Előtte és utána

Címkék: fotó fák főtér

2017.02.21. 10:10

 

before.jpg

 

 

after.jpg

 

 

Részletek.....

Idézet a Facebook-ról a fotókat készítő bicskeitől: "A tahóparkoló megint nagyot alakított ma reggel. A szemetes autó emberei tették arrébb, hogy ki tudjanak hajtani az utcából. A járdából meg ennyi maradt.
Valaki illetékes, akinek dolga lenne itt rendet tenni??? Ja, a Jókai utca eleje!" 

parkolo.jpg

 

parkolo2.jpg

A Diákolimpia megyei döntőjének győztes, dobogós, Debrecenbe továbbjutott  úszói valamint minden Diákolimpián elindult, bicskei úszóversenyző nevét közöljük egy győztes nagymamájának jelzése alapján -  Rimai Bea testnevelő tanár, Rehák Zsoltné, Agyagási Ákos és Vakán Gyula úszóedzők segítségével. Munkájukhoz gratulálunk. 

a_diakolimpiarol.jpg

A korábbiakban Bicskén, de ma már Törökbálinton edző, III. korcsoportos B kategóriás  Németh Lili háton aranyat úszott, gyorson pedig bronzéremmel tért haza.

Béczi Balázs (III. kcs.) 50 mellen egy ezüstöt sprintelt, a dobogó II. helyére állott.

Szegedi Dániel (III. kcs. B kat.) 100 háton III. helyezett lett.

Südi Zsuzsi (III. kcs.) 50 mellen védte meg aranyát.

Sipos Gábor (IV. kcs.) 100 méter mellen szintén aranytempózott. 

Lokodi Kamilla (IV. kcs.) bronzérmet hozott 100 méteres mellúszásból.

Kecskés Antónia (IV.kcs.) 100 háton nyert diákolimpiai ezüstérmet. 

Fiú 50 m-es váltón III. helyezést ért el Sipos Gábor, Őri Gergely,  Huszák Adrián és Mikó Vencel.   

 

Az esemény különdíjas fénypontja, hogy Heitler Csaba, aki háromszor nyert megyei döntőt általános iskolásként, ezt idén is megtette mint középiskolás.

A versenyen szintén felkészülten indultak: Nagy Natasa, Lődy Áron, Váradi Levente, Varga Ádám, Józsi Boglárka, Őri Eszter, Őri Gergely, Váradi Patrik és Takács Gergely

Úszó diákolimpikonjaink jellemzően a Csokonai Általános Iskola, a Szent László Általános Iskola tanulói, egy versenyző közülük Csabdin tanuló bicskei.  

 

Izing 

 

        

 

Szia Toncsi!

6. lett a kis filmünk a Nemzetközi versenyen!! A bicskei Jakab Bence első munkája!!! Szóval büszke vagyok rá!!! :) 
És az Alcsút beelőzte Indiát, Rio de Janeirot, Finnországot, Kanadát, stb. 
Innsbruck nyert. A zsűri a MUTE Records volt, aki pl a Depeche Mode kiadója is.
Köszönet Neked is a tetteidért!!!!!!! :)

A lecsó legyen velünk!!!

Goldsmann Tamás 

 

A Bicskei Szó úgy értesült, hogy felújítják és nem hivatalos információink szerint bővítik is a SPAR bicskei Kossuth téren lévő üzletét. Hogy a három hónapos időszakban végig zárva lesznek-e, nem tudjuk, de szinte biztos. Lapunk a SPAR kommunikációs vezetőjéhez fordult részletekért, több pontban is tájékoztatását kérve.

sparlogo.jpg


"Bicskén, a Kossuth téren található SPAR szupermarket felújítási munkálatai várhatóan májusban kezdődnek el és augusztusban fognak befejeződni. 

Egyelőre több információt nem adhatok ki" - írta válaszlevelében megértésünket kérve Maczelka Márk.  

Utóbbi mondatával a vezető a részletekre vonatkozó kérdéseinkre célzott, amiket nyilván később közölni fog a bicskeiek blogja. 

A bicskei amatőr csillagász honlapja 

 

Korábbi írásunk a bicskei polgár tudományos sikeréről, amikor a NASA választotta fotóit a Nap képévé

 

harangok.jpg

 

„A harang - különösen a falusi emberek életében - mindig kiemelkedő szerepet játszott.
1944 őszén szomorú hír járta be a falut (Bicskét): Elviszik a harangokat. A református templomból a legnagyobb harang lett az áldozat, a 840 kg-os - 1927-ben felszentelt.
A gyülekezet a harang elvitele előtti vasárnap búcsúztatta el az ércóriást. Nekem legalábbis az volt. Istentisztelet után édesapám a nyakába vett és lassan felmentünk a toronyba, ahol ő megsimogatta és elbúcsúztatta a harangot.
Néhány nappal később került sor a harangok elvitelére. Szlezák harangöntő mester készítette a 840 kg-os nagyharangot, azt mondta, hogy ez olyan, mintha a szülőnek saját gyermekét kellene megölnie, nem vállalta, hogy a toronyból lökjék ki ezt a harangot, azt mondta, hogy méltósággal kötélen kell leereszteni. Szomorú délután következett.
A falu református gyülekezete a templom és iskola közös udvarán fekete gyászban gyülekezett.
Először a három harang együtt szólt, majd a leszerelést követően lassan engedték le a távozót, míg két társa búcsúztatta. Szomorú és néma volt a gyülekezet. A harang, hogy ne ütődjön a toronyhoz, két kötéllel a gyülekezeti tagok húzták el, így lassan, mint egy temetésen a koporsót, úgy eresztették az ott álló teherautó pőre platójára.” (Nagy Zoltán írása)
Így búcsúzott el a gyülekezet 1944 őszén a legnagyobb harangjától.
A harang felirata szerint - régi fénykép tanúskodik róla,- annak idején közadakozásból készült. Szeretnénk ezt az 1944-ben elvitt harangot újra elkészíttetni és újra gyülekezeti használatba venni. Erre a célra - úgy, ahogy elődeink tették ezt az első világháború utáni nehéz időkben - közadakozást hirdetünk, felajánlásokat várunk. Egy 800 vagy 840 kilós harang elkészíttetése, felszereltetése nem kis összeg, ám ha összefogunk, akkor bízunk abban, hogy közadakozásból és segítségekkel megvalósulhat ez a terv. Kérjük, hogy ki-ki lehetősége szerint támogassa ezt a célkitűzést. Aki csatlakozni szeretne, kérjük, jelezze a bicskei lelkészi hivatal felé. Előre is köszönjük a támogatásokat! - írja Máté János református lelkész

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság
Gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók a háromfős társaság tagjait.

A nyomozás adatai szerint a 35 éves K. Tibor, a 34 éves F. István és a 26 éves L. Brigitta Pest megyei lakosok 2017. február 7-én késő délelőtt készpénzt tulajdonított el egy bicskei áruházból. Az elkövetők együtt érkeztek meg az üzletbe, majd az alkalmazottak figyelmét elterelve, az egyik pénztárgép kasszájából két köteg készpénzt emeltek ki.

A Bicskei Rendőrkapitányság nyomozói elfogták az elkövetőket, majd mindhármukat lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és bűnügyi őrizetbe vették.  

16559365_774728149351439_1543783189_n.jpg

 

„Tűzoltó leszek!” gyermekrajzpályázat

A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság 2017. évi tűzoltónapja alkalmából rajzpályázatot hirdet!

Szeretnél tűzoltó lenni? Kipróbálnád, milyen lehet szirénával közlekedni? Szívesen próbálkoznál vízzel célba lőni? Találkoznál igazi TŰZOLTÓKKAL is? Szívesen megosztanád ezeket az élményeket az osztálytársaiddal, családoddal, barátaiddal is?

Ha kérdéseinkre IGEN! a válaszod, akkor nincs más dolgod, mint pályázatunkon elindulni!

Küldj egy rajzot nekünk, aminek a témája a tűzoltósághoz kapcsolódik vagy legyél Te magad tűzoltó.

Pályázati feltételek:

A pályázatra egy gyermek egy alkotást küldhet be. A több alkotást beküldő gyermek kizárja magát a művek elbírálásából. A pályázaton Bicskén lakó, bicskei iskolás vagy óvodás gyermekek vehetnek részt.
A versenyben kizárólag csak a saját, a kézzel készült, az A4-es méretű, függőleges elrendezésű (álló) alkotások kerülnek elbírálásra. A művek elkészítéséhez bármilyen anyag, illetve technika használható (ceruza, zsírkréta, vízfesték stb.), de egyéb alkotással (például szobor) nem lehet pályázni.
A pályázatra az eredeti példányt szükséges beküldeni, elektronikus formában leadott pályamunkákat nem fogadunk el. Márkanevet tartalmazó képeket nem fogadunk el.

A pályamunkák hátoldalára kérjük ráírni: „Tűzoltó leszek!”, továbbá a pályázó nevét, születési idejét, lakcímét, telefonszámát (hozzátartozóét), iskola/óvoda nevét, osztály jelölését (pl.: 5. a) vagy óvodai csoportját (pl.: katica csoport).

Pályázati kategóriák:

- óvodások
- alsó tagozatosok
- felső tagozatosok

Az alkotásokat a következő címre kérjük
postán vagy személyesen eljuttatni:
Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság
„Tűzoltó leszek!” gyermekrajzpályázat
2060 Bicske, Kossuth utca 46.

Beérkezés határideje: 2017. március 31. éjfélig

Az eredményhirdetés ideje és helye: 2017. május 6. szombat, a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltó napi rendezvényén.

A beérkezett rajzokat bicskei pedagógusokból álló zsűri értékeli.

A győztesek értékes nyereményben részesülnek, illetve készülünk egy különleges meglepetéssel is a tűzoltónap alkalmából!

A tűzoltóság mindig nyitva áll, mindenkit szeretettel várunk egy látogatásra! :)

Kérdéseikre az alábbi elérhetőségeken kaphatnak választ:

palyazat.bot@gmail.com

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság
A bicskei rendőrök az állampolgárok segítségét kérik. Jelentkezzen, ha felismeri a videón látható személyeket!
A cikkhez kapcsolódó videó: 

A Bicskei Rendőrkapitányság 07020/72/2017. bűnügyi számon folytat nyomozást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A rendelkezésre álló adatok alapján a két férfi és két nő 2017. február 7-én 11 óra 40 perc körüli időben készpénzt tulajdonítottak el egy bicskei áruházból. Az ismeretlen tettesek együtt érkeztek meg az üzletbe és miközben egyikük fizetett, a mögötte álló 25 év körüli férfi az üres pénztárhoz lépve, az ott található pénztárkasszát kinyitotta és abból kiemelt egy köteg pénzt. A társaság ezt követően együtt távozott az üzlet területéről.

A feltételezett elkövetőkről videófelvétel áll a hatóság rendelkezésére.

A Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai kérik, hogy aki felismeri a személyeket, jelentkezzen személyesen a Bicskei Rendőrkapitányságon, vagy hívja a 06-22/566-020-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén. 

Segítségüket előre is köszönjük!

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a Facebook-on jelentette be az Áruház lebontását. A szebb időket látott épület külseje ma már kívánnivalókat hagy maga után, de a mára már magántulajdonban lévő épület megnyitása valamikor régen, amikor még Orbán Viktor miniszterelnök édesapja is párttitkár volt az MSZMP-ben - nagy dolog volt Bicske nagyközségben. Tehát az Orbán-családnak ezért is hálával tartozik népünk, mint például a Bicske vasútállomáson emberlakta családi házak előtt kiépített bányarakodóért, amit városunk képviselői bölcsen, kedvesen, megértően elnéznek a nép nevében.

Kicsit azért korai volt kiállni a Facebook-ra, mert bizony az épület egyáltalán nem a városé, hanem ugyanolyan magán- és cégtulajdon, mint Mészáros Lőrinc tava és 300 hektár belterülete a bicskei határban.  

Ha nem tetszik ebben a szocreál formában, a homlokzatával lehetett volna valamit kezdeni a megújítás érdekében. A megegyezés vagy kisajátítás részleteiről nincs információnk, de minden bizonnyal abból a 300 milliós összegből kívánnak itt lépni, amiből 100 milliót a BTC-re költenek, aminek felnőtt futballcsapatában alig van bicskei és sajnos az utánpótlás is akadozik.   

De 200 millióból megvenni, lebontani, kivitelezni - igen szűkös költségvetés. Nem?  

Egy Szent Nyeregtető című szobornak  látszó tető kellene a beázó bicskei iskolának! Bizonyára azért nem csináltatnak rendes tetőt, hogy ne csurogjon, mert "nem mi vagyunk a fenntartó". előtte az itteni zsenik még nagyobb zseni főnökeik elidegenítették az önkormányzatoktól az iskolákat a klientúrájuk jól felfogott érdekében. Mi lenne, ha az iskola lapos tetejére tennénk egy NYEREGTETŐ című szobrot ereszcsatornákkal?! 

(Tök mindegy, de volt egy életkorszak, amikor mind a nyári, mind a téli, mind a tornacipőt itt az emeleten vették meg a gyerekek anyukájukkal. Ha nem a piacon. A műbőrhuzatú padon ülve kellett felpróbálni. "Szorít? Nem szorít?" A mai emeleti pénztár mögötti Göllner-házra néző "panorámaablak" előtt szeretet nézelődni a fiúgyerek, alig volt autó, de itt azért több, amíg édesanya és húg válogattak. A lépcsőn felvezető fakapaszkodó korlátok - úgy tűnik - ugyanazok ma is, mint kezdetben.      

A területen előbb körforgalmat akartak építeni, ezzel együtt parkot. Most a legújabb a Szent István Mária oltalmába ajánlja Magyarországot - ez lesz a címe annak a tervezett Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész művének, amit az áruház helyére álmodik  a városvezetés. Becslésünk szerint ennek bekerülési  értéke 20-30 millió között lesz.  Azt kérdezte egy kedves olvasó, hogy miért éppen Bicskén ajánlja fel Szent István Máriának Magyarországot. Válaszunk: mert Bicske ehhez elég közel van Felcsúthoz.  Mások szerint lehet, hogy a kisvasútnak lesz itt egy megállója, akkor ide is jöhet egy bányadepó.  

Történik mindez egy olyan városban, ahol számos protestáns él, akiket a Mária-kultusz egyáltalán nem határoz meg. Ezen kívül Szt. István szobor már van a területen a templomkertben. 

Stilisztikai hiba. Olyan, mintha valami nagyon szép mondatot akarnánk leírni és kétszer mondjuk el ugyanazt a szót. Bicske központjába elég egy Szent István szobor. Ja hogy az eddigi Szántó János polgármestersége idején épült és nem látszik a Fidesz irodából.... Arra nem gondoltak még, hogy térfigyelőből nézzék?

Zárszó: Melocco Miklós korunk legnagyobbja, ráadásul Zsámbékon él és alkot a Bicskei utcában. Legyen szobor, de talán beszéljünk meg a néppel. Vagy hívjunk össze kabinetet, legyen ott minden művészetkedvelő, rajztanár és képzőművész és foglaljon állást.   Tessely Zoltán nem is itt él, talán bicskeiekre kellene ezt bízni.

Egy olvasónk kérdezi: Szent István Mária oltalmába ajánlja Magyarországot című szoborcsoport mögött hogy fog kinézni a göngyölegraktár? Avagy erre is terjeszkedik a másik áruház? A pózolós fotó helyén éppen elfért volna a szükséges információ, képnek pedig elég lett volna a művész portréja. 

Néhány "apróság": az áruház magántulajdon. a Mária-kultusz a protestáns hitű lakosságot kevéssé érinti meg. a területen, a központban már van egy Szent István szobor. mivel takarják el a Spar göngyöleg-raktárát. hová megy onnan a telekom, az optikus és a két ruházati üzlet? hogyan ellensúlyozzák a tulajok felé az üzlethelyiségük, mint vagyontárgy megszűnését?

 

 

 

tzmmpk.jpg

 

 Történik mindez ugyanabban a városban, ahol a képen baloldali úr a jobboldalon álló nagy bólogatása közben szüntette meg az évi 10 millió forint költséggel működő bentlakásos, idősek és betegek ellátására szolgáló gondozási helyet. Szintén ők azok, akik semmilyen módon nem növelték a munkahelyek számát, nem növelték a város bevételét, de repi ügyekben szívesen költekeznek a közpénzből a lakossággal való értekezés nélkül, pedig a nemzeti együttműködés és konzultáció szószólói. 

 

 

Az Etyektől Bicskétől Tarjánig vezető kerékpárút a nemrégiben fiatalon elhunyt Veszelovszky Zsolt elképzelése volt azzal a szándékkal, hogy a turistatérképre felkerüljön ez a csodálatos vidék.    

Csabdi számára a falu mellett elhaladó kerékpárút megteremti az esélyt, hogy értékeiket –  például a jelképüknek számító 13. századi templomromot – bemutassa a turistáknak.

Emellett egy új településközpont kialakítása is napirenden van, ehhez a területet a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács már meg is vásárolta és rövidesen át fogja adni az önkormányzatnak.

Ez az ingatlan az iskola mögötti egykori Daisy-üzem maradványai valamint eggyel lejjebb a patakparton a műhely romjai.  

Bicske pedig a Pannónia Szívén belül betöltött központi szerepét kívánja tovább erősíteni - olvasható a közleményben -, amelynek része az új kormányhivatal folyamatban lévő, milliárdos nagyságrendű beruházása és azegészségügyi központ tervezett befejezése, a Batthyány és Nagy Károly-örökség ápolása valamint az óceánrepülés nagyjainak emléket állító helyszín kiépítése.

Bicskén, egy családi házhoz kértek rendőri segítséget 2017. február 8-án délelőtt, mivel az ott lakó idős személyt a bejelentők már napok óta nem látták. A járőrök megállapították, hogy a férfi korábban elesett és megsérült a lába, ezért biztonsági intézkedés keretében mentőt hívtak hozzá.  (FM RFK)

 2017. febr. 8.

Halálos kimenetelű baleset történt Tatabányán. Az 1-es számú főúton Mésztelepnél egy autó egy előzést követően kisodródott, majd fának ütközött. A Szárliget felől érkező járművet egy 26 éves férfi vezette, aki a kórházba szállítás után életét vesztette, utasa karcolásokkal megúszta a balesetet.

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) online szolgáltatást indított a http://fentrol.hu weboldalon, ahol hozzáférhető az analóg légifelvételek már beszkennelt állománya. Az online felület a kutatók, térképészek, történészek, tájépítészek, mérnökök, és az érdeklődő magánfelhasználók számára egyaránt lehetőséget biztosít az archív légifelvételek egyszerű hozzáféréséhez, megtekintéséhez és vásárlásához.
A felületen hozzászólásokra, a légifelvételek helyzetének pontosítására, elforgatására és játékos pontgyűjtésre is lehetőség van.

A légifilmtár mintegy 412 ezer analóg felvételt őriz Magyarország területéről. Az 1959–1991 közötti repülésekből 61 800 archív légifelvétel beszkennelése történt meg, elsősorban az 1959–1966 közötti időszakból. Az új, digitális adatbázis képeinek leíró adatait, illetve előnézeti képeit csökkentett felbontásban, tömörített fájlként bárki ingyenesen letöltheti.  A teljes felbontású képek regisztráció után kényelmesen, online megvásárolhatók.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei 2017. február 8-án délelőtt a Bicskei Rendőrkapitányságon várták azokat, akik affinitást éreznek magukban a rendvédelmi pálya iránt és szerettek volna közelebbről is bepillantani a határvadászok, vagy éppen a bűnügyi technikusok munkájába. A nyílt nap során felvilágosítást kaphattak a fiatalok a rendészeti képzésre és a határvadász egységbe történő jelentkezés feltételeiről, és a helyszínen ismerkedhettek a szolgálati felszereléssel, fegyverzettel. (FM RFK) 

Egy évvel ezelőtti. "Helytörténet". 

 

K i v o n a t

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 27-én megtartott rendes, nyílt ülésén készült jegyzőkönyvéből

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9 igen 2 nem szavazattal a következő határozatot hozta:

36/2016. (I. 27.) képviselő-testületi határozat

Tárgy: Bicske városi disznóvágás megszervezéséről

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Bicske városi disznóvágás rendezvényt a következők szerint fogadja el:

• Helyszín: Város Kemencéje • Időpont: 2016. február 20. de. 7 óra

• Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a rendezvény előkészítésére és lebonyolítására a 2016. évi költségvetés terhére 750.000 Ft-ot biztosít 

• felkéri a Petőfi Művelődési Központot a rendezvény előkészítésére, a teljes program lebonyolítására, a hangosítás, a technikai feltételek és háttér biztosítására. A Petőfi Művelődési Központ szakemberei a Polgármesteri Hivatal iránymutatása alapján készítik elő és bonyolítják le a programot. • felkéri a Bicskei Gazdasági Szervezetet a rendezvény helyszínének megfelelő rendezettségéről, tisztaságáról gondoskodjon és a rendezvény zavartalan lebonyolításában közreműködjön. Határidő: 2016. február 20.

Felelős: Polgármester K.m.f. Pálffy Károly polgármester xy jegyző

Hajózni muszáj. 

Bicskén ellenőriztek a rendőrök 2017. február 6-án reggel egy férfit, aki egy nappal korábban játékkonzolt tulajdonított el az egyik ismerőse lakásából. A járőrök a 29 éves B. Józsefet elfogták, a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították, majd ott lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki - olvasható az FM RFK közleménylben. 

A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma 646 millió forintos ajánlattal nyert a Fejér Megyei Kormányhivatal tenderén.

A Bicskei Járási Hivatal új épületének, parkolójának, valamint a kapcsolódó bekötőút kivitelezési munkáira tavaly augusztus végén írt ki nyílt pályázatot a Fejér Megyei Kormányhivatal. Közel fél évvel később pedig, a Közbeszerzési Értesítő február 3-i számából kiderül, hogy ehhez is közel lesz a felcsúti polgármester, és nem csak földrajzilag.

A tendert ugyanis az F-M Bicskei Járási Hivatal Konzorcium nyerte, melynek egyik tagja a Mészáros Lőrinc gyerekei tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt., a másik pedig Magyar Építő Zrt., aminek tulajdonosa Mészáros CLH klímacégekbeli üzlettársa, a dunaaszfaltos Szíjj László.

A konzorcium nettó 646,3 millió forintért vállalta a kormányhivatal által előzetesen 660 milliósra becsült munkát, a szerződést már december közepén megkötötték a felek.

Előreláthatólag bő egy év alatt fog elkészülni az U alakú, 1.757 nm-es irodaépület az új bekötőúttal és parkolóhelyekkel. A tervezett díszmedence nem valósul meg.

“A terven látható díszmedence nem készül, helyén a mellette lévő területtel azonos térburkolat készítendő.”

A munkára pályázott még a Strabag-MML Kft. is, ám a Közbeszerzési Értesítőben olvasható tájékoztató szerint a cég ajánlata érvénytelen lett, mert nem nyújtott be ajánlatot az egyik értékelési szempont tekintetében.

Erdélyi Katalin

Átlátszó.hu 

Igen, itt látható - Fotó: Pálfi Balázs 

ijozsef.jpg

Izing József (1880-1941) nekem és öt első unokatestvéremnek a dédapja, a fiamnak, Izing Máté Antalnak (1995) például ükapja, a nagycsaládban most januárban született kisbabának a szépapja. Dédapja továbbá 12 második unokatestvéremnek is, tehát összesen 18 dédunokája született. 

1935-ben a Galagonyás első dűlőjében történt az életmentése. A présházuk szomszédságában fekvő Pósfai-birtok pincéjében a mustgáz miatt hat eszméletét vesztett ember feküdt a csántér mellett. Dédnagyapánk figyelmes lett a szomszédok halálos nagy csöndjére, azt is tudta, hogy forrás idején milyen veszélyes, pincében, aztán örökre föld alatt marasztaló  időszakkal dacol a szőlősgazda. Az 55 éves Izing József élete kockáztatásával szép sorban felhozta őket a széndioxidból (!) tiszta bicskei levegőre. Mikor már mind fenn voltak, meg is pofozgatta őket, hogy ébredjenek, éljenek.

A jó szomszéd áldás.   

A Horthy Miklós kormányzótól és Gömbös Gyula miniszterelnöktől 1935-ben átvett életmentő kitüntetéséhez egy aztán szobája falára akasztott kék hátterű, díszes üvegből készített dísztárgy tartozott, amit sajnos vele együtt eltemettek 1941-ben, hősies cselekedete után hat évvel. A háború után, főleg 1948 után természetesen sosem büszkélkedtek utódai a tettével és az elismeréssel se túlzottan. Egyrészt mert a romjaiból újraépülő és fiataljainak tömegét gyászoló országban erre nem volt se idő, se érkezés - másrészt a kommunista diktatúrában Horthy nevének kimondása is beláthatatlan következményeket vont volna maga után. Gömbös nevéről már nem is beszélve. Egyenlő Andrássy út 60., előtte a vidéki kihelyezett tagozatok. 

Emlékszem, hogy a mi édesapánk Mindenszentek idején, amikor a sírokat jártuk mécsesekkel (mindig mindet én gyújthattam meg), pár szóban elmondta ezt és azt is, hogy Keller Katalin, a dédanya, olyannyira gondosan állítgatta vekkerét, annyira az életéhez tartozott ez a tárgy és a pontosság, hogy a vekkert vele együtt eltemették. 54 éve ott van koporsójában.  Ez a múló idővel mindig felötlik bennem, ha a katolikus temető mészkőkeresztjével majdnem szemben fekvő kripta fekete kövén álló nevekre felnézek.         

Abban a kastély melletti házban született Izing József a Szél utcában, aminek ablakai körülbelül a Nagy Károly utcára néznek. Amikor József feleségül vette Keller Katalint (1882-1963) dédnagyanyánkat, akkor az édesapja, az én ükapám - Izing János (1865-1938) -, a Kistószegen vásárolt egy házat az ifjú párnak. Ebben a házban nevelkedett és élt bölcsőtől a sírig nagypapánk, Izing Antal (1921-1995). Két testvérével, Izing Etelkával (1943) és Izing Józseffel (1952) együtt a mi drága édesapánk, Izing Antal (1945-2008) is itt volt gyermek és ifjú, halála idején is ebben a házban élt. Ebben a házban él ma is családjával a testvérem, a dédunoka Izing Tímea Ildikó (1972), Szilágyi Csaba, a sógorom és az ükunoka, Szilágyi Réka Rebeka (1994) is.  Mindezeket csakis a mi  - élő családi lexikonként számon tartott - nagynénénk, özv. Seres Lászlóné Izing Etelka (1943) elmondása alapján tudtam leírni - Horváth Péter bácsi 2002-ben készített Izing családfájának felhasználásával, amihez már nekem is nagyító kell.  Eta néném, hogy a jövő időről is szó essék - az anyai ágon dédije lett a 2017 januárban "ma" született kisbabának, Csabának (2017).

A mentés menetéről, a helyzetről, a kimentettek pontos számáról csak szóbeli adatok állnak rendelkezésemre.     

Izing József (1952) avagy Titi nagybátyámnak köszönhetem mindezt. Tegnap elküldtem neki a TSZ alapítóit ábrázoló képünk posztját, hogy legyen szíves segítsen azonosítani. Mire többek között megkaptam tőle ezt a dokumentumot, amitől egy percig nem is vettem levegőt, csak néztem. Megkérdeztem, közölhetem-e. Titi azt mondta, hogy Robit kérdezzem, mert ez az övé. Izing Róbert (1976) vagyis Titi unokatestvérem  a Budapesti Közlöny 1935. július 26-án megjelent számának címlapját is elküldte nekem kutatásai alapján, ahonnan a fenti kiemelés származik.

Végezetül szeretném hozzátenni, hogy sok ilyen életmentés lezajlott a bicskei pincékben, ahol sok millió liternyi must forrt már meg.  Sok olyan életmentés is akad, többnyire ilyenek voltak, amiről egy sort sem írt le soha senki. Mégis életet jelentettek. Ezzel a közléssel azokról a mentőkről is megemlékezünk, akiknek nemes és bátor tettének nincsen írásos nyoma sehol. 

 

Izing Antal (1970)    

Szintén Székesfejérvárból érkezett ez a fantasztikusan megírt hír, amiért nagyon hálás vagyok a kedves hölgynek, aki többedszerre kényezteti olvasóinkat minden érdek nélkül efféle helytörténeti csodákkal. Azt mondja, a hír olvastában felvisított a nevetéstől. Én is majdnem. Dalárda és lelkes közönség a temetésen. Persze, a lelkesnek akkor volt még egy egészen egyszerű, szó szerinti értelme is. De "Az öregre nézve megemlítjük, hogy főtápláléka kevés eledel, annál több dohányázás bor, és naponkint 4 krajczár áru pálinka volt utolsó éveiben, s mihelyt ezeknek élvezésétől testi gyengesége eltiiltá, azonnal megszűnt élni." Ennyi. Mintha Mikszáth Kálmán novelláját olvasnám.   A hír 1873-as. Sukh János (1760-1873) bicskei asztalosmester emlékére igyunk 4 krajczár áru pálinkát. 

 

  

Az egyebek mellett képes helytörténeti dokumentációkat gyűjtő Imeli Lászlótól kaphatta meg a Bicskei Szó olvasóköre ezt a majdnem 60 éves emléket egy kéréssel, egy feladattal. "Ezen a képen, ha jól számolom 19 bicskei gazda szerepel. Én sajnos egyet sem ismerek fel. Segítenél, akár privát, akár közösségi segítséggel a névsor megírásában? Köszi..." - írja Imeli László.

bicske_1959_tsz_alapitas_buzakalasz.jpg

Állós sor balról: az első ismeretlen, a második nem teljes bizonyosságú közlés alapján Pertl Ferenc, a harmadik Mónos Mihály, a három álló nyakkendős ismeretlen, valószínűleg küldöttek, a kályhától a falig ifj. Szarka László és ifj. Bárányos József állnak. 

Középső ülő sor: Bárányos József, Huszár Pósfai István, Nagy István, az ülő nyakkendős ismeretlen küldött, Ivanics László, Tolnai András.

A szekrénynek háttal áll Szabó István. 

Első sor: Pósfai István, Perl Ferenc tanácselnök, Szarka László valamint Bagóvári "Bagós" Pósfai István.  

 

 

Olvasói segítség alapján:  

Jobb szélen a kályhacső alatt áll a tavaly októberben elhunyt Bárányos Józsi bácsi, Bárányos igazgató úr édesapja. Tőle balra a cső közelében Szarka László áll (Dr.Szarka Zsuzsa és Szarka Zsolt édesapja).  Szarka László előtt éppen lehunyt szemmel ül a nemrégiben elhunyt Ivanics László, aki kedves feleségével  a Jakab közben élt.    

Balról a második ülő, aki profilból látszik, Pósfai István (Bárányos József anyai nagyapja).  Bárányos József apai nagyapja is a képen látható, ő a bal szélen ül, bajuszos és a kalapját tartja az ölében. 

Halálra gyötörték a bicskei parasztokat a beléptetéssel, erőszakosan agitáltak a téeszbe. Erőszakkal, sokszor,  napról napra jöttek a visszaemlékezések szerint  "Így történt, hogy 59-ben jöttek hozzánk sokan, édesapámtól kérdezték (balról a második a képen, profilból látszik), mit szólsz, lesz-e ebből kiút, hagynak-e nekünk végre békét? Volt hogy hajnalig nem mentek el. Mi lenne ha, ha együtt állnánk be és te lennél az elnök - mondták édesapámnak - mondta el a Bicskei Szónak  özv. Bárányos  Józsefné Eszter.  

Szintén az ő szavai alapján foglaljuk össze: Bicskén összesen négy TSZ alakult, amiből végül egy lett. A pártbizottságok kötelezővé tették a dolgozóknak az agitálást - EZ A JÖVŐ, EZ A BOLDOGULÁS -, ez volt a legtöbbet hajtogatott jelszó. Mondták olyanok is, akik pontosan tudták, hogy ez nem igaz, csak tették, amire utasították őket. Az agitárorok is muszájból mentek, mert hónapok kellettek, hogy betörjék a parasztokat. Volt aki odaadta ingyen-bérmentve, csak ne kínozzák tovább. Egy pedagógus édesapja is tanító volt, őt is gyötörték, de inkább odaadta, hagyják őket békén. Tanítani akart, végezni a munkáját békességben. 

Özv. Bárányos Józsefné Eszter ny. főkönyvelőnek ezen a képen látható az édesapja, a férje és az apósa is valamint a nagynénjének a férje.  Ezenkívül Szarka László az édesapjának első unokatestvére is ott van a képen valamint főutcai szomszédjuk, Szabó István is.   

  A hátsó álló sorban  balról a harmadik Mónos Mihály (99%-os biztonsággal) sok gyermekes bicskei, református parasztember. 

Huszár Pósfai István arcát láthatjuk félig takarva, szinte középen - Pósfai István mögött ül.  

Mellette ül Nagy Pista bácsi az Öregtószegről, a József Attila utcából.

Aki a szekrényél ül: Tolnai András. A mai OTP helyén állt a házuk 

Az asztalnál Bagóvári "Bagós" Pósfai István tekint az asztalon lévő iratra. 

Az első sorban ül a tanácselnök mellett, prémes gallérral hosszú bajusszal Szarka László - Dr. Szarka Zsuzsa valamint Szarka Zsolti barátunk nagyapja. Idősebb Szarka László mögött, az álló ifj. Szarka László előtt lehunyt szemmel ül a nemrégiben elhunyt, nagyon barátságos ember, Ivanics László, a Jakab közből. (Édesapjával egy nagy  robbanás után kijöttek a főutcai pincéjükből. Indultak vissza egy idő után, elől a gyerek, és becsapódott mellettük valami robbanóeszköz. Az édesapa már nem ment le kisfiával a pincébe.) A képen látható László akkor 10 éves volt.    

Középen ül az első sorban mellényben, nyakkendőben Perl Ferenc tanácselnök.   

A szekrénynek háttal áll a nemrégiben elhunyt Szabó István (Bicske, Takarék köz), (lányai Ildikó és Ágnes! Unokái Anna, Eszter, Vince és Máté).  

A hátsó ülő sorban balról a második  Pertl Ferenc. 

 

"Ezen a képen, ha jól számolom 19 bicskei gazda szerepel. Én sajnos egyet sem ismerek fel. Segítenél, akár privát, akár közösségi segítséggel a névsor megírásában? Köszi..." - írja Imeli László.

Erről nincs adat, csak valószínűsíthető, hogy a képet Soltész József fényképészmester készítette, aki 1959 márciusában már hét hónap híján 3 éve rejtegette az 1956-os bicskei képek negatívjait - közkincseiket. 

Mi köszönjük és várjunk olvasóink leveleit, hozzászólásait. A falon függő képet hagyjuk, tudjuk kit ábrázol. 

Felmerült egy igen fontos hozzászólásban, hogy a kép hátoldalán olvasható 1959. III. hó nem a kép elkészülésének időpontját jelöli, hanem a kép kidolgozásáét. Ugyanis a TSZ 1956-ban alakult.

 

1959-ben Ezüstkalász névvel jön létre Vargáné Cili néni korabeli feljegyzése szerint ez a szinte csakis református gazdákból álló szövetkezet.  Nemsokkal utána jött létre a katolikus gazdák szövetkezete. Nemsokkal később - 0,5-1 éven belül megalakul a Báder József vezette egység. Ezután még egy, aminek  Végh István volt a vezetője. Összességében tehát 1 éven belül a két "tészcse" helyett helyett lett négy. Három év múlva Báder József elnökletével létrejön a Búzakalász MGTSZ  lett az elnök.  Pósfai István (Lenin út 83.) a helyettese, Lepsényi Ferenc pedig a könyvelő.    

Öt nyakkendős közül akkori bicskeieket jól ismerő forrásaink szerint eddig egyet, a tanácselnököt ismerték fel. A többiek mind keményen dogozó bicskei református vallású parasztemberek, családfők voltak. 

tsz_1959_iii_ho.jpg