Újra jár a katolikus templom megújult toronyórája, aminek felújításáról már beszámoltunk. 

Szépek, újak a fehér számlapok felett mozgó aranyszínű új óramutatók. Éppen olyan színűek, mint fenn a kereszt.  Mutatós! Mennek egymáshoz a fémek plusz a falfelület barokksárgája.

Azonban többen is mondták már, hogy a megfelelő kontraszt hiánya miatt - amit fehér alapon a fekete mutatók, a régiek nyújtottak! - nagyobb távolságból már nem lehet kivenni, hogy az órát.  

A Jakab közi zebra magasságától már alig látni - mutat egy olvasónk ragyogó időben a torony felé - ,  talán a buszmegből sem igazán, még közelebb kell érni. Ha a pesti oldali megállóból nézzük, onnan jól kivehető a közelebbi és fekete-fehér színekkel dolgozó református toronyóra. A Vörösmarty utcai kertekből is kivehető volt a katolikus torony számlapja, hogy hány óra, ma már nem az. 

Igazából nincs sok jelentősége. Órák hegye vesz körül minket képernyő sarkában. Karon, telefonon, autóban, kerékpár km óráján. De aki órát vesz - bármilyet, akár aranyórát -, számára a pontosság mellett a jól láthatóság a legfontosabb, hiszen ő mint istenadta  nép - csak akkor láthatja. Ehhez semmi kétség nem férhet.   

De mindegy, Szeretjük. Köszönjük. Majd közelebb megyünk meg minden.  

"A kereszténységben, az ikonfestészetben és a román kor nyugati festészetében az arany háttér a transzcendens szférára, a mennyei birodalomra utal az arany dicsfény, a glória pedig a megdicsőült szentekre."

 

Közel hívja az épület a szemlélőt - mondhatják az új megoldás védői, a sárgába és fehérbe az aranyszín választói, akik aranykort akartak vele üzenni, arra is alapozhatnak, hogy a toronyóra funkcionálisan már régen nem olyan nagy jelentőségű. Van amikor az. Például vonatra sietve. Vagy amikor valamiért vissza kell idéznünk, hogy mikor haladtunk el a torony alatt.  

Meg aztán a kismutató és  a nagymutató nevében benne van: mutatniuk kell, ahhoz pedig feltétlenül látszaniuk.  Minél messzebbről. 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása