Csontosított büdzsé

2009.03.14. 11:15

Fájdalmas átalakításra szánta el magát csütörtökön a képviselő-testület, amikor elfogadta Bicske 2009-es költségvetését. Tessely Zoltán (Fidesz) polgármester szerint ennek a 600 millió forintos lejárt tartozás az oka.

- Sok, tisztelt közösség érdekeit sérti ez a költségvetés, mivel komoly elvonásokat tartalmaz - kezdett hosszas beszédbe Tessely, utalva az intézmények megnyirbált büdzséjére, a közalkalmazottaktól elvont juttatásokra, a közszférában dolgozóktól elvett, s havi bérükbe beépített 13. havi illetményre, s még sok másra. - Ez egy rossz költségvetés, nemcsak azért, amilyen kritikákat kapott, hanem mert olyan elkerülhetetlen irányokat tartalmaz, amelyeket ha nem tudunk követni, még súlyosabb pénzügyi helyzetbe kerül a város.

Bölcskey Károly (független) alpolgármester ritkán szólal fel, de most megtette: örül, hogy a testület konszenzusra jutott a költségvetés tárgyalásakor, ami pozitív üzenet a város lakói felé. Ennek a kijelentésnek mégis ellentmond az MSZP soraiból elhangzott kritika, amely szerint velük nem egyeztettek.

Sokféle témakörben vitáztak a képviselők, de talán a legfontosabb az, amit a polgármester megválasztása után vetett fel: a város csődhelyzetéről beszélt. Ezt Bölcskey most visszautasította: Nem jó csődhelyzettel riogatni a lakosságot, mert ez nem valós..., de a könyvvizsgáló - aki pártoktól független szakember - is azt mondta: nincs csőd, de óriási finanszírozási zűr az van.

Burkolt lemondásra felszólítás is elhangzott az ülésen. Hetlinger Zoltán, az MSZP vezérszónoka azt mondta: túl sokan mondtak le már miatta, ezért ha nagy a kabát, vegye le... Tessely reakciója erre az volt: - Nyugodjanak meg, nem mondok le.

A lényeg mégis az: az új költségvetést elfogadták, de a neheze most jön: a kiadások 12 százalékos csökkentését tervezik. Majd negyedével (22,8 százalékkal) csökkennek a személyi juttatások, minden nem kötelező juttatást megvontak a közalkalmazottaktól, köztisztviselőktől, s kevesebb önkormányzati dolgozó is lesz.

Forrás: fmh.hu

Kapcsolódó írás:
Költségvetés megszorításokkal, ígéretekkel (bktvweb)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása