Térdmagasságig érő, hat sor kisméretű téglából készült falat kell átlépnie minden Tuska házba belépőnek mindkét ajtón, mert a Lucernás árok nevű időszaki vízfolyás hanyag városi kezelése miatt csakis így tudják megakadályozni, hogy házuk lakóterét mocskos iszap öntse el nagyobb esők idején.  

A háziak napjában százszor ezen az akadályon lépnek át, kezükben akár teherrel. Ezen a képen a virágcserép magasságában látható az egyik falazott bejárat:

befalazva a bejárat.jpg 

A Tessely Zoltán vezette város az öt hivatali évében elmulasztott olyan pályázati összeget megszerezni, amiből az évtizedek óta romló, megoldatlan és romló állapotú  felszíni vízelvezetés megoldható lenne.

Tökéletesen megengedhetetlen, hogy egy város egyetlen adózója, immáron megduplázott építményadót fizető lakóját ilyen veszélyeknek tegyék ki. Ezek a családok viharfelhők, eső előrejelzések idején rohannak a Kölcsey utcai rokonaik mellé, hogy vállvetve akadályozzák meg a károkat és lelkileg támogassák őket. Összefutnak olyankor a szomszédok, az utcabeliek és melléjük állnak. Ezt a két portát a felszíni vízelvezetés megoldatlansága miatt folyamatosan árvizek sújtják. A szomszédok összetartanak. Cikkünk megjelenése idején is jelentős csapadékot jósolnak az aszályos kánikula után.  0 Ft+Áfa/hó szaktanácsunk Bicske polgármesterének: ugorjon át Bicskére, ha baj van.  

kölcsey szomszédok víz.jpg  

A lakók egyébként nyilvánosan is köszönetet szeretnének mondani Gótzy Kornélia korábbi GESZ vezetőnek, Szalai Zsolt GESZ munkatársnak valamint minden kétkezi munkát végző városgazdának (GESZ)..

- Rájuk mindig számíthattunk. Kornélia azt mondta nekünk, hogy bármikor, akár éjjel is hívhatjuk, ha baj van. Ugyanígy az összes többi munkás.

tuska porta.jpg


Legutóbbi híradásunk után Bicske Csabdin élő polgármestere is felkereste a helyszínt. Érdemi intézkedés azóta sem történt. Az ott élők egy jó szót, egy doboz hipót, egy fél zsák klórmeszet sem kaptak azóta, pedig mindent megígért nekik a vezető.

- A családunk már nem bírja. Kiveszi minden erőnket. Elveszi minden pénzünket és mégsem tudunk kellőképpen felkészülni. A Tatai út felől érkezik a víz egy 120 cm átmérőjű átereszen. Tőlünk egy 80 cm-es átereszen folyna ki, ami önmagában olyan, mintha az árok fenntartója szándékosan a mi területünkön óhajtaná tárolni az árt, a hordalékot, az iszapot, a szemetet. Úszott itt már döglött patkány a vízen, úszott rajta annyi gázolaj, hogyha rádobok egy égő gyufát, begyullad.

kölcseyárvíz.jpg

A másik alapvető okot a szántóföldeken beszántott vízelvezető árkok jelentik, amit a régi jó parasztemberek (mai követőik is vannak) mind meghagytak, azt nem szántották be, mert ez olyan természetes volt ez, minthogy nyáron aratunk.

Az alapprobléma, hogy a városnál magasabban fekvő Smitz Cargo Bull és a Spar - Szélecsapáson létrejött nagy székhelyein jelentős területet aszfaltoztak és a nagy tömegű víz útja megváltozott. A lejtésnek megfelelően Bicske kertvárosa felé tart, ahol eleink téglagyári gödrének tava tartotta meg a Széles felől érkező esővizet. Ma már ez sincs, mert mindent be kellett tömni, tölteni.

Többek szerint a teljes kertváros és a Kölcsey utcai ingatlanok sorsát akkor lehetne jó irányba fordítani, ha az Erdőalja utcával párhuzamosan, a Szent László patak felé futó vízelvezető védőárkot alakítanának ki pályázati pénzből Bicske város lakóinak védelme érdekében.

- Csak a jó Istenen múlik, hogy elönt-e bennünket a víz vagy nem – mondja szomorúan fáradtsággal Tuska Kálmánné Végh Erzsébet. – Mindig azt mondják, hogy végleg megvan oldva, de akik végigmennek a területen nem látnak semmiféle változást. Egy fillért, egy üveg hipót, egy zsák klórmeszet nem kaptunk a várostól. 

A Tuska portán már mindenki járt Bicske nagyközség és város részéről, kezdve a tanácselnökkel, befejezve a jelenlegi polgármesterrel. Mindenki tud a problémáról, még sem történik semmi.

A szomszéd házban élő Kovács Edina, akinek telkén keresztülmegy a meder, elmondja:

- Amikor Tessely Zoltán polgármesternek itt a helyszínen elmondtuk, hogy a házunk süllyedhet, olyat válaszolt nekünk a saját otthonunkban, ami mélyen sértett minket. Azt mondta, hogy meg kell vizsgálja szavahihetőségünket. Engem úgy neveltek, hogyha vendégként megérkezem egy házhoz, véletlenül se hazudtoljam meg a háziakat, ne vonjam kétségbe szavahihetőségüket. Főleg nem abban az esetben, ha ahhoz a házhoz engem azért hívnak, mert segítséget kérnek tőlem - megoldást keresve. 

Megtudtuk, hogy Tessely Zoltán folyamatosan érvelt az építési engedély záradékával. Valószínűleg felkészületlensége miatt tette, hogy átháríthassa a problémát. (A bajnak nincs gazdája – A szerk.) Záradéka különben pusztán annyi az engedélynek, hogy a tulajdonosok hetente egyszer beengedik az árkot tisztító gépeket. Ezek a gépek persze, azóta sem jártak itt egyszer sem. A család tartja rendben az árkot a saját érdekében - minden köszönet vagy támogatás nélkül. 

Azzal, hogy 2009-ben betonozva változtatták meg az árok egyenes folyásirányát, más nem történt. Viszont olyan kis átmérőjű csövekbe vezetik a Kölcsey elejéről egészen a Zöldfáig, hogy az még véletlenül sem bírja a terhelést. Ráadásul teljesen szakmaiatlan módon vagy öt ponton 45-90 fokos kanyart vesz a földalatti, kis méretű vezeték, ami szintén erősíti a Kölcsey utca elején fekvő bicskei ingatlanok víztározóként való működtetését, hiszen egy 45-90 fokos kanyar bizony nagy mennyiségű vízterhelés esetén olyan, mintha dugót nyomtak volna bele.  

A befalazott ajtók, a másik házban tönkrement hidat építők láttán - némi kis jogérzékkel úgy vélem kívülálló szemlélőként, hogy itt külső okok, önhibán kívül - bicskei családok tulajdonuk tisztes használatához, élvezetéhez való joga jelentősen sérül.  

A Tuska kert műveléséről például szó sem lehet, mert minden kertbe helyezett forintot és munkaórát elvihet a víz. Pedig a kert nemcsak terményével segít, hanem örömet is szerezhetne művelőjének. 

Tessely Zoltán erre a június 3-án postára adott levélre sem válaszolt még. Látogatást sem tett a bajba került bicskei polgárok levelének kézhezvétele óta, de még telefonon sem kereste vagy kerestette őket....  

Több Bicskével törődést a problémák érdemi kezelése, megoldása érdekében! 

kölcsey tz1jó.jpg

kölcsey tz2.jpg

Június elején egyébként egyáltalán nem kellett túlságosan nagy eső a Kölcsey utcai árhoz. Valószínűleg pusztán arról van szó, hogy Bicske városában évtizedek óta lakott területre gyűlik a határban esett csapadékvíz is.  

Legutóbbi, a bicskeiek érdekeit képviselő Bicskei Szóban megjelent beszámolónk szerint:

A Bicskei Szó értesülése szerint az árok egyenesen való elvezetése valószínűleg azért bukik, mert a szomszéd 10 milliót kér a házáért, s ha nem veszik meg nem csinálhatnak az udvarában semmit.
A másik ötlet információink szerint az volt, hogy a kilépő vízátereszeket nagyobbakra cserélik. Azt ígérték, hogy ez tervben marad, de sok idő kell hozzá.
Úgy tudjuk, Tessely Zoltán polgármester érdemben nem válaszolt semmire. Az volt a válasz mindenre hogy "megtervezzük és meglátjuk".
A károsultak nem számíthatnak anyagi segítségre, azaz a közeljövőben semmi nem fog történni.
Egyes észrevételek szerint lekezelő és pökhendi volt a város első emberének stílusa, ami egyes értelmezések szerint részéről védekezés olyan helyzetekben, amikor szakértelem híján nem tud érdemben válaszolni. Egy szintén Tessely Zoltán munkásságával kapcsolatos olvasói megjegyzés szerint, ami a Kölcseyben kialakult, az érintett családok számára katasztrófaterületnek számító híreinkhez érkezett:
"Egy valamire való polgármesternek, legyen bármilyen színű, minden reggel úgy kell kezdenie a napját, hogy az általa nem éhbérért vezetett településen minden reggel jár egyet, minden nap másfelé. Megnézi, minden rendben van-e, hamarabb tudja a problémát, mint a tömeg, beszélget az emberekkel, kapcsolatot tart velük, megoldást keres. Ehhez képest Bicske mai vezetőjét utcán akkor lehet látni - nem Felcsúton, hanem Bicskén -, ha a kocsijából besétál a hivatalba. Valójában ennek is köszönhető, hogy szinte teljesen elfogyott körülötte a levegő. Nagyon várjuk, hogy elköszönhessünk tőle."
A "nagy" gyűlésen ennyi történt, a lakók összetartóak voltak. Jegyzőkönyv persze nem készült. Elismerték, hogy a legjobban sújtott telekre belépő (120 cm) áteresz kapacitása jóval nagyobb mint a telekről kilépő (80cm) átereszé.
A lakóknak azt állították, hogy az árkot rendszeresen takarítják. De ezt évek óta az ott élők végzik költségtérítés nélkül, saját költségeikre. Amit kiszednek az árokból szemetet, azt negyed évi 8000 forintért szállítják el, miközben más szemetével töltik meg a kukákat.
A gyűlésen ebben sem kaptak segítséget. 


Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...hát ez a tesselybajusz lenyűgöző, ám hiába pödörgette a tézé a hátsóknyalása után sem hívták meg a bazinagymagyarnemzetilagzira, milyen elszomorító,,,
süti beállítások módosítása