A jótékonysági rendezvényen befolyt adományokból a Bicskei Római Katolikus Egyházközség Karitász csoportját támogatja.”Mert jót tenni jó” A rendezvény ideje alatt a programok ingyenesen látogathatók. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!  www.bicskeiplebania.hu 

"Levitől emlékbe"

Címkék: fotó gyerekek

2015.05.22. 16:36

Jó itthon.

Például mert jártunkban-keltünkben összefuthatunk "a Téren" például Leventével, aki a közeli boltban vásárló nagymamájára vár és a játszótérről visszafelé tart a bolt parkolójába, természetesen szülői kísérettel. Éppen ennél a szép csapnál találkozunk.

Ez minden bizonnyal itt lesz egy-két év múlva is.

Hacsak....  

És ugyanekkora lesz és ha egy év múlva mellé áll Levente, jól fog látszani, hogy mekkorát nőtt. Ezért kértem, hogy ugorjon oda, készülhet kép 2016. májusban is - megnézheti, hogyan hagyja le a csap felső díszét  teljesen, amit már-már most is kenterbe ver. 

Ha rendesen eszik, sokat úszik, sportol és alszik rendesen. Amikor már ott állt, pontosabban a csapon tekergőzött azt mondta nagyon komolyan: 

"A kép címe: Levitől emlékbe".

 Szóval se szó-se beszéd emléket kaptam egy ötéves gyerektől a téren. Ez a napokban történt, de néha még nevetgélek rajta. És már így marad. Tényleg emléket kaptam, ahogy mondod.

Nőj nagyra, Levente.   

 

ia      

A lokálpatrióta, a Bicskén élők érdekeit írásaiban lehetőségeihez képest képviselő Bicskei Szó egy hónappal ezelőtt tette közzé a katolikus temető új kerítésének hírét.

Közben több jelzés is érkezett a Bicske városa által finanszírozott, már régen várt lépés hírére. Mondták utcán, mondták virágboltban és levél is érkezett, ami megkérdőjelezi a belső tér eltakarását teli kerítéssel.

Többen is azt mondták, hogy a temetőben történő lopások, kártételek gátlástalan elvégzőit bátorítja további szabálysértésekre és bűncselekményekre, ha mindezt egy őket jótékonyan eltakaró kerítés mögött végezhetik.

Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a református temető fémkerítés megoldása sokkal inkább elfogadható és ideillőbb lenne, praktikusabb megoldás, arról nem is szólva, hogy a Punks not dead feliratok piros festékszóróval (tényleg volt ilyen a kaputól jobbra) sem kerülhetnek fel olyan könnyen egy vaskerítésre mint a világosra vakolt síkra.

Kereszt motívum, ha ez feltétlenül fontos a kerítésben, a fémben is megoldható. Az is elgondolkodtató ezekben "az írd meg Toncsi azt, mert más úgy sem fogja" kezdetű véleményekben, hogy a híd járdája a református temető oldalán vonul, vagyis az részben jobban belátható, a kapu után pedig már magasan van a kerítés a magas lábazat miatt, de akkor is átláthatóságra törekedtek.

Érthető, ha a régi formákhoz akarnak ragaszkodni. De abban a világban községünk temetője a mai bejárattól balra feküdt, kisebb volt. Minden idealizmus nélkül jegyzem föl, hogy a mai társadalom hozzájuk képest egy elpoklosodott zárt osztály, ahol az ajtón az Apokalipszis felirat szerepel.

Tehát elég nagy hiba lenne a temető területét a vigyázó szemektől teljesen eltakaró teli-falú kőkerítés, hogy mögötte egyesek azt csináljanak amit akarnak.  

 Egyszer azt hallottam egy szobrászművésztől, hogy a rendben tartott közterület azt parancsolja, hogy vigyázzunk rá. Az elhanyagolt vagy kissé elhanyagolt pedig előhozza az ennek úgy is mindegy, ha eldobom a szemetet gondolat.  Ehhez kapcsolódik, hogy az átlátható területhatároló kerítés csökkenti a szabálysértői, bűnözői felbátorodást.

Tudjuk, hogy ebben a temetőben temetőőrséget terveznek. De ha már "temetőcsőszt" alkalmazunk, akkor az objektumot is jól őrizhetővé kell tenni felújítási lépések idején is.

Ezt súgja a józan eszünk, nekünk, a bicskeieknek.   

      

ia

  

 

 

 

         

A Nagy Károly Városi Könyvtárban nagy érdeklődés mellett megtartott író-olvasó találkozó volt a tegnapi a Magvető Kiadó igazgatójával, Nyáry Krisztiánnal.  

Az Így szerettek ők és az Így szerettek ők 2. című két nagy sikerű mű  az írók és költők szerelmi kapcsolatairól fennmaradtak foglalta össze, míg az Igazi hősök olyan kevesek által ismert 33 sorsot mutatott be, akik mindannyian értéket adtak Magyarországhoz.

A beszélgetés legfontosabb bejelentése az volt a szerző részéről, hogy az Igazi hősök folytatódik más címmel, de szintén 33 magyar ember életét mutatja be. Az Igazi hősökről írott recenziót itt olvashatják. 

A Bicskei Napok 2015 utolsó programjában a Magvető vezetőjével Márkó Szidónia beszélgetett, aki 2002-2014 között a Vajda János Gimnázium magyar-angol szakos tanára volt. Sikeres pályázatírásban is segítette a bicskei középiskolát, de már Tatbányán, egy általános iskolában dolgozik a családjával Bicskén élő pedagógus. 

Most a Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjában írt mobilitási pályázatot, intézményét, a tatabányai Kertvárosi Általános Iskolát képviselve. A sikernek köszönhetően hárman fognak Canterburybe utazni július hó folyamán, két hetes angol nyelvű továbbképzésre, drámapedagógia, motiváció és problémakezelés a nyelvtanulásban témakörökben.

A három pedagógus ösztöndíja 9351 euró - tudta meg a Bicskei Szó.   

 

ia

A Csákvári úti laktanya területének alaptörténete: kb. 20 éve egy látványos 6 épület felújításából gyönyörű látványtervből állt. Saját zárt telek, játszótér, telken belül kisbolt, virágokkal beültetett zöldterület, zárt kapu, parkolók.
Aztán: Az első ház felújítása után  az egy épület összes lakását értékesítették. Majd az építtető "csődbe ment". A többi lerobbant épület felújítása és az egész lakópark projekt füstbe ment. A felújított ház lakói tehetetlenül álltak ill. állnak az előtt a jelenség előtt, hogy egy kudarcba fulladt projekt miatt  lerobban épületek között egy "dzsumbuj" szerű telken kell élniük. Később kiderült, hogy a csődbe ment vállalkozó hitele miatt a hitelt nyújtó banké lett maga a telek a felújítandó épületekkel együtt. Természetesen a felújított társasház a lakók egyéni tulajdonába van. +a telken (akkor még)  A Fejér megyei levéltár tulajdonában is van egy földszintes épület,+ egy vállalkozó tulajdonában is van egy földszintes épületrész. Ezek a külső tulajdonosok és az ott lakók különböző szokásaik miatt nem volt kivitelezhető a külső nagy és nehéz vaskapu napi szintű zárva tartása. A környéken lakók is megszokták hogy a legrövidebb út a vasútállomásról "hazáig" a telken keresztül vezet, ami nem csak szabálytalan, de balesetveszélyes is. Mert nem csak gyalog, hanem gépkocsival is a vonathoz a késve gépkocsival érkezők nagy sebességgel végigszáguldanak a telken, amiben van egy kanyar, és a ház lakóinak a gyermekeik játszanak, 3 kerekűvel bicikliznek a telken. Az elhagyott épületeket annak idején hamar felfedezték a helyi színesfém gyűjtő és hasznos-anyag gyűjtő személyek.
Évekig kopácsolások zaja zavart mindenkit, nemcsak a fémet vitték el, hanem a felújításra szoruló épületekből az összes nyílászárót, csöveket, mozdítható dolgot kiszerelték. A hatóságok sokszor kijöttek, számon kérik a gyűjtögetőket, mostanában is napi szinten járőröznek a rendőrök de hathatós megoldás nincs. A gondok pedig mostanában felerősödtek: 2 hete az eredeti telektulajdonos bank megbízásából füvet nyírnak terepet rendeznek, bozótot vágnak a telken. Csakhogy a tulajdonos az önkormányzattal kötött szerződést, aki helyi közmunkásokat küldött a feladatra. Szakszerűtlen fakivágás, szabálytalan hulladékégetés a telken, a munka pedig nagyon lassan ímmel-ámmal halad. (Az elmúlt években amikor szakszerű kertészeti céget küldtek 3 nap alatt komoly szakemberek komoly technikával elvégezték a feladatot). Most nincs rá bizonyíték, nehogy vádaskodásnak tűnjön, de 2 hete áramszünet lett a t.házban.
Fél napig nem volt áram du. 2-től. A helyszínre érkező áramszolgáltatók hanyatt estek a látványtól. A telken lévő egyik elosztószekrény brutális módon szét lett verve áram alatt, a benne lévő pár száz ft.-ot érő réz áthidaló lemezdarabért. A helyreállítás előtt meg kellett várni a rendőrségi helyszínelést is, éjjelre lett kijavítva a hiba. Most itt tartunk. A telket a lakók elmondása szerint csak szolgalmi útként használhatják jogilag, de hogy el ne essenek a sötétben évek óta ők fizetik a telek világítását, mert az ő érdekük. Ja és elértéktelenedett és eladhatatlanná vált a lakásuk. Igazából nincs megoldás semmire. 
Egy ott lakó hozzátartozója

A napokban beszéltünk a Csákvári úti  laktanya területén történő rendrakás káros mellékhatásairól.
Azóta semmi sem változott, ugyanúgy dögletes bűz van a környéken a műanyag hulladékok, festékes dobozok elégetésétől - írja olvasónk. 

Mielőtt folytatná mondandóját a terület közelben élő földink, itt jelöljük, mit láttunk és miről beszélgettünk, miről írtunk, amikor legutóbb ott jártunk.   

- Szóval látszik, hogy kihordják a szemetet az épületekből, és elégetik, ahelyett, hogy elszállítanák - folytatja az olvasó, aki képeket is küldött. "Helyszínelt" a mai Bicskén. 

a_matrac.jpg

Fizetek építményadót, tisztelem a törvényeket, itt pedig képesek akár gumikereket is elégetni, mert aki nem tudná, ide, az egykori laktanya tömbjeibe sokan sokféle koszt és szemetet hordtak be, például autógumikat.

a_szemetttt.jpg

 

a_tuzhely.jpg

 

  Mint a képeken látszik kipakolják a szemetet az épületekből, és elégetik.
Pedig az autógumi ráadásul veszélyes hulladéknak számít, és a pvc cső is fekete füsttel ég el.
Lefotóztam a hamut is, amiben jól látszik, hogy már jó néhány autógumi is a lángok martalékává lett ott az elmúlt napokban, hiszen a bennük lévő fém ott maradt.  

aa_gumi.jpg

 


Kéne találni valakit, aki illetékes ez ügyben. Próbáltam. Hívtam a polgármestert, nem volt kapcsolható. A helyettesét. Őt sem tudták adni. Semmit nem tudtak nekem mondani a közszolgák, nekem, aki becsülettel dolgozik és ha hazaér, akkor joga lenne örülni a májusnak, hogy kinyithassa ablakait. Ami ki volt zárva az elmúlt napokban.

 aaaa_tuz.jpg

Nem értem, miért nem lehet összegyűjteni mindent a veszélyes hulladékkal együtt és a megfelelő helyre szállítani. Én a polgármestert, nem is egy van, hanem kettő, olyannak gondolom, aki minden napját azzal kezdi, hogy bejárja a várost. Aki mindent tudni akar, hogyan mennek a dolgok. Ilyen munkát hogyan lehet megengedni?  

a_favagas.jpg

 

 

 

a_favag2.jpg

 

Volna itt még pár kép a szakszerűtlen favágásról (egészséges fákat is kivágtak) aztán az ott hagyott faágakról, stb. Amik persze nem a beígért darással lesznek "újrahasznosítva, visszadorgatva" hanem azok is simán el lesznek égetve:(
Tovább rontva levegőt.:(

a_tuzelesrevardarahelyett.jpg

 


Üdv.

A bicskei családhoz tartozó Muka Krisztina, a Baár-Madas Református Gimnázium végzős tanulója a kiemelkedő 3. helyezést érte el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen magyar nyelvtanból! Szeretettel gratulálunk és örömmel adjuk közre itt is a parokia.hu mai hírét.    

      Részletek....

mukakriszti.jpg

 

Kedves Ismerőseink, Vendégeink! - kezdi közleményszerű kérését a Petőfi Művelődési Központ.

Ágoston Laci (bácsi) a Bicskei Napok utolsó napján (2015.05.17. vasárnap du.), a palotás alatt elveszítette fényképezőgépét, ami egy fekete tokban volt. Számára igen fontos családi képek is vannak a gépen, ezért (is) hálás lenne, ha a becsületes megtaláló visszajuttatná azt hozzá. Köszönjük, ha megosztjátok, hátha meglesz a gép.

Írhat a megtaláló a közösséget minden nap szolgáló tanárnak a fészen vagy nekem is, mert átadom: bicskeonline@gmail.com  

(A gép már tegnap meglett, de ilyen jellegű kiadványt nem találtam, jó szándék vezetett, bocs, meg kellett volna kérdezzem, de dolgom volt.)  

 "FEJETLENSÉG! Az egy hete társadalmi összefogással elültetett virágok napról-napra fogyatkoznak. Valaki(k) nagyon elvesztették a fejüket. De sajnos egyelőre a virágok állnak vesztésre!!" - tette közzé ezeket a sorokat egy bicskei az Fb-n ezzel a most már legalsó fotóval.

A többi kép ma reggeli. 

 

barsony3.jpg

 

barsonyka1.jpg

 

 

barsony2.jpg

 

barsony44.jpg

 

fejetlenseg.jpg

Lehet, hogy rossz idő lesz, de mi semmiképpen ne mutassunk érdektelenséget a színvonalas előadás, párbeszéd felé, hanem aki szereti az irodalmat, legyen velünk holnap. Az előadás egyik szervezője és Nyáry Krisztián beszélgetőtársa Márkó Szidónia, akit korábban a Vajda János Gimnázium tanáraként ismerhettek meg sokan. Bicskén él, Bicskéért tesz, de már nem itt tanít.  

nary.jpg

A PNB Paribas Cardif - az önmagát A változó világ biztosítójaként meghatározó óbudai központtal bíró cég honlapján látható egy tavalyi fotó, amin ha bicskei szemmel nézzük, felismerhetjük benne a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon portaépületét, amit a PNB Paribas Cardif munkatársai festettek le kívülről egy csapatépítő tréning keretében a társadalmi felelősségvállalás jegyében.  Komolyan gondolták, mert idén is itt dolgoznak, körül is néztünk a parkban.

Ha tavalyi képre rákattintunk a cég honlapján, akkor a bicskei gyermekotthon portálján találjuk magunkat, ahol egy különösen jó fotó alatt ez a szöveg áll:

"Hisszük, hogy ezek a lehetőségek megkönnyítik gyermekeink életét, de a fontos dolgok, az emberi értékek hordozói mi magunk vagyunk, akik nem munkaidőben vagy szabadságban, éjszakákban vagy nappalokban gondolkodunk, hanem feladatokban, sorsokban, múltakban, de legfőképpen jövőkben.

Az idei képek közül itt van a mosoda külső festése. A létrát tartó ténykedőt arra kértem, kicsit álljon közelebb a létrához, mire azt mondta, hogy ezt bizony nem teheti, mert akkor leesik akit tart. 

c_festocsajok.jpg

Hogy végül nem történt semmi baj, a fotó is elkészült - fölidéztem a hölgyeknek Vásárhelyi János igazgató urat, aki kérdésemre, hogy kiket látok dolgozni spéci munkaruhában, azt felelte: vannak olyan kollektívák, akik nem a sörözés vagy a wellness irányába gondolkodnak szabadidejükben, hanem a közjó érdekében, a társadalmi felelősségvállalásuk miatt is dolgoznak áldozatos munkával, amit a Gyermekotthon nagyon köszön. Közel negyvenen dolgoztak egy napon át és 1 millió forint értékben hoztak anyagot, eszközt, festéket, ültetni valót a gyomnövénykertbe és akkor negyven ember napi munkáját nem is számoltuk - mondta Vásárhelyi János.

bicskei_arc.jpg

 Képünk hónapokkal ezelőtt készült, amikor Kővári Attila festőművésszel kerestük fel Vásárhelyi Jánost egykori tanárunkat. A Bicskei Napok rendezvénysorozat keretében most is látható kiállítás részleteinek megbeszélése miatt jártunk nála.  

 A különben igen jól festő hölgyekkel a mosodánál végül abban a pontosításban egyeztünk ki, hogy az övék egy olyan pro domo önkéntesen dolgozó, társadalmi felelősségvállalást gyakorló kollektíva, ami nem csak (!) sörözés és wellness irányába tekint a szabadidő eltöltése érdekében. A "nem csak" fontos kifejezés a  teljes pontosság érdekében.   

A mosoda másik oldalán egyébként a gyermekotthon munkatársai is dolgoztak. Egyikükkel hosszú évekig együtt dolgoztam, másikukkal nagyapámról beszéltünk. Jó itthon. 

c_akrobatrafesto.jpg  

 Hátramentünk a gyógynövénykerthez, amit ma véletlenül kétszer is gyomnövénykertnek neveztem. Mintha egy szerzetesrend monostorának kertjében találtam volna magam, vagy legalábbis azt láttam volna filmen, hogy például a bencés tanárok - Anselm osztályfőnök vezetésével - , 5 éves érettségi találkozót tartanának, aminek keretében ültetnek levendulát, zsályát, tárkonyt, citromfüvet.  A valóságban a Cardif munkatársai dolgoznak hátul a ragyogó időben, az ültetni valót is maguk szállították. Ez a levendulás kerekes kocsi megerősíti bennem a filmszerű atmoszférát. Előbb a kertészkedő kiveszi az ültetvényt dolgos kis kezével, majd a tárgyra tér a növény termőhelye felett és végleges helyei mellé teszi le őket.

c_kez.jpg

 

 

c_levendula_ultet.jpg   

 Itt pedig a kastély hátsó homlokzata, a pipázó, ahol esküvői jelenetek garmadája kerül fényképre. Volt hogy gólya szállt el felettünk tiszta véletlenségből, örvendett is a násznép velem együtt. A munkagép a díszkút, a szökőkút helyén végez talaj-előkészítést. 30 centi difit találtak, azt igazgatják. Nagy területen lesz pázsit. A képen látható gépek vezetői nem a Cardif részéről vannak jelen. (Az egyik dolgozó szülői háza az enyémtől úgy 200 méterre fekszik. Egy brancs voltunk. A lövészházhoz jártunk focizni. Jó, hogy bicskeiek dolgoznak itt.) Óvatosan kellett ideereszkednem a frissen kitett, még nem tömődött  és mederbe, padkák közé szabott közép-nagy szemű murva tetején bringám a kerekeivel. Jó itthon. 

c_hatsohomlokzat.jpg

Ezt a hidat ma reggel tették a helyére, ezzel kellett volna kezdenem. Ilyen kellene a Bicske Szíve Parkhoz is, amit a napokban bontottak el. Na jó, ha nem is ilyen íves, de híd az kellene. Ez a dísztó hídja, aminek van egy szigete, amin zenekarok fognak nekünk játszani. A dísztó mellett vagy 200 méter mély kutat fúrtak, amiből már néha próba-nyomatják a vizet a tó megtöltése érdekében. Láttam is egy ilyen erős csorgást a parti kövekben és a gyerekkori haver mondta, hogy gyorsan fotózd le, mert lehet, hogy most nem sok jön.

A híd maga olyan mint egy Andersen mesekönyv illusztrációja. Azért Andersen, mert legyen bár mesésen szép ez a hely, erre a szent helyrajzi számra majdnem egy évszázada mégis kegyetlenül fájdalmas, durva, kemény magyar gyermeksorsok jutottak. S ha már itt tartunk, a Gyermekotthon marad. Az Európai Unió a megyei fenntartású bicskei gyermekintézménynek nyújtotta a pályázati támogatást, aminek teljes összege bruttó 300 millió forint a történeti kertek rekonstrukciója érdekében, amit kutatás, régészeti feltárás előzött meg, amiről szintén írtunk.  

A tó mellet ez a platán. Nem vagyok ezoterikus típus. Nagyon nem. De nem is olyan régen egy baráti beszélgetésünkben egy kollégával szóba került, hogy mennyire szeretjük az élő fákat. S hogy tapogatjuk olykor a kérgeiket. S ha jártunkban-keltünkben azt látjuk, hogy valami félnótás rajzszögekkel nyomja tele az élőfát, képesek vagyunk kulcsainkkal kifeszegetni. Ugyanez a kolléga azt mondta egy mindkettőnk által kedvelt kortárs nagy magyar íróra, hogy olyan nyugodt mint egy növény. Valami fenséges nyugalmat tudnak ezek a fák sugározni, és ehhez óriásnak sem kell lenniük. Akkor is, ha valami bajuk van. Akkor is, ha már dőlnek valamerre. Akkor is ha nagy a szél. Nagy fakírok.   

Nos, ebből a platánból természetesen döbbenetes erő sugárzik, amint teljes tenyérrel nekitámaszkodom. Olyan mint egy férfias kézszorítás. Odébb egy fiatal akáchoz támasztottam bringám. A kérgére tapasztva tenyerem olyan érzésem volt, mint amikor nővel fogok kezet. Csak éppen a műköröm hegyeinek tenyerem sorsvonal-életvonal elejénél érzett észlelése hiányzott. Hiányzott volna? Hát nem. No de hagyjuk a mélylélektant. Jöjjön a Batthyány-kastély  Hans Christian Andersenről (csak általam) elnevezett hídjáról készült kép. Itt is lesz ám esküvői fotózó helyszín minden oldalról.    

c_platanhid.jpg     

c_hidkozel_1.jpg

 

c_hidsima.jpg

 

Itt pedig a kövek között csorgó víz az új kútból. A víz folyik. A kő marad. Már ameddig bírja. A víz pedig folyik tovább. A kő pedig darabjaiban.  

 

c_ko_viz.jpg

 

 Itt pedig újra a gyógynövénykert, a lombernyő alól szemlélve. 

c_kertlomabalatt.jpg

 

Homlokzati karbantartási munkálatokban a fővárosi Cardif önkéntesei Bicskén. Természetesen maradtak még feladatai bőven a nagy munkában lévő gyermekotthoni dolgozóknak - minden nap minden munkaórájára.  

 

c_festes.jpg

 

Az istálló előtt is nagy előkészítő munkában a festők.  

 

 c_keritasmogottmelo.jpg

 

No, itt a bencés monostori atmoszféra - mint a Bakony mélyén lennénk. Nem is tudom, hogy jut eszembe.   

 c_elsokertihosszu_1.jpg

A bal szélről letéptem egy szálacska mentát. Két bögre teára valót. Táskámba  tettem, bár itthon is terem - de közel sem olyan jól nevelt és erős mint ott. Jut eszem jól megmosom, leveleit forró vízzel öntöm le, legyen már egy kis Marokkó és mindjárt folytatom. Háttérben a Cardif önkéntesei. Jobbról biztosan orvosi zsálya.       

 c_zsalya.jpg

 

 Az istállót teszik rendbe. Szép idő egyenesen aránylik a munkakedvhez. A lólakban 5-6 ló paripának van helye. A padlásszerű nagy ajtósban szénát tároltak, hadd száradjon és le is lehetett egy ajtón a belső térbe dobni. Az épület 100 éves műemlék. A tervekben szerepel egy kis lovarda kiépítése is. Közelebbi tervek szerint két póni fog érkezni.

Saját közeli terveink szerint pedig megiszogatjuk a mentateát minden nélkül. Mire megírtam, kiázott és "kihűtt". Kerámia szűrő ki, kicsit lecsurgat, mert minden cseppje kincs. Egészségünkre.  

 Izing

 c_meloban_1.jpg

              

Ágh Gyula festő Tata városában, a Kristály Hotelben megtartott táraltáról szintén a Bicskei Szó írt a Találkozás a narancsinges lány festőjével című írásában.  

"Remélem, hogy pl. az idei Bicskei Napokon kiállítás keretében a bicskei közönség még szélesebb körben megismeri alkotásait, egyedi látásmódját, tiszta átláthatóságát, formaiságát" - írta a bicskeiek blogja 2014-ben.

 

A mostani megnyitón ez a vers hangzott el: 

 

Szabó Lőrinc : Májusi éjszaka

Késő volt, mentem haza, lelkem
az elmult nappal küszködött,
mentem, mogorván, kimerülve,
a kertek és villák között,
nem is én mentem, csak a lábam
vitt a fekete fák alatt,
két lábam, két hű állatom, mely
magától tudja az utat.

S egyszerre a májusi éjben
valami hullám megcsapott:
illatok szálltak láthatatlan,
sűrű és nehéz illatok,
a lélegző, édes sötétben
szinte párolgott a világ
és tengerként áradt felém az
orgona, jázmin és akác.

Láthatatlan kertek mélyéből
tengerként áradtak felém,
nagy, puha szárnyuk alig lebbent
és letelepedtek körém,
a meglepetés örömével
lengették tele utamat
s minden gondot kifújt fejemből
ez a szép, könnyű pillanat.

S mintha élt volna, minden illat
külön megszólalt és mesélt,
ittam a virágok beszédét,
a test nélkül szerelmes éjt;
a rácson kísértetfehéren
áthajolt hozzám egy bokor
s úgy töltött csordultig a lelke,
mint szomjú palackot a bor.

És részegen és imbolyogva
indultam nagylassan tovább,
s új tenger dőlt a szomszéd kertből
új bokor az új rácson át,
s az illattól már illatos lett
tüdőm és szívem és agyam,
egész testem elnehezült
s azt érezte, hogy szárnya van.

Hogy értem haza, nem tudom már.
- A gondom ma se kevesebb.
De azóta egy kicsit újra
megszerettem az életet,
s munka és baj közt mindig várom,
hogy jön, hogy majd csak újra jön
valami fáradt pillanatból
valami váratlan öröm. 

 

Jó volt ez a híd, akkor is, ha préselt lemez volt a gerendákon, volt alatta támasztás, mégis elbontották. Csakis abban lehet bízni, hogy azért bontották el, mert a talajban kivájt lépcsőzetet valamivel be akarják fedni és a préselt lemez helyett alul akár mederirányban, akár hosszában szorosra tett gerendák támasztják majd alá a járófelületet.

bicskesiveshid.jpg

Lehet, hogy úgy akarják újjáépíteni, hogy arról később a jogi felelősség terhe miatt sehogyan se lehessen leesni, csakis úgy, ha valaki le akar ugrani a másfél méteres "mélységbe". Lehet, hogy ezt ideiglenesnek gondolták. Remélhetőleg egy új megépítésével bizonyítják, hogy igen, ideiglenesnek gondolták.

Mert a híd az kell ide.   

A híd lebontása után a bicskeieket képviselő testület szíves figyelmébe ajánlható a tény: a családok összefogásának hatására kiépült Bicske Szíve Park és játszótér, a város kemencéje és a benne lévő forgalmas uszoda, és a közeli általános iskola között a (kiskorú) gyalogosok érdekében egy fölfestett és táblával jelölt gyalogátkelőhely kell.

A nagy magyar politikusok a világfolyamatoktól védenének bennünket, mint például a migráció, de itt Bicskén arra nem futja, hogy egy gyalogátkelőhely legyen a város egyik legforgalmasabb utcájában két oktatási intézmény, az uszoda és általános iskola között a gyerekek védelmében? Sőt. Itt a játszótérhez is van ám átjárás. A Bicskei Napok  főhelyszíne. Csak éppen zebra nincs. De még a Batthyány utcánál sincs. Mintha ebben a városban nem lenne se gyalogos, se gyerek, se öreg, senki, csak az autósok.

Nos, ez a híd ezért is jó volt, hogy számos pontról JÁTSZÓTÉRRE, PARKBA, USZODÁBA érkező vagy KERTVÁROSBA igyekvő, piacra járó gyalogos a Kiskörutat (így becézte egy szimpatikus úr a Kisfaludyt) ki tudja kerülni. Vagy legalább rövidítsem az útján.  

Szóval ez a híd nagyon kellett volna. Így is jó volt. De ha mégsem, meg kell találni a módját annak, hogy olyan épüljön újjá, amilyen például a 100-as út alatti gyalogos aluljáró folytatásánál a Szent László utca eleje közelében ível át a patakon. Vagy lehet akár fémből is a Bicske Szíve Parkba vezető mint a Deák végén. 

(Nem bírom kihagyni, hogy nagynéném szombaton családi körben Jézus Szíve Parknak nevezte és nagyokat kacagtunk, pedig bizony Cambridge-ben, a kora középkorban keletkezett egyetemi városban is hasonlóképpen hívják az egyik kultikus központi teret: Jesus Green, amit egyszer a saját szememmel is megnézek). 

Most se híd, se gyalogátkelő a Bicske Szívében. Pedig az a minimum, hogy mindkettő legyen itt, a harmadik a parkolóbejárat. Mint a szív három főverőere.

Alább pedig a Jesus Green jó időben.  

 

ia

 

jesus_green.jpg  

 

Pénteken megnyitottuk a Batthyány-kastély dísztermében Kővári Attila festőművész barátom A körbefestett Bicske című kiállítását.

Juhász Tibor bicskei pincészetétől kaptunk kiváló borokat a fogadásra - chardonnay és cabernet sauvignon, a második a kedvencem - a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon szakácsainak igazi, frissen sült pogácsája mellé.

Ötvenen biztos voltunk. 

Nekem igazán különös volt a falon látni a magasztos teremben a mi nappalink meghatározó momentumát, a Kilátás a Galagonyásról Bicskére című művet. Jól mondta komám, ha együtt élünk egy képpel, egy időre el kell dugni, hogy hiányozni kezdjen vagy éppen kiállításra vinni, hogy felértékelődjön.... Mondjuk én szívesen nézettem meg mindig kedves vendégeimmel, az is lehet, hogy többekkel kétszer. Tőlük bocs. Öreg Sam.

 

Mikor vége lett a hivatalos résznek, Vásárhelyi János igazgató úr minden kiállításért dolgozónak a kezébe nyomott egy csomagban egy üveg etyeki héjon áztatott szürkebarátot az Alexandra Kispincészetből valamint ugyaninnen egy száraz fehéret.

A szürkebarát Szegeden vizsgázó fiamat várja könyvespolcán.  

A száraz-fehér várakozó állásponton figyel a stelázsiról...

A csomagban benne volt még két üveg szilvalekvár. Egyiket a helyszínen továbbajándékoztam a komámék lányainak. A másik szombat reggel óta magyar vajas kenyéren merült el bennünk élvezni közmondásosan ritmikus perisztaltikánk. (A további emésztési szakaszokra most nem térek ki.) Amíg el nem fogyott vagyis máig ezt ettem egy ebéd kivételével. Amikor elfogyott, nem hagytuk kárba veszni az üveg belső falára tapadt  lekvárocska maradékot, hanem a kakaóhoz majdnem forrásban lévő tejjel öblítettük ki az üveget, az került a bögrébe.

A szilvalekvárok királya, a királyok szilvalekvárja. A vajon ki főzte? című rész még nyomozati szakaszban, de megtudtam, hogy a Gyermekotthonban főzik ezt is, és például nem egy csomag kávét, hanem lekvárt vagy gyógynövényt ajándékoznak protokollárisan. Az idei Kővári-kiállításban az is nagyon jó volt, hogy bár ötkor nyitottam hat perces gondolattal, de még sokáig ottmaradtunk a fantasztikus képek között. 7 után mentünk haza. A szomszéd díszteremben is csoda kiállítás látható, nem is két hétig, olyan alkotók vannak Közöttük mint Náci bácsi vagyis Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész http://hu.wikipedia.org/wiki/Kokas_Ign%C3%A1c  Vagyis ne hagyjuk ki semmi esetre. 
Ő a két korábbi bicskei Kővári-megnyitón kedves feleségével együtt vett részt és Kővári Attilát a tanítványának nevezte a fülem hallatára, amikor a Gellérthegy aljában található műteremlakásában tettünk nála látogatást 2006 nyarán Kővári Attilával, amikor a Mesternek a Műcsarnokban éppen életmű kiállítása volt 80. születésnapja alkalmából. Sőt, Attila valamilyen lakkokat is kapott tőle, amitől fényesebb lesz a kép. Amit aztán egy darabig érintetlenül, ereklyeként őrzött, végül mégis felhasznált.

Szóval nézzetek fel a kastélyba ezekre a tárlatokra, ha tehetitek.

 

Izing 

 

Jó ismerősöm írja: Szia!  Megtennéd hogy berakod a blogodba a következő felhívást? A kollégám kisfia és nagyon kellene neki a segítség! Váli völgyben lakik!
Köszönöm szépen. 

(Sajnálatos, hogy a XXI. században Európa szívében ezért gyűjtést kell rendezni és nem lehet természetes napjainkban az azonnali orvosi lépés. Ez van. Egymásra vagyunk utalva, mint mindig - A szerk.)  


https://tegyjot.hu/gyujtes/1363/nazarov-mutetre-varo-nagyfiu-segitseget-ker

Az édesanya levele Kajászóról:

Adolf 2001-ben született súlyos oxigénhiánnyal.

Fokozott bal oldali és enyhébb jobb oldali feszessége van.

2005-ben achilles műtéte volt, mert lábujjhegyen járt. Jelenleg újra több helyen befeszülnek az izmok a növekedése miatt. Járása nehézkes, fájdalommal jár.

A Dr. Nazarov-féle műtét javítana állapotán, mint már sok magyar gyereknek.

Sajnos a TB nem támogatja így önerőből – a semmiből – kell finanszírozni. 1,5 millió forint a barcelonai műtét költsége amit őszre tervezünk.

Szeretnénk segítségeteket kérni a jobb élet reményében

Fejér megyei rendőrök 2015. május 19-én délután a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó jogsértések visszaszorítása érdekében fokozott ellenőrzést tartanak.

Fejér megye közútjain 2015. május 19-én 12 óra és 18 óra közötti időben fokozott rendőri jelenlétre kell számítani. A fokozott ellenőrzés elsődlegesen a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó jogsértések visszaszorítására irányul, azonban a járőrök különös figyelmet fordítanak a hatósági jelzésekre vonatkozó jogszabályok betartására is.

Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása - hívja fel a figyelmet az FMRFK

Korábban már megírtuk: nem felel meg a valóságnak a bicske.hu és a "Bicskei" "Újság" közlése a bicskei Okmányiroda ügyfélfogadásáról sem. 

A valóságban - tegnap néztem meg, mert okmányügyem segítették  ott -, valójában ilyenkor mehetünk ügyfélként 
 
Hétfőn: 8.00-12.00 és 13.00-16.00
Kedden az ügyfélfogadás szünetel
Szerdán: 8.00-12.00 és 13.00-18.00
Csütörtökön: 13.00-16.00 (csütörtök délelőtt nincs ügyfélfogadás)
Pénteken: 8.00-12.00
A bicske.hu és a "bicskei" "újság" mást tartalmaz, bár kétségtelenül biztosan talált-süllyed a hivatalos közlésből, hogy minden héten van hétfő-kedd-szerda-csütörtök és péntek.    
Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy az okmányirodáknak országos illetékessége van majdnem mindenben. Ezt a bicskei néhány asztalt, mögöttük profi ügyintézőkkel - a járáson kívüli településekről is sokan felkeresik. E néhány négyzetméteres tér, egy nagyobb lakásnyi méret és talán féltucat pult csak nagy erőfeszítéssel  bírja a ránehezedő nyomást. Így a várakozás is hosszadalmas lehet, ami az ügyfelek sajnálkozása.
Mert a városfejlesztés ezt a terhet, az erősítés szükségességét szemmel láthatólag még nem érzik nagyjaink.  
A mi körzeti orvosunknál például lehet időpontot kérni, ahogy a szakorvosoknál is. Eszembe jutott, itt vajon lehet-e. Csak rá kellett keresni. De mivel sem a bicske.hu, sem az ún. bicskei újság nem írja, nem hirdeti, mi közreadjuk azt a törvény adta lehetőséget, hogy a www.magyarorszag.hu oldalon előjegyezhetjük magunkat a bicskei Okmányiroda ügyfeleként. Így időpontra mehetünk, ami egyáltalán nem zárja ki a várakozást, de könnyebb dolgunk lehet mint a sorszámozós társasjátékkal, amit  a jelenlévőkkel együtt játszunk, amikor némely személyt a biztonsági szolgálatnak kell az adrenalin szintemelkedés következtében helyretennie.    
Ha nem értünk a webes időpontkéréshez, kérjük fiatal családtagok, a "digitális bennszülöttek" segítségét.  Köztudomású, hogy az iroda vonalas telefonszámokon már régen nem elérhető, ahogy több bicskei közintézményben sem hívható fel. Tehát legjobb, ha a web időpontfoglalást vesszük igénybe és legjobb, ha nem feledjük: itt ilyen is van. 
A közpénzéből fenntartott  ún. Bicskei Újság vezetőinek szíves figyelmébe ajánljuk, hogy törekedjenek hiteles tájékoztatásra, valós tények közlésére az ügyfélfogadással és a webes bejelentkezéssel kapcsolatban - a lakosság szolgálata érdekében. 
ia

Új híd épült a Bicske Szíve Parkban. Mivel a 34. Bicskei Napok hét nyelven beszélő Budapest Bár koncertje előtt a város a piactéren alakított ki parkolót, meg kellett oldani az átkelést a Jakab-forrás táplálta Sárközi-árok medre fölött. Jót és jó helyre épített a GESZ, hiszen a következőkben a park, a játszótér és az uszoda is könnyebben megközelíthető lesz. Akik az új híd helyén a mederbe ereszkedve, a vízfolyást átlépve, majd partoldalnak felkapaszkodva sétáltak otthonuk felé az uszodából a mai híd helyén, hogy rövidítsenek, tudják miről van szó. A képen egyébként látható ez a különösen elfeküdt törzsű fűz, ami nemzedékek óta gyerektársaságok tanácskozóhelye.  

Ez a híd ideiglenes volt, már nincs meg. Reméljük, szilárdabb épül. 

bicskesiveshid.jpg

 

Gitárduó. Goldsmann Balázs és Gerdenics Bence gitáros tehetségek Kővári Attila festőművész kiállításának megnyitóján játszottak a művészetkedvelő bicskei közönségnek. Amikor ezt a szalagot megláttam a Budapest Bár koncertre tartva a híd közelében, éppen Bencével futottam össze. Megkértem, hogy készítsünk egy képet róla itt. Mire ő türelmet kért és Balázs zenésztársát kezdte keresni, mert ő inkább a közös felvételt szorgalmazta. Teljesen igaza volt. Különben is többes szám.  Művészek nagy munkában.      

balazs_bence.jpg

Kővári Attila: Emlékmű - A 24 festményt bemutató tárlat a Batthyány-kastély díszterem melletti helyiségében, az egykori grófi díszebédlőben látható. A festőművész régi barát egy párás reggel atmoszféráját hozza elénk remekművén, háttérben a hajdani zeneiskolával, a jellegzetes bicskei épülettel. Míg műtermében dolgozott ezen a festményen, Wagner műveit hallgatta, hogy a témához szükséges kellő emelkedettség teljes legyen.     

hosokter.jpg

Egy méter hosszú, harminc centiméter átmérőjű repülőről ledobott bombát találtak a Batthyány-kastély parkjában a mai napon. A méteres mélységben elhelyezkedő II. világháborúból visszamaradt eszközt munkagép fordította ki a talajból és nagyon jó, hogy nem történt baj.

 

A területen rendőrök és tűzszerészek dolgoztak, el is szállították a bombát. Ma délután öt órakor nyitják meg a kastély dísztermében Kővári Attila festőművész kiállítását. 

     

Pedig ennél sokkal többet adnak. Kár, hogy nem tudják önmaguknak megszavazni az illetményemelést. 

    Részletek.....

A még tökéletesen háborítatlan birtok - légifelvétel 1941-ből. A nem túl nagy felbontású képen jól kivehető a Hegyikastély, a még álló csillagvizsgáló és a gazdasági épületek a gyümölcsössel. (A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Térképtárának szívességéből.)

Elsö magyar földteke a legujabb kútfők után átmérője 316, 5 millimétre. Bécs 1840 metszette Biller.

A legelső magyar földgömb. A Magyar Tudós Társaság előtt Nagy Károly csillagász, közgazdász javasolta, hogy nemzeti nyelvű föld- és éggömbre lenne szükség a hazai oktatás segítésére. Végül hosszas előkészítés után Batthyány Kázmér költségén készült el. 
KIKIÁLTÁSI ÁR: 2 500 000 HUF

Napjainkban árverezik. 

Sokat köszönhetünk olvasóinknak. Például ezt a különleges helytörténeti vonatkozást is. 

foldgomb.jpg

 A rézmetszetet ifj. Bernhard Biller készítette el Bécsben, a munkát egyik legrangosabb alkotásának tekintik. A cikkelyek papír gömbre való felragasztása után — szintén Bécsből származó alkatrészekből — Lukács Dénes tüzértiszt irányításával rakták össze a földtekéket. Magyarországon elsőként ezen alkalmazták a méterrendszert, a gömb egy bécsi lábnyi átmérőjét Nagy Károly milliméterben adta meg. A szükséges új magyar szakkifejezések megalkotását egy háromtagú akadémiai bizottság végezte, amelynek Vörösmarty is tagja volt. A tervek szerint 200 példányt állítottak elő, amelyeket a kijelölt iskoláknak, valamint néhány híres személyiségnek (Bolyainak, Széchenyinek, Vörösmartynak, stb.) ajándékoztak. Az egykorú hírlapi közlemények és feljegyzések alapján 170 földgömb szétosztása követhető nyomon. Ebből mára csupán mintegy tucatnyi közgyűjteményben őrzött darab maradt fenn. Az Akadémián őrzött metszetek felhasználásával az 1850-es években, az intézmény kiadásában, Emich Gusztáv terjesztésében a földgömbnek második kiadása is napvilágot látott (Bartha Lajos: Az első magyar feliratú földgömbök szegmensei. Cartographia Hungarica 8. 2004. 10-13). Páratlanul ritka, tudomásunk szerint hazai árverésen még nem szerepelt.
Átmérője: 320 mm.
Klasszicista stílusú mahagóni-talpon. A repedezett lakkréteg helyenként levált, így láthatóvá válik a tiszta, hibátlan állapotú rézmetszet. Afrika nyugati partja alatt, egy szelvény mentén a földgömb elhasadt. A rézmeridián hiányzik.
Fodor: 227-228. old.

Bicske városa negyedszázada befogadó városként él együtt a menekülttáborral. Sokak számára munkahelyet is jelent.  Befogadó városként egészen másképpen tekintünk a rossz világfolyamatok miatt megerősödött menekülthullámra. Ellentétben azonban az elterjedt tévhitekkel, Magyarország volt az az állam, ami a legtöbb menedékjogi kérvényt utasította vissza  2014-ben. 
Az Eurostat kedden közzé tett adatai szerint az EU tagállamai közül Magyarországon volt a legalacsonyabb 2014-ben a pozitívan elbírált menedékjogi kérelmek aránya. Az Európai Bizottság szerdán elfogadandó új migrációs stratégiája a védelemre szoruló személyek EU-tagállamok közötti elosztásának kötelező rendszerére vonatkozó javaslatot is tartalmaz - írja a bruxinfo.hu 
Az Eurostat adatai szerint 2014-ben az EU egészében Magyarországon volt a legalacsonyabb - az első fokú döntéseknél 9 százalék – a kedvezően elbírált menedékjogi kérelmek aránya. Az EU statisztikai hivatala egy nappal az Európai Bizottság új migrációs stratégiájának elfogadása előtt hozta nyilvánosságra a legutóbbi, 2014-es helyzetet tükröző menekültügyi adatokat.

Ezekből kitűnik, hogy hazánkban a tavaly benyújtott 5445 menedékjogi kérelemnek kevesebb, mint 10 százalékát, 510 beadványt bíráltak el pozitívan a hatóságok. A fellebbezésre született 840 végleges döntés közül 40-et bíráltak el kedvezően a hatóságok, ami a másodfokon benyújtott kérelmek 5 százaléka volt. Magyarország után Horvátországban, Luxemburgban és Görögországban volt a legnagyobb az elutasító döntések aránya, illetve a legalacsonyabb a jóváhagyások aránya. A horvátoknál a benyújtott kérelmek 11 százalékát, a luxemburgiaknál 14, míg a görögöknél 15 százalékát bírálták el pozitívan a hatóságok.

A nem Schengen-tag Bulgáriában ezzel szemben a menekültügyi kérelmeknek mindössze 6 százalékát utasították el. Svédországban 77, Cipruson 76, Máltán pedig 73 százalékos volt a jóváhagyott menekültügyi kérelmek aránya. Az EU28-ak átlaga 45 százalék volt.

Az adatsorból az is kiderül, hogy 2014-ben abszolút értékben Németországban, Svédországban, Olaszországban, Franciaországban és Magyarországon nyújtották be a legtöbb menekültügyi kérelmet. Németországban 203 ezer, Svédországban 81 ezer, Olaszországban 65 ezer, Franciaországban 63 ezer, míg Magyarországon 43 ezer menekültügyi kérelmet nyújtottak be a hatóságoknál.

Az EU 27 tagállamában (Ausztriáról nincs adat) 2014-ben összesen 185 ezer személy kapott menekültstátuszt, ami majdnem 50 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Németországban 47 600 menekültet, Svédországban 33 ezer, Franciaországban és Olaszországban 20 600, míg Magyarországon 550 főt fogadtak be. Közülük 260-an menekültstátuszt, 265-en kiegészítő védelmet élveznek, 25 személynek pedig humanitárius okokból nyújtottak védelmet.

A befogadott menekültek több mint egyharmada (37%) tavaly Szíriából érkezett. A második legnagyobb etnikai csoportot (8%) az eritreaiak, a harmadikat pedig az afgánok (8%) alkotják. A több mint 68 ezer menedékjogban részesült szíriai több mint 60 százalékát Németország és Svédország fogadta be.

Az Eurostat adatai szerint nálunk 185 szíriai (a teljes létszám 33,6%), 100 afgán (18%) és 65 szomáliai (12%) lelt 2014-ben menedékre.

A menekültügyi statisztikáknak különös aktualitást ad az, hogy az Európai Bizottság szerdán fogadja el az új migrációs stratégiáját, ami átfogó, rövid- és hosszú távú lépéseket magába foglaló választ kíván adni az Európát elsősorban déli irányból elérő menekülthullámra.

A stratégia Bruxinfo birtokába került tervezetének értelmében (ami tehát még változhat) a Bizottság jelzi, hogy már rövid távon (május végéig) olyan szabályokat kíván javasolni, amelyek lehetővé teszik az Európába elsősorban Szíriából és Eritreából tömegesen érkező személyek azonnali védelmét. A javaslat része lesz egy olyan ideiglenes elosztórendszer, amelyből minden tagállam tisztességes és arányos módon kivenné a részét.

A Bizottság azonban nem állna meg itt, és még idén nyáron jogszabályi javaslatot kíván előterjeszteni a védelemre rászoruló személyek EU-n belüli áthelyezésének állandó rendszerére (lényegében egy kvótarendszerre), amikor a külső határok egy szakaszán tömeges menekültáradat jelentkezik. A mechanizmust vészhelyzetekben világos kritériumok alapján az Európai Bizottság aktiválná. Az egyes tagállami kvóták megszabásánál figyelembe vennék a GDP nagyságát, a lakosságszámot, a munkanélküliség szintjét és a múltban menedékjogot kérők számát, továbbá az önkéntes alapon már korábban tett erőfeszítéseket is.

Megfigyelők várakozásai szerint ez a javaslat ütközik majd várhatóan a legnagyobb ellenállásba nem egy tagállam részéről. Többek között Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Nagy-Britannia és Bulgária is elhintette már, hogy harcolni fog egy ilyen javaslat ellen. Más kérdés, hogy – miként azt az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn megerősítette – Nagy-Britannia és Írország az uniós szerződéssel összhangban eldöntheti, hogy belép-e vagy sem a rendszerbe (opt in), míg Dániának eleve kimaradási lehetősége van (opt out). Ha a britek és az írek a csatlakozást választanák, azt a jogszabály elfogadását követő 3 hónapon belül jelezniük kellene.

Brüsszel emellett május végén ajánlással kíván fordulni a tagállamokhoz egy uniós áttelepítési rendszer létrehozására, amelynek keretében egyelőre nem meghatározott számú, az EU határain kívüli menekülttáborokban tartózkodó menekültet (akiket az UNHCR annak ismer el) osztanának el a fentebb már említett kritériumok alapján a tagállamok között. A Bizottság plusz 50 millió euró pénzügyi támogatást kíván nyújtani 2015-ben és 2016-ban a tagállami erőfeszítésekhez.

A migrációs stratégia részét képezi még kísérleti alapon egy menekültügyi központ létrehozása az év végéig Nigerben, ahol a kivándorolni szándékozók menedékjogi kérelemért folyamodhatnak, anélkül, hogy az életveszélyt vállalva útra kelnének a tengeren át Európába.

A Bizottság ezenkívül egy új legális bevándorlási politikát is meghirdet, többek között a kékkártya rendszer kiterjesztésével, azzal a céllal, hogy elsősorban magasan kvalifikált bevándorlókat csábítsanak Európába. A Bizottságnál emlékeztetnek rá, hogy ezek az emberek nem a helyiektől vennék el a munkahelyeket, hanem a kutatási és mérnöki szakmákban már most is meglévő munkaerőhiányt pótolnák.


Az embercsempészek elleni küzdelem, a menekültek védelme és az emberi életek oltalma közötti „érzékeny egyensúlynak” minősítette Dimitrisz Avramopulosz belügyi biztos a szerdán Brüsszelben bemutatott bizottsági javaslatot egy új európai „menekültügyi stratégiáról”, ami egyebek között a tagállamok közötti kötelező kvótarendszert is javasol vészhelyzetekben a menekültek befogadására, és amit a tagországok miniszteri tanácsának is el kell még fogadnia.
A bizottsági javaslat – amely a megelőző hetek bejelentéseihez és a kiszivárgott tervezethez képest igazából nem sok meglepetést tartalmaz – különbséget tesz „azonnali intézkedések” és hosszútávú menekültügyi elképzelések között.

Az előbbi mindenekelőtt azokra a már tervbe vett intézkedésekre összpontosít, amelyek révén újabb tömeges katasztrófák elkerülését remélik elérni, illetve amivel összehangolt lépéseket tehetnek az embercsempészek kiszűrésére és hajóik befogására. Kiegészül mindez a menekültáradattal elsőként találkozó európai uniós „frontországok” támogatásával, valamint egy leendő befogadási kvótarendszer tesztelésének tekintett, összesen 20 ezer Törökországban, Jordániában és máshol tartózkodó menekültnek az EU-ba, annak tagországaiba történő áttelepítését célzó kezdeményezéssel.

Az életmentő műveletek hatékonyságának javítását egyebek között attól remélik, hogy a már az áprilisi rendkívüli csúcson a tagállamok vezetői elhatározták, mostantól – erre az évre és jövőre - megháromszorozzák a földközi-tengeri kereső- és mentőjárőrözésre (a Triton és Poszeidón műveletek) fordított anyagi eszközöket. Ennek kapcsán a szerdai sajtóértekezleten Frans Timmermans bizottsági alelnök megerősítette, hogy éppen aznap intézkedtek a költségvetés módosításáról, 80 millió euróra kerekítve az idei szükséges keretet.

A tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb tehermegosztás érdekében a Bizottság május végéig ajánlást nyújt be egy áttelepítési programra. Ennek értelmében 2015-2016-ban, országkvóták mentén összesen 20 ezer, az EU-n kívüli menekülttáborokban várakozó menekültön „osztoznának” a tagországok, (a rendszer alól kivételt élvezhet – ha él ezzel – Nagy-Britannia, Írország, és Dánia, amelyeknek szerződésben biztosított kimaradási lehetőségük van bel- és igazságügyi intézkedésekből).

A kvótákat a tagországok hazai összterméke, népessége, a helyi munkanélküliségi ráta, valamint a korábban befogadott menekültek száma alapján határozták meg. A Magyarországra jutó hányad eszerint 307 fő lenne. Ez az összes menekült 1,53 százaléka.

A Bizottság egyébként az áttelepítési program idejére összesen 50 millió eurós támogatást biztosít majd a tagországok számára. Amíg a kísérleti projekt zajlik, Brüsszelben – bizottsági ígéretek szerint még az idei év végéig – kidolgoznak egy olyan, véglegesnek szánt elosztási mechanizmust, ami alapján a jövőben a beérkező menekült elhelyezése kapcsán eljárhatnak majd.

Az áttelepítési program ugyanakkor csak főpróbája lenne egy, a tagállamok közötti jogilag kötelező, ideiglenes áthelyezési programnak, ami nagyobb menekülthullámok esetén lépne hatályba. Ez az áttelepítési programmal szemben már jogilag kötelező volna minden tagállam részére, mégpedig az EU-szerződésnek a tagállamok közötti szolidaritásra vonatkozó 78/3-as cikkelye alapján. (Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Bizottság majdani javaslatáról minősített többséggel az EP-vel folytatott konzultáció után dönthet a Tanács).

Az áthelyezési program értelmében valahányszor az EU külső határain tömeges menekülthullám lépne fel, a tagállamok egy előzetes százalékos kulcs alapján elosztanák maguk között azokat a menekülteket, akik egyértelműen nemzetközi védelemre szorulnak. Ez lenne a helyzet például minden szíriaival.

Magyarországnak az áthelyezési programban résztvevő menekültek 1,79 százalékát kellene befogadnia, hangsúlyozottan ideiglenesen. Tőlük ujjlenyomatot vennének és kizárólag a fogadó államban részesülhetnének hivatalos státuszban és élvezhetnének szociális támogatást. Ha a schengeni rendszeren belüli szabad mozgást kihasználva, azzal visszaélve más országokba mennének, akkor azok a tagállamok a Dublin-rendszer alapján visszaküldhetnék őket a hivatalos befogadás helye szerinti országba.

Az áthelyezési programnak két dimenziója van, az egyik rövid, úgyszólván azonnal határidőre szól és a jelenleg Olaszországba érkező menekültek tagállamok közötti elosztására irányul. A másik egy állandó mechanizmus lesz, és a jövőben előforduló tömeges exódusok esetén lépne működésbe, a már említett kulcsokkal.

A befogadandó menekültek konkrét száma mindig az aktuális vészhelyzettől és a menekülthullám által érintett emberek számától függ majd.

Még mindig az „azonnali” (ez évi) leendő intézkedés lehet a csempészhajók feltartóztatása és az embercsempészek elleni – részben katonai eszközökkel történő – eljárás. Ez utóbbi kidolgozásával az áprilisi EU-csúcs Federica Mogherini külpolitikai főképviselőt bízta meg, és ennek kapcsán fogalmazódott meg a csempészhajók „elkobzásának és megsemmisítésének” a deklarált szándéka is.

Ez utóbbi kapcsán Mogherini a szerdai sajtóértekezleten ismét megerősítette, hogy a kilátásba helyezett intézkedést nem szabad „Líbia elleni katonai műveletként” tekinteni, hanem szavai szerint éppen, hogy „az illetékes líbiai hatóságokkal együttműködve” kívánnak majd eljárni, biztosítva egyúttal a művelethez szükséges ENSZ-felhatalmazást is. (A főképviselő ez ügyben a napokban New Yorkban járt, megfigyelők ugyanakkor úgy vélik, hogy mindehhez – mindenekelőtt a „megsemmisítéshez” – nem lesz könnyű megszerezni az ENSZ-mandátumot, tekintettel a valószínűnek vehető orosz és kínai ellenkezésre.)

Ami viszont bizonyosság: jelen esetben egy, a Triton és a Poszeidon műveletet kiegészítő ESDP (azaz a közös kül- és védelempolitika keretében végrehajtandó) haditengerészeti akcióról van szó, amire Mogherini szerint már hétfőn rábólinthatnak a kül- és a védelmi miniszterek. A főképviselő hangsúlyozta, hogy erre az akcióra is a líbiai hatóságokkal együttműködve kerítenek sort, és szó sincs arról, hogy Líbia területén bármilyen katonai műveletbe kezdenének.

Hosszútávon a bizottsági stratégia egy négy pilléren nyugvó új menekültügyi rendszer elfogadását ajánlja. Fontos része ennek, hogy különböző intézkedések révén csökkentsék a migrációt kiváltó, illetve lehetővé tevő okokat és feltételeket. A már korábban jelzett terveknek megfelelően európai migrációs összekötő tisztviselőket küldenek majd kulcsfontosságú harmadik országokba; mi több, Nigerben – az egyik kiemelt jelentőségű tranzitország – menekültügyi fogadóiroda felállítását is tervbe vették, (az utóbbi megvalósításának a határideje 2015 vége).

További fontos intézkedés lehet a FRONTEX jogalapjának módosítása (megerősítve az ügynökség szerepét), valamint fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási együttműködés a potenciális forrásországokkal, (így az észak-afrikai országokkal, valamint Szomáliával – erre a térségre a javaslat 30 millió euró fejlesztési programot szán mindennek keretében).

Szintén a hosszútávú intézkedések részeként szorgalmazza a bizottsági anyag a közös menekültügyi politika erősítését, így mindenekelőtt a közös európai menekültügyi rendszer teljes mértékű, koherens végrehajtását, valamint az ehhez szükséges feltételek biztosítását, beleértve a migránsok szisztematikus azonosítását (köztük az ujjlenyomatvétel intézményesítését).

Az utóbbit a jelenlegi Dublin-2 rendszer vonatkozó előírásai miatt egyebek között Olaszország vonakodik végrehajtani, mivel attól tart, hogy így „nyakán maradhat” minden nála beléptetett menekült. Frans Timmermans ennek kapcsán sietett is hangsúlyozni, hogy – miként az írott anyag is utal rá – elkerülhetetlen lehet a Dublin-2 felülvizsgálata, (ez utóbbi értelmében ma minden menekültet az „érkezési országban” kell regisztrálni, akik ha más tagállamban illegálisan tűnnek fel, akkor a „regisztrációs országba” visszatoloncolhatnak).

Timmermans emlékeztetett, hogy jelenleg öt tagállam osztozik a menedékjogi kérelmek 72 százalékán, ami mai formájában nyilvánvalóan fenntarthatatlanná teszi a dublini rendszert. (Tavaly 625 ezren kértek menekültstátuszt illetve menedékjogot, közülük 200 ezren Németországban, 43 ezren Magyarországon. Az utóbbiak elsősorban Koszovóból, Afganisztánból és Szíriából érkeztek.)

Végül, még mindig a messzebb tekintő intézkedések részeként a bizottsági stratégia hangsúlyozottan sürgeti a harmadik országbeli bevándorlók legális munkavállalását lehetővé tevő „kékkártya-rendszer” felülvizsgálatát és reformját. (Ez utóbbi aspektust az áprilisi csúcson nem vitatták meg, de Jean-Claude Juncker már a csúcsot követő záró sajtóértekezleten értésre adta, hogy bizottsági részről mindenképpen napirenden akarják tartani a kérdést.)

A szerdai sajtóértekezleten több kérdés firtatta a Bizottság véleményét arról, hogy a brit kormány már előzetesen bejelentette: London biztos nem kíván csatlakozni a stratégiában foglaltakhoz, így mindenekelőtt a kötelező kvótarendszert minősítették elfogadhatatlannak.

Timmermans a brit álláspontot firtató kérdésekre válaszul diplomatikusan csak annyit mondott, hogy „várjuk meg előbb azt, mi lesz a brit kormány álláspontja, ha majd elolvasták a jelen javaslatot”.

A holland bizottsági alelnök egyúttal visszatérően megerősítette, nincs arról szó, amit több előzetes sajtóértelmezés tudni vélt, hogy ugyanis az új migrációs stratégia „be akar majd fogadni minden bevándorlót”. Szerinte csak a „tényleges menekült státuszt” érdemlők maradhatnak majd az Unióban, a többieknek „vissza kell térniük”, csak így lehet hiteles az uniós politika. Amihez Avramopulosz annyit tett még hozzá, hogy a kitoloncolásnál minden esetben törekednek majd „a humanitárius szempontok” tiszteletben tartására.

 "Mindenben igazuk van" 

apolo.jpg

         Fotó: Németh Dani - Magyar Narancs 

A Bicskei Gazdasági Szervezet munkatársai idén is teljes erőbedobással dolgoznak a holnap kezdődő 34. Bicskei Napok 2015. május 14-17. megnyitása előtt.

Munkájukkal ahhoz a feltéthez készítenek megfelelő köretet, ami a Művelődési Központ, a Gyermekotthon dolgozóinak közös, nagy munkája hosszú évek, évtizedek óta az itt élők szolgálatában.   

Bicske Város Önkormányzatának intézményei, a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár rendezi. Társrendező a Bicskei TC és a Bicskei Szabadidő Sportegyesület. Mint mindig, most is sokat tesznek az ügyért a Bicske Barátok Egyesületének tagjai. Zenekarjaink idén is hozzáteszik a maguk műsorát. Támogatók az RFM Dekor, az Arany Sas Gyógyszertár, a K&H Bank, a Béres, a Batthyány-kastély Bicske, Ödön major Etyek vagyis a Bicskei Mezőgazdasági Zrt, aki a főhelyszínért is sokat tett, a SPAR, a MAVIR, a Pro Vértes, a Suzuki Szigeti és a Vincotech.   

 Fűnyírás ma is szinte reggel hattól. A mai porcióhoz tartozik még számos katonai sátor felállítása a Bicskei Szíve Parkban, színpadépítés és más finom feladat mellett. Tegnap hercig kis traktorral lett lekaszálva ez a néhány bicskei család, a favásárlók és a Bicskei Mezőgazdasági Zrt.  összefogásának köszönhetően sitt-telepből önkéntes munkával zölddé és vállalhatóvá tett központi - kb. hat hektárnyi önkormányzati  terület. Ezt az Összefogás Bicskéért nevű pártonkívüli, lokálpatrióta szervezet javaslatára vásárolta meg a város 400 tulajdonostól Szántó János polgármester és a testület támogatásával sport és szabadidős célok érdekében a 2000-es évek elején a város kellős közepén.

Javaslatom szerint emeljék meg a városgazda munkások és minden más Bicskei Napokért dolgozó bérét legalább olyan arányban, mint a képviselőkét...         

A Budapest Bár május 15-én este héttől örömzenél, Mészáros János Elek május 16-án szombaton 14 órától dalol a Bicskei Szíve Parkban. Valószínűleg ez lesz a két legnagyobb "tömegvonzást" kifejtő rendezvény.        

A 2009 augusztus 20-án átadott Bicskei Tanuszoda Batthyány utca felőli leromlott, leázott vakolatát ugyan nem a városgazdák, de letisztították és szigetelt homlokzatot visznek fel. További jó hír, hogy az elterjedtekkel ellentétben nem alulról történt a felázás a különben valóban vizes területen, hanem a bádogozással volt baj.

(A címben azért szerepel a "városgazda" kifejezés, az önkormányzati  cég korábbi neve, mert ekkora hórukk munkában kiérdemesültek rá, másrészt  sokkal kifejezőbb és élettel telibb volt a hajdani Városgazda, mint a milyen a mai Gazdasági Szervezet című rendkívül ízes és fantáziadús elnevezés valaha is lesz.)    

 

ia