Ez friss szerkesztőségi levélváltás.


Szia!

Nem tudom tudod-e, de bontják az április 6-ra felavatott, uniós pénzből épült parkolót a bíróság előtt.

Név és cím

 Szia,

nem tudtam, de megnéztem. Valószínűleg azért csinálnak a parkoló helyén - ahol anno a rabomobilok várakoztak -, virágoskertet, hogy az új, vakok és gyengén látók számára is használhatóvá tett gyalogátkelőhely  Járási Bírósági oldali partjáról se parkoló autók takarásból lépjünk ki gyalogosként, s hogy a két lábbal a földön járók is akadálytalanul belássák a területet átkelés előtt. 

Tudod, én csak azt nem tudom, ha már ennyi nagyon okos összejött végre és mind egy helyen  van, miért nem így csinálták egyből éles ésszel?!

Mert ha én közlekedéssel összefüggő dolgot építettek egy város akár Európai Uniós pályázati pénzén - tehát nem a sajátomon, mert saját pénzével mindenki azt csinál amit akar -, akkor az a legkevesebb, hogy a város és/vagy megye közlekedésrendészeti szakértőit a helyszínre invitálom, utána egy kávéra hívom a repi keretből vagy a megszavazott cafetériából és megkérdezem tőle:

"Mit szólsz ehhez? Segíts légyszíves. Mert ha megint elrontok itt valamit, akkor ismét megírja a Bicskei Szó."

Ha idejében kérdez és nem kapkod, ebben az esetben nem is kellett volna a város pénzét eltúrni.  

Ráadásul a Járási Hivatal ottléte is túltelíti majd a területet, tehát a parkolóelvonás érdekes dobás ezen a központi területen. De mindenképpen jogos, ha baleset-megelőzési szempontból tekintünk rá. Ha azonnal megkérdeztek volna egy hozzáértőt a polgármester valamint szent továbbá dicső körei, spórolhattak volna a város vagyonából.

Nem sikerült. Pontosabban most sem sikerült.

0 Ft+Áfa/hó szaktanácsunk szerint, ha Tessely Zoltán és a polgármesternek készülő alpolgármestere valamit nem tud vagy nem ért: kérdezzen meg hozzáértőt.  A legjobb családokban is előfordul, hogy valaki nem tud valamit és kérdez. 

Az épülő Bicskei Járási Hivatal - Szent István út és Arany János utca által közrefogott telkén belül egyébként 60-80 darab autó parkolására alkalmas parkoló épül. Azonban tudni kell, hogy a három iskolát, plébániát, városházát, bíróságot magáénak mondó szűk terület a Járási Hivatal ottléte nélkül sem bírja szuflával az autóforgalmat és parkolást. Tehát ami most elvész, azt pótolni kell. Nem máshol, hanem ott.       

Nagyon köszönöm leveled, I.A. 

Július végén indul be a 25. Tusványos Tusnádfürdőn, Bicske testvérvárosában.

A testvérvárosi kapcsolat első mozzanata a Bicskei Önkéntes Tűzoltóság és tusnádfürdői tűzoltó kollégáik összebarátkozása volt. Ez a szakmai kapcsolat vezethetett odáig, hogy Zólya Zoltán és Szántó János akkori polgármesterek aláírták a testvérvárosi szerződésünket.

A Bicskei Önkéntes Tűzoltóság e testvérvárosi kapcsolatot leginkább előmozdító bicskei segítője az akkori elnök, dr. Varga Ferenc mellett Nagy Margit volt, aki nyolc esztendeje, 2006. július 15-én vétlenül veszítette életet egy bicskei tűzoltósági delegációt Szabadkára szállító autó balesetében Bócsánál. A bicskeiek autójának frontálisan, nagyobb sebességgel ütközött egy olyan kisbusz, aminek kábult vezetője 2,1 véralkoholszinttel bírt az ütközés pillanatában.  

Bicskeiek saját fülükkel is hallhatták Tusnádfürdőn, hogy a szépséges fekvésű testvérváros tűzoltói, akik ismerték Nagy Margit személyét, milyen szeretettel emlékeznek rá.

Tusnádfürdőt akár Tusványoskor akár máskor, ne hagyja ki, aki megteheti. Legjobb, ha az utazó egyszer megnézi  a testvérváros tusványosi arcát, egyszer pedig Tusnádfürdő csöndes mindennapjait.       

        

   

Részletek....

"Reggel még megvolt"

Címkék: kerékpár nagyállomás

2014.07.22. 20:53

reggelm_gmegvolt_1406055177.jpg_800x600

Kánikulai gumicukor-teszt

Címkék: horgászat nagyegyháza

2014.07.22. 18:45

   Részletek....

gumicuki.jpg

Kapcsos zárójel

Címkék: fotó erőmű-tó

2014.07.22. 17:36

zuppahey_1406042789.jpg_640x480

Olyan ez a Gerecse és Vértes határvidékén fekvő hegyvonulat kontúr, mint egy kapcsos zárójel, aminek csúcsa az a mészkő kúp, a "Spitzi", ami nem pici. Élőben persze szebb a napnyugta Bicskén, mint nem is olyan okos és hét éve a kiképzést bíró telefonom képecskéje.  Szebb a valóságban, amikor a Póctetőn fordulsz az Erőmű-tó felé. Háttérben a Szárliget fölötti Zuppa-tető, jó sváb nevén Spitzi, ahol először Krajczár Gyuszi bácsi kéktúra szakosztályával jártunk. Kedvcsináló, főleg derült égbolt alatt. Nekem Gomez mondta, hogy néha kijár napnyugtázni a Póctetőre, mert szép. Kösz. Magam is sokat jártam ki, ritkábban egyedül. De a napnyugtával annyira nem foglalkoztam. Az Akácfáról a tóhoz vezető úton kifelé "igyenesen", de nem mégy le a műúton a tóhoz, hanem folytatod a lejáró után azon a szakaszon, ami most le van zárva földkupaccal a járműves szemétbehordás ellen és jól be nőve lombbal-bokorral két oldalról, amitől külön vadregényesen szép, az ipari és háztartási hulladéktól eltekintve, ami rosszabb mint légy a levesben. Bringát átviszed súlyban vagy átruccansz bátran a nyeregben, az út vége vagy 600 méter, ott jobbra 25 fokban vezet egy rövid ösvény és máris mutatja magát a kaptató, föl a magaslatra, amiről úgy vélem, hogy még a Póctető utolsó bástyája. Mi anno szánkóztunk is innen a parkolóig le. Vittünk egy kukás zsákot Ervinnel, de nyélről levett hólapát is volt ott ródliként, arra ültünk, vittük kisfiainkat, akik ma már inkább szép öcséink. Az enyém is nagyon be volt bundázva a hideg miatt és eséskímélésből mint egy kis Michelin-baba anyuka által, egyszer úgy gurult le a hegyaljába, szaladtam, hason feküdt kicsit - örökkévalóság! -, fordítom, na, mi van, mire vigyorog, úgy néz ki mint egy jegesmedve és azt mondta, hogy megy még ötöt. 

Szép ez a nyár. Eső meg csak essen, (sose jég! van abból elég télen), de lehetőleg ne essen több annál, mint amit éppen el bír nyelni a jó öreg föld. 

 

ia

krisz_kertje_1406041378.jpg_640x480

Ez itt a reklám helye 

Július 25-én pénteken és július 26-án szombaton termelői vásár udvar „Kriszti kertjéből”!

Termelői vásár udvar mostantól minden: 

szerdán: 10 órától- 17óráig

pénteken: 10 órától- 17 óráig

szombaton: 9 órától- 13 óráig 

Cím: Konrád Krisztina, Bicske Zrínyi u. 23.

tel.: 30/340-1268 

 

Zöldségeink vegyszer- és műtrágyamentesek, nem génkezeltek, s nem utolsó sorban frissek lesznek- midig a vásár előtti napon szedem fel/le.

heti ajánlat:

burgonya: 99ft/kg 

grill krumpli (apró): 49ft/kg 

zöld karalábé: 99ft/fej

zeller: 99ft/fej

cukkini: 99ft/kg (több féle méret)

cékla: 99ft/kg

fejtős baba: 300ft/kg

zöld paprika: 15ft/db

petrezselyem, zeller csokor: 20ft

(paradicsom később, de ha valaki szeretne savanyúsághoz zöldparadicsomot, jelezze)

Várunk mindenkit szeretettel pénteken 10 órától!

 

Itt a grill szezon! 

a csodálatos cukkini:

A cukkini különleges zöldség a tök félék családjából. Sülve, főve köretnek, főételnek tálalható. Rengeteg receptre lehetünk a neten: cukkini leves, cukkini főzelék, cukkini fasírt, töltött cukkini, grillezve, rántva… 

http://www.mindmegette.hu/valogatas/a-cukkini-1000-arca-304

A cukkini kifejezetten alacsony kalória tartalmú zöldség, viszont cserébe van benne kálium, foszfor A- és B-vitamin.

 

Helyi termék- Miért jó, ha helyi termékeket vásárolunk?

-a helyi terméket vásároló tudatos vásárló.

-aki helyi terméket vásárol, már is tett a környezetéért, hisz a szállítás, terhe, az üzemanyag, az üzemanyag kibocsátás nem terheli sem az árut, sem a környezetet.

-környezetében, környékén hozzájárul munkahely , munkalehetőség teremtéséhez.

-segíti az élhető vidék alakítását, fenntartását.

-segíti a hagyományok fenntartását, megőrzését és újjászületését.

 

 

A bicskei vasútállomásról és a bicskei vasúti megállóhelyről ellopott kétkerekűeket foglaltak le a nyomozók.

A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 07020/506/2014.bü számon nyomozást folytat lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen aki az elmúlt néhány hét során a két bicskei vasútállomásról kerékpárokat tulajdonított el. A büntetőeljárás során a bicskei nyomozók több olyan kétkerekűt megtaláltak és lefoglaltak, amelyekről feltehető, hogy bűncselekmény elkövetéséből származnak. A rendőrök megállapították, hogy a lefoglalt kerékpárok tulajdonosai eddig nem tettek feljelentést.

A Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai kérik, hogy akitől a jelzett időszakban és helyről kerékpárt loptak el, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Bicskei Rendőrkapitányságot a nap 24 órájában hívható 06/22-566-020 telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán (h-cs.: 8-16, p: 8-13), a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén.

bicskecsal_dinap_1405980525.jpg_707x960

Július 26-án 10-18 óra között a várost már évtizedek óta sarkig tárt kapukkal szolgáló bicskei Batthyány kastély parkjában, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban dolgozik aMagyarország Egészségvédelmi Szűrőprogramját végző szűrőkamion.  

Ezen a linken számos kapcsolódó információt láthatnak a Bicskei Szó olvasói. Az esemény szervezője Szabó Péter, aki elmondta, hogy a szűrés teljesen ingyenes, csak regisztrálni szükséges a helyszínen. Az edzőként is tevékenykedő bicskei biztos abban, hogy sokan fontosnak tartják családtagjaik és saját egészségüket.  

Hamarosan plakátot is kapunk, azonnal közöljük, hogy minél többen tudjanak erről a lehetőségről.  

Juhász Csengéről, Akli Sáráról, Hillebrand Dóráról, Börcs Krisztináról, Pártl Tiborról és Nagy Dominikről tudjuk biztosan, hogy idén bicskei, óbarki indulóként átszelték a Balatont Révfülöpnél vízbe szállva  és Balatonboglárnál partra lépve a nyílt vízi úszás után. Várunk e témához képet, adatot, mondandót, pontosítást, kiegészítést.

Akli Sára és Hillebrand Dóra a nagy család többi tagjával Somogyzsitfán nyaralnak. A hajós biztonsági sorfaltól többször is kaptak szőlőcukrot, mert anélkül nem élet az élet.  

dória.sári.jpg

 

Nagy Dominik ellentmondást nem tűrve tavaly és idén is teljesítette a magyar tenger átúszását.  
nagy.doma.jpg
Idén az 5,2 km-es távot  volt 2 óra 15 perc alatt úszta meg, Tervei a következők: jövőhéten Balaton oda-vissza úszás 4,5 km, utána Velencei tó 3 km, azután balatoni öbölúszás 4,7 km és ha minden jól megy akkor szeptemberben az Adrián szeretné az 5 km-es távot megúszni.  Doma 1999. szeptemberi születésű.  
A bicskei Pártl Tibor és Börcs Krisztina is átúszta a Balatont. Krisztina külön felhívta a figyelmet arra, hogy  szombaton lesz az I love Balaton 2x . Tavaly átúszta és most is tervezi. Ez 4500 méter, de felénél Tihanyban van pihenő. Az öböl átúszás pedig augusztus 10-én lesz.
Az első velencei tavi úszáson is részt vettek, ami idén augusztus 2-án lesz. Kedves olvasónk elmondta, hogy a nyílt vízi úszás nagyon klassz és szeretettel ajánlja ezeket az élményeket minden bicskei figyelmébe.  
A Balaton átúszás portálján az eredmények menüpontban Bicske nevét a keresőbe írva a következő névsort kaptuk:
1 Akli Sára 2 2000 HU Bicske 04:07:36 6877 Oklevél
2 Börcs Krisztina 1 1956 HU Bicske 03:09:27 5225 Oklevél
3 Budai Mária Irma 1 1980 HU Bicske 03:03:40 4910 Oklevél
4 Dr. Berjkes Beatrix 1 1987 HU Bicske 03:29:05 6044 Oklevél
5 Dudovics Péter 6 1983 HU Bicske 03:29:04 6042 Oklevél
6 Hillebrand Dóra 2 1969 HU Bicske 04:12:31 6909 Oklevél
7 Juhász Csenge Zsuzsanna 2 1999 HU Bicske 02:13:28 1232 Oklevél
8 Maitz Kriszta 3 1955 HU Bicske 02:54:02 4287 Oklevél
9 Nagy Dominik 2 1999 HU Bicske 02:15:23 1362 Oklevél
10 Németh Kornél 1 1997 HU Bicske 02:44:13 3523 Oklevél
11 Pártl Tibor 1 1957 HU Bicske 05:02:36 7139 Oklevél
12 Végh Ági 2 1984 HU Bicske 03:33:39 6190 Oklevél

 
Bár teljesek a születési adatok, mi azokat itt személyes adatok védelmének tiszteletben tartása miatt nem közöljük. Hozzátesszük: többen is lehettek Bicskéről, mint ami itt szerepel, mert például nem kötelező hozzájárulni az eredményének web-es közléséhez. 
izing

Köszönjük a munkátokat!

Címkék: bicske-szíve-park

2014.07.20. 02:39

A Bicske Szíve Parkját építő bicskei családok megint letettek valamit az asztalra, pontosabban arra a területre, amit saját kezdeményezésre, saját munkával, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. jelentős segítségével tettek méltóbbá egy városközponthoz. 

Mostani munkájukban szerencsére most nem hívott rájuk rendőrt a (al)polgármester, reméljük, egyszer s mindenkorra elfelejtik a városépítő családok közjóért végzett munkájának ezt a fajta "elismerését".  

Uszodába menet - ahol rendszeresen úgy teszek, mintha tudnék úszni -, a Kisfaludy felől jövet a murvás harci ösvény mentén esztétikus, kavicsos körbeágyazásokat láttam a fák tövében. A szépen növekedő fűzfák lombját szépen meg is nyírták a parképítő családok.   

A kavicságy azzal a céllal készült, hogy a fák ne száradjanak ki olyan hamar. Csináltak egy tölcsért a fa köré, bele geotextília és úgy a kavics. Talán így jobban megtartja a vizet, amikor szintén önerőből, saját költségre, saját eszközzel locsolják Bicske város civil szépítői. Nem szabad elfelejteni, hogy a városgazda dolgozói olyan igényes munkát végeznek ott fűnyíráskor, hogy jólesik rajta végigtekinteni.  

Ők például olyanok, akik nemcsak kapni szeretnek, hanem adni is.

 

 

 

A kukamatrica probléma miatt is áttekintettük Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (II.27.) önk. rendeletét. 0 Ft+Áfa/hó értékben írjuk le elemzésünket Bicske Csabdin élő "polgármesterének", a főállású alpolgármesternek, hogy ne kelljen megint milliókért szakértőket megbízni.     

Ez a helyi rendelet például nem kapott szinte semmilyen itt élő embert segítő publicitást, nyilvánosságot, pedig vélhetően több, kevés pénzből gazdálkodó idős embert is érinthet, továbbá érdekes anomáliákat is tartalmaz. S ha már egyszer segíteni akar valakin a város, akkor tudassa velük az önkormányzat pénzén készülő lapban.  

Hirdetni lehetne Bicske város elhanyagolt honlapján, ahol ez 2013 novembere óta nem frissült, a "bicskei" újság pedig konkrétan nem adott hírt róla. Így működik a transzparencia?!  Figyelmébe ajánljuk a városvezetőnek, hogy a közérdekű információk elhallgatása közösségellenes.  

Szóval a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 6/2014. (II. 27.) számú helyi rendeletről van szó. A rendelet a települési szilárd hulladékok gyűjtését, elszállítását, a közszolgáltatás feltételeit tartalmazza. Több helyütt hibákkal, bár a rendelet készítésének és elfogadásának idején legalább 3 főállású jogi doktor dolgozott a hivatalban, és akkor a megbízásos ügyvédeket nem számoljuk, ők azonban nem szoktak ilyenekkel bíbelődni. 

A rendelet 17-19. §-a az érdekes.

„17. § (1) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás teljesítéséért – a (4)-(5) bekezdésekben meghatározott kivételekkel – közszolgáltatási díjat köteles fizetni. A díj megfizetése negyedévente utólag, számla ellenében történik.”

Itt ugye a jogszabály alkotás alapján kiderül, nincs kivétel, hiszen  az adott szakasznak nincs (4) és (5) bekezdése sem.  Majd lesz a 19. §-ban!

„18.§ Kedvezményben részesül a közszolgáltatási díj megfizetése kapcsán a 70 év feletti, egyedül élő személy, jövedelemre tekintet nélkül a 60 literes gyűjtőedény közszolgáltatási díjának mértékéig.”

A rendelet (9. § (1) bekezdés) szerint 1-1 személynek 30 liter/hét a vélelmezett hulladéktermelése, ez a minimális szerződési kötelezettsége.

Ha ebből a vélelemből, ebből a számításból azt veszem alapul, hogy az egyedülálló nyugdíjas miért is kötött volna 30 liternél többre szerződést, akkor tényleg nem érthető, hogy miért 60 literig kaphat kedvezményt.

„19.§ (1) A Képviselő-testület a közszolgáltatási díjkedvezmény megállapításával kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjkedvezmény iránti kérelmet a polgármesternek kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező életkorát és egyedül élést igazoló iratot.

(3) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjkedvezmény megállapítása iránti kérelem ügyében a polgármester első fokon határozattal dönt.

(4) A közszolgáltatási díj mérséklésével kapcsolatos kérelmek személyesen a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodáján nyújthatók be vagy postai úton juttathatók el a Polgármesteri Hivatalba.

(5) Az önkormányzat által biztosított díjkedvezmény, mentesség összegét az önkormányzat havonta fizeti meg Közszolgáltatónak.”

Az (1) bekezdés teljesen érthető, minden kérelem elbírálása érdekében ne kelljen összehívni a testületet.

A (2) bekezdés már érdekes. Eszerint a „......díjkedvezmény .......” ez vajon mit jelent? A köznapi értelemben, így ebben a formában ez lehet  1-100% között bárhol.

 Ezt a polgármester mi alapján dönti el, miközben a jövedelem mértéke ugye a 18. § szerint nem játszik a bírálat során?

„...a kérelmet a polgármesternek kell benyújtani......” Itt stilisztikai problémát érzek, mert ide sokkal inkább a „polgármesterhez” kifejezés illene.

„A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező életkorát és egyedülélést igazoló iratot.”

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény (Ket) 36. § (2) bekezdése szerint

„Az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével az ügyféltől nem kérhető olyan adat igazolása, amely nyilvános, vagy amelyet  valamely hatóság, bíróság vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell.  Az adatszolgáltatás iránti kérelmet nyolc nap alatt kell teljesíteni.”

Vagyis nem kérhető a 70 év feletti kor igazolása, hiszen az egyébként rendelkezésre áll a hivatal nyilvántartásában.

Az, hogy az egyedül élés tényét milyen okirattal lehet igazolni, az már igazán érdekes kérdés, és mivel ezt a rendelet nem is határozza meg, a szubjektivitás egyik kiváló forrása lehet.

Az (5) bekezdés kedvezményt – 1-99% – valamint mentességet ír – ami ugye 100% – mértéket feltételez. Ez megerősíti, hogy a polgármesternek mérlegelési jogköre van a kérelmek elbírálása során, de mégis mi alapján? Pártszimpátia? Szavazókörzet? Életkor? Távolság a városközponttól?  Hulladék mennyisége? Ki mit mond a kérvényezőről?  Szereti a törkölyt vagy nem? 

A kedvezmény, mentesség lehetőségének ténye talán azért nem kapott publicitást, mert az így kieső díjat az önkormányzat fizeti meg a szolgáltatónak a 19. § (5) bekezdés alapján.  De mégis elmondható, reklámozható, hogy „mi megteremtettük a lehetőségét, legfeljebb nem éltek vele”.

Ezt nevezik sunyiságnak. 

Közhírré kell tenni a lehetőséget minden olyan felületen - bicske.hu, bicskei újság, bicskei tv -, amit a város tart fenn. 

Az egyenlet megoldása egyébként városvezetéstan alaptantantárgy szerint a következő: 

Bicskén igazolni kell az életkort (miközben ezt a kérelemben is fel kell tüntetni, miközben a korábbi szerződésben is ott van), az egyedül élést is igazolni kell Bicske városában, de azt a rendelet szerint nem, hogy van-e egyáltalán a polgárnak élő hulladékszállítási szerződése :)

Pedig abból derül ki, hogy mekkora kedvezmény adható, vagyis 30 vagy 60 literes a szerződése. De ugyebár vannak olyan 70 életév feletti egyedülállók egyre jobban teljesítő kis országunkban, akiknek lehet, hogy már nincs szerződése.

Esetükben, tekintettel például burkolt környezetvédelmi szempontokra, hogy a szemétnek nem a Pócalján a helye, azt is lehet mondani: heti harminc litert a polgár által saját forrásból beszerzett 30 literes tartályban minden 70 év feletti egyedülálló esetén elvisz a hulladékszállítás. Az egyedül élést pedig szerintünk  azért nem kell bizonyítani, mert nem is lehet, mert Bicske egyes részein ez vitatható és ellenőrizhetetlen, másrészt a város számítása szerint 1 ember napi hulladéktermelése 4 liter, ami heti majdnem 30 litert jelent. Szóval mindegy, hogy egyedül él vagy nem, ha hetven feletti a nyilvántartás szerint és beszerez egy harmincas edényt valamint ezt kérvényezi, akkor ez a meccs máris le van játszva.  

(Vagy esetleg mutassa be házastársa halotti anyakönyvi kivonatát? Vagy hozzon két tanút az utcából, hogy egyedül él? Vagy nézzék meg vízfogyasztását a Vízműveknél, egy személyre valót vizet használ vagy többet?)        

A másik megoldást - amit a rendelalkotó annak politikai kockázata miatt már nem merne megtenni: azt mondná, hogy még sincs ilyen kedvezmény, mert nem kivitelezhető.

Egyébként a szándék önmagában nem rossz. Annak a városnak a mea culpája, ami idős, beteg, önellátásra képtelen emberek bentlakásos ellátását szüntette meg Tessely Zoltán aláírásával.  

Mea maxima culpa.  

 De akkor rendelkezzen a város egyértelműen és tájékoztassa a város idős lakóit tisztességesen.  

 

 

 Izing 

Az egyik Szár-Csabdi, a következő pedig a Csabdi-Tarján természetjárás a Piros jelzésen.  Természetjáró olvasónk szerint, akinek elküldtük ezt a hírünket: "Köszönöm!!  A Csabdit már bejártuk, de sajnálom, hogy konkrétan Bicskén belül nincs túra....  Pedig lenne pár hely ahová talán érdemes volna ellátogatni és talán "idegen" emberek is megismerhetnék picit Bicske "másik arcát"... "

Részletek....

 

piroska.jpg

 

Július 26-án 10-18 óra között a várost már évtizedek óta sarkig tárt kapukkal szolgáló bicskei Batthyány kastély parkjában, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban dolgozik a Magyarország Egészségvédelmi Szűrőprogramját végző szűrőkamion.  

Ezen a linken számos kapcsolódó információt láthatnak a Bicskei Szó olvasói. Az esemény szervezője Szabó Péter, aki elmondta, hogy a szűrés teljesen ingyenes, csak regisztrálni szükséges a helyszínen. Az edzőként is tevékenykedő bicskei biztos abban, hogy sokan fontosnak tartják családtagjaik és saját egészségüket.  

Hamarosan plakátot is kapunk, azonnal közöljük, hogy minél többen tudjanak erről a lehetőségről.  

bicskecsaládinap.jpg

  

 

 

 

 

 

 

 

A "kis park" újjászületése

Címkék: pályázat

2014.07.17. 08:24

A Hősök terén fekvő köznyelvben gyakran kis parkként emlegetett terület felújítására legjobb tudomásunk szerint hét millió pályázati forintot fordít a város. 

Ugyanaz a 200 milliós Európai Uniós hátterű pályázat finanszírozza mindezt, mint ami a polgármesteri hivatalt, részben a református parókiát, részben a katolikus templomot és az egykori moziépület rendbehozását.  
A Hősök terén a gödöllői Lyra Florae kertészeti cég térelválasztó szalagját látni. Ez a cég a két napos Mancs cikk alapján Alcsútdobozon nem nyerhetett...     

  

 

A magát Bicskei Újságnak nevező kiadvány - melynek stílszerűen nincs bicskei szerkesztője -, júniusi lapszámának hátoldalán olvastuk az Okmányiroda téves nyitva tartásának leírását.    

Blogunk népes olvasótáborának szíves figyelmébe ajánljuk a valóságos nyitva tartást:

"Okmányirodai Osztály ügyfélfogadás rendje:

hétfő: 8.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 16.00 óráig,
kedd: 8.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 16.00 óráig,
szerda: 8.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 18.00 óráig,
csütörtök: 8.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 16.00 óráig,
péntek: 8.00 órától 12.00 óráig.
Időpont foglalás telefonszáma: 22/ 566-558

Kérjük az okmányirodába érkező ügyfeleket, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében vegyék igénybe az időpontfoglalás lehetőségét fenti telefonszámon, vagy a www.magyaroszag.hu honlapon keresztül."

A Bicskei Újság júniusi száma még ott tart, hogy az Okmányirodát csak hetente három napon érhetjük el ügyes-bajos dolgainkkal....

 

 

   

"Kedden a Zöld Bicske nem ürítette ki a szemetes edényünket. Benne egy cédula, s rajta a felirat nincs matrica. Valóban nem volt kukánkra ráragasztva a 2014-es matrica, de pontosan be van fizetve a szemétszállításért, mint kötelező közszolgáltatásért ránk kirótt díj. Nem voltunk egyedül a városban, este az utcán sok teli kukát láttam, tehát a tisztelt Zöld Bicske sokat spórolt ma sokkal kevesebb szemetet szállított el, mint máskor. Igen beismerem mulasztottam, nincs kitéve a matrica még szerencse, hogy a számlás borítékban megtaláltam, s kiteszem a jövő hétre. De hogyan tegyek ki jövő héten 180 l szemetet? Miben? Elvinnék, ha duplán tenném ki? Elvégre jogos lenne a kérésem kifizettem a díjat! Az is lehet, hogy legközelebb kevesebbet fognak számlázni, hiszen egyszer nem ürítettek, ugye ez így lenne logikus tisztességes. Sőt, én a matrica árát is megspórolnám, s kinyomtatnám azon címeket, akik nem kötöttek szerződést, ahol nem fizettek. Miért azokat kell büntetni, akik szerződést kötnek fizetnek?

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy + 1 hétig nyáron 30 fokban jó nagy kitolás a lakossággal tároltatni és szagolni a kommunális hulladékot. Sőt tapasztalom, hogy a lakosság egy része eddig is kitette a közterületre a kommunális hulladékot zsákokban, ezek után talán többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Jól van ez így? Csak így lehet helyes magatartást kicsikarni az emberekből? Lehetne esetleg másképpen is?"

Olvasónk így kezdi blogunkhoz írt levelét, amiről az jut eszünkbe először is, hogy nem szabad hagyni elmérgesedni a cég és a városlakók közötti viszonyt:
"Írhatnál egy nyílt levelet a Zöld Bicske új vezetőjének és a polgármesternek" 

"Tegnap szemétszállításkor nem vitték el a kukákat ott, ahol nem volt kint a matrica VAGY NEM LÁTTÁK !

1. A matricákat év elején csőstül kiküldik, egész évre, ha fizettél ha nem.
Nincs átvételi elismervény.
Azt sem tudni, megérkezik-e hozzánk!
A kukára rakod ellopják, az ablakba rakod, a vegetáció eltakarja!
Mind zöld! azt sem lehet látni hol hány literes nincs színnel elkülönítve!

2. Felszólítás nélkül cselekedni, nem szabályos a törvény minden tevékenység előtt előírja a felszólítást!
Mit szólna a tisztelt vezető, ha valaki figyelmeztetés nélkül pofán vágná, vagy megdobálná tojással.
(...)

3. A szemétszállító cég KUKATÁVÍRÓN üzenget az ügyfeleinek, ez már önmagában gusztustalan.
vegyem ki a levelet a kuka fedő alól és tegyem az asztalomra az iratok közé! Hányingerem van!
Követeljük, hogy tisztességesen kommunikáljanakl velünk! fizetünk a szolgáltatásért! (Saját szememmel láttam egy reggeli jelenetet, amikor a gazda kijött behúzni a kukát és érezte, hogy tele van. Én szóltam, hogy van ott valami cetli. Tessely Zoltán vezette város cége üzen az ügyfélnek úgy, hogy a fehér lapot beszorítja a kukafedél és a fölső perem közé - A szerk.)   

4. Szolgátatás teljesítés alapú legalább is a NAV szerint. Tehát ha ki van fizetve a szolgáltatás függetlenül attól, hogy van matrica vagy nincs matrica köteles elszállítani. Tehát a zöldbicske nem teljesítette a szerződéses kötelességét SZERZŐDÉSSZEGŐ!

5.Milyen jogon teszi ki inzultusnak az alkalmazottait a cég! Szerencsétlen dolgozókat a városban több helyen megkiabálták, mert nem vitték el a kukát.

6. Pont a nyár közepén kell példát STATUÁLNI, amikor közegészségügyi szempontból sem szerencsés a kuka tartalmát hetekig tárolni!

7. Javaslat: a gépkocsi vezetőnek vagy a gépkocsin velük tartó ügyintéző készítsen listát, amíg a rakodók keményen dolgoznak. Legyen fölírva, hol nincs matrica, írja föl magának a cég vagy a munkatársa azonnal postaládázza azt az előre elkészített levelet, melyben az áll: most még elvittük matrica nélkül, de legközelebb nem visszük, tehát szíveskedjék nem elfeledkezni a matrica edényen történő rögzítéséről. Ennyi.   

A Bicskei lakosok ez úton írásban tájékoztatják a tisztelt szolgáltató képviselőjét, hogy a városháza vagy a vállalat iroda ajtóiba ürítik az el nem szállított kukákat.
MI SZÓLTUNK!"

Összefoglalva a mi részünkről: figyeljünk a matricák idejében történő kihelyezésére. A cég és a polgármester szíves figyelmébe pedig azt ajánljuk, ott keménykedjenek, ahol muszáj. Itt élnek olyanok, akik értenek a tisztes szóból.  

 

 

Információnk szerint a nem Bicskén élő személy által vezetett bicskei önkormányzatnál tegnap újabb jegyzői meghallgatás tartottak.

Jelenleg Bicskének nincs jegyzője, akik a törvényesség őreként dolgoztak itt Tessely Zoltán polgármestersége idején, inkább elhagyták a várost.

Úton van a nyolcadik.   

A jegyző egyes tevékenységeit a titkárságvezető végzi ebben a Tessely Zoltán nevéhez fűződő bicskei káoszban.

Információnk szerint távozik a Bicskei Gazdasági Szervezet vezetője is.       

táborzáró parti.jpg

Az évtizedekre visszatekintő Cimboratábor cimborái szakácskodnak, rajzolnak, énekelnek, táncolnak, olvasnak, írnak, kalózkodnak, megnézik Csákvár és Tatabánya nevezetes részeit. Megszoktuk, mert nem ma kezdődött, de szép csöndesen kisvárosunk egyik legnagyobb értékévé vált. Mert bizony minden nyáron többször is eljön az a hajnal, amikor a lepedőre festett nagybetűs főnevet kiakasztják a Nagy Károly Városi Könyvtár utcai homlokzata előtt húzódó kék korlátra: CIMBORA   És ezek a cimborák itt a táborzáró partin azoknak a cimboráknak is lehetnek gyermekei, akik szintén cimbiztek már e kincses szigeten akkor, amikor annak volt ideje.                                ia

 

 

cimibitáb.jpg

 

Zsáknyi plüss

2014.07.13. 01:34

kádika.jpg 

 

 

"Kedves ...........!
Ma pakolásztunk és eszembe jutott amit a négy kis gyerkőcről olvastam a napokban. Sajna konyhaszekrényem nincsen, de van egy zsáknyi "kinőtt" plüss játékunk. Szeretném ha el tudnád juttatni ezeknek a gyermekeknek ha ilyesmire is szükségük volna. Szeretettel adnánk nekik. Van lánynak és fiúnak való vegyesen. Ha szükség van rá kérlek értesíts. Tel.: 06-30-675-0358
Üdvözlettel: ................"

 

"Kedves ........!

 

Nagyon köszönöm, ez aztán nagy öröm lesz, de akkora, hogy ebből neked sem szabad kimaradni, ezért azt javaslom, gyere velünk és add nekik át magad. Ágival, a segítőjükkel és apukájukkal megbeszélem, mikor lenne jó, és ha neked is megfelel az az idő, megyünk érted és ajándékodért.

De úgy is jó, hogy egyszerűen elvisszük nekik, ahogy kéred, csak úgy felvetettem ezt a lehetőséget.

 

Üdvözöl, ..............."

  

 

 

Pénteken elköszönt a pót-jegyzőnk is, aki Felcsút jegyzője, aki a hetedik volt abban a konvojban, akik a bicskei Fidesz kiváló történetének legjobb ötlete, Tessely Zoltán polgármestersége idején eddig a törvényesség őreként dolgoztak.

Talán hétfőtől lesz új is, tán hétfőn már jön a nyolcadik bicskei jegyző, miközben még a hatodik is itt van a virtuális valóságban, legalábbis a hivatalos honlap káoszos tanúsága szerint. E percben még SZ.M. teljes nevén írva a jegyzőnk, de a polgármester mint rendszeres olvasónk, hamarosan változtattat. Ez a célunk. A valóságnak megfelelő adatok közlésének kikényszerítése.  
Természetesen a bicskei Fidesz tagok bátran és mélyen hallgatnak, sosem vonták kérdőre főnöküket, vakmerően egy szóval nem kérdeznék meg: "Mégis hogy képzeled ezt?" Sőt. A legbátrabb mélyen hallgatót, aki korábban önmaga főállásúvá szavazásával vonult be Bicske történetébe, már polgármester-jelöltté is tették. Így megy ez. Ő lesz a bicskei Fidesz történetének 2. azaz második legjobb ötlete. 

 

 

ia

 

A Bicskei Rendőrkapitányság járőrei 2014. július 11-én 10 óra 30 perckor Bicskén a Kisfaludy utcában igazoltattak egy férfit.  Az egyenruhások azért intézkedtek O. Sándor 33 éves nagyegyházai lakossal szemben, mert felismerték és tudták, hogy ellene a Székesfehérvári Törvényszék BV. Csoportja elfogatóparancsot bocsátott ki. A rendőrök a körözött férfit elfogták és előállították, majd bűnügyi őrizetbe vették - adja hírül az FMRFK közleménye.