A Fejér Megyei Hírlap cikkét mindenképpen érdemes terjeszteni a megelőzés, a gyógyulás érdekében. Évente 80-100 méhnyakrák megbetegedés Fejér megyében, amiből évi 18-20 haláleset következik.  

A Fejér megyei településeken méhnyakrákszűréssel foglalkozó védőnők felsorolása melletti helységnévtárban nem található meg Bicske.  Felcsúton Makai Kinga védőnő, Száron Pappné Turány Margit védőnő, Válban Kárpáti Hajnalka Mária védőnő a profi segítők. 

- A rákszűrés fontosságára mindenképp érdemes lenne felhívni a figyelmet, főképpen a különösen érintett korosztály (25-65) figyelmét a szűrés fontosságára - mondta el a Bicskei Szónak Makai Kinga védőnő.  - Ha minden rendben van, és a hölgynek sose volt rossz kenete, akkor gyakorlatilag 3 évente is elég lenne szűrésre menni, de a bicskei rendelő biztosan tudom, hogy évente egyszer mindenkinek megcsinálja, aki odafordul! Fontos lenne, hogy a nők elfogadják: a saját kezükben van a sorsuk! Méhnyakrákban, ahogy emlőrákban sem kell ma már senkinek meghalnia, mert az időben felfedezett rosszindulatú elváltozások nagyon jó arányban gyógyíthatók. A tudomány ezen a téren (is) nagyon sokat fejlődött az elmúlt években. És egyébként szívesen látnám, ha a felcsúti a szári, és a váli védőnő munkáját kiemelnénk és hangsúlyoznánk, hogy ezeken a településeken a meghívót kapó hölgyek a védőnőhöz is fordulhatnak szűrés ügyben. Sosem tudjuk eléggé hangsúlyozni a fontosságát! - zárta mondandóját a szakember. 

 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása