A 2-es számú Általános Iskola dolgozói 1973/74-ben. 

- Ez a kedvenc képem - mondta egy kiállításlátogató a Könyvtárban, akivel ugyanebben a képen látható épületben tanultunk meg írni-olvasni, ő 1975/79, én pedig 1976/80 között. 

- El tudsz képzelni ma hasonlót, hogy a konyhás nénikkel együtt fényképezkednek úgy, hogy őket az első sorba ültetik? - kérdezi.

- Biztos meg lehet csinálni, de ilyet már csak azért sem, mert az alvállalkozó alvállalkozója hogyan kerülne képre?! Vagy a beszállító?

 - Képzeld, nekem ezekről a konyhás nénikről mindig a repeta jut eszembe. Még aranygaluska vaníliás öntettel című ebédből is előfordult. Gyümölcsleves.... Eszembe juttatta mikor elsős voltam és otthon megkérdezték, hogy mi volt az ebéd, azt mondtam hogy: "repeta". Mert a konyhás nénik mindig azt kérdezték, hogy kérünk-e még "repetát".

- Tejberizsből mindig volt. Rakott krumpliból doszt. Jó konyha volt. "Kérek szépen repetát, konyhás néni".

- Az egyik képen is látható konyhás nénivel (a 300%-os nagyítás már elég jó, a Könyvtárban ott vannak a nagyítók az asztalon) egy baráti családnál véletlenül találkoztam. Azonnal rákérdeztem, hogy nem lehet, hogy innen ismerem őt? A nevüket nem tudtam, de ha szembejöttek, mindig előre köszöntem.  Azt mondta, sokan felismerik és ő is vissza tudja idézni a mai arcok alapján a gyerekarcot, például az enyémet is.

- Igen. Velük négy évig minden nap találkoztunk.

- A takarító nénivel is, még ő is rajta van. Kollégák egy munkahelyen.

(Amikor a Repeta kulcsszót címül adom a tanári kart is ábrázoló poszthoz, megfordul a fejemben, hogy ez így azt sugallja, hogy enni jártam az iskolába. Igen. Mi tagadás. Azért is. Jókat ettünk. Ebben az ebédlőben különösen. Kedvenc ételünk volt a repeta.)     

 

Izing

 

img_4173.JPG

 

img_4158.JPG

 

img_4169.JPG

 

img_4156.JPG

 

img_4174_1.JPG

Facsar-Veszeczky Andrea bábkiállítását múlt hét pénteken, május 20-án Urbán Gyula író, bábrendező nyitotta meg. Talán legismertebb bábdarabja a most is játszott meséje A minden egér szereti a sajtot. De mindenképp érdemes olvasni írásait, felnőtteknek szól A hamburgi kaszárnya című könyve.

anditrabi.jpg

A megnyitón a felléptek Nyul Anikó és RózsaFekete Róbert tangótáncosok, valamint a Magyar Bábjátékos Egyesület bábosai Bagi Márta, Császár Ágnes, Kovács Hedvig és Vári Ildikó. Gazdag megnyitó volt, ahol Facsar-Veszeczkyék nagyon szép és nagyon kedves kislányának is volt egy-két spontán, teljesen virtuóz megnyilvánulása. 

 

b5.JPG

Ivanics Imre felvételei 

A táncosok, alkalmazkodva kiállításhoz, a tánc kezdetén marionett bábként függtek a színpadon. A "bábokat" a kiállító és férje kötözte fel a zsinórokra. A zsinórokat egy vihar tépte le a mozgató keresztről, s ezután kezdődhetett a bemutatójuk, egy argentin tangó.

 

b3.JPGA bábosok egy másik technikát mutattak be. Egy bunrakó bábbal játszott cirkuszi számot adtak elő. A bohóc minden helyzetben ügyesen feltalálta magát, légtornászként, zsonglőrként is megállta a helyét, s a végén igazi úriemberhez méltóan virágot nyújtott át Andreának. A darab érdekessége, hogy Andrea ezzel a bábbal játszva tette le vizsgáját a Bábakadémián. Nem véletlen, hogy meglepetésként ezzel kedveskedtek neki.

 

andiiii.jpg

A két bemutató között mondta el megnyitó beszédét Urbán Gyula.

 

b6.JPG

Részlet a megnyitóból:

"Mese egy kislányról meg az égig érő paszulyról

Facsar-Veszeczky Andrea különleges lény. Lehet, hogy nem is e földről való. Talán angyal, de bakancsos - és két picike szarvacskával. Vagy talán ördög. De akkor meg nem tudja letagadni két hatalmas, szinte világot betakaró, fehér szárnyait. Ha se nem ez, se nem az - vagy mindkettő, akkor a meséből jöhet.

A meséből, mely mindig három szinten történik: a föld alatt, a földön, s a föld fölött. S a Legkisebb Fiú, vagy a Legkisebb Lány - a mesében ez olyan mindegy - mindent bejár ebben a csodálatos univerzumban. Győz, s közben megteremti a maga világát. Ebbe a galaxisba tekinthetünk be itt most, kivételesen nem illetéktelenül. Bábokat láthatunk, akik Facsar-Veszeczky Andrea szorgos kezei segítségével kiléptek a meséjükből, s itt néznek, hallgatnak bennünket, hogy aztán, amikor visszatérnek igazi közegükbe, belőlünk is elvigyenek valamit az Óperenciás Tengeren túlra. S ettől mi jobbak leszünk, vagy kevésbé jobbak - de mindenképp megváltozunk.

Végső soron ez az alkotó szándéka."

 

b4.JPGA kiállított bábok mind játszóbábok, azaz a Hokkedli Bábszínház és Koltay Eszter vezette ÖKO-játék Program velük adja elő a darabjait. A kiállító célja volt, felhívja a figyelmet erre az ősi, de a mai napig gyémántfényű műfajra, a bábjáték komplexitására, ahol a nyers anyag életté lesz. Elmondhatom, sikerült!
A kiállítás május 31-ig látogatható a Művelődési Központban. Szép program nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is.

Izing Antal 

A színesbőrű Azizba két és fél éve belekötött két részeg Bicskén, majd darabokra törtek a fején egy lécet. Mindezt több járókelő is végignézte, anélkül, hogy segítséget hívtak volna. A két férfit hosszú hivatali eljárás után kedden ítélték el közösség tagja elleni erőszak miatt. A menekültekkel kapcsolatos bírósági eljárások egyáltalán nem egyszerűek, a hivatalok most is megszenvedtek vele.

Az elefántcsontparti Aziz 2013 októberében a bicskei menekülttábor lakója volt, aki arra várt, hogy elbírálják a menedékkérelmét. Egy vasárnap úgy döntött, hogy bevonatozik Budapestre. Ez gyakori szokás a táborban: Budapest közel van, a menekülttábor lakói pedig 24 órás távollét esetén szabadon mozoghatnak az országban.

Aziz hajnalban indult el a vasútállomás felé, de csak a főtérig ért, ahol összetalálkozott egy magas, vékony és egy alacsonyabb, tömzsibb férfival. “Fekete ember, menjél vissza Afrikába” – mondta neki a magasabb, mire a tömzsibb behúzott neki egyet, majd még egyet. Aziz védekezett, majd menekülőre fogta, és elszaladt. Nem sokkal később azonban újra összefutott a két férfival, akik végül ájulásig verték egy kerítésléccel, sőt, más menekültekre is ráijesztettek, köztük egy kisgyerekes anyára.

Két és fél évig tartott, míg Aziz elverése ügyében ítéletet hozott a bíróság. Kedd délután a Bicskei Járásbíróság mindkét vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés kísérlete és felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. Az ügyet azért is érdemes közelebbről megnézni, mert a Magyar Helsinki Bizottság jogsegélyszolgálatnak ügyvédje szerint kirívó esetről van szó, az országban ugyanis egyáltalán nem gyakori, hogy a magyarok menekülteket verjenek. A hatóságok pedig megszenvedtek az üggyel, a menekültekkel kapcsolatos eljárások ugyanis nem egyszerűek.

Hat darabra törtek rajta egy lécet

I. Ádám és P. Dávid a verést megelőző szombati éjszakán diszkóba mentek a főtér mellett lévő helyi sörözőbe. Jól felönthettek a garatra, az egyik felszolgáló szerint ugyanis egyiküket ki kellett támogatni az utcára hajnalban, amikor a hely már zárt. I. és P. azonban nem haza mentek, hanem a közeli Kossuth térre. Itt találkoztak végül a vasútállomásra igyekvő Azizzal.

Az nem derült ki a keddi tárgyaláson, hogy I. és P. hogyan viszonyult a menekültekhez. Az egyik tanú szerint gyakran mutatkoztak terepszínű ruhákban, arra azonban nem tudott válaszolni, hogy szkinhedek lettek volna, holott korábban a rendőrségen még azt mondta, hogy azok. A sértetteket a perben a Helsinki Bizottság ügyvédje, Győző Gábor képviselte, ő a tárgyaláson megjegyezte, hogy annak látja őket, ezt azonban a bíróság nem látta bizonyítottnak, a vádlottak pedig tagadták.

Győző szerint Bicskén annyira régóta áll a menekülttábor, hogy a helyiek hozzászoktak már a külföldiekhez, és atrocitások is csak ritkán fordulnak elő. Ennek némiképp ellentmond, hogy az egyik tanú azt mondta a diszkónak helyet adó szórakozóhelyről, hogy ott például nem látták szívesen a menekülteket, volt, hogy ki sem szolgálták őket, mert a magyar vendégek nem kedvelik őket.

A két vádlott férfi mindenesetre kitartóan üldözte Azizt. Az elefántcsontpartinak először ugyan sikerült elszaladnia előlük, később azonban visszamerészkedett, mert el akart jutni a vasútállomásra. Ekkor azonban már egy botot is vitt magával. Útközben azonban az egyik vádlott, I. Ádám újra ráugrott, dulakodni kezdtek, de Aziznak ismét sikerült elmenekülnie.

Magyarországon maradó migránsok

A bicskei menekülttábor | Fotó: Magócsi Márton

I. és P. azonban ezt nem hagyták annyiban, keresni kezdték, végül pedig kilyukadtak a vasútállomásnál, ahol rátaláltak Azizra, aki néhány másik afrikai származású menekülttel állt a peronon, de rajtuk kívül jócskán voltak helyiek is az állomáson. A két férfi itt újra rárontott Azizra. A bírósági itt több dologban is bizonytalan volt, a vád szerint I. és P. egy másik afrikait is bántott, ezt azonban nem találták bizonyítottnak.

Azt viszont igen, hogy Azizt jól helyben hagyták: egy kerítésléccel úgy megverték, hogy az hat darabra tört az ütések közben. A bíróság szerint lényegében a szerencsén múlt, hogy Aziz nem szenvedett súlyos sérüléseket, csak a feje és a háta sérült meg, bár ügyvédje szerint azóta is neurológiai problémái vannak. A verés közben Aziz el is ájult, és ráesett a vasúti sínre. Ez azért volt veszélyes, mert a pálya a hétvége ellenére is egy forgalmas vonalnak számított. Végül I. és P. húzták ki onnan, miután egyikük felkiáltott, hogy  “nem vagyunk mi gyilkosok”.

Győző Gábor szerint mindezt rengeteg helyi nézte végig a peronról. Tétlenül. A többi afrikai – köztük egy kisgyerekes asszony – akkor már nem volt ott, ők beszaladtak a településre segítséget kérni, de senki sem segített nekik, pedig a kisgyerekes nő állítólag még egy boltba is bement.  A rendőrséget végül az egyik helyszínen tartózkodó helyi hívta ki, a kiérkező rendőrök találtak rá az ájult Azizra, és mellette a két vádlottra. Akkor az afrikaiak bőröndjei – amelyeket a menekülés közben maguk mögött hagytak – és ruhái már szét voltak dobálva a peronon. Az egyik vádlott később beismerte, hogy ők dobáltak szét, de az csak később tűnt fel nekik, hogy a ruhák és egyéb személyes tárgyak, köztük az afrikaiak pénztárcái is kiszóródtak.

Még a verés napján kihallgatták

Az, hogy a bíróság eljusson oda, hogy mindezeket kimondja a kedden kihirdetett ítéletben, egyáltalán nem volt egyszerű. Ennek több oka is van, de mindenekelőtt az, hogy a menekültekkel kapcsolatos ügy láthatóan kifogott a magyar sértettekhez és magyar tanúkhoz szokott hivatalokon, ezt pedig a vádlottak védői ki is használták.

I. Ádám védője a per során többször is azzal érvelt, hogy az afrikai tanúk vallomásait ki kellene zárni a perből, azok ugyanis túlságosan ellentmondásosak ahhoz, hogy hinni lehessen nekik (például nem tudták egyértelműen leírni a támadókat, sőt, azt se, hányan voltak). Szerinte ugyanakkor ez csak a “külföldi tanúk” vallomásaira igaz, a “belföldi tanúk” szavahihetőségében megbízik.

Az ellentmondásokat tartalmazó vallomásokat az ügyész és a sértetteket képviselő ügyvéd is felemlegette, éppcsak teljesen már kontextusban. Szerintük ezek az ellentmondások a nyomozók tévedései és hibái miatt kerültek a vallomásokba. Az ügyész szerint ugyanis nem volt megfelelő tolmácsolás a rendőrségi kihallgatásokon. A tolmács angolról fordított, holott az afrikaiak a saját nyelvükön kívül a franciát beszélték még használhatóan. Az pedig senkitől sem várható el, hogy egy idegen nyelven kiigazodjon a rendőrségi kihallgatáson.

Győző Gábor szerint az is hiba volt, hogy a tanúkat és a sértetteket már a támadás napjának délutánján kihallgatták. Aziz például szerinte biztosan nem volt kihallgatható állapotban, mondta is, hogy rosszul volt a vallomástétel közben.

Még a tárgyalás előtt lelépnek

A vallomásokban szereplő összevisszaságokat a bírók rendszerint a tárgyalások során tisztázzák a tanúkkal. Ez a lehetőség azonban menekültek esetében nagyon ritkán jöhet szóba, a menedékkérők nagy része ugyanis csupán átmenetileg van az országban, és rendszerint még azelőtt továbbáll, hogy egyáltalán lezáródna a saját menedékkérelmi eljárása. A hónapokkal vagy akár évekkel később zajló tárgyalásokra így szinte biztosan beidézhetetlenné válnak, így volt ez a jelen eset tanúival is.

Magyarországon maradó migránsok

Sokan azonnal továbbállnak az országból

Ennek a bicskei esetnél konkrét következményei is voltak. A vád szerint a vasútállomáson nem csak Azizt, hanem egy másik, afrikai származású menekültet is bántottak a vádlottak. Ennek a menekültnek a sérüléseiről azonban nem készült orvosi látlelet, mert a férfi soha többet nem jelentkezett a számára egészségügyi szolgáltatást nyújtó debreceni menekülttáborban. A tárgyalásra szintén nem ment el, így a zűrzavarosnak tűnő tanúvallomását sem tisztázták, az ő bántalmazást pedig később a bíróság nem is tartotta bizonyíthatónak.

Az egyedüli afrikai származású tanú, aki megjelent a tárgyaláson, az maga Aziz volt. Ő ugyanis időközben oltalmazotti státuszt kapott Magyarországon, így kivárta a nyomozás végét. Jellemző azonban, hogy még az ő esetében is csak kevésen múlott az, hogy megjelenjen a bíróság előtt.

Az ügy tárgyalása ugyanis a Bicskei Járásbíróság leterheltsége miatt közel egy évvel a nyomozás lezárulta után kezdődött, addigra pedig már Aziz is elköltözött Magyarországról, mondván, hogy külföldön jobban boldogul. Így külön vissza kellett utaznia Magyarországra a tárgyalásra, hogy vallomást tegyen.

Ez egy emberi gesztus

Az eljárás során a vádlottak beismerték, hogy a vasútállomáson megverték Azizt, azt azonban nem, hogy ők kezdték volna a dulakodást a parkban, pláne hogy azért, mert Aziz színesbőrű. A védelem álláspontja szerint a két fiatal férfi csupán azt vetette oda a mellettük elsétáló Aziznak, hogy “óóóó Afrika”, és valójában ő kezdte a verekedést. Sőt, ügyvédje hangsúlyozta, hogy I. Ádám maga is súlyos, maradandó sérülést szerzett a dulakodásban, amikor eltört a kisujja. Az viszont, hogy az ujjsérülése maradandó nyomot hagyott, csak egy évvel az eset után derült ki, azután, hogy I. megkapta a vádiratot, ugyanis csak akkor ment el röntgenvizsgálatot csináltatni az ujjáról.

A bíró az ítéletben a védelem állításainak nagy részét nem fogadta el, a vádlottak azonban még így is jól jártak. A vádiratban szereplő tényállás alapján akár 12 évet is kaphattak volna, a második sérült bántalmazását azonban nem sikerült rájuk bizonyítani, annak a védői érvnek pedig helyt adott a bíró, miszerint a vasútállomáson már nem azért bántotta a két vádlott Azizt, mert színesbőrű, hanem azért, mert bosszút akartak állni rajta, amiért korábban vissza merészelt ütni, és ennek következtében I-nek eltört az ujja.

Végül I. Ádámot két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíró, P. Dávidot pedig 1 év, nyolc hónapra. A védelem elégedett volt, nem nyújtottak be fellebbezést, tudomásul vették az ítéletet. Az ügyész gondolkodási időt kért, de ha ennek letelte után sem fellebbez, akkor az ítélet jogerőre emelkedik. Győző Gábor, a sértetti képviselő azt mondta, nem elégedett, szerinte a vasútállomáson elkövetett bántalmazást szintén közösség tagja elleni erőszaknak kellett volna kimondani.

A vádlottak az utolsó szó jogán azt mondták, megbánták a tettüket, az eljárás során pedig kártérítést is felajánlottak az afrikaiaknak, amiért bőröndjeik szétdobálása után eltűnt a pénzük. A megbánásukkal viszont a bíró nem volt elégedett, szerinte az számított volna igazán, ha ezt Aziznak mondják el, még akkor, amikor jelen volt a tárgyaláson. P. erre azt mondta, nem tudta, hogy ilyet lehet. “Ilyet mindig lehet, ez egy emberi gesztus” – mondta a bíró.

http://abcug.hu/tetlenul-neztek-bicskeiek-ahogy-szetvernek-elottuk-egy-menekultet/

A Bicskei Mezőgazdasági Zrt. főnöke is a helyszínen

 Idén sem sikerült átadni a Bicskei Napokra a Fiatalok Házát
mozi1_1.jpg
 
Már a tavalyi Bicskei Napokra is meg akarták nyitni.... Őszinteségéről, tisztes tájékoztatásáról oly híres városvezetésünk ezzel kapcsolatban használatbavételi dátummal, a megnyitó időpontjával kapcsolatban nem adott ki egyértelmű közleményt méltóságos kezeiből. Itt lenne az ideje!    
 
Különféle szóbeszédek maradnak az istenadta népnek, például hogy még egyáltalán nincs kész, illetve újra bontottak benne, hogy statikai probléma is jelentkezett, hogy  burkolat még nincs a padlón.  
 
A labor működik, fenntartási időszakban van, bár Bicskén most ritkábban dolgoznak. 
 
Hogy Bicske az épület újjáépítésére megszerzett Európai Uniós hátterű pályázatból vissza kell-e fizessen a megkésett átadás miatt - szintén nem tudhatjuk. 
mozi2_1.jpg

 

Rejtélyes alkotás készül a Vajdában

Címkék: vajda

2016.05.23. 11:36

Érettségi alatt sem áll meg az élet a Vajda Kreatív Diákcsoportnál: a Dragon of Freedom mellett a tanulók folyamatosan újabbnál újabb installációkon törik a fejüket, ezúttal pedig régi CD-kből építkeznek. Az azonban, hogy mi is készül a titokzatos CD „hálóból”, egyelőre titok.

Korábban már beszámoltunk a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola diákjairól, akiknek a 15 ezer PET-palackból felépített sárkányt is köszönhetjük, most izgalmas képeket kaptunk arról, jelenleg min is szorgoskodnak. A nebulók még érettségi alatt is fáradhatatlanul dolgoznak az alkotásokon, a végzősök az előkészítő után gyakran még 2-3 órára csatlakoznak a többiekhez ötletelni vagy éppen üveget vágni, miközben gyakran a történelem tételeket is együtt mondják.

A kreatív csoport tagjai egyébként egy Facebook csoportban gyűjtik az ötleteket, agyalnak a kivitelezésen, de itt szervezik meg azt is, hogy mikor gyűljenek össze legközelebb dolgozni, és itt vezetik azt is, ki mennyi időt ügyködött eddig a projekten.

Természetesen, mint korábbi installációiknál, itt is kulcsfontosságú az újrahasznosítás, most éppen régi CD-kből építenek egy csillogó, takaróhoz hasonló alkotást, de egyelőre rejtély övezi, pontosan min is dolgoznak jelenleg olyan szorgosa. Annyit viszont tudni lehet, hogy eddig kb. 1500 CD talált magának új küldetést, 350-450 munkaóra alatt.

13227979_10204200301607408_292557030_n.jpg

Persze, mindemellett a sárkány testéhez is gyűlik az alapanyag: eddig 2160 palack gyűlt össze a Diákcsoport alkotásához.  

http://artoffreedom.blog.hu/2016/05/23/rejtelyes_alkotason_dolgoznak_a_bicskei_diakok#more8739636

A fiú/lány óvodások 25 méteres szabadon választott úszásnemében összesen 12 versenyző indult, Leskó Liliana (Oroszlány) ért el első helyezést  28,46 másodperces eredménnyel. Nagy Lili (Hatvan) végzett a II. helyen 30,44 mp-s idővel. III. helyezést ért el Sabján Patrícia (Bicske) - 31,15 mp idővel.  

Az óvodás fiúk 12 méteres mellúszásában Vályi Nándor (Zsámbék) 15,46 mp-vel első helyezett. Preil Benedek (Oroszlány) a második 16,16-os idővel, míg a harmadik beúszó Vasas Levente (Csabdi) szorosan a második mögött 16,22-vel vele együtt ért célba harmadikként jelölve Scheibli Péter (Tök). 

Az óvodás leányok 12 méteres mellúszásában első helyen végzett Leskó Lilian (Oroszlány - 13,02), második Bondor Lea (Újbarok -19,81), harmadik Haupt Jázmin (Zsámbék - 16,42).    

Leány ovisok 12 m hátúszásban:

Leskó Lilian első 13,04-el, második Nagy Lili 13,50, harmadik Kornély Panna 13,66.

Fiú ovisok közül 12 méter mellben Preil Benedek győzött 13,08. Második Südi István (Bicske) 15,51, harmadik: Vasas Levente (Csabdi -15,98).

Az ovis lányok 12 méteres gyorsúszásában Sabján Patrícia bicskei versenyző lett a győztes 9,95-ös idővel. Második Leskó Lilian (Oroszlány - 11,98 mp). A harmadik Lévai Laura, aki 12,68 mp alatt ért célba.

A fiú ovisok gyorsúszásában Südi István bicskei versenyző 12,93 másodperces idejével utasította maga mögé a mezőnyt. II. lett Tóth Békevári Filip (13,04) a tatai Zengő Óvoda úszója, a harmadik pedig Preil Benedek (Oroszlány - 14,26).

A 2007/8-ban született leány amatőr mellúszás I. helyezettje Nagy Natasa (25,84). Második Himer Laura (25,90). Harmadik Józsi Boglárka (27,66).

Fiút amatőr mellúszás 25 méteren győztese Wojejvodics Áron (26,13). II. helyezett 28,07 mp idővel Nagy Bekény András, harmadik Keresztes Balázs (28,37).

Leány amatőr hát 25 méteren: I. Tóth Békevári Liliána (Tata-24,32). II. Klement Kinga (24,75). III. Himer Laura (Tata - 26,79).

Fiú amatőr hátúszás 25 méteren

I. Vojejvodics Áron (Tata - 23,75)

II. Gaál Balázs (25,30) 

III. Kiss Dominik (Etyek - 25,47)

Leány amatőr gyorsúszás 25 méteren: 

I. Keskeny Nóra (19,69)

II. Tóth Békevári Liliána (Tata - 20,61)

III. Himer Laura (20,73)

Fiú amatőr gyorsúszás 25 méteren:

I. Wojevodics Áron (19,86) 

II. Gaál Balázs (Tata - 20,00)

III. Sipos Ákos (Oroszlány - 22,09) 

II. korcsport (3-4. oszt.) 2005/6-ban születettek FIÚ AMATŐR 25 mell 

I. Vécsey Gergő (Tata, Vaszary Iskola - 21,76) 

II. Váradi Patrik (Bicske - 21,96) 

III. Baboss Regő (Szt. László Ált. Isk., Bicske - 23,84)

II. Korcsoport (3-4. oszt.) 2005/6-ban születettek - Leány amatőr 25 méter hátúszás

I. Őri Eszter Zita (21,16 - Szt. Lászkó Ált. Isk., Bicske)

II. Haynal Zsófi (21,52)  

III. Horváth Fanni (Bicske - 22,28) 

II. Korcsoport (3-4. oszt.) 2005/6-ban születettek FIÚ amatőr 25 m háton

I. Vécsey Gergő (Tata, Vaszary Iskola - 21,70)

II. Fogarasi Áron (Bicske - 25,76)

III. Szász Gergő (Csabdi Ált. Isk. - 26,78)

II. Korcsoport (3-4. oszt.) 2005/6-ban születettek Leány amatőr 25 m mellúszásban: 

I. Őri Eszter Zita (Szt. Lászkó Ált. Isk., Bicske - 21,56) 

II. Béczy Eszter (22,51) 

III. Haynal Zsófi (23,84) 

II. Korcsoport (3-4. oszt.) 2005/6-ban születettek FIÚ amatőr 25 m gyors 

I. Baboss Gergő (Szt. László Ált. Isk., Bicske - 16,30) 

II. Vécsey Gergő (Vaszary Iskola, Tata - 18,34)

III. Váradi Patrik (Bicske - 19,53)

II. Korcsoport (3-4. oszt.) 2005/6-ban születettek LEÁNY amatőr 25 gyors

I. Haynal Zsófi (16,13)

II. Őri Eszter Zita (Bicske - 17,85)

III. Horváth Fanni (Bicske - 20,08)   

III. Korcsoport (5-6. oszt.) 2003/4-ben születettek - LEÁNY amatőr 50 mellen

I. Südi Zsuzsa (Bicske - 46,88)

II. Veszelovszki Minka (Csabdi - 54,60)

III. Korcsoport (5-6. oszt.) 2003/4-ben születettek - FIÚ amatőr 50 mellen

I. Őri Gergely Attila (Bicske - 39, 31) 

II. Béczi Balázs (42,85) 

III. Bassa Péter (Kecskéd) 

III. Korcsoport (5-6. oszt.) 2003/4-ben születettek - LEÁNY amatőr 50 háton 

I. Németh Lili (38, 00)

II. Nyitrai Réka (44,69)

III. Sulyok Julcsi (45,85) 

IV. Korcsoport (7-8. oszt.) 2001/2-ben születettek FIÚ 50 mellen 

I. Szeibert Erik (37,52) 

II. Veszelovszki Bernát (42,94) 

III. Korcsoport (5-6. oszt.) 2003/4-ben születettek - FIÚ amatőr 50 háton

I. Béczi Balázs (45, 47)

II. Őri Gergely (46,79)

IV. Korcsoport (7-8. oszt.) 2001/2-ben születettek FIÚ 50 háton

I. Szeibert Erik (35,08) 

II. Veszelovszki Bernát (39,00)

III. Korcsoport (5-6. oszt.) 2003/4-ben születettek LEÁNY amatőr 50 gyors

I. Németh Lili (34,49)

II. Nyitrai Réka (39,81)

III. Südi Zsuzsa (42,79)

III. Korcsoport (5-6. oszt.) 2003/4-ben születettek FIÚ amatőr 50 gyors

I. Őri Gergely Attila (49,94)

IV. Korcsoport (7-8. oszt.) 2001/2-ben születettek FIÚ 50 gyors

I. Szeibert Erik (31,86)

II. Veszelovszki Bernát (33,94)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

    

A Bicskei Napok történetében talán még sosem nevezett 38 csapat a főzőversenyre.

A bicskei családok által önkéntes munkával igényessé, központi részhez méltóvá tett önkormányzati tulajdonú terület, a Bicske Szíve Park ad otthont mindennek a szép időben.

Benéztünk a fedő alá a tavaszi babgulyásra, de készül babos tészta, vadételek, jelen vannak többek között motorosok, vadászok, egyházi csapat és zenekari baráti kör.  

Az idén novemberben életének 87. évét betöltő Karádi Imre pedagógus, középiskolai tanár, a Vajda János Gimnázium címzetes igazgatója nyitotta meg a Bicskei Napok "Ballag már a vén diák" című iskolai kiállítását.   

13221244_1113323035380784_9079034258015548305_o.jpg

Egy kisebb tömeg jelent meg ma 10 órakor a Nagy Károly csillagászról elnevezett könyvtárban és mindenki örvendett, hogy láthatja a kedves Karádi házaspárt, de bizony még Zsuzsi unokájuk karjain ülve dédunokájuk is többször hozzászólt dédnagyapja megnyitójához... ráadásul mindig mindenben igaza volt, feltétlenül helyes kiegészítéseket tett...  

Igazgató úr most is nagyon elegáns volt és ugyanolyan jó hangú, mint régen. Örülök, hogy rögzítették,  hamarosan látható a Bicskei Tévében. És itt is, ha majd youtube-n is osztják. Ettől a békés, higgadt, de nagyon határozott hangtól a suliban éreztem magam pár percre. Ahol nekünk egymásközt ő volt "a Karádi". A Kálival, a Körmendivel, az Aklival, a Takáccsal  és a többiekkel együtt.  És nagyon nagy balhénak kellett ahhoz lenni, hogy neki be kelljen avatkozni ezen a higgadt, békés, határozott, de majdnem mindig kedvességet hordozó hangon. 

Köszöntőjében az középiskola szerepe a bicskeiek életében - ez kapja a fő hangsúlyt. Vallomás egy életútról, ami már önmagában díszpolgárrá érdemesíthette volna őt eddig is. Egyik kulcsmondatát az 1956-ban érettségizett osztállyal kapcsolatban vélem felfedezni: "Ők voltak az első és egyetlen osztályom" - mármint osztályfőnökként. Azt mondta, hogy annak az osztálynak minden tanulója lelkéhez, szívéhez tartozik.  1956-ban Karádi tanár úr az iskola vezetésébe került, született bicskeiként. Ezt követően mindent megtesz azért, hogy minél több tanárrá lett tanítvány térjen vissza azokra a katedrákra, amik előtt az iskolapadokban figyeltek.

13235451_1113322565380831_8134782340951634263_o.jpg

 Az összes képet emitt lapozhatják át....

Íme a megnyitó szövege, amiket igazgató úr félbehajtott A/4-es lapokra gépelt írógéppel, mind a kilenc oldalt fenn számozva, ahogy kell:  

 

Tisztelettel köszöntöm a bicskei általános iskola és a középiskola volt és jelenlegi tanulóit, tanárait, kedves kollégáimat, köszöntöm a városi könyvtár olvasóit, rendezvényeinek rendszeres látogatóit és köszöntöm mindazokat, akik megtiszteltek bennünket megjelenésükkel és akik velünk együtt akarják évfolyamtól függetlenül a tablókat nézegetni, rácsodálkozni az elmúlt évek szép, vagy már széppé váló emlékeire.

Na, de itt nincs vége a köszöntésnek, mert nagy szeretettel köszöntöm Szabó Erikát és könyvtárosait, aki kigondolója ennek a számunkra, s hitem szerint Bicske számára is érdekes kiállításnak és találkozónak.

De hogyan jutott erre a gondolatra?

Kérem kedves Mindnyájukat, hogy hirtelen képzeljék magukat akármelyik iskola folyosójára, óraközi szünet van, a folyosón zsongás, beszélgetés, nevetgélés, szóval zajlik az élet,  s ugyanakkor a folyosók falán ott sorakoznak a tablók, a tablókról tanárok, diákok szinte üres tekintettel nézik a számukra idegennek tűnő zajló életet – és valószínűleg itt jutott eszébe Erikának a zseniális ötlete, próbáljuk életre kelteni a tablókat, kiléptetni onnét 18 és 80 év közötti diákjainkat, vegyüljenek el a folyosó sokaságában s egyszerre jelenítsék meg a három időegységet: a fiatalon érettek tele vannak tervekkel, álmokkal, az élet nagy, remélt lehetőségeivel – ő a jövő -, a derékhad életének tartalma munka és a család, ők a jelen-,  s a 70-80 évesek elmélyülten szemlélődnek a mögöttük lévő évtizedekre, s elgondolkodnak: megtaláltam-e a boldogságot, volt-e értelme életemnek, s talán a legfontosabb – ember tudtam maradni válságos, szorult, netán kiszolgáltatott helyzetekben.

Hát akkor próbáljuk meg a tablók életre keltését, pontosabban helyzetemnél fogva csak a középiskolai tablók életre keltését. Hát bizony nagyon lesz! Ugyanis a mai napig, a levelező tagozatot  is beleértve 212 érettségizett osztályunk volt, ez pedig elvileg 212 tablót jelent, s a tablókon pedig 5077 tanuló. Ennyien el sem férnének a Kossuth téren, hát akkor próbáljuk területileg elhelyezni és ott előléptetni, életre kelteni őket. Egy 1985-ös felmérésem szerint iskolánknak – én magam is meglepődtem – 112 településsel volt diákjai által kapcsolata. Így aztán nem meglepő, hogy a Fejér megyei diákokon kívül Komárom, Pest, Veszprém, Nógrád megyei és budapesti lakos volt diákjaink némi meglepetéssel lépnek ki a tabló kereteiből otthonukban s néznek változatlan bizalommal és köszönettel a Vajdára. No, de azért az is elgondolkodtató, hogy honnét tudott ez a 112 település a bicskei Vajdáról? Na, de itt az ideje, hogy néhány tablót tüzetesebben is megnézzünk. Kezdjük a legelsővel, az 1956-ban érettségizettekkel. Kamarás Oszkár szinte merev tartással sugározza egyéniségének lényegét: rend, fegyelem, következetesség, szabályzat, pontosság, - mellette Boldoghy József bácsi, eredetileg bencés rendi paptanár, az iskolák államosítása után papi hivatásáról le nem mondva civil ruhában, igazgatóhelyettesként vett részt az iskola alapításában – de nézzük a szemét: belőle szeretet, jóság, megértés, megbecsülés, türelem sugárzik – ezeket a nem tulajdonságokat, melyeket társukként, iskolaalapítóként is átéltem – igyekeztem igazgatóként egybekovácsolni s az iskola meghatározó szellemiségévé tenni. Ebben a törekvésemben 28 éven keresztül folyamatos és jelentős tartalmi segítséget kaptam dr. Káli Ferenc igazgatóhelyettes kollégától, aranydiplomás tanártól és Fekete Ferenc ugyancsak aranydiplomás tanártól, a diákotthon vezetőjétől, aki a diákotthont kollégiummá fejlesztette /ez akkor óriási eredménynek számított/.  Varga Magdolna és Vallus Éva tanárnők, kollégiumi nevelők több évtizedes közreműködésével, és biztosította az iskola szellemiségének ottani érvényesülését is.  Így sok tablóról, /1966-tó/ kettős emlékek is felidéződhetnek, iskolai és kollégiumi visszaemlékezések egyaránt.

13244180_1113322962047458_8685523099315025180_o.jpg

S a tanárok! A mai napig 140 tanár látta el feladatát – szerencsére a testület 18-20 tagja törzstagnak számít, így ők sok tablón szerepelnek. A lényeg: a testületi egység és a folyamatos fejlődés biztosított volt. Szívesen kiléptetnék a nagyközönség elé 4-5 kollégát, ezzel megsértenék 40-50-et, mert mindnyájan kitűntek értékteremtő munkájukkal. Na, de azért egypár kollégát meg kell neveznem, ugyanis a testület összetételében törekedtem arra a bicskei értékteremtés növelése szándékából fakadóan, hogy tanárrá váló volt diákjaink térjenek vissza iskolánkba, az iskolapadból a katedrára. A mai napig 16 volt tanítványunkat vallom örömmel kollégámnak.  Nahát őket szeretném név szerint is bemutatni, már csak azért is, mert ők 3 tablón 3 minőségben szerepelnek: általános iskola, Vajda diák, és évekkel később Vajda tanár. Vajon melyik tablóról fognak legtöbbször kilépni?  Bicskei Napok lévén illő megjegyezni, hogy 16 tanítványból lett kollégából 10 bicskei.  Tehát névsorban: Giesz Jánosné Pátrovics Emília,  Glaszhütterné Kis Annamária, Hasbuflug-Néma Mária, E. Kovács Júlia, Körmendi Gyula, Ladányiné Báder Ildikó, Lászlóné Karádi Enikő, Mohainé Fejes Ágnes, Nagyné Kis Ágota, Pané Kis Katalin, Pekk Tamás, Soltészné Kellner Rozália, Somos Ágnes, Tóth Melinda,  Tóthné Hoffmann Ilona, Vargáné Bakó Márta. Ha sikerül őket kiléptetni, bőségesen lesz mondanivalójuk.

A törzstagok mellett külső óraadók is segítették munkánkat, eddig 96 külsősnek mondhattunk köszönetet munkájukért, de közülük szeretném kiléptetni Börcs János és Estélyi Katalin /volt tanítványunk!/ könyvtárigazgatókat, ugyanis velük vált a könyvtár az iskola pedagógiai és tantervi részévé a könyvtár fakultáció oktatás vállalásával,  mely a megyében is ritka volt,  s ami még ennél is fontosabb, kiváló könyvtárosokat indítottak el a pályájukon, ennek bizonyítására kiléptetem a tablóról Berkeszi Tímeát és Zavarcsik Gizellát, akik jelenleg is könyvtárunk könyvtárosai. 

Csak érdekességként említem meg, hogy Orbán Győző fiatal mezőgazdasági gépész technikus a miniszterelnök születése évében az 5+egyes oktatás keretében a csákvári gépállomáson egy csoportunkat vezette be a mezőgazdasági gépszerelés rejtelmeibe.

Nem lennék igazságos, ha nem említeném meg azok nevét, akik bár nem voltak tagjai a testületnek , de munkájukkal néhány ezer /!/ diák tudásának, jellemének, szellemiségének voltak alakítói, formálói.

Peterdi Ede, aki közel 40 évig volt a Gyermekotthon igazgatója, környékünkön az egyetlen állami díjas pedagógus, évfolyamok sokaságának tartott történelmi, helytörténeti előadásokat, melyekkel nemcsak az ismeretek bővültek, hanem a szülőföldhöz, a szűkebb hazához való kötődés is erősödött.

A másik Bazsinka Józsi bácsi, aki évek hosszú során át minden szabadidejét iskolánkban töltötte, tanította a gyerekeket az elsősegélynyújtás ismereteire (...). Mindkettőjüknek meghatározó szerepük van az iskola nevelési rendszerében. (…)

Láttuk, tanárokat, nevelőket nehéz  a tablóból kiléptetni, de majd kilépnek maguktól, ha szükség lesz rá.  De talán még ennél is nehezebb diákok többezres tömegét; illetve vannak esetek, amikor direkt ezért jön össze egy-egy osztály időnként, hogy a kezükben lévő tabló megelevenedjen, megtudják, hogyan alakult társaik sorsa, egyikük-másikuk milyen gondokkal küzd, melyek az öröm forrásai. A temetőben elhelyeznek egy csokor virágot annak a sírjára, aki nagyon korán távozott tőlük. Ezek az érettségi találkozók töltik meg élettel a tablókat. De azért én mégis szeretnék néhány tanulót az elmúlt évtizedekben végzettek közül bemutatni, persze, sok-sok százról tudnék mondani elismerőt és szépet mondani, de a lehetőség időkorlátai miatt szűkítenem kell a keretet – a kiállítás megtekintésekor remélem, úgyis életre kelnek ők is. Nevük mellet az évszám érettségijük évét mutatja.

Az 1956-ban érettségizettek közül nem tudok senkit sem kiemelni, mert kivétel nélkül mindegyiköket ki kellene. Ők voltak azok, akik be mertek iratkozni egy ismeretlen gimnáziumba, vállalva az ismeretlen jövőt. Vállalták s jól jártak. De különösképpen én jártam jól velük, mert mindegyikük mindenkor pedagógus lelkemnek és szívemnek elválaszthatatlan részévé vált. Ők voltak az első és egyetlen osztályom.

Pusztai László 1957  A Bogyán született és nőtt fel, egyszerű szülők gyermeke, az ország legtekintélyesebb kriminalisztikai tudósa lett, egyetemi tanári kinevezése előtt autóbaleset érte, temetésén, Bicskén soha nem látott tömeg búcsúzott tőle, köztük állami állami főméltóságokat lehetett látni és hallani.

Herczeg János 1959 a Pizzafalóval szembeni kis emeletes házból indult el, most a szegedi orvostudományi egyetemen a klinika professzora, nemzetközileg elismert szaktekintély. (Prof. Dr. med et jur Herczeg János. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen "summa cum laude" minõsitéssel fejezte be 1966-ban. majd 1995-ben a Köztársasági Elnök egyetemi tanárrá nevezete ki – A szerk.)   

Bölcskey Károly 1960 A rendszerváltozás után Bicske közéletének egy meghatározó egyénisége, éveken keresztül alpolgármester.

Soltész József 1962 Szinte talán kötelességének érezte, hogy amit fiatalkorában Bicskétől kapott, azt orvosként sokszorosan viszonozza kiváló eredménnyel.

Simon Csaba 1963 Nevéről egy Ady vers címe jut az eszembe: Az Értől az Oceánig. Ugyanis a felcsúti kis értől eljutott az óceánig, ugyanis óceánjáró hajókapitánya lett.

Varsányi András 1964 a rendszerváltozás utáni első országgyűlés MDF-s képviselője

Fejes Ágnes 1966 évtizedeken keresztül a Művelődési Központ igazgatójaként, messzemenően minden vonatkozásban segítette iskolánk pedagógiai tervének megvalósulását, mint iskolánk igazgatóhelyettese ment nyugdíjba, jelenleg osztálya 50 éves érettségi találkozóját szervezi, a tablóján lévő diáktársak már életre keltek, de csak holnap fognak megszólalni a találkozón.

Végh Róbert 1967 Van-e aki e nevet nem ismeri? A Bicske Baráti Kör elnökeként soha nem látott mértékben folyamatosan és rendszeresen segíti Bicske minden területen történő fejlesztését, s mint orvos, ha azt hallja, Bicske, főleg, ha Vajda, mindent félretesz, mert ez az első, különben diákként feltaláló, mert a budafoki Tanborpincében /5+1-es oktatás/ felfedezte, hogy a töltőceruza nemcsak írásra, hanem ivásra is használható.         

Kisvári Gyula 1975 pedagógus és festőművész, festményeivel számomra az ember és a természet meghitt kapcsolatát fejezi ki, színei, témái, számomra az élet szépségét, örömét váltják ki.

Pálmai Klára 1976 dr. Béres Józsefné, a világhírű Béres vállalat kommunikációs igazgatója, a Vajdát rendszeresen támogatja, különösen fontosnak tartja a tehetségek segítését.

Zsohár Melinda 1976 újságíró, már diákkorában feltűnt pozitív kíváncsiságával,  a miértek tömegére kereste a választ, felnőttként és újságíróként minden iskolai rendezvény aktív támogatója.

Moldován Ilona 1977 ügyvédként tanította diákjainkat a jogi ismeretek alapjaira, a Vajda Diákjaiért Alapítvány kuratóriumának tagja megalakulása óta.

Bazsinka Zsuzsa 1983 az iskola büszkesége, nemzetközileg ismert és elismert operaénekesnő,  életem legnagyobb élménye volt őt hallgatni és látni a színpadon, az iskolai rendezvényeken is szívesen és aktívan vesz részt.

Bárányos József 1985 mesterpedagógus, az általános iskola igazgatója. pedagógiájának és vezetési gyakorlatának alapeleme a szeretet. Becsülöm és tisztelem.

Antal Éva 1986 tiszteletes asszony, a magyar nyelv legkitűnőbb mestere,  diákkorában a szép magyar beszéd megyei versenyein első, több országos találkozón tisztességes helyezés, - mint tiszteletes asszony nemcsak hirdeti az Igét, hanem csodálatosan szép nyelvezetével az Ige és a nyelv szépségét együtt ajándékozza a híveknek.

Tajthy Gábor 1988 kitűnő tanuló, a biológia mindentudója, állatorvosként népszerű szakember a lakosság körében, az elmúlt évben az Év Állatorvosává választották Fejér megyében.

Izing Antal 1989 Dr. Szegő Tamás díjas és Flekk 2000 díjas újságíró, írásaiban nem a szenzációt, hanem az igazságot kutatja, egyébként mindenkor az iskola rendelkezésére áll, nevét határon túl is ismerik.

Még kellene folytatnom a sort, de ezt átengedem ésszerűségből és kényszerűségből az életre kelni akaró tablóknak.

Megköszönöm Erikának és könyvtáros társainak a remek ötletet s az ötletet megvalósító rengeteg törődést, fáradságot, idegeskedést, - a két iskola igazgatójának, tantestületének, diákjainak kívánom,  hogy a jövőben a tablóikon csak boldog, megelégedett fiatalok legyenek, - a könyvtárnak pedig azt, hogy ezek a fiatalok itt, a könyvtárban kedvtelve és örömmel töltsék  szabadidejüket olvasással, műveltségük gyarapításával.

A 35. Bicskei Napokon rendezett kiállítás várja az érdeklődőket, kérem, érezzék jól magukat az elvileg 212 tablóból kilépni akaró 5077 diák és 140 tanár társaságában.

Köszönöm figyelmüket és érdeklődésüket.           

     Részletek....

21-én szombaton 11 órától 16 óráig véradás lesz, ahová szeretettel várják a véradókat. Hogy mitől ez a divatnév? A véradók sört és virslit kapnak mint hajdan....

Május elején közöltünk egy kislány által írott Anyák Napjára írott köszöntőt és hozzátettük: szívesen fogadjuk ebből a harmadik osztályból másoktól is.  Úgy történt akkor, hogy mindezeket a gyerekek felolvasták anyukáiknak és nem maradt el a hatás. Folytak a könnyes nevetések. Minket pedig hat anyuka megtisztelt akkori ajándékával. Zsebkendőt tessék készíteni.

snagykaroly16051911501_0001.jpg

 

snagykaroly16051911500_0001.jpg

 

snagykaroly16051911490_0001.jpg

 

snagykaroly16051911470_0001.jpg

 

snagykaroly16051911481_0001.jpg

 

 

snagykaroly16051911480_0001.jpg

Bicskei búcsú a piacon

Címkék: vélemény

2016.05.19. 13:40

Bicskén nincs igazán jó helyszín a búcsúvásárra, a Kossuth tér sem az.  De a legújabb helyszín, a Piactér sem nevezhető jó és átgondolt döntésnek. 
A Kossuth tér most felszabadul, ami nyilván öröm az ott élőknek. A Kisfaludyban viszont 3 négyemeletes tömb százhúsznál is több lakásainak, a Nagy Károly tér magánházainak és társasházainak lakóira terhelődik át mindez a gyalogos és járműforgalommal együtt. Oda, ahová minden héten pénteken megjön a piac összes járművével, amit tűrnek zokszó nélkül és csöndesen értékelik központban fekvő lakhelyük előnyeit.
Minden normális városban a központban, a legfőbb téren vannak a legfőbb rendezvények. 
De most az évi félszáz heti piac mellé - a nagyérdemű testület többségének - nem elég a búcsú a Piactérre, a Bicskei Napok rendezvényei is a Bicskei Tanuszoda parkolójába kerülnek, ahogy erre már volt példa. Míg a Kossuth tér központibb, kevesebb ember lakja az intézmények és üzletek sokasága miatt, árnyékosabb, parkos, pados. Igaz, lezárnák a járművek elől, de prímán elkerülhető.
Hogy a piac+uszodaparkoló két rendezvényének különálló hanghatásait a szervezők hogyan kezelik majd, erről Olvasónk is kérdezett. A válaszunk: nyilván történtek egyeztetések, hiszen a művház munkatársai már sok-sok rendezvényen túl vannak, nem lehet ebből nagy probléma és a Bicskei TC elnöksége is szervezett már jó pár búcsút.     
Nem ismert, hogy például papíron szabtak-e korlátokat a búcsúsoknak, de ugye csak akkor korlát a korlát, ha be is tartják. Elvileg nem lehet hanghatárértéket meghaladó zene, a tanuszoda oldalában zajló programok miatt sem. 
A piac megszépült. Az pedig szomorú és visszatetsző, hogy a minősíthetetlen útállapotú Nagy Károly utca mellett "búcsúvásározik" Bicske.  
Lényeg, hogy a bicskei búcsúkor hagyományos eső idén maradjon fönn a felhőkben.... Nagy esőben elképzelhető a Káposztás (családoknak és cégeknek köszönhetően Bicske Szíve Parkjává szépült  területe) süppedős talaja. Vélhetően szívesen vitték volna oda az egész búcsúvásárt, de ezt vélhetően és szerencsére a csapadék lehetősége miatt nem merték megtenni. És rontott is volna az érintetlen zöld összképen. Meg aztán a körhintát sem dagonyába szokták állítani, az óriáskereket pláne.
(Búcsúfiát kért tőlem anyukánk. Ő más búcsúkra emlékszik. Szíve joga. Tehát mindenképpen ott leszek. Lövök neki kétpálcásat.)      

Apám levelei

Címkék: könyv

2016.05.18. 22:17

Kis Ádám nyelvész, informatikus, a SZAK Kiadó tulajdonosa családjával Bicskén él.

 Az Apám levelei című könyvüket Óbudán mutatják be, a mű Kis Ádám édesapjának életéről, sorsáról szól. Az Óbudai Múzeumban kezeinkben kerülő kötet szerkesztője a Bicskén nevelkedett Kis Balázs mérnök-informatikus, alkalmazott nyelvész, aki Kis György unokája, Kis Ádám fia.  

"Kis György, a kelenföldi Goldberger textilgyár műszaki tisztviselője volt. 1942. május elején a munkaszolgálatos alakulattal Oroszországba vitték. Ottani sorsát tábori levelezőlapjaiból lehet megismerni. Az utolsót 1943. január 13-án adta postára. Azt követően több hír nem érkezett róla.

1926-ban a reichenbergi Textilschule hallgatójaként bejárta Nyugat-Csehország textilgyárait. Reichenbergi életét és a kirándulás tapasztalatait a szüleinek küldött levelekben írta meg".

 

Izing 

Karádi Imre címzetes igazgató úr, a nemrégiben Gyémántdiplomát kapott Karádi tanár úr nyitja meg a Könyvtár kiváló ötletén alapuló iskolakiállítást.  

Az 1929. november 5-én, Bicskén született Karádi Imre életútja már réges-régen kiérdemelte volna a Bicske Város Díszpolgára címet. Erre ebben az írásukban megint emlékeztetjük a nagyérdemű szenátorokat.  Bízunk benne, hogy idén április 30-ig beérkezett a városhoz jelölése.... Nem posztumusz kellene átadni, hanem az életében, az ő kezeibe, hogy örvendhessen szerettei körében!

Korábbi írásomat bátran csatolják a jelölési javaslathoz - gondolatban! (Nem akárki dicsért meg érte, hanem magyar szakos osztályfőnököm. Azt mondta, sok ismeretlen dolognak jártam utána. Pedig csak leírtam és szerkesztettem legjobb tudásom szerint, amit idén 87 éves tanárunktól akkor hallottunk, amikor (fotózó fiammal) náluk jártunk.   

http://bicske.blog.hu/2014/10/26/_ha_megint_szuletnek_megint_bicsken_szeretnek_elni_es_dolgozni_gyemantdiplomat_kapott_varosunk_leend

2016borvtabl1.jpg

 

2016borvtabl2.jpg

 

 

 

b3530c93cfa2896498748b81bf792838.jpg

 

dscf5333m.jpg

 

dscf5332m.jpg

 

dscf5360m.jpg

 

dscf5363m.jpg

 

dscf5326m.jpg

 

dscf5364m.jpg

 

dscf5361m.jpg

 

 

dscf5348m.jpg

 

dscf5345m.jpg

 dscf5340m_1.jpg

 

 

 

 

 

borok-szervirozasa.jpg

 

Rácz Imre Cserszegi-Bianka B.Középhegy 18,92 Arany

Rácz Imre Zalagyöngye-Rizling B.Középhegy 18,16 Ezüst

Rácz Imre V.vörös B.Középhegy 17,23 Bronz

Vindics János Irsai-Bianka B.Galagonyás4 18,80 Arany

László József V.fehér B.galagonyás3 18,66 Arany

László József V.vörös B.Galagonyás3 17,00 Bronz

Szabó László, Alcsút Chardonnay Lovasberény,Mihályvár 18,68 Arany

Szabó László, Alcsút Sauvignon Blanc Lovasberény,Mihályvár 16,80 Bronz

Szabó László, Alcsút Kékfrankos Lovasberény, Mihályvár 16,33 Oklevél

Paksz Károly V.fehér B.Galagonyás51 18,02 Ezüst

Paksz Károly Kékfr-Othello B.Galagonyás2 17,62 Ezüst

Kovács Károly, Biatorbágy Chardonnay Etyek 17,86 Ezüst

Kovács Károly, Biatorbágy Kerti vegyes Bia,Ürgehegy 17,56 Ezüst

Károly, Biatorbágy Olaszrizling Etyek 16,22 Oklevél

Marton István János Zweigelt B.Galagonyás2 17,85 Ezüst

Marton István János V.fehér B.Galagonyás2 17,22 Bronz

Szabó László, Biatorbágy Királyleányka Bia, Ürgehegy 18,00 Ezüst

Szabó László,Biatorbágy Pátria-Szürkebarát Bia, Ürgehegy 17,42 Bronz

Mónos László V.vörös B.Galagonyás2 17,65 Ezüst

Mónos László V.fehér B.Galagonyás2 15,52 Oklevél

Siebel Tamás V.rose B.Galagonyás6 17,96 Ezüst

Siebel Tamás Othello B.Galagonyás6 16,00 Oklevél

Siebel Tamás Olaszrizling B.Galagonyás6 15,70 Oklevél

Borbély Zoltán,Csabdi Othello B.Galagonyás2 18,00 Ezüst

Baladik Sándorné V.fehér B.Baboshegy 17,86 Ezüst

Farkas Ferenc V.fehér B.Galagonyás3 17,70 Ezüst

Kaszás Mónika V.fehér B.Középhegy 17,78 Ezüst

Nagy Lajos V.fehér B.Galagonyás3 17,58 Ezüst

Ábel János Merlot-Zwei- Kékfr Táborállás 17,33 Bronz

Ábel János Rislingszilváni-Bianka Táborállás 17,00 Bronz

Kaszás József V.fehér B.Galagonyás2 17,20 Bronz

Kaszás József V.vörös B.Középhegy 17,13 Bronz

Schulmann Tibor Kékf-Zwei- Oportó B.Galagonyás3 16,60 Bronz

Schulmann Tibor Cserszegi-Bianka B.Galagonyás3 15,84 Oklevél

Schulmann Tibor V.fehér B.Galagonyás3 15,34 Oklevél

Jakab János V.vörös B.Galagonyás3 16,98 Bronz

Jakab János V.fehér B.Galagonyás3 15,12 Oklevél

Gonda Sándor Zweigelt B.Középhegy 16,68 Bronz

Horváth Gyula V.fehér Táborállás 16,68 Bronz

Komon Benő, Mány Olaszrizling Mány,Örsi dűlő 17,12 Bronz

Paksz Ferenc V.rose B.Galagonyás2 17,12 Bronz

Tóth József V.fehér B.Baboshegy 17,22 Bronz

Cserna Sándor V.vörös B.Középhegy 16,40 Oklevél

Cserna Sándor Korai Csemege B.Középhegy 16,30 Oklevél

Cserna Sándor V.fehér B.Középhegy 15,88 Oklevél

Rozovits Márton Merlot

Rozovits Márton V.fehér Mány,Mánykári 15,76 Oklevél

Mány-Mánkár

Páskom 15,95 Oklevél

Páskom

Kelemen József V.vörös B.Galagonyás1 15,58 Oklevél

Kelemen József V.fehér B.Galagonyás1 15,20 Oklevél

Terjéki Ede Egri Csillag Tiszajenő 15,48 Oklevél

Terjéki Ede Cserszegi fűszeres Tiszajenő 14,94 Oklevél

Akli Péter V.fehér B.Bagolyvár 15,82 Oklevél

Gáspár Jánosné V.Ffehér B.Középhegy 16,00 Oklevél

Horváth Imre,Érd Kékfrankos Érd 15,03 Oklevél

Horváth József V.fehér B.Házikert 15,48 Oklevél

Lukács Róbert V.fehér B.Bagolyvár 15,02 Oklevél

Temesvári Lajos Chardonnay,Zveltelini B.Máléhegy 15,14 Oklevél

Minden leadott minta 2015 -ös évjárat volt.

A 2015-ben alapított vándor díjat

„ Vénusz Szobor „

A Magyarmet Kft. készítette

2016-ban a legmagasabb pontszámot elért gazda

Rácz Imre

Gratulálunk a gazdák sikereihez !

Menedékkérő szúrt meg menedékkérőt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a bicskei befogadó állomáson 2016. május 15-én délután egy 20 éves afgán férfi egy késsel has tájékon szúrt egy 18 éves afgán férfit.

A Készenléti Rendőrség munkatársai a késeléssel megalapozottan gyanúsított férfit a befogadó állomáson elfogták és előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra, ahol súlyos testi sértés bűntett kísérlet gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás.

A rendőrség a befogadó állomáson és környezetében mindent megtesz a közbiztonság fenntartása érdekében - áll az FM RFK közleményében. 

(Hozzátesszük: Ha létszáma alapján a háromszorosan túlterhelt tábort vesszük figyelembe, máris megtaláltuk a belső feszültségek egyik fő okát. Elképzelhetjük, mi történne 1300 körüli létszámnál a befogadó állomás zárttá tétele esetén, ami egyébként azért nem lehetséges, mert az európai és magyar jog szerint sem korlátozható bírósági, ügyészségi eljáráson kívül senkinek a személyes szabadsága. Az emlékezetes debreceni zavargások is nagy létszámnál, félig zárt módon, nagy belső feszültség miatt törtek ki.  

Bicskén belül, a táboron kívül nem történt  hasonló testi sértéssel járó támadás. Korábban hírül adtuk a külföldiek által elkövetett törvénysértések számát, amiknek java része vétség volt, bolti lopás.

Megszoktuk, hogy a politikusi szövegek olykor takarékoskodnak az igazsággal, hiszen a lapunk által megszerzett adatok szerint 2014 és 2015 első félévében a 144 és 146 bűnelkövető közül mindkét vizsgált esztendőben 5-5 személy volt külföldi. )

A Tesco nagy leterheltsége-  a tábor és a hipermarket közelsége miatt - valóban sokkal nagyobb mint más helyeké. 

Huszonöt gyermek és felnőtt járult Pünkösd vasárnap elsőáldozáshoz a Bicskei Római Katolikus Egyházközség Szentháromság templomában.  

13220592_1013058362082880_1296028504524146366_o.jpg

Ötven nappal Húsvét után Pünkösdkor az apostolok betöltekeztek Szentlélekkel, a külső szemlélők azt mondták: "édes bortól részegedtek meg". 

A mai szentmisén a megtelt templomban felhangzott a legszebb dallamú, régen hallott katolikus fohász, ami egy időben minden szentmisén hallható volt: 

"Jöjj, Szentlélek, Úristen, áraszd reánk teljesen, mennyből fényességedet! Jöjj el, jöjj, el, jöjj Szentlélek Úristen!" 

Az elsőáldozók Imre atya vezetésével a Plébániára mentek, ahol kaláccsal és kakaóval vendégelték meg őket.  

 

 

"- Itt keresgélt a Bicske Szíve Parkban. Olyan szép.

 - Ki fotózta? 

- Én. 

- Hát azért olyan szép" 

A többi képet a Csillagszemű néptáncosaink Fb-csoportjában találjátok, amihez csatlakozni is lehet.....

A tervek szerint az Alcsút-Felcsút-Puskás Akadémia szakaszon elkészült kisvasút tovább épülne Bicskéig, majd onnan Etyekig. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a nyomvonal főleg magánterületeket érint – a tulajdonosok közül sokan kifejezetten örülhetnek, hogy területeik értéke várhatóan emelkedni fog. Mások viszont semmi áron nem válnának meg a magántulajdonuktól – ők kisajátítástól tartanak. Ezt a kiemelt kormányzati beruházást sokan feleslegesnek tartják. A Hetek riportja.

Kisvasút: Kisajátítástól tartanak az etyeki gazdák

A közigazgatásilag Etyekhez tartozó Botpusztán állok az Etyeki Lovarda behúzott kapujánál, reggel nyolckor. Az udvaron éppen senki. Jó a belátás.

A megvalósíthatósági tanulmányok szerint a fölső erdőhatárból csapatna ki a kisvasút nyomvonala, és pár méterre a karámoktól, ötven méterre a Kerényi család otthonától húzódna, mindez a család saját telkén. Olyan a sarkot levágó vonala, mint amikor szamárfül keletkezik a füzetlapon – miközben a kisvasútpárti hivatalnokok az ingatlanárak növekedését jósolják. Aki azonban élete otthonépítését ezen a területen végzi, aki nem befektetésnek vette, hanem otthonnak, az nem dízelüzemű, levegőminőséget rontó, tájsebet okozó kisvasútban gondolkodik a saját birtokán. Csend, természetesség, nyugalom, békesség vonzotta azt, akinek nem helyrajzi szám e táj. A gazda kilép az istállóból, lekiáltok a kaputól:

– Szia, Feri! Megjöttünk.

Vagy tizenöt lovat vezet szép sorjában a legelőre. Hemperegnek vagy szilajmód csapatnak egy rövid vágtát. Jórészt angol telivérek. Kerényi Ferenc a saját lovai mellett bértartást is vállal.


„Előbb elhittem volna, hogy Boeingek potyognak az égből, mint hogy a saját telkemre kisvasutat terveznek Bicskéről” – mondja a házi­gazda.

Tényleg sosem volt téma a Bicske–Etyek vasút még abban az időszakban sem, amikor a Korda Stúdió megépítése idején néhányan azt hitték, hogy Brad Pitt fogja itt járni a vidéket rövidnadrágban.

Januárban értesültek a tervről egy sajtóhírből. A kisajátítás gondolatától rettegve azonnal leveleket adtak fel Fischer László közeli gazdával – együtt és külön-külön. Fischer László elnökletével a Vadgesztenye Egyesület is létrejött, aminek célja a terület megőrzése mindennemű tájidegen beruházástól és a jelenlegi tulajdonviszonyok fenntartása. Három hónapig semmi választ nem kaptak.

Különben Bicske és Etyek közt sosem volt vasút. A közúti közlekedés pedig nagyszerűen megoldott. A legtöbb munkavállaló Budapestre jár Etyekről, legfeljebb a rendelőbe vagy a járási hivatalba utaznak Bicskére. Mivel azonban a tervezett kisvasúti megállók Bicskén több kilométerre fekszenek rendelőtől és hivataltól – miközben a meglévő buszmegállók pár lépésre –, Tessely Zoltán kisvasúti főbiztossá előlépett országgyűlési képviselő vasútpárti „érve” teljesen komolytalan. Az orvosi rendelős érvelésre Etyeken többen így reagálnak: a vasút 9 vagy 15 milliárdos változatából akár a helyi orvosi ellátást is lehetne fejleszteni, hogy ne kelljen járni sehová. 

 

 

Állóháború

Etyeki-dombság. A lovarda egy lankás völgyben fekszik. A behúzott vaskapu mögött a szép épületek körül legelők, aztán szántók. A felső horizontot erdő zárja. Középen egy újépítésű fehér lakóház, mellette fehér istálló. Az Etyeki Lovarda. Magyar vidék. Erre a tájra pár évtizede alig jöhettünk volna be. A szovjet hadsereg bázisa uralta a vidéket. A lovardában váltóhasználatú legelőrészek villanypásztoros karámokkal kitűzve. A verandán Huba, a kuvasz napozik. A birtokon fekete kutyus, Churchill gyüszmékel.

Kerényi Ferenc a takarmány egy részét maga termeszti. Felesége, Katalin állatorvos. Egy ló talicskába lépett és megsérült. A szép és rokonszenves doktornő megérkezett, kezelte és összevarrta a sebet, ami maradéktalanul be is gyógyult. A gazda és a doktor pedig a „szerencsés baleset” következtében megismerkedtek. Összeházasodtak. 2009-ben költöztek a birtokon épített otthonukba. Gyermekeik születtek.

Nemrégiben Tessely Zoltán kisvasúti főbiztos tartott tájékoztatót a Magyar-Kút Könyvtárban. Az ellenzők végül azt is kimondatták a képviselővel és a helyi polgármesterrel, hogy ők fognak kiállni a területek tulajdonosai mellett, ha bármilyen sérelem érné tulajdonukat. „Ha az etyekiek szeretnék, erre jön a kisvasút, ha nem szeretnék, máshová megy” – tárta szét kezét a főbiztos.


De mivel szó elszáll, írás megmarad, Kerényiék, Fischerék és a Kolumbusz utcai lakók csak akkor lesznek nyugodtak, ha írásba kapják: területükön tiszteletben tartják a magántulajdont és a lakosság érdekeit.

Fischer László volt az, aki a három hónap után összehívott tájékoztatón azt tanácsolta képviselőnek, mérnököknek, polgármesternek, hogy valódi helyismerettel rendelkezők iránymutatását kérjék ki legközelebb, amiben szívesen segít. Tessely kezdetben többször elmondta, hogy a beruházás nem érinti senki tulajdonát. Aztán egy mérnök pár perc múlva kimondta: Bicske és Etyek közé vasút nem építhető, csak­is magánterületek érintésével. 

"Fejleszteni a vasút az indiánokat "fejlesztette", amikor 200 éve átment keletről nyugatra Amerikában" 

Fischer úr a napokban vett kézhez egy tiltást, miszerint 50 kecskéjét nem tarthatja az erdőben, karámban. Számít még hasonló intézkedésekre, de Kerényi Ferenccel együtt megmondták: tulajdonukat ők így szeretik, az nem eladó. A Kolumbusz utcában épült lakópark gazdái sem a felcsúti kisvasútálom miatt költöztek ide. Fischer László megmutatja, hogy a keskeny, Etyek és Alcsútdoboz közötti útra vezető aszfaltúton hol lenne az ő birtokán belüli megálló. Fáradt döbbenet.

A konfliktustérkép fogalma is szóba került azon a tájékoztatón, amit a beruházó megbízásából készítettek. A pánikot keltő megvalósítási tanulmány öt hét alatt készült. A megrendelő a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.


Állóháborús állapot, fokozott készenlét. A tét az otthonuk, a nyugalmuk, egészségük.

„Itt ezen senki sem tud nyerni, a miniszterelnök sem. Az ingatlantulajdon nem többségi akarat tárgya, mert a tulajdonhoz való jog alkotmányos alapjog. A kisajátítás – ha odáig jutna mindez – csakis indokolt, szükséges esetben és mértékben lehetséges a törvény szerint” – gondolkozik hangosan Kerényi Ferenc. Hozzáteszi: a Kárpát-medencéből nem tud kikopni az állandó idegi készenlét, ami az itt élők reflexe lett.

„Gyerekkoromban a településünkön tudtam, hogy mit, miért, kik, hogyan vettek el tőlünk. Nagyapám a Don-kanyarból, hadifogságból tért haza a 'továbbképzésről'. Azután mindenre el volt készülve. Szomorú, hogy ebben az országban generációról generációra ez történik, miközben Nyugat-Európában családi vállalkozások nőnek naggyá, nemzetközivé. Magyarországon már szitokszóvá tették a multi elnevezést, ahelyett, hogy tanulva Európától ugyanezt a lehetőséget meghagynák a magyar családoknak is, minden jogtalan előnyadás nélkül, teljes sportszerűséggel” – zárja gondolatait.

Fischer Lászlóval felkaptatunk egy kilátópontig. Megmutatja, micsoda értelmetlenül kanyargóan cikornyás vonalat ír itt le a vasútvonal-elképzelés. Ő úgy tanulta: A és B pont között legrövidebb út az egyenes. Ehhez képest dombra föl, völgyre le, értelmetlen cikornyák. Már-már fogaskerekűt kellett volna tervezni a dombmászó vonatozás miatt. Ráadásul az EU vasútkoncepciójába nem is illik a dízel, mert Európa a villanyvasutat preferálja.

Sokba fog kerülni

Alcsútdoboz felé tartunk Etyekről azon az úton, ahol Váradi András juhász meghalt. 14 óra 5 perckor indult a kétkocsis szerelvény a Puskás Akadémia megállójától. Felcsúton vártuk. Itt 80 éven át gőzmozdony járt rendes nyomtávon Bicskétől Fehérvárig. A monarchikus állomásépület és a kocsiszín szép, új. A vonat egyik kocsijában egy boldog pár, a másik üres.

A környéken jelentős állami és nem állami földvagyont szereztek meg tótumfaktumok, akiknek érdekük lehet a terület „közművesítése”. Bicskén 18 darab területet minősítettek át vasútivá. Ki is függesztették. Igari Léna képviselő a jegyzőtől kért tájékoztatást, aki érdemben nem válaszolt.

Az Alcsút–Felcsút–Puskás Akadémia szakaszon kész a vasút. Innentől Bicskéig folytatnák. Ha ez kész, Bicske EU-támogatásból újjáépülő vasútállomása mellől, részben egy felszedett ipari vágány helyén haladna a kisvasút.


Ha nem a Bicske–Botpuszta–Etyek változat lesz a nyerő 9 milliárdért, akkor a tanulmány szerint hosszabb változat valósulhat meg – 15 milliárdért.

Ez egy másik útvonal, amiből Botpuszta kimaradna. Ez az útvonal kevésbé kanyargós, az úgynevezett Erőmű-tó partjának érintésével jut el a Korda Stúdióig.

Az első változat jó néhány embert tönkretenne. A második megvalósulása valószínűsíthető inkább. A vasútépítést mindenesetre sokan felesleges beruházásnak tartják.

Hetek  ATV  Izing Antal

Bicskei műhelyben, bicskei mester vagyis Németh Zoltán faműves keze által készített eszközöket is használt Széll Tamás a Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjének győztese, aki csapatával Norvégiát és Svédország utasította maga mögé, 12 ezer eurónyi fődíjat hazahozva. 

deszka.jpg

Németh Zoltán faműves mester, a Fa-time manufaktúra tulajdonosa készítette azokat a deszkákat, amiket idén Európa legjobb szakácsa használt a versenyben. 

"Már az elmúlt évben is készítettünk hasonló termékeket az APLI design stúdió megbízásából" - mondta a Bicskei Szónak Németh Zoltán faműves, a Fa-time manufaktúra tulajdonosa. A cég a Magyar Kézműves Szövetség tagja. "Tavaly a magyar csapat Lyonban a halételeket szolgálta fel a Fa-time manufaktúra által készített tálalókon. Az idén is az Ő megbízásukból dolgoztunk. Nagy öröm a magyar szakácsok világsikere, akik mögött számos háttérember munkája áll. Mi is ezek között húzzuk meg magunkat. A Deszkák japánakácból készültek."

Az alján ott ragyog a Fa-time Hungary bicskei logója! 

 

ia