rkerites.jpg

 

Ki-ki amint eltökélte szívében, nem szomorúságból vagy kénytelenségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten. 2Kor 9,7

 

A 2010-2014 között hivatalban lévő önkormányzati képviselő testület 25 millió forintot szavazott meg a temető 100-120 éves kerítésének és a kapujának elkészülése érdekében, a többit a bicskei katolikusokra bízta – tudta meg a Bicskei Szó Varga Imre plébános úrtól.

fenykep0583.jpg

Jómagam megörültem ennek a hírnek, meg is kérdeztem van-e sírhelyváltási tartozásom 1901-ben és 1906-ban született Rédei nagyszüleim sírja esetén. Nagy örömmel konstatáltam, hogy 2034-ig rendeztük testvéremmel. De mint megtudtam, bárki bármikor bármennyi időre megválthatja, mi például akár 2054-ig – ha jól számolom dédunokáinknak is kedvezhetünk ezzel, de a bicskei Plébánia Hivatalnak biztosan, mert adományokat is szívesen fogad.  A perselypénz a plébánia és templom fenntartására elég, és talán amellett se menjünk el  szó nélkül, hogy a  római katolikus egyház Bicskén iskolát is fenntart. Nem is akármilyent…  

A bicskei katolikus közösség néhány tősgyökeres bicskei, katolikusságához hű családnak köszönheti talpon maradását.  Ezekben a hetekben, hónapokban, amikor egy százhúsz éves kerítést bontanak el és építenek újjá – nagyon jól jönnek a keresztény adományok vagy éppen jó előre megfizetett sírhelyváltások.   

fenykep0581.jpg

A sírhelyek árai minden ellenkező híreszteléssel és a közbeszédben jelenlévő meggyőződéssel szemben a temető igen szoros büdzséjében éppen csak fedezik a fenntartást, hiszen csak az éves költségek sok milliósak.  Ehhez persze hozzátartozik az a fantasztikus emberi viselkedés, hogy van aki háztartási hulladékát is a temető hulladéktárolójába hordja. Találtak ott már elpusztult ebet, mosógépet - a jó esetben bezacskózott háztartási szemét pedig rendszeres. Jó lenne – teszi hozzá lapunk -, ha például megbízható közmunkás napközben ellátná a temető őrzését.

 A szervezési, tervezési munkák nem ma kezdődtek...

lev_l2015_1.jpg

 

A tervek és látványtervek elkészültek. A kerítést teljesen elbontják és újat építenek. Nem volt könnyű kivitelezőt találni – mondja Imre atya.  A Lábatlani Cementgyárban készülnek el oszlopközi lapjai, amiket stilizált kereszt motívumok és a PX – krisztusi monogram görög betűkkel – fognak díszíteni. A világos cementlapokat négy kamionnal hozzák Lábatlanból.

A katolikusok arra törekedtek, hogy az újjáépülő és a város arculatát jelentősen meghatározó elemek őrizzék a hagyományos formát.  A Plébánia Hivatal irodájában lefényképezhettük a látványterveket, amik önmagukért beszélnek.    

Megkérdeztük, hogy vajon a kapu teljesen újjáépül vagy felújítják. Mint azt Imre atya válaszában elmondta, a mérnökök elegendőnek tartják a kapufelújítást, azt a szakemberek szerint nem kell földig bontva újraépíteni.

Lesz új, korszerűbb, igényesebb konténeres szeméttároló, megújul a ravatalozó kápolna és a vörös téglás kriptakápolnából pedig urnatemető épül. Vizet terveznek vezetni a temető hátsó harmadába is.

-          Június 30-ára kész leszünk a kerítéssel és a kapuval. Hosszú ideje ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Szívesen fogadjuk a hívek támogatását, bárkinek bármilyen kérdése van, szívesen látjuk irodánkban, lelki és anyagi támogatásukat pedig előre is köszönjük – mondta Imre atya.  

 

 

Izing A.

 

 

 

fenykep0582.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása