Az öszvér csemete köszöni jól van,  a neve a romantikus Selymes lett, becézése Selymi. Névadói a gyerekek - mondta el lapunknak Vásárhelyi János igazgató úr -,  minden bizonnyal a kiscsikó simogatása, babusgatása közben állapították meg, milyen selymes érintésű, így aztán megmaradt neki ez a természetes név.

Különben is jól van ez így, mert amikor Selymi apukája, László szamár csődör Bicskére került, tenyésztési program keretében érkezett. Hogy éppen egy pónival került közelebbi kapcsolatba? Ilyen a világ.

Koczka Béla nevelőtanár úr, az állatok gondozója így fogalmaz:

- Selymes kicsisége, elesettsége, kiszolgáltatottsága, gondozásra szorulása egyértelmű üzenet a felnőttek és gyermekek felé. Azt a fajta érzelmi grádicsot, amit gyerekkortól végigjárunk, megtanulunk jól, nagyon jól szeretni, azt valóban tanulni kell, s ez az állatok segítségével megy igazán.

A felelősség kisiskolája lehet, amit a gyerekek kijárnak az állatgondozással. A lovas terápia jó példa: megpillantani, szépségében, különlegességben gyönyörködni, megismerni, megszeretni, megtanulni gondozni, megtapasztalni, mi a jó, mi nem jó, mit szabad, mit nem, büszkének lenni arra, mi mindent tudok róla, mi mindenre kell figyelni, mennyire hiányzik nekem, ha éppen nincs mellettem és arra gondolni, vajon minden rendben van-e körülötte. Mozgást tanulni az állattal együtt, megtanulni vele együtt mozdulni, együtt lélegezni.

A társ iránti felelősség itt és ezzel  kezdődik - teszi hozzá a nevelő.

A gyermekotthon komoly, több tízmilliós pályázatot is nyert a gyermekek fejlesztésére - folytatja -, van ebben úszás, torna, gyógytorna, cigánykultúra stb.,  és ennek része az állattartás, ez az elmondottak alapján érthető is lehet.

- Szavaiból is érezhető, mennyire szereti ezt a munkát…

-  Mindig a problémásabb részt szerettem, nehezebb, de nagyobb szabadságot ad. Húszéves korom óta ebben, az állat-ember kapcsolat jobbá tételében látom a legnagyobb lehetőséget.

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon, a kastély, Bicske legkomolyabb építészeti örökségét ölelő csodaszép parkban jelenleg Pofi, Lilla, Terka, Csoki, Laci és Rodeó nevű lovak éldegélnek. Bella és László a szamarak, Selymes pedig az öszvér.

Selymesnek külön névadó ünnepsége lesz, amikor is a növendékek gyűrűjében, nyakában csengővel és nemzeti színű szalaggal kapja meg szépen hangzó becsületes nevét - hivatalosan is.

IzingA.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása