Pénteken megnyitottuk a Batthyány-kastély dísztermében Kővári Attila festőművész barátom A körbefestett Bicske című kiállítását.

Juhász Tibor bicskei pincészetétől kaptunk kiváló borokat a fogadásra - chardonnay és cabernet sauvignon, a második a kedvencem - a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon szakácsainak igazi, frissen sült pogácsája mellé.

Ötvenen biztos voltunk. 

Nekem igazán különös volt a falon látni a magasztos teremben a mi nappalink meghatározó momentumát, a Kilátás a Galagonyásról Bicskére című művet. Jól mondta komám, ha együtt élünk egy képpel, egy időre el kell dugni, hogy hiányozni kezdjen vagy éppen kiállításra vinni, hogy felértékelődjön.... Mondjuk én szívesen nézettem meg mindig kedves vendégeimmel, az is lehet, hogy többekkel kétszer. Tőlük bocs. Öreg Sam.

 

Mikor vége lett a hivatalos résznek, Vásárhelyi János igazgató úr minden kiállításért dolgozónak a kezébe nyomott egy csomagban egy üveg etyeki héjon áztatott szürkebarátot az Alexandra Kispincészetből valamint ugyaninnen egy száraz fehéret.

A szürkebarát Szegeden vizsgázó fiamat várja könyvespolcán.  

A száraz-fehér várakozó állásponton figyel a stelázsiról...

A csomagban benne volt még két üveg szilvalekvár. Egyiket a helyszínen továbbajándékoztam a komámék lányainak. A másik szombat reggel óta magyar vajas kenyéren merült el bennünk élvezni közmondásosan ritmikus perisztaltikánk. (A további emésztési szakaszokra most nem térek ki.) Amíg el nem fogyott vagyis máig ezt ettem egy ebéd kivételével. Amikor elfogyott, nem hagytuk kárba veszni az üveg belső falára tapadt  lekvárocska maradékot, hanem a kakaóhoz majdnem forrásban lévő tejjel öblítettük ki az üveget, az került a bögrébe.

A szilvalekvárok királya, a királyok szilvalekvárja. A vajon ki főzte? című rész még nyomozati szakaszban, de megtudtam, hogy a Gyermekotthonban főzik ezt is, és például nem egy csomag kávét, hanem lekvárt vagy gyógynövényt ajándékoznak protokollárisan. Az idei Kővári-kiállításban az is nagyon jó volt, hogy bár ötkor nyitottam hat perces gondolattal, de még sokáig ottmaradtunk a fantasztikus képek között. 7 után mentünk haza. A szomszéd díszteremben is csoda kiállítás látható, nem is két hétig, olyan alkotók vannak Közöttük mint Náci bácsi vagyis Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész http://hu.wikipedia.org/wiki/Kokas_Ign%C3%A1c  Vagyis ne hagyjuk ki semmi esetre. 
Ő a két korábbi bicskei Kővári-megnyitón kedves feleségével együtt vett részt és Kővári Attilát a tanítványának nevezte a fülem hallatára, amikor a Gellérthegy aljában található műteremlakásában tettünk nála látogatást 2006 nyarán Kővári Attilával, amikor a Mesternek a Műcsarnokban éppen életmű kiállítása volt 80. születésnapja alkalmából. Sőt, Attila valamilyen lakkokat is kapott tőle, amitől fényesebb lesz a kép. Amit aztán egy darabig érintetlenül, ereklyeként őrzött, végül mégis felhasznált.

Szóval nézzetek fel a kastélyba ezekre a tárlatokra, ha tehetitek.

 

Izing 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása