Az elvadult park fái fölött némán róják útjukat a csillagok. Műhold villan a régi bicskei csillagda romja fölött. Vajon mikor lesz itt újra háza a csillagászatnak?
A hét csillagászati képeként már szerepelt a bicskei csillagvizsgáló rom, viszont most a csillagok fényei is inspiráltak e fotó elkészüléséhez.

cinder.jpg

A hét csillagászati képeként már szerepelt a bicskei csillagvizsgáló rom, viszont most a csillagok fényei is inspiráltak e fotó elkészüléséhez. Nagy Károly (1797-1868) tudós, csillagász bejárta Európát, járt a tengerentúlon Amerikában, majd 1847-ben Bicskére költözött. Megtakarításaiból 11 és fél holdas birtokot vásárolt Bicske mellett a Galagonyás-dombon, ahol Hegyi-kastélyt, csillagvizsgálót épített. A fennmaradt műszerjegyzékek birtokában bátran mondhatjuk, hogy a Bicskei Csillagvizsgáló felépítése idején műszerparkját tekintve a legjobbak közé tartozott Európában. Ma sajnos csak omladozó romnak látjuk, azonban emiatt kitűnő asztrotájkép készíthető a helyszínen. Ezt a lehetőséget ragadtam meg, amikor újhold másnapján egy barátommal meglátogattuk a romot. Némi próbálgatás, tesztfotók után végre készülhettek a képkockák. Közel 40 db fotó keletkezett a HAMA fotóállványon elhelyezett Canon EOS 1100D fényképezőgéppel, Samyang 8 mm Fisheye objektívvel, f:8-as rekesszel, ISO 1600 érzékenységgel, kockánként 100 sec záridővel. Sajnos fotózás közben felhők kezdtek beúszni az égterületre, ezért csupán az első 21 képkocka lett felhasználva, de így is szépen érzékelhető az idő múlása, azaz a csillagos ég látszólagos elfordulása. A csillagvizsgáló felett felfedezhető egy Iridium-felvillanás is. Internetes adatok alapján az Iridium 35-ről van szó.      

Czinder Gábor          

     http://www.csillagaszat.hu/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása