Sziasztok!
Szeretnénk bemutatni Nektek Janikát,
aki éppen csak elkezdte volna az általános iskolát, megtapasztalhatta volna az első izgalmakkal teli iskolai napokat...ehelyett jelen pillanatban is kórházban van.

janika.jpg
Már az óvodai évek alatt kemény harcot vívott, mert első mérhetetlen fájdalmai 2015. őszén kezdődtek. Akkor, október 1-jén az alapos doktor nénijük egy sima vizsgálat után azonnali koponya MR-re küldte, ahol a rettenetes hír hallatán, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna. Janikánál agydaganatot diagnosztizáltak. 
2015. október 13-án átestünk az első műtéten, sajnos kevés sikerrel, de egy hét múlva kiderült, hogy jóindulatú a daganat.
2016. januárjában újra megműtötték a kis buksiját, ezúttal szerencsésen eltávolították a daganat 2/3-ad részét,így az agya a hatalmas nyomástól végre megszabadult.
Sajnos, a bal oldalra a térlátását elvesztette, és a műtét illetve a gyógyszeres kezelések mellékhatásaként hirtelen meghízott. A további súlynövekedést igyekeztünk szigorú diétával kordában tartani. 
Folyamatos gyógytornára, mozgásterápiára lett szüksége Janikának, mert a bal keze és a bal lába nagyon legyengült.
Janika 2016. szeptemberében reményekkel és vágyakkal telve újra el tudta kezdeni az óvodát, aminek már nagyon örültünk. 
Sajnos, az örömünk csak egy szűk évig tartott, mert jöttek újra kezdődtek a szűnni nem akaró és rettenetes fejfájások, a sok hányás… Lelkünkbe újra beférkőzött a félelem, miközben már a járás is egyre nehezebben ment.
2017. szeptember 1-jén újra a rémálom végtelenségébe kerültünk, mert életmentő műtétre lett szüksége a kisfiamnak.
Az agyára óriási nyomás nehezedett újra, amit Shunt beültetésével tudtak kezelni, ami a volt daganat helyén felgyülemlett agyvizet a pocakjába vezeti...ha “csak” ennyi lett volna...
A legnagyobb félelmünk ismét itt van...újabb daganatot találtak az agyában, az agytörzsben terjeszkedik, ami borzalmas hír, mert nem műthető.
Reményünk a kisfiam szerveztetét nagyon megterhelő sugárkezelés, amit kapnia kell 6 héten keresztül.
Keresem, kutatom, hogy mit tehetnék még… Ennél nagyobb fájdalmat még soha sem éreztem, hogy a gyermekem szenved és mi szülők, csak állunk tehetetlenül, nem tudunk segíteni, nem tudjuk átvállalni a fájdalmait.
Lelki és fizikai fájdalom a rettegés, hogy használjon a kezelés.
Erősnek kell lennünk, hogy Janika érezze, hogy támaszai vagyunk és mellette vagyunk.
A munkámat így ellátni nem tudom, folyamatosan a kisfiam közelében kell legyek. A betegség és szenvedés borzalmai mellett kényszerhelyzetben vagyok, mivel a hétköznapi dolgok, a közmű csekkek ugyanúgy jönnek, az utazásomat a kórházba meg kell oldanom, mert sajnos nem lehetek Janika mellett 24 órában, bármennyire is szeretnék.
Amíg Janika a betegséggel harcol, nekünk küzdeni kell Vele!
Kérem, támogassanak a harcunkban, hogy legalább a mindennapi élet anyagi részével kevesebb gondunk legyen, hogy minden erőnket a gyógyulásra használhassuk!
Minden apró segítségnek örülünk, és hálásan köszönjük!

Janika és Édesanyja

Az üzletben kihelyezett ládikóba anyagi támogatást gyűjtünk Györgyiéknek, ebbe a dobozba szept.18-23-ig várjuk az adományokat, de alapvető élelmiszereket is leadhattok nálunk és ezt mi eljuttatjuk a családnak.
Vörös Györgyi (édesanya) számlaszáma: 
18100002-00133060-11010019
Kérlek ha csak egy kevéssel is, de aki tud segítsen ennek a vasztélyi családnak.

 

A Bicskei Szó figyelmét a Jótékonysági Sütivásár egyik vezető szervezője hívta fel fel a Göllner-házban működő, a K&H Bankkal szomszédos üzlet közlésére tegnap, ami az édesanya levele..Ezt vettem át szó szerint, forrásjelöléssel. Ha most lenne az Önzetlenség Napja, ott állna mellette egy kisváros ifjúsága.... Javasoljuk a város vezetésének, karitatív szervezeteinek egy jótékonysági rendezvény mielőbbi meghirdetését bicskei helyszínen is a Csabdi, Vasztély Jövőjéért Egyesülettel együttműködve! Bicskén a sütivásár már tett Janikáért, Csabdin pedig a szüreti ünnepségen gyűjtöttek az édesanyjával Vasztélyon élő, jelenleg kórházban kezelt kisfiúnak.. Izing A.    

Bicskére, a Szondi utcába verekedés miatt kértek rendőri segítséget 2017. szeptember 17-én délután - kezdi kérdésünkre tájékoztatását Sipos Mónika r. főhadnagy, az FM RFK Kommunikációs Szolgálat munkatársa. 

"A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy egy 17 éves fiatalkorú egy kalapáccsal támadt egy férfira. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A járőrök a helyi fiatalt elfogták, a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították, majd garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki."
Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményeinek igazgatója az M5 kamerája előtt az Arany-bicentenárium évében (1817-2017)  Weöres Sándor Negyedik szimfónia című művének részletét idézi, aminek alcíme: Hódolat Arany Jánosnak   

Földesi Ferenc filológus, szakterülete a magyar művelődéstörténet, a neolatin filológia - a Nagy Károly Városi Könyvtárban is tartott már kiváló előadást Weöres életéről. A költő "A vers születése" című doktori disszertációját 1939-ben, Pécsett írja meg. Weöres ebben a költői önvallomásában hosszan idézi Aranyt.

aj.jpg

Biztosan emlékszem, hogy ez a történet a Könyvtárban is elhangzott. (Ott ne hangzott volna el?) Illés Árpád festőtől Weöres ajándékba kap egy kék borítójú üres kötetet. Illés azt kéri, írja tele saját kezűleg a Kék könyvet. A vázlatok, versek mellett helyet kap a kötetben egy jegyzék is, azokkal a világirodalmi, irodalmi művekkel, amiket egy lakatlan szigetre magával vinne. Két magyar szerepel benne: Arany és Vörösmarty. Weöres jegyzéke ma is gondolatébresztő. A fogékonyak máris azon gondolkodnak, mit másolnának a saját füzetükbe saját kezű kézírással.

Az M5 közszolgálati csatorna adásának művelődéstörténeti három perce itt látható.   

 

ia

 

Városi Donát (2000) a legfiatalabb bicskei a Wizz Air Budapest Félmaraton (21 km) teljesítői között. 

akosdonat.jpg

Donát immár sporttársa egykori testnevelés tanárának, aki szintén ott volt a mezőnyben: Agyagási Ákos (1982) a bicskei rajtolók legjobbját hozta. A Nagyatádról Extrememan címet hazahozó triatlonista tanerő Budapest előtt egy héttel - szülőföldjén edzett  az Ózdi Triatlon Verseny pályáin startolva. A budapesti versenyen egymás mellett álltak rajthoz Tolnai Éva testnevelés tanárral, akinek ez a tizenharmadik (!) félmaratonja. 

Kardos Henriett, Németh Csaba és Kocsi Gábor alkotta trió az Újrakezdők közül ért célba. Henriett és Csaba bicskeiek.    

henicsaba.jpg

Pintér Zsolt (1971) hosszútávfutó remek teljesítményével képviselte Bicskét.

A bicskei Földes Gábor (1973),  aki a labdarúgó Nemzeti Bajnokság I. osztályában mintegy 250 mérkőzésen lépett pályára - szintén célba ért. 

fg.jpg

A Futanet versenyeredményeinek keresés funkcióját ajánljuk nagyérdemű olvasóink figyelmébe. A Verseny / Race legfelső választásnál az Összes verseny menüt használjuk, a városnévnél pedig szűkítsünk és írjuk be: Bicske. (Földes Gábor , Németh Csaba, Kardos Henriett így nem található meg, őket nevükre keresve találjuk, Csaba és Henriett nem is egyéniben indultak..)

 

ia

          

 

Sziai! Nem tudod, a hulladékcég, az ún. Zöld Bicske Kft. miért nem tudja a megadott időben elszállítani a szelektív hulladékot? Múltkor valami gépjármű hibásodott meg, azért nem vitték el a műanyagot, és persze csak másnap közölték mailben, hogy hagyjam kint. Nyilván addigra bevittem, amikor meg jöttek, nem voltam itthon. Ma pedig kiraktam a papírt, és még mindig nem vitték el. A honlapjuk nem azért van, hogy az ilyesmit közöljék? Kezd a púpom tele lenni velük, előbb-utóbb a járási hivatalhoz fogok fordulni. 

szia , nagy bajok vannak ott az államkapitalista központosítással együtt, de az egész országban

- Hát érzékelem. �

- ezen a téren is. úgy tudom, olykor a bgsz is segít nekik beszedni

- Máshol sem vitték el?

- nekünk itt mindig elvitték. abba hiba nem volt. legfeljebb később, de nekem az mindegy. csak az a gond, ha erős szél fúj, mert akkor okosba' kell kitenni, ne vigye már az útra, a szállítóknak pedig az a lassító, ha szakad az eső vagy le van fagyva minden.   

- Hát nálunk rendszeres, és azt sem tudom, hova tudnám kocsival elvinni a papírhulladékot, mert hónapok óta gyűlik.

- MÉH-telep? Móricz Zsigmond utca. Egyébként van egy gyár, ahol a papírhulladékot újrahasznosítják. Odavitték egyszer az enyémet baráti alapon, remélem ez megmarad.      

- Oké. A szigeteket már felszámolták mindenhol a környéken.

- Azt pedig megértem. Nem arra használtuk-használták, amire kellett volna.

- Így van, de most akkor hova tudom vinni a szelektívet, ha ezek nem viszik el?

- Elviszik előbb-utóbb, ne légy pipa, fő az egészség, nem ér annyit az egész. Ha nem oldódik meg, szólj, megírjuk. 

Rendben!
EGY NAPPAL KÉSŐBB

 

- Ma sem vitték el...

- Basszus. 

- Én is ezt mondom.
Szerintem direkt engem szopatnak.

- Á dehogy, csak aláfutottál.  Írd meg a panaszod, küldd nekik és ha nem viszik el, akkor nekem küldöd.

- Már tegnap írtam nekik, de nem válaszoltak.

- Nekem régebben elég gyorsan válaszoltak, amikor egyenlegemről kérdeztem. 

- Most meg már úgy sem látják pénteken, hiába mailezek.

- Igaz.

- Mindegy, majd ami befér, berakom a kommunálisba, a maradékot meg a szomszéd elégeti a kazánban. Amúgy 2 hónapja már ez van.

- Tudod, az ebben a nagyon súlyos, hogy egy település, legalábbis az értelmesebb része, kezdi megszokni és végezni a szelektív gyűjtést, ami jó eredmény. Mire elkezd nem működni, akadozni a begyűjtés.  Miközben a központi nagy szöveg a védelem. Környezet tekintetében pedig aztán tényleg lenne mit védeni. 

- Igen. 

 - És igen, komoly problémák vannak, nem csak veled akarnak kiszúrni. egy eddig szokatlan dolog terjed a városban, ez is vélhetően a nem megfelelő szervezés miatt.
Kezd rendszeressé válni, hogy a szelektíven gyűjtött "frakciók" (papír, műanyag, zöld) hetekre ki kerülnek a házak elé, ott tárolják, hogy majd úgyis elviszik valamikor. Szerintem ezt el lehetne kerülni. A korábbi csúnya, de nagyon csúnya időszakban elterjedt, jól használható és leginkább alkalmazott gyakorlat visszahozásával, miszerint nem a naptárt kell sasolnia a népnek, hogy hónap elején, közepén, végén jönnek ekkor ezért, akkor azért, hanem pl. a hónap uccsó szerda-csütörtök  jönnek az összesért.Igen, sokkal nagyobb munka lenne egyszerre mindet bevinni, de nem is kellene minden héten körbepörögniük a várost valamely fajtájú szemétért.   Ennyi lenne. Jó alaposan meg kellene hirdetni, hogy a zsákokban-csomagokban nagyon komolyan egyféle legyen, ne vegyes, úgy elviszi a nagyon okos Bicske egy-két napon az egészet, de mindent otthagy a ház előtt, amikor a zsákokban látható mix van.   És nincs pardon. A megfelelőt szépen feltennék a kocsikra, beszállítanák és végül szépen szétválogatnák munkatársaik telephelyükön. És ha sok egyszerre a meló, meghirdethetik: 1. nap: Szent István úttól és József Attila utcától és vonalaitól jobbra eső terület. 2. nap: ezektől balra Nem? 

- De. 

- Akkor ezt ajánljuk a képviselők és a cégvezetés szíves figyelmébe. 

Egy teherszállítmánnyal rendszeresen az M1 bicskei szakaszán közlekedő észrevételezte egy beszélgetésben:

 

az M1-es autópálya érezhetően megsüllyedt, közvetlenül az új kerékpáros alagút feletti területen. Ami mellesleg 55 méterre épült a Csabdi úti átjárótól közbeszerzés által, dobpergéssel átadva. Szerinte egyre rosszabb lesz a süllyedés útminőségre gyakorolt hatása, a süllyedést a terhelés idézi elő, ahogyan az M1 autópálya leterheltsége mellett az egyes számú magyar autópálya állapota felelős -részben vagy egészben - a balesetekért is.

Egy pár stadion/aréna ára vagy TAO-csomag jól jönne a magyar utak rendbetételhez. Köszbeszerzésben. 

Időközben olyan vélemény is érkezett, miszerint "Ott mindig is meg volt a süllyedés, szar az egész, nem az átjáró miatt..."

Lopás miatt körözte Bicske

Címkék: rendőrség

2017.09.08. 14:08

A járőrök Dunaújvárosban, a Piac téren igazoltattak 2017. szeptember 7-én délután egy 20 éves cecei lakost, aki ellen a Bicskei Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetése miatt elfogatóparancsot bocsátott ki. A rendőrök a férfit elfogták, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki.

(FM RFK) 

Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartja könyvbemutatóját az Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport. A családjával Bicskén élő Bónus Tibor irodalomtörténész, egyetemi docens A másik titok - Kosztolányi Dezső: Édes Anna (Kortárs Könyvkiadó 2017) című monográfiája is a bemutatott művek között szerepel.

tibi.jpg

Bónus Tibor (1972) irodalomtörténész. Az ELTE Összehasonlító Irodalom és Kultúratudomány Tanszékének tanára. Legutóbbi kötete: Az irodalom ellenjegyzései. Írások kortárs magyar irodalmárokról (Ráció, 2012). 
"A szerzőt mindenek előtt az Édes Anna kétarcú volta vezeti, az a tapasztalata, hogy ez a különös nyelvi erővel megalkotott irodalmi mű mialatt széles körben olvasható, merészen mondva, nemzeti ponyvaként viselkedik, a legnehezebb kihívásokat adja annak az értelmezőnek, aki úgy kerül a bűvkörébe, hogy ennek az esztétikai hatásnak a poétikai és textuális feltételrendszere iránt is érdeklődi."

A reformáció kezdetének 500. évfordulóján a bicskei református templom tornyában egy 840 kg tömegű új harang szólal meg a 450 és 270 kg-os meglévő harangok mellett, akik már régen ott laknak a fehér toronyban.

A reformátusok nagy harangját a II. világháború idején vitte el a magyar állam fegyvernek beönteni. Később a harcokban ez a torony is rommá lett lőve.
E református nagyharang pótlása történik meg 2017. október 28-án, a reformáció kezdetének félévezredes ünnepén.

A harangavatáson minden bicskeit szeretettel lát a Bicskei Református Egyházközség.

A régi-új református nagyharang a hívek adakozásából, az egyház és a város összefogása révén költözik a toronyba.

A hivatalos meghívót amint tudjuk, közölni fogjuk.

 

ia

luther500.jpg

Árulják a kispiaci parkolót

Címkék: piac cba írazolvasó

2017.09.05. 12:32

Olvasónk küldte az alábbi hirdetési linket.

A terület egyértelműen a volt CBA parkolója.
A régi csirke-patyolat épület még a térképen látszik, és annak a helyét mutatják a fotók, viszont az ingatlan-nyilvántartásban legjobb tudomásunk szerint már ez nem létezhet önállóan.
A parkolók pedig szükségesek a jelenleg kínai bolt működéséhez.

Részletek....

A cím megadása is téves. 

Bicske, Madách Imre utca

Eladó lakóövezeti telek
Telekterület191 m²
Ár2,85 millió Ft
  • Térkép
Hívja a hirdetőt!
06 70 426 
Kardos Zsolt
 Üzenetet küldök
Közvetítői azonosító: COM TK416705 Azonosító: 23890719

Eladó lakóövezeti telek

Beépíthetőség nincs megadva
Szintterületi mutató nincs megadva
Bruttó szintterület nincs megadva
Villany telken belül
Víz telken belül
Gáz utcában
Csatorna telken belül
Telek eladó a központban
Bicskén a központban, remek adottságokkal, egy 191 nm alapterületű dinamikusan fejlődő környezetben lévő, építési lehetőséggel is bíró telek eladó. A hely közvetlen a volt CBA bejáratánál elhelyezkedő nyitott terület, régebben épület is állt, de lebontották. Víz, villany, csatorna rácsatlakozási lehetőség a telken, gáz az utcában van. Ajánlott vállalkozások, tervezgetők, nagyot álmodók részére.
Irodánk az adásvételeket teljes körű szolgáltatással segíti: 
Ingyenes hirdetés, jogi tanácsadás, hitel közvetítés, kedvezményes szerződéskötés. 
VEVŐINKNEK MINDEN SZOLGÁLTATÁS DÍJMENTES!

Olvasói levél érkezett tegnapelőtt egy Bicske alsón landoló mentőhelikopterről.  

 "Szeptember 2-án reggel Bicskére egy idős nőhöz rosszullét miatt érkezett mentőhelikopter. A beteget a mentők stabil állapotban szállítottak a legközelebbi kórházba" - válaszolta kérdésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója. 

       

 

 

Ez egy vízmosásos út volt a Payer-villánál, ami nagy esők után, ha már járható volt, úgy nézett ki, mint egy horhos nagy kövekkel, mint a Mária-szakadék eleje ott a Vértesben, főleg egy kisgyereknek, aki itt tolta fel a biciklit, aki azt is gondolta közben játszásiból, hogy amit lát, az egy nevadai légi felvétel és ő fotóz a repülőről. Szemlélődő típus volt. Azt pedig  majd meglátjuk, hogy a csapadékvíz mit és hogyan végez az új felületen és környékén.

Ez egy olyan út volt, amin a ló- és szőlőgazda, például Sári nevű sárga lovát féltő egyszeri nagypapa a gumikerekű lovaskocsijával sem ment se föl, se le, nehogy leverje az állat lábát. Ha itt esik, nagyot esik. Mi is a bakról. Nincs arra szükség.   

A kopóréteg is hamarosan felkerül az útra, a gépek készenlétben pihentek a sarkon ma este.   

Különös felcsapatni rajta. Legközelebb a Táborállás felől kell megérkezni, hogy lejtmenetbe lehessen gurulni az elsőig. Egyszer élünk.

Az út mezőgazdasági út is, ugyanúgy, ahogy eddig. A probléma a következő: a földút szélesebb volt. Itt a padkákon kívül árkocska van. Arról nincs információja az ottani tulajoknak, hogy a padkák mentén a feltöltés megtörténik-e. Erre azért is szükség lenne, hogy az autók félre tudjanak állni egymás elől elférjenek egymás elől. Itt traktorok is közlekednek.   Van aki egyirányúsításról beszél, mások pedig szeretnék, ha elő lenne írva a 30 km/h sebességkorlátozás. A borúton nem kell rohanni. A présházak küszöbjei pár méterre vannak az úttól vagyis ez egy veszélyes terület lett.   A feltöltést a házuk előtt már sokan megcsinálták. A medret építőkkel többen egyeztetni tudtak a kitermelt talaj újrafelhasználása érdekében. 

A padkák melletti felületek kiépítése itt azért is fontos, mert az útépítőnek tiszteletben kell tartania az itteni utak eredeti funkcióját. Ez a probléma a mányi utat Csabdival összekötő kerékpárúton nem áll fenn, hiszen azokon a szakaszokon nem voltak utak, nem voltak kocsiutak. Itt a Galagonyáson igen. S ha már a marketingben építünk a szőlőt művelő gazdákra, tartsuk tiszteletben azt az igényüket is, hogy az útjukat széltében-hosszában hadd használhassák, ahogy eddig .   

A képen látható legalább kb. 25 méter magas fa a villa parkjában - e kis táj különös jellegfája.  Magányos és öreg cédrus. Cedrus libani. A különös Csontváry-festményről biztos volt poszter a suli falán, amiről az igazi Pécsett látható. A kastélyparkban is biztos van példány és a Csaplári erdőben is az alcsúti arborétum mellett. Lombozata különös lapokkal zárja a teret, ott egészen belül - lenn-középen - mintha szárnyaló sasforma látszana - ha hosszabban és hányavetin nézi az ember.   Mint egy installáció.  

rozsika_zsambeki.jpg 

16 óra után érkezett információnk szerint a Spar központ közelében történt baleset miatt félpályás lezárás van érvényben az 1-es főútvonalon.   

Mint arról az FM RFK Kommunikációs Szolgálata tájékoztatást adott, egy anyagi káros közúti közlekedési baleset miatt volt érvényben forgalomkorlátozás. Egy gépkocsi vezetője elvesztette uralmát a járműve felett, majd felborult. 

Tűzoltók is dolgoztak a helyszínen. Mint azt arra közlekedő olvasónk írta:

Én ma Bicskéről nem tudtam ki fordulni a 100-as útra annyi autó és kamion jött ezért megfordultam. És a Lidl körforgalomnál jöttem ki kb mögötte a 3-4auto volt ami a sapnal fejtetőn végezte
A 100on jöttem A spár raktár előtt Bicske felől Tatabánya irányába
Nagyon lassan halad a forgalom és szerintem ez okozta a balesetet
Mert egy marha nagy csattanásra lettem figyelmes és arra, hogy az út szélén a feje tetején állt meg egy kis zöld személyautó
Vagy ő ment bele a másikba vagy belé mentek
De nagyot repült
Azt láttam
nagyon köszönöm. örülök, hogy nem épségben hazaérkeztél
Köszönöm szépen
amit írsz, bele fogom szőni
Hát remegett mindenem az tuti
Bicskei Szó
természetesen kihagyom és természetesen tegeződjünk. de bizony, kedvenc rokonom.
együtt dolgoztok?

Szokatlan, hogy az ellenzéki képviselő indítványát magáévá tette a fővárosi közgyűlés. 
Az ötlet jó, tényleg sok bosszúságot tud okozni tavasszal a bicskei, például központi közterületeken is előforduló, március-április hónapokban virágzó növény. Elterjedését azonban egy jó tulajdonsága indokolta: nagy mennyiségű vizet párologtat, vizes területeket lehet vele vízteleníteni.
Mivel bicskei ültetésük óta sok minden változott, a kivágott példányok helyére a közművek miatt nem minden esetben lehetne másikat ültetni, ez okozhat fejtörést.
Összességében jó ötletnek tűnik a fővárosé, de a "vattája" így is szállni fog, legfeljebb kevesebb lesz belőle.

Szia! Amiatt írok Neked, hogy amióta felújították a körforgalmat sajnos többször azt vesszük észre, hogy a sofőröknek nem tiszta, hogyha a Tesco felől jönnek, nem szabad Mány fele közlekedni.

Ebben az esetben  csakis úgy lehet Mány felé menni, ha bemennek a körforgalomba és ott fordulnak vissza!

Hiába van kinn a kötelező haladási irány, a két sziget között elfér egy autó és sokszor balesetveszélyes, ahogyan azok között vág át Mány felé, előfordul, hogy ezzel a forgalmat is akadályozva.

Szerintem fontos lenne erről is írni az oldalon, mert így sokkal több emberhez eljutna a probléma és a megoldás szükségessége.

Köszi,

név 

 

Egy másik olvasói álláspont szerint: 
"az autóvezetőknek ismerni kellene a KRESZ-t.

nem tiltja semmi, hogy a Tesco felől a körforgalom érintése nélkül a mányi útra kanyarodjon bárki,
természetesen a kanyarodási szabályokat be kell tartani". 

A másik érv szerint a csomópontban tábla mutatja a kötelező haladási irányt (valójában kerülési irányt mutat, a kettő bizony nem ugyanaz  - a szerk.) a körforgalom felé.

A végső álláspont szerint az alábbi tábla végképpen megzavarja a közlekedőt és ez az állapot nem egyértelmű, ellentmondó és balesetveszélyes. Főleg kis helyismerettel rendelkező közlekedő számára.

Újabb, érdemi  érv érkezett:  "hogy a terelőszigetet honnan és hogyan kell kerülni, az egyértelmű, van akinek ennek ellenére sem világos, hogy ha forgalomszervező meg akarta volna tiltani a balra kanyarodást, akkor nem szakítja meg a terelőszigetet, vagy még egyszerűbben záróvonallal köti őket össze.
Sajnos akinek jogosítványa van, mindenki közlekedési szakemberré válik, és a hozzáértők, akik egyébként mellette nem csak a KRESZ, hanem egyéb jogszabályok, szabványok betartása mellett tervezik a forgalmi rendet, azokat rögtön elmondják mindennek, mert megváltoztatják a megszokottat.
Van aki az alapfogalmakkal sincs tisztában, de biztosan vezet az úton.
Megjegyzem, kötelező haladási irány tábla most sincs kihelyezve, miközben valaki szerint a napokban kikerült ilyen. „Kikerülési irány” tábla látható ott, ami azt jelzi, hogy a táblát - illetőleg azt az akadályt vagy egyéb tárgyat, amelyen a táblát elhelyezték - a táblán levő nyíl által jelzett irányban kell kikerülni."

kerulesi_irany.jpg

Közepesnél nagyobb forgalomban a Csabdi felől érkező autósnak - bár mehet balra Mány felé enélkül is -, javasoljuk, hogy perdüljön egy nagy lazát a körforgalomban, mert sokaknak nem világos az itteni szitu  és úgy folytassa útját Mány felé.   

Jó utat! 

manybalra.jpg   

 

 

new_york_plakat.jpg

 

Kedves Bicskei Szó!

Fekete Ildikó vagyok, alcsútdobozi hímes tojás festő. Soron következő kiállításomról szeretném Önöket értesíteni, ugyanis az a megtiszteltetés ért, hogy önálló kiállítást rendezhetek New York Cityben. A kiállítás 2017. 09. 08.-tól egészen 2018. 04. 10.-ig lesz megtekinthető a New York-i Magyar Házban. Itt mintegy 800 db tojáson keresztül fogom bemutatni a magyar tájegységek hagyományos mintáit, lesz baranyai, sárközi, felvidéki, muravidéki, gyimesi, háromszéki valamint árapataki vitrin is. Ezen kívül résztvevője leszek a szintén New Yorkban rendezendő Magyar Örökség Fesztiválnak is, ahol bemutatókat illetve workshopokat tartok a rendezvény ideje alatt. Itt további 200 saját tervezésű hímes tojásomat fogom bemutatni.

Üdvözlettel: Fekete Ildikó

"Az áruház szeptember 17-én lesz nyitva utoljára és várhatóan november végén nyitja meg újra kapuit"- mondta el a Bicskei Szó kérdésére a Spar illetékese.    

 

Üdvözlöm! Igazából csak érdeklődnék a mélyen tisztelt önkormányzattól, hogy ugyan mikor méltóztatik a rengeteg parlagfüvet kiirtani a bicskei kisállomásról? Minden reggel az allergiával küszködöm, ahogy a többi "szerencsés"! Mindenre van pénz, de arra nincs amire igazán kéne! Szörnyű érzés ott várni a vonatot úgy, hogy másodpercenként tüsszögök, és nem látok a könnyektől!

Az említett ügyben a Bicskei Rendőrkapitányság állatkínzás vétségének gyanúja miatt indított büntetőeljárást - válaszolta a bicskeiek blogjának kérdésére az FM RFK Kommunikációs Szolgálata 


Az FM RFK-hoz azért fordultunk tájékoztatás kéréssel, mert az állatvédők tüntetése során egy kertvárosi házhoz értek, ahol a lakók 10 kutyát tartottak. A kutyák "nevelése" főleg úgy zajlott, hogy feltételezhetően nem sokat törődtek velük, eladásra "dolgoztak" - az állatvédők meglátása szerint.A Bicskei Szót egy környéken élő értesítette. Egyetért az állatvédőkkel. Az állatvédők a rendőrség segítségét kérték. A készenlétiek biztosították a helyszínt és a kapitányság helyszínelői dolgoztak a területen. Az állatvédők olyan képeket tettek közzé a kimentett kölykökről, hogy a bordájuk is látszik. Egy képen jól kivehető, mennyi tere volt a kikötött szukának... Értesülésünk szerint 1 állat elpusztult, 9-et kimentettek. amikor a szukát kihozták a bicskei rendőrök és átadták az etyeki állatvédőknek, hatalmas tapsvihar köszöntötte az eseményt. A többi kutyánál ugyanez történt. A ház lakói rövid ideig hangosan tiltakoztak. A ház udvarán és a házban rendőrök és állatorvos dolgoztak. Az utcán tömeg állt, a kerítés előtt rendőrök álltak elkülönítő sorfalban, hogy az ellenérdekeltek véletlenül se közelíthessék meg egymást, hiszen indulatos órák voltak.

A  film itt látható.  

A Bicskei Szó Facebook-klubjában számos fotót posztoltunk.  

Zenekar él és élni akar - Csizmadia László halálának első évfordulója

Címkék: zeneiskola zánka fúvószenekar csizmadia.lászló

2017.08.20. 00:07

 

Augusztus 20-án megjelent  zenekari és közösségi életet bemutató írásunk vége megsérült, túl hosszú tartalomnak minősült egy kép utólagos feltöltésekor. Ezért tesszük közzé megint teljes egészében.

 

2016. augusztus 20-án veszítettük el Csizmadia László karnagy urat. Az alábbiakban Csizmadia Péter zenész és Grósz Mónika egyesületi elnök írását közöljük. Mindkettő a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar zánkai, zenei tábora után készült, amit a szakmai felkészülés elsőrangú állomásának tekintenek. Jómagam is jártam már a zenekarral Zánkán is, Rétyen is. Ajándék volt társaságuk, Laci bácsi bizalma különösen. És a nagy "rezes" nevetések. De a mára visszatérve ennek az egész közlésnek a lényegét egyetlen mondatban összefoglalva: a zenekar él és élni akar. Van utánpótlás, fiatal apák fiaikkal zenélnek és maguk közé várnak minden zeneszeretőt. S ha már Adyt érintettük, Petőfi is érkezzen érintőlegesen: "Azért a réz az úr..."

Csizmadia Péter fotói 

 

"Úgy ment el, mintha megkomponálta volna ezt is. A sokadik zenekari táborban, néhány próba után, az ő keze által is épített imádott Zánkán lett rosszul augusztus 6-án kora reggel. 1961. augusztus 6-án, pontosan 55 évvel előtte ismerkedett meg feleségével, egy balatoni kirándulás alkalmával. A kórházba kerülés után még adott két hetet a családnak, hogy legyen idejük elfogadni a megváltoztathatatlant, hogy fel tudjanak készülni az elengedésre."  Részlet Jakabné Borostyán Krisztina búcsúztatójából: 

Csizmadia Péter: Gondolataim

Vegyes érzelmekkel vártam a 2017-es zánkai tábort. Tudtam, hogy lezárást és kezdetet egyszerre fog hozni. Így lett. Édesapám tavaly még "levitte" az együttest a szokásos, éves táborozásra, hogy megalapozzuk a szakmai munkát a következő egy évre, de a haza felé tartó utat már nélküle kellet megtennünk.
A mentő a táborból vitte be a veszprémi kórházba augusztus 7-én, majd én vittem át Székesfehérvárra, ahonnan augusztus 20-án távozott el végleg közülünk. Stílusos, neves dátum, illik hozzá. Zánkán az utolsó utáni pillanatokban is a zenekart dirigálta. Ez az a kitartás többek között, amivel az elmúlt 30 évben oly sok sikert ért el ez a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar.
A Zánkáról hazafelé tartó út így utólag egyértelműen jelképessé vált az önállóság, a felnőtté válás irányába.
Olyan értéket épített fel, ami élni akar. Az Ő eszmeisége és értékrendje mentén haladva visszük tovább az örökségét.
Köszönettel tartozom mindenkinek, aki támogatta az együttest ebben a nehéz időszakban.
Kovács Tibor alezredes vette át a zenekar szakmai irányítását. Tibor az első közös próbán kivívta a zenekar szakmai elismerését és a mai napig úgy gondolom, hogy nem találhattunk volna nála alkalmasabb vezetőt az együttes számára. Köszönöm Tibor!
Én láttam, hogy mivel jár az elnöki feladatok ellátása, ami sokszor sajnos nagyon hálátlan feladat. Ezeket a teendőket Grósz Mónika vállalta magára, aki egy éve kézben tartja és viszi a hátán az egyesület ügyeit és gyakorlatilag a vezénylésen kívül minden feladatot koordinál. Sok új elgondolás jelent meg a zenekar életében, de mindig szem előtt tartja a korábbi értékeket. Tevékenysége messzemenőkig túlmegy a "hivatalos" elnöki feladatok ellátásán, amiben férje, Szanyi Tibor mindig ott áll mellette. Ahogy én látom, Tibi ugyan egy kicsit a háttérben, de ugyanolyan elhivatottsággal, vesz részt a feladatokban, így lényegében közösen intézik a zenekar és az egyesület ügyeit. Nem is lehet máshogy csinálni, nálunk is "családi vállalkozás" volt ez korábban. Ezért természetesen lányuk, Szanyi Bettina is része a projektnek, mégpedig a zenekar egyik konferansziéja szerepében. Köszönet az egész családnak!


Emellett természetesen köszönet Bicske Város Önkormányzatának, aki a zenekar mellett áll és megtartotta szoros együttműködését a mai napig. Köszönet Pálffy Károly polgármester úrnak és a képviselő testületnek.
Köszönet a zeneiskolának és Ádám Annamária igazgató asszonynak a próbaterem biztosításáért és a szoros szakmai kapcsolatért.
Köszönet Borostyán Krisztinának, aki Apu kérését tiszteletben tartva, csodálatos búcsúbeszédet mondott édesapám temetésén. Emellett sok-sok éve a zenekar konferansziéja.
Mindenkinek Köszönöm!

Grósz Mónika: Gondolataim, érzéseim zenekarunkról…

Először még mindig a félelem jut eszembe, amit már jó ideje éreztem, amikor sokszor a fájdalomtól eltorzult arccal, de fiatal, egészséges embereknek is becsületére váló akarással és kitartással vezette a próbákat, volt, hogy már koncertet is. Ezt láttuk mi „öregek”, az a maroknyi ember, akik a végsőkig kitartottunk mellette, hiszen nem tehettünk mást, ezt követelte tőlünk az egymás és a zene iránti szeretet, tisztelet, tisztesség, kitartás és alázat, amit Lacitól tanultunk. Tudtuk, de nem akartuk tudomásul venni, hogy egyszer vége lesz. Azt mondtuk csak addig megyünk vele, míg Ő visz minket.
Aztán nem így lett…
2016. augusztus 20. kivételesen, nem várt esemény lett zenekarunk életében. Míg az ünnepség zajlott a zenekar nélkül, mi imádkoztunk csendben Laci életéért. Elment és mi csak álltunk és sírtunk, hogyan tovább. „Tényleg ennyi volt?” Kérdeztük. Nem lehet. Hiszen az út, melyen 30 évvel ez előtt Laci elindult ezzel a zenekarral, még nem érhet véget.


A mély megdöbbenés után aztán felgyorsultak az események. Szinte egyszerre mondtuk ki a döntő szót: „Igen, megyünk tovább, együtt!” 
Közgyűlés, Elnökválasztás, szavazások tömkelege, Törvényszék, alapszabály, módosítási kérelmek sora, bankszámla, van-e pénzünk, aláírók stb. volt mit tenni bőven… Hálás köszönet mindezekért elsősorban Szanyi Tibor vezetőségi tagnak, aki a legtöbb munkát végezte az egyesületi ügyek helyreállításában, továbbá Pertl Polixéna, Kiripolszki Nelli, Dr. Szabó Gábor, Lehőcz Kálmán és Patkó Balázs elnökségi tagoknak, valamint Vitai-Pfendert Erzsébet könyvelőnek.
Számomra nem volt kérdés a szakmai vezető személye sem, hiszen már évek óta együtt dolgoztam Kovács Tibor alezredes karnagy-úrral a Zeneiskolában, aki a Magyar Honvédség Központi Zenekarának a vezetője. Kollégaként rendkívül szimpatikus embernek ismertem meg. Megkérdeztük, elvállalta. Nem is találhattunk volna szakmailag, emberileg tökéletesebb vezetőt Laci után. Hasonló magas színvonalú, igényes, precíz munka jellemzi, kiváló muzsikus és karnagy, de már egy kicsit fiatalosabb kivitelben, mindemellett kedves, humoros személyiség, jól bánik felnőttekkel, gyermekekkel egyaránt. 
Már az október 23-ai városi ünnepélyen meg is jelentünk, emelve annak fényét együttes játékunkkal. Innen már egyenes volt az út felfelé. 
Emlékkoncert decemberben, mely egy szomorú, de mégis örömteli lehetőség volt, melyen számos régi zenésztársunkkal együtt tiszteleghettünk Laci emléke előtt.


Hatalmas siker, még nem látott ember mennyiség a Művelődési Központban. Szívet melengető érzés volt. Olyan lelkesítő volt számunkra, hogy újabb erőt kaptunk a 30. jubileumi koncert megszervezéséhez, valamint visszatértek a zenekarunkhoz, olyan nagyszerű muzsikusok, mint Ádám Annamária, Paksz Anita, Paksz Attila, Kontra Imre, Kontra Péter, Kiss Ferenc, Ádám Tamás. 
Jubileumi koncert június 3-án.
Erre az alkalomra már beültettük új zeneiskolai tagjainkat is. El is érkeztem kis történetem legfontosabb pillanatához, amikor az új gyerekekről beszélhetek. A múltbéli szomorú események lezárásaként, de már a jövő reményében szerveztük meg az idei zenei táborunkat, Zánkán.

Már egy hete hazaértünk, de még mindig nem tudom szavakba önteni az érzést, amivel eljöttem. Annyi biztos, boldog vagyok és rendkívül büszke. Az „öregek” lezárhatták a múltat, aminek Zánkán kellett történnie, hiszen ott indult számunkra ez a különös év. Ez a zenekar már a végére olyan volt, mint egy nagy család, sok rokoni kapcsolattal, elválaszthatatlan baráti szálakkal összefűzve. Évek óta így nyaraltunk ott együtt, kis szűk körben.
Az idén más volt….
Elvittük magunkkal kis palántáinkat, akiket a zeneiskolában nevelgettünk és már alig várták, hogy velünk muzsikálhassanak. Egy tökéletesen megszervezett és lezajlott táborban voltunk, sok szép muzsikával, sok nevetéssel, játékkal és örömkönnyel, a 40 fokos hőségben, nyakig a 27 fokos Balatonban.
Felemelő érzés volt őket látni, ahogy igyekeztek és koncentráltak ezekben a nehéz zeneművekben, amiket karnagyunk az új évadra választott számunkra. Az biztos, hogy nem fog unatkozni koncertjeinken a kedves közönség. Sok szép meglepetéssel készülünk az elkövetkezendő időszakra.
Rendkívül hálásak vagyunk új zenekari tagjaink szüleinek is, akik időt, pénzt nem spórolva támogatnak és segítenek minket utazásban, pakolásban szervezésben stb.
Andrikó László, Bakó Gyula, Fedorka Nadia, Korponai Tímea, Németh Irén, Presér Edina, Rábai Rita, Sátori Viktor, Székesiné Juhász Hortenzia, Vincze Ágnes.
Hálás köszönet legfőbb támogatóinknak:
Bicske Város Önkormányzatának,
Bicskei Művelődési Közalapítványnak,
Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtárnak,
Prelúdium Művészeti Iskolának,
Dr. Halász Évának,
Jakabné Borostyán Krisztának
Báder Antalnak és
Csizmadia László családjának: Tamásnak, Péternek, Emesének, Ritának, Marcellnek, Zsombornak, Sebestyénnek és Nándornak.
Az út, melyet Laci jelölt ki számunkra nem könnyű. Tudjuk, hogy egy ilyen úton végigmenni hosszú és nehéz. Mégis ezt választjuk. Idősek és fiatalok. Apák és fiaik. Anyák és lányaik. Sok-sok tanítvány. Mint zenepedagógus, mint anya nem képviselhetek más utat. Mélyek a gyökerek, ebből növekszünk tovább. Laci szellemi öröksége itt van bennünk, ezt őrizzük és építjük tovább, amíg csak tehetjük.
ffzponyva.JPG

Akik ezt az örökséget továbbviszik a mai felállás szerint:
Új tagok:
1. Tihanyi Csenge, 2. Andrikó Csenge, 3. Stepán Melissza, 4. Székesi Adrienn, 5. Szabó Laura, 6. Tönköl Tamara-fuvola;
7. Bakó Noémi-szaxofon;
8. Sátori Kornél, 9. Kontra Dávid-trombita;
10. ifj. Kontra Imre-bariton;
11. ifj. Sátori Viktor-tuba;
12. Kormos Bence, 13. Őri Gergely-ütő;
Régi visszatérők:
14. Ádám Annamária, 15. Kiss Ferenc-klarinét;
16. Paksz Anita-pikkoló, fuvola;
17. Paksz Attila, 18. Kontra Péter-trombita;
19. Kontra Imre-bariton;
20. Ádám Tamás-ütő;
Végül legnagyobb hálával a maroknyi kis csapat iránt:
21. Grósz Mónika, 22. Pertl Polixéna, 23. Dr. Szilágyi Rita, 24. Dr. Szilágyi Zsófia, 25. Szabó Katalin, 26. Tóth Orsolya, 27. Tóth Zsófia, 28. Karácsonyi Barbara, 29. Boros Adrienn-fuvola;
30. Kecskés Szilvia, 31. Kecskés Viktória, 32. Boros Bernadett-klarinét;
33. Kiripolszki Nelli-altszaxofon;
34. Kecskés Ferenc-tenorszaxofon;
35. Szanyi Tibor-tenorszaxofon, baritonszaxofon;
36. Horváth Zoltán, 37. Metykó Csaba-trombita;
38. Dr. Horváth Ildikó-fagott;
39. Bernwallner Vilmos-tenor;
40. Dr. Szabó Gábor, 41. Patkó Balázs-harsona;
42. Szabó Bertalantuba; 43. Csizmadia Péter, 44. Lehőcz Kálmán-ütő.

"Bicskéről, a Kossuth Lajos utcából érkezett bejelentés közúti közlekedési balesetről a rendőrségre 2017. augusztus 20-án délután.  Egy 24 éves mányi férfi a Kisfaludy utca irányából a Kossuth tér felé közlekedett egy Suzuki típusú motorkerékpárral, azonban haladása során járműve sebességét nem megfelelően választotta meg, elveszítette uralmát a motorkerékpár felett és az úttestre esett. A motorkerékpár ezt követően nekisodródott egy, az úttest mellett parkoltatott Hyundai típusú személygépkocsinak. A baleset során a motorkerékpár vezetője, valamint a személyautó 39 éves bicskei utasa megsérültek."


"Az Országos Mentőszolgálat két mentővel vonult a helyszínre. Összesen két sérültet láttunk el. Egy férfit, aki kisebb horzsolásokat szenvedett, kórházi ellátásra nem volt szükség. Illetve egy nőt, akit könnyű sérüléssel megfigyelésre az ügyeletes kórházba szállítottunk" - írja válaszában Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat 
sajtóügyeletének munkatársa. 

Mint augusztus 22-én a családtól megtudtuk, a a baleset másik sérültje is kórházba került.  

 feknyom.jpg

A levél tegnap érkezett a Bicskei Szó falára. 


Tegnap, 11:44
Sziasztok. Segítségetekre lenne szükségem! Találtunk kb 3hetes cica kislányt. 1hete keresünk neki anyacicust (pótmamát) akinek lennének ugyanilyen idős kölykeik! Jelenleg cumiztatjuk, de jobb lenne neki ha anyacicus etetné! Meg szeretnénk tartani ezt a kis csöppséget. Kérem jelezzenek vissza. Köszönöm szépen. Csak 3 hét pótmamaságot szeretnénk. Várom. 

Mint ismeretes, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt 2017.augusztus 20-án 16 óra 56 perc körül Bicskén, a Kossuth Lajos utcában, majdnem a főtéren. 

Korábban közöltük az FM RFK-tól kérdésünkre megíródott közleményét, de egyéb forrásból is tájékozódva úgy döntött a Bicskei Szó, hogy a közléssel tanácsos megvárni a vizsgálat végét, hogy senkit, főleg a feltételezhetően vétlen közlekedő érdekeit ne sértsük. Jelentős vagyoni és nem vagyoni kár érte. Ehhez semmi nem hiányzik.     

Arra azonban szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy már régóta nagyon nincs rendben az, amit egyesek az utakon megengednek maguknak mifelénk. Úgy mennek, mintha rajtuk kívül nem is létezne a földkerekségen más , mintha nekik szabad lenne bármit, mintha nekik ez a járna.

"Egy társadalom állapotának tűéles pontosságú makettje a közúti közlekedés morálja". (Idézet magamtól, 2007-ből)   

 

A Bicskéért Emlékérem méltó helyre került, hiszen a rászorulók tömegén segítő bicskei Katolikus Karitász elhivatott vezetője, Sági Ferencné Babi vehette át Szent István ünnepén, kiegészítve az Őrangyal Klubos tevékenysége elismerésével.     

diszpocim.jpg

Bicske Városáért Közösségi díjat a Bicske Városi Óvoda kapta.

Díszpolgár nincs, se élő, se posztumusz.  Két német testvérvárosi személyt is elismert a város.  

Díszpolgárok fala a Városháza aulájában látható mestermű, Lőrinczi Domokos Fafaragó Műhelyéből. Nagyon szép. Alkalmasint ez a címer látszik majd az ifjú házasokról készült fotók hátterében. 

Tölgyfából készült, a címer pedig hársfából.. 

babi.jpg

 

diszpolg1.jpg

 

diszpo2.jpg

Szép volt, Petra! Köszönjük. A Tatán zajló versenyzésről a Hungarian Golf számol be hiteles részletességgel. 

Ezen a közös fotón pedig a díjátvétel után Petra - Dr. Bábos Réka, az Old Lake Golf Club igazgatója, a Magyar Golf Szövetség elnökségi tagja mellett áll. 

petragolf.JPG