata idején.   Most pedig városkánk nagyívű baráti gesztusokat tesz se nem túl öreg, se nem túl beteg, se nem túl szegény emberek cégei felé. Ez lenne a keresztény gondolkodás?  

Tudtommal ez nem az.  

És ne feledje Pálffy Károly, hogy a tisztséget tisztességgel muszáj betölteni.    

ia 

 

 

  

              Részletek.... 

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság
A bicskei rendőrök befejezték a nyomozást az ellen a biztonsági őr ellen, aki televízió készülékeket és monitorokat lopott egy gyárból, amit hivatásszerűen őrzött - áll a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében. 

Mint arról korábban beszámoltunk a Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 47 éves felcsúti férfival szemben.

H. Zoltánt azzal gyanúsítják a nyomozók, hogy 2014. október 1-je és 2015. január 6-a között egy raktárából - aminek őrzését hivatásszerűen ő maga látta el – eltulajdonított négy nagy értékű televíziókészüléket és öt számítógép monitort. A nyomozás során a lopott és időközben értékesített televíziók közül kettőt megtaláltak és lefoglaltak a bicskei rendőrök, melyek így visszakerültek jogos tulajdonosukhoz.

A rendőrség a napokban befejezte a nyomozást és a keletkezett bűnügyi iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek.