Az erdőjárók kedvelt úti céljának, Vitány-várnak  további pusztulását akadályozza meg a várvédők munkája.    

A Batthyány utcai járdaépítők hamarosan elérik az Apponyi utcát sarkát. Új járda épül a Kossuth utca páros oldalán végig. Mindkét szakasz nagy forgalmú járdák, fontos rendbetételük.

Nem tudjuk, olvasóink közül ki emlékszik egyszerre ennyi méter járda megépülésére Bicskén ilyen rövid idő alatt.

A Kisfaludy utcában például lakossági kezdeményezésre kezdték meg a Kossuth utcai saroktól a Kis-kút ér medréig a járdát.  

Épült járda az áruházi saroktól a központi részen. 

A Móricz Zsigmond utcában is térköves járda épül, jól haladnak.  

 Reméljük olyan kiesőbb és kies helyeken is történnek hasonló fejlesztések, mint például a Váradi Dániel vagy éppen a nem is rejlő Kistószeg és még sorolhatnánk. Legyen ez a kis kérdés kabinetkérdés, mert az ördög a legapróbb részletekben rejlik.    

A központ fejlesztése többek között azért is elsőrendű, mert a centrum nagy forgalmú, sokan használják. Kár, hogy egyszerre mindet nem lehet annyira jóvá tenni, mint a mai politikusbérek plusz az itt-ott lecsorgó.  

A Kossuth utcai fejlesztéssel kapcsolatban persze az lesz a jogos első kérdés, hogy a páratlan oldalt mikor teszik rendbe.

A kastély Kossuth utcai  bejáratától a Tűzoltóság felé eső tankcsapdás járdaszakaszon mutatta meg egy idős bicskei kertvárosi ember, hogyan tudja támaszbotjával ezen a szakaszon kétkerekes szatyorját húzni. Hát úgy, hogy nem a szilárd burkolatot választja, ha nincs sár, hanem az árokpartot.

Annak idején Bicske lakóinak képviseletében megírtuk, hogy ez a főpályás rész követeli magának a fejlesztést. Ahol húzódik, az éppen Bicske folyamatosan szépülő, meghatározó építészeti öröksége, tehát nem így kellene kinéznie az előtte húzódó önkormányzati kezelésű járdának. 

A Batthyány utcáról többgyermekes szülő írta meg olvasói levelében felháborodását: ide lassan vízi jártassági engedély kell a tócsák miatt, s hogy száraz időben sem lehet ott eltolni egy babakocsit például az óvodáig, magunk mellett az ovis testvérrel vagy testvérekkel lépjünk ki az úttestre. Pedig ez a szakasz is alapjárat, ahogy az autóforgalma sem gyenge. 

Ennek az állapotnak vet véget ez a fejlesztés, aminek már régestelen-régen kész kellett volna lennie. Cikkünk közzététele után azonnal kérdezi egy olvasó: "Az Apponyi utcai járda miért marad ki???"

Mint korábban is közöltük a Bicskei Szó információját: többször kiemelt borzalmas állapotú, főverőér jelentőségű forgalmas járdaszakaszok épülnek újjá Bicskén.
Ezekkel kapcsolatban tett közléseink mindegyike olvasói levélhez, telefonhíváshoz vagy személyes beszélgetéshez köthető.
A Batthyány utca jelentős járdaszakasza, egészen a Magyar Sándor utcáig megépül.
Városunk legmeghatározóbb építészeti öröksége, a Batthyány kastély előtt a Kossuth utcában húzódó járda szintén új lesz, de információnk szerint a Kossuth utca teljes páros oldala egy az egyben városhoz méltóvá lesz - tegyük hozzá: a busás építményadónkból.
Az Akácfa utca Táncsics-Rákóczi utca közötti szakasza is járható, akár még babakocsit is lehet rajta tolni majd és nem kell a kismamának az útburkolatot választania...

S ha már itt tartunk, esős időben használhatatlan az új játszótér melletti harci ösvény a tócsák és sár miatt, ez a Kisfaludy utcát köti össze az uszodával, játszótér mellett halad, gyerekek közlekednek rajta és ahová a Kisfaludyra két tanintézmény közé kellene egy fölfestett gyalogátkelőhely - míg az aluljáró lifttel meg nem épül. A dőlt betűs rész csak leheletfinom irónia, például mert fizikai képtelenség. De gyalogátkelőhely megoldható. 

 

 

 

A BTC idényzárása szomorú őszi időben zajlott. A Bozsik-programban résztvevő UP korosztályaink ismét a Pancho Arénában szerepeltek.

Ágoston László tanítványai váltakozó sikerrel játszottak. U21 csapatunk szári vendégjátéka viszont kevésbé volt ilyen kedvező. A hazaiak helyzeteiket maximálisan kihasználták és végül 6-1(3-1) arányban nyertek.

A nagy meccs utolsó felvonását Kovács J Zoltán sípjelére kezdték meg a csapatok. A BTC Miklós-Németh Zs.,Radics,Szabó B,Komáromi-Pechinger,Gulyás,Megyesi,-Molnár,Vörös,Oláh összeállításban kezdte. Szári rohamok és ziccerek vezették fel a meccset. A 19. percben Krautszider bólintott közvetlen közelről a bicskei
kapuba. 1-0. Bicskei hajtás a hátralévő időben, Megyesi több esetben veszélyezteti a szári kaput. 

A 40. percben Vörösre a hazai kapus egy kavarodásban ráesik  Lacza Albert és Márton Imre hordágyon viszi le a sérült sportolót,akinek a helyére Busai állt.

A második félidőben a gyatra szári pályán továbbra sem alakult ki folyamatos játék, a 64. perc védelmi megingását ismét büntette a hazai csapat: a kapusunkról lecsorgó labdát Fenyvesi juttatja a hálóba mintegy két lépésről.

A hátralévő időben Miklós Balázs bravúrokat láthatott a mintegy 300 fős szurkolótábor. A BTC kb 40 fős "B" KÖZEPE kitett magáért, végigdalolták a csatát a Csapatot biztatva. Sajnos próbálkozásainkat nem kísérte szerencse.

A szári lelátóról szemlélte a mérkőzést Esterházy Márton egykori válogatott csatár, akit hazai meccseinken is szívesen látunk. 

Szakosztályvezetőnk a hazai klub vezetőivel tárgyalásokat folytatott a két klub közötti szorosabb kapcsolat, egy együttműködési megállapodás alapjainak megteremtéséről, ami a BTC teremhez kötött szakosztályait érintené pozitívan.

Jól jön a szünet mind a csapatnak, mind a vezetőségnek. Reménykedünk egy jobb idényben. 

CSAK A BICSKE!

Lengyelországban, Javorznoban rendezték az idei WSJO Sport JiuJutsu EB-t.  Kornély György sensei egyesületei is részt vettek, melyen ismét hatalmas sikert arattak a kempókák. Ezen a borongós, csendes őszi napon nagy izgalommal várták harcosaink a megmérettetést. Kemény küzdelmek folytak a pástokon. A magyar válogatott a következő eredmények érte el a JiuJutsu és Grappling versenyszámokban:

jaworzno22.jpg

Bicskei Harcosok Kempo HSE:

vitaaaaaaaaaa.jpg

 

Vigyikán Víta két arany érem,
Vigyikán Vince két ezüst érem.

Felcsúti Fehér Tigrisek Kempo HSE:
Baljer Kitti két aranyérem,
Baljer Roxána egy ezüst és egy bronzérem,
Ódor Erik két ezüst érem,
Ódor Lili két ezüst érem.

Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia:
Lacza Ábel egy arany érem,
Megyeri Szabina két arany érem,
Karácsonyi Krisztián egy bronz érem.

Újfehértói Kempo HSE:
Pásztor Ádám egy arany érem,
Szabó Tibor két arany érem,
Kiss Krisztián egy arany érem.

jawoerzno.magyar.jpg


Köszönjük a felkészítést Herédi Ákos judo mesternek, Lacza Ádám Illés és Kornély György kempo mestereknek!
Gratulálunk minden résztvevőnek, ismét bebizonyítottátok, hogy nemzetközi versenyen is az élmezőnyben vagyunk!

Cserkuti Marianna
Sajtóreferens

kutyuska_1416693461.jpg_960x640

Szeptember közepén egy telepen felfigyeltünk egy csont-sovány, nagyon félénk, járni alig bíró magyar vizsla lányra. Fülét, farkát, láthatóan házilag, csonkították. Elkértük őt a telepről, majd elvittük állatorvoshoz, és befogadtuk. Megfelelő módon gondoztuk, etettük. Szépen gyarapodott is, de egy idő után egyre gyanúsabb volt a kerekedés jellege. Gyanúnk az állatorvosi rendelőben beigazolódott, ugyanis az ultrahangos vizsgálat kétséget kizáróan kimutatta az új jövevények fejlődését. 3 hét múlva meg is születtek a kutyusok. Így utólag kiderült, hogy ha az utolsó pillanatban is, de nem egy, hanem kilenc kutya életét mentettük meg. Most a nyolc kiskutya szerető gazdit keres! A kutyák 7 hetesek, 8 hetes korukban oltva, féregtelenítve, ivartalanítási kötelezettséggel vihetők el.

bicskeonline@gmail.com 

A Vállalkozók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete 2014-ben a megyénkben nyolc díjazott által kiérdemelt Prima Primissima díj átadása előtt FEJÉR MEGYE 2014. ÉV PIZZÉRIA VEZETŐJE díjjal jutalmazta Monos Ádám üzletvezetőt, a bicskei Korona Étterem Pizzafaló Pizzéria tulajdonosát.

A Szent István Művelődési Ház Szent István termében szinte minden Fejér megyei település vezetője megjelent...

nyáriképpizza.jpg

 Az oklevél az étterem eredményeit és közéleti tevékenységét dicséri. "Közéleten" - véleményezi blogunk -, szerencsére nem csak azt kell érteni, amivé ez a szó kövült. Mert közélet az is, ha egy város közössége - például blogunk kommunikációs háttértámogatásával -, összefog egy négy gyermekét egyedül nevelő apáért. A Bicske Szíve Park megépítéséért. Amikor kisgyerekes, fiatal szülők találkozót tartanak szakemberekkel a teraszon egy tisztességes játszótér megépüléséért. Mert közügynek tekintik.  Aztán megint mások azért szerveznek Gimifesztivált, hogy a gimnázium ki tudja fizetni a közműves számlát. Vagy amikor tanárok és diákok állnak ki bajba került tanítványuk és iskolatársuk mellett. Erről még film is készült. Valahol 3:50 körül ott pörgetik ujjaikon a Pizzafaló felszolgálói a tálcáikat. 

 

 

 

Vagy amikor lépcsőlift kell egy testvérpárnak, akik az emeletre csak azzal tudnak menni, pedig ott a szobájuk.

Ez is közélet. Sőt. Ez "A" közélet. Amikor a saját céljaink mellett a közjó is felbukkan a horizonton.

A szervezőkkel a Pizzafaló mindenben partner volt. Sőt. Pártner. Még annál is jobban, ahogyan azt saját érdekei kívánták. A Város Kemencéjét vagy a Parkot építő civileknek finomságokat szállítottak ki. "Mert mi így tudunk segíteni" - mondat kíséretében. Az étterem  ajándéka a rézkakas a kemence tetején. Emlékezetes, amikor Kelemen Zoltán és Monos István azt kérdezték tőlem, szerintem ki legyen a Vállalkozók Báljának tombolabevételi kedvezményezettje. Kapásból javasoltam az akkor már önkormányzati albérletben élő, négy gyermekét egyedül nevelő apát. A bálozók tombolára és jótékonyságra adott pénzét a februári bál után kezembe kaptam és sárga csekken egyenesen postáztam az önkormányzatnak természetesen a családfő nevében, közleményben: lakbér. Nem olcsó. De két hónapnyi jött össze. Egy kis fellélegzés jelentett az apa kezébe adott feladóvevény. Így is lehet. De jó is volt jót tenni egy szóval.   

Az is külön jó, hogy a díj ítészei a távoli Székesfehérvárott nem feledkeztek meg a Budapesthez és Tatabányához bevallottan szerencsés fekvése miatt sokkal több szállal kötődő "tékozló fiúról" - Bicskéről.

MonosÁdám_1.jpgA teljesítményen a jó konyha és a ragyogó menükonyha valamint az egyetlen valóban Bicskén készülő príma  - copy right by Lassze-fagylalt  mellett például azt érthetjük, amit ír is magáról a Pizzafaló honlapja:
"Bicske szívében, a kisváros főutcájának legszebb környezetét mondhatja magáénak a Korona Étterem és Pizzafaló Pizzéria. Díszfák, gondozott pázsit, hosszú és széles muskátlis terasz, elismerően bólint aki ránéz a nagy sarokház mai arcára, de legalábbis az év három évszakában kelti fel a szépre fogékony arra járóban a jó érzést.
Portálja olyan igényes, mint amilyen igényes emberek lakta kisvárosokban látható.
A tágas és otthonos belső igazán ízléses berendezéssel minden korosztálynak megfelel, ahol jól érzik magukat és szívesen járnak vissza barátok, szerelmespárok, családok, munkatársak, idősek és diáktársaságok egyaránt.
A kiváló konyha, korrekt, elegáns és közvetlen felszolgálás teszi fel a koronát az igényes és nem drága helyre, ami esküvők, bálok, koncertek, osztálytalálkozók, szülinapi bulik, céges rendezvények és mulatságok legjobb helyszíne."
A Korona-Pizzafaló rövid történetét Monos István vázolja az étteremben elolvasható prospektusban:
"1995. december 15-én megvalósult a régi álom és barátommal megnyitottuk pizzériánkat Bicske központjában. Ötéves közös vállalkozói múlt, éjszakába nyúló beszélgetések, tervezgetés előzte meg ezt a nagy eseményt.
A pizzéria rövid idő alatt közkedvelt hely lett a városban, hamar kiderült, hogy bővíteni kell befogadóképességét és kínálatát. A vendéglátóipari komplexum 2005-ben nyerte el mai formáját: 40 fős pizzéria, 100 fős klimatizált étterem, 80 fős különterem, utóbbi teljesen fölszerelt, hangszigetelt konferenciateremként is funkcionál. Az utcai terasz jó időben közkedvelt a hangulatos kerthelyiséggel együtt. 2005-től fiammal közösen vezetjük vállalkozásunkat, Ádám befejezve vendéglátóipari tanulmányait ügyvezető igazgatónk, az étterem napi működésében tevékenyen dolgozik. A kibővült vendéglő a KORONA ÉTTEREM-PIZZAFALÓ PIZZÉRIA elnevezést kapta, utalva a magyar hagyományokra és a nemzetközi konyha különleges kínálatára.
Az 500 négyzetméteres ház szerves része a főzőkonyha, ami kiszolgálja az étterem, és a külső üzemeltetésű éttermeink igényeit is. Cukrász kollégánk feladata a házi jellegű tészták és sütemények elkészítése, valamint a kézműves fagylat főzése. Közel 20 éves munkánknak köszönhetően a környező településeken is ismernek és kedvelnek bennünket."

ia

A főpap szerint a nép felháborodik az árlistákon. 

    Részletek....

Spanyolországban üzérkedett állítólagos befolyásával - ez terheli a rendőrségi közlemény szerint a bicskei férfit. A BRFK által kiadott nemzetközi körözés révén Las Palmasban fogták el, csalással gyanúsítják.   

 

Lakatos István kapcsán 

Krajczár Gyula

 

Az embereket általában nem érdekli az irodalom, de azért Bicske történetében egy-két ember mindig igyekezett számon tartani faluja-városa irodalmi jelentőségű eseményeit, személyiségeit.

lakatosisti.jpg

Tudjuk, kinél és hol időzött Csokonai, Vörösmarty, hol született és gyerekeskedett Forgács Antal, hol tanított Kerecsendi Kiss Márton. És itt nagyjából abba is marad az emlékezetünk. Pedig még én is tudok apróságokat visszaidézni.

Kiss Irénke néni, aki nem mellesleg az említett Kerecsendi Kiss Márton sógornője is volt, mesélte társaságban, s bennem, az ott lődörgő kisgyerekben megmaradt, hogy fiatalon sokat teniszeztek, s a később jelentős költővé vált Benjámin László labdaszedő gyerek volt. Próbáltam egy kicsit utánanézni, de csak annyit tudtam megerősíteni, hogy volt bicskei kötődése. Egy Bertha Bulcsúnak adott hosszú életútinterjújában, amely könyvben is megjelent, s a Petőfi Irodalmi Múzeum iratanyagaként az interneten is megtalálható, elmondja, hogy itt volt a családnak egy háza, ahol sokszor a nyarat töltötte.

lakatos cv.jpg

Innentől nem sokat tudok, de lehet, hogy van, aki igen. Egy biztos, hogy volt egy bizonyos Benjámin-ház az Arany János és a mai Prohászka Ottokár utca sarkán. Ez megtalálható Kurusa László Bicskei üdvözlettel című könyvének 24. oldalán, a 30. számú képeslapon. Nagyon szép ház volt. A kísérőszöveg szerint Dr. Benjámin Olivér volt rendőrfőkapitányról kapta a nevét. Valakitől azt hallottam, hogy Benjámin Olivér ügyvéd volt (persze nem biztos, hogy a két Olivér ugyanaz a személy), s elvitték Auschwitzba. Mindenesetre a zsidó temetőben lévő emlékoszlopon nem szerepel a neve.

szenvedélyképei.jpg

De igazából nem Benjámin Lászlóról akarok beszélni, hanem a mindezideig legjelentősebb Bicskén született költőről, Lakatos Istvánról. Szintén egy régi beszélgetésfoszlánnyal tudom kezdeni. Az egyik szereplő az édesapám volt, a másik Rónay László (a fiatalabbaknak: jelentős irodalomtörténész, aki egy ideig Bicskén tanított, többek között engem is). A bicskei irodalmi és történelmi emlékekről beszélgettek, hogy kivel mit lehet és érdemes kezdeni, s akkor Rónay azt mondta: - Miért nem a Lakatos Pistával foglalkoztok, ő legalább tényleg nagyon jó költő.

Nem rég itt járt Bicskén Czigány György költő (az idősebbek ismerik a rádióból is: Ki nyer ma?), ő volt a műsorvezető a bicskei rokonsággal bíró Szentpéteri Csilla triójának hangversenyén, s ő is felidézte Lakatost, mint a város jelentékeny szülöttjét. (Még Vámosi Jánost emlegette, aki szintén megérne egy misét, csak az én érdeklődési területemen kívül esik.)

írásaporban.jpg

Viszont apu a nemrégiben kezembe nyomott egy viseltes régi folyóiratot, a Jelenkor 1987. áprilisi számát, amely hosszú írást közöl Lakatossal Elvesztett otthonok címmel (Kabdebó Lóránt készítette, aki a költő monográfusa is). Ebben a költő azokat a helyeket, lakásokat, házakat veszi számba, ahol lakott. Ennek megfelelően beszél három bicskei házról is. Lakatos 1927 áprilisában született a Thököly utca 6-ban. Ma ott egy olyan ház áll, amely nyilvánvalóan később épült. De ennél nagyobb nehézségek is jönnek, mert ötéves korában házat béreltek a főtér sarkán. Innentől az tud csak tájékozódni Lakatos szövege alapján, aki tudja, hol állt a Takarékpénztár épülete.

Ugyanis a bérelt ház szemben volt ezzel. Ennek pedig az a jelentősége, hogy újabb öt év múlva az apja lett a Takarékpénztár igazgatója, s akkor átköltöztek ebbe az épületbe, egy ötszobás szolgálati lakásba. A Kurusa-féle könyvben van egy kép a Takarékpénztárról, egy nagyon hosszú, földszintes épület (120. kép a 70. oldalon). Olyan hosszú, hogy éppen csak ráfér a képre, s a környezetéből így semmi sem látható. De biztos lesznek, akik tudják.

A szolgálati lakásnak egyébként van egy további jelentősége, nevezetesen, hogy Lakatos visszaemlékezése szerint ebben volt Tolbuhin marsall főhadiszállása, miközben a család is ott élt. A költőnek van néhány kedélyes mondata erről az együttélésről, bár akkor ő már Budapesten lakott.

Én gyerekkoromból egy olyan mesére emlékszem, nem tudom megnevezni a forrást, hogy a marsall a mai Prohászka utcában szállt meg, ezért is hívták sokáig Tolbuhin utcának, amelynek a kezdete rafináltan még utal is az utca eredeti nevére: az ugyanis Tót utca volt, amely ma sem lenne rossz utcanév.

Lakatos egyébként az Újhold folyóirat köréhez tartozott (Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János, Rába György, Somlyó György, Nemes Nagy Ágnes, stb.). 1949-ben jelent meg első kötete (A Pokol tornácán és egyéb kisebb költemények), s ugyanebben az évben Baumgarten-díjat kapott. (Érdekes, hogy ebben az évben adták ki utoljára a Baumgarten-díjat, s ebben az évben kapta meg Benjámin László is.) Hogy polgári szempontból nem kedveztek neki az idők, azt az is jelzi, hogy következő könyvére (Egy szenvedély képei) 1972-ig kellett várni.

szipka.jpg

(Nem így a „munkásköltő” Benjámin, akinek két kötete is megjelent a zord időkben, s jutott emiatt később súlyos lelkiismereti válságba.)

Lakatos 1954-ben alapítója volt a Bessenyei Körnek, majd 1955-ben aktívan vett részt a bizonyos értelemben ebből kinőtt Petőfi Kör, később, 1956-57-ben pedig az Írószövetség munkájában, amiért börtönnel jutalmazták.

1959-ben szabadult, s sokáig „névtelen” kiadói munkákból és fordításból élt.

Fordítói tevékenysége rendkívüli, Horatiust, Vergiliust, Ariostót fordított, valamint hosszú részeket Mahábháratából és a Rámájanából. Fordítói életművéért később megkapta a Művészeti Alap Irodalmi Díját. 1972-től egyre inkább visszatért az irodalmi nyilvánosságba. 1995-ben Kossuth-díjat kapott. 2002-ben halt meg.

laki.jpg

Azt gondolom, valamit tenni kéne, hogy a bicskeiek megismerjék Lakatost, vagy legalább tudjanak róla. Most pufogtathatnék itt emléktáblát, szobrot, utcanevet, versmondó versenyt, de minden elhamarkodott lenne (bár tudom, hogy így megy). Én mindenesetre gondolkodom rajta, s egyelőre az sem lenne kevés, ha nem lennék egyedül. (S talán Benjámint se kellene elfelejteni.)

PS.

Még idekörmölöm Lakatos Atrium mortis című versét azoknak, akik nem ismerik, bizonyítandó, hogy nem beszélek a vakvilágba. Nem is tudjuk, mekkora szerencsénk van.

 

Az emberélet útjának felén

az a vadon mögöttem tövig égett –

Láttam vetülni árnyát feketén

a könyörtelen beteljesülésnek.

Valahová vezettek lábnyomok;

egyre szűkebb lett a völgy, egyre mélyebb –

Ez adatott,

e múlás nélküli idő, e csorba

látóhatár, e könnytelen homok.

Micsoda szerelem fúlt itt a porba!

--- Mentem tovább,

sikoltó pusztaságon át,

hol tett nincs téve, hol szó nincs kimondva,

s nem vár a vándor többé változást.

Ekkor, ahol újabb kör tűzterében

a táj fényt kap s az üldözött egész

megélt sorsával ismét szembenéz,

sötét kapu magasodott elébem:

„Ki itt belépsz…”

Beléptem.

A Felcsúti Fehér Tigrisek négy bicskei és két felcsúti kempókája lép a négy darab nyolcszor nyolc méteres tataminra Lengyelországban, nemzeti válogatottunk színeiben.  

A 14 fős magyar válogatottból 6 kempóka Kornély György edző tanítványa. 

- Ez egy kicsit más küzdelmi rendszer mint a miénk, de a kempos alkalmazkodik és megoldja - mondja az edző és azt ígéri, ha megjöttek, a szabálykülönbségeket részletezi. 

opennn.jpg

Jó utat és emlékezetes sportsikereket kívánunk a Bicskei Szó minden olvasója nevében a válogatottban versenyző sportolóknak és kísérőinknek. Összességében több mint ezer kilométer áll előttük Jaworzno városába - Krakkó mellé - , majd Bicskére.     

Hajrá Ódor Lili, Ódor Erik, Vigyikán Víta, Vigyikán Vince, Baljer Roxána , Baljer Kitti!  Hajrá Testvérek! 

lengyel.ornély.jpg

Ez a munkámhoz erőt adó olvasói levél érkezett a tegnap közreadott mányi témánkat jutalmazva. Válaszul azt írtuk, hogy tényleg  Kis Ádám érdeme az egész, hiszen tőle érkezett, én nem ismertem ezt a csodát.     

"Szervusz! Nagyon köszönöm amit a dédnagyapámról átküldtél! A Kossuth utca 7. szám alatt készült a felvétel, ahol most a szüleim laknak. Már csak azért is nagyon megható hallani a dédit, mert én sajnos nem ismerhettem, viszont rengeteget hallottam róla az idősebb mányi emberektől! Ő volt az I. Südi István, a kisfiam pedig az 5.  ! Még egyszer nagyon köszönöm neked, hogy eszedbe jutottam, és a Kis Ádám úrnak is aki meglelte nekünk ezt a hangfelvételt! További jó munkát kívánok neked! Köszönettel: Südi István"

FELHÍVÁS
Kedves Anyukák, Nagymamák, lelkes sütögetők!
A tavaszi süti vásár sikere nyomán, szeretnénk ismét jótékonykodni!
Közeleg advent, közeleg karácsony, s ilyenkor lelkeink mind inkább megnyílnak mások fele. Arra gondoltuk, hogy Bicske városi adventi ünnepségek keretében ismét jótékonysági süti vásárt rendeznénk. A nemes cél mögött megbújva szeretnénk tovább kovácsolni kis közösségünket, a sütögetésben rejlő kreativitást bontakoztatni, és nem utolsó sorban gyermekeinknek, példát mutatni a jótékonyság fontosságáról.
Privát üzenetben várom lelkes, kreatív, sütni szerető lányok, asszonyok (férfiak) jelentkezését, akik úgy gondolják, hogy egy tálca süteménnyel tudják támogatni valamelyik advent forgatagát.
A pontos részletekről folyamatában tájékoztatunk mindenkit.
Köszönettel:
Konrád Krisztina

izing_robert_tamadas_az_urbol2_1416485718.jpg_416x590

       http://www.dibook.hu/konyv/Tamadas_az_urbol

Ott a helyünk a szári derbin

Címkék: btc szár

2014.11.20. 12:55

Vasárnap 11 és 13 órai kezdettel találkoznak egymással csapataink Száron bajnoki mérkőzés keretében.

Élvonalbeli játékvezető:Kovács J. Zoltán fújja a sípot, segítői Altorjay és Hajcsár lesznek. Minden kedves szurkoló figyelmét felhívom a sportszerű szurkolásra illetve a hazai csapat által kialakított vendégszektorban történő helyfoglalásra. A nagy érdeklődésre való tekintettel a találkozón szövetség a helyszínen ellenőrzi a mérkőzés rendezési feltételeit.

Hajrá BTC!

 

Márton Imre 

 

Bicske város hivatalos honlapja olyan szégyenteljesen gondozatlan, ahogy a bicskei utcák néznek ki néha. 

A www.bicske.hu egyik helye szerint még Tessely Zoltán a polgármester. Igaz, hogy már föltettek a honlap másik helyére egy Pálffy Károly képet a polgármesterhez - neve nélkül persze. A kép alatt csak ez áll: Ossza meg ismerőseivel. Gyorsan javítani, hogy legalább addigra rendben legyen, mire ezrek tekintik meg ezt.   

Az alpolgármesteri állás betöltetlen egyik helyen, míg ismeretes, hogy már be van töltve...

A legutolsó közzétett testületi ülési jegyzőkönyv nyári. 

2013-as az utolsó közzétett képviselő-testületi határozat.

Testületünk valamely tagja vegye a bátorságot és javasolja, hogy itt is rendet kell tenni. Ha esetleg jó példát mutató, városlakókat szolgáló, áttekintető  és gondozott honlapot akarnak látni, nézzék meg a Bicskei Járás másik városának  hivatalos oldalát: www.csakvar.hu  Itt még az előterjesztések is hozzáférhetőek....

Bicskén pedig a megválasztottak dugdossák a választók orra elől a közpénzből a közért tett lépések dokumentációját? Hol élünk? 

Legyen már egy bátor megválasztott, aki emlékezteti a testületet a tájékoztatási kötelezettségre....  

 

 

ia       

 

  

Olvasónktól, Kis Ádám docenstől kaptam ezt a több mint ötven éve készült hangfelvételeket tartalmazó térképet, ami a nyelvjárásokat hivatott vizsgálni.  

Mány a legközelebbi falu, ahol a kutatók idős ott élőket szólítanak meg. 1961-ben egy nem érthető nevű utca 7-es számú házában élő idősebb Südi István beszél jellegzetesen szép hangján: 1896. október 19-én született Mányon.

- A felvételt Szépe György professzor-barátom készítette - tette hozzá Kis Ádám.

A képen egy korabeli Mambo magnetofon:

mambo.jpg  

Szeretettel a mányiaknak!

Azután az 1961-ben 70 esztendős Csörgei István férfias basszusában beszél a disznóvágásról - később másról is, de olyannyira ízesen és szépen, méltósággal, részletesen, hogy a hallgatónak csorog a könnye, de közben azért meg is éhezik. 

Ha még tehetném, azonnal hívnám édesapámat, hogy jöjjön el hozzám és ezt hallgassuk meg.  Ha a közelünkből valaki, akkor Ő ismerős volt Mányon. 

S mivel én éltem pár évet a Dél-Somogyban fekvő Nagyatádon, s szerettem az ottaniak nyelvjárását, most éppen a Lábod községben, 1961-ben Mambo típusú magnóval készült felvételt hallgatom. Azután Somogyszobra megyek, azután Kutasra. És persze Kisasszondra.... 

Az is csodálatos és egyben vicces, hogy a fiatal gyűjtők, akik gondolom egyetemi hallgatók voltak, legtöbbször a disznóvágásról kérdezik az embereket, hogy arról beszéljenek, hogy megyen. Bár most éppen egy kapolcsi néni teljesen más,  fájdalmas elbeszélését hallom 1961-ből. A Zemplén hangjait is meg fogom majd hallgatni. Valamint az Őrséget.  

Ádám, nagyon köszönöm küldeményed, az ELTE Geolingvisztikai Műhelyének Hangoskönyvét - azon kevesek nevében különösen, akik e közlés révén először fogják hallani felmenőik hangját.  

 

izing 

A holnap esti előadás

Címkék: református

2014.11.19. 17:27

"MÚLT IDŐ" című sorozat előadója holnap, csütörtök délután 5 órakor Borbély Józsefné Kati néni, aki a Sárospataki Református Kollégiumról beszél a Bicskei Református Egyházközség nemrégiben megújult közösségi házában (Kossuth tér 2. )  

Mindenkit szeretettel várnak. A belépés díjtalan! 

A mellékelt történetben található "nevezzük ki a tesót ennek-annak amannak" mindenféle tisztességes pályázathirdetés nélkül motívumnak - nepotizmus címkével megvan az általunk már sokszor megírt bicskei megfelelője is.  

 

   Közúti közlekedésben pedig vigyázzunk egymásra! 

 A Spar nem hiszi, hogy a kormány elég tájékozott, máskülönben miért tenne tönkre egy jól működő céget, és lehetetlenítené saját célkitűzéseit.

 

                   Részletek....

A magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazatának nevezte a mezőgazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Fejér megyében, állattartó telepek átadásán.

A kormányfő először Felcsúton részt vett Flier János vállalkozó marhatelepének avatóján, majd Alcsútdoboz mellett a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének átadásán.

Orbán Viktor mindkét helyszínen arról beszélt, hogy Magyarország mezőgazdasági ország, az agráriumban igenis van jövő, az ágazatnak jelentős szerepe van a növekedésben, ezért a mezőgazdaságban dolgozóknak meg kell adni a tiszteletet.

Felidézte, hogy az elmúlt években körülbelül 350 milliárd forintot költött a magyar állam állattartó telepek létesítésére, korszerűsítésére, ami "hatalmas szám". A kormányfő a mezőgazdaság javát szolgáló kormányzati intézkedések között említette továbbá az új földtörvényt, a földfelhasználók számának megtízszerezését, az új birtokpolitikát, valamint azt is mondta, hogy a következő években 1200 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás érkezik a magyar mezőgazdaságba.

A külföldi beruházások is fontosak, de "valójában az ember szívéhez legközelebb az áll, amikor kis- és közepes vállalkozások, különösképpen pedig amikor magyar családi vállalkozások sikerét ünnepelhetjük együtt" - fogalmazott a miniszterelnök.

Később a bányavölgyi mangalicatelepen Orbán Viktor arról a célról is beszélt, hogy a magyar sertésállomány - mint száz évvel ezelőtt - ismét 6,5 millióra bővüljön a jelenlegi 3 millió fölötti példányszámról, hogy Magyarországnak ne kelljen sertéshúst importálnia. Egyúttal a mangalicát a magyar állattartás nagy büszkeségének nevezte.

A miniszterelnök beszédében külön gratulált Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármesternek és családjának a telepükhöz.

Flier János felcsúti marhatelepe - mint azt köszöntőjében a vállalkozó elmondta - 3,5 hektáron fekszik, ahol felépítettek két 1500 négyzetméteres istállót és több tároló épületet. A részben pályázati forrásból megvalósuló beruházást az Európai Unió és a kormány 430 millió forinttal támogatta. Tessely Zoltán térségi fideszes parlamenti képviselő a beruházást köszöntőjében úgy jellemezte, hogy az kétszer akkora, mint a bicskei városközpont közelmúltbeli rehabilitációja volt.

Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója bányavölgyi mangalicatelepükről azt közölte: a 350 millió forintos zöldmezős, új munkahelyeket is teremtő beruházás pályázati forrás nélkül valósult meg. A telep 200 tenyészkoca és szaporulatának befogadására alkalmas. További terveik között említett egy sertéstelep-felújítást 600 millió forint saját forrásból.

Mindkét helyszínen jelen volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, több fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Pálffy Károly (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere, az alcsútdobozi rendezvényen pedig ott volt mások mellett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is.

MTI

v_rasd_s_1416311226.jpg_609x487

 2014. november 26-án véradás lesz Bicskén a Művelődési Központban 11.00-18.00 óra között.  

Mindenkit szeretettel és tisztelettel vár a Magyar Vöröskereszt Bicskei Szervezete 2014 utolsó véradásán.  

 

 

sz_kely_edit_1416263209.jpg_600x400

A többnyire óvodásokat és első osztályosokat zenei élménnyel gazdagító évszakjárás vezető művésze Ácsné Székely Edit, aki egy közszeretetnek örvendő bicskei pedagógus családban nőtt fel.   

Az országos és nemzetközi hírnévnek örvendő fuvolaművész  ebben az interjúban néhány kedves szóval meg is említi családját. 

"Gyakorlatilag az anyatejjel szívtam magamba – anyukám óvónő, édesapám pedig tanító, tehát egy pedagógus családban nőttem fel. Számomra mindig természetes volt, hogy folyamatosan gyerekek vesznek körül, illetve alapvetően humanista beállítottságú vagyok, szeretem az embereket." 

 

 

l_nakuty_1416258714.jpg_960x638

Prockl Amanda kutyaképeinek rendszeres szemlélőjeként javasolta blogunk a kutyaszerető fotósnak, hogy Vásárhelyi János és a Gyermekotthon biztosan örömmel fogadná (nem tévedtünk - A szerk.) a fotós tárlatát, aminek egészen biztos nagy sikere lenne. Ráadásul pedagógiai célt is hordozna, hiszen akik valóban nagyon szeretnék ezt a kiállítást, azok éppen a gyerekek.  

Az alábbiakban szó szerint idézem Prockl Amanda kedves sorait:   

Léna egy álomkutya volt,mégis sokáig a bicskei gyepi rácsai mögött élt. Nem kellett senkinek sem. Kihoztam onnan, mert tudtam,  jobb sorsra érdemes. Mikor elkészítettem a gazdikereső posztját, hihetetlenül sokan akarták őt. Kaptam akkor hideget-meleg. Sokan szidtak, pedig még soha nem voltam ennyire biztos, hogy a sok jelentkezőből jól választottam gazdit!

Fogadjátok szeretettel Léna levelét (aki már Panka) és élménybeszámolóját!

Hi Amanda! Íme pár kép a nyaramról.

Megtanultam szörfözni, voltam hajókázni, tanulok frizbizni, mostanában hegyi túrákra is járok. Szóval ha néha elmerengesz azon, hogy van-e értelme annak amit csinálsz ,csak nézd meg a képeimet és biztos lehetsz benne! Én és a családom is általad találtunk egymásra szóval: Haverok Buli Panka!!!

Tegnap délután a 14 órakor Pestre induló szerelvényre vártunk Bicske alsó B peronján. Bicske alsó az a hely, ahol számos kifogásolható dolog van jelen, de ezúttal jóról írunk.

Először is a református temető és a töltés közötti fasor sudár törzseire lett figyelmes az utazó, amikre borostyán kúszik fel - javítsatok ki, ha tévedek. Aztán arra jöttünk rá, milyen szép ez így kitisztítva, mert korábban dzsungel borította a töltés tetejét. Mivel a MÁV fizet is a városnak, a város kötelessége, hogy rendbe tartsa a területet. Igaz, hogy egy A peroni lépcsőfordulóhoz közeleső jól termő almafa is kivágattatott, de biztos oka volt ennek is, lehet, hogy a tiltott gyümölcsöt teremte évről évre....    

A temető vasút felé eső kerítését se nagyon láttuk még ilyen jól kivehetően. Éppen olyan a fazonja, mint a hajdani szovjet laktanyák kerítése, csak éppen szögesdrót és őrtornyok nem "díszítik" - miért is díszítenék -, de bizony jól kitalálták azok, akik ezt rendelték ide. Mert masszív, nem lehet otthon eltüzelni és nem veszi át a fémátvevő. Tehát biztonságos és időtálló. Reméljük, tényleg így marad.

Éppen illik ez a tiszta és rendezett látvány a temető főbejárata vonalán készülő kerítéshez, amit javarészt az egyház áll, de Bicske is támogatja. Iránymutató lehet a főbejárati oldal katolikus temető kerítésének és az egész temető állapotának javításához. 

 

 

ia 

        

Bicskén birtokvédelmi, "otthonvédelmi" eljárás megindításán kénytelenek gondolkodni városlakók saját otthonaik védelme érdekében, miközben a az ún. képviselő-testület tagjai keresztül néznek rajtuk és problémáikon.  

A bicskei főutcától nem messze - árvízvédelmi okokból -, térdig befalazta gazda családi házának rendes bejáratát, hogy megvédje a víztől. A helyzet azt követelné, hogy legyen olyan képviselő vagy képviselőcsoport, akik kiállnak az érdekeltek mellett. Legalább annyit el kellene érni, hogy tisztességesen tájékoztassák az ott élőket arról, keleti és nyugati árvízvédelmi övárok pályázati úton történő fejlesztésével kívánják védetté tenni a várost. Pár hónapja írtunk az elgazosodott és szeméttel teli árkokról. Ezzel egyidejűleg már dolgoztak a GESZ közmunkásai az árkok tisztításán. Nemrégiben a telep végében fekvő ERBE-árkot takarították, jómagam akkor láttam mindezt, amikor a Széchenyi utcából a Táncsics utca felé haladtam az árok melletti szélső úton.     

Ugyanez igaz a kertvárosban működő üzemre, akik a blogunk által nyilvánosságra került probléma óta jól kezelik az ügyet, beruháztak a zajgátló tok érdekében, de a környéken élők szerint ez édeskevés, mert a probléma továbbra is fennáll. Korábban is közölt Bicskét szolgáló tartalmainkban megtalálható: az üzem vezetése ígértetet tett arra, hogy további milliókat fordítanak a zajgátlásra. A cég és a városlakók "képviselői" szíves figyelmébe ajánljuk az elkeseredett bicskei családok helyzetét.   

A gyepmesteri telep szomszédságában élők mindannyian állat- és kertszerető emberek. Életminőségüket elmondásuk szerint jelentősen rontják a telep zaj, bűz és egyéb hatásai. Az ott élők és Bicske város is tiszteli az állatmentők munkáját, de a jelenlegi gyepmesteri telep a szomszédok szerint egyáltalán nincs jó helyen. Az élni és élni hagyni elv alapján olyan városban vagy közelében fekvő területre kellene áttelepülni, ahol nem zavarnak szomszédokat.    

 Pálffy Károly polgármester (akinek a város érdekében drukkolva időt hagyunk arra, hogy fel tudjon mutatni bármit is alpolgármesteri munkássága után) a Nagyállomáson működő, családi házak szembe szomszédságában működő bányadepó por- és zajártalmait egy 20 km/h-s néveleges és a beszállítók által az ott élők szerint be nem tartott sebességkorlátozással kívánta megoldani, mert sajnos több lépéshez  nincs bátorsága a bicskeiek érdekképviselete ügyében, pedig a bátorság, a bátor és határozott kiállás nem ártalmas ebben a pozícióban sem. 

Nem ártana az sem, ha a többi bicskei képviselőnek is lenne kurázsija azért, hogy kiálljon a városlakókért és lakott területen kívülre tegyék a bányarakodót. 

Az ott élők elmondása szerint a névleges, senki és semmi által nem ellenőrzött 20 km/h-s sebességkorlátozást nem tartják be a napjában tucatszámra házak előtt forgolódó teherautók. Ennek érdekében - míg az egész rakodót ki nem teszik lakott területről - érdemes lenne a korlátozás betartatása és a bicskeiek védelme érdekében bekamerázni.

Blogunk nem egy alákérdező, nem önmagát ünneplő típus, semmi érdek, semmi helyezkedés blogunk, semmiféle anyagi haszonra vagy pozícióra nem törekszik munkájával és amit teszünk, azt szívből tesszük. Kérjük az ún. képviselőket, hogy lépjenek fel valódi képviselőként és törekedjenek arra, hogy  szolgálatuk valóban szolgálat legyen a város felé. Törekedjenek arra, hogy bele tudjanak nézni a városlakók szemébe, akiket nem az érdekel, hogy ki mikor mit rontott el, hanem az, hogy minél előbb legyen megoldva közügyes probléma.  

 

ia