Olvasónk a szervizút leromlott állapota miatt aggódó írása és fotói közlésére reagálva osztjuk meg jól indokolt feltételezésünket, ami szerint rendbe lesz téve az a szakasz is.  

Feltételezésünk legelső indoka: minél többet építkeznek, annál jobb a megrendelőnek és a kivitelezőnek. Értse ezt mindenki úgy, ahogy ezt napjainkban (avagy évtizedek óta) lehet és ahogy szeretné. 

A második ok, amit a levélíró is vázol: ha épülés-építkezés közben a közelben pl. egy építmény rosszabb lesz az erősebb igénybevétel következtében, akkor annak helyreállítása kötelező a felek megállapodása szerint. Ez bizonyára még a szerződésben is benne van, hiszen kötelező alapelemnek tűnik.    

A harmadik ok a Hegyikastély romjaihoz a Galagonyás első dűlőtől felvisz egy kerékpárút. Akkor miért ne lehetne megközelíteni Csabdiról jövet a Csillagvizsgáló romjait, illetve aki a romoktól gurul Csabdi felé, miért is kellene feltétlenül bejönnie majdnem Bicskére a körforgalomig, amikor rövidíthet?!

Nulladik ok vagy inkább érv: akik eddig használták ezt az utat jövet-menet, miért ne használhatnák ugyanolyan minőségben vagy még annál is jobban?  

Véleményünk szerint a szervizút burkolatán fix, hogy lesz kerékpárút jelzés felfestve! Ez hiúsági kérdés is! Ha épül a térségben ennyi új út, ez nem maradhat mellette ebben a formában! Vagyis a Hegyikastélytól guruló sporttárs Csabdin át Nagyegyházáig kerékpárúton kanyaroghat vagy akar, Tarjánig, ahonnan viszont közúton folytatódhat az útja akár a Dunáig. 

A jeleket a mai leharcolt útállapotra biztosan nem fogják felfesteni, ez ki van zárva. Vagyis éppen ezért javítani fogják a szervizút minőségét, hogy kerékpárúttá lehessen  az is.  

Ugyanúgy meg fogják csinálni, mint Csabdi-Tükröspuszta-Nagyegyháza szakaszon, itt nem is kell olyan hosszan....     

 

ia

A bicskei pólós fiatalokat edző és versenyeztető Oázis SC egyik csapata, mégpedig a Fina Budapest 2017 Masters VB -n 40+ -os csapatuk a legjobb négy közé juttatta magát. "A legjobb az egészben az, hogy MA este 19h -kor az olimpikonokból álló Millenium csapat ellen játszunk, amit történetesen a Digi Sport TV csatorna élőben fog közvetíteni 18:45 -től." 

Mint arról már lapunk beszámolt, 2015-ben érkezett az állami költségvetésből, kormányzati keretből 300 millió forint Bicskének. 

Ebből 150 millió a Bicskei TC sporttelepének fejlesztésére címkéződik a városvezetés döntése alapján. 

100 millióból a tervek szerint megveszik és elbontják az áruházat, hogy a Spar-raktár mögött a fennforgó tervek szerint itt lehessen a a Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot című szoborcsoport....

50 millió forintot kettő buszmegálló áthelyezésére szolgál a tervek szerint. A menekülttábor előtti, a Csabdi felé vezető sáv mentén lévő buszmegállót a Tesco-hoz vinnék. Nagyjából oda, ahol most a raklapból készült kék hidacska szeli át az árkot.

A közvetlenül a tábor kerítése előtt fekvő megállót pedig abba a kanyarba hoznák vissza az 50 milliós állami keretből, ahol az Interat telephely található.

Arról nincs információnk, hogy a tervek és az engedélyek megvannak-e, de valószínűsítjük.... A pénz biztosan rendelkezésre áll az állami utalás  és a testület döntése alapján.          

Az óbaroki pihenőben két orosz embercsempészt fogtak el a Készenléti Rendőrség munkatársai.
A Készenléti Rendőrség járőrei igazoltattak az M1-es autópálya óbaroki pihenőjében egy személygépkocsit és annak utasait 2017. augusztus 11-én délelőtt. Az intézkedés során megállapították a rendőrök, hogy két orosz állampolgár anyagi ellenszolgáltatás fejében négy személyt illegálisan akart Németországba szállítani. A 47 és 37 éves férfit embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a Bicskei Rendőrkapitányságon a gyanúsítottként, majd bűnügyi őrizetbe vették a nyomozók. Az egy fő iraki és három fő szír állampolgárt pedig a tompai tranzitzónába visszakísérték a rendőrök. (FM RFK) 

Elhalkult a kerèkpárút mellèkhatásaival , kapcsolatos diszkurzus� Tán ünneprontók is , a nagy átadási eufóriázás közepette, a csatolt fotók, melyek az ún. szervizútról készültek, az átpréselt alagút közelében . DE én mindig úgy gondolom - és a szerencsésebb helyeken ez így is történik - ha valami új létrejön , az nem a korábban megvolt és jól szolgáló dolgok, károsítása, lerombolása árán valósul. Hanem azok megóvása mellett � Vgy ha másképp nem megy, a szükségszerű helyreállítások is részét képezik a kivitelezésnek !! 
MÁSKÜLÖNBEN EZ ÚGY FESTENE, MINT AZ EGYET ELŐRELÉPÜNK ( kerékpárutat épitünk ) , KETTŐT MEG HÁTRA ) leamortizálunk mindent, mint pl. jelen esetben a betonutat.

A kerékpárút építés gyanánt jelentősen megnövekedett nehéz teher és- gèpforgalom miatt, a képeken is jól láthatóan, jelentősen megszaporodtak a mély és széles repedèsek a betonúton, valamint mély süllyedèsek keletkeztek, melyek előzőleg nem voltak ! � �CSK az egyik képen jelölt , ritkább repedések voltak, melyektől a még egészen jól lehetett közlekedni !!  A megvolt kátyúk is mèg mèlyebbek lettek � � Egy szakaszon előjött a lelkiismeretfurdalás, így ott gyorsan átaszfaltoztak, d mivel ugyanúgy átjártak rajta, ugyanúgy ismèt összetöredezett � � Nm csk errefele lakó, gazdálkodó autósok, hnm kerèkpárosok is ezt a szakaszt hasznalják, nap mint nap .
 TEHÁT épült csudaszép és jó kerekpárút az átmenőforgalomnak, DE össze-visszatöredezett azon kerékpárosok (!) számára is az ún. szervizút , akik kerékpárral más irányból és másfele
 tartanak, nap mint nap !!!
 Ha minden így marad, a következő tél és fagyok, annyira továbbrontják majd a betonutat, hogy a Baboshegy, Előhegy alatt lévő szerzvizút érintett szakasza, bármi jármű számára a jövőben , járhatatlanná válik !!! � �

szpiros.jpg

mely mutatja a korábbi állapotot 

S vèlemenyem szerint, nm az a megoldás,ha vmi nm tökèletes, rossz minősègű, akkor abba mèg jókat taposunk, hogy mègrosszabb legyen !!! :\ 
Hnm egy tèrületfejlesztès rèsze szokott lenni, a körültekintő tervezès, hogy pl az ilyen járulèkos károk elkerülèsre kerüljenek vagy a költsègvetès az ilyenkor keletkező problèmák elrendezèsère is  szokott keretet tartalmazni  !! 

 ,

sz1.jpg

 

sz2.jpg

 

sz3.jpg

sz4.jpg

 

sz5.jpg

Kialakult egy beszélgetés az Fb-fórumunkon a Nagy Károly utca állapotából indulva a bicskei utcákról.  2010 előtt és után egyaránt sok utca szilárd burkolata épült ki, vannak félmegoldások is és az utóbbi években igen sok járda is megépült.

Bicskén viszonylag kevés olyan utca van, aminek a burkolata nem szilárd. A vízelvezetés, az árkok, az övárok hiánya és kérdése szorosan összefügg az elkészült (jó) utak állapotának megőrzésével.

Ebben a posztban valószínűleg hiányosan, de megpróbálom összeírni azokat a közterületeket, ahol még nincs rendes út. Azt kérem, segítsetek. ha valamit kihagyok, vagy bármilyen kiegészítésetek van, szívesen fogadom. 

 

Bogya köz 

Váradi Dániel utca 

Ravasz László utca    

Kőrösi Csoma Sándor utca 

Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 

Téglagyár utca 

Muskátli utca 

Virág köz 

A Tószeg utca egy szakasza 

Hársfa utca (félmegoldás már van) 

Madách Imre utca 

Dobó István utca 

Thököly Imre utca mindkét szakasza 

Szondi György utca (részben tettek a javulás érdekében) 

Rigó utca 

Törökverő utca 

Dankó utca 

Jegenyefa utca 

Nagy Károly utca

Nagy Károly tér (itt lakossági összefogással javították) 

"A Csokonai utca egyik oldalán van csak járda, és az is a II. világháborúban jelentősen megsérült.... az cirka 70 éve volt..."

Az Erkel Ferenc utcában is elmaradt a járda,ahol van, azt pedig a lakók csináltatták meg a saját pénzükből mert különben még mindig a sárban taposnának!"

 

"A Thököly utca mindkét szakaszán kritikán aluli a járda állapota. Van olyan rész, ahol egyáltalán nincs is. Az úttest meg olyan, amilyen... ... a malommal szembeni szakaszon az elmúlt 3-4 évben évente dózerezték/illetve gréderezték, valamint a kátyúkat murvával feltöltötték - oszt annyi. A kiszórt murva aztán a padkákat töltötte tovább, így lefolyás nincs. Az útkorona szintje pedig már magasabb, mint az utcabéli telkek szintje".

 

Petőfi utca, Petőfi tér, Tompa M. utca kimaradt.
VálaszÜzenet
3
14 órájaSzerkesztve
Kezelés
Bicskei Szó igaz, tényleg, köszi. úgy tudom, hamarosan nekiállnak. közöltünk a helyzetről eleget 
VálaszHozzászólt: Izing Antal14 órája
Kezelés
 Apponyi utcai járda!? Az utat megcsinálták de a járdát nem!
VálaszÜzenet
1
13 órája
Kezelés
Járdákkal mi van, pl. Török Bálint u?
VálaszÜzenet
2
14 órája

Amikor Csabdiról kiérünk a Béke utcán (bocs, az Ady Endre utcán), jobbra is balra is a bányaút, szemben tovább Vasztély.
Akár jobbra, akár balra megyünk, gyönyörűen feljavították a csúnyán, baleset-veszélyesen kátyússá lett utat, a széleket kitisztították és a kerékpárút piktogramot is ráfestették.

Ennek ugyan Nagyegyházán egyszerűen vége, eltűnik a jel, de legalább jó az út. Voltaképpen a kerékpárút címer szolgáltatta a jó okot arra, hogy fel legyen javítva? Nekem így is jó. 

Leginkább a Csabdi-Nagyegyháza-Óbarok-Bicske kör ajánlott, mert így kisebb emelkedők mellett, de  nagyon szép kanyarlejtőn gurulhatunk be Nagyegyre. És a pálya mellett sem felfelé kapaszkodunk Óbaroknál hazafelé, hanem gurulunk mint a pénz. Igaz, Óbarok belterületén majdnem a főúti átjáróig - ott nagyon figyeljünk - kemény kis emelkedő vár. De valamit valamiért.

A Bicske-Csabdi-Nagyegyháza-Óbarok-Bicske kör 1 db hosszú emelkedővel jár. A Bicske-Óbarok-Nagyegyháza-Csabdi-.Bicske 2 hosszabb emelkedőt hoz. Laza élvezkedésre az első ajánlott, de jóval tréningesebb kanyar a második. Utóbbihoz több almás pite kell. 

    

 

 

 

 Immár az Előhegy utcában viszik a kerékpárutat, majdnem úgy, ahogyan azt kértem a Tessely-féle megduplázott építményadót fizető Bicske, Előhegy utca lakóinak képviseletében.     

Történt ugyanis, hogy egy terület - lábon álló lucernás, valójában házhely, mint a szomszédjában álló ház -, tulajdonosával nem tudtak megegyezni az adásvételben továbbá az az akció sem sikerült, amire számítottak: elpereli a földet valaki, hogy aztán ő eladja a beruházásnak.  

Ennek következtében a gyaloghídon, a szilvás gyümölcsös mellett vezető önkormányzati gyalogúton és később rövid szakaszon, de nagyon erősen emelkedő utcán viszik bele az Előhegy utcába.

Korábban azért könyörögtem, hogy az Előhegy alatt ne patak partján vigyék árterületen a töltést, hanem odafenn az Előhegy utcában, ahol se rendes út, se közvilágítás. A mostani helyen az ártérben lesz lámpa a békáknak, a szúnyogokat legalább odavonzza majd.

Teljesen komoly emberek azzal érveltek, hogy az út töltése az árvízvédelmi rendszer része a maga kis méretével és szerkezetével (beül talaj, kívül apró kő). A tetejébe hogyan lehetne árvízvédelmi szerepe, amikor ahhoz minimum két gát kell? Tudod. Egyik partra, másik partra.      

Egy lakossági fórumon az országgyűlési képviselő azzal "érvelt" az 1/1 önkormányzati tulajdonú (!) Előhegy utca elkerülése mellett - itt nem kellett volna se per, se kisajátítás, se semmi -, hogy a háborúból visszamaradt veszélyes lőszerektől nincs még mentesítve.  Kérdezem: miért nincs?! Miért nem történt meg mindez az ogy. képviselő falujában? Kérdezem: a Csillagvizsgálónál mikor lesz elvégezve a teljes mentesítés, hiszen szerencsére oda is vezet kerékpárút.

Az Bicske, Előhegy utca Bicske felé tartó folytatásának szervizúti (párhuzamos a pályával Csabdi felől) csatlakozása közel van a Csabdi úti alagúthoz, az új látványalagúthoz és a Hegyikastélyhoz is. Csodamód végig lehetett volna vinni az új utacskát a közvilággal, hogy az egész Csabdi, Petőfi utcában folytatódjék. Ezt korábban azzal utasították vissza, hogy a szerintem egyébként nagyon fontos Európai Uniós hátterű faluközpont megépülésével nem lehet összehangolni csakis akkor, ha a patakparton viszik. Aki nem tudná: a két magántulajdonú, borzalmas állapotban lévő, focipályával szemközti hajdani TSZ területeket szerezte meg a térség. Nagyon helyesen ide, a patak és az iskola közé épül meg végre egy európaibb faluközpont, ami vonzóbbá teszi Csabdit természeti adottságaival együtt. Ebből az egyik romegyüttes patakparti. 

A jelenlegi ábra szerint nem tudják a patak folyásirány szerinti jobb partján bevinni oda sem az utat, hanem a Petőfiben kénytelenek vinni, ahogyan kértük Bicske, Előhegy utca miatt. Mégis megépülhet a központ. Tehát ez is csak idézőjeles "érv" volt. Érvnek látszó érv.                  

Az úgy kezdődött, hogy éjjel (már az ágyban) megtudtam a kicsit korábban érkezőtől, hogy a lakásban landolt féltepsi almás pite anyukámtól. A pitét pedig addig eszem, amíg van és enni akkor kezdem, amikor tudomást szerzek létezéséről. 

Úgy folytatódott, hogy megkaptam a Csabdi úti alagutakban fotókkal és centivel helyszínelő olvasónk levelét. Már közöltem.   

Ezért ültem nyeregbe, hogy legyen némi tréning, ezután írtam! Megnéztem az épülő kerékpárutat. Mány felé mentem és a volt aszfaltüzem egykori területén, ahol 1000 fős sportcsarnok fog épülni, bementem a tó és patakparton az autópályáig. Gőzerővel dolgoznak. Augusztus 20-án nem fogják tudni átadni, ez fix, de szeptember vége majdnem biztos. Átértem az új alagúton életemben először és nem utoljára, éppen és pont a világítótornyot láttam meg legelőször még a "csőből" - Tengerre, magyar! -, majd a szép Csabdi völgyet.         

Innen tekertem be Csabdiba az elkészült és félig kész úton végig. A gyaloghídnál éppen földmérők dolgoztak. Láttam levert és lefestett jeleiket, hogy mi merre. A hídon átjött gyalog egy 15 év körüli lány és egész egyszerűen azt mondta: "Jó napot kívánok!" A szilvafák mellett felmentem kicsit és belenéztem az emelkedőbe az Előhegy u. felé.

Visszafelé találkoztam más bringásokkal is, akkor körülnéztek. A bringások is köszönnek egymásnak: "Helló".

Végül úgy döntöttem, hogy a készülő-szépülő Galagonyás I. dűlőn megyek el a Prockl présházig, ahonnan legangolog a tó mellé majd át a patakon és az fűútvonal alagútján benézek egy hűs italra McEdéhez.  

Így ihattam pitére kólát.   

 

Helló!
Ma sikerült időt szakítanom a képek elkészítésére. 10 cm mindösszesen amivel szélesebb az új kerékpáros átjáró az M1 alatt mint a Csabdira vezető út két oldalán többnyire kihasználatlan padkák... Legalább fél vagy 1 méterrel lenne szélesebb, ha akarták volna kb. 55 méterre a százmilliókért átnyomott autópályatöltéstől.  Tekertem ma az új úton is. 3-4 centivel magasabb a szegély mint az út jó nagy szakaszon. Oldalra nincs vízelvezetése, ergo tócsák lesznek rajta és szétfagy. Kocsiból már láttam a múltkor a malom melletti kanyarban. Fel fog fagyni... olyan érzésem van mintha Virág elvtárs vezényelte volna az építkezést: "Elvtársam, nekem homok legyen a föld alól is!" Illetve Pelikán örökbecsűje: "Elvtársak! Se ajtó se ablak???"
kaalag.jpg
kalag2.jpg
kalag3.jpg
kalag4.jpg
kbelso.jpg
kbelsovalyu.jpg
kvalyu.jpg

Információnk szerint a Kisfaludy utcai gyalogátkelőhelyre és az uszodához vezető gyalogút megépítésére Bicske városának 2015 óta, lassan 3 éve engedélye és pénze van.

A Kisfaludy utca Bicske egyik legforgalmasabb utcája.

Kérdésünk: miért nem építették meg, késlekedésükkel miért és milyen alapon teszik kockára az iskola, a játszótér és tanuszoda környékén közlekedők biztonságát?!

Várják a kampányt, mert akkor akarnak átadni mindent? Pedig a választónak jó az emlékezőtehetsége.... Meg aztán két oktatási intézmény között lévő forgalmas úton egy magára valamit is adó városvezetés nem tököl vacakol ennyit. 2009 nyarán nyílt meg az uszoda.... Lassan 10 éves.... Köréje állampolgári összefogásból park épült valamint  állampolgári kezdeményezésre játszótér. És itt nincs zebra?! Gyerekek.... 

Köszönet - Ír az olvasó

Címkék: gesz írazolvasó

2017.08.10. 18:13

Tisztelt Szerkesztő! Szeretném megkérni, hogy az alábbi levelet (név nélkül) szíveskedjen honlapján megjeleníteni bízva abban, hogy köszönetem az illetékesekhez eljut. Hogy miért most? Talán a nemrég kihelyezett (és még kihelyezés alatt álló) szemetesek margója miatt... Kedves EMBEREK! Szeretném, ha a köszönetem eljutna hozzátok. Köszönöm, hogy a nagy melegben is kint dolgoztok. Köszönöm, hogy levágjátok a füvet, hogy az ünnepnapok előtt/alatt/után, illetve mikor a szükség úgy hozza, túlóráztok, és gondoskodtok arról, hogy a lakosok megfelelő körülmények között együtt lehessenek a családjukkal. Köszönöm, hogy az elmúlt télen nem történt velem és a kislányommal baleset, miközben vittem az iskolába, mert éjszakás műszakban is sóztátok az utat. (Picit itt kitérnék a károgókra.... az én utcám ahol lakom zsákutca. Ott sem volt sózás. Kimentem télen és lesóztam a járdát. Idősebb szomszéd előtt is. Természetesen fontos, hogy a mellékutcákban lakó lakosok is télen ne tartsanak attól, hogy baleset éri őket. Természetesen bízom benne, hogy osztódással szaporodnak majd a BGSZ munkatársai, hogy legyen elég kapacitás minden utcát síkosítás mentesíteni Bicskén. Természetesen hiszek benne, hogy idén is a Szervezet irodája előtt tolongani fognak az önkéntesek, hogy este 10 és reggel 7 óra között ügyeletet vállaljanak a sózás miatt. Nem otthon alszanak majd szeretteikkel, nem a meleg lakásban ébrednek fel és kinézve az ablakon nem szitkozódnak, hogy megint nincs lesózva a járda.) Köszönöm, hogy nyáron hajnalban bejöttök meglocsolni a virágokat. Köszönöm a karácsonyi világítást, mellyel még hangulatosabbá teszitek az ünnepet, a várakozást. Köszönöm, hogy ha a városnak szüksége van rátok, hozzátok fordulhatnak. Köszönöm, hogy Bicskét választottátok otthonotoknak. Mert többet tesztek érte, mint azok, akik csak panaszkodnak. Ti is részesei vagytok az ÉN Bicskémnek. Miattatok is jó egyet sétálni a városban. Sok mindenért mondhatnék még köszönetet. Az óvodák, az iskolák felújításáért, a karbantartásokért, a kóbor állatok befogásáért illetve az elpusztult tetemek elhordásáért. Látom mit tesztek nap, mint nap. Tudom, mivel jár ez. Tudom, hogy sokszor bele fáradtok a napi teendőkbe. Tudom, hogy van, mikor azt mondjátok ez már sok... de megrázzátok magatokat és folytatjátok. Ez a munkátok. Mondaná más. Én nem teszem ezt. Én "csak" megköszönöm, amit tesztek. Köszönöm a Bicskei Gazdasági Szervezet magjának, nektek fiúk a mindennapi munkátokat: Blázsik G., Borda G., Dóczé A.., Farkas D., Gazsi F., Gazsi Z., Hujj F., Kocsmáros E., Oszoli Gy., Schönberger J., Smigura L., Szabó P., Szauer R., Szalai Zs., Székely A., Szoboszlai K. Üdvözlettel, egy bicskei lakos! Ui.: Szeretném, ha a magyarság nem a folytonos rosszallásokról, panaszkodásokról szólna. Persze… véleménye legyen mindenkinek. Csak gondolkodjunk, mielőtt megszólalunk. Kicsit nézzük a másik oldalt is. Azt, hogy aki megtesz mindent annak, azoknak hogy eshetnek a bántó szavak. Magyar vagyok, tehát kimondom, amit érzek, de csak miután gondolkodtam. Váci Mihály költőnk örök életű versét szeretném még megosztani… „Ma sem volt könnyű élni. Nem lesz könnyű sosem. De érdemes volt! Mindig érdemes lesz, hiszem! Nehéz, s el kell fogadni, ki szemben áll velünk, s azokat elviselni, kikkel menetelünk. Ütésük úgy eltűrni, hogy meg se tántorodj: – a túloldal ne lássa, mint hull szét táborod. Emelni, vinni vállon, ki gyenge, s már kidől: s mert rá is jut erődből, ledöfne, úgy gyűlöl. Naponként mosolyogni kínban, azok között, kik összefenik szemük egy jó szavad mögött. Menni velük – már régen nem értük – csak azért, mert e sereg iránya valami célt ígért. Velük és ellenükre annyi közt egyedül, vívni mégis azért, mi csak együtt sikerül: mindez ma sem volt könnyű, – s nem lesz könnyű sosem – de törvény előtt vállalt sors ez, ha érdemes, ha nem!”

A Heitler család zöldségeséből a Bicskei Tanuszoda elé, a Város Kemencéje melletti szaletli asztalaira érkezett meg a több mint 22 kilós dinnye. A képekkel az ifjú úszótáboros gyerekek ezúton is köszönetüket fejezik ki.  

dinnyekezek.JPG

uszodinnye.JPG

Harminc éve nem jutott döntőbe magyar 5000 méternél kisebb távon.

A hivatása szerint állatorvosként dolgozó sportoló 1989-ben született. 192 cm magas és 85 kg.  

 A magyar atlétika 12. érmét szerezte a londoni világbajnokságon. Az MTI mérlege:

1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)

1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács)

1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)

1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapács)

2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)

2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)

2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapács)

2013, Moszkva: 2. Pars

2017, London: 3. Baji Balázs (110 m gát)

 

Nem friss e golfhír, de amikor a zirci Forest Hills is versennyel jelentkezett és megszervezték a Bakony Tour I. fordulóját, akkor bizony a legjobb a 13 éves, bicskei Földházi-Nagy Zsófia lett. A zirci pálya, - mint mindig - kifogástalan állapotban várta a résztvevőket - írják a golf igazi ismerői.  

Edzőjük a 26 éves Ács-Gergely Virág.

"Bicskei nincs több a mezőnyben, de már rajta vagyunk a dolgon, Zsófi (felső képünkön) már beszervezte egy lány osztálytársát, ő jövőre kezd el versenyezni.
A hétvégén indul Zsófi a 39. OTP Bank Nyílt Magyar amatőr bajnokságon, ott helyezésre nem számítunk, mert nincs junior kategória, felnőtt női kategóriában indul.
A Zsófi az alcsútdobozi Pannónia Golf and Country Club versenyzője, a Petra a zirci Forest Hills Golf Club versenyzője.
Augusztus 25-27 ig Nyilt Magyar Junior bajnokság lesz Balatonudvari golf pályán a Zsófi ott is indul" - írja Földházi Péter édesapa. 

 A lányok Újbarok községben élő nagymamája Földháziné Zsuzsa, a bicskei Vajda János Könyvtár munkatársa volt. Édesanyjuk Adri, a bicskei DM üzletben dolgozik, az egykori könyvtár épületében, (aminek eredeti és mostani tulajdonosa a Református Egyházközség.)

E sport előnye mindenképpen, hogy egészséges: az ember közben sokat van tiszta levegőn és mozog. Egy golfjáték időtartama nagyjából 4-5 óra, ez idő alatt a játékosoknak bőven van idejük gyalogolni, ráadásul gyors léptekkel. Akár 7 kilométert is gyalogolhatnak! A golfozók még idős korban sem hagyják abba a játékot. Maga a játék növeli a koncentrálóképességet is, s általánosságban jót tesz a testnek és a léleknek

A csoportképen Petra a felső sorban jobbról a második, a junior tour összesített eredménye a csoportkép. Ott Petra az országos junior tour korosztályos első helyezettje(korosztályos magyar bajnok).

Itt egy 2016-os verseny eredményeit láthatjuk, benne Földházi-Nagy Petra és Földházi-Nagy Zsófia külön-külön sikerét....

 

Ezt a Kossuth utcai kreatív főcímű és kivitelű, helyi plakátot meglátva a Gyüre család Festők Boltjában azonosítottuk a Kossuth u.  19-t, ahol a Kipakolda működni kezdett.    

Értelmezésünk szerint ez szinte bizományi, avagy a garázsvásárok szimpatikus intézményesülése.

És az is tetszik benne, hogy az újrafelhasználásnak, a fenntartható fejlődésnek nyit ZÖLD UTAT. Skandinávia országaiban ez megszokott.   

„kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”  

Gyerekholmikból működik már Bicskén bizományos kis kerekedés a Göllner-sarkon.

Ha el szeretnék adni valami jó állapotban lévőt, akár egészen újat - csak beviszem és segítenek eladni. Avagy bármi érdekesre rábukkanhatok. De ha csak nézelődni szeretnénk, hogy mi a bazári felhozatal, hát úgyis jó.

 

A nézelődőből lesz a vevő.   

Itt az egyik képen láttam a polcon egy Képes Világatlaszt (Reader's Digest), amiről tudom, hogy igényes kiadvány. Van például egy fiatal felnőtt férfit, akit történetesen egészen jól ismerek és ő kiskorától fel-fellapozza.... Néha kölcsön is kapom. Kis időre. A szobájába kell visszatenni. Térképolvasás belső utakra.   

 

 

ia

Mondjátok, hogy nem igaz...

Címkék: gyász óvoda

2017.08.05. 16:47

A mi óvónénink fiatal volt és olyan tiszta, mint a hófehér köpenye. Nem tudtam meg soha, hogy egyedül csodálom-e a csoportom fiúi közül három éven át hosszú, fekete haját és az arcát, de nem is érdekelt, hogy mások mit gondolnak, én tudtam, mit gondolok, láttam amit láttam és ez nekem elég volt.


Azt pedig hogy (nem tőle, de) én kaptam jelül a magyar zászlót három évre - az tejszínhab volt a kakaón a kék műanyagpohárba.  De tulajdonképpen úgy éreztem, hogy ki kaphatná más a magyar zászlót, mint én?! Arra nem is gondoltam, nem akartam, hogy ezt dobta a gép, mint másnak például a hajót.
Emlékszem a nevetésére, a fogsorára, a szemeire, a tekintetére, mintha itt lenne előttem. Vele nevettünk. És azok emelkedett percek voltak. Engem az egész óvoda kezdetben csakis az emeleti kilátás miatt érdekelt ott a templomnál, ahogy viszonylag nagy volt a fogalom és a tehergépjármű-forgalom meghatározó részese volt apukám is, akit figyeltem volna valamelyik az ablakból, hogy elmondhassam este: láttalak, fater, láttam, mit vittél a platón. (Nem fateroztam - a szerk.) De nem lóghattam az ablakban. Mert az óvoda igazi neve kis-iskola. Preschool - ahogy a hanyatló United Kingdomban is mondják - például Cambridge városban, ahol van is olyan pajtásom, aki preschool-ba járt.  És ott tanterv van. Nálunk is volt biztos.   
Sokat jártunk a térre is. A játszóra. Az nagyon jó volt. Olyankor mögötte vagy előtte vonultunk. Sokaknak köszönt- köszöntötték. Mindenki mosolygott ránk. Volt olyan, hogy mi hasalhattunk árnyékban a fűben csillogó köveket forgatva és a haladó  autók alvázát figyelve. És azt szeretném még mondani, hogy később egy utcában laktunk, az Aradiban ahonnan - még Marx K. utca korában - én önállóan bejárni kezdtem a benti oviba zöld-sárga műbőr általvető uzsonnatáskával. A kép már ballagási. Már nem tudom miért, de nem fehér felsőben érkeztem, hanem matróz pólóban. Ezért teljes joggal meg is kaptam a magamét. És a képen mellettem áll.  És mi olyan igazán nagyot sosem beszélgettünk felnőtt korunkban, talán csak azután néhányszor, amikor egyszer nagyon messziről hazaértem és Ő is hazavárt.  De köszönéskor mindig azt éreztem: örül, hogy lát és örülök, hogy látom. "Mindig ugyanazt látom benne" - gondoltam olyankor. Benedek Ignácné Terike maradt nekem, aki volt. Gondoltam akkor. Gondolom most. 


Nagyon-nagyon fáj. Nagyon fiatal volt még a halálhoz. Családjának, unokájának nagy szüksége lett volna még rá. Sokan szerették. Egy barátnőm azt mondja: mindig öröm volt vele találkozni és együtt gondolkodni. 

 

Németh Csaba becsületes megtalálónak és/vagy nekem az izingantal@gmail.com-ra csak azt tessék megírni, mi a kulcsok pontos leírása, és Bicske melyik részén hagyták el. Van képünk hozzá,  de azt még nem tesszük közzé.   

"Igazából a lányom találta, de rohant el itthonról, így nem tudott írni Neked. Ő Németh Lídia Napsugár." -  írja Napsugár édesapja. 

Gratulálunk, köszönjük, reméljük, sikerrel járunk. 

Sok üveg lopott itallal akadt fenn

Címkék: rendőrség

2017.08.03. 10:09

A Bicskei Rendőrkapitányság nyomozói egy héregi férfit hallgattak ki gyanúsítottként.
Egy bicskei bevásárlóközpont biztonsági szolgálatának munkatársai kértek rendőri segítséget 2017. augusztus 2-án délelőtt. Egy 54 éves férfi közel egy tucat üveg szeszes italt tulajdonított el, majd próbált meg fizetés nélkül távozni az áruházból, de az alkalmazottak visszatartották őt a rendőrök kiérkezéséig. A járőrök a héregi lakost a helyszínen elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, ahol lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését - írja az FM RFK Kommunikációs Szolgálatának közleménye.  

Gyanútlanul mit sem sejtve indultam el kerékpárral tegnap este 20 óra után és nem gondoltam volna, hogy Bicske főtéren ilyen szép és kedves dolgot látok majd. Mai magyar Fekete István. Lehetne. 

oz_1.jpg

 

A Kossuth téri játszótér magasságában rendőrautót látok háttal, mellette egy rendőr és egy zöld inges civil beszélgetnek. Az Állatorvosi Rendelő oldalán felhajtott hátsó ajtajú személyautó. Benne Dániel Angéla, aki egy ölébe fektetett őzet simogat, amit muszáj lefényképeznem.

 

oz_2.jpg

Kárász Attilával autóztak Csabdi felé, amikor az M1-es átjáró után kb. 100 méterrel, a szalagkorlát táján elébük ugrott ez az őzgida. Angéla azonnal gondozásba vette, hívta a rendőrséget. A hatóság biztosította őket, hogy a vadgazda a Kossuth téren jelentkezik az állatért. Az állatorvos ellátta a külső sérülést szemmel láthatóan nem szenvedett őzet, aki valószínűleg agyrázkódást szenvedett. Az állat injekciót kapott, a nő pedig biztató orvosi szavakat: az ödéma felszívódik, az állat meggyógyul Nem voltam ott tíz perce, amikor megérkezett a vadgazdaság képviselete. A rendőr jelenlétében áthelyezték az őzet a másik autóba, ami azonnal el is ment. Angéla a könnyeit törölgette, hogy az állat el fog pusztulni. Mit is mondhattam volna elköszönésképpen?  

- Azt tettétek, amit becsületes embernek tennie kellett. A balesetet követően gondoskodtatok róla, visszaadtátok jogos tulajdonosának. Jusson eszedbe, akármi is lesz ennek a vége, mennyivel kíméletesebb végórája lesz ennek a szegény párának, mintha egy árok mélyén kifeküdve két-három kóbor kutya kezdi széttépni.... Jobb ez így. Nyugi. Angyal vagy, Angéla. A név kötelez.    

 

 

ia

 

 

Heti kánikulai betevő görögdinnyémért érkezve láttam meg a kiállított 22,2 kg-os terményt. Nem eladó, a héjára rá is írta a kereskedő, az üzlet el fogja elajándékozni e kivételes darabot a vevők körében. Ez a Békés megyei Nagykamaráson termett méret azok szerint is kivételes, akiknek a kezén minden szezonban átpereg néhány tonna ebből a természeti ajándékból. A forró nyarakhoz, életünk nyaraihoz a dinnyék, a sárgák és pirosak, a főtt kukoricák, a hideg gyümölcslevesek és a fagylaltok szervesen hozzátartoznak.     

 

"A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivemből folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.(...)"

József Attila: A Dunánál - részlet  

1936. június 

 

634 triatlonista rajtolt idén a szép Nagyatádon (Somogy megye). 605 versenyző ért célba. 540 férfi közül Agyagási Ákos bicskei testnevelés tanár, úszásedző és kétszeres IronMan a 125. lett!

akosek.jpg

Tavalyi 12 óra 27 perces eredményéhez képest Agyagási Ákos 73 percet javított! Ez jelentős eredmény, bár a maximalista sportoló itt megjegyzi:

"Elégedett vagyok, de a futáson többet szerettem volna javítani".

Hogy mitől lett idén jobb, arról elmondta:

"Sok edzés van mögöttem".

Hozzátesszük: mintegy edzésképpen néhány hónapja a Keszthelyi Triatlont is teljesítette.

A virágváros Nagyatádon 1990 óta minden évben megrendezik ezt a versenyt. Az idei IronMan triatlonra Ákos párjával és a baráti házaspárral érkezett. Ákos szerint nélkülük azért nem lett volna belőle 2017-ben is IronMan, mert ő bizony a frissítésről, a pótlásról el szokott felejtkezni, de ezt idén segítői nem hagyták.

"Nélkülük rosszabb eredményem lett volna. Hozták a jeget, a frissítőt és a sótablettát. 8000 kalóriát égettem el, nagyjából a felét vittem be, jó, vannak tartalékok. Görcs-közeli állapotban is voltam a majdnem 226 km-s erőpróbán, de nyújtással, masszírozással sikerült elkerülnünk. Köszönhetően segítőimnek. A végére természetesen nagyon-nagyon elfáradtam, de az edzéseknek és társaimnak köszönhetően idén azt a végletes kimerültséget sem éreztem".

Gratulálunk minden kedves Olvasónk nevében!  

 

ia

2017. 08.02. VÉRADÁS 11.00-18.00-ig a Művelődési Központban. Nagyon fontos, hogy minél többen jöjjenek, mert sok a baleset, nagyon kell a vér.

Bicske térségében egy mezőgazdasági vontató gyalogosokat ütött el.
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2017. július 31-én 14 óra 11 perc körül az 1-es számú főút 31-es kilométerénél, Bicske külterületén, ahol egy mezőgazdasági vontató elütött két embert, akik közül az egyik olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
A rendőrök a helyszíni szemle ideje alatt a forgalmat Bicskén, a környező utcákba terelik.
Kérjük, hogy az érintett útszakaszon fokozott óvatossággal közlekedjenek! - olvasható az FM RFK hírében. 

Elégia az Északi-sarkért

Címkék: golci

2017.07.26. 01:00

Hulladékgyűjtés és -szállítás napenergiával - hogy a "hulladéktermeléssel" megsebzett Földet ne végezzük ki a légszennyezéssel - írja a városi cég. Hozzátesszük: ezért kellene a kábelégetőknek a körmére nézni.

Mert a huszonnegyedik órában is könnyebb megőriznünk hétmilliárd ember földi életterét, mint akár csak hétnek megteremtenünk az életfeltételeket a Marson.

Ráadásul az előbbiben mindannyian részt vehetünk, míg az utóbbi néhány ember költséges "játéka".