Gyógyító vízre és vízi játékra fordítják a megajándékozottak a Bicskén is jelen lévő Oázis Sport Club első vízilabda jótékonysági tornáján összegyűlt összeget

 oazis.jpg

Jól sikerült az Oázis Sport Club első jótékonysági vízilabda tornája január 30-án, amelyen óbudai gyerekek mellett bicskei játékosok is részt vettek. A meccsek izgalmasak voltak és az edzők nagyon dicsérték a Bicskén edző srácokat is jó szereplésük miatt. A belépőkből 100 ezer forintot sikerült begyűjteni, melyet megosztva a születési sérült gyerekekkel foglalkozó Gézengúz Alapítvány és a halmozottan sérült felnőttekkel foglalkozó Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztató Központ kap meg.

oazi.jpg

A szombati tornán a Leányfalun és Szentendrén edzéseket tartó KÓPÉ UVSE csapatai, valamint az MTK gyerekcsapata mérkőzött meg a Margitszigeten, Óbudán és Bicskén is jelen lévő Oázis Sport Clubbal. A jótékonysági vízilabda rendezvényt a Vízművek és az Óbuda Sport Nonprofit kft is támogatta.

A medence szélén forrt a hangulat, a szülők hangos szurkolással és ujjongással köszöntötték a jó helyzeteket, a mindkét oldalon előforduló szép gólokat. A 2006-os, legkisebbek mérkőzése után a már tapasztaltabb, ám így is csak 10-11 éves srácok játszottak, köztük Zajdon Bercel és Török János.

oaz_1.jpg

Jó volt látni, hogy mindkét csapatban milyen komoly munka zajlik és kiegyenlítettek a viszonyok. A 2004-2003-as meccseken is egyre technikásabb megoldásokat láttak a szurkolók. Míg a 2006-os küzdelmet a KÓPÉ nyerte, addig a 2005-ösöknél az Oázis győzedelmeskedett egyel több góllal, majd fordult a kocka és a 2003. és 2004-es korosztálynál ismét a KÓPÉ győzött. Jól játszott a Bicskén edző Zajdon Ábel, majd a legnagyobbak meccsén a 2001-2002-es gyerek korosztálynak nevezett oazisos fiúk és lányok között Székely Ákos, Hollósy Kristóf és Erdélyi Dominik is. Szép győzelemmel verték meg az MTK gyerekcsapatát.

oarehab.jpg

A tornán összegyűlt pénzt ünnepélyes keretek között adja át a napokban az Óbudán amatőr és profi vízilabda foglalkozásokat tartó Oázis Sport Club az adományozottaknak. A Gézengúz Alapítvány a pénzt a budakalászi Intézetükben található speciális uszodai foglalkozások biztosítására fordítaná. A neuro-hidroterápiás ellátásnál ugyanis az aprócska gyerekeket rendkívül tiszta, klórmentes vízben gyógyítják. Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztató Központ is még gazdagabb vizes élményeket szeretne felnőtt sérültjeinek. A nyári víz melletti táboraik programját szeretnék feldobni sok-sok gumimatraccal, gumikarikával, gumilabdával, polifoam hengerekkel, valamint egyéb sporteszközökkel.

Folyamatos információk az egyesületről a facebook: oazis sport club oldalán és www.oazissport.hu weboldalon.

 

oagezen.jpg

Bicskén a Szent László utcában fészekemelő gólyakosár kihelyezése történik - amit lokálpatrióta fórumunk bízvást kér már egy-két éve.
 
A munkálatok következtében 
Bicske Szent László  utca Páros házszám 2-44 2016.02.24 08:30-13:00
Bicske Szent László  utca Páratlan házszám 1-37 2016.02.24 08:30-13:00
Bicske Bethlen Gábor  utca Egész utca 2016.02.24 08:30-13:00
Bicske Dózsa György  utca Egész utca 2016.02.24 08:30-13:00
Bicske Kossuth Lajos  tér 9,12. 2016.02.24 08:30-13:00 egyes részein áramszünet várható. 
 
Az E.ON üzemszüneti értesítője szerint tesszük közzé azt, ami a szolgáltató honlapján  is fellelhető egy nagy táblázatban.
 
És a fészekkosarat az EON hozza, aminek madárvédelmi hasznáról minden kételkedő legyen kedves elolvasni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) - Svábhegy, Költő utca - közlését. Mert a lényeg ott van.  
Izing 

A Bicskén élő Horváth Ida, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasa. Cikkére bukkantunk, amit itt is megosztunk. Horváth Ida egyetemi hallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karán abszolvált, hamarosan doktori diplomát szerez.

picture-179.jpg

 

Bánsági, Temes megyei falvakat érint munkájában - például a szép nevű Igazfalvát,  akinek polgármestere Ihász János. 

   Részletek....

ihasz.jpg

 

    Továbbiak....

Olvasónk telefonon tájékoztatott a következőkről: antracit szürke Ford kombival érkezett egy 30-35 körüli ápolt, rövid szőke hajú nő, piros műkörmökkel, tetovált szemöldökkel bicskei olvasónk szüleinek házához az elmúlt órákban, az autót egy 28-30 év körüli, fekete hajú, fekete arcszőrzetű, fekete ruhás, kevésbé ápolt férfi vezette.    

A szülők azonnal hívták lányukat a városközpontban fekvő házukhoz, mert az idegenek teljesen ingyen, egy nagy cég nevében ajándékba, teszthasználatra ajánlottak késeket, ülésmelegítőt, edénykészleteket stb., amiért nem kell fizetni és nem kell aláírni semmit - húsz év múlva visszajönnek mint a mesében és megkérdezik, milyen volt a használata. Ja. Mer' igen. (Úgy hangzik, mint egy pártprogram - a szerk.) 

Az árucikkek elsőre kimondva is százezreket érnek, "büdösnek", valószínűtlennek tűnt az egész hajcihő, ezért az apai hívásra a szülői házhoz érkező fiatal nő azonnal leinformálta  a próbálkozókat az általuk hangoztatott közismert cégnél telefonon, hogy van-e ilyen projekt náluk vagy nincs.

NINCS.

Az "ügynökök" már akkor bepattantak a Fordba és elhúztak, mielőtt a "cégüknél" fogadták volna a bicskei hívást, megérezték, hogy itt meleg a pite. Olvasónk arra kért, gondoskodjunk arról, hogy tudjanak erről a bicskeiek minél többen. A rendőrség már tud róluk. 

Utóirat: az édesapa biztos a Fordban, a helyszínre érkező lánya Toyota és Opel között hezitált, de az édesapa Fordot mond. Az biztos, hogy antracit szürke és kombi autó.

 

     

17:23 (39 perce)
címzett: Bicskei
Kedves Bicske.blog.hu!
Ő kóborolt pár perce a Kisfaludy utcában.
Üdv:Niki

A Fejér Megyei Hírlap cikkét mindenképpen érdemes terjeszteni a megelőzés, a gyógyulás érdekében. Évente 80-100 méhnyakrák megbetegedés Fejér megyében, amiből évi 18-20 haláleset következik.  

A Fejér megyei településeken méhnyakrákszűréssel foglalkozó védőnők felsorolása melletti helységnévtárban nem található meg Bicske.  Felcsúton Makai Kinga védőnő, Száron Pappné Turány Margit védőnő, Válban Kárpáti Hajnalka Mária védőnő a profi segítők. 

- A rákszűrés fontosságára mindenképp érdemes lenne felhívni a figyelmet, főképpen a különösen érintett korosztály (25-65) figyelmét a szűrés fontosságára - mondta el a Bicskei Szónak Makai Kinga védőnő.  - Ha minden rendben van, és a hölgynek sose volt rossz kenete, akkor gyakorlatilag 3 évente is elég lenne szűrésre menni, de a bicskei rendelő biztosan tudom, hogy évente egyszer mindenkinek megcsinálja, aki odafordul! Fontos lenne, hogy a nők elfogadják: a saját kezükben van a sorsuk! Méhnyakrákban, ahogy emlőrákban sem kell ma már senkinek meghalnia, mert az időben felfedezett rosszindulatú elváltozások nagyon jó arányban gyógyíthatók. A tudomány ezen a téren (is) nagyon sokat fejlődött az elmúlt években. És egyébként szívesen látnám, ha a felcsúti a szári, és a váli védőnő munkáját kiemelnénk és hangsúlyoznánk, hogy ezeken a településeken a meghívót kapó hölgyek a védőnőhöz is fordulhatnak szűrés ügyben. Sosem tudjuk eléggé hangsúlyozni a fontosságát! - zárta mondandóját a szakember. 

 

 

ia

Ezt a levelet bicskei szülőktől kaptuk, akiknek gyermeke szeptembertől megkezdi az általános iskola első osztályát. Az olvasó levele továbbítva néhány címre, szíves tájékoztatást kérve. Pálffy Károly polgármester is megkapja az alábbi kérdéssort. 

Kedves Bicske Blog!

 

Nagyon szeretném tudni, hogy mi a helyzet a református iskola indulása körül.

 

Decemberben jött egy igényfelmérő levél a református felekezettől, amelyben arról tájékoztattak, hogy református óvoda és általános iskolát szeretnének indítani Bicskén.

Azóta több pletyka is terjed, amelyeknek nem tudom a valóságtartalmát.

 

Ezek:


- Mi a feltétele (törvényi, stb.) és menete egy új iskola indításának?

-Van-e esély egy 2016. szeptemberi intézményi indulásnak?

- Ha erre nincs esély, akkor a református felekezet tervezi-e a következő évben való indulást? Milyen terveik vannak (épület, tanárok, osztálylétszám, iskola profil, stb.)?

- Állítólag a 2-es iskola épületében nyílna az új intézmény. Igaz ez? A város képviselő testülete ehhez hozzájárult?

 

 

Köszönettel:

A Tatabányai Járásbíróság bűncselekmény elkövetése miatt bocsátott ki elfogatóparancsot az ellen a 43 éves férfi ellen, akit a járőrök 2016. február 1-jén este Bicskén ellenőriztek.

A rendőrök H. Gábort elfogták, majd előállítását követően őrizetbe vették.

Egy közismert bicskei hívott a Szent László utcai gólyafészek ügyével kapcsolatban. Azt mondja, a gólyák heteken belül itt vannak. Hozzátette kissé indulatosan: "ha ezeknek a madaraknak valami baja lesz, itt vért fog folyni". Ha megemelnék a fészek helyéül szolgáló tányért egy rúddal, ha gyakorlatilag nem a villanyvezetékeken fészkelnének, jelentősen csökkenne a balesetveszély. Ez igényesebb helyeken mind van gólyakosár, lásd Nyugat-Magyarország számos települése vagy éppen a Vál-völgyi községek némelyike. Az aláhelyezett hulladékfelfogó tányér pedig a lakott környezetet kímélheti, bár természetesen plusz munka, hiszen évente néhányszor ki kell takarítani.   
golyakosar.jpg 
Olvasónk, a bicskei polgár emlékeztetett: a korábbi sikertelen gólyafészek költöztetési próbálkozás idején is megígérték a preventív fészekemelés kialakítását, ami még sehol. Indulatos volt. Ettől függetlenül szeretném leírni mindezt - higgadtan, persze -,  mert voltaképpen arra próbálom ösztökélni a várost, hogy becsüljék már annyira kistószegi kincseinket, amennyire máshol. 
Ez a kép tavaly tavasszal készült a cikkeink megjelenése után helyszínre érkező polgármesterről és a fészket összehordó gólyáról. Ugyanis a fészkét korábban leszedték és egy üzemen kívüli villanyoszlopra helyezték a Kistószegen, ami valóban védett lett volna, amit még Szalonczai Kati néni állíttatott saját költségére a madarak védelme érdekében. Arra a fészekrakóhelyre sem költöztek be madaraink fészkük hűlt helyét látván, amit Szent László utcai család a kertjébe épített, a nádashoz, a tóhoz, a patakhoz közelebb. De a "konok" gólyák azóta is mindig régi helyükre jöttek, ami képünkön is látszik. A kistószegi fészekrakóhely pedig sajnos azóta is ugyanolyan. Nincs megemelve. Erre a a munkára idén lenne még pár hét és annak a figyelmességnek bizony az egész város csodájára járna....
A Magyar Madártani Egyesület szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kell felvenni a kapcsolatot. 

Egy ilyen fészekmagasítót csak az áramszolgáltató munkatársai helyezhetnek ki, és ehhez fontos, hogy konzultáljunk a helyi természetvédelmi őrrel. (Ő volt az első, akihez levéllel fordultunk - A szerk.) De az MME sorai alapján a probléma leírását elküldjük a Parknak és kérjük, hogy próbálják meg elintézni a kihelyezést.

Valószínűleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fészektartót is tud biztosítani, de az is lehetséges, hogy az áramszolgáltatónak is van raktáron.

Mindez megfelelő előzetes munkát is igényel, mert általában le kell kapcsolni az áramot, amit 15 nappal előtte be kell jelenteni a lakosoknak.

"A fészek kiemelése nagyon fontos, mert a fészket fizikailag eltávolítja az elektromosságtól, úgymond a fenntartó és a gólya is boldog.

 Az is fontos, hogy a fészek közvetlen közelében ne legyen transzformátor oszlop, ami a kirepülő fiókákra nagyon veszélyes. Ezek általában a legmagasabbak, így arra repülnek első alkalommal. Nem ritka, hogy ezeken az egész fészekalj pár óra alatt elpusztul.

A fészek stabilitása miatt is jó a tartó kihelyezése (...)" - olvasható a Magyar Madártani Intézet munkatársának válaszlevelében.  

palfigolya.jpg 
 

"Ma délelőtt jelent meg nálunk a Kerecsendi utcában.
Ránézésre legalább fél éves lehet.

Valakinek nem hiányzik ez a kis fekete gombóc? Itt van bent nálunk, (Bicske) Kerecsendi utca közepe. Valószínűleg a környékről lógott meg, osszátok meg légyszi, hátha ráismer a gazdi.
Kaptam már 2 visszajelzést, az egyik szerint az Akácfa utca - Kerecsendi saroktól pár házra (Akácfa 28-30. környékén) mintha látták volna pont őt átmenni az úton, a másik szerint a Losonci utcában van ilyesmi anya kutya, lehet, hogy onnan.
Hátha több helyre eljut a blogon keresztül és megtaláljuk a gazdit, a kutyatelepre nem szívesen vinném le..."

Név és cím nálunk

Piacozó olvasónk jelezte felháborodva, hogy egy fához támasztott és odaláncolt kerékpárját engedte le ismeretlen, de nem csak az övét, hanem egy idősebb úrét is. 

 

Elmondások, személyleírás  alapján gyanítják az elkövetőt. A fa fiatal, karvastag törzse van, mellette karó. Más bringazárási lehetőség a területen egyáltalán nincs. Kárt is tett a piacra az esős napon 10 percre beugró bicskei nagymama járművén, mert az egyik  szelep kitépve....

Kerékpárra támaszkodó, kormányukra akasztva csomagjaikat szállító idősek vagy éppen fiatal anyukák gyermekeikkel is szoktak érkezni. A területen nem látható kerékpártárolást vagy behajtást  tiltó tábla, felirat. Éppen ezért szükséges lenne a területen egy kerékpártároló, ahol nemcsak az első kereket, hanem a vázat, vagy az első kereket a vázzal együtt rögzíteni lehet.  Mert ha a kerékpárokhoz képest nagy helyet foglaló autóknak van parkolóhelye, akkor a kerékpároknak miért ne lehetne?  Meg aztán mégiscsak város vagyunk, miért ne lehetne kerékpártárolónk az utóbbi időben szépült piacon.  

 

A mulatságra  mindenkit szeretettel várnak szervezők. A tombolabevételt jótékonysági célra fordítják.   

"Kordonbontás" a bicskei postahivatalban

Címkék: posta

2016.01.27. 21:30

Valahogy sokkal barátságosabb az ügyféltér a térszabályozó szalagok nélkül, amik mellett egymás mögött álltunk megértően, hiszen rendnek kell lenni. Ma délután jártunk arra, a belső bejárati ajtótól balra áll egy egyszerű automata, képernyőjén felsorol jó néhány lehetőséget. Kedves, csinos, rokonszenves postáskisasszony fogadta az érkezőket és segítette a berendezéssel való ismerkedést, a sorszámhoz jutás menetét. Az egyes számú felső vonal a csekkbefizetés, az ötös számú például levélfeladás. Nekem átlagban elég ennyi. Ezt a kettőt jegyeztem meg, amit itt a leggyakoribb tevékenységünknek gondolok. ("Lottónyeremény felvétele 1000 millió Ft fölött" még nincs. Igény az volna rá....) Korábbi anyagunkban a Magyar Posta hivatalos közleménye alapján adtuk hírül forgalmas helyünk belső változását. A helyét, ahol mindig összefutunk valakivel. 

 

A biatorbágyi állomás felsővezeték-rendszere megsérült, jelenleg kénytelenek várakozni ott a vonatok. Várhatóan vonatpótló buszokat állítanak be, amelyek Budaörs és Herceghalom között szállítják az utasokat. A Budapest–Győr– Hegyeshalom vonalon 20-30 perces hosszabb menetidőre is számítani kell.

 

Részletek.....

 

 A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a 41 éves V. János ellen.

A rendelkezésre álló adatok alapján a már korábbi hasonló bűncselekmények elkövetése miatt lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt álló elkövető 2016. január 22-én este egy szári lakóépületbe próbált meg bejutni. A sértett a bicskei lakost cselekménye közben megzavarta, ezért a ház udvaráról elmenekült.

A rendőrök a bejelentést követően adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeképpen azonosították a férfit, majd 2016. január 26-án reggel elfogták és előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A Székesfehérvári Járásbíróság a 41 éves elkövetőt kihallgatása napján újra előzetes letartóztatásba helyezte.     

Újítás Bicske postán!

Címkék: posta

2016.01.26. 14:28

A hatékonyabb ügyintézés érdekében 2016 januárjában ügyfélhívó rendszert telepítenek.

A Magyar Posta az ország legnagyobb forgalmú postáin folyamatosan építi ki az ügyfélhívó rendszert. Országszerte már több mint 120 postán használhatják az ügyfelek. Bicske postán 2016.01.26-án a mai kor igényeinek megfelelő ügyfélhívó rendszert vezet be a Magyar Posta.

Az ügyfélhívó rendszer segítségével strukturáltabbá, hatékonyabbá válik az ügyintézés, és kényelmesebbé a szolgáltatások igénybevétele. Amennyiben az ügyfél a sorszámkiadónál megfelelő szolgáltatást választ, nem fordulhat elő olyan eset, hogy rossz pultnál várakozik, és ez csak akkor derül ki, amikor már sorra került. Ha valaki több szolgáltatást is igénybe szeretne venni, amit egy munkahelyen nem lehet megoldani, akkor az első munkahely átirányítja a másodikhoz. Nem kell új sorszámot kérnie, mert a rendszer besorolja a várakozók közé.

 

Bicske postán elérhető szolgáltatások:

-          Csekkbefizetés (bankkártyás, készpénzes)

-          Befektetési termékek

-          Betéti termékek

-          Bankszámla szolgáltatás

-          Posta Személyi Kölcsön

-          Lakás-előtakarékosság

-          Kincstári Takarékjegy

-          Első napi bélyegzés

-          Levélküldemények feladása

-          Csomagfeladás

-          Postán maradó küldemények kézbesítése

-          EMS-feladás

-          EMS-kézbesítés

-          Életbiztosítás

-          Otthonbiztosítás

-          Balesetbiztosítás

-          Utasbiztosítás

-          Gépjármű-biztosítás

-          Casco

-          FŐGÁZ Fiókiroda

-          TIGÁZ Fiókiroda

-          Gépi szerencsejáték

Bicske posta nyitvatartási ideje:

2060 Bicske Kossuth tér 4.

Nyitvatartás

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Szombat

Vasárnap

08:00 – 17:00

08:00 –17:00

08:00 –18:00

08:00 –
17:00

08:00 – 17:00

08:00 – 11:00

Zárva

Magyar Posta Zrt.

Néhány bicskei titkos meggyőződése, hogy a csau-barokk Bicske vasútállomás rendbetétele, napjainkhoz méltóvá tétele lehet a miniszterelnöki kisvasútálom bátran jónak nevezhető áthatása Bicske Járási Székhelyre EU-s pályázati forrásból. Amikor a kisvasútról megjöttek az első hírek, többen már akkor reménykedni kezdtünk imigyen: ha oda kisvasút jelentősnek nevezhető forgalom nélkül, akkor ide a Budapest-Bécs vonalon európai pályázati forrásból, de a mi vasútállomásunk sem maradhat így, hiszen ez a kettő hogy nézne már így ki egymás mellett? A gyalogos felüljáróval is lesz valami, talán bányadepó sem fér oda többet - bicskeiek otthonával szembe -, talán még aluljáró is kiépül, ami járművek számára összeköti a Szent István utat és a Csákvárit.  

Az alábbiak eredetije a www.bicske.hu oldalon található....

A Fejér Megyei Kormányhivatal az útépítési eljárásban helyszíni szemlét és közmeghallgatást tart 2016. január 28-án csütörtökön - 10 órakor. Találkozás a Polgármesteri Hivatal dísztermében. 

kormanyhivatalvasi.jpg

 

 

 

korm2.jpg

 

Forrás: www.bicske.hu 

Tudvalévő, hogy a bicskei gyepmester a maga részéről igyekszik mindent megtenni egyéb munkaköri kötelességei mellett a gazdátlanul tekergő kutyák befogásáért. Ezt az ügyet is rendezni fogja. Fontos, persze, hogy a 30 éves város. ami mindeközben polgármesteri ígéret szerint tartozik nekünk a gyepmesteri telep törvényeket és a mostani szomszédok tulajdonjogát tisztelő elköltöztetésével is. Olvasónktól érkezett fotók és idézetek a Galagonyás szőlőhegy IV. dűlőjéből.    

 2kutty.jpg

 

Egy hajléktalan foglalt el egy ingatlant itt a IV-es Galagonyás dűlőben, ő gyűjti a kóbor kutyákat maga köré. "Gondolom se chip, se oltás bennük. Ezek a kutyák vadak, autókra, bringásokra támadnak" - írja az olvasó. 

"Nem tudok biciklivel közlekedni a dűlőúton, mert megkergetnek, ugatnak, ráadásul a kisfiamat biciklivel szállítom. Már gyalog sem nagyon merek kimenni az utcára."
(...) 
A képeket mellékelem, hátha eljut az illetékesekhez!
Tisztelettel: Név és cím 
nagykuty.jpg
csovihaz_1.jpg
tacskosar.jpg

Bicskén, a járási székhelyen az első három hónap alatt havonta majdnem csak egyszer gyűjtik a műanyagot és a papírt. Felcsúton írd és mondd havonta kétszer-háromszor gyűjti a Zöldi Bicske Nonprofit Kft. mind a műanyag, mind a papírhulladékot.    Bicske mondjuk 11 900 lakosú... Felcsút 1800 lelkes település.... A Zöld Bicske önkormányzati cég, bicskei tulajdon. Talán itt magyarázat 

Na de lényeg, hogy itt a naptár, ami még a www.bicske.hu hivatalos portálon nem látható 01. 26-án 10 óra 54 perckor.... 

"Felcsúton ennyi szelektíven gyűjtött hulladék lenne?
Talán Bicskén se ártana, ha 2 hetente járna a műanyagos, de ezek szerint nem a lakosságszámtól függ..."

A választ mi nem tudhatjuk. És Önök? Itt sem ártott volna pár kedves mondat a város portálján, újságjában, hogy helló emberek, ez lesz, ezért és ezért, igaz, hogy több mint fél tucatszor többen vagyunk, de Felcsút jobban teljesít szelektív hulladék területén, mi pedig segítünk, mert környezettudatosak vagyunk. És zöldek.     

18 óra 30 tájban hívott egy olvasónk, aki azt kérdezte, mert a város honlapján nem látta, az utak, járdák, síkossága érdekében kihez lehet fordulni a városban. Elmondtam, hogy a GESZ dolgozik értünk a maguk nyilván nem mindig kellően elegendő lehetőségével és támogatottságával, de biztos vagyok benne, hogy a Tűzoltóság és közútfenntartó is dolgozik, de azt feltétlenül el kellene érnie a képviselőknek, hogy a balesetek elkerülése érdekében a GESZ ebben az időben mindent megkapjon.

Az ónos esőnél "aljasabb" csapadék kevés van, útra ér, ráfagy és tükörjég keletkezik. És ha esik, akkor esik.  Amikor a hívás érkezett, a Kossuth téren ballagtam és annyira csúszott az egyébként letisztított  járda, hogy a mellette lévő hómezőcske tele volt lábnyomokkal. Magam is inkább ott haladtam. Mindenki menjen inkább a hóban, ha teheti. Biztosabb mint jégbordázni. A telefonáló 18 óra 30-kor Bicske alsó és a telep utcáinak veszélyességéről beszélt. Azt mondta - ezt később egy másik barátom is megerősítette -, hogy Bicske alsó és a felüljáró balesetveszélyes.  Én éppen akkor láttam meg a Gimi elől elindulni egy GESZ-es teherautót, akik nyilván addig a buszmegálló takarították, nyilván túlórában, készenléti állományként. Mondta is az Űrhajós utcába igyekvő, aki az Aradi utcán közelít utcája felé, hogy az Aradi jégtükörpáncél, hogy talán odaérnek. Vagy ha nem, oda kell szólni. Elmondtam, hogy olyan gépüket is láttam reggel 7-kor dolgozni vasárnap reggel, ami járdákról tolta le a havat, de még azokról is maradékot, amit az ott lakók már letoltak. Mert gyalogolni jó. 

Mielőtt holnap kitesszük a kukát, jobb helyeken úgyis megtörténik a járdajég megszórása, s reméljük az ónos eső is befejezi.  

 

(SZERENCSÉRE a közlésünk utáni nap hajnalán - JANUÁR 26-ÁN HAJNALI NÉGY ÓRAKOR BICSKÉN 5 Celsius fok a hőmérséklet, Óbarok településen az Időkép.hu oldalon, az Akli Miklós udvarán álló mérőegység szerint 3,3 Celsius fok van. A talajon fagyott részletek ekkor még akadnak, voltam kinn a kamrában tűzifáért - A szerk.)  

Tessely Zoltán a bicskeiek építményadóját duplázta meg Csabdi lakosként bicskei polgármester korában, Pálffy Károly pedig az egyedülálló bicskei emberek hulladékszállítási díját duplázza meg, a rezsit növeli.  

Minden olyan egyedülálló ember, aki január 31-ig az Anyakönyvi Hivataltól nem szerez be igazolást és nem adja át a Zöld Bicskének, kétszer annyi hulladékért fog fizetni mint eddig. 

Egy egyedül élő ember heti hulladéktermelése 1-2 tízliteres vödörbe tett zacskó tartalma, a papírt és a műanyagot külön gyűjti, vidéken a szerves hulladékot esetenként nem oda dobja ki. 

A szemétdíj sajátságos drágító duplázását Tessely Zoltán országgyűlési képviselő vagy Pálffy Károly polgármester nem hirdették-hirdettették meg kellőképpen. Kormányrendelet az alapja? Hát éppen ezért kellett volna tisztességgel meghirdetni a bicskei népnek, mert kormányrendelet....

Egy bicskei polgár levélben kért magyarázatot a jegyzőtől, amire kezdetben egyáltalán nem válaszolt. Amikor lapunk számon kérte a "lakosságbarát" intézkedést, a polgár választ kapott az irodavezetőtől: tájékoztatták, hogy e-mailekre miért nem avagy milyen feltételekkel válaszol a hivatal. Ez is "lakosságbarát", mert e-mailben - szaktanácsom 0 Ft + ÁFA/hó - akkor és ezután le lehet írni a bicskeieknek ilyen és ehhez hasonló esetben formalevélben azt, hogy ne itt és ne így tessék mán kérdezni Józsi bácsi, hanem ajánlott levélben vagy személyesen... És máris van válasz. Milyen egyszerű!

"Tájékoztatom, hogy az email írásbelinek nem minősülő kapcsolattartási formának számít, az ügyfél személyazonosságának megállapítása - a legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást tartalmazó email kivételével - nem lehetséges, ezért hatóságomnál emailben eljárást indítani, adatot igényelni nem lehet.

Mert azonosítás nélkül - személyes vagy meghatalmazotti azonosítás - valóban nem lehet ilyen jellegű személyes adatot szolgáltatni." - idézet a válaszból.
Mint látszik, az önkormányzat nem akarta, hogy a választói, a bicskei állampolgárok igénybe vegyék a kedvezmény lehetőségét, mert nem szólt róla egy árva szót sem a polgárainak a helyi sajtóban. A szerződésen szerepel és a jegyzőkönyvben. Máskülönben elhallgatták a lehetőséget. Szemben például a kutyasétáltatás szabályairól, vagy a hólapátolás mikéntjéről, ami a honlapon és az újságban is megjelent. A Zöld Bicske hulladékdíj duplázásáról minden olyan egyedül élőnek, aki 30 literért fizet havonta és nem hoz arról anyakönyvi igazolást, hogy egyedül él, egy árva szót sem szóltak a újságban, a város hivatalos honlapján, hirdetésben stb.
Kell a pénzünk.... Legyen miből finanszírozni a választottak javadalmazásának megduplázását?     
Hólapátolás és kutyaséta szabályai azok bizony lettek hirdetve. Erről egy szót sem szóltak. Persze, azt mondja, hogy ott van a rendeletben, ami nyilvános. Ott van a szerződésen. Az előbbi két példa, a kutyás és a hólapátos is a rendeletben volt, mégis tovább promotálták. Ezt a pénztárcánkat érintőt áremelést és engedményi lehetőségét nem verték dobra.. Szégyen. Mert tisztességtelen. Az elhallgatás is hazugság. 4200 bicskei porta közül kb. 800-an fizettek 30 literért, egyedülállóként. Az ötöd része. Elöregedett társadalmunkban ez nem olyan sok. Miért nem azokat a helyeket vizsgálják, ahol rendszerint és feszt nem fizetnek egy fillért sem - de a köztisztaság érdekében mégis mindenkiét el kell vinni és el is viszik. Igen, aki 30 literért fizetett hetente, nem mindenki él egyedül. Tetszettek volna megtalálni a módját az ellenőrzésnek, nem pedig mindenkit behúzni....  
 
Mivel az írásban kérdező, információt kérő bicskei polgárnak a válaszlevelet nem a jegyző írta alá, és nem is a nevében eljárva, nem illendő dolog az egyes szám első személy használata, mert így még azt hiszi valaki, hogy a hatósági irodavezető a hatáskör címzettje. Pedig nem, a hatáskör a jegyzőnél van.
 
A választ hiányoló olvasó levelét bemutató posztunk után megérkezett a válasz az egyedül élő,  egész életében becsülettel dolgozó bicskei állampolgárhoz. Az irodavezető alig két héttel a január 31-i igazolási határidő előtt azt is megígéri, hogy meg fogják hirdetni a kedvezmény lehetőségét vagyis azt, hogy nem kell 60 literért fizetni annak hetente, akik aki anyakönyvileg igazolja: egyedül él lakcímén.
Sajnálatos, nagyon sajnálatos, hogy a közérdekű információt így kell Bicskén kierőszakolni.  Egyetlen becsületes módja lehetne a városvezetők részéről menteni a menthetőt. 1. Január 31. helyett minimum március 31 határidőt adni 2. Meg kell hirdetni a Bicskei Újságban, a Bicskei Tévében, a Szuperinfóban vagy pedig letenni az egészről és elvetni ez átgondolatlanságot. Mondhatni: kuka.  
(Mindezt zárójelben, mert ott a lényeg. Jelenleg alig van infláció, ami a kedvező olajárnak köszönhető. Vannak olyan országok, amik a jó olajár ellenére nem rövidtávú politikai érdekeiknek rendelték alá az infláció megállítását, hanem "működtetik" azt, piacukon így is van infláció. Mert az olajár elmaradhatatlan, közelgő  emelkedése során az infláció nemzeti piaci lenyelésének, meg nem történtté tételének nagy ára lesz, lehet. Ne legyen igaza, aki ezt mondta nekem. De ebben a helyzetben egyedül élő emberek hulladékszállítását se szó se beszéd megduplázni, enyhén szólva sem fair play..)
Ugyanis az egy fős háztartás a legdrágább - ahogyan azt a Bicskei Szóban is leírta egy egyedülállók között összefőzést hirdető kedves olvasónk. Őket terheli Bicske, ami egy 300 hektáros belterületi ingatlan baráti  cég általi megvásárlása után minden cégnek eltörölte az éves telekadót.  
ia     
    

  

1986. január elsejétől lett város Bicske, ebből az alkalomból egy kis történeti kiállítás várja az érdeklődőket a Nagy Károly Városi Könyvtárban. Az ideemelt interjú a Fejér Megyei Hírlapból - a közszeretet, közbizalom és köztisztelet hármas egységének örvendő Dr.Nyúl István tanácselnökkel készült.  

varaszavan.JPG