Mellékesen azt a kis pikantériát észrevételezzük, hogy március 22-én a testület döntött a kivitelezőről, miközben a város hivatalos honlapja szerint március 27-ig bárki pályázhat.  Ez a kis tévesztés újabb, apró, szinte már szórakoztató bizonyítéka annak, amiről mindenki tud ebben az országban.

Amúgy büszkék vagyunk népszerű Ír az olvasó rovatunkra, ami nem túl régen olvasónk fotóit közölte a leharcolt Petőfi térről eső után, ami egyáltalán nem volt névadójához méltó kép. Örvendetes tehát az állapotok felismerése és az intézkedés.   

Előterjesztés A Kézai utca és a Petőfi tér felújításáról 1. előterjesztés száma: 76 /2017 2. előterjesztést készítő személy neve: Fábián Róbert 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve: - 4. előterjesztés mellékleteinek felsorolása:  1. melléklet - határozati javaslat  2. melléklet - árajánlatok 5. előterjesztést tárgyaló bizottságok felsorolása: Gazdálkodási Bizottság Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság 6. előterjesztés nyílt vagy zárt ülésen való tárgyalása: nyílt 7. előterjesztésről való döntés formája: egyszerű többség 8. előterjesztéshez felhasznált jogszabályok felsorolása: Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Gazdálkodási Bizottság! Tisztelt Város-és Vállalkozásfejlesztés Bizottság! Ahogyan az a képviselő-testület előtt is ismert a 2016-os évben pályázatot nyújtottunk be a Kézai Simon utca és a Petőfi tér burkolatának felújítására. A pályázaton 50% önerő mellett közel 25 millió forint összeget nyertünk. A pályázatban foglalt célok megvalósításához szükséges a kivitelezési munkákra vonatkozó tendertervek elkészíttetése, melyekre a Hivatal több ajánlatot kért. 2 tervező a felkérést nem vállalta, míg 2 tervező az 1. sz. melléklet szerinti árajánlatot adta. A közbeszerzési eljárás megindítása előtt ki kell választani a tervezőt, aki a tendertervet elkészíti, majd ezen tervek alapján a közbeszerzési eljárást le kell folytatni. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet. hogy a tervezőt kiválasztani, valamint a vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról dönteni szíveskedjen! Bicske, 2017. március 22. Tisztelettel: Pálffy Károly polgármester

Egy zenetanárnő férjével és lányával úgy döntött: negyedszázados, Csizmadia László karnagy úr hívásával elkezdődött bicskei, zenetanári pályafutásának sikereit koncerttel ünnepli meg. Nem, nem zárja, semmi szomorúság, hanem új erőt merít.

gmfuvoladuo.jpg

 

Mónika Zsámbékon végzett tanítóként. Főiskolai tanulmányaiban is nagy hasznát vette a Prelúdium Zeneiskolában szerzett tudásának, az idén 1 hónap híján 30 éve létrejött Fesztivál Fúvószenekar fuvolása volt. Laci bácsi egyszer csak azt kérdezte tőle, nem jönne-e Bicskére fuvolát tanítani, az sem baj, ha még nincs képesítése, közben azt is meg fogja szerezni. És lőn. Megszületett a zenepedagógus.  Most pedig pályatársak, tanítványok, szívének kedves muzsikusok mindannyian színpadra léptek a Fiatalok Házában, ahol még a galéria is megtelt a hallgatósággal.  
(Eszembe jutott a GNM Színitanoda, ami ugyebár Goór Nagy Mária Színitanoda.... Akkor ez a Grósz Mónika vagyis GM Fuvolatanoda....)

m15.jpg

Komolyra fordítva a szót, az első szám Wolf Péter: Szerencsés Flótás című száma volt. A végén, amikor ezt újrajátszották, a zenetanárnő könnyek között mondta el, hogy hálás a sorsnak, hogy ő milyen szerencsés "flótás"... Az első fellépők Andrikó Csenge, Székesi Adrienn, Stepán Melissza, Szabó Laura, Sebestyén Daniella, Oberchauser Boglárka, Balku Édua, Szelman Kinga, Tönköl Tamara, Sági Mirjam, Balázs Dorottya, Hercsik Fanni, Koczka Kincső, Bíró Dorka, Tarjányi Luca, Gróf Gabriella, Baranya Zsófia, Horváth Fanny, Béczy Eszter, Lődy Réka, Szalontai Gréta, Grósz Mónika-fuvola, zongorán kísért Zekéné Kovács Ágnes.

m14.jpg

Köszöntésében a legszebb rész az volt, ahogyan a jubileumi koncerten a hallgatóság sorai között helyet foglaló szüleinek köszönetet mondott. A bal szélen ülő szülők nagyon büszkék lányukra, vejükre, unokájukra. Mónika azt mondta róluk, hogy tőlük tanulta meg a becsületes munkát, a minden nap egy lépés előre haladási elvét. Ami a tanulásban és a tanításban is alapvető. Még a Zeneiskolába való meghívásának felidézésekor mondta, hogy mennyire jó dolga van egy zenetanárnak: fél órát tölt egy diákkal vagy többet, nem úgy mint alapdiplomája szerinti kollégák, akik egész osztályokkal töltenek ugyanennyit.

m13.jpg

A Popp: Orosz cigány dalát Tönköl Tamara fuvolán, Szanyi Bettina zongorán adták elő.
Tönköl Tamara: 7. osztályos tanuló a Csokonai Vitéz Mihály Ált. Iskolában. Az idei tanévtől „B” tagozatos. Szanyi Bettina: 11. osztályos tanuló a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium népi ének-citera szakán. Bettinát a népdalok, a népzene ragadta meg, amit szülei is kincsként tartanak számon.

m12.jpg


Telemann: A vadászat című élvezetes művét Dr. Szilágyi Rita, Dr. Szilágyi Zsófia, Szabó Katalin, Tóth Orsolya, Pertl Polixéna, Karácsonyi Barbara, Tóth Zsófia, Kiripolszki Nelli, Grósz Mónika kara adta elő fuvolán.
A tanárnő elmondotta, hogy Pert Polixéna 2002-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát nála, miközben már építészmérnöknek tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen. Azóta született két kislánya, akik 1 és 3 évesek. 10 év után most újra Bicskén él.

m11.jpg


Dr. Szilágyi Rita 2004-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát szintén Grósz Móninál. Seregélyesen él férjével, Csizmadia Péterrel és két óvódás fiúkkal. Gyógyszerészként a helyi gyógyszertárat vezeti. Emellett babahordozással is foglalkozik: az Alba Babahordozó Egyesületben, Székesfehérváron.

m1.jpg


Dr. Szilágyi Zsófia: 2005-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát szintén a tanárnőnél. Budapesten él, hat éve vezet gyógyszertárat Érden. A család és a zenekar miatt jár rendszeresen haza, Bicskére.
A két gyógyszerész doktorátust megszerzett muzsikus családja a bicskei zenei élet régi támogatója.

gm-csizitom.jpg

 

Kiripolszki Nelli 2009-ban végezte el a fuvola utolsó osztályát - szintén Móninál. Négy éve végzett közgazdászként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Azóta Budapesten él. Jelenleg értékesítés támogatóként dolgozik Magyarország piacvezető állásportáljánál. Bicskére főként a zenélés és a barátok, valamint a család miatt jár vissza.

gm_tamiviki.jpg


Szabó Katalin 2009-ban végezte el a fuvola utolsó osztályát. Januárban végzett mesterképzésen a Károli Gáspár Református Egyetemen, angol és magyar, mint idegen nyelvtanár szakon. Jelenleg az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán dolgozik nemzetközi referensként.

g6.jpg

Tóth Orsolya 2009-ban végezte el a fuvola utolsó osztályát. A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója, ahol emberi jogi kérdésekkel foglalkozik. Bicskén él, aktív tagja a Bicskei Fesztivál Fúvószenekarnak.

g5.jpg


Tóth Zsófia 2014-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát. Harmadéves atomenergetikai mérnök-hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Budapesten lakik, hétvégenként jár haza Bicskére a család és a fúvószenekar miatt.

g4.jpg


Karácsonyi Barbara 2014-ben végezte el a fuvola utolsó osztályát, mellette 11 évig kempózott versenyszerűen. Európa-bajnoki címet és világbajnoki érmeket is szerzett. Jelenleg a bicskei Szociális Otthonban dolgozik, és gyógytornász szakra készül.
A fuvolistákra a nevüket és az évszámot tartalmazó mondatban a mester mindig elmondhatta, hogy "nálam" végeztek. Ebben az egyetlen szóban valami hatalmas büszkeség feszül.

g3.jpg

Telemann: Fantáziák szóló fuvolára című művét Szabó Réka fuvolaművész fantasztikus előadásában hallhattuk.
Szabó Réka zenei tanulmányait a Bicskei Zeneiskolában kezdte Tihanyi Gellértnél. Két év furulya tanulás után fuvolázni kezdett. Grósz Mónika növendéke volt négy éven át, ő segítette a zenei pálya felé. Középiskolás éveit már a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában töltötte, Berényi Bea növendékeként. 1999-ben sikeres felvételi vizsgát tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre és Prőhle Henrik növendéke lett. 2005-ben diplomázott. 2006- tól 2008-ig Münchenben a Hochschule für Musik und Theater-en folytatta tanulmányait Marianne Henkel professzor kezei alatt. 2008 júniusában diplomázott a mesterosztályban.
10 éve tanít, jelenleg a Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskola fuvolatanára.

gm-szaboreka_1.jpg
Legkedvesebb zenetörténeti korszakai a barokk és a klasszika. 2008-ban alakult Haendel trió barokk kamaraegyüttes tagja. Legszívesebben tanítással és kamarazenéléssel foglalkozik - konferálta fel egykori tanítványát Grósz Mónika. 
A flauto traverso, azaz harántfuvola az 1700-as évek elejére elért egy olyan fejlettségi fokot, hogy a zeneszrezőket szólódarabok komponálására ösztönözte. Így keletkeztek az 1730-as évek elején Telemann Fantáziái szóló fuvolára. 12 fantáziát írt a komponista, melyek aránylag rövidek. A 2-3-4 tételes fantáziákban találkozhatunk a kor jellegzetes zenei műfajaival (pl.: prelúdium, fúga, francia nyitány) és a korabeli tánctételekkel (pl.: menüett, gavotte, bourrée). A korszak jellegzetessége, hogy a zeneszerzők számtalan díszítési lehetőséget adnak az előadóknak.
A hangversenyen két fantázia csendült fel: a fisz-moll és az A-dúr.

g1_1.jpg
J. S. Bach: g-moll Szonáta 2. 3. tételét Metykó Viktória-Horváth Tamara fuvolaművészek előadásában hallhattuk.
Metykó Viktóriab 2007-ben nyert felvételt Grósz Mónika tanszakáról a budapesti Weiner Leo Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakára. 2015-ben kapott BA diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Majd fél évet Németországban töltött, mint zenekari fuvolista és pikolós. November óta Tatán és Pesten is zeneiskolában tanít és közben különböző színházak előadásiban is játszik, mint zenekari tag.

gm6.jpg


Horváth Tamara 2008-ban nyert felvételt bicskei tanszakáról a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakára. 2016-ban szerezte meg BA diplomáját a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán, jelenleg a Debreceni Egyetem mesterszakos hallgatója. Emellett tanít és zenekarokban játszik.
Következett Bizet: Kis fantázia a Carmen operából Dr. Szilágyi Rita-Dr. Szilágyi Zsófia előadásában.

gm5.jpg


Ezt követően tanárait köszöntette az est létrehozója. A tanárok, akiket felsorolt és köszöntött, a tanulmányaiban vagy már kollégaként példaképei pedagógusként. Székely Zoli bácsival kezdte, aki maga is zenész volt. A hallgatóság soraiban helyet foglaló Szabó Ildikóval, Pattantyúsné G. Máriával folytatta és természetesen Béres Klárával, aki zongorán kísért több fellépőt. Horváth Edit, Kovács Imre és természetesen Csizmadia László nevei is szerepeltek a köszöntőben, a tisztelgésben a mesterek előtt.

gm4.jpg
Fauré: Siciliano című gyönyörű darabját, első dolga volt e sorok írójának itthon ezt megekesni, Szabó Réka fuvolaművész tárta elénk - zongorán kísérte F. Béres Klára.
Egy olyan zongorakíséretes darab következik - mondta Móni -, amellyel Réka zeneiskolás éveire szeretne visszaemlékezni. "Élénk kamarázás folyt a fuvolatanszakon, amikor Réka nálam tanult. Az örömteli együttzenélésen kívül, mély barátságok szövődtek a fuvolás növendékek között. A zeneiskolában tanult ebben az időben Kiss Eszter, aki a fuvola mellett zongorázott is Klári néninél. Réka és Eszter gyakran duóztak együtt, de fuvola-zongora felállással is kamaráztak időnként. Így tanulták meg az egyik tanévben a Fauré Sicilianot.
Réka szeretett volna egy szép darabot játszani egykori zongorakísérőjével Béres Klárával a mai koncerten. Ezért esett a választás a Fauré Sicilianora, mely összekapcsolja az egykori lelkesítő diák kamarázást és a mindig kedves és mosolygós zongorakísérőt!"

gm3.jpg


Poulenc: Szonáta I. tétel - Boros Adrienn fuvola - zongorán kíséri Zekéné K. Ágnes.
"Boros Adrienn 2013-ban nyert felvételt tanszakomról, a budapesti Weiner Leo Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol jelenleg 12. osztályos tanuló, Horgas Eszter növendéke.
Francis Poulenc francia zeneszerző és zongorista volt a 20. század közepén. A Szonátát fuvolára és zongorára 1957-ben írta, melyet Jean-Pierre Rampal mutatott be a strasbourgi zenei fesztiválon. A 20. századi fuvolairodalom meghatározó műve ez a szonáta, melynek három tételéből az elsőt fogjuk most hallani."

gm2.jpg

Jan Clarke: Maya Metykó V.-Horváth T.-fuvola; Demény Teodóra-zongora című műve nagyon-nagyon szép. Azt gondoltam, egy hétig hallgatnám.
Ian Clark: egy ma is élő angol fuvolista és zeneszerző - vezette fel Grósz Mónika. Csodálatos fuvoladarabokat, kamaraműveket komponál. Kiskorában Édesanyja zongorán és csellón tanította majd 10 évesen kezdett fuvolázni teljesen egyedül. Később magántanárhoz járt egy művészeti iskolába. 1986-ban diplomázott, mint matematikus, de egyetem mellett továbbra is a fuvola töltötte ki szabadidejét. A könnyebb zenei műfajokhoz is vonzódott, ami érződik különleges hangulatú művein is. 2000 óta abban a művészeti iskolában fuvola tanár, ahol egykoron ő maga is tanult. Emellett sok CD felvételt készít, komponál és koncertezik a világ különböző pontjain.
A Maya indiai filozófiákban használt többjelentésű szó. Legegyszerűbb fordítása: illúzió.

gm1.jpg

A 10. szám a Taka-taka volt Grósz M.-Andrikó Cs.-Stepán M.-Székesi A.-Szabó L.-Sebestyén D.-Balku É.-Tönköl T.-fuvola, Kormos Bence-konga, Őri Gerő-dobok, Csintalan Márk-gitár, Kaiser Tamás-zongora előadáásban.
Végezetül pedig Wolf P.: Szerencsés Flótás című művét játszotta el megint az összes fellépő és vendégmuzsikusok.
(Szerencsés Flótás vagyok, hogy ott lehettem!) 

 

ia

Megszakad a szívünk

Címkék: gyász

2017.03.25. 23:54

lali.jpg

Kurucz "Lali" Viktor született 1981.11.22-én. Születése óta küzdött szívproblémákkal, márciusban műtötték meg legutoljára. 2017.03.24-én drága Lali barátunk, életének 35. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Búcsúztatóján mindannyian ott leszünk, akik ismertük és szerettük, abban a reményben, hátha ezzel egy nagyon picit is csökkenteni tudjuk családja, szülei, testvére és szerelme fájdalmát. Ha az időpont és helyszín meglesz, itt is látni fogjátok. Régi képeit és írásait ajánljuk, szeretettel:

 

    

Úristen, írok!

"Bicskei vagyok és szeretek itt élni. Minden ide köt. Család, Barátok és jó érzés, hogy mindenkit ismerek. A Barátok gyakran hívnak Lalinak, hogy miért annak is külön története van. Imádok horgászni és biliárdozni, - ezt sokan tudják rólam, mert elég gyakran mondogatom - legtöbbször ez sporthorgászatot és versenybiliárdot jelent. Jelzem mindkettőt amatőr szinten csinálom és inkább csak gyakorlom ezeket. A műlegyes horgászat, amit szeretnék mindenképpen kitanulni egyszer. A zenéért és a filmekért is rajongok. Különös a viszonyom az írással is. Szeretek élni, ez mindenképpen igaz"
Olvassunk Lalitól!
Kurucz Viktor blogjának írásai

szia, nekem is van egy vesszőparipám, amit megemlíthetnél.
A Bicske-Tatabánya viszonylatban közlekedő helyközi autóbusz menetrend szerint hajt végig a Bocskai utcában a 7,5 tonnás súlykorlátozás ellenére.
Valamiért a rendőrségnek nem tűnik fel. :)
Lehet, hogy jobb lenne előbb a Volánnak kellene jelezni. Nem tudom. 

Akli Luca (Óbarok) alkotására itt szavazhat mindenki. Hajrá Akli Luca! 

A Bicske, Gárdonyi utcai lakosok tavaly november 2-án kértek először időpontot az ügyükben Pálffy Károly polgármesternél. Hónapokig nem történt semmiféle visszajelzés, a feleségnek pedig a baj megtörténte után végül javasolta valaki, hogy keressék fel Tessely Zoltán ogy-i képviselőt, akihez telefonszámot is kaptak. A hívás után a harmadik napon fogadta a bicskei lakost, aki már hónapok óta várt a polgármesteri visszajelzésre.

 gardonyi.jpg

A képviselő meghallgatta és az irodájától 1 km-re fekvő házhoz a panaszossal együtt érkeztek meg a kidőlt kerítésükhöz. 

A család azt is elmondta, hogy a problémát és az akkor még álló kerítést, kérésükre, korábban egy önkormányzati dolgozó is megtekintette, fotókkal dokumentálta.
A probléma a következő volt: nyílt, fényes környezetben egy közterületen ferdén álló öreg fa gyökértömbje nagyobb szelekben rendszeresen megingatta az öreg, békebeli, téglából rakott, de jól pillérezett kerítést. Tessely Zoltán, aki középiskolában erdész végzettséget szerzett, egyetértett az ott élőkkel a fa veszélyes állapotát illetően, körüljárta a romokat, fényképezett és megnyugtatta az ott élőket, a közterületen álló fát kivágják.

gardonyi2.jpg

Február 28-án dőlt ki a kerítésük, a képviselő márciusban látta a maradványokat. A lakók szerint a fa gyökérzetének, a lábazat alapjának érintő mozgása nélkül még egy jó ideig kibírta volna az építmény. Tessely Zoltán terepszemléje után napokon belül eljutottak a jegyzőhöz, aki szintén nem kecsegtette megnyugtató megoldással a lakókat, de feltétlenül úgy érezték, hogy aktivizálva lettek a döntéshozók ebben az ügyben.     

A leomló kerítés közelében két autó parkolt, az egyikben anyagi kár keletkezett, gazdája mind a mai napig a biztosítónál intézi káreseményét. Az ott élők sem sokat tudnak arról, hogy nekik fizet-e a biztosító, melyik fizet, mikor fizet. Azt sem tudják a ház gazdái, hogy a lakásbiztosításuk alapján történik-e kifizetés vagy a város felelősségbiztosítása alapján, hiszen a fa közterületen áll.

Az borítékolható, hogy gyorsan fizetni kevés biztosító szeret, bár e sorok írójával nagyon korrekt volt két kisebb esetben az Ady utcai. De ők nincsenek ebben az ügyben. Mindegyik a másikra mutat majd vagy mindkettő széttárja a kezét. Ha meg is történik a kártérítés, arra sokat kell várni.

A Bicskei Gazdasági Szervezet (BGSZ) (értelmesebb, találóbb régi nevén a városgazdák) vezetői döntése már régen kihúzhatta volna az egész ügy méregfogát, ha döntésével idejében eltávolítja a közterületen megdőlve álló, öreg fát, amit bármelyik szemléje alkalmával könnyedén észlelhet a bicskei főutca Gárdonyiról elnevezett mellékutcájában, szinte a sarkon. Mind a mai napig ott áll.  

A lakók tavaly novemberi kezdeményezése, időpontkérés Pálffy Károlytól, ami után 3 hónapig nem történik a világon semmi, egyedül a recepciós tudja mi a gond, egy korábbi városházi munkatárssal tudnak beszélni, aki elsorolja a gallyazási kérelem vagy kivágás engedélyeztetésének feltételeit. Zárva maradt a polgármesteri iroda ajtaja előttük, pedig mint közismert, Pálffy Károlynak helyettese is van az alpolgármester személyében saját irodával. A feleség egy esetben felmerészkedett a városházi lépcsőn, a polgármester éppen jött le, két percben meghallgatta, a kezében lévő levelet akarta átadni a bicskei polgár, de a polgármester azt mondta, adja le a recepción, mert ott pecsételve visszakap egy másolatot: átvették.  

Persze, az információ is elakadhatott a hivatal életében, probléma lehet a vérkeringéssel, az információáramlással, ami hivatalos helyeken a világon mindenütt, mindig fennállhat. Hiszen mindig fontosabbnál fontosabb dolgok tucatjai állnak sorba, jobban mondva versenyeznek és törnek az élre ezért-azért. Esetleg amazért.

A kártérítési igényhez a károsultaknak feltétlenül igazolniuk kell azt, hogy a fa gyökérzete okozta a kerítés kidőlését. Ez nem történt meg, mert egy már nem városnál dolgozó azt mondta nekik, hogy igazságügyi szakértői vélemény szükséges. Ez olyan drága, hogy ennek az árából akár több kerítést is lehetne építeni.

A kerítés viszont szeles napon (február 28.) dőlt le. Igazoltan veszélyjelzés volt hatályban február 28-án a szélerő miatt.
Előtte már ki lehetett volna vágni a fát, itt késett el a BGSZ, pontosabban itt is, mert már régebben észre kellett volna venniük az útra dűlő fa állapotát, hiszen az olyan magas, hogy kidőléskor a szembe szomszéd ablakán is menne be, a járdát érné. 
A lakásbiztosító állítólag kapásból fizetett volna, de ők inkább egyértelműen a fára fogták, ami városi, hiszen közterületen áll, miközben ez nem igazolt. De ők ezzel a vízzel mosták kezeiket.
A kerítés alapja nem lett feltárva, tehát lehet olyan vélemény, miszerint nem a fa volt a hibás, hanem inkább az építmény kora - de ilyen sincs.

Jómagam is láttam a kidőlt kerítést. Szerintem első blikkre bírta volna még a békebeli darab. Láttam egy város által kért költségvetési összeállítást, miszerint a régi téglák megpucolásával, és más anyagok újrahasznosításával a legolcsóbban nettó 311 ezer forintért állítható helyre a kerítés egy jó nevű, a város által is ismert szaki szerint úgy, hogy a régi téglákból épülne megint. Szerintem is az lenne a teljesen korrekt, ha a fát gyökerestől eltávolítanák, amit a gazda egyébként tavaly november óta kifejezetten kér. Onnantól kezdődhet az épülés alapásással. Addig nem. Ha a bicskei polgártól nem várnak el túl sokat drága, bürokrata modorban, miszerint szerezzen be igazságügyi szakértői jelentést Székesfehérvárról, hanem kapna 20 mázsa cementet és x zsák meszet, az lenne ám a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Nem igazságügyi szakértő kell százezrekért, amiért dupla akkora kerítés épülhetne, hanem 0 Ft + ÁFA/hó szaktanácsom szerint kérdezzék meg a Meteorológiai Szolgálatot, hogy mekkora szél volt február 28-án.

EZZEL EGYÜTT vegyék figyelembe mint a valószínűséget jól megalapozó életszerűséget, hogy a panaszosok november "kettedike" óta dokumentáltan ezért álltak sorba Pálffy úrnál, hogy elmondhassák, hogy elérjék: vegyétek már ki a fát, mert szélben a kerítésünket is ringatja a gyökerével és ebből nagy baj lesz.

A gyökér és a kerítés-alap kapcsolatát azzal és úgy lehetne látni, ha feltárnák és megfotóznák. Pár gyakorlatias ember jegyzőkönyvezhetné szakértő helyett. A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság vonuló állományának tagjai szerintem dolgoztak már nagy erdőnyi élő vagy száraz fával és gyökértömbbel mindenféle helyzetben, alulról-felülről-oldalról és röptében, úszva és égve. Lehet adni a szavukra. Erőtani értelemben pláne. Hogy mi hat mire. Mi nem.  

Jómagam Akli Miklós egyetemi hallgatóhoz fordultam, akinek Óbarok községben lévő meteorológiai állomása szerint február 28-án 61.9 km/h volt a legerősebb szél. A mesternek nem mondtam, hogy milyen ügyről írok, csak hogy kellene egy ilyen adat Bicskéről a munkámhoz, tehát Akli Miklós barátomnak ehhez az ügyhöz semmi köze, segítségét köszönöm, nem akarom semmibe belekeverni. Hozzátette: Bicske Óbarokhoz képest magasabban, nyitottabb helyen fekszik, mégis közel, vagyis itt nagyobb legerősebb szelet feltételez arra napra, mint 61.9 km/h.

Hozzáteszem: A család a többi adat mellé hozhatna tanukat, akik jegyzőkönyvbe mondhatnák, hogy saját szemükkel látták a kerítés mozgását az alapból a fa széltől való mozgásával együtt. A BÖT aznapi eseménynaplója is tanulságos lehet a szélerő más helyeken megvalósuló pusztításának tekintetében.
A bicskei polgároknak fájdalomdíjként ügyük megoldásának elmaradása miatt, hogy nem fogadta őket a választott vezető, mea culpa, mea maxima culpa alapon minden megoldható lenne "családon belül", "házon belül", nem bürokratán: pár mázsa cement és mész odaszállításával a kert végében fekvő Tüzépről egy jegyzőkönyv alapján, mert "Csak a Bicske!" Aztán a kitermelt öreg fa helyére jöhet egy szép és nem nagy díszfa, például olyan, amit a Prohászkán is ültettek.  
(A biztosító pedig fizessen már kártérítést, mert mi is fizetünk biztosítást. Ülni pedig széken szokás, nem a pénzen.) 

 

 

ia 

Felvethetnéd a blogban, hogy a Jézus Szíve parknál a Kisfaludy utcai "bejáratnál" helyezzenek ki táblát mert már most is a füvön parkolnak az autókkal a kényelmes mérleghintáztató apukák/anyukák pedig még nincs is igazi jó idő. (Van is kinn talán tábla, csak érvényt kell szerezni tán területi hatályának? - a szerk.)

Olyan táblára gondoltam, akár egy egyszerű fatáblára, amire ki van írva, hogy ne parkolj be a kocsiddal a fűre. Mert a Megállni tilos! táblát úgy kerülik ki, hogy nem az út mellett állt meg, nem a padkán, hanem teljesen befordult a fűre, például orral az uszoda felé. 
mert olyan szép széles az a murvás út ott, gondolom azt hitte, hogy akkor kocsival is rámehet
de mindegy, nem házmesterkedni akarok érted, csak ha egy elkezdi, holnap odaáll kettő.... holnapután mindenki 

Vagy legyen általánosítva a körbekerítés ahogy búcsúkor szokták. Avagy legyen végre egy szál kerítés legalább a Kisfaludy utcai oldala, mert nagyon forgalmas és zebra sincs és kiszaladhatnak, akik felügyelet nélkül vannak. 

Az anyukák/apukák maguktól nem jönnek rá, hogy nem azért van ott szép nagy füves terület, hogy rá kelljen állni autóval. 

Egyébként már tegnap is sorban álltak a hintáknál, annyian voltak kint. Ezt kellene fejleszteni a máriák mennybemenetele helyett

Csevegés vége
Írj be üzenetet...

Bicskei térségében félpályán halad a forgalom.

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt 2017. március 24-én 10 óra körül az 1-es számú főút 28. kilométerszelvényében, Bicske térségében. A balesetben egy tehergépjármű és egy személyautó érintett.

A helyszíni szemle és műszaki mentés ideje alatt a forgalom rendőri irányítás mellett, félpályán halad.

Kérjük a gépkocsivezetők fokozott figyelmét! - olvasható a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság
ma 10:14-kor kiadott közleményében. 

Köszönet Székesfehérvárra, ahonnan a korabeli sajtót a saját örömére kutató kollégától nem először érkezik ily veretes nyelvezetű visszapillantás. Köszönjük fáradozásod!  A hír szerint a Bicskei Csuszabál 1873. február 14-én volt megtartva, (történetesen napra pontosan 75 évvel a mi anyukánk megszületése előtt.) A Kégl lányok nagyon erősen képviseltetik maguk a Székesfehérvár - társadalmi hetilap, 1873. társasági rovatában, közülük Fanni, Janka és Róza is jelen. Letrenyey Lajos, a felcsúti középiskola mai névadójának Vilmai leánya is jelen, de még a talpalávalót is a "fel-csuthi" Csányi Pista játssza. Óriási, ahogy a lap tudósítója mentegetőzik, ez amolyan udvariassági szokás, hogy a bálon jelenlévő sok-sok kiváló, általa nem ismert résztvevő nevét a legjobb szándék mellett sem tudja egészében felsorolni. Pedig de jó lenne 144 év után minden nevet látni!         

csuszabal.jpg

 

selyemkalap.jpg

 

selyemkalap2.jpg

Előbb a hím landolt most is, ő teszi lakhatóvá a fészket a tojó érkezésére, akivel többnyire a kirepülésig maradnak csak egy pár - ellentétben a holló párokkal akiknél "'A halálig bébi!" effektus érvényesül, de ha választékos akarok lenni, a hollópár holtomiglan-holtodiglan egy pár marad.  

Réges-régi barátommal, az általános iskola első osztályát végző 7 éves tanulóval érkeztünk a helyszínre. Az ő fotói biztosan sokkal jobbak, még videózott is, de azokat még nem láttam.

Nem látszik a mi madarunk sem sérültnek, sem betegnek, de még csak megviseltnek sem. Láttam már példányt "lelakottan" fészket érni... Ma ötkor legfeljebb nagyon fáradtnak látszott, leginkább olyannyira begubódzva álldogált, hosszú csőrét a melle alá bedugva, hogy a kelepjéből nem is látszott semmi. Amikor mi megjöttünk és mások is csodálták a fészek alól figyelve őt, akkor vette fel ezt a nyitottabb, figyelősebb testhelyzetet, ami a képen is látszik. Pihen. Rá is férhet.        

Mindig nagyon drukkolok, hogy megjöjjenek. Már csak azért is, mert a blogomon javasoltam ezt a biztonsági fészekemelést, amit más településeken láttam. Olvasónk is mondta, hogy itt vér fog folyni, ha a gólyának valami baja lesz, ha megüti az áram, ő imigyen szorgalmazta a fészekemelést.  A Duna-Ipoly Nemzeti Park, az E.ON, a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre. Madárbarát Magyarországban madárbarát Bicske!  Örültem, amikor elkészült, de ezután már  azért kezdtem aggódni, mi lesz, ha valamilyen különös ok miatt fészket sem hajlandó rakni az új szerkezetre és elmegy inkább a "faluból" egy másikba. Azt felelték nekem a gólyát jól ismerő madarászok, hogy erre kicsi az esély, de nem kizárható. Így aztán nálam mindig nagy ám a hurrá, ha megjön a gólya a Szent László utcába.

Ma fél kettő tájban hívott Pötördi Lajos. Elég a nevét megpillantanom a csörgő telefonon - bennem ez feltétlen reflexet vált ki. Mert ha Pötördi Lajos hív, az azt jelenti, hogy megjött Bicskére a gólya. Fölveszem és köszönés nélkül kérdezem: "Megjött a gólya? Jaj, köszi, gurulok." Akkor leereszkedtem a Kistószegen kerékpárommal, vártam, nézelődtem, sehol nem láttam. Betértem a közeli McEde büfébe, visszafelé azonban továbbra sincs sehol a gólya. Ez a kép már majdnem öt órakor készült, akkor már autóval mentünk vissza. Most is Lajos szólt, hogy ő már látta, nem csak a hírét hallotta. Így megy ez. Mert Lajos is a közelben lakó Zsuzsától tudta meg. Lajos ugyanis csak ezért, a gólya érkezése miatt hív engem egyszer egy évben, no és akkor, (de ez nem biztos), amikor útra kelnek, elindulnak délnek, amikor kirepül a teljes kicombosodott fészekalj és pát int  Bicskének.

Úgy tudom, hogy a munkáját oly lelkiismeretesen és lelkesen végző Klébert Antal természetvédelmi őr arra készül, hogy a fiókákat meggyűrűzze, ebben az esetben gyönyörűen követhető lesz vándorútjuk, mindig tudhatjuk, akár online is követhetjük, hogy hol vannak éppen a Bicskén született példányok.  A madárgyűrűzés a madárvonulás kutatását, a madarak védelmét segíti. 

Ez a film pedig tavaly készült. A Bicskei Tv-nek is le kellene adnia, ha még nem tette. Vörös Zoltán készítette, gyorsított felvételként mutatja be a 2016-os fészekrakást.  

Ebben a videóban 2640 kép látható a bicskei gólya első, kiemelt, biztonsági fészekrakóhelyen végzett fészekrakásáról. Mivel 22 órán át 2 percenként készült fotó ugyanarról a  pontról, csak a fészek látható biztosan mindig a képen, a gólya jön megy mint az életben.   

 

ia

 

                    

Immár rangsor versenyként is meghirdetett viadalon vett részt a Dinamik Harcművészeti Közhasznú Sportegyesület négy sportolója és kísérőik március 18-án.

jaszviadal.jpg

A jászok fővárosának is ismert Jászberény adott ismét helyet a tizenhárom klub, egyesület 130 nevezett versenyzőjének az egész napos összecsapásra. A nemzetközi elvárásoknak is megfelelő versenyen több versenyszámban is lehetett indulni. Sportolóink fő feladata, hogy pontszerző helyezést érjenek el a Sport Ju Jitsu Szakszövetség versenyzői liszensz megszerzése céljából. Kempokáink remekül helytálltak és kemény küzdelmekben a következő helyezéseket érték el:

Hoffher Tímea: Ne Waza  3. hely

Bárdosi Kende: Fighting System 1.hely  Fighting System 4.hely

Goldsmann Balázs: Fighting System 2.hely

Kormos Kata: Fighting System 2. hely, Ne waza 3. hely

 A versenyen oldal- és vezető bíróként Metzger Antal ügyelt a szabályok betartására.

A csapatot Piros Béla edző is kísérte, támogatta.

Köszönjük mindenkinek a segítséget és gratulálunk minden versenyzőnk pontszerző helyéhez!

 

Metzger Antal

 DHKSE elnök

1. Bicske, Előhegyen is örülnek a kerékpárút megépülésének, az új lehetőségnek.
2. A lakossági fórumon sem emelt bicskei személy kifogást a Csabdin vezetett nyomvonal miatt. A falu vezetője adott választ az előhegyi szakasszal kapcsolatban. A teljes beruházás nagy részén, Bicskén meglévő dűlőutakon valósul meg az út. Pont az előhegyi lakosok előtt nem, így jártak... Arra sem a tervező, sem a város vezetője nem adott választ holott többször is felmerült a kérdés.
3. Hiába volt fent a csabdi.eu-n a tervezet ott a Csabdit érintő szakasz volt elérhető.
Bicskei fórumon nem volt egyeztetés. 
A fórumon elhangzott, még nem volt bejárás sem, tervezőasztalról dolgoztak. Elég gyorsan mert a közbeszerzési folyamat 2017.01.20.-án írták ki 02.08.-i határidővel...
4. Örülni kéne, hogy nincs aszfaltos út előttük?! Ez most komoly?! Ez a veszély fenyegeti akkor a bicskei 1. dűlőt és a beruházás nagy részét?!
5. Az előhegyi szakaszt nem lehetett volna semmiképpen sem bekötni a Csabdiak által alakított nyomvonalba? Mondom még egyszer senki nem emelt kifogást bicskei részről a falun átmenő szakaszra.
6. Az ártérre történő kerékpárút már megvalósult Hatvanban... utána kéne nézni. Ha majd alámossa a töltést a patak akkor majd a "macerásabb" úton kell majd kerékpározni Bicskére vagy a jelenlegi úton. Ebből a pénzből (új alagút, híd, töltés) jó és tartós utat lehetne építeni közterületen, bicskei szakaszon, kisajátítás nélkül. Közművek az útban!!! Nem kéne felbontani, ha fejlesztenek.
7. Szóba került az M1 alatti áteresz is. Nem vizsgálták, nem foglalkoztak vele... Pedig a töltéssel ugye lefelezik a völgyet. Emiatt a bal oldalon magasabb lesz a víz amelynek így kétszeres lesz a nyomása. Emiatt olyan terület kerül víz alá amely eddig nem. Pl. szántóföld is lesz benne. Egyrészt nyomni fogja a töltést, másrészt a tocsogóban millió szúnyog lesz a békák és a kerékpárosok örömére.
Összefoglalva: senkinek nincs semmi baja a falun át vezető szakasszal. A "városi" szakasz a probléma ahol nem lesz út és közvilágítás, csak a békáknak...
Szűk körben ismert már, hogy Vasztély térségében felmerült egy víztározó terve, amivel szabályozható lenne a Gerecséből érkező Szent László patak. De ez évek, évtized(ek) kérdése. 

Bicske polgármesterének jövedelme közel bruttó 700 ezer forintra emelkedett Pintér Sándor belügyminiszter decemberben elfogadott, az önkormányzati törvény módosítására tett javaslata alapján. A polgármester költségtérítése a keresetének 15 százaléka valamint korlátlan telefonhasználat.

Bálint Istvánné alpolgármester havi fizetése szintén jelentősen megemelkedett. A közel 700 ezres  polgármesteri bruttónak a 90 százaléka illeti havi jövedelemként az alpolgármestert, vagyis bére 10 százalékkal kevesebb, mint a polgármesteré. A 15 % költségtérítés és a korlátlan telefonhasználat természetesen szintén jár.  

Volt ennek a városnak egy pártonkívüli alpolgármestere (Összefogás Bicskéért), aki nem fogadott el tiszteletdíjat, csupán a havi 20 ezer forintos telefonszámlájának megtérítését kérte. 

"A régi rendszerben így kerestek a polgármesterek:

500 fő alatti településen: bruttó 149 800 Ft/hó

501-1500 lakosú településen: bruttó 299 600 Ft/hó

1501-10 000 lakosú településen: bruttó 449 400 Ft/hó

10 001-30 000 lakosú településen: bruttó 524 300 Ft/hó

30 000 főnél nagyobb lélekszámú településen: bruttó 599 200 Ft/hó

Az új törvényjavaslat szerint így módosult bérezésük:
500 fő és az az alatti lakosságszámú településen: bruttó 199 434 Ft/hó

501-1500 lakosú településen: bruttó 398 868 Ft/hó

1501-2000 lakosú településen: bruttó 498 585 Ft/hó

2001-5000 lakosú településen: bruttó 548 443 Ft/hó

5001-10 000 lakosú településen: bruttó 598 302 Ft/hó

10 001-30 000 lakosú településen: bruttó 698 019 Ft/hó

30 000 főnél nagyobb lélekszámú településen: bruttó 797 736 Ft/hó" 

Ez az összehasonlító táblázat (az egyre jobban teljesítő Magyarországról...) a www.24.hu egy hírében szerepelt.

 

ia 

Fotó: Lassze 

(Osztálytársam mesélte, hogy ők a testvérével kiskorukban Fagyi utcának nevezték a főutcát az akkoriban  ittlévő Bóza Presszó és Fagyizó miatt. Mi tagadás, a Fagyi utca sokkal jobban hangzik mint a Lenin út. Tovább a Lennoni Úton!)     

László Tamás cukrászmester megosztotta ezt a fotót, mire ezek a kommentárok érkeztek az óceánon innen és túlról:

 Judit Lukacs Tamaskam! Letiltalak!!!!  

TetszikVálasz25 órája
Gábor Lengvárszky Csokit kérek
Spirka Péterné Egy nagy,vegyes kelyhet kérek szépen. 

A bicskei rendőrök vádemelési javaslattal éltek azzal a román állampolgárságú nővel szemben, aki egy lakókocsit úgy vontatott, hogy arra a gépkocsija forgalmi rendszámát helyezte fel.

 

Az M1-es autópálya Óbaroki pihenőjében ellenőriztek a rendőrök 2017. február 22-én egy személygépkocsit és az azt vezető román állampolgárságú 46 éves nőt. Az intézkedés során az egyenruhások lefoglalták a lakókocsira szerelt forgalmi rendszámot, mert az a sofőr német felségjelzésű személygépkocsijára volt kiállítva.

A nőt egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók. A gyanúsított vallomásában úgy nyilatkozott, hogy Olaszországban vásárolta a lakókocsit és a kereskedő azt állította neki, hogy a személygépkocsija hátsó rendszámának áthelyezése a lakókocsira szabályos eljárás és így nyugodtan közlekedhet az Európai Unió tagországaiban.

A Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai a nyomozást befejezték és az illetékes ügyészség felé vádemelési javaslattal éltek.

 

Írta: Dr. Bourgla Ossamah

„A daganatos betegségek területén az orvostudomány fejlődése kissé elmaradt, és sok egyéb ok mellett ennek köszönhető, hogy megnőtt a csodaszerek és módszerek iránti igény és természetesen azok száma is, akik azt jó pénzért igyekeznek kielégíteni” – állítja szerzőnk, aki belgyógyász és háziorvos. 

A másik oldal: „Ideje észhez térnünk, orvosoknak, betegeknek, egészségeseknek!”

Gyakorló háziorvosként és belgyógyászként megtisztelő volt számomra a felkérés, hogy megosszam a gondolataimat a hagyományos orvoslás és az alternatív medicina helyéről illetve létjogosultságáról mai világunkban. Az elmúlt huszonkilenc év alatt szerzett tapasztalataim mondatják velem a következőket.

Senki nem vitathatja, hogy az elmúlt néhány évtizedben hatalmas előrelépés történt a hagyományos orvoslásban mind a diagnosztikai, mind a terápiás módszerek terén. Ennek köszönhetően látványosan nőtt a születéskor várható élettartam a fejlett országokban. Jelenleg a nők Európa nyugati felén 84-85 évre számíthatnak, a férfiak pedig körülbelül 80-ra. Hazánkban ez a szám kissé alacsonyabb 78, illetve 72 év, de így is öt-hat évvel meghaladja a húsz évvel ezelőtti számokat.

A látványos fejlődés ellenére mégis számtalan megoldatlan kérdéssel néz szembe még most is a  hagyományos orvoslás. Míg a keringési rendszer betegségeinek diagnosztikájában és gyógyításában a fejlődés töretlen, addig sajnos a daganatos betegségek területén a fejlődés kissé elmaradt.   És bizony sok egyéb ok mellett ennek köszönhető, hogy megnőtt a csodaszerek és módszerek iránti igény és természetesen azoknak a száma is, akik azt jó pénzért igyekeznek kielégíteni.

Az ősi illetve kínai módszerek újra felfedezéséről, a tapasztalatokon álló gyógyításról, a mindenféle energiaátadás alkalmazásáról és egyéb  módszerekről órákat lehetne beszélni. Ám a huszadik század elején, amikor ezeknek a csodáknak a nagy része már létezett, az orvostudomány még gyerekcipőben járt és a várható élettartam negyven év volt. Ma a duplája, de nem a csodaszereknek, hanem a hagyományos orvoslás fejlődésének köszönhetően.

Az alternatív medicinával én magam a nyolcvanas évek végén találkoztam, mindenféle tabletták és injekciók formájában álltak rendelkezésre. A legvisszataszítóbb esetem az volt, amikor egy „csodadoktor” petróleum itatásával próbált segíteni egy kétségbeesett betegemen. Sajnos a beteget elvesztettük, a kuruzslóra pedig hosszú börtönévek vártak. Egy másik betegemet éveken át sikerült hagyományos orvoslással elfogadható állapotban tartani, amikor a betegtársai javaslatára ő is felkeresett egy szemfényvesztőt. A beteg saját higított vérének néhány cseppjével akart segíteni a páciensemen és a rendelője előtt hosszú sorokban várakozókon, tragikus következményekkel.

Manapság sem lankad a csodatevők lendülete! A leghihetetlenebb módszerekkel, most éppen mágneses és energia kibocsátó ketyerékkel árasztják el a gyanútlan és hiszékeny embereket, kicsikarva tőlük az utolsó megtakarításaikat.

Amíg egy hagyományos gyógyszer a betegek kezébe adható, igen szigorú, többször ellenőrzött vizsgálatok sorozatán esik át, és a fejlesztésükre dollármilliókat költenek, rengeteg szakember közreműködésével. Az alternatív medicinában ez ritkán mondható el. Sokszor nem tesznek mást, mint kissé zavarosan fogalmazva, de a fájó pontokra rátapintva a betegben a gyógyulás reményét keltik. Miért gondoljuk azt, hogy  a hatalmas kapacitással, emberi és anyagi lehetőségekkel rendelkező kutatóműhelyeket le lehet győzni egy sufniban előállított csodaszerrel, vagy hogy csak ott lehet legyőzni? Miért gondoljuk azt, hogy a gyógyszergyárak kizárólag a pénzünket akarják, míg a többi, nem hagyományos szereket árusítók csak a javunkat?

Sajnos való igaz, hogy hagyományos orvoslás iránti bizalom napjainkban megrendült, néhány esetben el is veszett.  Részben a csalódások miatt, de legalább ilyen mértékben a közösségi médiák által terjesztett félinformációk okán. De ideje észhez térnünk, orvosoknak, betegeknek, egészségeseknek! Újra vissza kell nyerni és adni a bizalmat, távol kell tudnunk tartani a csodákkal hitegetőket a hiszékeny betegektől és családtagjaiktól. Ez rendkívül fárasztó munka lesz, de valahol, valamikor el kell kezdeni.

Forrás: BUDAÖRSI NAPLÓ 

Zsuzsikánk a Debrecenben rendezett Diák Olimpia 2016/2017-es tanév országos döntőjében mellúszásban a 6. legjobb idővel ért célba!  - írja boldog család nevében Südi Istvánné Pató Zsuzsa édesanya.  

"Hálásak vagyunk kitartó munkájáért, edzőjének, Agyagási Ákosnak a sikeres felkészítésért!" 

Zsuzska a 3.korcsoportban 50 méteres távon mellúszásban került a hazai felsőházba. 

A döntőben MÁSODIK HELYEZÉST ért el a bicskei Németh Lili 100 háton 3. korcsoportban. Lilinek korábban szintén Agyagási Ákos volt a mestere, de Lili már jó ideje Törökbálinton edz.

Sipos Gábor a 4. korcsoportban 100 mellen került az ország legjobbjai között a 6. helyre. Gábor edzője az édesanyja, a versenyző egyébként igazolt labdarúgó. 

 

A bicskei Juhász Csenge, aki a Veres Pálné Gimnázium (!) hallgatója, az ötödik korcsoportban 4x50 méteres váltóban úszott és gyakorlatilag az ő eredménye hozta fel csapatát a 6. helyre.

Mindenkinek szívből gratulálunk!

Nagyon-nagyon szeretnék közzétenni a bicskeiek blogján egy olyan csoportképet, amin a hírünkben szereplő diákolimpikonon láthatók! És akár - ez nehéz ügy - egy olyan csapatképet is, amelyen a versenyzők+edzők+szülők láthatók.     

 

Nemcsak ők, akik ezen a képen láthatók, ezt a kép atmoszférája miatt helyezem ide.   Hanem mindenki a közösséghez tartozhat, aki Óbarok község hajdani sulijába járt.   

A csapat itt érhető el....

obarok.jpg

Ha Bicskéről Etyekre tekerünk, onnan később a Balatonig el tudunk kerékpározni. Ha Tarjánig megyünk, ott északnak a Duna felé, délnek Tata felé juthatnánk el. Ezzel Bicske végre rákerül a kerékpáros térképre. Ezt nem most írjuk le itt először.  

"Nehéz ehhez a témához úgy hozzászólni, hogy ne megint úgy kelljen kezdeni, hogy talán át kellett volna olvasni a Csabdi Önkormányzat ezzel kapcsolatos döntéseit, tevékenységét" - írja a kerékpárút Bicske, Előhegyen tervezett nyomvonaláról szóló cikkünk Fb-kommentárjában egy Csabdi képviselő, aki a község hivatalos honlapját is szerkeszti. " - Ezek megtalálhatók a csabdi.eu lapon" - folytatja - "ahol a kerékpárút rajzai is megtalálhatók tavaly augusztus óta azaz több, mint fél éve. Talán néhány Csabdit érintő dolog másképpen látszódna. Csabdin a kerékpárút nemcsak kerékpárút hanem járda is lesz egyben. Ezzel megoldódik a Béke utcai járda is. Annyival szélesebb lesz, hogy sávjelöléssel külön sáv lesz a gyalogosoké. Szélessége 2,75m néhol 3,25m. Egymás zavarása nélkül lehet kerékpározni és gyalogolni. A Petőfi utca alatti rész, tehát ami bizony sajnálatosan érinti az ott lakókat szintén hasonlóan készül el. Tervezve van lejárat az óvodánál, tehát iskolából, óvodából, postáról stb. el lehet jutni az Előhegyre és az az feletti részekre biztonságosan elkerülve a régi posta előtti Szabadság utcai szakaszt. Tudom, hogy a patak melletti közlekedés is jelenthet biztonsági kockázatot, de még mindig jobb, mint a száguldó autók melletti elhaladás különösen rossz látási viszonyok esetén. Igen bizony lesz világítás is rajta. Visszatérve az ott érintett lakókra. Bizony én sem örülnék egy hasonló helyzetnek. Idézek a cikkből: „Mert a legrosszabb esetben igen, lehetséges a kisajátítás, de azt törvény szerint meg kell előzze egy hivatalos vételi ajánlat, ami a megkísérelt egyezség ténye. Ha ez a kísérlet nem éri el célját, akkor lehet kisajátítani.” Ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy az illetékesek dolgoznak egy méltányos kártérítésen és tessék elhinni az valóban az lesz. Úgy gondolom, hogy a Csabdin áthaladó kerékpárúttal, a jelenlegi nyomvonallal Csabdi, a falu sokat nyer. Igenis köszönet illeti a kitalálóját és igenis köszönet jár az erre fordítható pénzért. Köszönet Tessely Zoltán képviselő úrnak, hogy megvalósítását szorgalmazza, kívánságainkat figyelembe vette. Igen, bizony így volt! Nekem különösen tetszik mert megoldódni látszik régi „vesszőparipám” azaz a Béke utcai járda is. Természetesen ahány ember annyi nyomvonalat lehetne kitalálni, meghúzni. Igen én is tudok egy másikról is, ott a tófenékben ment volna a patakparton a nyomvonal. Hát az lett volna valóban egy ártér. Biztos, hogy építése közben is jönnek újabb sérelmek, kellemetlenségek, de reméljük mindenki legnagyobb örömére hamarosan elkészül." 

A Bicskei Szó válasza:  

 

Közvetlenül a patak partjára töltést, arra pedig kerékpárutat építeni felelőtlenség - ezt mondják a Bicske, Előhegyről írott cikkben megkérdezettek és ezzel több háttérben meghallgatott szakember is egyetért. Ezen a tényen az sem változtat, hogy a tervezett kerékpárút járdának is használható lesz közvilágítással. (Ha iszapba ások alapot egy épületnek, mindegy, hogy családi ház vagy tornaterem, esetleg mindkettő együttvéve.) Nekem azt mondták a helyszínen, hogy nehezen tudják elképzelni , hogy a gyalogos ezek után majd azért keresi fel a patakparti utat például télen Bicske, Előhegy alatt,  hogy onnan eljusson egyik pontból a másikra. A cikk néhány helyi kívánalmát rögzíti: ha költünk, ésszel költsünk, ha építünk, maradandót építsünk. Azt is elmondták, hogy létezik olyan útszakasz, leírom cikkemben, ahol tartósabbat lehet építeni és az ott élők körülményeit is javítja. A meglévő átjáró használatáról a pályatöltés átpréselése helyett - erről már nem is beszélve. Megértem a főnökség felé gyakorolt lojális hangnemet, köszönet és hála kifejezését, de ez még feltételezhet racionalitást, odafordulást a lakosság által elmondott vélemények felé  Az is nyilvánvaló, hogy egy település vezetése minden erővel el akar kerülni mindenféle nyilvános konfrontációt a hatalommal, azt is tudom, hogy ezt a falu szinten tartása és fejlesztése érdekében teszi. De van egy határ. A Bicske, Előhegyen élők nem azért hívták fel a figyelmet a problémára, mert éppen nagyon ráértek. Ez a tó-fenékes árterezés a kommentárban valamint az "ahány ember, annyi nyomvonal" gondolatszerűség - a probléma bagatellizálása. Érveket kellene inkább sorakoztatni a vitát kiváltó első cikkben vázolt lehetőség ellen, meggyőzni mindenkit, hogy az miért nem jó, ha az tényleg rosszabb mint a tervezői irodában megálmodott. Elmondani, miért nem jó Bicske, Előhegyen kiépíteni ezt a szakaszt, ahol sem Bicskén, sem Csabdin nem kell senkitől kényszer-megvenni semmit, ahol a fejlesztés az ott élőket is 100 %-ban szolgálja.  

Az eredeti cikkben Csabdi alig szerepel, mert a vele határos Bicske, Előhegyre fókuszál. Úgy hallottam, hogy érdekes érvelés hangzott el az egykori moziban megtartott keddi fórumon a település vezetője részéről.

 A forgalmas út mellett, ahol egyébként számos ház, intézmény, bolt, tehát kiinduló és célpont elhelyezkedik, azért nem lehet járda, mert keskeny a terület, nem fér el az út mellett.
Ezt máshol a csapadékvíz elvezető árok burkolásával oldják meg, ami helyet ad a járdának és megoldja a biztonságos vízelvezetést is, ami egy völgyben, két meredély oldalában szintén fontos.  És nem kell elvenni földeket, nem kell megszüntetni zöldfelületet! Mert a kerékpározás és a gyaloglás is környezetbarát a javából!

De persze, valamivel érvelni kell.
Tényleg azt a járdát fogják majd használni, mindentől pont egyenlően nagy távolságra?! A gyalogos tömböket fog kerülni, hogy a szomszédba átmenjen, mert nem minden házhoz lesz járdakapcsolat?!  Ugye nem tűnik túl komoly érvnek?
Ettől függetlenül jó, hogy lesz járda és kerékpárút. A Bicske, Előhegy szakaszon csak azt nem értjük, miért a patakparti ártéren? Miért nem Bicske, Előhegy az építményadót is fizető  helyiek által már részben szilárd burkolatúvá tett útjain, amit jobbá tenne az aszfaltozás, a közvilágítás kiépülése. Jobban jönne nekik az infrastruktúra, mint a békáknak a nádasban.  

A Csabdin belül EU-s felzárkóztatási támogatásból kiépülő faluközpontot a Bicske, Előhegy utca - Csabdi, Petőfi utca változat sem kerülné ki, gyönyörűen elmehetne a szép falu készülő-új éke mellett a bringás.   

Visszatérve tehát az első cikkünk mondandójának lényegéhez: a hazai tapasztalat egyébként lehangoló, amikor az ártéri töltésre épül a kerékpárút. Legtöbbször a garanciális időt kibírja, de többször előfordult, hogy azt sem. Utóbbi a jobb eset, mert akkor még a kivitelezővel lehet újra megépíttetni.

A Csabdi lokálpatrióta képviselő, akivel több esetben is együttműködhettünk már, mintha elbeszélne a probléma mellett. Az összefoglalómban és jóindulatú figyelemfelhívásomban a Csabdi szakaszról nem esett szó. Nem a kerékpárút megépítése a gond hanem a szakmaiatlan és pazarló nyomvonal - Bicske, Előhegy útjai helyett odalenn a pataknál. Segítek egy találós kérdéssel a végén. Miért nem építettek parasztházakat eleink az Előhegyen közvetlenül a patakhoz? (Egyedül vízimalom épült a víz mellé a környéken,  ami természetes, hiszen a patak erejét használta, hogy például kenyér jusson a Csabdi asztalokra, beleértve a dolgos molnárét.)    

 

ia 

Amióta Dumaszínház van nálunk, bérletesek vagyunk. Sok nagyon jó előadáson voltunk, mindegyik az volt, de a tegnap esti mindent vitt mint a piros hetes.

Az acélvárosi Aranyosi Péter neve eszerint nemhiába hozta be a ritkán (vagy talán soha nem?) látott tömeget, közel 300 embert a Petőfi Művelődési Központba tegnap este. Ez egy rossz fotó, de a célnak megfelel, a szünetben készült.  A humorista új anyaga gyakorlatilag arra épült, hogy kik voltak rá az életében nagy hatással. A Miskolcról - főleg Béláról hozott képek és sztorik, jelenségek és jellegzetességek nálam mindent vittek. Az anyuka Amszterdamban hatalmas, hasonlóképpen a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre (DVTK) meccseiről hozott képek és szurkolói szövegek. Valamint a vadászati rész. Itt a piramisok tövében azért a fáraóról is elhangzott néhány gondolatébresztő tény...

A két bérletem az árusítás első napjában szoktam megvenni, hogy jusson. Így lesz a következő évadban is. A nevetés és a röhögés a legjobb időtöltések. "...kezdjetek nevetni csak semmi melodráma..."  

ia

 

 

 

 

Vásárlás után kávéztam a CBA delikát pultjánál, és külön engedéllyel levettem a HVG-t, később a 168 Órát, hogy megnézzem, mit is ír a zeitung. A 168 Óra címlapján RENDEZŐI JOBB headline vagy fősor, alatta Jordán Tamás: A művészek itt nem számítanak - és Jordán Adél édesapja kikukkant a függöny mögül.  

vjgtabl.jpg

 

Lapozgattam és "mindenkinek  kívánom jó érzés" volt meglátni, felismerni  a nagy interjút a 24. oldalon Frész Ferivel, akivel együtt érettségiztünk 1989-ben a Vajda János Gimnáziumban, Somos Ágnes tanárnő osztályában.

Frész Ferenc a hazai védekezést vezette az információs háborúban. Közreműködött a NATO kibervédelmi munkájában. Számos ebben a témában megjelent cikk írója vagy megszólalója - olvasom a leadben. 

 

A 168 Órában megjelent névjegye szerint 21 éve foglalkozik információbiztonsággal. 2001-től a Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér informatikai vezetője. 2004-től hat éven éven át a Kürt Zrt. vezető szakértője. 2011-től négy éven át vezette a Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi központját.

A Cyber Services Zrt. alapító vezérigazgatója. A cég kibervédelmi képességfejlesztést végez Hong Kongtól az Egyesült Államokig.          

Frész Feri de jól gitározott, jó hangja volt - miért kell ide múlt idő?! -  verseket és dalokat írt, színpadi szerepekben igen jókat alakítottunk, néha még a szöveget is megtanultuk. Jóképű, magas srác volt, akiért bomlottak a lányok. A művészek itt nem számítanak - idéztük a Nemzet Színészét az elején. Talán ezért érzett rá jól, hogy más irányt vett. 

Március 14-én a Vajda János Gimnázium ünnepi műsorát láttam a Művelődési Központban. Egy rockoperát. Ebben egyedül a Nemzeti dal volt más szerzőtől, Tolcsvay Lászlótól. Oláh Gergely tanuló igen jól énekelte ezt a szívünk legbelsőbb zugába vésődött verset ezzel a dallammal.   Miközben hallgattam, eszembe jutott az egészről Frész Feri is, hogyha 30 évvel ezelőtt lennék, most ő énekelne ott a gitárjával kezében. De jó volt ez így, csak megfordult a fejemben. Visszaforgattam a filmet. Ahogy Gergely is visszaforgatja majd 30 év múlva hasonló helyzetben.  Már régen láttam Ferit. Erre három nap múlva, vagyis ma, a kávé mellett a 168-ban látok meg róla egy fotót, névjegyet és nagy interjút teljesen véletlenül.   

Vissza a jelenbe: a szakember szerint információs háború dúl, Magyarország jelentős orosz befolyás alatt áll: csaknem kétszáz weblap ontja az álhíreket azért, hogy belpolitikai feszültséget keltve uszítson az Európai Unió ellen. Migráns-veszélyt hangsúlyoz, nacionalista és szélsőjobb nézeteket terjesztenek. A magyar politikai vezetők tagadják az információs háború létét, a magyar védelmi rendszer olyannyira átalakult, hogy kiszolgáltatottá vált az ország. 

    Az interjú szerzője Kardos Ernő, aki 2003-ban Az este főszerkesztője, 2008-ban A szólás szabadsága megbízott főszerkesztője volt. 

 Feri az egri várkapu előtt készült osztályképen középtájon, mellényben, fehér ingben guggol. 

ia

eger.jpg

A Hit Gyülekezetének Szeretetszolgálata és az egyház Borbély József lelkész vezette bicskei gyülekezete által a rászorulók megsegítésére összeállított 115 db élelmiszercsomag szinte azonnal gazdára talált ma délelőtt a Kossuth téren.  patikahatterhit.jpg

Tartalmát tekintve alapvető, tartós élelmiszerek, úgy mint olaj, liszt, cukor, tészta alkották a szeretetcsomagot plusz csatolt fájlként összesen 1 tonna burgonyát osztott szét  a bicskei hit gyüli 115 felé, vagyis közel 10 kg krumplival térhettek haza a megsegített bicskei lakosok. 

patikahatter.jpg