2018feher.jpg

 

2018rose.jpg

 

2018voros.jpg

Rangos díjjal ismerték el „Renk” és „Boszorkány” munkáját a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője Kántor, a híres nyomozókutya halálának évfordulója alkalmából 2018. június 21-én a rendőri szakmai munkát segítő feladatellátásuk elismeréseként két szolgálati négylábút részesített jutalomban Székesfehérváron.

A „Szolgálatban négy lábon” elnevezésű rangos elismerést idén Izsányi Tibor címzetes rendőr főtörzszászlós és kutyája, Renk, a Gárdonyi Rendőrkapitányság képviseletében vehette át a főkapitánytól.  Renk, az ötéves belga juhászkutya eddigi szolgálatban töltött évei alatt 136 eredményes nyomkövetéssel segítette a rendőri munkát, ebből 27 esetben egészen az elkövetőig vezette el gazdáját.

Az idei esztendőben - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - a „Szolgálatban négy lábon” posztumusz díj átadására is sor került, melyet a Bicskei Rendőrkapitányság, Rendészeti Osztály, Közrendvédelmi Alosztály körzeti megbízottjával, Márton Sándor címzetes rendőr főtörzszászlóssal szolgálatot teljesített Boszorkány nevű német juhászkutya kapta. Boszorkány, a kiemelkedő fizikai teljesítő képességgel rendelkező négylábú pályafutása során jelentős segítséget nyújtott a határszolgálati és a napi feladatok ellátásában.

A „Szolgálatban négy lábon” díjat a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy a rendőrség szolgálatában álló rendőrkutyák közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön.

Üdv,
Kicsit pontosítanám a vonatos sztorit:
23:20-kor elindultunk a Déliből, de Kelenföldön jött a bemondott infó, hogy 20 perc késés lesz műszaki okok miatt (felsővezeték-szakadás valahol Törökbálint környékén). Oké, elfogadtuk, megvártuk, de ahogy az lenni szokott, a késési idő módosult 40 percre - amit szintén nem tudtak tartani. Reménykedtünk, hogy majd jön a 00:20-as is, összegyűlünk egy vonatra, és mehetünk is, de ez nem így volt. Küldtek az utasokért 1 darab pótlóbuszt, amire át kellett szállnunk.
00:45 körül indultunk el az Etele-térről. Nagyjából 1:15-kor érkeztünk meg Biatorbágyra, ahol bent állt egy vonat, nyilván az ment volna Pest felé, de nem tudott, erre kellett átszállnunk, és indulhattunk is volna Tatabánya/Komárom felé. Igen ám, de volt egy kis gond: Törökbálintra nem mentünk be a várakozókért a busszal, akiket nem lehetett otthagyni. A pótlóbusz elindult visszafelé, hogy a Biatorbágyon rekedteket elvigye Törökbálintra, Budaörsre, stb, majd ha ez megtörtént, akkor a Törökbálintról Tatabánya felé közlekedőket meg elhozza végre Biatorbágyra, ha már az első körben nem sikerült. Ezt kellett megvárnunk, és végül 03:00-kor indultunk el a vonattal.
A vonaton terjedt egy olyan hír is, hogy a buszból közben kifogyott az üzemanyag, mert egész nap járta a várost, és emiatt is volt késés (de ezt nem a kalauztól hallottuk, nem tudom hogy mennyire hiteles). Belegondolva igaz lehetett, mert a Biatorbágy -> Pest (nem tudom hogy Déli vagy csak Kelenföld) -> Biatorbágy szakaszt több mint másfél óra alatt járta meg...

A dühös SMS 1 óra 58 perckor érkezett. 4 órakor ébredtem, így csak most tudom közzétenni:

"Toncsikám, ha akarsz botránykrónikát, szívesen tudósítok Neked az éjféli vonatról, ami még most is Biatorbágyon vesztegel"  

Persze, hogy nem akarok botrányt, de ez ez tényleg botrányos. Ez az éjféli vagy színházvonat a menetrend szerint ekkor indul Kelenföld-Bicske alsó között és 23 perc a menetideje. Megengedhetetlen. 

23:28 23:51   0:23

A MÁV honlapján ezzel kapcsolatos hír vagy magyarázat még nem látható. Itt találtam néhány hamarosan aktuális vágányzári hírt   jó, ha tudjuk rovatunkba.

Nem tudom, hogy az utasok végül mikor értek haza.

Aki nekem ezt megírta, abban úgy megbízom, hogy nincs kérdés. Amit olvasnak, az sajnos nem vicc. Egy hat órája megjelent civil sorban ez olvasható: Törökbálintnál felső-vezeték szakadás a vihar miatt.

Szia Anti!
Ne haragudj hogy zavarlak.
Elkeseredésem miatt írok, segítségedet kérném, mivel nagy az ismeretségi köröd.
Szia Éva, ha tudok, segítek.
Én itt a Tölgyfa utcában lakom albérletben 2013 óta a fiammal. Ő még tanul, de idén végez a tanulmányaival.Sajnos a lakást eladták, ki kell e hónap 30-ával költöznünk. Albérletet keresünk, egyszerűen reménytelen eddig.
Egy jövedelemből élünk, Budaörsön dolgozom 5 éve mint takarítónő.
A cég igazgatója felajánlotta hogy munkát biztosít a fiam részére, ha befejezi a sulit.
Az albérlet kauciójába besegítenek kamatmentes kölcsönnel. De mivel rövid az idő, kezdek félni, nem akarok utcára kerülni a fiammal. Ha lenne valahol egy 2 szobás lakás vagy ház, ha ebbe segítenėl, sokan olvasnak, sok az ismerősöd... Itt megosztottam, de senki nem tud.
Meglesz. Esetleg az ingatlanközvetítőket keresd meg. Látnak a pályán. Ami pedig a cégvezetőt illeti, megbecsüli a munkádat. 
Igen. Igyekszem. Holnap megyek be önkormányzathoz családsegítőbe.
Szükséglakás, ez most nagyon kell remélem, nem utasítanak el egyből....
Biztos, hogy nem utasítanak el, szerintem amit tudnak és lehet, azt megtesznek. Nyilván korlátozottak a lehetőségeik. Jól értelek? A: albérlet keresése B: ha nincs, akkor szükséglakás.
Igen az albérletet kb. 3 hete keresem, nincs
Értem.
Bármi van, most próbálok belekapaszkodni, nincsenek nagyszülők, akik segíthetnének rajtunk. Sajnos.
Közlöm beszélgetésünket így ahogy van és kérek egy telefonszámot, amin elérhetnek Téged. Nem tudnék most pár napig semmilyen üzenetet közvetíteni vagyis nehezebben. Kérlek, zárjuk rövidre. 
Köszönöm szépen előre is

06/202408635

Leendő tűzoltókat vár a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A felvételi első lépéseként Székesfehérváron június 19-én tartják a fizikai szintfelmérőt, amelyen a kétezerméteres síkfutás mellett, fekvőtámaszban, hajlított karú függésben, fekvenyomásban, négyszer tízméteres ingafutásban, távolugrásban és hanyattfekvésből felülésben is bizonyíthatnak a jelentkezők. Tűzoltónak jelentkezhet, aki elmúlt tizennyolc éves, büntetlen előéletű, magyar állampolgár és legalább szakiskolai végzettséggel vagy érettségivel rendelkezik. A szeptemberben induló tűzoltó szakképzés öt hónapig tart. A képzés ideje alatt havonta nettó 150.000 forint támogatásban részesülnek a hallgatók.  A részletes felvételi követelményekről a fejer.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak.Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy
Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő


FEJÉR MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG
8000 Székesfehérvár, Szent Flórián krt. 2.
http://fejer.katasztrofavedelem.hu

Szia! Ne haragudj a kései zavarás miatt, de csak most van időm írni! Ha nagyon szépen megkérlek, írnál pár sort a következőről?  A paplak előtti aszfaltbontás szörnyű körülményeiről, nagyon balesetveszélyes, sőt, a reggeli délutáni forgalom így is ellehetetleníti a közlekedést, így meg pláne. Az orvosi rendelő után meg kész borzalom, ki sem lehet kerülni. Ma a suliból jövet majdnem frontálisan belém jöttek volna, alig tudtam elkerülni az ütközést, ott amúgy is mindenki lendületesen kanyarodik be. Félek ebből baj lesz, nekem szerencsém volt de tartok tőle másnak nem lesz. Nagyon szépen köszönöm!

Szia,

elfogyott az emberekből a tolerancia, egyre agresszívabb a közlekedés. Olyan kettő- és négykerekű gépjárművek motorhangjai közelből és távolból, hogy el nem tudom képzelni a sebességhatár betartását.Velem éppen a Prohászkán történt. Mentem kerékpárral a vasút felé. A másik sávban szürke autó, mögötte a nagy fekete türelmetlenül, fontoskodva, rágyógyulva féktávon belül. És az kirúgtat előzéshez, majdnem hárman vagyunk egymás mellett a két sávban - egy sebességkorlátozott szakaszon dönget vígan -iskoláink előtt.

Nagy divat, hogy közösségi alapon korommal, kormos kipufogógáz felhőjével kínálják meg kedves városunkat. BÜNTETLENÜL. Nem állíthatom, hogy sosem hibáztam a közlekedésben, de ami az útjainkon, utcáinkon folyik, az undorító. Sokakat jellemez az a stílus, hogy úgy viselkedik, mintha rajta kívül senki sem létezne az úton. Bicskén erősítést érdemelne a közlekedésrendészet.    
Ha a burkolathibát javítják az a baj, ha nem javítják az a baj :) - idézhetném.
Bár ha egyetlen héttel későbbre ütemezik, akkor a levélíró már nem jár arra, mert vége az iskolának, erre azért valóban gondolhattak volna.
És persze a nagy rohanásban fel sem merülhet, hogy a jó időben kiszáll az ember autóból és gyalogol. Eggyel kevesebb autó. De ha mások is követik a példáját - nem követik, ugyan miért tennék? -, akkor sokkal kevesebb autó, több a mosolygós ember - a járdán. Így vicsorog mindkettő az úton. Neki autózni kell, tehát szálljon ki az autóból a szembejövő. Más nincs, csak ő. A levélíróról pontosan tudom, hogy nem ilyen. Finom, segítőkész, önzetlen, jó ember.  Nem róla beszélek. Az iskolától egyébként sokkal könnyebben is el lehet autózni a Bogya - József Attila utca útvonalon a városközpont irányába. Amennyit sorban áll a templom mögött, azalatt bőven körbe ér(ne).
Az EÜ Központ előtt mindenkinek 30-as sebességkorlátozás van. Annyival a sóderos részen is vidáman áthajthat, nem lesz baja az autónak, de tényleg az aszfalt kell, jogos.

Most úgy tűnhet, hogy túl sarkos a véleményem, de a levél írója másokat hibáztat, miközben ő is tehetne a probléma megoldásáért.
És végül egy megjegyzés. Tényleg minden gyereket autóval kell vinni-hozni az iskolába? Nehogy megsüsse a nap? Nehogy szél érje? Igaz, nekünk kocsink nem volt. De minden gyerek gyalog járt iskolába - nem is olyan régen. Nem lett bajuk. Csak nagy télben - ritkán - hoztunk óvintézkedéseket a sulikkal összhangban. 

 

Az M1-es autópálya bicskei szakaszának felújítása kapcsán az 1-es számú főutat és a településeket sújtó megnövekedett autóforgalom által kialakult helyzet javításáról tartottak szakmai egyeztető fórumot 2018. június 6-án, Bicskén.

A Tessely Zoltán országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) és Pálffy Károly ((FIDESZ-KDNP), Bicske város polgármestere által kezdeményezett egyeztetésen Fejér, illetve Komárom-Esztergom megye részéről minden érintett szerv (rendőrség, katasztrófavédelem, Magyar Közút Zrt, önkormányzatok, Magyar Vöröskereszt) képviseltette magát.

A megbeszélésen a szakemberek ismertették, hogy az M1-es autópálya sávlezárására annak minőségi állapotából adódóan volt szükség, s mindemellett e javítások egy nagyobb beruházás előkészületei is egyben, melynek nélkülözhetetlen feltétele volt a jelenlegi szakaszon folyó javítási munkák elvégzése. Június végén ugyanis megvalósításra kerül az autópálya 28-as szelvényétől a 40-es szelvényéig terjedő szakaszának felújítása, amely nem jár már a haladó sávok számának csökkentésével. A forgalomterelési tervek alapján - sebességcsökkentés bevezetésével – a bal pályára úgynevezett 2+1-es forgalomkorlátozást vezetnek be, ami azt jelenti, hogy 2 irány marad Budapest felé, 1 pedig Győr felé. Jobb oldalon, ahol a munkálatok zajlanak, még mindig marad 1 sáv, tehát elvileg ott is járható lesz 2 sáv.

A szakemberek a most zajló felújítást megelőzően számba vették a lehetséges alternatívákat a forgalom elterelése kapcsán (forgalomkorlátozás, útelterelés, útdíjkedvezmény bevezetése stb.), de egyedüli megoldásként az időszakos sávlezárást ítélték meg.

A lokálisan kezelt hibák ugyanis nem csak kátyúzásban merültek ki, hiszen több helyen komplett pályaszerkezeti problémákat is kezelni kellett, hogy a későbbiek során a leállósávok is alkalmassá váljanak az autópálya sávelterelésének viseléséhez. A felújítás ütemezetten halad, a nagyobb felületen lezajlottak már a felújítások, s vélhetően június 25-ével, az újabb szakaszon történő beruházás megindításával konszolidálódik a helyzet.

Mindaddig is több olyan intézkedésben sikerült egyezségre jutnia a feleknek, amelyek csökkentik a torlódás kialakulásának lehetőség az autópályán – például péntekenként felfüggesztik a munkálatokat a teljes sávszélesség biztosításával, az éjszakai munkavégzéshez szükséges technikai eszközök beszerzése folyamatban van, illetve mentesítik az 1-es főutat a kamionforgalomtól a 12,5 tonnás súlykorlátozás visszaállításával. Kritikus helyzetek esetén pedig elrendelik a kamionok elterelését, vagy akár a kamionstopot is.

A lezárult építkezéseket követően az utak túlterheléséből adódó meghibásodásokat természetesen a jövőben korrigálni fogják, már most keresik a módját az 1-es főút felújítására.

Mindezeken túl, előkészítve az M1-es autópálya későbbi, régóta várt 2x3 sávossá építését (2023-2024-ben várható az átadása), folynak a tárgyalások és egyeztetések arról, hogy az alternatív utak hálózatának nagyobb teherbírásúvá tételére milyen megoldások (körforgalom kiépítésekkel, csomópontok átalakításával, szintbeli kereszteződések forgalomirányító lámpákkal való ellátásával, parkolóhelyek és pihenőhelyek kialakításával) alkalmazhatóak annak érdekében, hogy a lakosság és a közlekedők, fuvarozók minél kisebb kellemetlenséget szenvedjenek el az átépítésből eredően, illetve mely módon csökkenthetőek a megnövekedett forgalomból adódó veszélyes helyzetek kialakulása. Ezen beruházások a háromsávosítást követően is szolgálni fogják a helyben élők közlekedésbiztonságát.

Sajnálatos módon havária bármikor előfordulhat, így a nyári szezon kapcsán azt javasolják a szakemberek, hogy mindig legyen a gépkocsiban frissítő víz és elegendő mennyiségű üzemanyag. A katasztrófavédelem és a karitatív szervek képviselői ezen esetekre is felkészültek. A katasztrófavédelem állandó készültségben áll.

Érdemes ellenőrizni különböző módon az útviszonyokat is (és elsősorban az Útinform tájékoztatására hagyatkozni), hiszen gyakran téves, vagy már nem aktuális információk hangzanak el a médiában, szerepelnek a webes felületeken, vagy mobilos alkalmazásokban.

Egyben a szakemberek felszólítják a média szereplőket, hogy nagyobb körültekintéssel, felelősségteljesebben adjanak közlekedési tanácsokat a forgalom szereplőinek, hiszen sokszor a jó szándékú, de életszerűtlen tanácsok tovább rontják a már különben is nehéz forgalmi helyzetet.

Mindezeken túl pedig tisztelettel kérik az érintett települések lakosságának és az M1 bicskei szakaszán közlekedők együttműködését, hiszen az utak felújítása mindannyiunk érdeke.

Bicske, 2018. június 6.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő

Bicske Város Önkormányzata

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Bicskei Rendőrkapitányság

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyar Vöröskereszt

Bicske, 1968. szeptember 11. A Bicskei Általános Iskola különleges tanterv alapján működő cigányiskolájának tanulói körjátékot játszanak az iskola udvarán a tízperces szünetben. MTI Fotó: Szebellédy Géza

Ahogyan a közlés utáni napokban egy fotónk körül kialakult beszélgetésben megláttam, az ajtóban Attila bácsi áll. A lánya, Mészáros Katalin mondta ezt. Hitelesebb  forrás nincs is.

 

Furcsán néztem rá kezdetektől. Hogy ez most komoly? Nem, ezt nem véleményezheted - mondtam magamnak, (mert pert indítok ellened, hogy attól koldulsz - fenyegettem meg magam). Több napig hallgattam is. 

Mindent megtettem, hogy ne legyen ellenérzésem. De egy estén a party time után ketten ballagtunk a Bocskain.

Az OTP elé is tettek egy ilyet. A virágok szépek. De maga ez a hasas, batár,  fémből készült virágtartó nélkülöz minden finomságot, már amit minden cserép gondozott virágocska magában hordozhat.

Hatalmas a kontraszt. A szocreál korszak, valamint "a vas és fém országa vagyunk", ez jutott eszembe, s hogy Dzsugasvili azért váltotta a nevét Sztálinra, mert az acélt jelent. Vesd össze: stainless.

El is neveztük ott a helyszínen szovjetszkaja szojuza -nak és Bajkonurnak is szegényt.

Az OTP-nél túl nagy teret foglal. Bármennyire 90 előtt épültek a környező házak, az a kis háromszögnyi parkocska a fehér kérgű, nem őshonos két nyírfájával és fenyőivel jóval cizelláltabb, többet mutat és jelent. 

Ma (vasárnap) előbb a SPAR előtt láttam, amikor kiszálltunk a kocsiból. Kedveseim - biccentettem a polgármesterek felé - ez nem fogja pótolni azt a jó öreg bicskei fát, amit innen csak és kizárólag önkormányzati engedéllyel lehetett eltávolítani, nyilvános indoklás, magyarázat nélkül! Aztán tekeregtünk autóval régi bicskei baráttal, aki régen nem itt él. És Felcsúton láttam még több ilyen állványt.

Minden tiszteletem a fémmunkásé, aki ezt létrehozta. Lerajzolni sem tudnám rendesen ezt a vázat. De hogy ez bicskei közterületen gáz, ez biztos. 70-es évek hurrá-virágtartója. Vagy még az is bőven finomabb volt. Hogy hol ebben a bicskeiség és a hagyomány? Hol ebben a természetes organikusság? Hol a mezővárosi motívum? Nem telefúrni kellene egy négyzetmétert  minél több darab virággal, hanem egy cserép jól elhelyezett virág is jobban hatna. Ebben van valami nagyzás. Valami megalomán. Lehet, hogy egy stadion körül jó mutat térelválasztónak a parkolóban, de a mi megszokott tereink zegjének-zugjának intimitásában olyan ez, mint satupad a nappaliban.  

Sajnos a katolikus templom elé is odakerült három darab, meg a Hősök terén is díszeleg. Előbbi helyen a biciklisek közlekedését (az iskolásokét is) veszélyesebbé teszi, mert nem biztosít ki-belátást. A templom (beálló kocsik nélkül, mondjuk este) engem az Utas és holdvilág című mű tereire is emlékeztető környezetét - lehet, hogy csak azért emlékeztet, mert annyira akarom, mert szerettem ezt a regényt a sosem meg nem jelenő  Ulpius Évával - templomkert, szobrok, a sajnos parkolónak használt viacolorral burkolt tér, a megújult templom stb. Ha valahol idegen és már-már ízléstelen ez a fémszerkezet mutatvány, akkor ott a templomnál feltétlenül az - gondoltam tegnap este a Prohászkán virágzó gömbjuhar (?) illatában tekerve, a látottakon spekulálva. 

Már néztem többször, milyen "jó" szimbóluma Bicskének az a tér: díszkőre futotta, mert mi aztán város vagyunk, meg szépek akarunk lenni, de az igénytelenség még mindig győz. A gigaforgalmú Budapesten, a Bazilikához nem engedik be parkolni az autósokat. Akinek ott az irodája, beballag.  Itt az országgyűlési képviselő is beáll.  

Igen, Felcsútról indulhatott hódító útjára a virágtartó. Ott már tavaly is volt. De alapvetően a széles főútjuk mellett, ott kevésbé zavaró, nincs erős kontraszt a nagy tér miatt.
Ráadásul hozzánk közvetve, így a gyártási árnál drágábban érkezhetett felcsúti, tehát nem bicskei termelőtől. Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent és azt sem, hogy pontosan mennyibe került darabja ennek az ipari zónás hardver illusztrációnak. Nem tudhatom, miért nem találtak bicskei előállítót, ideillőbb méretet, organikusságot, természetességet. 

Azért, mert a szomszéd faluban ilyet láttak nagyjaink, nem lett volna muszáj ebből ide is hozni. Autonóm település vagyunk. Ne uniformizálódjunk. Hagyjuk meg nekik, ha ez nekik tetszik. Ha pedig virágváros szeretnénk lenni - miért ne? -  tegyünk tanulmányi kirándulást Nagyatádra vagy Gyulára, hogy Szegeddel már ne is provokáljam őket, Gyulát olvasónk írja. Nagyatád a leghátrányosabb helyzetű területek egyikén fekszik. Mégis gyönyörű. Igaz, a fiatalok és a középkorúak tömege év közben nincs otthon, ők nyugati rendszámú autókkal ünnepekre járnak haza. Olyankor dugók keletkeznek. Aztán jóféle csönd.        

Az hiszem, ezekhez az állványokhoz hasonló (nagy szabadságharcos) performance lenne olyan virágtartót létrehozni, aminek alapszerkezete egy-egy kordonelem.... Hű, de szeretnénk azt is. Olyan lenne, mint a puskacsőbe tolt virágszál. 

 

ia

Etyeken, a Körpince utcában intézkedtek a járőrök 2018. június 9-én délután egy Honda típusú személygépkocsi 40 éves gárdonyi vezetőjével szemben. A gépjármű sofőrjénél a helyszínen alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, ezért a rendőrök a férfit további mintavételre előállították, vezetői engedélyét pedig bevonták. Az esettel összefüggésben járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás.

A felvételt Czverkon László készítette, legalábbis ez az ő alkotói neve. Köszönjük! A fészek közelében lévő házban élő Horváth József is folyamatosan figyeli, filmezi, fotózza a bicskei gólyákat, ír is róluk rendszeresen a saját oldalán, amiből már közöltünk is. 

Jó, hogy a nyilvánosság erejével érvényt szereztünk annak a bicskei blogos kezdeményezésnek, hogy épüljön végre fészekemelő a madarak biztonsága érdekében. Ezt a felvételt látva idéződik fel az is, milyen érdekes lenne megoldani bekamerázását.

Például az önkormányzat hivatalos honlapját ilyen lépésekkel lehetne a város honlapjává tenni.... Számos olyan magyar település is van, ahol ez működik. Hogy hogyan lehetne megoldani úgy, hogy senkit ne bántson, azt egyrészt a környéken élőkkel, másrészt a Magyar Madártani Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel folytatott egyeztetésen lehetne kialakítani.     Az EON-nal, a városgazdákkal és a Bicskei Önkormányzati Tűzoltósággal ők végezték el a fészek magasítását. 

Jó lenne, ha elérnék: kapjanak nyomkövetést szolgáló gyűrűzést a Kistószegen született gólyák. Van egy oldal, ahol vándoréletükben látható aktuális tartózkodási helyük, ottani mozgásuk.

Képzeljük el, mekkora dolog lenne ez környezetismeret (már nem ez a neve? elnézést) órán , milyen erővel taníthatná gyerekeinknek, unokáinknak a természet ajándékainak megbecsülését. Sok olyan momentum mellett, ami már régestelen régen megvan vagy éppen tavaly óta. Ez itt helyi érték. Tudjuk, miről beszélünk. Tudjuk, hol van. Tudjuk, hová várjuk őket.  Megtehetnénk, hogy követhessük őket. Bizonyos fokig még közösségépítő is.

(Amúgy ma véletlenül jártam átmenőben egy helyen, ahol a teraszon hosszú ünnepi ebédlőasztalnál több bicskei kisgyerek keresztelőjét ünnepelte több bicskei család. Erre hazaérek, és gólya fészekaljt látok a teljes monitoron. Jól van, madarak. Ha nagyok lesztek, csak cipekedjetek ide Bicskére és környékére mind az öten!)   

Találós kérdés: Tudjátok, hogyan kiált fel a bicskei művészi szépségű gyermeke láttán, akár 23 évvel a születése után?! Válasz: Goya hozta.( Ha-ha.)  

       

Bicske, 1961. június 1. Július 15-én adják át a forgalomnak az országban épülő legkorszerűbb autóút, az új bécsi országút Biatorbágy - Bicske közötti szakaszát. A képen: az Aszfaltútépítő Vállalat bicskei keverő telepe. MTI Fotó: Lajos György

Ez hol volt?

mti-foto-824725.jpg

 

szekely-768x512.jpg

A Felvidék helyére utolsó percben beugró Kárpátalja jutott be a CONIFA labdarúgó-világbajnokság döntőjébe, miután 4–2-re legyőzték az előzetesen esélyesebbnek tartott Székelyföld csapatát a torna elődöntőjében.

Sándor István, Kárpátalja válogatottjának vezetőedzője, a román élvonalban szereplő Sepsi OSK szakmai igazgatója kedden a negyeddöntő után telefonon nyilatkozott lapunknak, akkor leginkább amiatt bánkódott, hogy két fia családi és tanulmányi okok miatt csak a csoportmérkőzéseken tudta segíteni a kárpátaljai csapatot. A nyolcszoros magyar válogatott, kétszeres magyar bajnok középpályás, jelenleg a Csákvárt erősítő Sándor György, valamint öccse, az NB I-et szintén megjárt, egy éve Cegléden focizó István is haza kellett utazzon, akárcsak a Nyíregyházában futballozó Gajdos Zsolt, aki esküvője miatt hagyta ott Londont. A kárpátaljaiak addigi tizenegy góljából hatot a felsorolt trió szerzett, így érthető volt a mester aggálya.

Ritkán adatik meg egy szurkolónak, hogy mindkét pályára lépő csapat himnuszát tele torokkal, tiszta szívből énekelhesse. Londonban viszont ez történt: több mint száz drukker énekelte előbb a magyar, majd a székely himnuszt, a semleges nézők legnagyobb döbbenetére – számolt be a Nemzeti Sport helyszíni tudósítója.

A találkozó székely mezőnyfölényben kezdődött, de a kárpátaljaiak lassan-lassan kiegyenlítették a játékot, s a 36. percben a Cigánd SE-ben játszó Toma György szép egyéni szólóját követően megszerezték a vezetést: 1–0. Székelyföld egyenlíthetett volna, miután a székelyek játékosát felrúgták a tizenhatoson belül, a sértett büntetőjét viszont klubtársa, Fejér Béla nagy bravúrral kivédte! A szünetig mindkét oldalon voltak helyzetek, de azok sorra kimaradtak. Fordulás után hiába rohamoztak a székelyek, a játék képével ellentétben Toma távoli lövését Nagy bevédte, így az 55. percben Kárpátalja már kettővel ment. A 73. percben Kürti Gergely 3–0-ra módosította az állást, ám a mérkőzés még korántsem volt lefutva: a székelyek két perc alatt egy gólra faragták a hátrányukat. A hajrára a székely mezőnyfölény pedig sehogy sem akart góllá érni, sőt, a lefújás előtt Peres Csaba egy kontra végén a kegyelemdöfést is megadta: Kárpátalja–Székelyföld 4–2.

A másik ágon Észak-Ciprus hátrányból fordítva győzte le 3–2-re Padániát, így szombaton magyar idő szerint 16 órakor Padánia–Székelyföld bronzmérkőzést, valamint este héttől Észak-Ciprus–Kárpátalja döntőt rendeznek a CONIFA világbajnokságon, a mieink már most történelmet írtak. A mérkőzéseket a mycujoo.tv élőben közvetíti.

A járőrök Bicskén, a Táncsics Mihály utcában ellenőriztek 2018. június 7-én reggel két helyi lakost - olvasható az FMRFK Kommunikációs Szolgálatának mai hírében.  A rendőrök az intézkedés során megállapították, hogy a 36 éves nő és a 24 éves férfi ellen a Bicskei Járásbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki, ezért elfogásukat követően előállították őket a Bicskei Rendőrkapitányságra.

Környezettudatos (valamint kedves és csinos) osztálytársam kérdése volt. Mélyen elgondolkodtam, majd meditáltam, mit is mondhatnék.
 
"Bedöglött a televízióm és szeretném kidobni. Van esetleg ötleted hová is lehetne? Köszi"
Feltételezem, hogy Venczel József úr műszerész vagy pályatársa láthatta már és így hozta meg végső döntését a tulajdonos.
Ha beírja a google-ba, azt a választ kapja, hogy elektronikus hulladékot az ilyeneket forgalmazó cégeknek kötelező ingyen visszavenni.
Van aki ezt úgy oldja meg, hogy nem maga veszi vissza és raktározza, hanem szerződik egy gyűjtő szakcéggel, de az eredmény ugyanaz.
Ahol tv-t forgalmaznak, ott vissza kell(ene) venni - ingyen. Nem tudom, milyen tévé, nem tudom, hol vette, de feléjük kellene nyitni. A Prohászkában látható egy utcára kitett tévé, nem ez a civilizált megoldás. 
  • Magánszemélyek részére teljesen ingyenes a települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél. Az EU irányelv tervezetnek megfelelően biztosítani kell, hogy a forgalomba hozó illetve a gyártó díjmentesen visszavegye, hasznosítsa a termékből származó hulladékot. Egyes veszélyes hulladékok – szárazelem, fénycső, elektromos és elektronikai hulladék – áruházak, üzletek gyűjtőiben is leadhatók.
  • Céges lehetőségek is hasonlóak, de bizonyos tömeg és mennyiség felett a hulladékudvarokban fizetni kell a leadásért - olvastam a Hulladékvadász.hu-n.
 
Bicskén nincs hulladékudvar. Ebben az európai kisvárosban és járási székhelyen, ahol elég régen készülget az ehhez a témához csak közvetetten kapcsolódó hulladékválogató - szólva hulladékudvar Bicskén   nincs, pedig a Nemzeti Együttműködési Rendszerében (NER) óvhatnánk környezetünket, így a célegyenesben, ezerrel  a világvége felé.
Körben, a bicskei határ néha úgy néz ki, mint egy newsroom a rekettyésben.
Mert ott aztán szokott lenni tévé.  Ez csak közvetve, de  összefügghet azzal, hogy a legközelebbi hulladékudvar Csákvár városában található. 

Jó reggelt Toncsikám!

Sajnálatos dolog miatt kérem segítségedet.

Vasztélyon lakik Sanyi, aki tanítványom volt, s Ő van most GYED-en 8 hónapos Léna nevű kisleányával. Felesége Orsi. Kérlek, hogy az Ő levelét mellékelve jelentesd meg írásunkat saját átdolgozásod szerint.


ÖSSZEFOGÁS ORSIÉRT!

Az ŐZIKE ALAPÍTVÁNY - KULCS AZ ELESETTEKHEZ  2017. decemberében került bejegyzésre. Célja: azon beteg gyermekek, felnőttek és családjaik segítése, akik nehézzé vált körülményeikben összefogásra hívunk magunk mellé embereket.

Nem pénzgyűjtést szeretnénk elsősorban, hanem a rendkívülivé vált mindennapok élhetőbb megvalósításához várunk segíteni akaró kezeket, szíveket, eszközöket.

Bicske 20-25 km-es körzetében élő családok számára szerveződünk, a szükséget betölteni szándékozók jelentkezését várjuk.

Alapítványunk bankszámlaszáma:  HU68- 10402001 - 50526874 - 68561010

Bízunk az összefogás erejében, hiszen : EGYEDÜL NEM VAGYUNK MÁS CSAK EGY-EGY KŐ, DE EGYÜTT MI VAGYUNK A HÁZ!


Vörös Györgyi                                                                  Kiss Béláné Marika

alapítvány alapítója                                                            alapítvány elnöke

06 30- 293 4915                                                                06- 20- 886 0154


---------- Továbbított levél ----------
Feladó: Marika Kiss Béláné <kbmbicske@gmail.com>
Dátum: 2018. június 5. 21:28
Tárgy: Re: Leukémia
Címzett: Gergely “SpoonRaven” Sándor <gerysan93413@gmail.com>


Sanyikám, kedves!

Köszönöm soraidat.

Használatra egyeztetek kontakt személyekkel. cserepet már most tudok 1000 db-ot felajánlani, mert 2 hónapja kaptuk. Nagyegyházán van, megoldjuk a szállítást is idejében.

Jelentkezem.

Jó éjt nektek! Minden rendben lesz!

Marika néni

 

  1. június 5. 17:50 Gergely “SpoonRaven” Sándor írta, <gerysan93413@gmail.com>:

Jó napot kívánok pár szóban történetünk: Feleségem áprilisban terhes lett 2017-ben, majd az általános vérvételek egyikével valami nem stimmelt Fehérvárra beutalták, bent tartották egy éjjelre, majd másnap megtudta (az eredeti levélben nem így van leírva - a szerk.), hogy “Leukémiás vagy holnap visznek Pestre”. 20 percre rá értem oda. Másnap Budapesten a SOTE-n voltunk ahol további teszteket csináltak 2 héten keresztül majd csontvelőbiopsziát, ezek után 2 hetente vagy 3 hetente jártunk vérkészítmények,vérvétel,és tesztek sorozatára amikor is 10. hónap 19-én reggel 5 órakor kislányunk késznek érezte jövetelét 35 hetesen. Délután 2-re meg is lett a legszebb és legfontosabb dolog az életemben. 1 hónap múlva folyamatos rosszullétek és hasi fájdalom miatt méhkaparásra került sor.Feleségem édesapját a tél folyamán temettük, ő már több éve küzdött áttétes prosztatarák ellen.Telt múlt az idő és egy gyors időpont egyeztetés után április 10-én egy hónapra kemó és kórházi bent lét után hazaengedték feleségem.
Jelenleg 3 hetes itthon tartózkodás után most a Szent László Kórházban fekszik, újabb kemót kap majd Június 8.-án megkapja a csontvelő átültetést, ami reméljük,hogy a gyógyulást eredményezi.

Azt hiszem,hogy a Bicskei Lapokban a Fejér Megyei Hírlapban és a 24.hu-n is közzétették a történetünket.

Amire nagy szükségünk lenne azok a legalapvetőbb dolgok: Pelenka 8kg feletti (a nagyobba majd belenő) popsitörlő bármilyen márkájú, popsikenőcs, bébiétel 8 hónapos korig, Egy gyermekülésnek nagyon örülnénk az autóba.

Feleségemnek cérnakesztyű a sterilitás miatt, baba szappan egy fali szappantartó esetleg lábtyű,mosópor, öblitő, ágyruha és lepedő illetve törölköző, mert minden nap új és steril huzatot és törölközőt kell használni illetve egy olyan vasaló amivel elég nagy hőfokon lehet gőzölni.Esetleg a nyári nagy meleg miatt egy ventillátor.

Padlástérben a szőnyegpadló cseréje olyan dologra amit könnyen lehet tisztítani (folyékony padlózat/laminált/stb)
Ami a lehető legnagyobb dolog lenne amit nem is kérünk,de ha lenne egy olyan vállalkozó aki az adózás,vagy “reklám” miatt segítene nekünk a tél előtt,  nagyon sok radiátor illetve illesztés csöpög,a folyosó lassan elválik az eredeti házrésztől,beázik penészesedik düledezik, illetve a tetőn nagyon őreg pala van, ami cserére szorulna.

 

kisgazda.jpg

Bicske, 1946. augusztus 11. Jobb kezüket ökölbe szorítva magasba emelő fiatalok üdvözlik a Független Kisgazdapárt (FKgP) Bicskén rendezett nagygyűlését. MAFIRT felvétei, amelyek tulajdonosa a Magyar Távirati Iroda. Nagy Ferenc miniszterelnök beszédet mond a Független Kisgazdapárt (FKgP) Bicskén rendezett nagygyűlésén. 

mti-foto-756413.jpg

A Termelési riport előszavaként csak annyit, hogy az első képen a távolabbi Szár, Szárliget és Óbarok karakteres domborzati jellemzői segítik a szemlélőt a több mint 56 éve készült képpel kapcsolatos pontosabb helymeghatározásban a bölcsen képet komponáló fotósnak is köszönhetően. 

Az is idetartozik, hogy ez a bánya közelebb volt Bicskéhez, mint Felcsúthoz. Később ezen a területen létesült a ma már megtelt és rekultivált bicskei hulladéktelep. Tudomásom szerint Bicske település határa - mármint a jó öreg Csákvári út folytatásában -  a Zöld Bicske telep mostani főkapujánál húzódik.

Ez az ipari vágány pár száz méter hosszú volt, a csillékből pakolták meg a vagonokat, Bicskénél, a nyersanyagot Dunaújvárosba szállították.

A közelében húzódó híres-neves  Bicske-Fehérvár kisvasút a gőzössel, az természetesen egy másik vonal volt.   

 

"Bányászat - A felcsúti homokbányában

Magyarország, Fejér, Felcsút

Felcsút, 1962. január 30. Kisvasúton - keskenyvágányú iparvasút - vontatott csillékkel szállítják a vasöntödékben a nyers homokformázáskor használatos öntőformák elkészítéséhez szükséges különleges szemcsézetű és gáz-áteresztőképességű homokot a felcsúti homokbányában. A fejtést speciális lánctalpas önjáró homokfejtőgépek segítik. MTI Fotó: Bajkor József"

banya_csille.jpg

 mti-foto-830014.jpg

Néha felnézek a légi folyosón haladó gépekre. Ha nem is mindig, de  eszembe jut olykor az Európa Kiadó szerintem legjobb dalának egy sora: A PILLANAT, AHOGY A REPÜLŐ ÁRNYÉKA ÁTSUHAN AZ ARCODON,  de mi csak dolgozunk, fázunk, és fáradtnak látszunk: sok jéghegy a keleti sarkon.

Az alsó képen látszik a Duna.

Anna, kedves - nevezzük őt így -, Nyugat-Európába tartott múlt szerdán 14 óra körül. Ezekkel a képekkel ajándékozott meg és így ír élményéről: 

"Sikerült pár ezer méterről lefényképeznem Bicskét pár napja. Megörültem neki, hogy a gép nem Esztergom felett húzott el, hanem az ablakban ezt a tájat látom. Gondoltam, megosztom veled is az élményt! (Hála és szeretet - a szerk.)
Tiszta volt a levegő, szépen kivehetőek az utcák, terek. Persze ez egy telefonnal fényképezett kép, messze van a profi fotóktól."

Később kiderült, hogy Tatabányáról és Komáromról is készültek jó képek. Meg fogom kapni azt is.

34506505_10213010077506818_778782513995710464_n_1.jpg

 

34581747_10213010077906828_1417861029026594816_n_1.jpg 

 

 

 

Éljenek a csajok!

Címkék: vélemény kerékpár

2018.06.05. 22:53

Több mint egy hete történt. Defektem volt. Szerencsétlenkedtem. Megállt két ismeretlen bringás nő, volt rendes szerkójuk. Meg is lett aztán minden. Mint a suliban. Van mindenetek és még meg is írjátok a leckém. Még életem értelmét is nő szülte. Nevetnek.     

Közben beszélgettünk.Kérdezték, megyek-e Tarjánba. Mondtam, hogy most biztos nem.  Hogy voltam-e. Mondom egyszer vagy kétszer.  Azt mondták, hogy Tarján felé az út gyönyörű. Mondom, de még mennyire. De  a kerékpárúton nagyon látható a gazdátlanság. Ágak lógnak be az útra, helyenként a gaz embermagasságú. A szintén embermagasságú bogáncs a napokban szép lesz, virágozik.
Mondom, ezt a Bicske - Csabdi szakaszt kaszálgatják. Mire mondják, hogy de a Vasztély - Tarján szakasz már most gondot okozhat egy allergiás kerekesnek.

Mondom a sok eső miatt nő a flóra. Azt mondják, hogy a sok eső általános jellemző. Nem vagyunk sivatag. Még. Ez tehát nem ellenérv. Egyébként hallani olyan bringás véleményeket, hogy nem jobb a helyzet a Velencei-tónál sem és a Fertő-tó magyar szakaszán sem. Mindkettőnek vannak gyökerek által feltúrt, a kaszálatlanság miatt alig fél sávra szűkülő részei.
Az új építésének PR értéke van, utána már a fenntartás senkit nem érdekel? Vagy mi van?

(Utólagos megjegyzés június 8-án: Szombaton arra járva már le van kaszálva a kerékpárút széle.)
 

 "Kedves Bicskeiek, Szülök, Nagyszülők volt és leendő diákjaink! Kicsi első osztályosainkkal egy gyerekeknek szóló országos videópályázaton veszünk részt, melyet a Libri-Bookline Zrt. és az UNICEF közösen, a Szívünk rajta program keretében hirdetett meg. A pályázat nem öncélú a részünkről, hiszen az iskola könyvtárát szeretnénk bővíteni a nyerteseknek járó mesesarokkal. /50 db könyv, 2 db babzsák, polc, szőnyeg./ Közönségszavazatok alapján választják ki a 15 nyertes pályaművet, ezért arra kérlek Titeket, segítsétek e nemes ügyet egy-egy like-kal, ill. egy-egy megosztással. Június 13. 24.00-ig lehet szavazni. Az alábbi linken tekinthető meg a videónk."

 

("Priviben" elmondom, hogy így lehet szavazni. Tehát nem itt a blogomon, hanem a YOUTUBE felületén érvényes. Ez nagyon fontos! Ide bicskei bloggerként azért tettem fel, mert nevettem és folytak a könnyeim. Jó ha lájkoljátok, osztjátok, de az nem szavazat, csak ismerőseitek figyelmének felhívása valamire, ami Nektek bejön.) 
34447229_1768259696563456_1912533779969212416_n.jpg
Az elektronikusan beküldött és utószerkesztett video file-ok határozatlan időre feltöltésre kerülnek a Libri-Bookline YouTube-csatornájára, majd elérhetővé válnak a szivunkrajta.hu/mesevideok weboldalon, ahol közönségszavazatok, azaz YouTube video like-ok alapján dől el, melyik 10 videó lesz a legkedveltebb. A legtöbb like-ot kapott videó alapján a legügyesebb 10 csapat, azaz osztály, olvasósarkot kap ajándékba. Egy olvasósarok a következőket tartalmazza: a Libri-Bookline Zrt. által választott 50 db mesekönyv, 1 db könyvespolc, 1 db szőnyeg, 2 db babzsák.

 

Egy kedves olvasónk küldte nevetve, mondván, hogy nagyon ironikusak. Nagyjából sejthető, hogy melyik általánosba és melyik középiskolába járt fiatal készítője. És hogy szereti a kutyákat.

Részletek.....

Bár van benne olyan, ami inkább szarkazmus, amit gyakran keverünk az iróniával. Oscar Wilde (nem bicskei, de sokan ismerik) szerint a szarkazmus a szellemesség legalacsonyabb formája. A szarkazmus első szótagja véletlen. 

 

ia

 

Ahogy egy asztalnál ülünk hárman mint első olvasók - mindegyikünk kezében ugyanabból a könyvből van, bele is merülünk, nagy a csönd, egyikünk 10 perc után megszólal, mintegy magának mondva:

"Ez a könyv olyan, mintha mindenki adott volna magából valamit".  

Kérem, hogy ismételje, remélem, jól értem őt, és akkor egyetértek:

Ez a könyv olyan, mintha mindenki adott volna bele magából valamit. 

Mondom, milyen igaz. Ez nagy mondat. Használom, mint recens. Azt is hozzáteszem, hogy szerintem ez egy mozaik szerkesztésű alkotás. Nem Ravenna bizánci mozaikjai az Utas és holdvilágból. Hanem a Nagyegyházán élők leírásai a saját  életükről.  A sorsukról. A saját világos, egyértelmű beszédjük alapján. Ok, okozat. A saját, maguk választotta terjedelemben. Sokban benne egy egész élet. A szerkesztői előszó lényege azt hiszem abban áll, hogy Kiss Béláné Marika szüleire és nagyszüleire emlékezve a hűség erényét mutatja fel. Hűség egymáshoz, a családhoz, a barátokhoz.

Marika köszönetnyilvánító soraiban leírja: emléket állítanak azoknak, akiknek része van abban, hogy Nagyegyháza nevének hallatán ma is sokaknak támad szívmelengető érzése.

Azt hiszem, gondol például arra, hogy a terület itt a városok között, az első számú autópálya mellett milyen jól megőrizhette, érvényesíthette önmaga erényeit.     

A 86 éves Szilágyi Feri bácsi sorai fölé közcímként kiemelték vastag betűvel és idézőjelben: "A meseszép kastélyt lerombolták". 1932-ben született. Szülei 1928-ban kerültek Nagyegyházára. Hoffmann Ede birtokán találtak munkát a szülők. "Iskolába kisgyerekként Nagyegyházára jártam" - mondja ő. Azt hiszem, Marika és Kati sokakhoz elmentek és maguk készítették el az interjút. Marika arról beszélt nekem lelkesen, amikor a könyvet elhozta nekem: 130 éve alapították a nagyegyházi iskolát. De úgy ám, hogy Hoffmann Ede úgy döntött, a birtokán dolgozók családjainak iskola kell helyben! Marika mesélte nekem ma, hogy a régiektől tudja, hogy a ma Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett forrást az iskolaalapító tiszteletére írd és mondd Ede-forrásnak nevezték. A kötet első belső, fényes oldalán Nagyné Kiss Katalin kutatásának köszönhetően a Bicske-Németegyházai róm. kat. jellegű uradalmi népiskola iskola alapítólevele. Iskola fenntartója: Hoffman Ede gazdasága.   

Ő az a pozsonyi származású Hoffmann Ede, aki Batthyányiaktól megvásárolja az uradalomnak a németegyházi részét.  Kíváncsi voltam, találok-e valamit Hoffman Ede és Németegyháza közös kereséssel. Egy digitális könyvtár a rövid f-el írott Hofmann Edét mint a pozsonyi evangélikus líceum tanulóját mutatja egy dokumentumban.

Jakab István László irtványtelepülésnek nevezi Németegyházát. Ez azt jelenti eredetileg, hogy erdős területen alakították ki a letelepülők a kisebb-nagyobb tisztást, ahol szállásaikat alakították ki, házaikat építették meg.     

Visszatérve a legújabb korba: Szilágyi Feri bácsi kimondja azt is, hogy a háború mindent tönkretett, sokan meghaltak, akik pedig túlélték, még szegényebbek lettek. De térjünk vissza a Nagyegyháza fölé épült könyv formájában létrejött kilátóba, ahonnan saját, közös múltjukra engednek visszatekinteni, és a jövő felé fordulva is van egy-két jó szavuk.

A kiadó a Nagyegyházáért Nonprofit Kft. A kiadást támogatta Óbarok önkormányzata. Az impresszumban megköszönik a személyiségek és civil szervezetek által elkészített írásokat, azok megjelentetésének lehetőségét. Köszönök a fotókat. Akli Bencének külön köszönik a borító tényleg szép képeit! A történetek összegyűjtője: Kiss Béláné Marika. A kiadványt szerkesztette: Nagyné Kata.  

Módszertanilag kiváló, hogy a szerkesztők, anya és lánya  törekvése szerint minél több embert meg kell szólaltatni a kis faluból. Szóval ez nagyon szép. Amit a bicskei Poczik Feri bácsi  mond, az én nagyon kedves ismerősöm, akinek fiával és menyével mi dolgoztunk egy helyen, és akinek fiával igen jókat tudunk nevetni, onnantól, ha meglátjuk egymást. Amiket mondogatni szoktunk, nem idézném.

Feri bácsi nagyon büszke a nyelveket beszélő, tanuló és dolgozó unokákról szól nagyon büszkén. Tudom, mert ezt nekem is elmondta már nagyon szépen.

Feri bácsit inkább, aki gyerekkorából emlékezik a búcsús Tóni bácsira, aki érdekesebbnél érdekesebb dolgokat pakolt ki a kofferjéből a kastélynál. Földvári András volt a tanítójuk. Feri bácsi ugyanis ott járt iskolába. Földvári Bandi bácsira magam is emlékszem. Szerintem már nyugdíjas lehetett, amikor napközizett velünk néha helyettesítőként a 70-es évek második felében Bicskén. Emlékszem az alkatára és hogy adott magára. Valamint szigorú volt és igazságos. Szerette az együttműködést. Ha tehette, olvasott.  

Poczik Feri bácsi, a Bükkzsércen 1939-ben megszületett, majd 7 éves korában családjával Nagyegyházára költözött, jövőre 80. életévét betöltő férfiú azt mondja a nagyegyházi temetőről: "Mi is szeretnénk majd a gesztenyefák tövében megpihenni..." Nagyon hosszú, boldog életet, jó egészséget, sok örömet az unokákban!       

Kiss Béláné Marika, aki a Csabdi Általános Iskolában dolgozott 38 évig, a művet - László, Benedek, Gedeon, Kelemen és Patrik - éppen az unokáinak készítette. Öt srácnak. Bizony.          

Különleges teli találat, hogy kiadványba teszik 2018-ban az éppen akkor ott élők, odakötődők vallomásait. Mindenkit felkértek és majdnem félszázan le is írták benne kötődésnél is jóval erősebb kapcsolatukat Nagyegyházával. Nagyegyháza az életük színtere és egyben az életük jelentős. 

Volt aki egyszerűen leírta, erre kanyarodott és a látvány alapján azonnal döntött. Van aki Tatabányáról költözött ide, mások Erdélyből vagy éppen Visk nagyközségből, a Huszti Járásból vagyis Kárpátaljáról. A helyről sokat hallottam, mert a fiam gyakran megfordul Visken. Azt is tőle tudom, hogy ott a középkorosztály szinte megszűnt. 

Demeter Ákos az egyik legjobb hírű szakács. Kiss Csaba a Bicskei TC vezérszurkolója. Egy képen, ketten. Ismerős arcok... Létrehoztak egy nonprofit társaságot annak érdekében, hogy még több hozzáadott értéket rendelhessenek Nagyegyházához. Ez a KFT adta ki a könyvet.

Ír a kötet a nagy és szép tavak és parkok létrejöttéről is. A Gesztenyesoron tájrehabilitáció is történt, hiszen sitt tömege került elszállításra. Fák és cserjék ezrei a gondozott birtokokon, újra igazi élőhelyei a természetnek. 

Forrás, tavak, hegyek, erdők vidéke.

A Nagyegyházi Hangistálló sajtmustrái, klasszikus zeneművészeti koncertjei, zenés, táncos rendezvényei és színházi estjei jelentősen erősítették Nagyegyháza nevét országos szinten. Egy 150 éves tehénistállóból építettek hangversenytermet és közösségi házat.. Erről is részletesen olvashatunk.    

Kiss Béláné Marika és lánya, Nagyné Kiss Katalin végezték a szerkesztői, levéltári kutatói és szervezői munkát ahhoz, hogy A MÚLT üzen a JÖVŐNEK.... Emlékkönyv Nagyegyházáról 2018 megszülethessen. Benne vagyok még az olvasásában. Egészen máshogy nézek eztán Nagyegyházára, amin gyalog akkor mentem végig legelőször, amikor a Kinizsi 100-on Szárliget, az akkori cél felé haladtam hajnalban. Nem ma volt. Ittam is a Hajagos északi lejtőjének tövében eredő Kőrösi forrásból, amiről a könyvben írnak Hogy cserkészek tették rendbe a táborhelyük közelében a Hoffman Edétől kapott támogatásból. Ezért nevezték a cserkészek Ede-forrásnak. Amit ezután Ede-forrásnak is nevezek úgy magamban. Megér egy mosolyt, bólintással. És azon jár az eszem, hogy legközelebb iszom ott egy nagyot a  forrásnál és hozok belőle haza egy kannával.        

A KÖNYV A NAGY KÁROLY VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTEMÉNYÉBEN EGÉSZEN BIZTOS ELÉRHETŐ LESZ.

RÓLU(N)K SZÓL.

 

ia