Vádemelést javasolnak a bicskei rendőrök egy 18 éves nővel szemben, akitől sétáltatás közben megszökött barátja kutyája és Csákváron megharapott egy férfit.
A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást V. Viktória csákvári lakossal szemben.
A büntetőeljárás során beszerzett adatok alapján a 18 éves nő 2014. július 23-án este nem kellő gondossággal sétáltatta barátja harci kutyáját Csákváron, a Geszner-háznál, ezért az eb elszabadult tőle. Mivel a nő nem tudta megfékezni a felügyeletére bízott nagytestű kutyát - az állat a motoron ott közlekedő férfi mindkét lábát megmarta. A sértett a kutyatámadás következtében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy három hétig kórházban ápolták.
A megvadult ebet hatósági állatorvos vizsgálta meg, a nyomozók pedig gyanúsítottként hallgatták ki a helyi lakost.
A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a napokban befejezte a nyomozást, és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészség felé - derült ki az FMRFK közleményéből. 

A drámai eset emlékezetes példa és figyelmeztetés: vigyázzunk egymásra, s ha már harci ebet tartunk, kellő gondossággal tartsuk mindannyiunk érdekében. Ne barátnőkre bízzuk a sétát, hanem az vigye, akinek szót fogad. Nem derül ki a hírből, de valószínűsíthető, hogy még szájkosár sem volt ezen a kutyán kutyán, vagy ha volt, rosszul tették fel. Mindez nagy fizikai fájdalmat okozott az éppen arra járónak és teljesen felfordította az életét.    

A Pálffy Károly polgármester vezette testület holnapi ülésén arra készül, hogy egyes vagyongazdálkodási feladatokra vonatkozó döntéseket kivegyen a testület kezéből és egyedül a polgármester hatáskörébe utalja.   

Valószínűleg kisebb értékű például ingatlanvagyoni adásvételekről vagy bérbeadásokról van szó, de akkor sem nevezhető demokratikus törekvésnek. Ezeket a lépéseket elvből kerülni kellene annak az elöljáróságnak, ami a tisztaság látszatára adni kíván.  

Azzal indokolják az egyszemélyes döntések hasznát a város közvagyonával kapcsolatban, hogy így egyszerűbb és kevesebbe kerül.

Nem tudom, mire találták ezt ki, majd kiderül. Kíváncsiak vagyunk rá és arra is, ki mer ellene felszólalni. Feleslegesnek tűnik egyébként, mert a testületben is egy emberként bólint a többséget képező  Fidesz frakció saját főnökeik javaslataira. Ennyire gyorsan pedig ugyan miről kellene dönteni egy személyben Pálffynak? Mi az a vagyoni ügy, amivel ne lehetne megvárni a következő testületi ülést? Ha jól tudom, nem tőzsdézünk Hongkongban.         

Abban természetesen biztosak vagyunk, hogy Pálffy Károly nem önmagától, önállóan jutott el az illetékesség leszűkítéséig. Mondhatni nem tehet róla....  

 

ia

  

Üdvözlettel, nemecsek ernő

Címkék: bicske.hu

2015.01.28. 20:24

Nagyon vicces városunk honlapja az éppen a művelődésért és oktatásért kitüntettek listájának helyesírásával is. 

Benedek Ignácné családneve kis bével, Komlósné Marton Ilona leánykori családneve kis m-el, Bócsiné Mészáros Anna leánykori családneve szintén kis m-el...   

Mennyi nemecsek ernő a bicskei  oktatásban és kultúrában! Történt ugyanis a Pál utcai fiúk című alapműben, amit éppen az egyik kisbetűvel írott nevű pedagógus irodalom óráján is tanulhattam volna, hogy Nemecsek otthagyta a közgyűlést, mert Gerébet akarta kihallgatni a Grund megtartása érdekében. Erre éppen Nemecsek Ernőről, a Gittegylet titkáráról írták le a jegyzőkönyvbe így és ezt: "nemecsek ernő áruló!!!" Pedig nem is volt az. Még hős is lett belőle.     

Csak úgy mondom. Javítsuk, ha lehet. Nem nagy ügy, egy egyszerű elütés, ami ezen a blogon is van bőven. De szegénységi indexe az egész városnak, hogy éppen oktatásért és művelődésért végzett munkájuk tiszteletére kitüntetettjeink neve kisbetűvel szerepel a város hivatalos, adófizetők pénzéből fenntartott honlapján...

Vagy csináljunk olyat, hogy eztán minden kitüntetettet azzal emelünk ki a nevek tengeréből, hogy minden nevük kicsi, mint sms üzenetben? Nem biztos, hogy jó ötlet. 

Ma este még az itt felsoroltak tévesen vannak írva, reméljük, holnap reggel már helyesen, anyakönyv szerint, mint például Nemecsek Ernő.

Végezetül részlet a regényből:

"- Még meg kell tőled kérdeznem valamit. Nem gondolod, hogy a Pál utcaiak sejtik, hogy te hozzánk tartozol?
- Nem hinném - felelt az új hadnagy. - Még ha itt is volt valaki közülük a múltkor, mikor a piros cédulát a fára tűzték, nem láthatott a sötétben.
- Tehát nyugodtan mehetsz be közéjük holnap délután?
- Nyugodtan.
- Nem fognak gyanítani semmit?
- Nem. És ha gyanítanának is valamit, nem merne szólni egyik sem, mert mind fél tőlem. Nincs azok közt egy bátor fiú sem!
Egy éles hang vágott egyszerre közbe:
- Dehogy nincs!” 

 

A város hivatalos honlapja

2015.01.28. 07:45

Megérkezett a tizenkettedik jegyző című anyagunkban idézzük, hogy a város hivatalos honlapja szerint betöltetlenként szerepel a jegyzői állás. Olvasónk írja, hogy a teljes információs káoszt erősítve még így szerepel, amit minden képviselő felelős figyelmébe ajánlunk.   

Kapcsolat

Hivatalos név: Bicskei Polgármesteri Hivatal
Székhelye: 2060 Bicske, Hősök tere 4.
Postai cím: 2060 Bicske, Pf.: 126
Központi telefonszám: 06-22-566-500
Telefax: 06-22-350-993
A honlap URL-je: www.bicske.hu
Központi elektronikus levélcím: pmh.bicske@businesstel.hu
Bicskei Polgármesteri Hivatal

Cím: Bicske Hősök tere 4.
Telefon: 06-22/566-500
Levelezési cím: 2060 Bicske Hősök tere 4.
E-mail: pmh.bicske@businesstel.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8.00 - 12.00 óráig
Szerda: 8.00 - 12.00 óráig és 13.00 - 18.00 óráig
Péntek: 8.00 - 12.00 óráig

Tessely Zoltán polgármester

Cím: Bicske Hősök tere 4.
Telefon: 06-22/566-500
Levelezési cím: 2060 Bicske Hősök tere 4.
E-mail: bicskepolgarmestere@bicske.hu

Ügyfélfogadási idő:
Szerda: 8.00 - 12:00 óráig a Bicskei Polgármesteri Hivatal I. emeleti irodájában.
A személyes találkozóhoz előzetes bejelentkezés szükséges!

Pálffy Károly alpolgármester

Cím: Bicske Hősök tere 4.
Telefon: 06-22/566-500
Levelezési cím: 2060 Bicske Hősök tere 4.
E-mail: alpolgarmester@bicske.hu; polgtitk@bicske.hu

Ügyfélfogadási idő:
Telefonon történő előzetes időpont egyeztetés alapján. 0620-804-5388

dr. Szabolcs Mária jegyző

Cím: Bicske Hősök tere 4.
Telefon: 06-22/566-500
Levelezési cím: 2060 Bicske Hősök tere 4.
E-mail: jegyzo@bicske.hu; jegyzotitk@bicske.hu

Ügyfélfogadási idő:
Szerda: 8.00 - 12.00 óráig és 13.00 - 18.00 óráig

....................................... aljegyző

Cím: Bicske Hősök tere 4.
Telefon: 06-22/566-500
Levelezési cím: 2060 Bicske Hősök tere 4.
E-mail: bicskealjegyzo@bicske.hu; jegyzotitk@bicske.hu

Ügyfélfogadási idő:
Szerda: 8.00 - 12.00 óráig és 13.00 - 18.00 óráig

Búzakalász 66 Felcsút Kft. vásárolta meg tavaly ősszel az Erőmű-tavat (Póctetői tó) és környezetét. A közkedvelt és szép bicskei pihenőterület tulajdonosa tehát Mészáros Lőrinc, aki egyben Felcsút polgármestere.     

zuppa.jpg

A szerző felvétele 

 

Az ingatlant - mármint a Póctető hektárjait anno mezőgazdasági területből tették belterületté, amiért a Budapest Gate cégei 400 millió forint megfizetését vállalták Bicskének. Ebből információnk szerint 225 millió érkezett meg Bicske város kasszájába. A fennmaradó összeg érdekében felszámolási eljárás indult a korábbi tulajdonos ellen.  

A tó vízfelülete önmagában 10 hektár. A neve azért volt Erőmű-tó - ma is így emlegetjük egymásközt vagy egyszerűen így: "Kimegyünk az Erőműre?" -, mert a nyolcvanas években az Eocén-programban megfelelő kutatások nélkül elképzelt szénbánya és hőerőmű hűtővíz tárolójaként hozták létre Kapolyi László vezetésével, aki 1983-87 között volt ipari miniszter. 

Az iparinak szánt tavat aztán szerencsésen visszahódította a természet. Maradt egy-két korábban ronda műtárgynak gondolt elem, ami ma már inkább ipari műemlék. Ami a fémtartalma miatt különösen érdekes az egyre jobban teljesítő nyomorúságban.   

Sokan voltak ezen a településen, akik abban reménykedtek, hogy a város felismeri: ha adott egy szép, természetes, pihenésre és sportolásra hagyományosan használt terület a város központjától talán négy kilométerre, aminek gazdája még tartozik is a városnak, akkor az első adandó alkalommal mindent meg kell tenni azért - bármilyen segítséggel -, hogy az a városé legyen legalább egy kis része, hogy továbbra is lakóit szolgálhassa. Bár az kétségtelen, hogy a legszebb részként, ékkőként számon tartott tó kiragadása nem lett volna könnyű.    

A sokat emlegetett polgári társadalmakban szinte minden településnek van egy olyan tavas-erdős-ligetes zöldje, ami a sokat emlegetett családok pihenését, regenerálódását, sportolását, a településközösség oktatási és nevelési céljait valamint sokat emlegetett hagyományait és egészségüket szolgálja. Vannak köztünk olyanok velem együtt bőven, akik dinnyeföld korában is megfordultak arra - palántázáskor és szüretkor is. Hogy aztán a saját gyerekeikkel bringázni, távcsövezni, tájat fotózni vagy szánkózni menjenek ki.        

 Hozzátartozik még, hogy Bicske városvezetőinek lokálpatrióta figyelmét nem kerülhette el az a szigorú tény sem, hogy a mai vezetők ellenzéki korában és tiltakozása mellett éppen Bicske városa tette eljárásjogilag alkalmassá a területet például építési engedélyek kiadására, ami jegyzői hatáskör. Azt is mindenki tudja, hogy a városrendezési tervben is szerepel a terület. Megszerzése talán nem lett volna rossz befektetés Bicskének sem, mert aki ott tulajdonos lesz, bármit megépíthet, ami szerepel a tervben, de nem kötelező fejlesztenie.  

Hát erről is lemaradtunk. A bicskei szívek nagy kérdése lesz, mire használja majd az új tulajdonos cége a kedves bicskei vidékünket, amit a miénknek mondunk, de tulajdonjogilag tényleg semmi közünk nem volt hozzá sosem. (Szerelmeinket is magunkénak nevezzük, bár sosem állottak tulajdonunkban. De ez már egy másik történet.)  Reménykedhetünk benne, hogy más sokkal fontosabb irányok foglalják el majd az új tulajt és a terület még nagyon hosszú ideig nyitva marad előttünk minden adottságával.  

 

ia 

 

      

Olvasónk jobbító szándékú napokban írott levelét idő híján nem tudtuk azonnal kommentálni és kiegészíteni saját információkkal, de ma délután itt az ideje.   

Az iskolát alapvetően 30 évre tervezték, három évtized kifutási idővel. Fémszerkezete egy kb. tíz éve készült felmérés szerint jól bírja, a csomagolóelemek, amiket mellette elhaladva látunk - már kevésbé. 

Az iskolaépületben  az első becsengetés 1982-ben hallatszott nyolcszor két évfolyam és a "2669-es Forgách Antal Úttörőcsapat! Vigyázz!" vezényszóra magamagát vigyázzba vágó gyermekhad és kiváló tanerőink számára.

A mi bé osztályunk abban évben hetedik osztályba lépett az "új iskolában", ahogy mindenki nevezte - korosztályunk napjainkig így emlegeti.

2010-11-ben 10 millió forint körüli ráfordítással szigetelték a suli tetejét. Volt is ám nagy boldogság, agitprop és lájkdömping. Aztán az első nagyobb csapadék hatására sajnos jelentkeztek a befolyások ebben a tanintézményben. Ömlött a víz megint.

A probléma mélyebben van, mint gondolnánk. Kifogástalanul szigeteléssel megjavítani biztosan nem lehet. Azt még nem tudom, hogy mennyi négyzetméter lehet a tető, de ezer négyzetméter fölöttire becsülöm. A lapos tető szigetelt majdnem teljesen lapsíkjában vagy 50 lefolyó lyuk van elhelyezve, azokhoz a szigetelt lapsík körbelejt, hogy vezesse a csapadékot. Minden lyukhoz tartozik egy lefolyó cső, amelyek az iskola falának belsejében vízszintesen és függőben vezetik a vizet  vezetnék a vizet egy gerincvezetékre, ami a Sárközi-árokba torkollik bele.

Ezek voltaképpen olyan rejtett csapadék-vízlefolyók, amik az ereszcsatorna vízszintjéből függőben már falsíkjába rejtve viszik le a vizet és ezek szerencsére többnyire nem vasból, hanem bádogból vannak.    

 

Az a baj, hogy ezek az új sulis lefolyók mind vascsövek. Kilyukadtak, eldugultak, megette őket a rozsda, és úgy néz ki a folytonossági hiánytól szenvedő felületük, mint egy mocsárból 70 év után kiemelt II. világháborús M4 Sherman vagy egy korabeli rohamsisak 70 év vizenyős terhelés után.

Dugulások lassítják-akadályozzák a vízlefolyást. Máshol pedig a kültéri lefolyó bemélyített végére alulról rátolt vascső körül nincs tömítés, ezért különösen dugulás és nagy erejű esőzés-havazás/olvadás következtében a lefolyón pár centit folyik a víz, aztán kifolyik az összetolás mentén és elborítja a födémet. Alulra főleg ott folynak, ahonnan a födém acéllemezeiről a gravitáció szabályai szerint szabadesésbe mennek át. Tologatják alá a hordókat. Azt hallottam, hogy száloptikával és lámpával, tehát kamerával nézték a meg a csövek belsejét.

Nagyon és extra-költséges meló lenne minden csövet, tömítést fal és födémbontással átnézni és cserélni. Arról sincs még meg egy szakértői kollektíva alapos döntése, hogy a 30 éves kifutásra megépített objektumra ennyi pénz szabad-e költeni. S ha költ rá a város és a fenntartó, akkor ezt kell-e megcsinálni vagy pedig tetőt kell építeni? Egyértelműen a tető hangzana jobban, többek is mondták ezt már, kiemelve, hogy vajon elbírja-e a kb. 10 éve jónak ítélt acélszerkezet ezt a súlyt? Mert jól hangzik, hogy könnyűszerkezet, de annak is van ám tömege. Nem tolná-e szét a tartófalakat? Vagy a háromszög két felső oldalát a háromszög alapoldalán össze kellene pántolni, hogy így egyben üljön meg? A betetőzés akkor is érdemibb megoldásnak tűnik, ha (ha valóban az iskola megtartása mellett döntenek), ha többe kerül. S hogy az iskola megtartása mellett döntsenek, figyelmükbe ajánljuk, hogy mások ennél idősebb panelek korszerűsítésére adják fejüket és saját pénzüket. S hogy ez a terület a maga védettségében, a maga terjeszkedési lehetőségével, a Bicskei Tanuszoda közelségével, a centrumban fekvésével éppen jó iskola céljára. Csak hogy komoly mérnöki feladvány az egész, hiszen ismeretes, hogy Bicskén a hajdani FÜTI lapos tetős  épületére, ami ma már könyvtár - csak úgy kerülhettek tető(téri lakások), hogy külső pilléreket, megtámasztásokat hoztak létre az alapok vonalán kívül. Különben nem bírta volna el az eredeti  szocreál csoda. Mert például nem is erre tervezték. Ezért támasztották meg az egészet pillérekkel. 

A rendes tető a maga lejtéseivel jobb vízgyűjtő lenne felületével, ereszeivel, függőben és a gerincben, ami továbbra is vezethetné a Sárközi-árokba, amit alapvetően a Jakab-közi Jakab-forrás táplál. S ha már itt tartunk, végezetül hadd mondjam el, hogy amikor uszodába megyek- uszodából jövök lábbusszal esőben vagy inkább esős idő után - a Pártl üzletház melletti kis hídon haladva jól hallani a pici kis zubogó moraját, ami néha olyan kis markáns, hogy oda is lépek a fémkorláthoz, hogy jobban megnézzem magamnak. Nagyon jó lenne, ha nem drága jó iskolánk tereiben folyna hordóba az égi áldás, hanem ezen a kis vízesésen láthatnánk lejteni köbmétereit a helyére, vagyis a jó öreg Szent László patak felé. 

 

ia               

 

   

Dr. Révész Zoltán - Bicske Tessely-Pállfy korszakának 12. jegyzője - ma kapta meg kinevezését. 

Erről a Tessely Zoltán neve által "fémjelzett" korszakról már párszor leírtuk a véleményünket. A legutóbbi itt van, de ha a jegyző címkére kattintanak, megtalálják az összeset. Biztosak vagyunk benne, hogy Tessely Zoltán ezt miden felelősségre vonás nélkül megúszhatja. Ilyen a világ. Maradjunk annyiban, hogy ideje lesz végre, ha a választott vezetők  komolyan veszik megbízásukat.

Érthetetlen, hogy Pálffy Károly ún. évértékelő "beszédéből" miért maradt ki Bicskének az a fantasztikus teljesítménye, hogy 2008 szeptembere óta átlagosan félévente cserélődtek minálunk a törvényesség felkészült őrei. 

De azért minden jót az új jegyzőnek. A hiba nem a jegyzők készülékében volt. Olyannyira nem, hogy egy olyan távozó is van köztük, aki ma már Budapest aljegyzője.

Jelenleg még így szerepel városunk hivatalos honlapján: 

"Bicske Város Jegyzője: betöltetlen

e-mail: jegyzo@bicske.hu
A jegyző a képviselő-testület által határozatlan időre kinevezett köztisztviselő. Ellátja a jogszabályokban, az Szervezeti Működési Szabályzatban meghatározott feladatait. Egyfelől szakmai hozzáértésével segíti a képviselő-testület, a polgármester munkáját, a bizottságokat, másfelől az állam megbízásából hatósági jogköröket lát el. Vezeti a hivatalt, gyakorolja államigazgatási jogkörét, gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról, biztosítja a hivatal törvényes működését. A hivatal dolgozói felett gyakorolja a munkáltatói jogokat. Koordinálja és ellenőrzi a hivatal belső szervezeti egységeiben folyó munkát."

 

Nos, mintha azt írná le városunk hivatalos portálja, hogy mi hiányzott a maga következetességében és folyamatosságában az elmúlt hat (majdnem hét)  esztendőben. Az biztos, hogy helytörténetünk páratlan teljesítményét mutatták be nekünk. Büszkék lehetnek rá. 

 

 

 

ia  

T. Szerkesztő Úr!

Nem tudom, rajtam kívül hány kertvárosi lakost bosszant módfelett az utóbbi hónapok gyakorlata.
A régebbi időkben erősen szeles időkben gyakori volt az áramszünet, mert a laza szabadvezetékeket összefújta a szél.
Megoldásnak kínálkozott a műanyag távtartó merevítők felhelyezése. Néhány hónapja az E-oN nagyszabású rekonstrukciós
munkákba fogott, elöregedett fa és beton oszlopok cseréjével, új kábelek felhelyezésével. A munkálatok előre bejelentett
egész napos áramszünetek keretében zajlanak.
Amit nem igazán értek: ezeket a munkákat miért az őszi-téli időszakra időzíti a szolgáltató, amikor rövidebbek a nappalok,
és a modern fűtőberendezések jó része is áramot igényel.
Ha valaki azt gondolná, hogy a fent jelzett munkálatok látványos eredményt hoznak- súlyosan téved. A tegnapi napon
/2015 jan. 25 vasárnap / kora délutántól éjfélig 5 azaz ÖT alkalommal volt néhány másodperces áramkimaradás, minek
eredményeként minden alkalommal újra kellett indítani a cirkogejzírt, a számítógépet, a digitális órákat, TV-ket.
Mindezt szélcsendes időben, szitáló havaseső mellett.
Tanulság: merő illúzió azt feltételezni, hogy a külföldi szolgáltató a kitalicskázott profit ellentételezéseként fejlett, megbízható
szolgáltatást, infrastruktúrát valósít meg.
Holnap f.hó 27.-én ismételten egész napos bejelentett áramszünet lesz, hurrá, estére kihűl a lakás!

üdvözlettel:
Mogorva Magorka

Tegnap este háromnegyed hat után néhány perccel a Déli és a Kelenföldi pályaudvar között az egyik vágány melletti támfalról kövek hullottak le és megcsúszott a támfal is. Több vonat várhatóan csak Kelenföldig közlekedik és onnan is indul, a két pályaudvar között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig, amely előreláthatóan néhány napot is igénybe vehet. Ezen a szakaszon, csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok váltakozó irányban és sebességcsökkentéssel. Mindezek időveszteséget, akár félórás késéseket is okozhatnak a vonatforgalomban. A Budapest–Győr, a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely, az észak és dél-balatoni, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs,a Budapest–Baja a Budapest-Dunaújváros, illetve a csatlakozó vonalakon is. Korábban a kerepesi úti híd átépítése miatt ideiglenesen a déli,illetve a kelenföldi pályaudvarra átirányított vonatok ismét a keleti pályaudvarra közlekednek és onnan is indulnak Kivéve, a Bajára közlekedő Sugovica és Gemenc expressz vonatokat, amik továbbra is a déli pályaudvarra közlekednek. A MÁV-START Zrt. a Déli és a Kelenföldi pályaudvar között a könnyebb eljutás érdekében a személyszállító vonatoknál felármentességet biztosít, a helyzet fennállásának időtartamára.

A kialakult helyzetért, a késésekért és kényelmetlenségért utasaink megértését kérjük, türelmüket köszönjük - írja a MÁV Kommunikációs Igazgatósága.

 

Kődarabok hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagútnál, emiatt késnek a vonatok. A helyreállítás várhatóan hétfőn is tart majd - írja az MTI.

Kődarabok hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagútnál, ezért a vonatoknak várakozniuk kell, akár egyórás késésekre is számítani lehet. Több vonat várhatóan csak Kelenföldig közlekedik, onnan indul vissza a Dunántúl felé - közölte a Mávinform vasárnap este. Kavalecz Imre sajtóügyeletes később azt közölte: várhatóan hétfőn is tartanak a helyreállítási munkálatok.

A kődarabok eltávolításán már dolgoznak, de az omlásveszélyt is meg kell szüntetni. A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással - olvasható a közleményben.

A kődarabok az alagút kelenföldi oldalán, a bejáratnál hullottak a sínekre. Az eset félórás, órás késéseket is okoz a vasárnap esti vonatforgalomban. A vasúttársaság operatív irányítói menetrendi korlátozásokat is bevezetnek: egyes vonatok csak Kelenföldig közlekednek, illetve onnan indulnak vissza Székesfehérvár, Dunaújváros, Győr felé.

A balatoni vonalakon, továbbá a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely-Zalaegerszeg, a Budapest-Győr, a Budapest-Baja vonalon jelentős késések várhatók az esti vonatoknál. Kavalecz Imre sajtóügyeletes elmondta, hogy az elővárosi vonatok várhatóan hétfőn is csak Kelenföldig közlekednek, és onnan is indulnak vissza.

Január 30-án több mint háromszáz adag meleg ételt oszt rászorulóknak Bicskén a Hit Gyülekezetének Szeretetszolgálata a bicskei hitesek közösségének segítségével - értesült a Bicskei Szó. 

Ezúttal nem megszokott helyükön, Bicske főterén, hanem a bicskei családok összefogásából megépült Város Kemencéjénél történik az ételosztás - hiszen így legalább nem kell sátrat állítani. 

Lapunk úgy tudja, hogy nagy mennyiségű ruhaadománnyal is segíti a keresztény gyülekezet a bicskei szegényeket.

Tegyük meg, hogy a környezetünkben élő szegényekhez odafordulva elmondjuk, hogy január 30-án pénteken 11 órától a Bicskei Tanuszodánál várják őket meleg ebéddel, ruhákkal és jó szóval.

ia

  

"Arról ismertük meg a szeretet, hogy Ő az ő életét adta érettünk. Mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiáért. Akinek pedig van miből élnie e világon, és elnézi, hogy az ő atyjafia szükségben van, és elzárja attól az ő szívét, miképpen marad meg abban az Isten szeretete? Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel, hanem cselekedettel és valósággal." János közönséges első levele 3. 16-18. 

Olvasónk levele jó szándékú, felháborodott, de építő javaslattal bíró. Gyermeke és minden bicskei iskolás érdekében írta. Ajánljuk ezt "kis apróságot" városfejlesztő nagy lobbistáink figyelmébe a megszokott 0 Ft+ÁFA/hó szaktanácsunk keretében: nincs rendes teteje az iskolának. 

"Tisztelettel szeretnék feltenni egy kérdést városunk "nagyra becsült vezetőihez"!  A mai napon bementem a Csokonai iskolába, hajdani 2-es számúba, mivel a gyermekünk éppen a farsangi táncát próbálta megannyi lelkes kortársával. A mai nap nem épp szerencsés időjárása miatt láttam a "NAGY FELÚJÍTÁS " nyomait az épületben. Ha csak azt mondanám, hogy csöpögött a víz a plafonról még csak nem is feltűnő, hisz mondhatjuk ez itt már megszokott dolog.

De nem csöpögött.

Folyt a víz a plafonról bele a kukába, vastag sugárban, és még mielőtt valaki azt hinné, hogy csőtörés, hát téved.

A padlón kb. 2 cm vastagon állt a víz a bejárattól az első teremig. Láttam sokfelé még nagy pocsolyákat, de hát esik. DE KINT ESIK ÉS NEM BENT AZ ISKOLA FOLYOSÓJÁN!

Szóval a kérdésem az volna és szerintem mást is érdekelne:
- Eme erőknek kitéve az épület vasszerkezete, meddig bírja még biztonságban ellátni feladatát?
- Mikor fognak (már négy éve) a csak felső tagozatosok is normális iskolába, épületbe járni Bicskén?

(Jelezném, hogy több hasonló ilyen építésű iskola van ennél sokkal jobb állapotban. 

Nem lett volna-e jobb egy könnyűszerkezetű tetőt építeni?

Szóval ennyi.

Köszönöm figyelmüket.

Tisztelettel, név és cím"

 

A bicskei orvos a református gyülekezet meghívására érkezik a parókia gyülekezeti termébe. 

ÁBRAHÁM ÚTJA

2015. FEBRUÁR 05, (csütörtök este 6 óra)

BESZÉLGETÉS AZ ISZLÁMRÓL, Bourgla Ossamah doktor úrral.

Mindenkit szeretettel várunk!

helyszín: református gyülekezeti terem

Környéken élőktől kapott információk szerint egy nyolcvan év fölötti bicskei nénit brutális kegyetlenséggel bántalmaztak ismeretlenek tegnap este sötétedés után a vasútvonal közelében fekvő házában. Zsákmányuk két-háromszáz forint.    

Az idős asszony sérülése súlyos. 

Szurkolunk a Bicskei Rendőrkapitányság nyomozóinak és teljes állományának a gyors felderítés reményében. Tudomásunk szerint teljes erőbedobással kutatnak. Jó munkát. Mindent bele. Bárkinek bármilyen érdemi információja van erről a gyalázatos. védekezni képtelen ember ellen elkövetett erőszakos bűncselekményről, kérjük, hívja a rendőrséget. A Dobó utca Csokonai utca és vasúti pálya közötti szakaszán álló házban történt. 

Úgy véljük, minden olvasónk számára megnyugtató lenne, ha ezek az alakok rendőrkézre kerülnének és a bíróság előtt felelnélek tettükért, hogy aztán valamely jó nevű fegyházban keménykedhessenek hosszabb időt, korban és lelkiekben hozzájuk illő társaságban fizessenek meg tettükért. 

     

Tisztelt Uram!

mederveg.jpg

 

Előző levelemen felbátorodva még egy érdekes esetet osztanék meg.
Sajnos nem tudok elegendő képet csatolni, a levelező rendszer képtelen ennyit feldolgozni.
Többször olvastam már a blogon hogy a tatai úton élők és részben a Kölcsey utca lakói is kivannak téve a Spar-tól érkező esővíz miatt kiöntő vízelvezető árkok fenyegetésének.

arokkkkk.jpg


Nos, a Spar felől érkező vízelvezető árok NEM folyik arra! Őket ez biztosan nem fenyegeti.
Az az árok a tatai út elején vesz egy balos fordulót és a mezőgazdasági föld mellett bele van vezetve a Kiskút-ér patakba a Bányász utca végénél. Ez teljesen helytálló, így van.
Többször írtam levelet a polgármester Úrnak, de lényegi változás nem történt. Az árok a móri! vízműhöz tartozik. (Ez a Móri vízi társulat, ők a kezelői a Kiskútér-ároknak. Általában ők is közfoglalkoztatottakkal dolgoznak. A polgármesteri hivatal a móri vízműre irányít, onnan pedig vissza ide, Bicskére - A szerk.).
Többszöri levélváltásunk után két és fél évvel ezelőtt kirendeltek kb. tíz közmunkást, hogy takarítsa ki a Kiskút patak medrét. (Az összekötő árokról szó sem volt.)

tuzfal_arok.jpg

- Itt egy ki kitérő : ez a tíz ember szeptember közepétől december közepéig minden nap szorgosan jött és takarították a medret.
A Zöldfa presszótól eljutottak a Rozgonyi utcáig! 3 hónap alatt!!! Ez cc. 200 méter ! Közmunkások- Reggel jöttek fél nyolcra, fél óra beszélgetés, egy kis kapirgálás aztán kilenc, fél tízkor a nyomukat sem lehetett látni. Erről gondolom az akkori kedves polgármester nem tudott. (Ha nem tudott a hatékonyságról, az nagy hiba, mert nap mint nap látható volt ez a munkamorál, mindig volt munkavezetőjük, ráadásul utóbbi a polgármester embere - A szerk.) 

szemetttt.jpg

Miután többször felhívtam a figyelmüket, hogy bekötő árok vége előtti ülepítő akna befolyása elvan dugulva, és az évek alatt lerakódott 1 méternyi törmelék miatt mindenhol ömlik a víz egy egy esőzéskor, a munkavezető úgy döntött azt a rész kitakarítják. (A hordalékfogó valóban, sok-sok év után ki lett takarítva - A szerk.). 
Azóta ott mondhatni egész jól folyik a víz.

szemettttttttatati.jpg


De az árok ahol belefolyik a patakba, már mállik, esik szét. Az idő eszi, és hogy senki nem gondozza. Ez utolsó előtti képen látható. (Erről láthattak volna legalább fotókat az illetékesek, eszerint nem volt fontos, pedig hajdan tisztességesen kiépítették a Spar pénzén - A szerk.) 
A másik probléma, hogy az árok nincs takarítva, benövi gaz, nád, bokrok, fák. ( 4.,5. kép )
És a harmadik, a tatai úti gimis műhelynél, a Szabó tűzép telephelyénél, az árok tele van nem folyik el a víz. Van egy átfolyó gyűrű amelyik teljesen el van dugulva. Az árok felső részében áll a víz, ezért is hömpölyög a víz, sár a tatai úton egy nagyobb eső után. Nem tud átfolyni a patakba a víz. Az 1.,2.,3.,7. képen látható A képek önmagukért beszélnek. (Ad-hoc takarítással jó esetben is csak "tüzet lehet oltani". A vízelvezetés megoldása jelenleg is önkormányzati feladat abban a városban, ahol egy nem bicskei illetőségű vezető megduplázta az építményadót  - A szerk.) 

arokpartyyy.jpg

 

Köszönöm, hogy olvassa és közzéteszi ezeket a sorokat, képeket. Így legalább a hivatal is látja és azt is észleli, hogy mindenki látja, tehát ez így nem maradhat, ha felelős emberek ülnek a testületben. 

Üdvözlettel,

u.i. szokás szerint kérem nevem mellőzősét

Az ötesztendős, súlyos betegségből felépült kisfiú családja szombaton este hat órakor mondat hálaadó szentmisét a bicskei római katolikus templomban Bence egészségéért és Bicske város lakóinak összefogásáért - Bence és sorstársai érdekében.   

Valahol az Ószövetség  Zsoltárok könyvében olvasható: az Úrnak legkedvesebb a hálaadó ima. Ugyanígy az embernek is, mert leltározni kénytelen a rengeteg kegyelmi ajándékot, ami nélkül az élete nem sokat érne.  

 "Menjetek be az ő kapuin hálaadással, tornáczaiba dicséretekkel" 

 

Egy szerb embercsempész segítette az illegális migránsokat. A rendőrök az M1-es autópálya bicskei szakaszán elfogták.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy szerb állampolgárral szemben.
A férfit és öt külföldi utasát 2015. január 21-én hajnalban az M1-es autópálya bicskei szakaszán igazoltatták a járőrök. A rendőrök megállapították, hogy a 30 éves szerb állampolgár a személygépkocsiban tartózkodó, határátlépéshez szükséges okmányokkal nem rendelkező, négy szír és egy iraki állampolgárt anyagi ellenszolgáltatás fejében az osztrák határig kívánta szállítani.
A rendőrök a férfit elfogták és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki és bűnügyi őrizetbe vették - adta hírül az FMRFK. 

Kisváros, élelmiszerbolt, pénztár, sorállás. 16 körüli ismerős srác áll előttem. A nevére emlékszem, valami angol hangzású neve van, pedig a családneve szép magyar, mint pl. Sárvári, vagy ilyesmi. Ja igen, Konor (a Connor-ból), anyukája mindig így hívta: - Konorka... Egyszercsak odavágódik mellé egy haver:

- Hello Konor!
- Csá tesó, mi van!
- Hallom a Himnuszt nyomjátok a gimiben!
- Ja. A maaaarhák! De a matek doga elmarad.
- Nálam semmi. Na zúzok, itt a család.
- Csá!

Csak odaszólok az új nemzedéknek:
- Szervusz Konor!
- Hello Zoli bá!
- Mi bajod van neked a Himnusszal?
- Semmi, csak mindenki röhögi ezt a Himnusz kántálást.
- Gondolom a jótanuló lányok kivételével...
- Ááá azok nem merik, de igazán őket se izgatja.
- Apád hogy van?
- Hát apám meghalt. 3 éve.
- Mi? 40 se volt még...
- 43 volt, autóbaleset.
- Anya?
- Már mással él.
- A Kuvasz megvan-e még? Apád szerette.
- Megvan a Bundi, neki viszem ezt is (mutatja a kiló friss marhacsontot).
- Ezért bejöttél a telepről?
- Ja, bringával. Bírom a dögöt (ezt a Kuvaszra érti). Nekem már csak ő van, meg a tesóm, az öcsi.
A pénztárhoz érünk, fizet, búcsúzik és megy.

A tanulság? A Magyar Kultúra Napján?
A srácok nem hülyék. Nem lehet őket átvágni hangzatos szlogenekkel, ünnepi köszöntőkkel, üres magyarkodással. A Himnuszt még nem érti, majd megérti később - reméljük. De A KUVASZ, akit maga előtt lát, akivel játszik, aki hűséges hozzá, aki nem hagyja el, aki nem választ magának másik gazdát, aki nem forgatja a köpönyeget, aki mindig egyenes, nyílt és becsületes, aki minden körülmények között megvédi őt - és akit mindezekért tiszta szívből SZERET, az megfogja őket, azt nagyon komolyan veszik. És arról tudják azt is, hogy MAGYAR, és hogy már előbb volt mint Budapest, vagy mint a Parlament és bőven előbb, mint Amerika felfedezése.
Azért kell hát annyira vigyáznunk a fajtára, mert A MAGYAR KUVASZ nem mellébeszéd, nem jól kitalált, mégis üres ünnepi szónoklat, hanem ÉLŐ ÖRÖKSÉG!!!

Konorka... Hm. Kíváncsi leszek, ő milyen nevet ad majd a fiának...

(zoli)

Olvasóink tájékoztatása alapján ismeretlenek aljas módon próbálkoznak Bicskén az idősek pénzének kicsalásával. 

Eddig szerencsére egyetlen esetről tud a Bicskei Szó. A kísérlet ugyan aljas, mert előrehaladott korban élő emberek vélten rossz szellemi képességeire és vélten rossz hallására alapoz - szerencsére nagyon bután.

De idősebb családtagjaink, szomszédaink, barátaink  védelmében sürgősen zárjunk össze és mondjuk el:  

kilestek egy egyedül élő 90. életévét betöltő asszonyt, aki Bicske egyik legforgalmasabb utcájában él. Megszerezték a telefonszámát, felhívták és a néni lányának tettették magukat a telefonbeszélgetés során. Azt mondták neki, hogy nemsokára érkezik "édesanyjukhoz" egy barátnőjük, akinek sürgősen, S.O.S. adjanak oda 500 ezer forintot vagy amennyi van, mert nagy a baj. A sértett közel évszázadnyi életében szerencsére már lefolyt egy pármillió köbméter víz a Szent László patakon, látott már varjút karón és bár megdöbbent, oda küldte a csalót, ahová való.  

Olvasóink elmondása szerint az esetről a mai napon rendőrségi bejelentést is tett az igazi család.    

 

ia 

 

2015. január 30-án, pénteken 18 órakor a Pizzafalóban. 

"Miért tűnik illúziónak a keleti nyitás? Elsősorban Kínára koncentrálva megvizsgáljuk egyenlőtlen kapcsolatainkat a nagyobb vagy gazdagabb keleti államokkal. Hogyan viselkedik Kína a nagyvilágban? Milyen céljai és eszközei vannak, és kezdhetünk-e mi valamit ezzel?"

Biztosak lehetünk benne, hogy a beszélgetés, ahová kérdéseket is várnak, más területeket és problémákat is érint majd. Mondhatni leginkább kelet felé szemlélődünk abból a saját tudásából, tapasztalatából épült kilátótoronyból, aminek grádicsain Krajczár Gyuszi vezet fel bennünket. De minden égtáj felé tekingetni fogunk. Mert kell. Hiszen a "tájat" csak akkor értjük és értékeljük igazán, ha a körpanoráma is adott.    

A legfiatalabb esperes

Címkék: egyház református mány

2015.01.21. 21:13

Beiktatták tisztségébe a Dunamelléki Református Egyházkerület legfiatalabb esperesét, a bicskei származású Szabó Ferenc mányi református lelkészt.   

„Szabó Ferenc vagyok, Krisztus szolgája. Vértesaljai, bicskei származású, háromgyermekes családapa, férj; mányi lelkész és Isten kegyelméből a Vértesaljai Református Egyházmegye esperese - kezdte esperesi székfoglalóját Szabó Ferenc. A lelkipásztor azt mondta, hogy szolgálatát az Apostolok cselekedetei 20. rész, 28. versében olvasható Ige határozza meg: „Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek, hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett." A lelkipásztorokhoz szólva úgy fogalmazott: „Engedjétek, hogy karban tartson benneteket a legnagyobb lelki szervizes, a mi Urunk Jézus Krisztus. Esperesként szeretném biztosítani az időt és lehetőséget a feltöltődésre, ehhez minden eszközt megadva. Tudjátok, ha egy autóban nem cserélnek olajat, a motorja besül; viselj gondot magadra! Viseljetek gondot magatokra és az egész nyájra.

A Parókia című református portálon olvasható a teljes tudósítás....

 

 

 

szferi.jpgmanyiref.jpg

"Végignézve a Bourgla Ossamah doktor úrral készült tévéinterjút, az jutott eszembe, hogy én nem vagyok jó magyar. Sosem jutott eszembe a dokiról, hogy "bevándorló" - fogalmaz fanyar iróniával levelében Olvasónk. 

Csatlakozom a levélíró véleményéhez, amivel kiáll a szír származású bicskei családapa és kiváló szakember mellett. Ez a gondolat a bevándorlást, megtelepülést egyáltalán nem dehonesztálja, hanem arra utal, hogy az embereket nem ez alapján ítéli meg értékrendje szerint.  Olvasóink jelentős többségének nevében köszönettel adjuk közre gondolatát. Hozzátesszük, nagyon szeretnénk, ha "kivándorló" sem lenne.     

ia

Ma dél körül a malommal szembeni zsákutcában csavargott, és onnét betévedt hozzánk ez a fekete szőrű, fehér rajzos, fiatal (félév és egy év között lehet a kora), keverék szuka. Kérem írjon, aki felismeri benne a saját/ a rokona/ a szomszédja/ az ismerőse/ az utcabéli ismerőse kutyáját. bicskeonline@gmail.com  

mallllllom.jpg

fokhagyma_hamoz.jpg

 

Ez a fokhagyma-görözd pucoló plasztik csövecske igen atom. Bele a görözdöt, asztallapon két-három gurigát tol tenyérrel és konyhakész. Ipari. 175 forintért vettem a One Euróban, csak zöldet. 

Egy gasztronómiai csodákra képes háziasszony háztartásában kérdezte tőlem Újévkor, találjam ki mi ez. Nem tudtam megmondani.  Ma beruháztam. Egyszer élünk. 

Hogy vagyunk? Hogy vagyunk?

Címkék: irodalom

2015.01.21. 16:15

- Hogy vagyunk? Hogy vagyunk? - viccelődik a parasztokkal Rákosi Mátyás.

- Jól vagyunk! Jól vagyunk! - viccelődnek a parasztok.